Grudzień 2025 🍼❤️
-
WIADOMOŚĆ
-
Mój plan spania w dostawce narazie sie nie sprawdził .
Jak spicie w nocy?
Gilgotek,Ty masz jeszcze 2latke. Jak to ogarniasz?
Macie jakieś rady?👨🦲49 👱♀️ 44 🐶🐱
28.07.2024 ⏸️
28.07.2024 jest serduszko
26.09.2024 12+4 💔
17.03.2025 CB
09.04.2025 -⏸️
16.04.2025 USG piersi 👍
18.04.2025 - diagnoza Hashimoto - Euthyrox 100
💊
30.04.2025 - jest ❤️
Będzie chłopczyk 💙
Leon urodził się 20.12.2025 roku -
Nie widziałam wcześniej Twojego pytania,Moniczka38 wrote:Gratulacje :*
Ciężko mi jak zwykle nadgonić ale rzucił mi się post babsi!
Miałam ten sam problem. Odciągałam w pozycji wilka czy jak to tam ze spuszczałam ta pierś ku dołowi i ja masowałam od dołu bo tam zastoje mi się robiły ze względu na duży gruczoł czy coś takiego.
Opanowałaś sytuację?
Tak dzięki,że pytasz, ruszyło, tylko Leoś zasypia po kilku minutach. Najtrudniej w nocybo zasypiam z nim👨🦲49 👱♀️ 44 🐶🐱
28.07.2024 ⏸️
28.07.2024 jest serduszko
26.09.2024 12+4 💔
17.03.2025 CB
09.04.2025 -⏸️
16.04.2025 USG piersi 👍
18.04.2025 - diagnoza Hashimoto - Euthyrox 100
💊
30.04.2025 - jest ❤️
Będzie chłopczyk 💙
Leon urodził się 20.12.2025 roku -
Wszystkich postów nie nadrobię ale trzymam kciuki za te w dwupaku i Gratulacje dla rozpakowanych.
Mieliśmy kryzys już w szpitalu. Młody miał problem z węzidęłkiem przez co poranił mi mocno brodawki. Walczyłam w szpitalu z doradcą laktacyjnym. Dziecko mocno spadło z wagi mimo dokarmiania mm. Wyszłam w 3 dobie i to tak na granicy ale na szczęście zmieścił się w widełkach. W 3 dobie też nam podcięli węzidełko. Niestety poranione brodawki zostały do krwi i w strupach. Wspomagałam się laktatorem. Kapturki też miałam i był mniejszy ból, nie było nowych ran. KP okazało się nie dla mnie, KPI już wogóle, psychicznie wykańczało mnie rozkręcenie laktacji nie miałam nawału mimo przystawiania, bólu i zaciskania zębów. Z laktatorem było lepiej ale byłam wrakiem człowieka. Obecnie wyciszam laktację i przechodzę na mm. Wracam do żywych.
Męczymy się prawdopodobnie z kolkami. Wczoraj nie spał od 9 do 21. Pojedyńcze drzemki 5-15 minutowe a tak to płacz i noszenie na rękach. Podejrzewam też, że może to być od witaminy D ale pewności nie mam.
Z ulewaniem też mamy problem ale nie ulewa dużo. Za dnia kładziemy na boku, w szpitalu mówili by kłaść na lewej stronie, my kładziemy na obu. W nocy leży na plecach z główką na boku. Zdarzyło mi się, że z pozycji bocznej przewiercił się na brzuch, na szczęście z główką na bok i tak spał, więc w nocy boję się go kłaść na boku. -
U nas kikut odpadł po dwóch tygodniach.
Marysia śpi w kołysce, czasami żeby ją ukołysać schodzi okropnie długo...
