Grudzień 2025 🍼❤️
-
WIADOMOŚĆ
-
Przy pierworódkach.Frelcia_na_chwilę wrote:Jak brzuch opadnie to kwestia mniej więcej dwóch tygodni jak się akcja zacznie prawda ?
Przy kolejnej ciąży może opaść 2 h przed. 😜
Maura, Gilgotek - jak wasze dziewczynki? Nadal przysypiają podczas karmienia???
Lychee - jak synek?? Nadal pod opieką szpitalne??
Kurcze, mój nadal się mało co rusza, co mnie doprowadza do stanów nerwowych.2021 transfer 2 x 3dniowców
2022 zdrowy synek
Powrót do gry
II.2024 FET 6dniowca -> poronienie zatrzymane w 8 tyg.
VIII.2024 FET 6dniowca - beta 0
02.12.24 FET 3-dniowca - beta 0
02.01.25 FET 3-dniowca - 10 dpt - 11, cb
03.04 ET 5.1.1., 6dpt - beta 52,2, 8 dpt - beta 92,5, 11 dpt - beta 236,7, 13 dpt - beta 600, 15 dpt - beta 1448, 22 dpt - beta 9820, 25 dpt - beta 22546 jest ❤️
24+4 tc 818 g
29+5 tc 1495 g
34+5 tc 2460 g

-
Monika bardzo Ci współczuję. Jesli Ci zależy na KP to posłuchaj wszystkich rad dziewczyn i jeszcze sprobuj, a jesli Cię to za duzo kosztuje to odpuść. Zdrowie psychiczne jest bardzo ważne❤️ moze napisz na listopadówkach co one jeszcze radzą?
Wilga trzymam kciuki za USG🫶🏻
Pierniczka czyli masz sie nastawiać na CC czy do konca jest szansa na przewrót? Tulę Cię mocno, ciężko jest cierpliwie czekać w zawieszeniu bo glowa ciągle pracuje❤️
Wilga27 lubi tę wiadomość
👩🏻35 👨🏼🦱42 🐱
10.2024 biochem 💔
13 cs 🤞🏼 kwiecień
21.04 ⏸️ ❤️
23.04 beta - 626,17 mIU/ml, prog - 52,20 ng/ml
25.04 1479 mlU/ml
07.05 4,6 mm Pingwinka z ❤️
29.05 2,6 cm do kochania 🥰
18.06 prenatalne (6,4 cm zdrowego maleństwa)🩷
16.07 ważę 150 g i jestem siłaczką😻
13.08 połówkowe (340 g słodkiej dziewczynki )
10.09 670 g Skarba ❤️
08.10 mamy już 1250 g
29.11 1600g 🥰

-
Wilga27 wrote:No właśnie dlatego myślę, że moja Pani doktor jest trochę nadgorliwa bo w sumie nie bylo chyba większych przesłanek, żeby mi robić ktg od 35 tyg

