Kwiecień 2020
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyElenaM wrote:Tak czytam te wpisy i zaczynam się denerwować że w ogóle nie jestem przygotowana. Łóżeczko mam od siostry i sporo ciuszkow po starszych dzieciach z rodziny i w sumie nic więcej. Wszyscy mi mówią że jeszcze mam czas. A już jak podpytuje co u nas do szpitala trzeba to robią oczy ze jeszcze mam dwa msc zanim zacznę pakować torbę... W lutym planowaliśmy podjechać po fotelik i materac do lozeczka. Nad wózkiem dalej myślimy bo mamy takie co ma 11 lat więc jest trochę ciężki ale tu go po schodach nie muszę nosić i tak myślę że na pierwsze pół roku- 8 msc jako gondola będzie ok a potem dokupie normalnie lżejsza spacerowke... Dużo dziewczyn które kupowało 2 w 1 lub 3 w 1 narzekało że potem spacerówka ciężka. A wy jak z wózkiem?
-
nick nieaktualnypingwinkowa wrote:Ja biorę mniej - 3 komplety. Jak będzie się zapowiadało, że nie wyjdziemy po 2 dobach, to mąż dowiezie (przygotuje mu i odłożę co ma zabrać, bo tłumaczyć i liczyć na to że weźmie to co bym chciała to za dużo nerwów😄). Nie biorę tez ręcznika - nie będę kąpać w szpitalu. No i nie używam niedrapek. Strasznie dużo mi się wydaje tej tetry - łącznie 14 sztuk?
Jak poród jest naturalny to zawsze się jest minimum 2 doby? -
ElenaM wrote:Tak czytam te wpisy i zaczynam się denerwować że w ogóle nie jestem przygotowana. Łóżeczko mam od siostry i sporo ciuszkow po starszych dzieciach z rodziny i w sumie nic więcej. Wszyscy mi mówią że jeszcze mam czas. A już jak podpytuje co u nas do szpitala trzeba to robią oczy ze jeszcze mam dwa msc zanim zacznę pakować torbę... W lutym planowaliśmy podjechać po fotelik i materac do lozeczka. Nad wózkiem dalej myślimy bo mamy takie co ma 11 lat więc jest trochę ciężki ale tu go po schodach nie muszę nosić i tak myślę że na pierwsze pół roku- 8 msc jako gondola będzie ok a potem dokupie normalnie lżejsza spacerowke... Dużo dziewczyn które kupowało 2 w 1 lub 3 w 1 narzekało że potem spacerówka ciężka. A wy jak z wózkiem?
Nie ma co się stresować, jeszcze trochę czasu jest 🙂 Ale dobrze chociaż wiedzieć co konkretnie się chce, bo wtedy w razie potrzeby można nawet szybko przeklikać przez neta albo wysłać męża.
Z wózkiem zrobiłabym tak, że skorzystałabym z gondoli i rozglądała się za fajna spacerówką.ElenaM lubi tę wiadomość
-
Gabriella wrote:Mi też się wydaje, że dużo tej tetry, tak się zastanawiam, czy oni tymi pieluchami po porodzie sprzątają czy co, no ale ja nie mam doświadczenia więc nie wiem.
Jak poród jest naturalny to zawsze się jest minimum 2 doby?
U mnie w szpitalu jest tak, że minimum te 48 się jest. Jak poród jest przed 14 i wszystko jest ok to wypisują po 2 dniach, a jak później to po 3 dniach ( z tego co pamiętam wynika to z tego że po 48 h pobierają krew z piety do badań pod katem tarczycy i mukowiscydozy).Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 stycznia 2020, 17:58
Gabriella lubi tę wiadomość
-
ElenaM wrote:Tak czytam te wpisy i zaczynam się denerwować że w ogóle nie jestem przygotowana. Łóżeczko mam od siostry i sporo ciuszkow po starszych dzieciach z rodziny i w sumie nic więcej. Wszyscy mi mówią że jeszcze mam czas. A już jak podpytuje co u nas do szpitala trzeba to robią oczy ze jeszcze mam dwa msc zanim zacznę pakować torbę... W lutym planowaliśmy podjechać po fotelik i materac do lozeczka. Nad wózkiem dalej myślimy bo mamy takie co ma 11 lat więc jest trochę ciężki ale tu go po schodach nie muszę nosić i tak myślę że na pierwsze pół roku- 8 msc jako gondola będzie ok a potem dokupie normalnie lżejsza spacerowke... Dużo dziewczyn które kupowało 2 w 1 lub 3 w 1 narzekało że potem spacerówka ciężka. A wy jak z wózkiem?