Ja odciągam laktatorem i karmię z butelki (czyli kpi?) ale jest to męczące okropnie, a jeszcze ogarnęłam że miałam zły rozmiar lejka i dlatego tak bolały mnie brodawki 😬
Dzisiaj bobas stwierdził, że ok zje trochę z piersi, ale przez jakieś 20 minut zjadła około 30 ml, bo resztę nadrobiła butelką bo mąż stwierdził że musi sie najeść i trzeba jej dać tą butelkę..
A i tak jak odciągam to jest na styk bo około 100 ml z dwóch piersi, więc nie ma szału -
Ja tez tu i tu

Nas na szczęście temat ulewania omija w większości. Czasem się zdarza, ale rzadko.
Ja właśnie czekam, bo nie jestem pewn czy znowu coś z brzuchem się nie dzieje.
Mini94 żeby sprawdzić czy nie witamina, możesz nie podawać 2-3 dni.
Mini94 lubi tę wiadomość
-
U nas położna miała być drugi raz we wtorek, ale że w poniedziałek mamy okulistę a we wtorek neonatologa to wpadnie dopiero po nowym roku.Ostatnio się pytała dlaczego śpią w dwóch łóżeczkach jak się zmieszczą w jednym 😵💫 chyba monitory oddechu nie zauważyła,bo też by było a po co 🤷 fajna z niej babka, ale ma inne podejście niż ja i muszę być dla niej miła, nawet jak się z czymś nie zgadzam 😀 np mówiła że jak dziecko ma kolkę to mam jej dać wodę do picia 🤪
26.05.2025 Dwa ❤️❤️
05.06.2025 USG I trym.-wszystko ok 😁
17.06.2025-Panorama,zdrowe 🩷🩷
11.07.2025- 11,1 cm i 11,61 cm dzidziusiów 🩷
5.08.2025 -połówkowe 308 g🩷 316g🩷
13.08.2025-gin -wszystko ok, szyjka 3,5
26.08.2025-poradnia w szpitalu 🩷586gram 🩷595gram
29.08.2025-Echo serduszek- serduszka jak dzwony
13.10.2025-3 prenatalne 🩷1469 g 🩷1263 g wszystko ok 😃
7.11.2025 33+6 tc Witajcie na świecie moje malutkie 😍

-
Babsi wrote:Mój plan spania w dostawce narazie sie nie sprawdził .
Jak spicie w nocy?
Gilgotek,Ty masz jeszcze 2latke. Jak to ogarniasz?
Macie jakieś rady?
Pierwsze noce to na nas 😆 naprzemiennie mieliśmy warty i czuwanie
Teraz w łóżku, od mojej strony, w rożku, brzeg łóżka jest zabezpieczony szczebelkami łóżeczkowymi, my jesteśmy odsunięci, że ma swoją wolną strefę od naszej kołdry itp
Babsi lubi tę wiadomość
-
Wilga trzymaj się❤️ jeszcze jest kilka dni, moze sie coś wydarzy a jak nie to trudno. Tak czy inaczej musi sie urodzić. Ja chyba juz wolę poznać sztywną datę na stawienie sie na wywołanie tak zeby mąż sobie wziął urlop bo stresuje sie jak jestem sama w domu a tak bede się miala czego uczepić😜
Moja pierwsza noc od jakiegoś miesiąca przespana tak na 50%. Ale ulga...👩🏻35 👨🏼🦱42 🐱
10.2024 biochem 💔
13 cs 🤞🏼 kwiecień
21.04 ⏸️ ❤️
23.04 beta - 626,17 mIU/ml, prog - 52,20 ng/ml
25.04 1479 mlU/ml
07.05 4,6 mm Pingwinka z ❤️
29.05 2,6 cm do kochania 🥰
18.06 prenatalne (6,4 cm zdrowego maleństwa)🩷
13.08 połówkowe (340 g słodkiej dziewczynki )
10.09 670 g Skarba ❤️
08.10 mamy już 1250 g
29.11 1600g 🥰
18.12 3kg bobasa🥳

-
Nie mam jak teraz nadrobić wiadomości, ale Marysia przyszła na świat wczoraj o 22:31. 55 cm, 3400 g. Po oksy nie działo się kompletnie nic, przebili pęcherz z wodami i były zielonkawe. Ja oczywiście spanikowałam, ale uspokajali. Po kilku godzinach doszliśmy do 10 cm rozwarcia i partych, myślałam, że padnę… ale po 2h partych Marysia nie mogła ułożyć się w kanał i była trochę na skos, więc skończyło się CC. Jestem już po pionizacji, nie spałam całą noc, bo tylko na nią patrzyłam. Jest najpiękniejsza na świecie i ma czuprynę, nie wiemy po kim! Cała ekipa i położne mówią, że dawno tak słodkiego dziecka nie widziały, w dodatku oczy otwiera od wczoraj normalnie jakby z miesiąc miała 🥹 Jesteśmy zakochani.
