X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwiecień 2020
Odpowiedz

Kwiecień 2020

Oceń ten wątek:
  • eMZetka Autorytet

Wysłany: 28 września 2019, 12:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aniaem86 wrote:
    Byłam dziś drugi raz na usg prenatalnym, tym razem u swojej ginekolog (wcześniej u przypadkowej w Luxmedzie). Też powiedziała, że na 100% chłopak 😁 Gorzej, że na pierwszym usg NT wyszło 1,7, a teraz 2,5. Trochę mnie to zmartwiło... Chociaż mówiła, że nie ma powodu. Zaleciła zrobienie pappy, wyniki w przyszłym tygodniu. Ciekawe, że dwa usg w czasie dwóch dni i tak diamteralnie różny wynik.

Faktycznie spora różnica. Pewnie inny sprzęt i ręka, inne ułożenie Bobasa. Warto sprawdzić czy właśnie lekarze mają certyfikat i czy jest on aktualny (bo z aktualnością najczęściej bywa problem). Oczywiście nawet NT 2.5 nie oznacza, że coś nie tak z Bobo. Zwłaszcza, że sama lekarka uspokaja :) PAPPA zapewne da Ci spokój :)

Nasz Synuś ❤ 23.06.2017 r. 2280 g

Aniołek 8tc 24.08.2016 r.
  • aniaem86 Autorytet

Wysłany: 28 września 2019, 12:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gabriella wrote:
    A Ty byłaś w luxmedzie na takim zwykłym usg między 11 a 13 tc, czy na usg genetycznym pomiędzy 11 a 13 tc? Ja mam skierowanie na te 2, z tym że to zwykłe mam w ramach pakietu, a to 2 to płatne bo jest profemed luxmedu.
    Faktycznie to było nazwane usg miedzy 11 a 13, a czy babka ma certyfikat nawet nie sprawdzalam, bo chodzę tam dla darmowych badań. Natomiast moja ginekolog ma, bo patrzyłam. No nic pozostaję dobrej myśli, nie ma się co zamartwiać na zaś :)

edit. Sprawdzilam, babka z luxmedu też ma certyfikat. Może to wina sprzetu, bo w unicare ewidentnie byl lepszy.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 września 2019, 13:53

1267e64ec8.png
  • kalade Autorytet

Wysłany: 28 września 2019, 13:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, głupia jestem. Pouzupelnialam te dane do wyliczeń z linku, który podeslalyscie i co bym nie wpisała to przy tych wynikach z krwi wychodzą mi prawdopodobieństwa skorygowane więcej niż 1:5 Cały czas.
    Nie wiem jak ja do wtorku wytrzymam :(

Mmiśka lubi tę wiadomość

Leoś (*)
    31.07 crio 4AB, 22dpt: serduszko 😍
    qb3c3e5e32vinlzd.png
  • Mmiśka Autorytet

Wysłany: 28 września 2019, 13:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kalade wrote:
    Dziewczyny, głupia jestem. Pouzupelnialam te dane do wyliczeń z linku, który podeslalyscie i co bym nie wpisała to przy tych wynikach z krwi wychodzą mi prawdopodobieństwa skorygowane więcej niż 1:5 Cały czas.
    Nie chcący polubilam :/
    Kochana nie martw sie bez fachowej opini lekarza i usg te dane nic nie znacza . Dlatego wlasnie nie jestem za dzialaniami na wlasna reke :/ czlowiek sie pozniej stresuje tylko

70876cd2f5.png
    Michałek <3
    72d679d744.png
  • kalade Autorytet

Wysłany: 28 września 2019, 13:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mmiśka wrote:
    Nie chcący polubilam :/
    Kochana nie martw sie bez fachowej opini lekarza i usg te dane nic nie znacza . Dlatego wlasnie nie jestem za dzialaniami na wlasna reke :/ czlowiek sie pozniej stresuje tylko
    A dajcie spokój. Człowiek głupi i niecierpliwy. Zaraz znowu migreny dostanę 🙈😭

Leoś (*)
    qb3c3e5e32vinlzd.png
  • Szpilkka Autorytet

Wysłany: 28 września 2019, 13:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A wy chcialybyscie teby prawdopodobienstwo wyszlo 0? Przeciez zawsze jakies tam wyjdzie. I zamiast szukac po necie, wpisywac w strone, poczekaj spokojnie na wizyte u lekarza.