No ale nic, czekam na jakieś info co dalej
Ps no i super, że miałam spakowaną torbę na pobyt do szpitala już dawno bo dzięki temu mój mąż tylko zgarnął torbę i koniec. Więc jak któraś jeszcze nie ma tego ogarniętego albo czytają to dziewczyny z wcześniejszych wątków to polecam to zrobić na wypadek takiego nieplanowanego pobytu jak mój 😬
Ja uważam, ze te ktg u Ciebie to nad wyraz, bo co mogę po sobie powiedzieć, że też mi zrobili, ale tydzień temu, polozne mnie nastraszyły, tętno sięgało do 170 i migało na czerwono małego ale mam wrażenie, że to od mojego stresu jak leżałam i musiałam pstrykać kiedy się rusza. I tam gdzie się ruszał rosło tętno wiec to normlane, gorzej jakby się nie ruszał a miałby non stop wysokie tętno i skurcze.
Ktg z resztą się robi jak są do tego przesłanki tak jak pytałam dziewczyn i zazwyczaj kolo terminu lub po. Ja chodzę prywatnie dlatego miałam te ktg bo taką ma politykę klinika w której będę miała CC prywatnie. A żebym miała chodzić 2 razy w tygodniu na te ktg to bym dostała zawalu na tej kozetce za każdym razem jakby tętno rosło i migało na czerwono.
Ja torbę i walizkę mam spakowana od 30tc 😆
Gratuluję wszystkim świeżo upieczonym Mamom !! Ja już się nie mogę doczekać chciałabym, żeby zaczelo się wcześniej, ale malo zostało do poniedziałku, więc staram sie nie narzekać oprócz tego, że jestem wilkołakiem od jakiegoś 1,5 miesiąca 😆👸🏻97🤴🏻89
2019 11tc🕊 2020 bc IUI 2023 ❌️
11.2024 stymulacja
9.12 punkcja❄️❄️❄️❄️❄️
14.12 transfer +eb ✖️
26.03 transfer mrożony cykl naturalny+eb, agolutin, acard, utorgestan 2x200
4dpt II kreska- cień
6dpt beta 22,
7dpt beta 23,5.
8dpt beta 31.18
10 dpt beta 54,43
12 dpt beta 134,
14 dpt beta 354
16dpt beta 847
20 dpt usg GS 0,76cm pęcherzyk
21 dpt beta 5106
23 dpt pęcherzyk żółtkowy
29 dpt 25506 beta
30 dpt serduszko ❤️ crl 1.1cm
8+6tc crl 2.08 cm ❤️ 176
9+6 tc crl 3,17cm ❤️ 179 Panorama zdrowy 🩵
11+0 tc crl 4,30 cm ❤️ 170
13+3 tc crl 7, 29 cm ❤️166
18+3 tc 322g 🩵
21+6 tc 533g 🩵 połówkowe
27+0tc 1200g
32+0 tc 2200g
35+5 tc 3400g
37+5 tc 3700g

-
Dzwoniłam do położnej środowiskowej żeby umówić się na ktg na przyszły tydzień, ona też pracuje w szpitalu gdzie chcę rodzić, bardzo sympatyczna pani, mówi: a po co będzie pani płacić, proszę przyjechać w poniedziałek do szpitala, tam zrobimy ktg, może USG, konsultacja z lekarzem po nim, od razu na plan CC mnie wpiszą 🙂
Czytając listopadówki to ta przeprawa przez KP jest straszna, ja nie wiem czy kiedyś to było inaczej, czy kobiety po prostu nie miały wsparcia, doradców i w milczeniu znosiły tej ból i trudy, bo moje siostry/kuzynki karmiły piersią i do głowy by mi nie przyszło, że miały z tym problem, jedynie kapustę kojarzę, że stosowały. Naprawdę podziwiam dziewczyny z czym musicie się mierzyć i waszą wytrwałość. Ja spróbuję, nie chce mieć sobie nic do zarzucenia, ale jak mi nie pójdzie, to wjeżdża MM, bo moja psychika jest krucha i nie chce sobie dokładać 😕
Moniczka trzymam kciuki za poradzenie sobie z cycem 🤞🏻🫂 jesteś dzielna, super-mama! Też bym doradzała konsultacje z jakąś dobrą CDL. -
PoskromionaZłośnica wrote:Przy pierworódkach.
Kurcze, mój nadal się mało co rusza, co mnie doprowadza do stanów nerwowych.
No coś Ty. Ja jestem niegotowa! Po niedzieli może się zacząć 😅
PoskromionaZłośnica lubi tę wiadomość
👩🏻🦰 33l
🔺endometrioza IIIst.,
🔹kir BX
🔺MTHFR_677C>T homo
🔺PAI-1 4G hetero
-> zalecenie acard od owulacji i heparyna od transferu
🔺ryzyko celiakii
-> dieta z ograniczeniem produktów z glutenem i laktozą
- w trakcie badań immunologicznych
☘️
👨🏽37l
🔺HBA 58%
🔹reszta parametrów w normie
III IVF- ❤️ przestało bić w 8tc.
6 transfer- nasz Maleńki Cud
Po 5 latach starań jest Rysiu 💙
2025 naturals!😱💪🏻 termin 22.12
Będzie zdrowy Chłopczyk
Henio.💙

