X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwiecień 2020
Odpowiedz

Kwiecień 2020

Oceń ten wątek:
  • pingwinkowa Autorytet

Wysłany: 20 listopada 2019, 19:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nowa na dzielni wrote:
    Mnie tez trochę odrzuca od tego robienia i planowania listy wyprawkowej, ale coś ku zaczynam powoli zbierać. Mam kilka ciuszków, butelkę, monitor oddechu, matę na podłogę i zaklepany wózek u znajomej :D. Ostatnio zaszokowała nas cena laktatorów :D, ale tez zastanawiam się, czy go kupować od razu? Chyba istnieje mozliwosc, ze karmienie piersią mi np nie pojdzie i się wtedy nie przyda, co? To może rylko jakiś zwykle manualny na początek zamiast takiego za 500 zł?

Laktator kupiłam ręczny i miałam elektryczny pożyczony od koleżanki (kupiłam tylko wymienne części nowe) i mi generalnie się nie przydały. Laktatory na moje cycki nie bardzo działały, choć mleko było, bo córke przez pierwsze pół roku tylko sporadycznie dokarmialam mm.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 listopada 2019, 19:01

0bf940b8f1.png
    5569ac92a8.png
  • Paatka Autorytet

Wysłany: 20 listopada 2019, 19:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja kupowałam elektryczny z canpola Easy Start. Nie jest masakrycznie drogi, a przydał mi się bardzo. I ogólnie moim zdaniem bardzo dobry. Ja miałam bardzo dużo pokarmu, już w pierwszym tygodniu mi się wylewało z piersi tak, że tylko laktator mi życie uratował. A zapasów zamrożonych miałam na czarną godzinę pod dostatkiem. Jakbym miała ręcznym to robić, to chyba bym się zaryczała. Z zastoju nie raz mnie wyprowadził. Ciepłe okłady, kapusta i laktator... Aż zapomniałam o tym wszystkim jak to było ;d

04.2018 - ❤️👧
    04.2020 - ❤️👧
    08.2023 - 👼
    preg.png
  • nowa na dzielni Autorytet

Wysłany: 20 listopada 2019, 19:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja właśnie najbardziej pod katem tej czarnej godziny bym chciała to ogarniać, tzn głównie chodzi o to, żeby robić zapasy i żeby od początku uczyć tez tatę zostawać z małym ;P żeby całkiem wolności sobie nie zabierać. Ten canpol faktycznie fajna cena i oceny :)

2019 początek - strata, 10 tc

Lato 2019 - druga ciąża, tym razem wszystko ok, synek z nami ❤️❤️

Obniżone AMH. Męski: Mała ilość, brak szybkiego ruchu postępowego | 2,5 r. starań
  • Mmiśka Autorytet

Wysłany: 20 listopada 2019, 19:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mialam takie nawały pokarmu ze dziecko nie umialo sobie poradzić na poczatku:/ mam laktator nuka elektryczny i dal rade super :) fakt ze uzywalam tylkp na poczatku albp jak potrzebowałam zostawic małego ale przydaje sie :)

70876cd2f5.png
    Michałek <3
    72d679d744.png
  • pingwinkowa Autorytet

Wysłany: 20 listopada 2019, 19:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nowa na dzielni wrote:
    Ja właśnie najbardziej pod katem tej czarnej godziny bym chciała to ogarniać, tzn głównie chodzi o to, żeby robić zapasy i żeby od początku uczyć tez tatę zostawać z małym ;P żeby całkiem wolności sobie nie zabierać. Ten canpol faktycznie fajna cena i oceny :)

Zapasy to jest fajna opcja, mi się marzyły, a wyszło tak, że na jeden posiłek dla córki to musiałam ściągać przez 1,5 dnia 😂. Więc szybko sobie darowałam i jak wychodziłam córka dostawała mm. Nawały też mnie nie dotyczyły.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 listopada 2019, 19:57

0bf940b8f1.png
    5569ac92a8.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 listopada 2019, 19:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja to powinnam siedzieć i notować na kartce to o czym tutaj piszecie, a w wolnej chwili szukać informacji w internecie :O
    Zielona jestem zupełnie! i przeraża mnie coraz więcej rzeczy.

A z innej beczki-chyba poczułam w końcu maluszka :) :)
    Tak jakby mocne serducho biło mi w brzuchu(tylko wolniej),unosiło się i opadało.
    Ewidentnie czułam ruch.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 listopada 2019, 19:57

nowa na dzielni lubi tę wiadomość

• nowa na dzielni Autorytet

Wysłany: 20 listopada 2019, 20:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurde ciekawa jestem jak to będzie z tym karmieniem, w ogóle to ze cyce się nagle uaktywnia i będzie w nich mleko jest dla mnie abstrakcja ;).

