X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwiecień 2020
Odpowiedz

Kwiecień 2020

Oceń ten wątek:
  • kalade Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2020, 22:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gabriella wrote:
    Niby mam, mam też koszulki, sweterki, bluzy, ale i tak coś mi się wydaje, że czegoś nie mam 🤦‍♀️
    Co do kolderki to ja wybrałam taki otulacz-śpiworek na pierwsze 3 mc z gro company.
    Nie mam jeszcze kupionego ani wybranego wózka i fotelika.
    Ja to znowu chyba podzielam i zakupiłam za dużo ubranek na 56... pewnie części nawet nie założę :(
    A pokażesz link do śpiworka? Ja też będę kupować, tylko nie mogę zdecydować jaka grubość będzie najlepsza:/

Leoś (*)
    31.07 crio 4AB, 22dpt: serduszko 😍
    qb3c3e5e32vinlzd.png
  • pingwinkowa Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2020, 22:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mmiśka wrote:
    Dla maluszka
    -nozyczki
    -szczotka do włosów
    -gaziki do przemywania oczu i pępka
    -sol fizjologoczna do przemywania oczu
    -octanisept do pępka (mala butelka wystarczy)
    - patyczki do uszu (przydaja sie do przemywania pępka)
    -linomag zielony masc albo bepanten do pupy
    -pedicetamol na goraczke
    -termometr do wody ( ja mam w wanience ale i tak sprawdzam na dwa 🤦‍♀️)
    -termometr bezdotykowy
    -plyn do kąpieli ( hipp lub babydream dla.mnie najlepsze składy uzywamy do dzis)

To wszystko sie przydalo dla malucha :)

Dla mamusi
    -szare mydlo
    -tantum rosa( jezeli porod naturalny)
    -ręcznik papierowy do osuszania rany
    -podklady na łóżko nawet jak szpital daje to mi.przydaly sie w domu na łóżko na pierwsze dni bo bywalo różnie
    -podklady poporodowe ( polecam canpol na pierwsze dni )
    -masc na sutki ( purelan uratowal pogryzione do krwi )
    -majtki siateczkowe

Chyba tyle ale pamięć w ciąży slaba moze ktos cos doda :D

U mnie podobnie, ale trochę więcej 🙂- - - Miałam dla córki jeszcze (teraz też zamierzam) duże waciki - dosyć długo przemywalam pupę właśnie wacikami namoczonym i w wodzie, a chusteczek nawilżanych używałam w szpitalu i na wyjścia.
    - Krem do buzi nadajacy się na wiatr i mróz (u mnie momme).
    - podkłady na przewijak
    - Gruszka do noska i aspirator (miałam elektryczny, ale moim zdaniem totalne g...no i kupiłam jednak do odkurzacza)
    A pedicetamol u mnie się nie sprawdził - co prawda przekonałam się na szczęście jak córka miała z 7-8 miesięcy, ale momentalnie miała po nim odruch wymiotny, a czasem i wymiotowała. Jak posmakowalam - zrozumiałam i używamy teraz paracetamol hasco.

Dla mamy dodałabym tylko wkładki laktacyjne.

0bf940b8f1.png
    5569ac92a8.png
  • kalade Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2020, 22:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gabriella wrote:
    No właśnie ciężko coś znaleźć co nie jest wyprodukowane w Chinach, albo w Azji. Nawet jak kupuje się od polskich producentów, to materiały do wyprodukowania rzeczy pochodzą z Chin 😏
    Dokładnie tak. Dlatego ja kupiłam, tylko patrzyłam czy to nie poliester przypadkiem tylko zamówiłam 100% bawełna lub 70% bambus i 30% bawełna. A wykonane są idealnie, nie ma się do czego przyczepić. A że sama szyję to serio mam spaczenie i bardzo zwracam na to uwagę 🙈

Leoś (*)
    qb3c3e5e32vinlzd.png
  • kalade Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2020, 22:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A tak z innej beczki. Macie już skurcze BH? Ja mam jakiś od tygodnia, ale dzisiaj pojawiają się dużo częściej, aż się przestraszyłem trochę i wzięłam no-spe, mam nadzieję, że przejda. Mały też jakoś dzisiaj wybitnie się wierci cały dzień

