Grudzień 2025 🍼❤️
-
WIADOMOŚĆ
-
Wilga27 wrote:Belma - ta apka to napper. Ja ją mam ale bardziej po to żeby zapisywać sobie kiedy i ile trwającą są drzemki. Może musi się nauczyć naszego rytmu ale narazie to co nam pokazuje nie zawsze Pokrywa się to z naszym rytmem.
Kluczem jest zorientowanie się jakie mniej więcej okna aktywności mają Wasze dzieci.
Ja przez jakiś czas próbowałam usypiać moją po godzinie były straszne histerie. Przedłużyłam jej okna aktywności do 1h15 - 1h30 I dużo łatwiej ją uśpić. Oczywiście zwracam uwagę na objawy zmęczenia ale nie zawsze one są. Teraz dopiero zaczyna trzeć oczy jak jest zmęczona
Wilga jakie masz sposoby na przedłużenie okien aktywności? U nas rozmowy, bujaczek, mata ale często to się bardzo szyyyyyybko nudzi i jest marudzenie. -
U nas jest ok ze spaniem w nocy, ale ja śpię osobno z dzieckiem. Nauczyłam się karmić na leżąco, bo wcześniej mi nie wychodziło i przeważnie koło 20 idziemy spać. Ja się kładę obok, daje mu pierś i po jedzeniu zasypia. Potem wstaje i mam jeszcze czas coś zrobić. Wracam jak słyszę, że się budzi, albo idę spać z nim koło 22. Budzi się co około 3-4h zależy o której zaśnie. Wcześniej po przebudzeniu troszeczkę napił się z piersi i spał dalej. W tym tygodniu zajęło mi to więcej czasu,żeby znowu zasnąć, ale chyba ma skok rozwojowy.
Przeważnie budzi się koło 7 i mamy okno aktywności do około 9 i potem śpi praktycznie z przerwami na jedzeniu do 13.
W ciągu dnia jak go odłożę to budzi się po 10.min.
Jak zasypia na rożku do karmienia I tak go zostawię to śpi nawet z godzinę. I tak siedzę. On śpi a ja oglądam Netflixa. Około 15:00 spacer z psem I tez śpi z godzinę. Potem wraca tatuś to na chwilę go zabiera, ale też nie na długo.
Pomaga mi też karuzela. Oglądam go do dostawki i włączam karuzele z muzyczką. Poleży tam czasem z 15 min. Wtedy mogę się wykąpać.
Jak go kąpiemy to po kąpieli jest zmęczony tak okrutnie,że ubierając go płaczę już w nieboglosy, ale bardzo lubi kąpiele.
Muszę sprawdzić ta apkę. Przyda mi się jakaś kontrolga czasu drzemek i jedzenia.
Dziewczyny czy też macie problemy z cerą? Mam jakiś trądzik czy alergie. Wysypało mnie na twarzy. potem się poprawiło, a teraz znowu. Wyglądam choro.👨🦲49 👱♀️ 44 🐶🐱
28.07.2024 ⏸️
28.07.2024 jest serduszko
26.09.2024 12+4 💔
17.03.2025 CB
09.04.2025 -⏸️
16.04.2025 USG piersi 👍
18.04.2025 - diagnoza Hashimoto - Euthyrox 100
💊
30.04.2025 - jest ❤️
Będzie chłopczyk 💙
Leon urodził się 20.12.2025 roku -
A jeszcze mialam pytać czy też się tak pocicie i macie uderzenia ciepła?
Zastanawiam się czy to po ciąży czy tarczycą.
Dziewczyny z Hashimoto:
Jaką dawkę bierzecie po porodzie? Mialam 75 po porodzie.
Mam kontrolę dopiero za miesiąc czy nawet dwa.
Biorę 75, ale 6 dni w tygodniu
Mysle, że może za dużo.