Summer to już będzie z górki :). Ja sobie wkręciłam już ze mam jakiś za cienki brzuch czy coś, bo mały potrafi mi nim już ostro ruszać i nawet idzie wyczuć, ze np wystawił jakaś cześć ciała, od razu mam w głowie firmy z YouTube gdzie to dziecko potrafi prawie wyjec z tego brzucha jak wstaje :D normalnie obcy kontra predator :P boje się, ze jak będzie większy to tez mi Brdzie prawie wychodził przez ten brzuch i jeszcze mu coś przypadkowo zrobię :P

summer..86 lubi tę wiadomość

2019 początek - strata, 10 tc

Lato 2019 - druga ciąża, tym razem wszystko ok, synek z nami ❤️❤️

Obniżone AMH. Męski: Mała ilość, brak szybkiego ruchu postępowego | 2,5 r. starań
  • 1000 Autorytet

Wysłany: 20 listopada 2019, 20:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paatka wrote:
    Ja kupowałam elektryczny z canpola Easy Start. Nie jest masakrycznie drogi, a przydał mi się bardzo. I ogólnie moim zdaniem bardzo dobry. Ja miałam bardzo dużo pokarmu, już w pierwszym tygodniu mi się wylewało z piersi tak, że tylko laktator mi życie uratował. A zapasów zamrożonych miałam na czarną godzinę pod dostatkiem. Jakbym miała ręcznym to robić, to chyba bym się zaryczała. Z zastoju nie raz mnie wyprowadził. Ciepłe okłady, kapusta i laktator... Aż zapomniałam o tym wszystkim jak to było ;d

Tez mam ten laktator, polecam :) Ja używałam praktycznie od początku bo przez poranione brodawki nie byłam w stanie karmić młodego bezpośrednio z piersi wiec odciagalam i ciumkal z butli. Potem tez zawsze pilnowalam żeby mieć coś w zamrażarce, żeby moc bez problemu wyjść czasem z domu bez dziecka :)

abebc6b312.png
    6814342a4e.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 listopada 2019, 20:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nowa na dzielni wrote:
    Mnie tez trochę odrzuca od tego robienia i planowania listy wyprawkowej, ale coś ku zaczynam powoli zbierać. Mam kilka ciuszków, butelkę, monitor oddechu, matę na podłogę i zaklepany wózek u znajomej :D. Ostatnio zaszokowała nas cena laktatorów :D, ale tez zastanawiam się, czy go kupować od razu? Chyba istnieje mozliwosc, ze karmienie piersią mi np nie pojdzie i się wtedy nie przyda, co? To może rylko jakiś zwykle manualny na początek zamiast takiego za 500 zł?
    Mi koleżanka pożyczyła laktator, wydaje mi się to lepszą opcją niż kupowanie, bo nie wiadomo czy się przyda i jak z tą ilością pokarmu będzie. Ja jakbym nie miała pożyczonego to bym poczekała z zakupem do porodu i zobaczyła jakie będę mieć ilości mleka.

• Mmiśka Autorytet

Wysłany: 20 listopada 2019, 21:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gabriella wrote:
    Mi koleżanka pożyczyła laktator, wydaje mi się to lepszą opcją niż kupowanie, bo nie wiadomo czy się przyda i jak z tą ilością pokarmu będzie. Ja jakbym nie miała pożyczonego to bym poczekała z zakupem do porodu i zobaczyła jakie będę mieć ilości mleka.
    Ja wlsnie kupilam kilka dni po porodzie to jest dobra opcja ;)

70876cd2f5.png
    Michałek <3
    72d679d744.png
  • Paatka Autorytet

Wysłany: 20 listopada 2019, 21:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z pożyczaniem laktatorów trzeba niestety uważać. Jak to nam powiedziała położna w szkole rodzenia, jest to trochę tak, jakby pożyczać szczoteczkę do zębów... :/ To samo z kupowaniem używanych. No chyba, że się dokupuje osobne wszystkie części, które mają bezpośredni kontakt z mlekiem, tak jak juz to wyżej było wspomniane. ;)

04.2018 - ❤️👧
    04.2020 - ❤️👧
    08.2023 - 👼
    preg.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 listopada 2019, 21:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nowa na dzielni wrote:
    Kurde ciekawa jestem jak to będzie z tym karmieniem, w ogóle to ze cyce się nagle uaktywnia i będzie w nich mleko jest dla mnie abstrakcja ;).