Leoś (*)
    qb3c3e5e32vinlzd.png
  • Mmiśka Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2020, 22:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kalade wrote:
    A tak z innej beczki. Macie już skurcze BH? Ja mam jakiś od tygodnia, ale dzisiaj pojawiają się dużo częściej, aż się przestraszyłem trochę i wzięłam no-spe, mam nadzieję, że przejda. Mały też jakoś dzisiaj wybitnie się wierci cały dzień
    Mam od okolo 20 tygodnia coraz częściej , nie nalezy to do przyjemnych plus twardnienia :/ aby jakos do marca dotrwać i juz szybko zleci :D

70876cd2f5.png
    Michałek <3
    72d679d744.png
  • pingwinkowa Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2020, 22:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kalade wrote:

U mnie brak. I nie spodziewam się - w pierwszej ciąży wcale nie miałam.

0bf940b8f1.png
    5569ac92a8.png
  • Sesil Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2020, 22:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kalade wrote:

Zgadza się, wszystko jest produkowane w Chinach. Nawet najdroższe marki często tam szyją. Co nie zmienia faktu że są to rzeczy takiej samej jakości jak na aliexpress. Ja przymierzalam się do zakupów na aliexpress ale gdy zobaczyłam składy kilku aukcji które kusily cenami to bardzo szybko zamknęłam ten portal.

Mam okropne twardnienia brzucha + skurcze. Dodatkowo skracajaca się szyjka i niskie ulozonie malej :( głównie leze od wigilii i juz dostaje do glowy przez to.. mam nadzieję ze na następnej wizycie usłyszę ze wszystko ok i bede mogła powrocic do ćwiczeń ;)
    Orientujecie się czy przy skracajacej sie szyjce mozna ćwiczyć mięśnie kegla?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 stycznia 2020, 22:50

03.18 - wyrok azoospermia
    04.18 - wyniki hormonów w normie
    05.18 - inhibina B 283,65 ( 11,5-368 )
    06.18 - mutacja CFTR
    07.18 - zabieg ZPN - bez poprawy
    11.08 - biopsja TESE - kilka plemników znalezionych po odwirowaniu, sprawdzane tylko prawe jądro
    01.19 - zmiana kliniki na nOvum
    03.19 - kuracja przed biopsją
    07.19 Biopsja igłowa, multum plemników dobrej jakości!! :)
    16.07 transfer trzydniowego zarodka 😍
    26.07 beta 92,01 prog 163,70 - 10dpt 😍
    12.08 mamy 💓😍 - 27 dpt
    Mamy ⛄⛄
    Mój wniosek: Nie traćcie czasu na pseudoandrologów!
    Sesil,suwaczek.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 stycznia 2020, 22:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kalade wrote:
    Ja to znowu chyba podzielam i zakupiłam za dużo ubranek na 56... pewnie części nawet nie założę :(
    A pokażesz link do śpiworka? Ja też będę kupować, tylko nie mogę zdecydować jaka grubość będzie najlepsza:/
    Taki kupiłam
    https://www.empik.com/gro-company-otulacz-spiworek-grosnug-bennie-the-bear-2w1-0-3m-gro-company,p1235193800,dziecko-p?gclsrc=aw.ds&&gclid=EAIaIQobChMIjfaUouvq5gIVQ8ayCh3MCQA9EAQYEiABEgJU5fD_BwE

kalade lubi tę wiadomość

• Justa29 Ekspertka

Wysłany: 4 stycznia 2020, 22:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gabriella wrote:
    Czy mogłabyś wysłać link do tej komody z przewijakiem?
    My wybraliśmy ta że względu na dużo ilość miejsca https://www.ikea.com/pl/pl/p/sundvik-komoda-z-przewijakiem-bialy-30424007/?&gclid=CjwKCAiAjMHwBRAVEiwAzdLWGAVsbWe-8BkoXQ4yshEU7w0fBJYDrdPCx3fLXDHsqnxzAf6_FDETExoCRoQQAvD_BwE.
    Co do rzeczy z Ali zawsze patrzę na materiał i wszystkie ubranka mam z muslinu lub bawełny nie ma żadnej różnicy między tymi które mam kupione że smyka lub hm. Kolderke mam zamiast śpiworka do wózka. Bo porządny spiworek i może już do spacerówki kupię na sezon zimowy.

