Grudzień 2026 🩷💙
-
WIADOMOŚĆ
-
Justi2019 wrote:Nie mam własnej działalności gospodarczej, póki co nie czuje się na siłach żeby gdzie kolwiek jechać na weekend , ale może w końcu poczuje się lepiej a dzieci bardzo chcą lecieć na wakacje , to byłby tydzień i kurcze mam zagwozdke co w razie jak mni nie będzie a będzie kontrola, nigdy nie miałam i nie wiem jak taka kontrol wygląda
Bardzo różnie może być kontrola zdrowotna albo taka w której zus bada czy w ogóle masz prawo do pobierania zasiłku trzeba przedstawić wszystkie dokumenty ( najczęściej małe przedsiębiorstwa) Osobiście dla własnego spokoju bym zgłosiła jeśli będzie dłuższy wyjazd -
Mój też miał na prenatalnych 6,5cm 🩷🩵 super, że wszystko okej, niech rosną maluszki ❤️Myszkaaa20 wrote:Ja dzisiaj miałam prenatalne, wszystko wygląda dobrze, maluszek ma 6,5 cm 🥹 jednak nie chciał się ujawnić więc ja dalej nie wiem kto mieszka w brzuszku 🩷🩵
Myszkaaa20, Minimalti lubią tę wiadomość
-
Ja po wizycie maluchy maja sie dobrze mam anemie i wprowadzić żelazo i dodatkowo magnez. dostałam skierowanie na wyniki tarczycy i na pilne skierowanie do neurologa bardzo miło jestem zaskoczona tym lekarzem nowym.
Nataleńka, Lunaaa12, Myszkaaa20, Kfiatuszek666, Justi2019, Wiolami, boys' mum, Hera098, przyszłamama96, Akacjowa_, Minimalti lubią tę wiadomość
-
Angela1108 wrote:Ja po wizycie maluchy maja sie dobrze mam anemie i wprowadzić żelazo i dodatkowo magnez. dostałam skierowanie na wyniki tarczycy i na pilne skierowanie do neurologa bardzo miło jestem zaskoczona tym lekarzem nowym.
Super, że zostałaś tak zaopiekowana,oby żelazo pomogło ✊
A mi wyszło białko w moczu,.napisałam do gin, powtarzałam dzisiaj i to samo co przed weekendem wyszło. Ajj w dwóch pierwszych nie miałam nigdy problemów z moczem,a tu😬2020 💁♂️
2023 🙋
Grudzień 2026 🤰 -
Justi2019 wrote:Dziewczyny a czy któraś z was na L4 zamierza na wakacje lecieć za granicę ? Jak to wygląda np podczas kontroli , można czy nie można?
Mnie każda dziewczyna, która była w ciąży mówi, że nie miała nigdy takiej kontroli i że się naczytałam w necie i niepotrzebnie stresuję, że przecież na wychodzącym mam prawo wychodzić spacerować, odwiedzić rodziców a kto to sprawdzi czy jestem u nich czy na wyjeździe. I dużo osób w pracy się dziwi czemu po takich długich staraniach narażam się i chodzę do pracy zamiast korzystać z pogody i być na zwolnieniu już od dawna. A ja właśnie się obawiam, że mogłoby tak trafić akurat na mnie i dlatego chcę na urlop zagraniczny wyjechać w trakcie wypisanego urlopu nie zwolnienia. Zależy mi też na na ciągnięciu drugiej pracy w sezonie, stąd obawa przed l4. Ale fakt jest mi szkoda, że go nie wykorzystuję, bo ze względu na wiek i przejścia mogłabym iść n al4 już od pierwszej pozytywnej bety. Z drugiej strony uświadomiłam sobie, że tak na prawdę mogłabym siedzieć na dupie w domu a np brać prysznic nie usłyszeć dzwonka, ba! Ja go nigdy nie usłyszę, jeśli potencjalna kontrola nie pofatygowałaby się na górę, bo nie mamy domofonu i mąż nie planuje tego zakładać od lat, więc po prostu nikt z zew. do nas się nie dodzwoni😀. I jak niby potem miałabym udowodnić, że w domu byłam. No w żaden sposób. Więc może po prostu się faktycznie tym nie przejmować. Co do wyjazdu gdyby był to np nad nasze morze zgłosiłabym zmianę adresu, argumentacja zdrowotna potrzeba jodu etc Z zagranicznym już trudniej.
