Grudzień 2025 🍼❤️
-
WIADOMOŚĆ
-
Ależ oczywiście, że świąteczną sukieneczkę kupimy 😅
Gilgotek - ojej, ale to coś poważnego? Mam nadzieję, że córci się polepszy i zaraz wrócicie do domu.
Boże, dziewczyny. Jechaliśmy z DE do Polski i jakiś debil zjeżdżał z prawego pasa na autostradzie, bo patrzył w telefon. Mężu oczywiście refleks ma niezły, więc już zawczasu lekko zwalniał, a jak ten zbliżył się jeszcze bardziej to zahamował lekko. Mater, jak ja się wystraszyłam. A on to już w ogóle ciśnienie 500. Pierwszy raz miałam taką mocną myśl nie o sobie, tylko o Małej. Taka wiecie, świadoma. Że strach o nią był silniejszy.
Brzuch mnie trochę zabolał, ale to chyba bardziej z nerwów. Hamowanie nie było prawie w ogóle hamowaniem, więc nic się nie stało, aaaale no strach milion 😬 -
MadCat - wow jakie umiejętności, super kocyk 🙂
Moniczka38 - ja bym zaczekała aż się dziecko urodzi będziesz już pewna rozmiaru na 100%. Ja mam chłopca, ale i tak planuję zaczekać aż się urodzi i dopiero mu zamówić ciuszki na święta.
Pierniczka - jeżeli będziesz się czuła tak lepiej to ok. Chociaż trafić na tego lekarza to i tak loteria i szkoda kasy. Ale jak ma Ci to pomóc to czemu nie.
A ja jestem strasznie niezdecydowana w tej ciąży i bardzo powolna. Wszyscy mi mówią, że mam wielki brzuch. A przytyłam tylko kilka kg a brzuch faktycznie spory jak na 25 tc.
MadCat lubi tę wiadomość
-
To ja nie wiem czy kupować bo mój to się może i po świętach urodzić 😆 także jeśli urodzi się przed to ja chyba ze szpitala zamówię albo jak bd za blisko świąt to wyślę męża do pepco by kupił jakieś jedno 😂
Wgl to zamiast łóżeczka turystycznego finalnie chce kosz mojżesza i chyba kupię na vinted. Poprzednio miałam pożyczony i był spoko, a cena nowego 250 monet i więcej. Na vinted koło 50 więc tylko nowy materac kupię.Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 sierpnia, 22:13
👧🏼29 & 🧔30 +👶🏻2021 + 🐱🐱
18.04 cień cienia 🧐
19.04 ⏸️ już wierzę 😂 🌷
29.04 1 pęcherzyk 💚
8.05 mamy serce 💓
21.05 19 mm 💓 175 ud/min
10+2 Nifty Pro zdrowy 🩵
17.06 prenatalne wszystko ok
14.07 zdrowy chłop
11.08 398 g 🩵
8.09 684 g
6.10 1321 g kluska
20.10 prenatalne 1993 g 🙆♀️
3.11 2300 g 🐾
⏩ Wizyta 24.11
Termin porodu 25. 12👶🏼
👧🏼💊Pregna plus, pregna DHA, Acard 150, Szelazo

-
Też chciałam kosz Mojżesza, ale będziemy mieli dostawkę, łóżeczko, więc uznałam, że bez przesady kupować kilka „łóżeczek” 😅
Dziewczyny, ważny temat. Od zawsze walczyłam z… hemoroidami. Nie pomagały żadne czopki ani maści, wiecznie krwawiłam. W 6 tygodniu ciąży miałam zabieg gumkowania i krwawienie przeszło. Od wczoraj czułam, że coś mnie boli jak siedzę i chodzę. Dziś spojrzałam w lusterko i… przeżegnałam się. Zawsze miałam małego zewnętrznego hemoroida. Teraz chyba są z trzy koło siebie. Jezu, strasznie to wygląda i mega boli. Nie krwawiłam jeszcze, ale to pewnie kwestia czasu.
Błagam, czy któraś się z tym też zmaga i poleca coś, co można używać/robić w ciąży? Ja jestem przerażona, nie widziałam takiego czegoś na oczy jeszcze 😥 -
Ja się melduje dziś po wizycie, Zosia 770 g, wszystko dobrze