Summer to już będzie z górki :). Ja sobie wkręciłam już ze mam jakiś za cienki brzuch czy coś, bo mały potrafi mi nim już ostro ruszać i nawet idzie wyczuć, ze np wystawił jakaś cześć ciała, od razu mam w głowie firmy z YouTube gdzie to dziecko potrafi prawie wyjec z tego brzucha jak wstaje :D normalnie obcy kontra predator :P boje się, ze jak będzie większy to tez mi Brdzie prawie wychodził przez ten brzuch i jeszcze mu coś przypadkowo zrobię :P

No to mam dokładnie tak samo :) Chociaż jak patrzę na te żyły na piersiach które się ujawniły(na jednej więcej,a drugiej mniej) to faktycznie wyglądają jakby się poważnie przygotowywały :D

To dobrze,że moje oczy jeszcze nie widziały tych filmików :P
    Ja się zastanawiałam czy serio jestem jakaś okrąglejsza?,że nic a nic nie czuję.
    I tak czekałam :)
    Chyba nawet waga mi rusza bo nie było praktycznie nic, a teraz jest już 1,8kg do przodu.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 listopada 2019, 21:14

• Aprielka Autorytet

Wysłany: 20 listopada 2019, 23:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, staram się czytac na bieżąco ale z reguły nie jestem w stanie nic pisać bo przy synku czasu brak🙄 tematy kojarzę ale niestety nie wiem kto co pisał dokładnie więc się ogólnie odniose do czego mam jakieś zdanie i doświadczenie ☺️
    Wózek na wies polecam baby design dotty, jest standardowo ciężki ale ja go uwielbiam bo super się prowadzi i ja mało podróżuje, słyszałam dobre opinie o tutis aero (kojarzę że któraś z was kupila) on jest lżejszy ale sporo droższy, kiedy ja kupowałam wogole o nim nie słyszałam niestety żeby chociaż rozważyć i porownac..
    Co do laktatora o pożyczaniu slyszalam że się nie powinno ale ja miałam początkowo pożyczony od szwagierki ręczny aventa, jak przyszedł nawał mąż w nocy jechał do mojej koleżanki pożyczyc elektryczny Lovi bo myślałam że umrę z bólu.. wyparzylam kilka razy i wydaje mi się tak jest ok.. po nawale reczny już spoko by był na czarną godzinę i do ściągnięcia na zapas ale z kolei przyszła hiperlaktacja i kupiłam podwójny mało znanej firmy spectra ale polecany na grupie mam kpi, tak sciagalam 4mce i bez podwójnego sobie nie wyobrażam ale tak jak mówię byłam kpi więc to zupełnie inny temat, takto ten Avent ręczny i Lovi elektryczny pojedynczy był spoko, pojedynczy spectra tez istnieje i jest relatywnie tani więc warte rozważenia. Podsumowujac czy pożyczony czy własny laktator uważam za obowiązkowy element wyprawki bo nawał chyba spotyka każdą kobietę i warto mieć pomoc żeby się zapalenia nie nabawić na starcie bo to piekielny ból🙄 no i potem na zapas dla taty też jakoś trzeba ściągnąć żeby choc do sklepu wyjść samej czasem;)
    A jeszcze było o ciuszkach😂 ja najbardziej lubiłam ze smyka bo były węższe i mniej rozlazace się niz lidlowe a mój synek akurat był i jest szczuplutka więc mu lidlaki zjeżdżają z ramionek ale są tańsze więc do spania ma je;) ja prawie zawsze kupuję wielopaki i jeszcze z rabatami po 20-25% więc wcale tak źle nie wychodza, jeszcze lubię bardzo c&a body bo też mają dobry materiał i są wąskie. Spodnie jak był mniejszy Lidl jeszcze ok ale teraz jak się porusza to spadają.. ale są cieniutkie z bawełny więc dla maluszka na lato będą super.
    Aaa jeszcze wózek podwójny🙈 też zmora temat dla mnie.. mój synek będzie mniejszy bo półtora roku i nie wiem co to będzie.. rozwazalam dostawke ale chyba to za wczesnie bo widziałam na filmikach że te starsze dzieci ledwo wystają zza ramy wózka a co dopiero on, znajomi mają podwójny i są bardzo zadowoleni, różnica wieku ciut mniejsza jeszcze, szukam używanego na Olx bo nowy cena zabójcza, ale jest zwrotny i wąski bo to jeden za drugim i jednocześnie nie leżą na sobie te dzieci, tylko martwi mnie że spacerówka raczej z przodu musi być żeby mieć na oku noworodka a tam synek mnie nie będzie widział ani ja jego:/ mogę dać ich odwrotnie ale wtedy gondola mu będzie przesłaniać świat a on lubi patrzeć przed siebie i świat obserwować.. dlatego temat trudny i jeszcze czekamy i pewnie na ostatnią chwilę będziemy się decydować;) wózek nazywa abc design zoom air rok po roku czy podwójny, pod takimi hasłami na Olx można go szukać:)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 listopada 2019, 23:41