-
Nayeli wrote:Monika bardzo Ci współczuję. Jesli Ci zależy na KP to posłuchaj wszystkich rad dziewczyn i jeszcze sprobuj, a jesli Cię to za duzo kosztuje to odpuść. Zdrowie psychiczne jest bardzo ważne❤️ moze napisz na listopadówkach co one jeszcze radzą?
Wilga trzymam kciuki za USG🫶🏻
Pierniczka czyli masz sie nastawiać na CC czy do konca jest szansa na przewrót? Tulę Cię mocno, ciężko jest cierpliwie czekać w zawieszeniu bo glowa ciągle pracuje❤️
Raczej nastawienie na CC, bo tam w brzuchu jest już mega ciasno, mówiła że kompaktowy brzuch mam, taka mini-pilke, pewnie szansa na obrót to jakiś 1%. Liczę że w poniedziałek w szpitalu się dowiem czegoś więcej i że mnie nie przetyrają tym ktg jak Wilge 🙁 na wszelki wypadek wezmę torby.
-
Pierniczka to mojej teściowej akurat zrobił się jakiś zastój albo co że jej igłę w pierś wbijali i skończyło się na tym, że siostry męża nie karmiła. Myślę, że dawniej było bum na mm i nie bylo doradców. Kapitalizm rozkwitał to co będziesz karmić cycem, bądź nowoczesna i daj mm 🤷 i niektore nie mają problemów przy karmieniu. Ja przy pierwszym pamiętam jeden wieczór cyckow nabrzmiałych i gorących. Prysznic i okłady, wczensiej jeszcze straszny ból sutków i na tym się moje problemy skończyły.
Mi wczoraj brzuch twardniał 😂 A już od jakiegoś czasu nie było skurczy. Niech mi się chłop da wyleczyć 🙈👧🏼30 & 🧔31 +👶🏻2021 + 🐱🐱
18.04 cień cienia 🧐
19.04 ⏸️ już wierzę 😂 🌷
29.04 1 pęcherzyk 💚
8.05 mamy serce 💓
21.05 19 mm 💓 175 ud/min
10+2 Nifty Pro zdrowy 🩵
17.06 prenatalne wszystko ok
14.07 zdrowy chłop
11.08 398 g 🩵
8.09 684 g
6.10 1321 g kluska
20.10 prenatalne 1993 g 🙆♀️
3.11 2300 g 🐾
24.11 2800 g 🐦
⏩ Wizyta 15.12
Termin porodu 25. 12👶🏼
👧🏼💊Pregna plus, pregna DHA, Acard 150, Szelazo

-
Hej. Troszkę się wtrącę, ale może pomogę. Bo ja po pierwszym porodzie miałam ogromne problemy z bólem brodawek, były popękane, niestety doszło do zapalenia. Natomiast w końcu udało się wyleczyć ten stan. Co pomogło - przede wszystkim okłady - przed karmieniem ciepłe (wtedy pokarm dla dziecka łatwo przepływał), a zaraz po karmieniu zimne okłady. Korzystałam z takich żelowych z akuku.Moniczka38 wrote:Mała załatwiła
miałam trzy konsultacje i każdy inny pomysł na te piersi… laktacji nie rozkręcałam :o wracając ze szpitala odciągnęłam pokarm po 3,5h mając już zastój.. to dopiero była 3 doba po cc. Samo tak się stało.
Teraz moje poczucie ulgi nie nadchodzi nawet po 120 ml na piers. Mam wrażenie że to ilość aby cycek nie wybuchł do nast odciągania ale do poczucia ulgi daleko… więc w moich oczach odciągam min z miniumim. Dzisiaj kupię szałwię, oszaleć można.
Jest taka grupa o laktacji ale admin beznadziejny bo nie akceptuje tych postów… masz rację poszukam innej. ❤️❤️❤️
Małej już nie przystawię nie mogę przejść przez ten ból…
Dzięki za wsparcie bo to i jej nie sianie e nocy to armagedon
Natomiast można też używać liści kapusty - u mnie one się akurat nie sprawdziły.
Na brodawki zakładałam osłonki - dzięki temu szybciej się goiły, bo miały dostęp do powietrza, nie kisiły się pod stanikiem i nie ocierały się np o bluzkę. Mlekiem, które się tam zbierało smarowałam poranione miejsca.
W najgorszym momencie brałam ibuprom (działa przeciwzapalnie) - a przy samym zapaleniu lekarz ginekolog zapisał mi antybiotyk bezpieczny podczas karmienia.
Trzymam kciuki za Ciebie 🩷
I za wszystkie grudniowe mamy również 🤞🏻🤞🏻
PoskromionaZłośnica lubi tę wiadomość
2023
07. (39+3) Ninka! 💖✨