Justi2019, Hera098 lubią tę wiadomość
👩'83👨'83
📌Ona: PCOS, niedoczynność tarczycy, kiry AA
2018 - 2021 starania naturalne
2022 inseminacja ❌
06/2022 I IVF
czerwiec punkcja, 3 zarodki
I transfer świeżaka beta 8.10 i 3.90
sierpień II transfer ❄️ ❌
listopad III transfer ❄️ ❌
07/2023 II IVF
lipiec punkcja, 3 zarodki
IV transfer ❌
wrzesień V transfer ❄️ 5dpt beta 10.92 7dpt 42.16 9dpt 101.03 12dpt 151.17 13dpt 167.70 15dpt 105
listopad VI transfer ❄️5dpt 15 7dpt 30.46 10dpt 18
01/2024 III IVF
styczeń punkcja pobrano 12🥚, 2 zarodki, oba chore
05/2024 IV IVF
maj punkcja pobrano 13🥚, 5 zarodków, 1z5 zdrowy
lipiec VII transfer ❌
07/2025 V IVF
lipiec pobrano 15 🥚 , 3 zarodki bez badań
sierpień VIII transfer ❄️ ❌
wrzesień IX transfer ❄️❄️ ❌
10/2025 VI IVF
październik punkcja pobrano 15 🥚 7 zapłodnionych, 4 zarodki bez badań
03/2026
X transfer ❄️❄️
8dpt beta 92.7 11dpt 332.01 13dpt 584.55 15dpt 1515.17 26dpt jest ❤️! -
Minimalti wrote:Dziewczyny przyszły do mnie wyniki Sanco - wynik prawidłowy, ryzyka niskie i będzie chłopiec 🩵
Cudownie! Czyli równy tydzień na wyniki czekałaś jeśli dobrze pamiętam. Ja robiłam w zeszłą środę, więc liczę, że jutro w środę też wyniki sanco będą.Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 czerwca, 17:31
Minimalti lubi tę wiadomość
👩'83👨'83
2022 inseminacja ❌
06/2022 I IVF
07/2023 II IVF
IV transfer ❌
wrzesień V transfer ❄️ 5dpt beta 10.92 7dpt 42.16 9dpt 101.03 12dpt 151.17 13dpt 167.70 15dpt 105
01/2024 III IVF
05/2024 IV IVF
lipiec VII transfer ❌
07/2025 V IVF
10/2025 VI IVF
03/2026
X transfer ❄️❄️
Koleżanka (lekarka!) miała kontrolę gdy była na fizjoterapii. I od razu wstrzymano wypłatę świadczeń i musiała odkręcać, więc nic przyjemnego.
Na pewno warto obgadać to z lekarzem, mają większe doświadczenie. I jeśli zaleceniem jest podróż dla np poprawy nastroju bo widzą zagrożenie depresja… no ale z kontrolą i tak loteria. -
Rosalinda wrote:Ja bym się nie odważyła lecieć na zagraniczne wakacje będąc na L4. Co prawda dwie ciąże i nie miałam ani jednej kontroli, ale jednak te kontrole się zdarzają...
Ja po macierzyńskim byłam dosłownie chwilę na l4 od psychiatry i zostałam wezwana na badanie przez lekarza orzecznika… nic przyjemnego i mam nadzieję, że nigdy więcej mnie to nie spotka 🫣
Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 czerwca, 17:50
-
Izia wrote:Mnie każda dziewczyna, która była w ciąży mówi, że nie miała nigdy takiej kontroli i że się naczytałam w necie i niepotrzebnie stresuję, że przecież na wychodzącym mam prawo wychodzić spacerować, odwiedzić rodziców a kto to sprawdzi czy jestem u nich czy na wyjeździe. I dużo osób w pracy się dziwi czemu po takich długich staraniach narażam się i chodzę do pracy zamiast korzystać z pogody i być na zwolnieniu już od dawna. A ja właśnie się obawiam, że mogłoby tak trafić akurat na mnie i dlatego chcę na urlop zagraniczny wyjechać w trakcie wypisanego urlopu nie zwolnienia. Zależy mi też na na ciągnięciu drugiej pracy w sezonie, stąd obawa przed l4. Ale fakt jest mi szkoda, że go nie wykorzystuję, bo ze względu na wiek i przejścia mogłabym iść n al4 już od pierwszej pozytywnej bety. Z drugiej strony uświadomiłam sobie, że tak na prawdę mogłabym siedzieć na dupie w domu a np brać prysznic nie usłyszeć dzwonka, ba! Ja go nigdy nie usłyszę, jeśli potencjalna kontrola nie pofatygowałaby się na górę, bo nie mamy domofonu i mąż nie planuje tego zakładać od lat, więc po prostu nikt z zew. do nas się nie dodzwoni😀. I jak niby potem miałabym udowodnić, że w domu byłam. No w żaden sposób. Więc może po prostu się faktycznie tym nie przejmować. Co do wyjazdu gdyby był to np nad nasze morze zgłosiłabym zmianę adresu, argumentacja zdrowotna potrzeba jodu etc Z zagranicznym już trudniej.