Gabriella lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 4 stycznia 2020, 23:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justa29 wrote:
    My wybraliśmy ta że względu na dużo ilość miejsca https://www.ikea.com/pl/pl/p/sundvik-komoda-z-przewijakiem-bialy-30424007/?&gclid=CjwKCAiAjMHwBRAVEiwAzdLWGAVsbWe-8BkoXQ4yshEU7w0fBJYDrdPCx3fLXDHsqnxzAf6_FDETExoCRoQQAvD_BwE.
    Co do rzeczy z Ali zawsze patrzę na materiał i wszystkie ubranka mam z muslinu lub bawełny nie ma żadnej różnicy między tymi które mam kupione że smyka lub hm. Kolderke mam zamiast śpiworka do wózka. Bo porządny spiworek i może już do spacerówki kupię na sezon zimowy.
    Dzięki, właśnie też się nad nią zastanawiam, bo wydaje mi się dość fajna, po złożeniu nie zajmuje dużo miejsca.

• karolkowa Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2020, 08:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale wy macie już dużo rzeczy na kupowane, czuję się jak w czarnej d..🤭😯 Mam co prawda mnóstwo ciuszków od koleżanki po jej córeczkach, wanienkę i łóżeczko od kuzynki ale tak to nie wiem jeszcze co nawet. Czekam na szafę i będę chyba wtedy zabierała się konkretnie za kompletowanie. Wózek dalej nie wiem jaki wybrać, ciągle walczę z myślami czy lepszy cięższy z amortyzacją czy lżejszy z gorszą amortyzacją.. Dla przypomnienia mieszkam na 4 piętrze i nie mam gdzie zostawić na dole wózek, więc albo cały będę targać na górę albo stelaż w piwnicy a gondola z córką na górę.

09.2018 - ICSI , 22 oocyty - mamy 6 blastocyst: 4AA, 4BA, 3AA, 3BA, 3BB, jedna wczesna blastka
    07.08.2019 - 4 crio ❄ 3BA + scratching + Accofil = Oliwia <3
    Zaczynamy kolejne starania
  • Szpilkka Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2020, 09:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szczerze powiem ze nie wiem co to sa za skurcze. Z pierwszym nie mialam wcale. Teraz jakies tam twardnienia i bole miesiaczkowe mam ale czy to te skurcze? Nie wiem.

Tak sie madrowalam z wyprawka,ze od poczatku bede kupowac a tu 6 miesiac a ja w czarnej du... Teraz bedziemy kupowac wozek i lozeczko. Musze wyciagnac wszystkie ubranka po pierwszym bo jak okaze sie ze pozolkly to trzeba bedzie nowe kupowac.

82dox1hp9jc30rad.png
    gyxwl6d8duuarpfk.png
  • pingwinkowa Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2020, 10:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie z wyprawki póki co kosz Mojżesza (muszę dokupić materac), kilka bodziaków, bluza, pajacyk,czapeczka i ręcznik. No i kocyk zaczęłam robić na szydełku. Wózek, fotelik, rożki, śpiworek i wanienka po córce. Ciuszków część też będzie po córce, te które nie są typowo dziewczęce, ale póki co ma je siostra, ktora rodzi na dniach. Także wrócą do mnie pewnie za jakieś dwa miesiące i na ostatnią chwilę zrobię przegląd i będę dokupować.

0bf940b8f1.png
    5569ac92a8.png
  • aniaem86 Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2020, 11:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gabriella wrote:
    Super wyniki, dlaczego byłaś przekonana, że masz cukrzycę? Miałaś jakiś objawy? Pytam, bo też mnie to nie długo czeka, a nie wiem na co się nastawić.
    Zawsze miałam problemy z cukrem. Nie brałam leków, ale moje wyniki przed ciaża byly ciut ponad dolną granice normy. W 1 trymestrze miałam donre wyniki, ale wtedy pilnowalam się z jedzeniem. Jakoś na początku 2 trymestru zrobiłam badanie glukozy niechcący, bo zalegało jakieś stare w moich skierowaniach i wyszedł wtedy cukier 98. Na szczeście moja lekarka tylko mnie opieprzyła, że niezleconych badan dla konkretnego tygodnia ciązy się nie robi, bo nie ma wytycznych jak postepowac kiedy cos wyjdzie nie tak. I mam cierpliwie czekać na obciażenie w 26tc. Lekarz w Luxmedzie natomiast już mi wciskal insulinę :) Byłam więc przekonana, że bede miała fatalne wyniki, tym bardziej, ze ostatnio jem dużo i to na co mam ochote :) Także trzymam kciuki!

