X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwiecień 2020
Odpowiedz

Kwiecień 2020

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 stycznia 2020, 17:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ElenaM wrote:
    Tak czytam te wpisy i zaczynam się denerwować że w ogóle nie jestem przygotowana. Łóżeczko mam od siostry i sporo ciuszkow po starszych dzieciach z rodziny i w sumie nic więcej. Wszyscy mi mówią że jeszcze mam czas. A już jak podpytuje co u nas do szpitala trzeba to robią oczy ze jeszcze mam dwa msc zanim zacznę pakować torbę... W lutym planowaliśmy podjechać po fotelik i materac do lozeczka. Nad wózkiem dalej myślimy bo mamy takie co ma 11 lat więc jest trochę ciężki ale tu go po schodach nie muszę nosić i tak myślę że na pierwsze pół roku- 8 msc jako gondola będzie ok a potem dokupie normalnie lżejsza spacerowke... Dużo dziewczyn które kupowało 2 w 1 lub 3 w 1 narzekało że potem spacerówka ciężka. A wy jak z wózkiem?
    Ja na wózek nie umiem się zdecydować i myślę, że będę go kupować na ostatnią chwilę. Zależy mi na lekkim wózku, bo jestem niska i filigranowa więc przy takim wózku masywnym, ciężkim wyglądam dziwnie.

• nick nieaktualny

Wysłany: 5 stycznia 2020, 17:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pingwinkowa wrote:
    Ja biorę mniej - 3 komplety. Jak będzie się zapowiadało, że nie wyjdziemy po 2 dobach, to mąż dowiezie (przygotuje mu i odłożę co ma zabrać, bo tłumaczyć i liczyć na to że weźmie to co bym chciała to za dużo nerwów😄). Nie biorę tez ręcznika - nie będę kąpać w szpitalu. No i nie używam niedrapek. Strasznie dużo mi się wydaje tej tetry - łącznie 14 sztuk?
    Mi też się wydaje, że dużo tej tetry, tak się zastanawiam, czy oni tymi pieluchami po porodzie sprzątają czy co, no ale ja nie mam doświadczenia więc nie wiem.
    Jak poród jest naturalny to zawsze się jest minimum 2 doby?

• pingwinkowa Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2020, 17:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ElenaM wrote:
    Tak czytam te wpisy i zaczynam się denerwować że w ogóle nie jestem przygotowana. Łóżeczko mam od siostry i sporo ciuszkow po starszych dzieciach z rodziny i w sumie nic więcej. Wszyscy mi mówią że jeszcze mam czas. A już jak podpytuje co u nas do szpitala trzeba to robią oczy ze jeszcze mam dwa msc zanim zacznę pakować torbę... W lutym planowaliśmy podjechać po fotelik i materac do lozeczka. Nad wózkiem dalej myślimy bo mamy takie co ma 11 lat więc jest trochę ciężki ale tu go po schodach nie muszę nosić i tak myślę że na pierwsze pół roku- 8 msc jako gondola będzie ok a potem dokupie normalnie lżejsza spacerowke... Dużo dziewczyn które kupowało 2 w 1 lub 3 w 1 narzekało że potem spacerówka ciężka. A wy jak z wózkiem?

Nie ma co się stresować, jeszcze trochę czasu jest 🙂 Ale dobrze chociaż wiedzieć co konkretnie się chce, bo wtedy w razie potrzeby można nawet szybko przeklikać przez neta albo wysłać męża.
    Z wózkiem zrobiłabym tak, że skorzystałabym z gondoli i rozglądała się za fajna spacerówką.

ElenaM lubi tę wiadomość

0bf940b8f1.png
    5569ac92a8.png
  • pingwinkowa Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2020, 17:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gabriella wrote:
    Mi też się wydaje, że dużo tej tetry, tak się zastanawiam, czy oni tymi pieluchami po porodzie sprzątają czy co, no ale ja nie mam doświadczenia więc nie wiem.
    Jak poród jest naturalny to zawsze się jest minimum 2 doby?