Nayeli, MadCat, Pierniczka, PoskromionaZłośnica, Delfi, Wilga27, Maura, Ko_ala, Yuna**, Belma, Babsi, Mini94, taterniczka, Moniczka38, Dariana lubią tę wiadomość
-
Kasia gratulacje ❤️❤️ masz już swoją upragnioną ksiezniczke 👸
Mini co do laktacji to ja też będę wyciszac naturalnie, większość pezystawien wystaje mi się, że nawet nie mam pokarmu, teraz karmiłam i az jej się ulalo, ale to pojedyncze karmienia gdzie jest mleczko, reszta to kilka kropel i ciumkanie jak smoczkiem - karmię w nakładkach. Z laktatorem się nie polubiłam. Nie ma co się katować na siłę, jeśli tego nie czujemy lub natura i cialo nie współpracują.
U nas dziś drugi patronaz, zobaczymy czy bąbel przytył 😊
10 dni po CC i mój brzuch jest taki obolały, nie wiem czy wzdęty, czy co, ale taki ciężki, bolesny, czasem blizna pociągnie lub zapiecze, może dziś się uda zdjąć szwy, bo moja położna chora, ta na zastępstwie, a nie chcę jechać na izbę specjalnieWiadomość wyedytowana przez autora: 28 grudnia 2025, 08:14
KasiaXXX, Mini94 lubią tę wiadomość
-
Kasiu, gratulacje! Wyczekana Marysia w końcu po tej stronie 🥳 ale Cię wymęczyli... jesteś silna kobieta!
Ja jestem też tu i tu, ale nie nadążam za WA 😅
Moja Aniela ma już miesiąc! 🥹Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 grudnia 2025, 09:14
PoskromionaZłośnica, KasiaXXX, Belma, Pierniczka, Yuna**, Delfi, Babsi, Hdfs lubią tę wiadomość
-
Kasiu jeszcze raz gratulacje

A my wychodzimy do domu 🥳🥳🥳 zobaczę mojego starszaka 💚
Yuna**, KasiaXXX, Belma, Pierniczka, Delfi, Babsi, Ko_ala, Maura, taterniczka, Dariana lubią tę wiadomość
👧🏼30 & 🧔31 +👶🏻2021 + 🐱🐱
18.04 cień cienia 🧐
19.04 ⏸️ już wierzę 😂 🌷
29.04 1 pęcherzyk 💚
8.05 mamy serce 💓
21.05 19 mm 💓 175 ud/min
10+2 Nifty Pro zdrowy 🩵
17.06 prenatalne wszystko ok
14.07 zdrowy chłop
11.08 398 g 🩵
8.09 684 g
6.10 1321 g kluska
20.10 prenatalne 1993 g 🙆♀️
3.11 2300 g 🐾
24.11 2800 g 🐦
15.12 3520 g 🐬
Termin porodu 25. 12 👶
25.12.2025 🎄4340g 🎄 17:29
👧🏼💊Pregna plus, pregna DHA, Acard 150, Szelazo

-
Kasia gratulacje

Co do spania, u Nas Emilka w ciągu dnia śpi w kokonie w salonie a w nocy w kołysce otulona w rożek. Czasami jak mąż śpi w salonie to ja biorę do łóżka otulona w rozek i śpimy sobie razem.