Kira91 lubi tę wiadomość

82dox1hp9jc30rad.png
    gyxwl6d8duuarpfk.png
  • eMZetka Autorytet

Wysłany: 28 września 2019, 14:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kalade wrote:

Jestem przekonana, że jak lekarz wpisze poprawnie w program to wyjdzie prawdopodobieństwo w tysiącach :) No i jeszcze USG prenatalne - to podstawa! Wiem, że w ciąży ciężko o cierpliwość, ale teraz znów wyszedł z tego niepotrzebny stres.

Jak chcesz bardzo kombinować weź od kogoś wyniki Pappy i wpisz w program tak jak swoje, a potem porównaj z wyliczeniami lekarza - jestem pewna, że wyjdzie rozjazd

Nasz Synuś ❤ 23.06.2017 r. 2280 g

Aniołek 8tc 24.08.2016 r.
  • kalade Autorytet

Wysłany: 28 września 2019, 14:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    eMZetka wrote:
    Jestem przekonana, że jak lekarz wpisze poprawnie w program to wyjdzie prawdopodobieństwo w tysiącach :) No i jeszcze USG prenatalne - to podstawa! Wiem, że w ciąży ciężko o cierpliwość, ale teraz znów wyszedł z tego niepotrzebny stres.

Jak chcesz bardzo kombinować weź od kogoś wyniki Pappy i wpisz w program tak jak swoje, a potem porównaj z wyliczeniami lekarza - jestem pewna, że wyjdzie rozjazd
    Tak zrobiłam i faktycznie wyszedł rozjazd. Już nic samą nie czytam, człowiek głupi A później martwi się na zapas.
    Mama do mnie przyjechała, sprzątam i robimy pasztet. Muszę się czymś zająć 🙈

Dziekuje:*

Leoś (*)
    qb3c3e5e32vinlzd.png
  • White Innocent Autorytet

Wysłany: 28 września 2019, 15:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aniaem86 a ile było różnicy między tymi dwoma badaniami? Pamiętaj, że wraz ze wzrostem CRL rośnie też wartość NT i to jest całkowicie normalne :) może się okazać, że dla CRL Twojego Maluszka ta wartość NT mieści się całkowicie w normach :)

Edit. Doczytałam, że badania różniły dwa dni. Moja lekarka mierzyła mi NT parokrotnie, bo ciężko było dobrze złapać Dzidziola i na jednym badaniu, o jednej porze i u jednej lekarki miałam rozbieżność od 1.5 do 1.9 :) lekarka z certyfikatem.

Kalade miałaś już usg prenatalne? Jeśli nie to same wyniki z krwi nie dadzą Ci zupełnie nic. Tam trzeba również uzupełnić FHR, CRL i NT i dopiero wtedy pokaże się prawidłowy wynik. Także nie martw się i spokojnie czekaj do wtorku :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 września 2019, 15:07

kalade lubi tę wiadomość

dqprk6nlms3rllhb.png
    3i49k6nljfqm9pc5.png
  • aniaem86 Autorytet

Wysłany: 28 września 2019, 15:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    White Innocent wrote:
    Aniaem86 a ile było różnicy między tymi dwoma badaniami? Pamiętaj, że wraz ze wzrostem CRL rośnie też wartość NT i to jest całkowicie normalne :) może się okazać, że dla CRL Twojego Maluszka ta wartość NT mieści się całkowicie w normach :)

Edit. Doczytałam, że badania różniły dwa dni. Moja lekarka mierzyła mi NT parokrotnie, bo ciężko było dobrze złapać Dzidziola i na jednym badaniu, o jednej porze i u jednej lekarki miałam rozbieżność od 1.5 do 1.9 :) lekarka z certyfikatem.