U mnie w szpitalu jest tak, że minimum te 48 się jest. Jak poród jest przed 14 i wszystko jest ok to wypisują po 2 dniach, a jak później to po 3 dniach ( z tego co pamiętam wynika to z tego że po 48 h pobierają krew z piety do badań pod katem tarczycy i mukowiscydozy).

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 stycznia 2020, 17:58

Gabriella lubi tę wiadomość

0bf940b8f1.png
    5569ac92a8.png
  • kjt91 Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2020, 18:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ElenaM wrote:

Potiwerdzam, przy pierwszym dziecku kupiłam właśnie duży wózek 2w1 ciężko było zapakować nawet sam stelaż do samochodu nie mówiąc o gondoli ( jeżdżę sedanem więc bagażnik bez szału). Jeszcze przed rokiem kupiliśmy małą spacerówkę recoro easy life. Lekka, kompaktowa. Teraz jak pojawiła się druga córka to przez pierwsze 3 miesiące korzystała ze starej gondoli, a później zmieniliśmy wózek na quinny zapp flex z kubełkowym siedziskiem. Też jest mega lekki i zajmuje bardzo mało miejsca, teraz planuje dokupić do niego gondolę.

69342ca952.png
    2871cbcc6e.png
    a7a05578c6.png
  • ka_tarzyna Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2020, 18:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gabriella wrote:
    Co zabieracie ze sobą do szpitala z ubranek? na stronie szpitala, w którym planuję rodzić znalazłam taką listę:
    NA START PO PORODZIE
    7 pieluch tetrowych
    pajacyk body
    kocyk
    niedrapki
    czapeczka
    POBYT W SZPITALU
    rożek
    1 czapeczka
    niedrapki
    4 body „pajace” (rozm. 56-62)
    4 kaftaniki bawełniane cienkie (rozm. 56-62)
    3 kaftaniki grube (rozm. 56-62)
    2 pary skarpetek
    ręcznik
    7 pieluszek tetrowych
    1 opakowanie pieluszek jednorazowych
    nieuczulające chusteczki higieniczne dla niemowląt

Czy bierzecie więcej ubranek, czy mniej, czy ta lista pokrywa się z waszą listą?

Ja przy pierwszym porodzie też wzięłam trzy komplety ubranek, dodatkowo w domu naszykowałam jeszcze trzy, żeby mąż mógł zabrać gotowce. I najlepiej od razu złożyć kompletami w torbie, bo u mnie np. położna przebierała, i nie musiała grzebać po torbie i szukać oddzielnie skarpet, pajaca, czapki...
    Miałam 2 czapeczki, i dobrze, bo okazało się, że jedna była za ciasna.
    14szt. tetry też wydaje mi się za dużo, 7 raczej starczy, poza tym facet może zawsze dowieźć. Mogą np. chcieć wycierać nimi dziecko bezpośrednio po porodzie, zawinąć. Ja to do cc w ogóle nic im nie dałam, owinęły dziecko w szpitalną tetrę, kocyk i rożek. A ja na drugi dzień zamieniłam na swoje.

gg643e5ei3b53o9s.png
    bl9cgu1rq4wedujs.png

07.2019 drugi naturalsik :-)
    10.2017 naturalsik :-)
    Mam 4❄️
    4 IUI, 2IVF, 2 transfery, 3 poronienia
    AMH 1,3, nasienie zmienne, fragmentacja 38%
  • Sesil Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2020, 19:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co myslicie o takim oczyszczaczu do noska? Miala któraś z Was z nim do czynienia? Juz miałamrobic zamowienie kilku rzeczy ale utknelam na tym 🤣
    https://naszsmyk.pl/pl/p/Haxe-Aspirator-do-nosa-skuteczny-odciagacz-kataru/3655