Generalnie nie mamy problemu z nockami. Nakarmię ja i sobie śpi i naprawdę przez większość nocek czuje się wyspana.
Z karmieniem ja od początku nie karmiłam piersia. Przez dłuższy pobyt w szpitalu, gdzie w zwiazku z zoltaczka spędziła trochę czasu w inkubatorze i walczyłyśmy o to, żeby cokolwiek jadla karmienie piersią nie wchodziło w grę. Staram się odciągać mleczko laktatorem ale mam bardzo mało pokarmu i jest to dla mnie demotywujace. Większość karmien i tak jest mleczkiem modyfikowanym więc raczej przy tym zostaniemy, nie będę walczyć na siłę.
KasiaXXX, Pierniczka lubią tę wiadomość
-
Kasia - gratulacje!!! W końcu się doczekałaś! 😀🥳🥳
Babsi - u nas juz druga noc wygląda tak, ze po karmieniu ok 12 z szybszej piersi młody kwęka. Jak nie odbije i nie chce zasnąc po jakiś 10 min, to kładziemy go między siebie w łóżku i wtedy zasypia. Po kolejnych karmieniach juz w dostawce.
Może spróbuj delikatnie zsunąć malucha jak spi i położyć obok siebie. Moze się nie wybudzi, a tobie bedzie wygodniej.
Ja się dziś wyspałam pierwszy raz od porodu. 🥳Zasnęłam na netfliksie po karmieniu o 21, potem karmienie o 12, 3 i 6. W pół h się z każdym karmieniem, przebieraniem i usypianiem uwinęliśmy, a spałam jeszcze do 8. Śniadanko, karmienie o 9 i kawka. Namęczyłam się z tym karmieniem o 9, bo przystawiał się wiele razy i nie chciał specjalnie ssać. Raz je dobrze, raz gorzej, ale myślę, ze z czasem bedzie lepiej. Byleby nie miał problemów brzuszkowych jak najdłużej. 🙏🙏🙏Ciekawe, jak bedzie dziś.
Więc teraz siedzę i rozkminiam, czy 13 dni po cc mogę jechać autem do sklepu ???? Trochę mnie nosi. Wczoraj zrobiłam 4 tys kroków, ale czułam się trochę słabo.
Belma - a czemu nie karmisz piersią, skoro mleko masz???
Maura - gratuluję!!
Juz miesiąc? Ale szybko zleciało! Zmieniła się wam już rutyna i rytm dnia?
Pierniczka - a kiedy bedzie tak inna położna, żeby zobaczyć ranę? Ciągnięcie jest naturalne, ale co do reszty to podeszłabym ostrożnie. Gorączki nie masz?
Nayeli - juz niedługo problemy z biodrami powinny zniknąć.
jakieś skurcze??? Inne oznaki porodu???
KasiaXXX lubi tę wiadomość
-
Kasia gratulacje!!! 💞Te Marysie miały swój plan jak przyjść na świat i za nic nie chciały go zmienić 😂
Madcat super! W końcu będziecie w komplecie ☺️
Poskromionazłośnica bobas nie chce chwytać piersi, wierci się i denerwuje aż zaczyna płakać. Przystawiam ją i teraz dopiero drugi raz złapała i zaczęła jeść. Miałam konsultacje z cdl to powiedziała że po stymulacji laktatorem brodawki już powinny się wyciągnąć i powinna jeść no ale nie jest tak ale walczymy.