2de248e72a.png
    201809101662.png
  • Aprielka Autorytet

Wysłany: 20 listopada 2019, 23:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Się rozpisalam 🤣 ale jak raz na tydzień mi się uda to trudno krócej wybaczcie:p

MrsKiss lubi tę wiadomość

2de248e72a.png
    201809101662.png
  • kalade Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2019, 07:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, ja chyba jakaś nienormalna jestem. Zamiast cały czas być szczęśliwa, że spełnia się moje marzenie i zostanę mama to ja od kilku tygodni jestem ciągle wkurzona i zdenerwowana. Wszystko mnie irytuje, nudzi mi się w domu.. wszyscy pracują, męża prawie cały listopad nie ma w domu, A ja siedzę samą i gnije. Chyba nie będę dobra mama:(

Leoś (*)
    31.07 crio 4AB, 22dpt: serduszko 😍
    qb3c3e5e32vinlzd.png
  • Mmiśka Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2019, 08:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kalade wrote:
    Dziewczyny, ja chyba jakaś nienormalna jestem. Zamiast cały czas być szczęśliwa, że spełnia się moje marzenie i zostanę mama to ja od kilku tygodni jestem ciągle wkurzona i zdenerwowana. Wszystko mnie irytuje, nudzi mi się w domu.. wszyscy pracują, męża prawie cały listopad nie ma w domu, A ja siedzę samą i gnije. Chyba nie będę dobra mama:(
    Będziesz najlepsza mama na świecie ;* moze znajdz sobie jakies zajecie z ja ostatnio nakupilam rzeczy świątecznych i bede robic z synem bombki :D poczekaj jeszcze chwile a zajmiesz sie prasowaniem ubranek :D

70876cd2f5.png
    Michałek <3
    72d679d744.png
  • Toonney Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2019, 08:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aprielka wrote:
    Hej, staram się czytac na bieżąco ale z reguły nie jestem w stanie nic pisać bo przy synku czasu brak🙄 tematy kojarzę ale niestety nie wiem kto co pisał dokładnie więc się ogólnie odniose do czego mam jakieś zdanie i doświadczenie ☺️
    Wózek na wies polecam baby design dotty, jest standardowo ciężki ale ja go uwielbiam bo super się prowadzi i ja mało podróżuje, słyszałam dobre opinie o tutis aero (kojarzę że któraś z was kupila) on jest lżejszy ale sporo droższy, kiedy ja kupowałam wogole o nim nie słyszałam niestety żeby chociaż rozważyć i porownac..
    Co do laktatora o pożyczaniu slyszalam że się nie powinno ale ja miałam początkowo pożyczony od szwagierki ręczny aventa, jak przyszedł nawał mąż w nocy jechał do mojej koleżanki pożyczyc elektryczny Lovi bo myślałam że umrę z bólu.. wyparzylam kilka razy i wydaje mi się tak jest ok.. po nawale reczny już spoko by był na czarną godzinę i do ściągnięcia na zapas ale z kolei przyszła hiperlaktacja i kupiłam podwójny mało znanej firmy spectra ale polecany na grupie mam kpi, tak sciagalam 4mce i bez podwójnego sobie nie wyobrażam ale tak jak mówię byłam kpi więc to zupełnie inny temat, takto ten Avent ręczny i Lovi elektryczny pojedynczy był spoko, pojedynczy spectra tez istnieje i jest relatywnie tani więc warte rozważenia. Podsumowujac czy pożyczony czy własny laktator uważam za obowiązkowy element wyprawki bo nawał chyba spotyka każdą kobietę i warto mieć pomoc żeby się zapalenia nie nabawić na starcie bo to piekielny ból🙄 no i potem na zapas dla taty też jakoś trzeba ściągnąć żeby choc do sklepu wyjść samej czasem;)
    A jeszcze było o ciuszkach😂 ja najbardziej lubiłam ze smyka bo były węższe i mniej rozlazace się niz lidlowe a mój synek akurat był i jest szczuplutka więc mu lidlaki zjeżdżają z ramionek ale są tańsze więc do spania ma je;) ja prawie zawsze kupuję wielopaki i jeszcze z rabatami po 20-25% więc wcale tak źle nie wychodza, jeszcze lubię bardzo c&a body bo też mają dobry materiał i są wąskie. Spodnie jak był mniejszy Lidl jeszcze ok ale teraz jak się porusza to spadają.. ale są cieniutkie z bawełny więc dla maluszka na lato będą super.
    Aaa jeszcze wózek podwójny🙈 też zmora temat dla mnie.. mój synek będzie mniejszy bo półtora roku i nie wiem co to będzie.. rozwazalam dostawke ale chyba to za wczesnie bo widziałam na filmikach że te starsze dzieci ledwo wystają zza ramy wózka a co dopiero on, znajomi mają podwójny i są bardzo zadowoleni, różnica wieku ciut mniejsza jeszcze, szukam używanego na Olx bo nowy cena zabójcza, ale jest zwrotny i wąski bo to jeden za drugim i jednocześnie nie leżą na sobie te dzieci, tylko martwi mnie że spacerówka raczej z przodu musi być żeby mieć na oku noworodka a tam synek mnie nie będzie widział ani ja jego:/ mogę dać ich odwrotnie ale wtedy gondola mu będzie przesłaniać świat a on lubi patrzeć przed siebie i świat obserwować.. dlatego temat trudny i jeszcze czekamy i pewnie na ostatnią chwilę będziemy się decydować;) wózek nazywa abc design zoom air rok po roku czy podwójny, pod takimi hasłami na Olx można go szukać:)
    Popatrz na Abc design, bugaboo donkey, joolz podwojny czy Phil and Ted