03.18 - wyrok azoospermia
    04.18 - wyniki hormonów w normie
    05.18 - inhibina B 283,65 ( 11,5-368 )
    06.18 - mutacja CFTR
    07.18 - zabieg ZPN - bez poprawy
    11.08 - biopsja TESE - kilka plemników znalezionych po odwirowaniu, sprawdzane tylko prawe jądro
    01.19 - zmiana kliniki na nOvum
    03.19 - kuracja przed biopsją
    07.19 Biopsja igłowa, multum plemników dobrej jakości!! :)
    16.07 transfer trzydniowego zarodka 😍
    26.07 beta 92,01 prog 163,70 - 10dpt 😍
    12.08 mamy 💓😍 - 27 dpt
    Mamy ⛄⛄
    Mój wniosek: Nie traćcie czasu na pseudoandrologów!
    Sesil,suwaczek.png
  • pingwinkowa Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2020, 19:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miałam dokładnie taki i okazał się totalnym niewypałem. Nie wyciągał ani zaschniętych glutkow (lepsza zwykła gumowa gruszka) ani nie radził sobie z katarem (kupiłam aspirator z możliwością podłączenia do odkurzacza i to jest rewelacja).

0bf940b8f1.png
    5569ac92a8.png
  • Justa29 Ekspertka

Wysłany: 5 stycznia 2020, 20:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Znalazłam taka wanienke na początek https://m.ceneo.pl/44406153?se=Y0dwsx96F-6kzL9auBJ6Mh7H0C1TBDZh&gclid=Cj0KCQiAr8bwBRD4ARIsAHa4YyJwTWV9cUFFET1J7MhQHebRrsR1Av7WBVNp2SwCQA8DLtsh2xeavXUaAnY8EALw_wcB co myślicie? Ogólnie mamy kabinę prysznicową A te standardowe wanienki wydaje mi się że potrzebują duża ilość wody.
    Też planuje zabrać 3 komplety ubranek do szpitala w razie co mąż dowiezie. Biorę najgorsze ze spadku żeby je wyrzucić.

• nick nieaktualny

Wysłany: 5 stycznia 2020, 20:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam jeszcze takie pytanie co u was wchodzi w skład 1 kompletu ubranek?

• Mmiśka Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2020, 20:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gabriella wrote:
    Mam jeszcze takie pytanie co u was wchodzi w skład 1 kompletu ubranek?
    To zalezy od pogody , rodzilam w.maju gdy bylo gorąco . 1 koplet to byl.albo pajac albo body i spodenki :D siostra rodzila w grudniu i 1 komplet oznaczal body i na to pajac :p

70876cd2f5.png
    Michałek <3
    72d679d744.png
  • Mmiśka Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2020, 20:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sesil wrote:
    Co myslicie o takim oczyszczaczu do noska? Miala któraś z Was z nim do czynienia? Juz miałamrobic zamowienie kilku rzeczy ale utknelam na tym 🤣
    https://naszsmyk.pl/pl/p/Haxe-Aspirator-do-nosa-skuteczny-odciagacz-kataru/3655
    Mialam, porazka :D tylko katarek do odkurzacza :p

70876cd2f5.png
    Michałek <3
    72d679d744.png
  • Emilka1990 Przyjaciółka

Wysłany: 5 stycznia 2020, 20:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja teraz jak lezalam w szpitalu i powiedziałam położnej że chce rodzić właśnie w tam to dostałam od niej ulotkę szpitalną z najważniejszymi informacjami typu co zabrać dla siebie co dla malucha, kiedy najlepiej się zgłosić do szpitala, jak rozpoznać skurcze itp. Lista rzeczy wygląda tak:
    Dla mamy:
    Podkłady 2 opakowania
    Podpaski poporodowa 2 opakowania
    Majtki siateczkowe 5/6 sztuk
    Wkładki laktacyjne
    Nakładki na brodawki (opcjonalnie)
    Lanolina na pękające brodawki
    Koszula do porodu
    Koszule na zmianę 2 sztuki
    Kapcie i klapki
    Ręczniki duze 2szt
    Kosmetyki
    Woda niegazowana min 6l, sok owocowy, coś do jedzenia np słodycze owoce

Dla maluszka:
    Pampersy ok 20szt
    Chusteczki nawilżanie 1paczka
    Krem do pielęgnacji np Linomag A+E
    Pieluchy tetrowe 3/4szt
    Ubranka i becik (opcjonalnie) szpital zapewnia ubranka oraz beciki na pobyt, jeśli rodzice życzą sobie aby dziecko było ubieranie w prywatne ubranka prosimy zabrać je ze sobą

Laktatory oraz poduszki do karmienia są dostępne na oddziale do dyspozycji każdej mamy.

