Kwiecień 2020
-
WIADOMOŚĆ
-
aniaem86 wrote:Byłam dziś drugi raz na usg prenatalnym, tym razem u swojej ginekolog (wcześniej u przypadkowej w Luxmedzie). Też powiedziała, że na 100% chłopak 😁 Gorzej, że na pierwszym usg NT wyszło 1,7, a teraz 2,5. Trochę mnie to zmartwiło... Chociaż mówiła, że nie ma powodu. Zaleciła zrobienie pappy, wyniki w przyszłym tygodniu. Ciekawe, że dwa usg w czasie dwóch dni i tak diamteralnie różny wynik.
Faktycznie spora różnica. Pewnie inny sprzęt i ręka, inne ułożenie Bobasa. Warto sprawdzić czy właśnie lekarze mają certyfikat i czy jest on aktualny (bo z aktualnością najczęściej bywa problem). Oczywiście nawet NT 2.5 nie oznacza, że coś nie tak z Bobo. Zwłaszcza, że sama lekarka uspokaja PAPPA zapewne da Ci spokójNasz Synuś ❤ 23.06.2017 r. 2280 g
Aniołek 8tc 24.08.2016 r. -
Gabriella wrote:A Ty byłaś w luxmedzie na takim zwykłym usg między 11 a 13 tc, czy na usg genetycznym pomiędzy 11 a 13 tc? Ja mam skierowanie na te 2, z tym że to zwykłe mam w ramach pakietu, a to 2 to płatne bo jest profemed luxmedu.
edit. Sprawdzilam, babka z luxmedu też ma certyfikat. Może to wina sprzetu, bo w unicare ewidentnie byl lepszy.Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 września 2019, 13:53
-
Dziewczyny, głupia jestem. Pouzupelnialam te dane do wyliczeń z linku, który podeslalyscie i co bym nie wpisała to przy tych wynikach z krwi wychodzą mi prawdopodobieństwa skorygowane więcej niż 1:5 Cały czas.
Nie wiem jak ja do wtorku wytrzymamMmiśka lubi tę wiadomość
-
kalade wrote:Dziewczyny, głupia jestem. Pouzupelnialam te dane do wyliczeń z linku, który podeslalyscie i co bym nie wpisała to przy tych wynikach z krwi wychodzą mi prawdopodobieństwa skorygowane więcej niż 1:5 Cały czas.
Nie wiem jak ja do wtorku wytrzymam
Kochana nie martw sie bez fachowej opini lekarza i usg te dane nic nie znacza . Dlatego wlasnie nie jestem za dzialaniami na wlasna reke czlowiek sie pozniej stresuje tylko -
Mmiśka wrote:Nie chcący polubilam
Kochana nie martw sie bez fachowej opini lekarza i usg te dane nic nie znacza . Dlatego wlasnie nie jestem za dzialaniami na wlasna reke czlowiek sie pozniej stresuje tylko -
kalade wrote:Dziewczyny, głupia jestem. Pouzupelnialam te dane do wyliczeń z linku, który podeslalyscie i co bym nie wpisała to przy tych wynikach z krwi wychodzą mi prawdopodobieństwa skorygowane więcej niż 1:5 Cały czas.
Nie wiem jak ja do wtorku wytrzymam
Jestem przekonana, że jak lekarz wpisze poprawnie w program to wyjdzie prawdopodobieństwo w tysiącach No i jeszcze USG prenatalne - to podstawa! Wiem, że w ciąży ciężko o cierpliwość, ale teraz znów wyszedł z tego niepotrzebny stres.
Jak chcesz bardzo kombinować weź od kogoś wyniki Pappy i wpisz w program tak jak swoje, a potem porównaj z wyliczeniami lekarza - jestem pewna, że wyjdzie rozjazdNasz Synuś ❤ 23.06.2017 r. 2280 g
Aniołek 8tc 24.08.2016 r. -
eMZetka wrote:Jestem przekonana, że jak lekarz wpisze poprawnie w program to wyjdzie prawdopodobieństwo w tysiącach No i jeszcze USG prenatalne - to podstawa! Wiem, że w ciąży ciężko o cierpliwość, ale teraz znów wyszedł z tego niepotrzebny stres.
Jak chcesz bardzo kombinować weź od kogoś wyniki Pappy i wpisz w program tak jak swoje, a potem porównaj z wyliczeniami lekarza - jestem pewna, że wyjdzie rozjazd
Mama do mnie przyjechała, sprzątam i robimy pasztet. Muszę się czymś zająć 🙈
Dziekuje:* -
Aniaem86 a ile było różnicy między tymi dwoma badaniami? Pamiętaj, że wraz ze wzrostem CRL rośnie też wartość NT i to jest całkowicie normalne może się okazać, że dla CRL Twojego Maluszka ta wartość NT mieści się całkowicie w normach
Edit. Doczytałam, że badania różniły dwa dni. Moja lekarka mierzyła mi NT parokrotnie, bo ciężko było dobrze złapać Dzidziola i na jednym badaniu, o jednej porze i u jednej lekarki miałam rozbieżność od 1.5 do 1.9 lekarka z certyfikatem.
