Grudzień 2025 🍼❤️
-
WIADOMOŚĆ
-
Le wrote:Udało mi się i od swojego wpisu jestem na bieżąco właśnie

Lychee, Wisienka - trzymam kciuki za Was i Maluszki. Oby wszystko ułożyło się najlepiej jak tylko się da ❤️
Dziękuję dziewczyny za miłe słowa. Wierzę już, naprawdę, że jakoś dotrwam do 34 tyg (podobno potem już tylko płuca muszą się rozwinąć więc to jeden narząd, choć wiaodmo, lepiej i tak rodzic w terminie).
Także też dopiero teraz zaczęłam przejmować się porodem, że to niedługo. Jak wyszło, że w teorii mogę rodzic 'lada moment' jeśli tak szybko to szło, to myślałam tylko o tym, że nic nie mam przygotowane. Bo nie mam. Dużo rzeczy jest, ale ciuszki niepoprane, torba niespakowana, mieszkanie nieogarnięte... Teraz śmiać mi się chce, że tym się przejmowałam, bo jakbym urodziła to i tak bym była pewnie co najmniej miesiąc w szpitalu z Małą (albo ona sama, nie wiem w sumie), więc mąż by to jakoś ogarnął pranie czy zamowil coś co brakuje a ja ulozylabym sobie w szafie najwyżej chiwlke później. Także to, że tego nie mam (bo leżę i nie mam jak) już mi nie przeszkadza.
Leżenie mnie dobija - ciążę tak zaczynałam i jak widać tak kończę.. No ale co zrobić jak to może pomóc.
Młoda się dużo rusza, więc przynajmniej wiem, że jest ok. Kóraś pisała, że dzidzia kopie w lewy bok jak się leży na lewym, w prawy jak na prawym i od 3 dni mam to samo 😅
Co do porodu to chciałabym rodzic SN, ale nie zdążyłam też być na kilku zajęciach ze szkoły rodzenia i mam wrażenie, że niewiele wiem. Miałam słuchać jakieś webinary czy coś, na pewno coś jest, a w sumie nie zaczęłam. Może jutro się uda
Ja ostatnio na YouTube oglądałam Położna Mamaga. Spoko ma filmy. Ma razie o samym przygotowaniu do porodu przejrzałam i te wstępne,ale myślę że dużo wiedzy daje
PoskromionaZłośnica, Le lubią tę wiadomość
👧🏼29 & 🧔30 +👶🏻2021 + 🐱🐱
18.04 cień cienia 🧐
19.04 ⏸️ już wierzę 😂 🌷
29.04 1 pęcherzyk 💚
8.05 mamy serce 💓
21.05 19 mm 💓 175 ud/min
10+2 Nifty Pro zdrowy 🩵
17.06 prenatalne wszystko ok
14.07 zdrowy chłop
11.08 398 g 🩵
8.09 684 g
6.10 1321 g kluska
20.10 prenatalne 1993 g 🙆♀️
⏩ Wizyta 3.11
Termin porodu 25. 12👶🏼
👧🏼💊Pregna plus, pregna DHA, Acard 150, Szelazo

-
Babsi wrote:😀 wiem,że jestem w ciąży geriatrycznej.. I to na maksa, ale za każdym razem jak słyszę to stwierdzenie to mam ochotę powiedzieć: wypraszam sobie 😁 no, ale co zrobić? Fakt to fakt, ewentualnie może by mogli rozważyć zmianę nazewnictwa 😀
Jednoczenie wiem,że ciąża w tym wieku wydłuży mi młodość, zdecydowanie! Uwielbiam wyniki badań, które mówią, że kobiety ,które są późnymi mami, żyją znacznie dłużej ... no cóż, pewnie nie mamy wyjścia, jeśli chcemy się doczekać wnuków😂😂😂
Wiem, że nie czujesz się "geriatrycznie" i to wspaniałe! 😀 To nie był żadny przytyk.
Zazdroszczę ci, bo mnie pierwsza ciąża zrujnowała fizycznie, choć nie była specjalnie wymagająca. Posypałam się zdrowotnie, przed porodem byłam w formie, potem było już gorzej. Serio, tylko łażę i marudzę, ze coś mnie boli.
A teraz jest jeszcze gorzej, bo juz sama ciaża mnie rozwala, wysyłając siły. Więc faktycznie czuję sie jak staruszka.
Ja niestety nie zauważyłam, żeby dzieci w późnym wieku odmładzały. Albo, ze po 40stce masz wiecej cierpliwosci. Ja nie mam.
