Grudzień 2025 🍼❤️
-
WIADOMOŚĆ
-
3cie prenatalne prywatnie u tego samego lekarza co robił 2gie na NFZ
Też patrzyłam na Nosiboo pro, bo te do odkurzacza to chyba balabym się użyć na sobie 😜 może na szkole rodzenia coś doradza 🙂
Nebulizator już mam, bo kupiłam kilka miesięcy temu dla siebie i ma końcówkę dla dzieci.
Ale bobek w brzuchu dziś daje popis, w nocy budziłam się kilka razy do toalety to w łóżku już kop, rano obudziły mnie kopy, po śniadaniu jakieś akrobacje, po obiedzie też, baaaardzo aktywna dziś jest, początek tygodnia mniej ruchliwy zdecydowanie, ale to dobrze, bo wizyta dopiero za 2tyg, mniej stresu wiedząc, że się rusza 🙂Ko_ala lubi tę wiadomość
-
PoskromionaZłośnica wrote:Ķlapciuch - kawał babeczki 😉 a co dostałaś na refluks?? Bo ja w pierwszej ciazy piłam wodę z sodą, ale wątpię, żeby to było zdrowe, choc diablo skuteczne.
Hdfs - przeciwbólowe nie są przeciwwskazaniem do karmienia piersią. Po cc normalnie można przystawiać dziecko.
Ostatni miesiąc to wizyty chyba co 2 tyg. Ja nie mam normalnego kto, tylko na patologii. Nie wiem, czy to to samo...? Ale się pewnie leży z godzinę...
Ja nie mam umówionych prenatalnych. Idę w przyszłym tygodniu do prowadzącej, to się dowiem.
A i jeszcze z pieluszkami też nie warto zapasów robić, bo może się okazać ze dziecko nie toleruje danego rodzaju pieluszki.
Tabletki nazywają sie ipp 20 i są na receptę ale kosztują śmieszne pieniądze bo 10 zł 😃 dodatkowo lekarz wspomnial ze mogę korzystać z tych bez recepty typu gaviscon 😉 pytałam też o zubra do picia bo jak go nienawidzę tak zawsze pomaga a czytałam że nie bardzo można ze względu ze jest to woda wysokozmineralizowana ale lekarz stwierdził ze bez problemu mogę go pićPoskromionaZłośnica lubi tę wiadomość
🙋♀️29
🙋🏽♂️37
PCOS- podwyższone androgeny
Starania od 12.2021
Sierpień 22 -⏸️😍
Wrzesień 22- 💔7+5 😭
Kwiecień 23- 💔 biochem 😔
Marzec 25- 22.03 ⏸️ - do trzech razy sztuka!
24.03- beta 117
26.03- beta 217 prog 35 😍
1.04- beta 1642 🙏
8.04- 2,7mm dzidziutka z pikającym ♥️
22.04-1,63cm 8+0 🙏
rośnij ziarenku 🥜 🥹
21.05- prenatalne 12+2 🥹 niskie ryzyka-dziewuszka 5,82cm🩷
27.05- 73g 🥰
17.06- 177g kruszynki ♥️
9.07- połówkowe-271g- wciąż i nadal dziewczynka 🩷
-
Wilga27 wrote:Dziewczyny a wszystkie robicie 3 prenatalne ?
Ja się umówiłam na 22.10 to będzie 31+0 a Wy?
My robimy, jesteśmy umówieni na 1.10 to akurat wypada 30+0👩🏻💼37 🧔🏻♂️38
ICSI 03.25
6 🥚3 ❄️
22.03 ➡️ 4AA
14.04.25 - CRL 0.35 cm z ♥️
🔜
TP 10.12.2025
-
Chałwa wrote:Lychee, jakoś się nie stresuje
w październiku zacznę patrzeć co mi tam brakuje z tych ważniejszych rzeczy. Z apteczka też nie będę szaleć. Część rzeczy takich jak mata, krzesełko do karmienia będę kupować po porodzie. Najważniejsze, że jest wózek. A pozostałe się ogarnie 🤣. Do pieluchoteki już się zgłosiłam , więc w listopadzie mi przyślą parę sztuk na próbę , dopiero później zamówię dla siebie jak sprawdzę, co mi pasuje. Dzisiaj awaryjnie kupiłam 2 paczki Dady 2jek w biedronce, bo są na promce. Więcej nie planuję.
Kupiłam ta sama koszule z pepco co ma KasiaXXX.