2024
12. cb 💔 poronienie samoistne
2025
28.07. 11 dpo bHcg 14,24 prog 32,7 ng/ml
30.07. bHcg 98,21 (⬆️ 600%)!
01.08. bHcg 194,30 (⬆️ 101%)
04.08. bHcg 647,05 (⬆️120,6%)
11.08. (5+2) Jest 🫧 w macicy! GS 0,97 cm
21.08. (6+5) 0,52 cm 🍤z💖
05.09. (8+6) 2,02 cm 🧸
03.10. (12+6) 7,2 cm synka? 🩵
07.10. (13+3) I prenatalne ✨ 8,3 cm 🧸
30.10. (16+5) 198 g chłopaczka 💙
28.11. (20+6) 434 g synusia 🩵
01.12. (21+2) Połówkowe - 453 g zdrowego Michasia 🐻
29.12. (25+2) 🩺
2026
04.02. (30+4) USG III trym 🩺
_
_ -
Hdfs wrote:Ja uważam, ze te ktg u Ciebie to nad wyraz, bo co mogę po sobie powiedzieć, że też mi zrobili, ale tydzień temu, polozne mnie nastraszyły, tętno sięgało do 170 i migało na czerwono małego ale mam wrażenie, że to od mojego stresu jak leżałam i musiałam pstrykać kiedy się rusza. I tam gdzie się ruszał rosło tętno wiec to normlane, gorzej jakby się nie ruszał a miałby non stop wysokie tętno i skurcze.
Ktg z resztą się robi jak są do tego przesłanki tak jak pytałam dziewczyn i zazwyczaj kolo terminu lub po. Ja chodzę prywatnie dlatego miałam te ktg bo taką ma politykę klinika w której będę miała CC prywatnie. A żebym miała chodzić 2 razy w tygodniu na te ktg to bym dostała zawalu na tej kozetce za każdym razem jakby tętno rosło i migało na czerwono.
Ja torbę i walizkę mam spakowana od 30tc 😆
Gratuluję wszystkim świeżo upieczonym Mamom !! Ja już się nie mogę doczekać chciałabym, żeby zaczelo się wcześniej, ale malo zostało do poniedziałku, więc staram sie nie narzekać oprócz tego, że jestem wilkołakiem od jakiegoś 1,5 miesiąca 😆
Zgadzam się. Dlatego zła jestem teraz że się przeniosłam na NFZ, ale kto to mógł wiedzieć na kogo trafię.
Pewnie jakbym została u mojej doktor w przychodni gdzie miałam IVF to bym pewnie do tej pory nie wiedziała co to ktg 😠
Pierniczka - oby u Ciebie poszło sprawnie i szybko z badaniem. 🌸
Pierniczka lubi tę wiadomość
👩34 👨42
🌿🏋🏻♀️🤸♂️🚴♂️
Starania naturalne od 2021.
W klinice od IX.2023
4 nieudane transfery
3 pierwsze - beta 0
4 - 9dpt beta 51,5, 11dpt beta 49,5 ❌
Punkcja nr 2 - 03.2025
5 transfer 7.04 ❄️zarodek 5AA
8dpt beta 158
11dpt beta 635 😍
15dpt beta 3062 🫣
5.05 mamy ♥️
19.05 2cm człowieczka 🌞
6.06 4,6cm byka
Panorama ok 🌸
16.06 prenatalne wszystko dobrze 🥳
11.08 połówkowe lux 😎

