Grudzień 2025 🍼❤️
-
WIADOMOŚĆ
-
Dziękuję za pamięć 🙂
Podczytuję, ale codzienność tyle czasu pochłania, starszak bardzo absorbujący i codziennie padam razem z nim, jak go usypiam.
U nas stabilnie, a przynajmniej tak myślę i taką mam nadzieję. Ostatnią kontrolę mieliśmy końcem lutego, najbliższa 10 kwietnia. Nela ma sporo leków, na najbliższej kontroli będą dopasowywać dawki, przez co będziemy parę dni w szpitalu.
Nelcia jest cudownym dzieckiem. Jak chce spać, to zasypia, nieważne, czy jest na rękach, w kołysce, czy na macie. Potrafi zasnąć sama, a jeżeli trochę marudzi, biorę na ręce, to wtula się i zasypia. Biorąc pod uwagę to, że starszak był dzieckiem nieodkładalnym, jest to dla nas to ogromna zmiana. Niestety na brzuszku leży dość krótko, szybko się męczy przez serduszko. Fizycznie wg lekarzy na ten moment rozwija się dobrze. Karmimy ją przez sondę, co każdorazowo długo trwa, start karmienia co 3h i każde trwa godzinę, najbardziej jest to odczuwalne w nocy. Dużo nam ulewa, waży 5kg, ma przyrosty poniżej normy, ale lekarze są pod tym względem ze względu na jej serce wyrozumiali, choć musimy ją często ważyć i pilnować tej wagi. Butelką zjada minimalne porcje (5-10 ml), więc z tym jest gorzej, niż było. Jesteśmy jednak pełni nadziei, że jak już wejdą stałe posiłki, które będą stanowić trochę kalorii w ciągu dnia, to pozbędziemy się sondy (może okolice roku).
Nelcia jest pogodnym dzieckiem i naprawdę wynagradza nam te trudny
-
Ciesze się, ze się odezwałaś i że u Was stabilnie !
Życzę Wam wszystkiego co najlepsze 🌸🩷
Delfi lubi tę wiadomość
👩34 👨42
🌿🏋🏻♀️🤸♂️🚴♂️
Starania naturalne od 2021.
W klinice od IX.2023
4 nieudane transfery
3 pierwsze - beta 0
4 - 9dpt beta 51,5, 11dpt beta 49,5 ❌
Punkcja nr 2 - 03.2025
5 transfer 7.04 ❄️zarodek 5AA
8dpt beta 158
11dpt beta 635 😍
15dpt beta 3062 🫣
5.05 mamy ♥️
19.05 2cm człowieczka 🌞
6.06 4,6cm byka
Panorama ok 🌸
16.06 prenatalne wszystko dobrze 🥳
11.08 połówkowe lux 😎

-
RumbaLover wrote:Dziewczyny a ja mam pytanie z innej beczki - jak usypiacie i kiedy Wasze dzieci w dzień na drzemki?
Ja jak widzę, że mała po zabawach zaczyna marudzić bez powodu (zwykle po około 1h od poprzedniej pobudki) już staram się ją wyciszyć, zawijam w kocyk, daje smoczek i lulam , ja to nie pomaga to robie to samo tylko w wózku. Pytam bo nieraz jest straszny płacz, prawie histeria, nie wiem co robię źle, staram się pilnować tych okien aktywności więc nie sądzę że to kwestia za wcześnie/za późno, nie jest to też kwestia głodu ani pieluszki. Generalnie to usypianie w dzień mamy strasznie męczące…
U nas okna są tak od 1,5h czasami 1h45, może spróbuj je trochę wydłużyć?
My zawijamy małą w rożek, mąż daje smoczek ja staram się bez, bujam i szumię 🤣 a w razie jak to nie działa to suszarka załatwia sprawę.
A ja z kolei mam pytanie czy któraś z Was ma nadal słabe nocki z wieloma pobudkami oraz czy którejś z Was dziecko nie jest w stanie przespać samo całej nocy w łóżeczku? Czy to tylko u nas taki przypadek?👩34 👨42
🌿🏋🏻♀️🤸♂️🚴♂️
W klinice od IX.2023
4 nieudane transfery
3 pierwsze - beta 0
Punkcja nr 2 - 03.2025
8dpt beta 158
11dpt beta 635 😍
15dpt beta 3062 🫣
5.05 mamy ♥️
19.05 2cm człowieczka 🌞
6.06 4,6cm byka
Panorama ok 🌸
11.08 połówkowe lux 😎