Ogólnie czasu na wszystko mało, bo jestem w trakcie przeprowadzki, sprzątnia jednego mieszkania, remontu drugiego. Obłęd. A jeszcze pracuje. I dwójka dzieci do ogarnięcia. Tak sobie czasem myślę, jak to było w pierwszej ciąży, kiedy bylam na zwolnieniu i cały świat kręcił się wokół dzidzi w brzuszku. Wtedy nie doceniałam
Pierniczka, KasiaXXX, Ko_ala, Szu_szu, Książkara_w_ciąży, Belma, taterniczka, malinka201666, PoskromionaZłośnica, Babsi, Gilgotek lubią tę wiadomość
36👩❤️💋👨55
👱♀️
2016 - 8 tc 👼
2017 - synuś 🙋♂️
2020 - córeczka 👸
👨🦱
2009 - bliźniacy 🧒🧒
28.03 - II
17.04 - 3 mm czlowiek z ❤️
24.04 - 0,96 cm ❤️
12.05 - 2,73 cm
SANCO - zdrowa dziewczynka 😍🥰❤️
03.06 - prenatalne: 6,5 cm zdrowej dzidzi 😍 -
Dużo siły wysyłam. Mnie remont strasznie wymęczył, ile sprzątania po tym... 😒 i też miałam przewożone wszystkie meble. Wiem ile to kosztuje siły i nerwów. U mnie na szczęscie było to na początku ciąży, teraz bym rady nie dała. Bierz do pomocy kogo się da.Cebulka35 wrote:Ja się melduje dziś po wizycie, Zosia 770 g, wszystko dobrze

Ogólnie czasu na wszystko mało, bo jestem w trakcie przeprowadzki, sprzątnia jednego mieszkania, remontu drugiego. Obłęd. A jeszcze pracuje. I dwójka dzieci do ogarnięcia. Tak sobie czasem myślę, jak to było w pierwszej ciąży, kiedy bylam na zwolnieniu i cały świat kręcił się wokół dzidzi w brzuszku. Wtedy nie doceniałam
-
KasiaXXX wrote:Też chciałam kosz Mojżesza, ale będziemy mieli dostawkę, łóżeczko, więc uznałam, że bez przesady kupować kilka „łóżeczek” 😅
Dziewczyny, ważny temat. Od zawsze walczyłam z… hemoroidami. Nie pomagały żadne czopki ani maści, wiecznie krwawiłam. W 6 tygodniu ciąży miałam zabieg gumkowania i krwawienie przeszło. Od wczoraj czułam, że coś mnie boli jak siedzę i chodzę. Dziś spojrzałam w lusterko i… przeżegnałam się. Zawsze miałam małego zewnętrznego hemoroida. Teraz chyba są z trzy koło siebie. Jezu, strasznie to wygląda i mega boli. Nie krwawiłam jeszcze, ale to pewnie kwestia czasu.
Błagam, czy któraś się z tym też zmaga i poleca coś, co można używać/robić w ciąży? Ja jestem przerażona, nie widziałam takiego czegoś na oczy jeszcze 😥
Kasia, idź do proktologa. I chyba bym się zainteresowała tematem się CC. Znajoma też zaczęła mieć ale dopiero w ciąży problemy z hemoroidami, zdecydowała się na CC i poszła do psychiatry, i nawet psychiatra jej powiedział że to w ogóle ginekolog jej powinien wpisać jako wskazanie medyczne do cesarki…. Bo jednak no nie ukrywajmy - trzeba przeć przy porodzie, a nie wyobrażam sobie zajmować się dzieckiem z rozwalonym tyłkiem i możliwe że szytym kroczem….😞 -
Willsee wrote:Kasia, idź do proktologa. I chyba bym się zainteresowała tematem się CC. Znajoma też zaczęła mieć ale dopiero w ciąży problemy z hemoroidami, zdecydowała się na CC i poszła do psychiatry, i nawet psychiatra jej powiedział że to w ogóle ginekolog jej powinien wpisać jako wskazanie medyczne do cesarki…. Bo jednak no nie ukrywajmy - trzeba przeć przy porodzie, a nie wyobrażam sobie zajmować się dzieckiem z rozwalonym tyłkiem i możliwe że szytym kroczem….😞
Właśnie przed ciążą ciągle chodziłam do proktologa, jak w tym 6 tygodniu ciąży robił mi gumkowanie to sam mówił, że w ciąży nic więcej niestety nie może mi zrobić
Kurde, nie wiedziałam, że hemoroidy to od razu CC. Za tydzień mam wizytę u gine i będziemy rozmawiać, ale mam nadzieję, że do grudnia uda mi się coś z nimi zrobić. Dziś zaczynam jakieś nasiadówki z kory dębu, czopki, maści. Będę próbowała wszystkiego na raz, a w ciąży też można te rzeczy używać, więc oby udało się je zmniejszyć. -
KasiaXXX wrote:Właśnie przed ciążą ciągle chodziłam do proktologa, jak w tym 6 tygodniu ciąży robił mi gumkowanie to sam mówił, że w ciąży nic więcej niestety nie może mi zrobić