Kalade miałaś już usg prenatalne? Jeśli nie to same wyniki z krwi nie dadzą Ci zupełnie nic. Tam trzeba również uzupełnić FHR, CRL i NT i dopiero wtedy pokaże się prawidłowy wynik. Także nie martw się i spokojnie czekaj do wtorku :)
    To dla swojego spokoju wyciągnę sobie średnią z tych dwóch badań 😉 Niestety u mnie papa pewnie nie bedzie jakos super optymistyczna, bo in vitro plus wiek 33😒 Najwyzej zrobię jeszcze wolne dna, trudno pare złotych się zapłaci, ale sytuacja bedzie klarowna. Zaczynam teraz myslec, że od razu moglam to zrobić. Jeśli bede w drugiej ciązy to od razu na nifty polecę🤔

White Innocent lubi tę wiadomość

1267e64ec8.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 września 2019, 17:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aniaem86 wrote:
    To dla swojego spokoju wyciągnę sobie średnią z tych dwóch badań 😉 Niestety u mnie papa pewnie nie bedzie jakos super optymistyczna, bo in vitro plus wiek 33😒 Najwyzej zrobię jeszcze wolne dna, trudno pare złotych się zapłaci, ale sytuacja bedzie klarowna. Zaczynam teraz myslec, że od razu moglam to zrobić. Jeśli bede w drugiej ciązy to od razu na nifty polecę🤔
    Ja to samo invitro i 33 lata. Mi lekarka powiedziała na ostatniej wizycie, że mam się zastanowić czy chcę zrobić papp-a czy test harmony, tyle, że harmony kosztuje 2500zł 😏 chyba zrobię papp-a i usg. Jeszcze troszkę czasu mam na decyzję.

• AgaRydz Ekspertka

Wysłany: 28 września 2019, 17:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gratuluję dziewczyny wizyt ;) cudownie że nie które już znacie płeć , u mnie w pierwszej ciąży na prentalnych byla dziewczyna a po poronieniu okazało się że był chłopaczek .
    Jestem ciekawa kogo teraz pod sercem mam ;)

SYNUŚ <3

Niedoczynność tarczycy
    Po stracie w 20 tyg. ( Luty 2019 )

• aga80 Autorytet

Wysłany: 28 września 2019, 18:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gabriella wrote:
    Ja to samo invitro i 33 lata. Mi lekarka powiedziała na ostatniej wizycie, że mam się zastanowić czy chcę zrobić papp-a czy test harmony, tyle, że harmony kosztuje 2500zł 😏 chyba zrobię papp-a i usg. Jeszcze troszkę czasu mam na decyzję.
    Właśnie z tym testem pappa to jakos nie mam zaufania, test który opiera się na statystykach moze dużo złego narobic
    Ja tez jestem po inv i wiek bardziej juz 40 to liczę sie z tym, ze ryzyko wyjdzie mi wystrzelone w kosmos
    Lekarz tez proponuje Nifty, zobaczę jak ogólnie wyjda prenatalne i wtedy decyzje podejme, niby po tych wydatkach związanych z procedura 2500 nie jest dużą kwotą ale jednak za to sporo mozna kupić, biorąc pod uwagę przyszłe wydatki :)
    Chociaż spokój zapewne jest bezcenny :)

aniaem86 lubi tę wiadomość

aga
    2018 - 3 procedury nieudane
    2019 - pierwsze KD
    27.04.2020 - wyczekany synek
    2** transfer 04.12.2021
    14.12 beta 118
    17.12 beta 539 :)
  • aniaem86 Autorytet

Wysłany: 28 września 2019, 18:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aga80 wrote:
    Właśnie z tym testem pappa to jakos nie mam zaufania, test który opiera się na statystykach moze dużo złego narobic
    Ja tez jestem po inv i wiek bardziej juz 40 to liczę sie z tym, ze ryzyko wyjdzie mi wystrzelone w kosmos
    Lekarz tez proponuje Nifty, zobaczę jak ogólnie wyjda prenatalne i wtedy decyzje podejme, niby po tych wydatkach związanych z procedura 2500 nie jest dużą kwotą ale jednak za to sporo mozna kupić, biorąc pod uwagę przyszłe wydatki :)
    Chociaż spokój zapewne jest bezcenny :)
    Dokładnie :) Ja poczekam jeszcze na wynik papy i jak będzie "nie bardzo", to skuszę się na nifty albo inny tego typu. Chociaż zakładam, że mimo tego leciutko podwyższonego NT jest wszystko w porządku, ale wiecie, cień niepokoju jest... Życzę Wam z całego serca, żebyście nie miały takich rozterek :)

1267e64ec8.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 września 2019, 19:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aniaem86 wrote:
    Dokładnie :) Ja poczekam jeszcze na wynik papy i jak będzie "nie bardzo", to skuszę się na nifty albo inny tego typu. Chociaż zakładam, że mimo tego leciutko podwyższonego NT jest wszystko w porządku, ale wiecie, cień niepokoju jest... Życzę Wam z całego serca, żebyście nie miały takich rozterek :)
    Niestety chyba każda z nas po invitro ma takie rozterki, ale z drugiej strony co ma być to będzie i żadne testy tego nie zmienią.