Gabriella lubi tę wiadomość

1267e64ec8.png
  • aniaem86 Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2020, 11:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja większść rzeczy już mam. Ale musimy trochę przeorganizować sypialnie. Zlikwidować zaslony i zamontować rolety, przesunąć szafę i dokupić jeszcze jedną. Jak to bedzie to zacznę prać, układać i liczyć co dokladnie mam a czego ewentualnie mi brakuje. Bo teraz to mam wszystko upchnięte na jednej półce i wymieszane ubrania z wkladkami laktacyjntmi i smoczkami :)

1267e64ec8.png
  • Paulinye Ekspertka

Wysłany: 5 stycznia 2020, 14:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jeszcze nie mam nic. Zajmę się tym od lutego. Póki co na głowie remont pokoju.

nzjd9jcg6z6mqaqf.png
    klz9tv73mh4koy9p.png
    x7g1u6bdz9fwpu62.png
  • Sesil Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2020, 14:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Podliczylam ile i jakie mam ciuszki od siostry, sprawdzcie czy jeszcze cos byście dokupily na moim miejscu:)
    Rozmiar 54/56
    Body z dlugim rękawem 13 szt
    Body z krotkim rękawem 6 szt
    Sweterko bluzeczki 6 szt
    Gruby sweterek z kapturem 1 szt
    Sukienki z długim rękawem 4 szt
    Śpiochy/pajacyki 8 szt
    Pośpiochy 5 szt
    Spodnie z skarpetkami 10 szt
    Polarkowy spiworek 1 szt

Rozmiar 62/64
    Body z dlugim rękawem 18 szt
    Body z krotkim rękawem 11 szt
    Sweterko bluzeczki 6 szt
    Sukienki 10 szt
    Śpiochy/pajacyki 8 szt
    Polspiochy 8 szt
    Spodnie 13 szt

Do tegk kilka sztuk czapeczek, skarpetek, rajstop.

Niektóre ciuszki troche przyniszczone,poplamione ale myślę ze po domu jak najbardziej moga sie nosić.
    Wystarczy? Czy jeszcze cos kupic? :)

03.18 - wyrok azoospermia
    04.18 - wyniki hormonów w normie
    05.18 - inhibina B 283,65 ( 11,5-368 )
    06.18 - mutacja CFTR
    07.18 - zabieg ZPN - bez poprawy
    11.08 - biopsja TESE - kilka plemników znalezionych po odwirowaniu, sprawdzane tylko prawe jądro
    01.19 - zmiana kliniki na nOvum
    03.19 - kuracja przed biopsją
    07.19 Biopsja igłowa, multum plemników dobrej jakości!! :)
    16.07 transfer trzydniowego zarodka 😍
    26.07 beta 92,01 prog 163,70 - 10dpt 😍
    12.08 mamy 💓😍 - 27 dpt
    Mamy ⛄⛄
    Mój wniosek: Nie traćcie czasu na pseudoandrologów!
    Sesil,suwaczek.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 stycznia 2020, 16:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co zabieracie ze sobą do szpitala z ubranek? na stronie szpitala, w którym planuję rodzić znalazłam taką listę:
    NA START PO PORODZIE
    7 pieluch tetrowych
    pajacyk body
    kocyk
    niedrapki
    czapeczka
    POBYT W SZPITALU
    rożek
    1 czapeczka
    niedrapki
    4 body „pajace” (rozm. 56-62)
    4 kaftaniki bawełniane cienkie (rozm. 56-62)
    3 kaftaniki grube (rozm. 56-62)
    2 pary skarpetek
    ręcznik
    7 pieluszek tetrowych
    1 opakowanie pieluszek jednorazowych
    nieuczulające chusteczki higieniczne dla niemowląt

Czy bierzecie więcej ubranek, czy mniej, czy ta lista pokrywa się z waszą listą?