Ok, nie wyglądam staro, ale wolałabym urodzić po studiach. To dla mnie najlepszy czas na dzieci. Wyszło jak wyszło.
Dobrze, ze sporo zrobiłam przed dziećmi, bo jak pójdą na studia to ja będę miała ponad 60 lat.
Ale wiadomo. Każdy jest inny, inaczej przechodzi się każdą ciążę i ma inne przejścia.
Przepraszam, ze marudzę, ale nie mam komu. Moje koleżanki mają dzieci w liceach, a nie w przedszkolu. Żadna nie jest w późnej ciąży. Żyją też innymi problemami.
Książkara - i jak samopoczucie? Poprawiło się coś?
Le - współczuję, ze musisz leżeć. 😞 Mam nadzieję, ze niedługo lekarka poluzuje te wytyczne.
Le, Maura lubią tę wiadomość
2021 transfer 2 x 3dniowców
2022 zdrowy synek
Powrót do gry
II.2024 FET 6dniowca -> poronienie zatrzymane w 8 tyg.
VIII.2024 FET 6dniowca - beta 0
02.12.24 FET 3-dniowca - beta 0
02.01.25 FET 3-dniowca - 10 dpt - 11, cb
03.04 ET 5.1.1., 6dpt - beta 52,2, 8 dpt - beta 92,5, 11 dpt - beta 236,7, 13 dpt - beta 600, 15 dpt - beta 1448, 22 dpt - beta 9820, 25 dpt - beta 22546 jest ❤️
11+5 tc Crl 5,8 cm
24+4 tc 818 g
29+5 tc 1495 g

-
PoskromionaZłośnica dziękuję że pytasz😘 noc była tragiczna🤕 dlatego dzisiaj poza zrobieniem obiadu, spędzę cały dzień w łóżku żeby się wygrzać i przegonić te wirusy.
Le trzymam kciuki żebyś została w dwupaku jak najdłużej. ☺️ Ja też mam niby wszystko ale tak naprawdę poza moją torbą nie mam nic przygotowane. Zwłaszcza jeśli tyczy się to mieszkania. No ale trudno. Najważniejsze jest zdrowie nasze i naszych maluszków 😉
Le lubi tę wiadomość
-
Dziewczyny - wiem że był już ten temat ale wybaczcie nie odnajdę się w gąszczu stron 🫠 potrzebuję kamerki z osobnym monitorem - główne warunki: funkcja Vox (wybudzanie się monitora przy ruchu/dziweku), dwukierunkowa (ja słyszę dziecko i ono mnie) - i przede wszystkim - z naprawdę dobrym zasięgiem. Potrzebuje coś co bez problemu odbierze mi dobry sygnał na innym piętrze. Wczoraj kupiłam neno i jadę ją zwracać bo niestety nie zdała egzaminu.
Macie coś do polecenia? -
https://www.smyk.com/p/esperanza-gregorio-niania-elektroniczna-z-wyswietlaczem-lcd-20-i7095483?utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=%5BPMAX%5D%20-%20C1%3ADziecko%20Mama%7CC2%3ADziecko%7CC3%3AElektronika&gad_source=1&gad_campaignid=21056935339&gbraid=0AAAAADyi035727f5JoRgIcNBR0Az_7y6u&gclid=CjwKCAjwi4PHBhA-EiwAnjTHufEwpO07YPtyJF3L0hDUgnbyloOmvKPbtQoBxA4a_3gNW5dybb6drRoC7i4QAvD_BwE
Ja mam taką. Na wakacjach łapała zasięg te 150 gdzie my byliśmy na tarasie budynku obok a młody spał na piętrze 😂 także zasięg niezły. I u nas jak na parterze byłam u sąsiadki a młody spał sobie 2 piętra wyżej też łapała.👧🏼29 & 🧔30 +👶🏻2021 + 🐱🐱
18.04 cień cienia 🧐
19.04 ⏸️ już wierzę 😂 🌷
29.04 1 pęcherzyk 💚
8.05 mamy serce 💓
21.05 19 mm 💓 175 ud/min
10+2 Nifty Pro zdrowy 🩵
17.06 prenatalne wszystko ok
14.07 zdrowy chłop
11.08 398 g 🩵
8.09 684 g
6.10 1321 g kluska
20.10 prenatalne 1993 g 🙆♀️
⏩ Wizyta 3.11
Termin porodu 25. 12👶🏼
👧🏼💊Pregna plus, pregna DHA, Acard 150, Szelazo

-
PoskromionaZłośnica wrote:Wiem, że nie czujesz się "geriatrycznie" i to wspaniałe! 😀 To nie był żadny przytyk.