Moja rana po CC ciągnie i powinnam ją masować ale nie wiem czy to nie za wcześnie i generalnie nic nie wiem o ćwiczeniach jak i co robić 😬 -
Po nowym roku będziemy mieć konsultacje u specjalistów więc wspomnę fizjo o tym.Na szczęście nie mam żadnych ranek ani zaczerwienień smaruje maścią i robię kompresy potem wietrze i jest lepiej.Mam nadzieję że pójdzie to w dobrym kierunku.PoskromionaZłośnica wrote:Jeśli tylko z jedną brodawką jest problem, to moze być to coś z napięciem po stronie malucha lub inną budowa akurat tej piersi. Piersi mogą się przecież różnić. Jeśli się bedzie to ciągnąć, to poszłabym do fizjo z maluchem.
A nie masz jakieś mikroranki na tej brodawce?
Pomysł z odciaganiem dobry. Ja tez mam szybszy wypływ z jednej piersi i spłyca chwyt jak mu się mleko leje. Muszę mu podtrzymywać pierś, nawet jesli podlozę pieluszkę dla podparcia.
Zwykle nie odbijam, no chyba ze po odłożeniu widać, ze cos go meczy. Ale rzadko się udaje, szybciej uleje i jest ok.
Taterniczka - nic na to nie poradzisz. Szanse, ze się zakrztusi ulanym mlekiem są minimalne, jesli leży na boczku. Nawet jesli na plecach, ale glowka na bok, tk też poleci bokiem i nic się nie stanie.
Przerabiałam to milion razy. Młody też ulewa, ale mnie niż starszak. Czytałaś o szczęśliwych ulewaczach???
Dla mnie najważniejsze, ze polozna waży dzieciaka. U nas drugi raz bedzie w sylwestra. Zobaczymy jak przyrosty. Jeśli będą okej, to nie kupuję wagi.
Co do wagi też rozważamy czy kupować czy nie...
Kasia gratulacje 🥰
Wilga mocne kciuki za rychły poród
MadCat super że wychodzicie daj znać jak starszak zareagował na malucha.Pisalas że u was wjechał smoczek napisz jaki i czy przy niż zostaniecie czy to tylko chwilowe
PoskromionaZłośnica, MadCat lubią tę wiadomość
-
PoskromionaZłośnica wrote:Kasia - gratulacje!!! W końcu się doczekałaś! 😀🥳🥳
Babsi - u nas juz druga noc wygląda tak, ze po karmieniu ok 12 z szybszej piersi młody kwęka. Jak nie odbije i nie chce zasnąc po jakiś 10 min, to kładziemy go między siebie w łóżku i wtedy zasypia. Po kolejnych karmieniach juz w dostawce.
Może spróbuj delikatnie zsunąć malucha jak spi i położyć obok siebie. Moze się nie wybudzi, a tobie bedzie wygodniej.
Ja się dziś wyspałam pierwszy raz od porodu. 🥳Zasnęłam na netfliksie po karmieniu o 21, potem karmienie o 12, 3 i 6. W pół h się z każdym karmieniem, przebieraniem i usypianiem uwinęliśmy, a spałam jeszcze do 8. Śniadanko, karmienie o 9 i kawka. Namęczyłam się z tym karmieniem o 9, bo przystawiał się wiele razy i nie chciał specjalnie ssać. Raz je dobrze, raz gorzej, ale myślę, ze z czasem bedzie lepiej. Byleby nie miał problemów brzuszkowych jak najdłużej. 🙏🙏🙏Ciekawe, jak bedzie dziś.
Więc teraz siedzę i rozkminiam, czy 13 dni po cc mogę jechać autem do sklepu ???? Trochę mnie nosi. Wczoraj zrobiłam 4 tys kroków, ale czułam się trochę słabo.
Belma - a czemu nie karmisz piersią, skoro mleko masz???
Maura - gratuluję!!
Juz miesiąc? Ale szybko zleciało! Zmieniła się wam już rutyna i rytm dnia?
Pierniczka - a kiedy bedzie tak inna położna, żeby zobaczyć ranę? Ciągnięcie jest naturalne, ale co do reszty to podeszłabym ostrożnie. Gorączki nie masz?
Nayeli - juz niedługo problemy z biodrami powinny zniknąć.
jakieś skurcze??? Inne oznaki porodu???