-
Pierniczka wrote:
Czytając listopadówki to ta przeprawa przez KP jest straszna, ja nie wiem czy kiedyś to było inaczej, czy kobiety po prostu nie miały wsparcia, doradców i w milczeniu znosiły tej ból i trudy, bo moje siostry/kuzynki karmiły piersią i do głowy by mi nie przyszło, że miały z tym problem, jedynie kapustę kojarzę, że stosowały. Naprawdę podziwiam dziewczyny z czym musicie się mierzyć i waszą wytrwałość. Ja spróbuję, nie chce mieć sobie nic do zarzucenia, ale jak mi nie pójdzie, to wjeżdża MM, bo moja psychika jest krucha i nie chce sobie dokładać 😕
Moniczka trzymam kciuki za poradzenie sobie z cycem 🤞🏻🫂 jesteś dzielna, super-mama! Też bym doradzała konsultacje z jakąś dobrą CDL.
Mnie listopadówki podłamały z tym kp. Ale widzę, że dużo wychodzi na prostą.
No właśnie było inaczej, bo praktycznie kazda karmiła (oprócz stanow wyższych, które miały mamki) i co więcej, była otoczona przez doświadczone kobiety. Nie było butelek i mm. Nie było cc. I z jednej strony to ułatwiło, bo dziecko i matka nie mieli wyboru i musieli się nauczyć kp bez butli, ale z drugiej na pewno sporo noworodków przyłaciło to życiem. Np. karmili mlekiem krowim, które nie jest dla ludzkiego noworodka.
Potem jakiś facet wpadł na pomysł, żeby karmić z zegarkiem w ręku i nie karmić w nocy, co pięknie wygaszało laktację i trzeba było i tak przejść na mm.
I tak ze 2-3 pokolenia straciły całą praktyczną wiedzę o kp. 😞
W plemieniach zbieracko-łowieckich (z których się wszyscy wywodzimy), noworodek był przy matce i karmił się na żądanie. Dziewczyny piszą, że dziecko w nocy płacze i budzi się co godzina, nie da się odłożyć, a jak wziąć do łóżka albo na klatę, to spi jak suseł.
Trochę próbujemy wcisnąć noworodka we współczesne standardy, a nie każdy się daje.
Matki miały też często pomoc innych matek i kobiet. Połóg był zwyczajowo czasem opieki nad matką i dzieckiem. Matka nie wracała do pustego domu. Zwykle obok była inna, doświadczona kobieta. A teraz radź sobie z wszystkim sama. Jak masz dobrego partnera, to pomoże przez jakiś czas. Potem wraca do pracy.
No ale my mamy forum, więc też możemy się wspierać nawzajem. 😀2021 transfer 2 x 3dniowców
2022 zdrowy synek
Powrót do gry
II.2024 FET 6dniowca -> poronienie zatrzymane w 8 tyg.
VIII.2024 FET 6dniowca - beta 0
02.12.24 FET 3-dniowca - beta 0
02.01.25 FET 3-dniowca - 10 dpt - 11, cb
03.04 ET 5.1.1., 6dpt - beta 52,2, 8 dpt - beta 92,5, 11 dpt - beta 236,7, 13 dpt - beta 600, 15 dpt - beta 1448, 22 dpt - beta 9820, 25 dpt - beta 22546 jest ❤️
24+4 tc 818 g
29+5 tc 1495 g
34+5 tc 2460 g

-
Dziś o 8:15 przyszła na świat Zosia, całe 3650 gram☺️ wystarczyły trzy parte ale droga do tych partych to była męczarnia. Zosia jest cudowna, od razu się przyssała do piersi, potem do drugiej i teraz sobie śpi grzecznie. Dziękuję za wszystkie kciuki😘
Delfi, Willsee lubią tę wiadomość
-
PoskromionaZłośnica wrote:Przy pierworódkach.
Kurcze, mój nadal się mało co rusza, co mnie doprowadza do stanów nerwowych.
Też czytałam, że przy kolejnej ciąży może brzuch opaść nawet 2h przed porodem, ale u mnie pierwszy raz opadł trochę 2 tyg temu (widziałam różnice w napięciu skóry pod brzuchem), a kolejny raz tydzień temu, już dla mnie bardziej zauważalne opadnięcie brzucha 😅 także jak ze wszystkimi objawami, może to być dzień przed, a może i miesiąc przed.
Pierniczka, przez te przeboje Wilgi z KTG też się trochę obawiam mojego jutrzejszego, oby poszło sprawnie. Ale ja będę mieć tylko jedno KTG, więc byle przetrwać jutro i potem oczekiwanie na planowe przyjęcie w szpitalu
-
Książkara_w_ciąży wrote:Dziś o 8:15 przyszła na świat Zosia, całe 3650 gram☺️ wystarczyły trzy parte ale droga do tych partych to była męczarnia. Zosia jest cudowna, od razu się przyssała do piersi, potem do drugiej i teraz sobie śpi grzecznie. Dziękuję za wszystkie kciuki😘
Gratuluję 🥰 dobrze, że w miarę sprawnie poszło ☺️ -