Zazdroszczę ci, bo mnie pierwsza ciąża zrujnowała fizycznie, choć nie była specjalnie wymagająca. Posypałam się zdrowotnie, przed porodem byłam w formie, potem było już gorzej. Serio, tylko łażę i marudzę, ze coś mnie boli.
A teraz jest jeszcze gorzej, bo juz sama ciaża mnie rozwala, wysyłając siły. Więc faktycznie czuję sie jak staruszka.
Ja niestety nie zauważyłam, żeby dzieci w późnym wieku odmładzały. Albo, ze po 40stce masz wiecej cierpliwosci. Ja nie mam.
Ok, nie wyglądam staro, ale wolałabym urodzić po studiach. To dla mnie najlepszy czas na dzieci. Wyszło jak wyszło.
Dobrze, ze sporo zrobiłam przed dziećmi, bo jak pójdą na studia to ja będę miała ponad 60 lat.
Ale wiadomo. Każdy jest inny, inaczej przechodzi się każdą ciążę i ma inne przejścia.
Przepraszam, ze marudzę, ale nie mam komu. Moje koleżanki mają dzieci w liceach, a nie w przedszkolu. Żadna nie jest w późnej ciąży. Żyją też innymi problemami.
Le - współczuję, ze musisz leżeć. 😞 Mam nadzieję, ze niedługo lekarka poluzuje te wytyczne.
Ciąża potrafi wyssać dużo zdrowia. No i oczywiste, że im starsze tym trudniej się regenerujemy, potrzebujemy więcej wypoczynku itd. Ja narazie nic tak naprawdę nie mogę powiedzieć. Sama ciąża mi służy, ale nie jest powiedziane,że po porodzie będzie podobnie. Ciąża w młodym wieku to ogromne obciążenie dla kobiety, a co dopiero po 40. Też gdybym miała wybor chciałabym ,żeby moje dziecko było już nastoletnie, ale życie czasem układa się nie tak jakbyśmy myślały,że będzie najlepiej. Więc cieszę się,że w ogóle będzie mi dane doświadczyć macierzyństwa, bo zawsze bardzo chciałam być mamą. A jak to będzie po porodzie to się dopiero okarze...
Poskromiona złośnica a ile Ty masz lat?
Ty jesteś wstanie więcej powiedzieć niż ja na temat dojrzałego macierzyństwa, moje opinie to tylko teoria, zobaczymy w praktyce.
Maura, PoskromionaZłośnica lubią tę wiadomość
-
MadCat wrote:Ja ostatnio na YouTube oglądałam Położna Mamaga. Spoko ma filmy. Ma razie o samym przygotowaniu do porodu przejrzałam i te wstępne,ale myślę że dużo wiedzy daje
Jeśli chodzi stricte o sam poród SN to baaardzo polecam Izabelę Dębińska
PoskromionaZłośnica, MadCat, Le lubią tę wiadomość
-
Ja 43 jak urodzę.Babsi wrote:Ciąża potrafi wyssać dużo zdrowia. No i oczywiste, że im starsze tym trudniej się regenerujemy, potrzebujemy więcej wypoczynku itd. Ja narazie nic tak naprawdę nie mogę powiedzieć. Sama ciąża mi służy, ale nie jest powiedziane,że po porodzie będzie podobnie. Ciąża w młodym wieku to ogromne obciążenie dla kobiety, a co dopiero po 40. Też gdybym miała wybor chciałabym ,żeby moje dziecko było już nastoletnie, ale życie czasem układa się nie tak jakbyśmy myślały,że będzie najlepiej. Więc cieszę się,że w ogóle będzie mi dane doświadczyć macierzyństwa, bo zawsze bardzo chciałam być mamą. A jak to będzie po porodzie to się dopiero okarze...
Poskromiona złośnica a ile Ty masz lat?
Ty jesteś wstanie więcej powiedzieć niż ja na temat dojrzałego macierzyństwa, moje opinie to tylko teoria, zobaczymy w praktyce.
Dla mnie też mimo wszystko możliwość posiadania dzieci jest najpiękniejsza rzeczą, która mnie spotkała i mimo wszystko jest to warte tych poświęceń. 🤩😍
Lepiej późno niż wcale. 😀
Babsi, KasiaXXX lubią tę wiadomość
2021 transfer 2 x 3dniowców
2022 zdrowy synek
Powrót do gry
II.2024 FET 6dniowca -> poronienie zatrzymane w 8 tyg.