Ja 7 dni po jeździłam autem nic mi nie ciągnęło:)
PoskromionaZłośnica lubi tę wiadomość
👸🏻97🤴🏻89
2019 11tc🕊 2020 bc IUI 2023 ❌️
11.2024 stymulacja
9.12 punkcja❄️❄️❄️❄️❄️
14.12 transfer +eb ✖️
26.03 transfer mrożony cykl naturalny+eb, agolutin, acard, utorgestan 2x200
4dpt II kreska- cień
6dpt beta 22,
7dpt beta 23,5.
8dpt beta 31.18
10 dpt beta 54,43
12 dpt beta 134,
14 dpt beta 354
16dpt beta 847
20 dpt usg GS 0,76cm pęcherzyk
21 dpt beta 5106
23 dpt pęcherzyk żółtkowy
29 dpt 25506 beta
30 dpt serduszko ❤️ crl 1.1cm
8+6tc crl 2.08 cm ❤️ 176
9+6 tc crl 3,17cm ❤️ 179 Panorama zdrowy 🩵
11+0 tc crl 4,30 cm ❤️ 170
13+3 tc crl 7, 29 cm ❤️166
18+3 tc 322g 🩵
21+6 tc 533g 🩵 połówkowe
27+0tc 1200g
32+0 tc 2200g
35+5 tc 3400g
37+5 tc 3700g
39+3 tc Leon 4kg 57cm

-
Czy wasze dzieci też w nocy wydają z siebie dźwięki jakby chciały zrobić kupę? Jak dinozaury jakieś albo potwory? Dziś mały miałam wrażenie że cała noc dawał, przespał z nami całą noc każde odłożenie do dostawki kończyło się wybudzeniem i płaczem, tylko kładłam go do łóżka i odlatywal.
Chałwa lubi tę wiadomość
👸🏻97🤴🏻89
2019 11tc🕊 2020 bc IUI 2023 ❌️
11.2024 stymulacja
9.12 punkcja❄️❄️❄️❄️❄️
14.12 transfer +eb ✖️
26.03 transfer mrożony cykl naturalny+eb, agolutin, acard, utorgestan 2x200
4dpt II kreska- cień
6dpt beta 22,
7dpt beta 23,5.
8dpt beta 31.18
10 dpt beta 54,43
12 dpt beta 134,
14 dpt beta 354
16dpt beta 847
20 dpt usg GS 0,76cm pęcherzyk
21 dpt beta 5106
23 dpt pęcherzyk żółtkowy
29 dpt 25506 beta
30 dpt serduszko ❤️ crl 1.1cm
8+6tc crl 2.08 cm ❤️ 176
9+6 tc crl 3,17cm ❤️ 179 Panorama zdrowy 🩵
11+0 tc crl 4,30 cm ❤️ 170
13+3 tc crl 7, 29 cm ❤️166
18+3 tc 322g 🩵
21+6 tc 533g 🩵 połówkowe
27+0tc 1200g
32+0 tc 2200g
35+5 tc 3400g
37+5 tc 3700g
39+3 tc Leon 4kg 57cm

-
Poskromiona gorączki brak, dziś położna to dopytam, ale to położna na zastępstwo i chyba nie zdejmie mi szwów, będę musiała jutro jechać na izbę pewnie
może te bóle to obkurczanie macicy, nie mam pojęcia albo po prostu wzdęcia
Tak, nasza też stęka, często się kończy jakimś głośnym bączkiem. Ogólnie u nas przespane dni i noce są zależne od tego czy była kupka zrobiona. Na początku zasypiała od razu po butli, teraz trzeba czasem trochę wysiłku w to włożyć. U nas mm + dokarmiam KP kilka razy dziennie, ale rośnie z pokarmem, docelowo samo MM, ale póki coś z piersi leci to ją dostawiam, w nocy nawet jej się ulało moim mleczkiem

?