Na następnej wizycie będę chciała się umówić na 3 prenatalne.
Pod koniec ciąży zwiększa się częstotliwość wizyt ? Czy jak się nic nie dzieje to zostają co 4 tyg, a w międzyczasie jest ktg ? Jak często to kto się robi i dlugo tam się leży? Pewnie wszystko zależy 😅
Z tego co mi wiadomo to jak jest wszystko w porządku to zostają wizyty co 4 tygodnie do końca.
My od 3 trymestru wracamy na wizyty co 2 tygodnie i od 33 tygodnia przed każdą wizytą ktg👩🏻💼37 🧔🏻♂️38
ICSI 03.25
6 🥚3 ❄️
22.03 ➡️ 4AA
🔜
TP 10.12.2025
-
Katarek do odkurzacza przeraża i też się bałam, ale jest zajebisty. Elektryczne jakieś małe to gunwa. Nie działają i szybko się psują. Ten do odkurzacza najlepszy. Nie takie straszne jak się wydaje i moc odkurzacza daje się na najniższa.
Trzecie prenatalne nie są już na nfz. Ja miałam nie robić. Ostatnio na wizycie prowadzący mnie pytał i wyszło w rozmowie, że on też robi. Cena jak za zwykła to stwierdziłam że idę. Wychodzi mi że będzie 31 tc.
Po 38 tc jest chyba co dwa tygodnie. Zależy od prowadzącego. A ktg to jak się zbliża 40 tc i nic się nie dzieje. Ja bylam raz, bo ze szkoły rodzenia miałam i tylko dlatego że sama chciałam. Lekarz nie zlecił. Teraz zobaczymy.Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 września, 18:05
Maura lubi tę wiadomość
👧🏼29 & 🧔30 +👶🏻2021 + 🐱🐱
18.04 cień cienia 🧐
19.04 ⏸️ już wierzę 😂 🌷
29.04 1 pęcherzyk 💚
8.05 mamy serce 💓
21.05 19 mm 💓 175 ud/min
10+2 Nifty Pro zdrowy 🩵
17.06 prenatalne wszystko ok
14.07 zdrowy chłop
11.08 398 g 🩵
8.09 684 g
⏩ Wizyta 6.10
III prenatalne 20.10
Termin porodu 25. 12👶🏼
👧🏼💊Pregna plus, pregna DHA, Acard 150, Szelazo
-
Mini94 wrote:Szu Szu wszystkiego najlepszego 🥳
Mnie położna mówiła, że tetrowych to że 30 szt. Planuję kupić z 15 na początek różnego rodzaju, zawsze można dokupić.
Słyszałam o tych dronach. To co się dzieje na świecie jest przerażające. Gdyby doszło do wojny to chcielibyśmy się ewakuować jak najszybciej, oby tylko zdążyć. Mam nadzieję, że my i nasze dzieci nie dożyją czasów wojennych.
Dziewczyny, które są już w 27 tygodniu czy zauważyłyście rzadsze ruchy? Bobo się rzadko rusza. Czytałam, że na tym etapie to naturalne.
Szuszu i ja składam życzenia urodzinowe, bądźcie zdrowi, to najważniejsze
U mnie też ruchy jakby spowolnione, częściej za to wypina się i czuję jej kosteczki, jakby wypychała to łokieć, to kolanko - tak sobie to wyobrażam:D trochę jest to bolesne, ale lubię to:) I ma czkawkę.
Jeśli chodzi o pieluchy to miałam i nadal będę ich używać, kilka tetrowych, przydały się tak jak PoskromionejZłośnicy przy ulewaniu, a bambus, muslin pod główkę podczas snu, podczas karmienia, bo zawsze obok mleko się lało (karmiłam na leżąco), jako otulacz, nakrycie. Tetrowych akurat bym brała najmniej ze względu na ich srednio miły materiał, ale ja lubie delikatne materiały, więc może tylko ja tak mam😅 -
Nayeli wrote:Ja z racji L4 chyba zacznę powoli ogarniać wyprawkę. Nie wiem od czego zacząć ale chyba przejrzę listy, które tu kilka z Was publikowała i tematycznie jakoś ogarnę.
Zapytam Was o fotelik/nosidełko. Moze głupie pytanie ale czy to jest to samo czy się czymś rozni? Wydaje mi się, ze nosidełka sa wpinane na stelaż wózka a fotelik tylko do samochodu ale czymś jeszcze? Czy Wy macie obrotowe foteliki? Przejdziemy sie w przyszłym tygodniu po sklepach i cos popatrzymy ale czuje się na razie zielona w temacie...