VIII.2024 FET 6dniowca - beta 0
02.12.24 FET 3-dniowca - beta 0
02.01.25 FET 3-dniowca - 10 dpt - 11, cb
03.04 ET 5.1.1., 6dpt - beta 52,2, 8 dpt - beta 92,5, 11 dpt - beta 236,7, 13 dpt - beta 600, 15 dpt - beta 1448, 22 dpt - beta 9820, 25 dpt - beta 22546 jest ❤️
11+5 tc Crl 5,8 cm
24+4 tc 818 g
29+5 tc 1495 g

-
PoskromionaZłośnica wrote:Wiem, że nie czujesz się "geriatrycznie" i to wspaniałe! 😀 To nie był żadny przytyk.
A ja Cię jak najbardziej rozumiem, mimo, że jestem trochę młodsza. Żal nam się tutaj jak bedzie potrzeba
ja osobiście też nie widzę się w kolejnej ciąży. Ja zawsze mówiłam , że po 40 widzę siebie na Malediwach z drinkiem i palemką , a bejba u dziadków. Czy zdążę odłożyć na Malediwy... nie wiem 😬.
Byłam na dniach otwartych w Medfeminie. Na tą chwilę brak przeciwwskazań do cesarki u nich 🧡 . Za 2-3 tyg mogę się umawiać na kwalifikacje i termin. Oby bejba wysiedziala🧡. Dla malucha prawie nic nie trzeba mieć poza ubrankami i pieluchami. Cała reszta jest. Ręczników też Brać nie muszę, bo mają ładne swoje, ale pewnie wezmę. Suszarkę też mają jakieś podkłady etc dla mam też mają. Dużo rzeczy odpada do zabrania. Cewnikuja na sali po znieczuleniu , więc też fajnie.
Plan jest taki - na cesarkę jadę z mężem, idę sama, on kanguruje, później idzie do mojej siostry , a przychodzi Koleżanka i jest ze mną do pionizacji ,ewentualnie jak nie będzie musiała iść do pracy, to zostanie do rana. Jest pigułą i pracuje na ortopedii, wiec doświadczenie ze złamasami ma. Bejbe na sali dostaje chyba na 2h, ale na noc jej nie mam, żebym mogła dojść do siebie i odespać.
Teraz, żeby ładnie dociągać w dwupaku.
PoskromionaZłośnica lubi tę wiadomość
-
Mam pytanie do dziewczyn, które były chore/przeziębione w ciąży. Czy przy kichaniu lub kaszlu bolało Was podbrzusze i lędźwie? Mam wrażenie że ciśnienie chce mi rozwalić wnętrzności. Plus to że malutka rusza się dużo mniej niż normalnie i stresuje się jeszcze bardziej.
-
Książkara_w_ciąży wrote:Mam pytanie do dziewczyn, które były chore/przeziębione w ciąży. Czy przy kichaniu lub kaszlu bolało Was podbrzusze i lędźwie? Mam wrażenie że ciśnienie chce mi rozwalić wnętrzności. Plus to że malutka rusza się dużo mniej niż normalnie i stresuje się jeszcze bardziej.
A pilnujesz, żeby kichać/kaszleć ze skrętem tułowia?
Lędźwia mnie na pewno nie bolały, podbrzusze mnie pobolewa i się spina regularnie, ciężko mi powiedzieć czy jak smarkam to bardziej. Ja też kicham mniej bądź bardziej całą ciążę, kaszle od chyba 22 tygodnia też w zasadzie non-stop. -
Nefretam w innym wątku dziewczyny radziły, żeby skręcać głowę w lewo i starać się w trakcie zaciskać zwieracze. Chyba na mamafizjo są jakieś rady na ten temat.
-
Babsi wrote:Nefretam w innym wątku dziewczyny radziły, żeby skręcać głowę w lewo i starać się w trakcie zaciskać zwieracze. Chyba na mamafizjo są jakieś rady na ten temat.
Szczerze mówiąc nie wiem czy jest różnica czy w lewo czy w prawo, z ciekawości spytam fizjo na następnej wizycie. Jeszcze można krzyżować nogi. -
O nie dodał się mój komentarz. Tak Ksiązkara. Jak się zapomnę i kichnę normalnie żyć będę kaszleć, to boli. Jak skręcę głowę, jest ok. Ostatnio wybudzil mnie duszący kaszel w nocy. Zaczęłam kaszleć normalnie, bez skrętu etc to aż po spojeniu poczułam.