• Toonney Autorytet

Wysłany: 28 września 2019, 21:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja robie Pappa ale tez dlatego ze Bialko Pappa bada tez wydolnosc lozyska a to wazne np przy ivf biorac pod uwage ilosc hormonow ktore zazywamy. Ale nawet jak wyjdzie podwyzszone prawdopodobienstwo chorob typu ZD,Edwardsa czy Pateu to I tak nie bede sie stresowac chyba ze usg wyjdzie nie prawidlowo bo akurat ryzyko tych chorob to czysta statystyka

lMkbp1.png
    cv0ep1.png

• małżowinka Autorytet

Wysłany: 28 września 2019, 23:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kalade, a pappa robiłaś na własną rękę czy w uzgodnieniu z lekarzem? Bo ja zrobiłam po usg i lekarz powiedział że jeśli coś będzie nie tak to zadzwoni

6ce5d64554.png
    6a2c04a9b6.png
  • aniaem86 Autorytet

Wysłany: 29 września 2019, 08:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, czy używacie probiotyków? Ja czuję lekki dyskomfort tam na dole i lekarz poleciła mi kupić jakiś doustny probiotyk, kilka nazw nawet wymieniła, ale zapamiętałam tylko Provag :) Nie wiem czy możemy każdy, czy tylko niektóre są dla kobiet w ciąży.

A i związku z tym, że na usg wszystko w porządku, to mam odstawiać progesteron - CO ZA RADOŚĆ :) Mam z niego schodzić powoli - kilka dni po jeden tabletce zamiast dwóch, a potem kilka tabletek co drugi dzień.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 września 2019, 08:10

1267e64ec8.png
  • Toonney Autorytet

Wysłany: 29 września 2019, 09:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nisiaa czy w wolnej chwili mozesz edytowac moja date porodu na 28.04

lMkbp1.png
    cv0ep1.png

• Mmiśka Autorytet

Wysłany: 29 września 2019, 10:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Milej niedzieli dziewczymy :)
    13 tydzien leci :p
    Brzuchol z rana , a waga stoi w miejscu przez te wymioty :p
    898ae4f7faca.jpg

Toonney, Gabriella, kalade, aniaem86, Paatka, Misia90, Alunis, MrsKiss, kanapa, małżowinka lubią tę wiadomość

70876cd2f5.png
    Michałek <3
    72d679d744.png
‹‹ 108 109 110 111 112 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Smog - czy smog w Polsce może obniżać płodność?

Polska jest jednym z najbardziej zanieczyszczonych krajów na świecie. To niestety przykry fakt. Jesteśmy świadomi, że smog negatywnie wpływa na nasz organizm - płuca, serce. Ale czy może również upośledzać naszą płodność? Czy może dodatkowo obniżać parametry nasienia? Czy możemy mądrze się przed tym zabezpieczać, czy to już histeria? Zadaliśmy to pytanie ekspertom, przeczytaj co usłyszeliśmy!  

CZYTAJ WIĘCEJ

10 ważnych rzeczy dotyczących Twoich piersi, które warto wiedzieć

Piersi - symbol kobiecości, płodności i namiętności. Mężczyźni je uwielbiają, a kobiety często zbyt surowo je oceniają. Przeczytaj jak dbać o piersi, co wynaleźli ostatnio polscy naukowcy, jakie objawy powinny Cię zaniepokoić i w jaki sposób piersi mogą wesprzeć Twoje starania o ciążę.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Super produkty na okres ciąży, czyli 9 produktów szczególnie polecanych dla kobiet w ciąży

Zapoznaj się z produktami, które są wyjątkowo cenne dla rozwijającego się maleństwa i Twojego nadwyrężonego ciążą organizmu. Postaraj się, aby takie produkty jak kasze, żurawina i migdały w okresie ciąży na stałe zagościły w Twoim menu.

CZYTAJ WIĘCEJ