Poszłabym na l4 już dawno, ale jeśli zależy Ci na pracy to pracuj póki czujesz się na siłach byle nie przemęczać się.
A co do wakacji - l4 z założenia jest czasem rekonwalescencji, w razie kontroli mogą być kłopoty. Lekarz musiałby mocno uzasadnić dlaczego ten wyjazd miałby pomóc i w jaki sposób…
No ale też z drugiej strony jak jest kontrola, a Ciebie nie ma to musis się wytłumaczyć. Podobno nie ma problemu z tłumaczeniem, że byłaś na spacerze czy w sklepie. Prośbę o wytłumaczenie ZUS wysyła pocztą polską więc… zanim do Ciebie trafi to też chwila minie. Ja bym się chyba nie przejmowała.
Poza tym, za pierwsze 33 dni niezdolności do pracy w roku płaci pracodawca więc jeśli jeszcze nie byłaś w tym roku lub nie wykorzystałaś to marne szanse, że ZUS się zainteresuje. No i na koniec: musisz mieć zwolnienie min 2 tygodnie ciągiem od tego samego lekarza/chorobę aby ZUS wszczął kontrolę.
Justi2019 lubi tę wiadomość
-
Z tymi kontrolami to też mi się wydaje, że ma znaczenie czy ktoś jest na umowie na czas nieokreślony, z długim stażem w jednym miejscu, czy jdg. Jeśli ma się umowę o pracę to pierwszy miesiąc opłaca pracodawca, więc kontrola z zusu się nie trafi. Kiedyś gdzieś wyczytałam, ze jakaś dziewczyna miała kontrolę w dniu porodu, wiec zanosił mąż potwierdzenie ze szpitala i koniec tematu, ktoś inny pisał, że był po prostu poza domem w trakcie ich wizyty i nast. dnia pojechał do zusu to powiedzieć i to wystarczyło, więc chyba zależy na kogo się trafi. Ja nie mam nawet balkonu w mieszkaniu, więc jak zacznie się lato i duchota i będę na l4 to dla swojego zdrowia nawet nie powinnam w takiej duchocie siedzieć i spacery jakiś cień tężnia w parku będą wskazane. Ważne, żeby wiedzieć z jakiego powodu jest się na l4 w związku z ciążą. Bo nie ma czegos takiego jak l4 z powodu ciąży czy z powodu pracy. To są potoczne określenia, ale prawnicy wyczulają by ich nie używać w rozmowie z orzecznikami.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 czerwca, 18:02
👩'83👨'83
2022 inseminacja ❌
06/2022 I IVF
07/2023 II IVF
IV transfer ❌
01/2024 III IVF
05/2024 IV IVF
lipiec VII transfer ❌
07/2025 V IVF
10/2025 VI IVF
03/2026
X transfer ❄️❄️
Hej dziewczyny ❤️ ja po prenatalnych, ryzyka bardzo niskie ❤️ z dzidzią wszystko na ten moment w porządku, kolejne prenatalne mam 28 lipca. Później będę miała jeszcze echo serca maluszka ze względu na wadę serca młodszego syna i mojego brata, który zmarł mając 8 lat. Wiecie kamień z serca mi spadł bo tak się bałam, że coś może będzie nie tak... W głowie miałam że mam już dwójkę zdrowych dzieci, a jak trzecie byłoby chore? Ale na ten moment jest dobrze ❤️ kamień z serca... Co do płci to powiedział, że na tak wczesnym etapie nie mówi, ale mam zdjęcie i wg niego obstawiam dziewczynkę 🩷 u chłopców wyglądało to zupełnie inaczej 😉 zobaczymy czy moje przeczucie i to co jest na USg się potwierdzi 😁
Co do wyprawki jeżeli okaże się, że córka to już mówiłam, żeby pilnował konta 🤣 bo wyczyszcze 🤣 haha
Co do budowy domu to my zaczęliśmy zaraz po szkole średniej w 2010r. Mieszkamy na wsi, działkę mamy od męża rodziców. Mąż ma gospodarstwo i tak od 12 lat już mieszkamy u siebie ❤️ nie ma nic lepszego 😁
Kfiatuszek666, Rosalinda, Wiolami, Justi2019, przyszłamama96, Myszkaaa20, Minimalti lubią tę wiadomość
-