-
Ja kojarzę, żeby kichać w łokieć jakoś właśnie ze skrętem, ale chyba nogi też krzyżować można 😆 wszystko naraz!
Zamówiłam w h&m przed chwilą kombinezon... o taki:
https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&opi=89978449&url=https://www2.hm.com/pl_pl/productpage.1301144001.html%3Fsrsltid%3DAfmBOooxV9gchs6O53vtJslHWDRozTjR08EhPulTtNhSkgpHnqWw04zh&ved=2ahUKEwjvxoyJkYuQAxU1S_EDHWMvNNgQr4kDegQIGBAD&usg=AOvVaw2pPYsWT0h0TWaaP5TloZed
Jest promka -20% dla klubowiczów 128 zł po rabacie. 71% welny (merino, welna
wiec nie wiem ile tam faktycznie merynosa), najwyzej zwrócę. Ale daję znaka, bo fajna okazja mimo wszystko.
PoskromionaZłośnica lubi tę wiadomość
-
Pierwsze grudniaki już na świecie 🩷🩷🩵. Rozpakowaliśmy się w trybie nagłym, bo odeszły mi wody. Maluchy dostały 8,8 i 6 pkt. Leżą sobie i dojrzewają w inkubatorach, a ja na poporodowym. Człowiek zmęczony, ale zadowolony, że już po wszystkim 🌸
Wilga27, Willsee, Ko_ala, Izuś84, Lychee, MadCat, Nayeli, Karola1995, PoskromionaZłośnica, Maura, AnaPyza, Książkara_w_ciąży, Madzik_, Pierniczka, Belma, kropka_aga, ellevv, Delfi, KasiaXXX, Hdfs, Babsi, Pogubiona, taterniczka, Kokosik, kalinok, Ana29, Mary27, Mini94, klaudia00.., Fabregasowa, Le lubią tę wiadomość
👩🏻👦🏻😺😺🐶
Starania od 6.2023, z pomocą medyczną od 01.2025
12.03 IUI 2 podejście 🍀🤞🤞
23.03 ⏸️
24.03 betaHcG 213 mIU/ml
26.03 betaHCG 577 mIU/ml
9.04 USG wykazało 3 fasolki z serduszkami 🤯
11.05 🍓🍓🍓 rosną, 3,87 cm, 3,85 i 3,34 cm dzieciaczków
27.05 zdrowe dzieciaczki 🩷🩷🩵
15.07 ekipa ma już🩵 331 g,🩷 311 g, 🩷301 g
4.08 - połówkowe gitówa 💪
19.08 małe pulpeciki 🩵788 g, 🩷 749 g, 🩷712 g
4.10 Trio już na świecie 31+1
Julian 🩵
Florentynka 🩷
Matylda 🩷 -
Szu_szu wrote:Pierwsze grudniaki już na świecie 🩷🩷🩵. Rozpakowaliśmy się w trybie nagłym, bo odeszły mi wody. Maluchy dostały 8,8 i 6 pkt. Leżą sobie i dojrzewają w inkubatorach, a ja na poporodowym. Człowiek zmęczony, ale zadowolony, że już po wszystkim 🌸
OMG szu_szu co za News z rana!
Gratulacje !!! ❤️🌸❤️🌸❤️🌸
Jak się czujesz ? Jak maluchy? Opowiadaj wszystko jak tylko znajdziesz czas i będziesz miała chęć 😊👩34 👨42
🌿🏋🏻♀️🤸♂️🚴♂️
Starania naturalne od 2021.
W klinice od IX.2023
4 nieudane transfery
3 pierwsze - beta 0
4 - 9dpt beta 51,5, 11dpt beta 49,5 ❌
Punkcja nr 2 - 03.2025
5 transfer 7.04 ❄️zarodek 5AA
8dpt beta 158
11dpt beta 635 😍
15dpt beta 3062 🫣
5.05 mamy ♥️
19.05 2cm człowieczka 🌞
6.06 4,6cm byka
Panorama ok 🌸
16.06 prenatalne wszystko dobrze 🥳
11.08 połówkowe lux 😎

-
Szu_szu wrote:Pierwsze grudniaki już na świecie 🩷🩷🩵. Rozpakowaliśmy się w trybie nagłym, bo odeszły mi wody. Maluchy dostały 8,8 i 6 pkt. Leżą sobie i dojrzewają w inkubatorach, a ja na poporodowym. Człowiek zmęczony, ale zadowolony, że już po wszystkim 🌸
Woow Szu_szu gratulacje