-
Wilga27 wrote:U nas okna są tak od 1,5h czasami 1h45, może spróbuj je trochę wydłużyć?
My zawijamy małą w rożek, mąż daje smoczek ja staram się bez, bujam i szumię 🤣 a w razie jak to nie działa to suszarka załatwia sprawę.
A ja z kolei mam pytanie czy któraś z Was ma nadal słabe nocki z wieloma pobudkami oraz czy którejś z Was dziecko nie jest w stanie przespać samo całej nocy w łóżeczku? Czy to tylko u nas taki przypadek?
Nie ma szans właśnie, strasznie marudzi i nawet ja jej zmieniam aktywność to jest płacz. Dosyć długo ją muszę bujać na stojąco bo jak usiądę to też już jej nie pasuje. Zastanawiam się co zrobię jak będzie cięższa. -
RumbaLover wrote:Nie ma szans właśnie, strasznie marudzi i nawet ja jej zmieniam aktywność to jest płacz. Dosyć długo ją muszę bujać na stojąco bo jak usiądę to też już jej nie pasuje. Zastanawiam się co zrobię jak będzie cięższa.
Kurczę to niewiem
próbowałaś z suszarka? Wiadomo że zadziała tylko w domu ale może się uda?
U nas też juz 6.5kg na pokładzie i ciężko się ją nosi…👩34 👨42
🌿🏋🏻♀️🤸♂️🚴♂️
W klinice od IX.2023
4 nieudane transfery
3 pierwsze - beta 0
Punkcja nr 2 - 03.2025
8dpt beta 158
11dpt beta 635 😍
15dpt beta 3062 🫣
5.05 mamy ♥️
19.05 2cm człowieczka 🌞
6.06 4,6cm byka
Panorama ok 🌸
11.08 połówkowe lux 😎

-
Delfi co za wspaniałe wieści!! Tak się cieszę, że się odezwałaś. 5 kg to bardzo fajna waga.
Leoś ma również dokładnie 3 miesiące 1 tydzień i dzisiaj na kontroli ważył 5600. Więc to nie jest jakaś bardzo dużą różnica. A przyznam, że jest juz z niego kawał chłopa 😁
RumbaLover u nas tylko i wyłącznie spanie na piersi. Karmię, zasypia i tak spi, nawet czasami nie mogę wyjąć cycka bo już po spaniu. Jedynie jeszcze zaśnie ze smoczkiem w wózku na spacerze. W domu nie ma szans żeby wziął smoczek.
Co do aktywności to u nas okna są bardzo krótkie. Czasami po 1 godzina od pobudki, licząc w tym karmienie. Więc ja bym radziła sprawdzić w drugą stronę, krótsze okna aktywności.
Mój syn jak zasypia o 17 na drzemkę to już praktycznie do nocnego spania o 20 widzę,że jest śpiący. Jak go kąpiemy to o 19 najpóźniej, a po kąpieli to od razu jest tak zmęczony, że się ubieramy na płaczu. Te rady na temat kapania, masażu, itd u nas nie ma szans. Może jak będzie starszy.
Nawet sprawdzałam ostatnio na necie bo myślałam,że te okna aktywności będą dłuższe, ale u nas narazie tego nie widać. Z tym ,że śpi max 30-40 min.
Byliśmy dzisiaj na kontroli u pediatry i kolejnych szczepieniach. Wszystko dobrze, ale bardzo mnie zdziwiło to,że Pani doktor powiedziała,żeby zacząć wprowadzać pokarmy od 5 miesiąca!! Jak zauważymy,że ciekawi go nasze jedzenie. Byłam pewna ,że minimum 6 miesiecy. A Wam mówił już coś lekarz?👨🦲49 👱♀️ 44 🐶🐱
28.07.2024 ⏸️
28.07.2024 jest serduszko
26.09.2024 12+4 💔
17.03.2025 CB
09.04.2025 -⏸️
16.04.2025 USG piersi 👍
18.04.2025 - diagnoza Hashimoto - Euthyrox 100
💊
30.04.2025 - jest ❤️
Będzie chłopczyk 💙
Leon urodził się 20.12.2025 roku -
Babsi - nam jeszcze nikt nic nie mówił o pokarmach stałych.
Co do okien - u nas np ostatnie okno jest najkrótsze wbrew teorii, że powinno być najdłuższe. Wcześniej kładliśmy małą spać między 20 a 21 ale to było za późno. Teraz kładziemy 19-20 i jest lepiej. Śpi do tej samej godziny rano. A nie męczy się już tak wieczorem.
👩34 👨42
🌿🏋🏻♀️🤸♂️🚴♂️
W klinice od IX.2023
4 nieudane transfery
3 pierwsze - beta 0
Punkcja nr 2 - 03.2025
8dpt beta 158
11dpt beta 635 😍
15dpt beta 3062 🫣
5.05 mamy ♥️
19.05 2cm człowieczka 🌞
6.06 4,6cm byka
Panorama ok 🌸
11.08 połówkowe lux 😎

-
Babsi właśnie moja chyba też pójdzie w kierunku krótszych okien aktywności bo im dłuższe tym mi ją gorzej uśpić. Nam lekarz też jeszcze nic nie mówił o rozszerzaniu diety.
Dziewczyny a o której Wasze dzieci wstają? Moja córka zawsze między 6-7.Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 15:44
-