boys' mum wrote:Hej dziewczyny ❤️ ja po prenatalnych, ryzyka bardzo niskie ❤️ z dzidzią wszystko na ten moment w porządku, kolejne prenatalne mam 28 lipca. Później będę miała jeszcze echo serca maluszka ze względu na wadę serca młodszego syna i mojego brata, który zmarł mając 8 lat. Wiecie kamień z serca mi spadł bo tak się bałam, że coś może będzie nie tak... W głowie miałam że mam już dwójkę zdrowych dzieci, a jak trzecie byłoby chore? Ale na ten moment jest dobrze ❤️ kamień z serca... Co do płci to powiedział, że na tak wczesnym etapie nie mówi, ale mam zdjęcie i wg niego obstawiam dziewczynkę 🩷 u chłopców wyglądało to zupełnie inaczej 😉 zobaczymy czy moje przeczucie i to co jest na USg się potwierdzi 😁
Co do wyprawki jeżeli okaże się, że córka to już mówiłam, żeby pilnował konta 🤣 bo wyczyszcze 🤣 haha
Co do budowy domu to my zaczęliśmy zaraz po szkole średniej w 2010r. Mieszkamy na wsi, działkę mamy od męża rodziców. Mąż ma gospodarstwo i tak od 12 lat już mieszkamy u siebie ❤️ nie ma nic lepszego 😁
Cieszę się bardzo,oby Twoje przeczucie się sprawdziło 💜💜💜 najważniejsze w tym wszystkim jest zdrowie ✊✊✊
Pokaż zdjęcie 🤩🤩🤩
To juz ładny staż macie
boys' mum lubi tę wiadomość
2020 💁♂️
2023 🙋
Grudzień 2026 🤰 -
Super wieści! 🤩 A jaką wadę serca ma Twój syn? Mój VSD okołobłoniaste, jest po operacji. Też będę miała echo serca płodu 🙂boys' mum wrote:Hej dziewczyny ❤️ ja po prenatalnych, ryzyka bardzo niskie ❤️ z dzidzią wszystko na ten moment w porządku, kolejne prenatalne mam 28 lipca. Później będę miała jeszcze echo serca maluszka ze względu na wadę serca młodszego syna i mojego brata, który zmarł mając 8 lat. Wiecie kamień z serca mi spadł bo tak się bałam, że coś może będzie nie tak... W głowie miałam że mam już dwójkę zdrowych dzieci, a jak trzecie byłoby chore? Ale na ten moment jest dobrze ❤️ kamień z serca... Co do płci to powiedział, że na tak wczesnym etapie nie mówi, ale mam zdjęcie i wg niego obstawiam dziewczynkę 🩷 u chłopców wyglądało to zupełnie inaczej 😉 zobaczymy czy moje przeczucie i to co jest na USg się potwierdzi 😁
Co do budowy domu to my zaczęliśmy zaraz po szkole średniej w 2010r. Mieszkamy na wsi, działkę mamy od męża rodziców. Mąż ma gospodarstwo i tak od 12 lat już mieszkamy u siebie ❤️ nie ma nic lepszego 😁🩵 10.2019
🩵 02.2024
🤰 12.2026
👼 05.2023 (5tc) -
Dziewczyny gratulacje udanych wizyt😊
Ja się dziś tak fatalnie czuję , że szkoda gadać mdłości ból głowy od rana , do tego narzeczony wrócił z pracy o 17 ,a o 19 znowu pojechał na szkolenie do niedzieli już z tego wszystkiego się poryczałam że zostałam znowu bez niego 🫢 hormony mi buzują.
Jutro lecę do laboratorium , a w piątek wizyta (i stres)mam nadzieję że będzie wszystko dobrze.
boys' mum lubi tę wiadomość
-
Hehe rozumiem, ja też nie lubię zostawać bez męża 😄 Pracujemy oboje zdalnie, więc jesteśmy ciągle razem i jak ma jakąś konferencję czy coś to też mi smutno 😄 Nie wiem jak żyją małżeństwa gdzie facet jest np. kierowcą międzynarodowym i więcej go nie ma niż jest, ja bym tak nie mogła 🫣Wiolami wrote:Dziewczyny gratulacje udanych wizyt😊
Ja się dziś tak fatalnie czuję , że szkoda gadać mdłości ból głowy od rana , do tego narzeczony wrócił z pracy o 17 ,a o 19 znowu pojechał na szkolenie do niedzieli już z tego wszystkiego się poryczałam że zostałam znowu bez niego 🫢 hormony mi buzują.
Jutro lecę do laboratorium , a w piątek wizyta (i stres)mam nadzieję że będzie wszystko dobrze.
Kciuki za badania i wizytę!Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 czerwca, 19:46
Wiolami lubi tę wiadomość
🩵 10.2019
🩵 02.2024
🤰 12.2026
👼 05.2023 (5tc)