Kurde, nie wiedziałam, że hemoroidy to od razu CC. Za tydzień mam wizytę u gine i będziemy rozmawiać, ale mam nadzieję, że do grudnia uda mi się coś z nimi zrobić. Dziś zaczynam jakieś nasiadówki z kory dębu, czopki, maści. Będę próbowała wszystkiego na raz, a w ciąży też można te rzeczy używać, więc oby udało się je zmniejszyć.
Nie że odrazu CC - od ginekologa nie dostaniesz skierowania z tego tytułu . Tylko wydaje mi się że temat warty przegadania z lekarzem, bo jednak to jest ogromny nacisk na odbyt i kroczę przy parciu, a jak już masz spore problemy, to po porodzie mogą być one gigantyczne 😞
KasiaXXX lubi tę wiadomość
-
Dzień dobry dziewczyny 🙂
Jak są dzisiaj jakieś wizyty to trzymam kciuki 😄
Ja akurat czekam pod gabinetem na echo serduszek 🫣
Też planuje kupić ubranka świąteczne ale bliżej świąt,żebym wiedziała jaki rozmiar upolować 😄26.05.2025 Dwa ❤️❤️
05.06.2025 USG I trym.-wszystko ok 😁
17.06.2025-Panorama,zdrowe 🩷🩷
11.07.2025- 11,1 cm i 11,61 cm dzidziusiów 🩷
5.08.2025 -połówkowe 308 g🩷 316g🩷
13.08.2025-gin -wszystko ok, szyjka 3,5
26.08.2025-poradnia w szpitalu 🩷586gram 🩷595gram
29.08.2025-Echo serduszek- serduszka jak dzwony
13.10.2025-3 prenatalne 🩷1469 g 🩷1263 g wszystko ok 😃

-
Madcat - super wygląda, bardzo profesjonalnie. 🤩 Chyba też sie wezmę, jak pójdę na L4, tylko jakiś prostszy wzór.
Sukienki dla noworodka to chyba bym nie polecała, pytanie czy będzie wygodna i nie bedzie uwierać. ale spioszki to super pomysł. Też chyba kupię w jakiegoś renifera. 😀
Jakoś tak mało ruchy czuję, dopiero jak się położę na plecach i położę rękę na brzuchu. Chyba niezbyt energiczny ten mój synek. 😉 Ale na to liczę, bo starszy brat nadrabia za dwóch.
Niestety hemoroidy to objaw ciazy dość częsty... bardzo współczuję 😞
MadCat lubi tę wiadomość
2021 transfer 2 x 3dniowców
2022 zdrowy synek
Powrót do gry
II.2024 FET 6dniowca -> poronienie zatrzymane w 8 tyg.
VIII.2024 FET 6dniowca - beta 0
02.12.24 FET 3-dniowca - beta 0
02.01.25 FET 3-dniowca - 10 dpt - 11, cb
03.04 ET 5.1.1., 6dpt - beta 52,2, 8 dpt - beta 92,5, 11 dpt - beta 236,7, 13 dpt - beta 600, 15 dpt - beta 1448, 22 dpt - beta 9820, 25 dpt - beta 22546 jest ❤️
11+5 tc Crl 5,8 cm
24+4 tc 818 g
29+5 tc 1495 g