👨🦲49 👱♀️ 44 🐶🐱
28.07.2024 ⏸️
26.09.2024 12+4 💔
17.03.2025 CB
09.04.2025 -⏸️
16.04.2025 USG piersi 👍
💊
30.04.2025 - jest ❤️
Będzie chłopczyk 💙
Babsi wrote:U nas jest ok ze spaniem w nocy, ale ja śpię osobno z dzieckiem. Nauczyłam się karmić na leżąco, bo wcześniej mi nie wychodziło i przeważnie koło 20 idziemy spać. Ja się kładę obok, daje mu pierś i po jedzeniu zasypia. Potem wstaje i mam jeszcze czas coś zrobić. Wracam jak słyszę, że się budzi, albo idę spać z nim koło 22. Budzi się co około 3-4h zależy o której zaśnie. Wcześniej po przebudzeniu troszeczkę napił się z piersi i spał dalej. W tym tygodniu zajęło mi to więcej czasu,żeby znowu zasnąć, ale chyba ma skok rozwojowy.
Przeważnie budzi się koło 7 i mamy okno aktywności do około 9 i potem śpi praktycznie z przerwami na jedzeniu do 13.
W ciągu dnia jak go odłożę to budzi się po 10.min.
Jak zasypia na rożku do karmienia I tak go zostawię to śpi nawet z godzinę. I tak siedzę. On śpi a ja oglądam Netflixa. Około 15:00 spacer z psem I tez śpi z godzinę. Potem wraca tatuś to na chwilę go zabiera, ale też nie na długo.
Pomaga mi też karuzela. Oglądam go do dostawki i włączam karuzele z muzyczką. Poleży tam czasem z 15 min. Wtedy mogę się wykąpać.
Jak go kąpiemy to po kąpieli jest zmęczony tak okrutnie,że ubierając go płaczę już w nieboglosy, ale bardzo lubi kąpiele.
Muszę sprawdzić ta apkę. Przyda mi się jakaś kontrolga czasu drzemek i jedzenia.
Dziewczyny czy też macie problemy z cerą? Mam jakiś trądzik czy alergie. Wysypało mnie na twarzy. potem się poprawiło, a teraz znowu. Wyglądam choro.
Z cerą nie ale nocne poty to standard, już jest lepie od około dwóch tygodni ale wcześnie musiałam się od razu wykapac w nocy po karmieniu małej bo byłam cała mokra.
My wstajemy między 6-7 i też mamy okno aktywności do około 8.30 potem z reguły drzemka 30 minut, potem rozmowy, karmienie, znowu okno aktywności i znowu drzemka i też max 30 minut.
Najgorsze jest to usypianie bo nieraz zajmuje tyle samo co trwa drzemka 🙄
-
RumbaLover wrote:Z cerą nie ale nocne poty to standard, już jest lepie od około dwóch tygodni ale wcześnie musiałam się od razu wykapac w nocy po karmieniu małej bo byłam cała mokra.
My wstajemy między 6-7 i też mamy okno aktywności do około 8.30 potem z reguły drzemka 30 minut, potem rozmowy, karmienie, znowu okno aktywności i znowu drzemka i też max 30 minut.
Najgorsze jest to usypianie bo nieraz zajmuje tyle samo co trwa drzemka 🙄
Ja właściwie nie usypiam bo on zawsze zasypia przy karmieniu. Zastanawiam się jak to będzie jak ilość karmien spadnie, ale też pewnie drzemek też będzie mniej.👨🦲49 👱♀️ 44 🐶🐱
28.07.2024 ⏸️
26.09.2024 12+4 💔
17.03.2025 CB
09.04.2025 -⏸️
16.04.2025 USG piersi 👍
💊
30.04.2025 - jest ❤️
Będzie chłopczyk 💙
Ja też mam nocne poty, jak budzę się żeby karmić to zawsze jestem spocona..
A czy przy kp tracicie kilogramy? U mnie waga stoi mimo tych codziennych spacerów. Wieczorami jem trochę za dużo, ale generalnie nie jem chyba jakoś bardzo dużo. A z bobasem ciężko mi jakoś ćwiczyć bo zawsze coś trzeba w domu zrobić i tego czasu zostaje mało -