Chyba nie ma dzisiaj wizyt więc życzę dobrych ewentualnych wyników badań jesli któraś robiła ☺️ pogoda przynajmniej u nas nie rozpieszcza, wysyłam duzo energii i słoneczka ☀️☀️☀️
Jak dla mnie to nosidełko jest czymś zupelnie innym niż fotelik 🙃 pierwszy fotelik to łupina, w której dziecko przewozisz ze szpitala do domu w aucie lub wózku (musisz miec adaptery, zeby je wpiąć). Nie ma co tutaj się chyba zastanawiać baza i mozliwosc obrotu fotelika to złoto, ja nie wyobrażam sobie gimnastykowania się, kiedy dziecko troszkę podrośnie. W zasadzie chyba od poczatku poza pierwszą jazdą ze szpitala małą pakowaliśmy prosto do fotelika w aucie, bez targania tego ciężaru.
A nosidełko to siedzisko z pasami do noszenia maleństwa przy sobie, podobnie jak chusta, choć wiem, ze tu też są rozne zdania na ten temat. Ja nadal mam wątpliwości, czy chce mi sie motać dziecko i czy sobie z tym poradzę, a nosidło mówią, ze od 3-4 miesiąca życia, my używaliśmy od 4 i szczerze to teraz chcialabym nosić małą od poczatku...
Nayeli lubi tę wiadomość
-
KasiaXXX wrote:Ja to bym chciała taki zastrzyk gotówki dostać, żeby kupić całą wyprawkę dla Małej + dla mnie i obie apteczne na raz 😅
Mi się ciągle wydaje, że mamy za mało, ale jak później komuś wymieniam, to nie wiem sama 🙈 Póki co mamy: ciuszki myślę, że już komplet na 56 i 62 - pewnie coś tam jeszcze dostaniemy w prezencie i w ogóle, ale z kupowaniem mogę się powstrzymać, czapeczki/skarpetki/opaski, wózek, matę edukacyjną, bujak Babybjorn na później od 3 mies., 4 paczki pampersów, kilkanaście pieluszek, butelkę Avent, termometr do kąpieli, otulacz do fotelika, śpiworek wełniany, 2x śpiworki polarowe, śpiworek do gondoli, kocyki x2, kocyk i podusie, jeden ręczniczek po kąpieli, 2x smoczki, otulacz taki typu tulik. I to chyba tyle 😅
Co odhaczam z listy w notesie to ta lista i tak nie maleje 🙈 Jeszcze dostawka, prześcieradełka, fotelik, łóżeczko, termometr, aspirator, niania i milion innych rzeczy. O wyprawce aptecznej nie wspominam 😬
Teściowa upolowała mi dziś tę koszulę do karmienia w Pepco, bo u nas na razie zamknięte i czekamy na otwarcie. Dzięki za info o niej dziewczyny 🥰
Kasia, zachęcam do zakupu jeszcze jednego ręczniczka po kąpielimialam 2, dostałam trzeci w prezencie i bardzo dobrze wyszło, bo jednak fajnie mieć drugi;)
-
Hdfs wrote:Nam wczoraj w szkole rodzenia położna kazała się zaopatrzec w 20-30 sztuk, aby brać wszędzie swoje pieluchy, aby używać jako podkładów jak zmieniasz pampersy to podkład i pielucha, ale wydaje mi się że przesadziła 😆 ją mam około 12 pieluch, jak na tą chwilę myślę że wystarczy w razie czego domówię.
-
Tez miałam dzisiaj wizytę, na spadek ferrytyny dostałam tardyferon, kiedyś brałam i było w porządku.
Nasza dziewczynka waży tylko 894 g, a jestem w 26t6d, więc jest w 15 centylu 😔
Wyszło na to, że mam nieprawidłowe przepływy w tętnicach macicznych dlatego jest taka malutka, jestem bardzo zmartwiona i idę na konsultację w przyszłym tygodniu..
A co do krzywej, to w teorii nie muszę powtarzać, założymy że nie mam cukrzycy ciążowej i tyle, ale szczerze mówiąc średnio podoba mi się to rozwiązanie 🫣 -
Maura tak interpretując nosidełko to faktycznie też bym tak to odebrała. Najczęściej się dodaje że najlepsze ergonomiczne to już wgl nie ma wątpliwości.