lMkbp1.png
    cv0ep1.png

• Toonney Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2019, 08:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kalade wrote:

Bedziesz dobra mama :)

Ale wlasnie by nie czuc sie wykluczona ja pracuje mam kontakt z ludzmi nie siedze sama w domu a ciaza nie dosc ze mi szybko leci to jeszcze czuje sie w niej na prawde dobrze

lMkbp1.png
    cv0ep1.png

• kalade Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2019, 09:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mmiśka wrote:
    Będziesz najlepsza mama na świecie ;* moze znajdz sobie jakies zajecie z ja ostatnio nakupilam rzeczy świątecznych i bede robic z synem bombki :D poczekaj jeszcze chwile a zajmiesz sie prasowaniem ubranek :D
    No właśnie jakoś muszę jeszcze tydzień wytrzymać to później mąż wróci i zacznie się jeżdżenie po sklepach.
    Ja to jestem brztalrncie jeśli chodzi o malowanie, dlatego podziwiam, że będziecie robić bombki 😍

Ajwys lubi tę wiadomość

Leoś (*)
    qb3c3e5e32vinlzd.png
  • kalade Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2019, 09:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Toonney wrote:
    Bedziesz dobra mama :)

Ale wlasnie by nie czuc sie wykluczona ja pracuje mam kontakt z ludzmi nie siedze sama w domu a ciaza nie dosc ze mi szybko leci to jeszcze czuje sie w niej na prawde dobrze
    No ja też chciałam pracować do końca roku, bo wiedziałam, że tak się będę czuła, ale lekarka mi nie pozwoliła:( A praca zdalna to też do niczego jest na dłuższą metę dla mnie:(

Leoś (*)
    qb3c3e5e32vinlzd.png
‹‹ 205 206 207 208 209 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Prolaktyna a zajście w ciążę. Jak regulować poziom tego hormonu?

Prolaktyna to bardzo ważny hormon zarówno na etapie starań o dziecko, w ciąży, jak i po porodzie. Jakie są normy stężenia prolaktyny? Kiedy jej poziom może utrudniać zajście w ciążę i co robić w takiej sytuacji? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o dziecko, niepłodność? - jak powiedzieć o tym innym?

Często bywa tak, że temat kłopotów z zajściem w ciążę jest owiany tajemnicą. Jak powiedzieć rodzinie i przyjaciołom o Waszych trudnych doświadczeniach związanych z przedłużającymi się staraniami o dziecko? Doświadczony psycholog, który na co dzień pracuje z parami zmagającymi się z niepłodnością - Justyna Kuczmierowska - proponuje napisanie listu. Sprawdź, co powinno znaleźć się w liście do bliskich osób. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Sen a zdrowie hormonalne kobiety – jak na siebie wpływają?

Jak sen wpływa na zdrowie hormonalne kobiety? Jakie mogą być skutki niedoboru snu w kontekście kobiecej płodności? Jakie hormony są szczególnie wrażliwe na problemy z bezsennością u kobiet? Jak zadbać o prawidłową higienę snu?

CZYTAJ WIĘCEJ