Dodatkowo opisali wszystkie dokumenty badania itp które trzeba zabrać

11.2017 aniołek 8tc ;(
    c2b1008782.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 stycznia 2020, 21:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mmiśka wrote:
    To zalezy od pogody , rodzilam w.maju gdy bylo gorąco . 1 koplet to byl.albo pajac albo body i spodenki :D siostra rodzila w grudniu i 1 komplet oznaczal body i na to pajac :p
    A czy miałaś body z krótkim rękawem, czy wszystko z długim?

• Sesil Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2020, 21:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emilka1990 wrote:
    Ja teraz jak lezalam w szpitalu i powiedziałam położnej że chce rodzić właśnie w tam to dostałam od niej ulotkę szpitalną z najważniejszymi informacjami typu co zabrać dla siebie co dla malucha, kiedy najlepiej się zgłosić do szpitala, jak rozpoznać skurcze itp. Lista rzeczy wygląda tak:
    Dla mamy:
    Podkłady 2 opakowania
    Podpaski poporodowa 2 opakowania
    Majtki siateczkowe 5/6 sztuk
    Wkładki laktacyjne
    Nakładki na brodawki (opcjonalnie)
    Lanolina na pękające brodawki
    Koszula do porodu
    Koszule na zmianę 2 sztuki
    Kapcie i klapki
    Ręczniki duze 2szt
    Kosmetyki
    Woda niegazowana min 6l, sok owocowy, coś do jedzenia np słodycze owoce

Dla maluszka:
    Pampersy ok 20szt
    Chusteczki nawilżanie 1paczka
    Krem do pielęgnacji np Linomag A+E
    Pieluchy tetrowe 3/4szt
    Ubranka i becik (opcjonalnie) szpital zapewnia ubranka oraz beciki na pobyt, jeśli rodzice życzą sobie aby dziecko było ubieranie w prywatne ubranka prosimy zabrać je ze sobą

Laktatory oraz poduszki do karmienia są dostępne na oddziale do dyspozycji każdej mamy.

Dodatkowo opisali wszystkie dokumenty badania itp które trzeba zabrać

Podklady 2 opakowania- to o takie chodzi?
    https://naszsmyk.pl/pl/p/-Wielofunkcyjne%2C-jednorazowe-podklady-higieniczne-do-przewijania/3716

03.18 - wyrok azoospermia
    04.18 - wyniki hormonów w normie
    05.18 - inhibina B 283,65 ( 11,5-368 )
    06.18 - mutacja CFTR
    07.18 - zabieg ZPN - bez poprawy
    11.08 - biopsja TESE - kilka plemników znalezionych po odwirowaniu, sprawdzane tylko prawe jądro
    01.19 - zmiana kliniki na nOvum
    03.19 - kuracja przed biopsją
    07.19 Biopsja igłowa, multum plemników dobrej jakości!! :)
    16.07 transfer trzydniowego zarodka 😍
    26.07 beta 92,01 prog 163,70 - 10dpt 😍
    12.08 mamy 💓😍 - 27 dpt
    Mamy ⛄⛄
    Mój wniosek: Nie traćcie czasu na pseudoandrologów!
    Sesil,suwaczek.png
  • Mmiśka Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2020, 21:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gabriella wrote:
    A czy miałaś body z krótkim rękawem, czy wszystko z długim?
    Z dlugim , mimo dobrej pogody byly mega przeciągi :/ przy wyjsciu z sali czapka obowiazkowo tak wiało