Co do chustowania, nie taki diabeł straszny. Myśmy zaczeli motać syna jak miał 3 miesiące, ale teraz zamierzam wcześniej jak już znam schemat.
Ja tetry używam jako szmatki do wszystkiego 😂 mam może 15 albo 20 sztuk. Wiele dostałam. Muslin czy bawełniane używałam właśnie tak by se dziecko poleżało, jako przykrycie itpMaura lubi tę wiadomość
👧🏼29 & 🧔30 +👶🏻2021 + 🐱🐱
18.04 cień cienia 🧐
19.04 ⏸️ już wierzę 😂 🌷
29.04 1 pęcherzyk 💚
8.05 mamy serce 💓
21.05 19 mm 💓 175 ud/min
10+2 Nifty Pro zdrowy 🩵
17.06 prenatalne wszystko ok
14.07 zdrowy chłop
11.08 398 g 🩵
8.09 684 g
⏩ Wizyta 6.10
III prenatalne 20.10
Termin porodu 25. 12👶🏼
👧🏼💊Pregna plus, pregna DHA, Acard 150, Szelazo
-
Maura wrote:Kasia, zachęcam do zakupu jeszcze jednego ręczniczka po kąpieli
mialam 2, dostałam trzeci w prezencie i bardzo dobrze wyszło, bo jednak fajnie mieć drugi;)
Tak, tak. Mam zamiar jeszcze dwa dokupić 🥰 Póki co mam jeden z froty, bo mi się wzorek spodobał, ale zamówię jeszcze dwa z „wafelka” 😅 -
Belma wrote:Tez miałam dzisiaj wizytę, na spadek ferrytyny dostałam tardyferon, kiedyś brałam i było w porządku.
Nasza dziewczynka waży tylko 894 g, a jestem w 26t6d, więc jest w 15 centylu 😔
Wyszło na to, że mam nieprawidłowe przepływy w tętnicach macicznych dlatego jest taka malutka, jestem bardzo zmartwiona i idę na konsultację w przyszłym tygodniu..
A co do krzywej, to w teorii nie muszę powtarzać, założymy że nie mam cukrzycy ciążowej i tyle, ale szczerze mówiąc średnio podoba mi się to rozwiązanie 🫣
Nie powiem, żebyś się nie stresowała, ale 15 centyl to nadal norma, córeczka może być po prostu drobna
Mój gagatek też był malutki, w 12, a potem 18 centylu i nadrobił, więc mam nadzieję, że i Twoja dziewczynka nadrobi. Miałaś zalecony acard na te przepływy?👩🏻💼37 🧔🏻♂️38
ICSI 03.25
6 🥚3 ❄️
22.03 ➡️ 4AA
🔜
TP 10.12.2025
-
Ja mam 3 prenatalne w 31+0, tak mi powiedziano, że 30-31 najlepiej.
A jak się w ogóle czujecie dziewczyny?
Ja poza zmęczeniem na szczęście nie mam żadnych objawów 🙂👩34 👨42
🌿🏋🏻♀️🤸♂️🚴♂️
Starania naturalne od 2021.
W klinice od IX.2023
4 nieudane transfery
3 pierwsze - beta 0
4 - 9dpt beta 51,5, 11dpt beta 49,5 ❌
Punkcja nr 2 - 03.2025
5 transfer 7.04 ❄️zarodek 5AA
8dpt beta 158
11dpt beta 635 😍
15dpt beta 3062 🫣
5.05 mamy ♥️
19.05 2cm człowieczka 🌞
6.06 4,6cm byka
Panorama ok 🌸
16.06 prenatalne wszystko dobrze 🥳
11.08 połówkowe lux 😎
-
Lychee wrote:Nie powiem, żebyś się nie stresowała, ale 15 centyl to nadal norma, córeczka może być po prostu drobna
Mój gagatek też był malutki, w 12, a potem 18 centylu i nadrobił, więc mam nadzieję, że i Twoja dziewczynka nadrobi. Miałaś zalecony acard na te przepływy?
Nie miałam, bo na początku nic nie wskazywało na to, że one są kiepskie, dopiero teraz się okazało. Na pierwszych prenatalnych też nie miałam zwiększonych ryzyk, więc nikt nic nie mówił 😔
Dziękuję, jest to pocieszające, też mam nadzieję że nadrobi jeszcze🫣 -
Belma, mam nadzieję, że będzie wszystko dobrze 💜
Ja mam następna wizytę 7.10.