-
KasiaXXX wrote:Też chciałam kosz Mojżesza, ale będziemy mieli dostawkę, łóżeczko, więc uznałam, że bez przesady kupować kilka „łóżeczek” 😅
Błagam, czy któraś się z tym też zmaga i poleca coś, co można używać/robić w ciąży? Ja jestem przerażona, nie widziałam takiego czegoś na oczy jeszcze 😥
Kasiu już pisałam chyba na tym wątku : błonnik witalny. Babka płesznik. Min 2 litry wody dziennie i wieczorem kisielek: 1 duża łyżka błonnika, zalać przegotowana wodą, zostawić do napęcznienia i wypić przed snem.
Z tego co czytałam to wprowadzenie błonnika to najlepsze co możesz zastosować na hemoroidy.
Uspokaja ostatni odcinek jelita,łagodzi laparcia. Poczujesz różnicę.
Możesz zamówić na necie, albo kupić na półce ze zdrowa żywnością. Tylko ważne,żeby pić przy tym dużo wody.
-
Babsi wrote:Kasiu już pisałam chyba na tym wątku : błonnik witalny. Babka płesznik. Min 2 litry wody dziennie i wieczorem kisielek: 1 duża łyżka błonnika, zalać przegotowana wodą, zostawić do napęcznienia i wypić przed snem.
Z tego co czytałam to wprowadzenie błonnika to najlepsze co możesz zastosować na hemoroidy.
Uspokaja ostatni odcinek jelita,łagodzi laparcia. Poczujesz różnicę.
Możesz zamówić na necie, albo kupić na półce ze zdrowa żywnością. Tylko ważne,żeby pić przy tym dużo wody.
Problem w tym, że ja właśnie żadnych zaparć ani problemów jelitowych nie mam
Ale kupię i wdrożę na pewno, dziękuję! Oprócz tego mam już nazwy leków od ginekolog, nasiadówki z kory dębu będę robiła. Wprowadzam wszystko na raz 🙈 -
KasiaXXX mi w pierwszej ciąży się zrobiły i jakieś czopki używałam. Ale też to chyba nie było za duże. Po coś zostało bo czuje że nie weszło do końca ale za bardzo objawów nie daje. Raz na jakiś czas krew na papierze zobaczę, ale to tyle. Pamiętam że kiedyś było gorzej.
A co do kosza mojżesza jeszcze to ja właśnie chce kupić też jako łóżeczko turystyczne. Na te parę miesięcy się fajnie sprawdza a dla starszaka mamy👧🏼29 & 🧔30 +👶🏻2021 + 🐱🐱
18.04 cień cienia 🧐
19.04 ⏸️ już wierzę 😂 🌷
29.04 1 pęcherzyk 💚
8.05 mamy serce 💓
21.05 19 mm 💓 175 ud/min
10+2 Nifty Pro zdrowy 🩵
14.07 zdrowy chłop
11.08 398 g 🩵
8.09 684 g
6.10 1321 g kluska
3.11 2300 g 🐾
⏩ Wizyta 24.11
Termin porodu 25. 12👶🏼

-
Ja się cały czas zastanawiam czy Chicco Baby Hug czy jakąś dostawką na kółkach, ale taka która będzie miała sprawne kółka, żebym mogła to ciągnąć po mieszkaniu bez problemu 🙂 polecacie coś?
Do dziewczyn, które są na L4 - ZUS wypłaca wam kase jakoś terminowo czy są obsuwy? W pracy zawsze wypłata była do 10go, od sierpnia wynagrodzenie przejmuje ZUS, bo mała firma i się zastanawiam czy koło tego 10.09 prześlą kasę czy terminy to loteria 🤔 moja gin wystawia L4 co wizytę na miesiąc -
Ja polecam Chicco Baby Hug, bardzo mi się podoba to, że mogę go ustawiać jak mi się podoba i na wysokość i kąt nachylenia.🙂
Co do L4 to sama jestem ciekawa. Dopiero zacznę od połowy września a nie mam pojęcia co i jak. Wcześniej miałam świadczenia rehabilitacyjne ale mija rok więc przenoszą mnie na zwykłe L4. -
U mnie l4 nadal pracodawca płaci więc mam normalnie. Może na stronie zus są jakieś daty podane? Powinna być jedna stała data👧🏼29 & 🧔30 +👶🏻2021 + 🐱🐱
18.04 cień cienia 🧐
19.04 ⏸️ już wierzę 😂 🌷
29.04 1 pęcherzyk 💚
8.05 mamy serce 💓
21.05 19 mm 💓 175 ud/min
10+2 Nifty Pro zdrowy 🩵
14.07 zdrowy chłop
11.08 398 g 🩵
8.09 684 g
6.10 1321 g kluska
3.11 2300 g 🐾
⏩ Wizyta 24.11
Termin porodu 25. 12👶🏼

-
Ja juz jestem po wizycie. Dzisiaj wchodzimy w 25 tydzien. Mala pieknie rośnie. Całe 670 gr szczęścia. Przeplywy i pozostałe parametry również prawidlowe.
Przypomniało mi się, że na badaniach prenatalnych lekarka wspominała o echo serca więc dostałam skierowanie, mimo, że do tej pory nic nie budzi zastrzeżeń.
Dostałam również skierowanie na krzywo cukrową. Mam zrobić po skończonym 25 tygodniu.
Dziewczyny czy Wy też się tak stresujecie każda wizyta i badaniami ? Mam wrażenie, że im dalej tym bardziej się stresuje zamiast się cieszyć.
Gilgotek Mam nadzieję, że u Was już lepiej.
Belma, KasiaXXX, Książkara_w_ciąży, taterniczka, PoskromionaZłośnica, Szu_szu, Gilgotek lubią tę wiadomość