70876cd2f5.png
    Michałek <3
    72d679d744.png

Wysłany: 5 stycznia 2020, 21:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sesil wrote:
    Podklady 2 opakowania- to o takie chodzi?
    https://naszsmyk.pl/pl/p/-Wielofunkcyjne%2C-jednorazowe-podklady-higieniczne-do-przewijania/3716
    Raczej o podkłady poporodowe dla mamy coś w stylu takiem
    https://www.aptekagemini.pl/canpol-wysoko-chlonne-podklady-poporodowe-10-sztuk.html

11.2017 aniołek 8tc ;(
    c2b1008782.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 stycznia 2020, 21:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mmiśka wrote:
    Z dlugim , mimo dobrej pogody byly mega przeciągi :/ przy wyjsciu z sali czapka obowiazkowo tak wiało
    Super, bo tak właśnie się nad tym zastanawiałam czy coś z krótkim rękawkiem brać.

• pingwinkowa Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2020, 21:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emilka1990 wrote:
    Raczej o podkłady poporodowe dla mamy coś w stylu takiem
    https://www.aptekagemini.pl/canpol-wysoko-chlonne-podklady-poporodowe-10-sztuk.html

Moim zdaniem chodzi i o jedno i o drugie🙂, tylko da rozróżnienia podali te podkłady jako podpaski. Podkłady te z linku Sesil też się przydają - do zabezpieczenia łóżka (krwawienie w połogu może być bardzo obfite) i do przewijania maluszka.

0bf940b8f1.png
    5569ac92a8.png

Wysłany: 5 stycznia 2020, 22:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pingwinkowa wrote:
    Moim zdaniem chodzi i o jedno i o drugie🙂, tylko da rozróżnienia podali te podkłady jako podpaski. Podkłady te z linku Sesil też się przydają - do zabezpieczenia łóżka (krwawienie w połogu może być bardzo obfite) i do przewijania maluszka.
    W sumie racja chociaż z tego co widziałam to w takie podkłady na łóżko dla pań po porodzie położne miały i wymieniały więc chyba akurat do tego szpitala nie trzeba ich mieć ale dla pewności jak będę we wtorek jechać po wypis to dopytam ;)

11.2017 aniołek 8tc ;(
    c2b1008782.png
‹‹ 258 259 260 261 262 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

100% nauki, czyli badania i rozwój w OvuFriend!

OvuFriend to jedna z nielicznych aplikacji na rynku, których działanie opiera się na wieloletnich pracach badawczo-rozwojowych, a jej skuteczność została potwierdzona badaniami naukowymi. Od 10 lat najlepszej klasy naukowcy i lekarze pracują nad tym, aby OvuFriend z najwyższą wiarygodnością analizowało cykl miesiączkowy, wyznaczało dni płodne, owulację i miesiączkę. W rezultacie wielu badań naukowych system OvuFriend uczy się płodności każdej kobiety, jej indywidualnych cech, trendów i zależności w cyklu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza a starania o ciążę - poruszające historie trzech kobiet

Endometrioza jest na tyle niezbadaną jeszcze do końca chorobą, że postawienie prawidłowej diagnozy może zająć lata... A właściwa diagnoza i szybkie podjęcie odpowiedniego leczenia, to najważniejsza kwestia szczególnie w przypadku kobiet, które starają się o dziecko. Trzy kobiety podzieliły się z nami swoimi doświadczeniami w drodze do diagnozy endometriozy i upragnionego macierzyństwa. Przeczytaj historie, które dodają skrzydeł i nadziei, że pomimo trudów będzie dobrze! 

CZYTAJ WIĘCEJ

4 składniki diety wspierające owulację!

Problemy z owulacją są bardzo częstą przyczyną trudności z zajściem w ciążę. Dowiedz się, jak za pomocą diety możesz wesprzeć jajeczkowanie! Poznaj, które składniki diety mogą pozytywnie wpływać na owulację, a które mogą przyczyniać się do niepłodności owulacyjnej. Poznaj propozycje propłodnościowych posiłków od Ani i Zosi z Akademii Płodności! 

CZYTAJ WIĘCEJ