Jakby tak policzyć to jeszcze ok 3 wizyty i koniec 😶 . To ktg z Waszego doswiadczeniajest niejednoznaczne z ilością, więc tu nie wiadomo 😶Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 września, 20:02
Belma lubi tę wiadomość
-
Belma trzymamy mocno kciuki za Maluszka, jeszcze ma czas podgonić a Ty staraj sie być dobrej myśli 🫶🏻
Maura dzięki za wyjaśnienie. Nosidło takie sztywne gdzie dziecko jest blisko ciała lub chustę mam zamiar kupić i chciałabym tak nosić chociaz raczej tez nie na początku chociażby z racji na to, ze to bedzie zima. Widziałam nawet takie płaszcze z miejscem na dziecko i kapturkiem ale nie przekonuje mnie to na zimę 😜
Mnie lekarz nie wspominał póki co o 3 prenatalnych ale, ze sam je wykonuje to pewnie powie na następnej wizycie. Tak samo o szczepieniach bo mam je w planach.
Belma, Nadzieja95 lubią tę wiadomość
👩🏻34 👨🏼🦱41 🐱
starania od kwietnia 2024 r.
10.2024 biochem 💔
13 cs 🤞🏼 kwiecień
21.04 ⏸️ ❤️
23.04 beta - 626,17 mIU/ml, prog - 52,20 ng/ml
25.04 1479 mlU/ml
07.05 4,6 mm Pingwinka z ❤️
29.05 2,6 cm do kochania 🥰
18.06 prenatalne (6,4 cm zdrowego maleństwa)🩷
16.07 ważę 150 g i jestem siłaczką😻
13.08 połówkowe (340 g słodkiej dziewczynki )
10.09 670 g Skarba ❤️
-
Belma - nie znam się na centylach i nam ani razu ginekolog tego nie podawała, ale jeśli córeczka jest mniejsza to spróbuj się nie denerwować i słuchaj lekarza. Dobrze, że jeszcze będziesz miała kontrolę przepływów ❤️
Co do pytania o samopoczucie - ja się czuje ekstra, czasami łapie tylko zadyszkę i wyglądam jak Obelix 😅Belma lubi tę wiadomość
-
Wilga27 wrote:Ja mam 3 prenatalne w 31+0, tak mi powiedziano, że 30-31 najlepiej.
A jak się w ogóle czujecie dziewczyny?
Ja poza zmęczeniem na szczęście nie mam żadnych objawów 🙂
U mnie totalny brak sił. Dzisiaj nawet myślałam, że gdyby nie to zmęczenie to bym zapomniała, że jestem w ciąży, ale od razu zaczęło mnie boleć podbrzusze, więc nie da się zapomniećnajgorzej jak trochę postoję lub zacznę coś robić to brzuch momentalnie twardnieje i nic poza leżeniem nie pomaga
👩🏻💼37 🧔🏻♂️38
ICSI 03.25
6 🥚3 ❄️
22.03 ➡️ 4AA
🔜
TP 10.12.2025
-
Kurcze, a ja kupiłam elektryczny ten do odciągania. Trudno, najwyżej kupię inny, chociaż ani ten ciągnący samemu ani do odkurzacza do mnie nie przemawia. Zwłaszcza, że my mamy tylko pionowy i jakoś średnio widzę manewry taką maszyną wielką przy maluchu.
Belma trzymam kciuki za wzrost bombla, jeszcze nadrobi 🤞
Ja na 3 prenatalne jeszcze nie jestem umówiona, ale pewnie będę chciała robić.
Melduje, że 3 ręka jeszcze mi nie wyrosła po szczepieniu 😂Pierniczka, Belma, PoskromionaZłośnica, Nayeli lubią tę wiadomość
👩🏻👦🏻😺😺🐶
Starania od 6.2023, z pomocą medyczną od 01.2025
12.03 IUI 2 podejście 🍀🤞🤞
23.03 ⏸️
24.03 betaHcG 213 mIU/ml
26.03 betaHCG 577 mIU/ml
9.04 USG wykazało 3 fasolki z serduszkami 🤯
11.05 🍓🍓🍓 rosną, 3,87 cm, 3,85 i 3,34 cm dzieciaczków
27.05 zdrowe dzieciaczki 🩷🩷🩵
15.07 ekipa ma już🩵 331 g,🩷 311 g, 🩷301 g
4.08 - połówkowe gitówa 💪
19.08 małe pulpeciki 🩵788 g, 🩷 749 g, 🩷712 g