Kalade miałaś już usg prenatalne? Jeśli nie to same wyniki z krwi nie dadzą Ci zupełnie nic. Tam trzeba również uzupełnić FHR, CRL i NT i dopiero wtedy pokaże się prawidłowy wynik. Także nie martw się i spokojnie czekaj do wtorkuWiadomość wyedytowana przez autora: 28 września 2019, 15:07
kalade lubi tę wiadomość
-
White Innocent wrote:Aniaem86 a ile było różnicy między tymi dwoma badaniami? Pamiętaj, że wraz ze wzrostem CRL rośnie też wartość NT i to jest całkowicie normalne może się okazać, że dla CRL Twojego Maluszka ta wartość NT mieści się całkowicie w normach
Edit. Doczytałam, że badania różniły dwa dni. Moja lekarka mierzyła mi NT parokrotnie, bo ciężko było dobrze złapać Dzidziola i na jednym badaniu, o jednej porze i u jednej lekarki miałam rozbieżność od 1.5 do 1.9 lekarka z certyfikatem.
Kalade miałaś już usg prenatalne? Jeśli nie to same wyniki z krwi nie dadzą Ci zupełnie nic. Tam trzeba również uzupełnić FHR, CRL i NT i dopiero wtedy pokaże się prawidłowy wynik. Także nie martw się i spokojnie czekaj do wtorkuWhite Innocent lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyaniaem86 wrote:To dla swojego spokoju wyciągnę sobie średnią z tych dwóch badań 😉 Niestety u mnie papa pewnie nie bedzie jakos super optymistyczna, bo in vitro plus wiek 33😒 Najwyzej zrobię jeszcze wolne dna, trudno pare złotych się zapłaci, ale sytuacja bedzie klarowna. Zaczynam teraz myslec, że od razu moglam to zrobić. Jeśli bede w drugiej ciązy to od razu na nifty polecę🤔
-
Gratuluję dziewczyny wizyt cudownie że nie które już znacie płeć , u mnie w pierwszej ciąży na prentalnych byla dziewczyna a po poronieniu okazało się że był chłopaczek .
Jestem ciekawa kogo teraz pod sercem mamSYNUŚ
Niedoczynność tarczycy
Po stracie w 20 tyg. ( Luty 2019 )
-
Gabriella wrote:Ja to samo invitro i 33 lata. Mi lekarka powiedziała na ostatniej wizycie, że mam się zastanowić czy chcę zrobić papp-a czy test harmony, tyle, że harmony kosztuje 2500zł 😏 chyba zrobię papp-a i usg. Jeszcze troszkę czasu mam na decyzję.
Ja tez jestem po inv i wiek bardziej juz 40 to liczę sie z tym, ze ryzyko wyjdzie mi wystrzelone w kosmos
Lekarz tez proponuje Nifty, zobaczę jak ogólnie wyjda prenatalne i wtedy decyzje podejme, niby po tych wydatkach związanych z procedura 2500 nie jest dużą kwotą ale jednak za to sporo mozna kupić, biorąc pod uwagę przyszłe wydatki
Chociaż spokój zapewne jest bezcennyaniaem86 lubi tę wiadomość
aga
2018 - 3 procedury nieudane
2019 - pierwsze KD
27.04.2020 - wyczekany synek
2** transfer 04.12.2021
14.12 beta 118
17.12 beta 539 -
aga80 wrote:Właśnie z tym testem pappa to jakos nie mam zaufania, test który opiera się na statystykach moze dużo złego narobic
Ja tez jestem po inv i wiek bardziej juz 40 to liczę sie z tym, ze ryzyko wyjdzie mi wystrzelone w kosmos
Lekarz tez proponuje Nifty, zobaczę jak ogólnie wyjda prenatalne i wtedy decyzje podejme, niby po tych wydatkach związanych z procedura 2500 nie jest dużą kwotą ale jednak za to sporo mozna kupić, biorąc pod uwagę przyszłe wydatki
Chociaż spokój zapewne jest bezcenny -
nick nieaktualnyaniaem86 wrote:Dokładnie Ja poczekam jeszcze na wynik papy i jak będzie "nie bardzo", to skuszę się na nifty albo inny tego typu. Chociaż zakładam, że mimo tego leciutko podwyższonego NT jest wszystko w porządku, ale wiecie, cień niepokoju jest... Życzę Wam z całego serca, żebyście nie miały takich rozterek
-
Ja robie Pappa ale tez dlatego ze Bialko Pappa bada tez wydolnosc lozyska a to wazne np przy ivf biorac pod uwage ilosc hormonow ktore zazywamy. Ale nawet jak wyjdzie podwyzszone prawdopodobienstwo chorob typu ZD,Edwardsa czy Pateu to I tak nie bede sie stresowac chyba ze usg wyjdzie nie prawidlowo bo akurat ryzyko tych chorob to czysta statystyka
-
Dziewczyny, czy używacie probiotyków? Ja czuję lekki dyskomfort tam na dole i lekarz poleciła mi kupić jakiś doustny probiotyk, kilka nazw nawet wymieniła, ale zapamiętałam tylko Provag Nie wiem czy możemy każdy, czy tylko niektóre są dla kobiet w ciąży.
A i związku z tym, że na usg wszystko w porządku, to mam odstawiać progesteron - CO ZA RADOŚĆ Mam z niego schodzić powoli - kilka dni po jeden tabletce zamiast dwóch, a potem kilka tabletek co drugi dzień.Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 września 2019, 08:10