• ElenaM Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2020, 17:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak czytam te wpisy i zaczynam się denerwować że w ogóle nie jestem przygotowana. Łóżeczko mam od siostry i sporo ciuszkow po starszych dzieciach z rodziny i w sumie nic więcej. Wszyscy mi mówią że jeszcze mam czas. A już jak podpytuje co u nas do szpitala trzeba to robią oczy ze jeszcze mam dwa msc zanim zacznę pakować torbę... W lutym planowaliśmy podjechać po fotelik i materac do lozeczka. Nad wózkiem dalej myślimy bo mamy takie co ma 11 lat więc jest trochę ciężki ale tu go po schodach nie muszę nosić i tak myślę że na pierwsze pół roku- 8 msc jako gondola będzie ok a potem dokupie normalnie lżejsza spacerowke... Dużo dziewczyn które kupowało 2 w 1 lub 3 w 1 narzekało że potem spacerówka ciężka. A wy jak z wózkiem?

małżowinka lubi tę wiadomość

Ja:endometrioza (laparo 11.2018),
    Partner: 4% prawidłowych plemników (dane z 2019r)
    Rozpoznanie: niepłodność idiopatyczna

8.07.2019 1 IUI- :(
    29.07.2019- 2 IUI ♥️--> Ur. Małej😍
    05.2022- 3 IUI ❤-->ur. Małego 🥰
  • pingwinkowa Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2020, 17:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gabriella wrote:
    Co zabieracie ze sobą do szpitala z ubranek? na stronie szpitala, w którym planuję rodzić znalazłam taką listę:
    NA START PO PORODZIE
    7 pieluch tetrowych
    pajacyk body
    kocyk
    niedrapki
    czapeczka
    POBYT W SZPITALU
    rożek
    1 czapeczka
    niedrapki
    4 body „pajace” (rozm. 56-62)
    4 kaftaniki bawełniane cienkie (rozm. 56-62)
    3 kaftaniki grube (rozm. 56-62)
    2 pary skarpetek
    ręcznik
    7 pieluszek tetrowych
    1 opakowanie pieluszek jednorazowych
    nieuczulające chusteczki higieniczne dla niemowląt

Czy bierzecie więcej ubranek, czy mniej, czy ta lista pokrywa się z waszą listą?

Ja biorę mniej - 3 komplety. Jak będzie się zapowiadało, że nie wyjdziemy po 2 dobach, to mąż dowiezie (przygotuje mu i odłożę co ma zabrać, bo tłumaczyć i liczyć na to że weźmie to co bym chciała to za dużo nerwów😄). Nie biorę tez ręcznika - nie będę kąpać w szpitalu. No i nie używam niedrapek. Strasznie dużo mi się wydaje tej tetry - łącznie 14 sztuk?

0bf940b8f1.png
    5569ac92a8.png
‹‹ 257 258 259 260 261 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

5 rzeczy, które wesprą Twoje starania o dziecko!

Rozpoczynacie starania o dziecko. Wykonujesz kolejne testy ciążowe i… nic. Zastanawiasz się, dlaczego to tyle trwa, skoro „wszyscy” wokół informują o tym, że spodziewają się dziecka. Tak naprawdę wiele starań kończy się sukcesem dopiero po pewnym czasie, a niepłodność dotyczy już blisko 15-20% par. Sprawdź, co możesz zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na szczęśliwe poczęcie.

CZYTAJ WIĘCEJ

Progesteron - dlaczego jest tak ważny podczas starania o dziecko?

Progesteron to jeden z najważniejszych hormonów dla kobiecej płodności. Jaką rolę odgrywa podczas starania o dziecko, przy zapłodnieniu i we wczesnej ciąży? Jakie są normy i co się dzieje, kiedy stężenie progesteronu jest za niskie? Jak wygląda leczenie luteiną dopochwową i doustną? 

CZYTAJ WIĘCEJ