Potiwerdzam, przy pierwszym dziecku kupiłam właśnie duży wózek 2w1 ciężko było zapakować nawet sam stelaż do samochodu nie mówiąc o gondoli ( jeżdżę sedanem więc bagażnik bez szału). Jeszcze przed rokiem kupiliśmy małą spacerówkę recoro easy life. Lekka, kompaktowa. Teraz jak pojawiła się druga córka to przez pierwsze 3 miesiące korzystała ze starej gondoli, a później zmieniliśmy wózek na quinny zapp flex z kubełkowym siedziskiem. Też jest mega lekki i zajmuje bardzo mało miejsca, teraz planuje dokupić do niego gondolę. -
Gabriella wrote:Co zabieracie ze sobą do szpitala z ubranek? na stronie szpitala, w którym planuję rodzić znalazłam taką listę:
NA START PO PORODZIE
7 pieluch tetrowych
pajacyk body
kocyk
niedrapki
czapeczka
POBYT W SZPITALU
rożek
1 czapeczka
niedrapki
4 body „pajace” (rozm. 56-62)
4 kaftaniki bawełniane cienkie (rozm. 56-62)
3 kaftaniki grube (rozm. 56-62)
2 pary skarpetek
ręcznik
7 pieluszek tetrowych
1 opakowanie pieluszek jednorazowych
nieuczulające chusteczki higieniczne dla niemowląt
Czy bierzecie więcej ubranek, czy mniej, czy ta lista pokrywa się z waszą listą?
Ja przy pierwszym porodzie też wzięłam trzy komplety ubranek, dodatkowo w domu naszykowałam jeszcze trzy, żeby mąż mógł zabrać gotowce. I najlepiej od razu złożyć kompletami w torbie, bo u mnie np. położna przebierała, i nie musiała grzebać po torbie i szukać oddzielnie skarpet, pajaca, czapki...
Miałam 2 czapeczki, i dobrze, bo okazało się, że jedna była za ciasna.
14szt. tetry też wydaje mi się za dużo, 7 raczej starczy, poza tym facet może zawsze dowieźć. Mogą np. chcieć wycierać nimi dziecko bezpośrednio po porodzie, zawinąć. Ja to do cc w ogóle nic im nie dałam, owinęły dziecko w szpitalną tetrę, kocyk i rożek. A ja na drugi dzień zamieniłam na swoje.Gabriella lubi tę wiadomość
07.2019 drugi naturalsik
10.2017 naturalsik
Mam 4❄️
4 IUI, 2IVF, 2 transfery, 3 poronienia
AMH 1,3, nasienie zmienne, fragmentacja 38% -
Co myslicie o takim oczyszczaczu do noska? Miala któraś z Was z nim do czynienia? Juz miałamrobic zamowienie kilku rzeczy ale utknelam na tym 🤣
https://naszsmyk.pl/pl/p/Haxe-Aspirator-do-nosa-skuteczny-odciagacz-kataru/365503.18 - wyrok azoospermia
04.18 - wyniki hormonów w normie
05.18 - inhibina B 283,65 ( 11,5-368 )
06.18 - mutacja CFTR
07.18 - zabieg ZPN - bez poprawy
11.08 - biopsja TESE - kilka plemników znalezionych po odwirowaniu, sprawdzane tylko prawe jądro
01.19 - zmiana kliniki na nOvum
03.19 - kuracja przed biopsją
07.19 Biopsja igłowa, multum plemników dobrej jakości!!
16.07 transfer trzydniowego zarodka 😍
26.07 beta 92,01 prog 163,70 - 10dpt 😍
12.08 mamy 💓😍 - 27 dpt
Mamy ⛄⛄
Mój wniosek: Nie traćcie czasu na pseudoandrologów!
-
Znalazłam taka wanienke na początek https://m.ceneo.pl/44406153?se=Y0dwsx96F-6kzL9auBJ6Mh7H0C1TBDZh&gclid=Cj0KCQiAr8bwBRD4ARIsAHa4YyJwTWV9cUFFET1J7MhQHebRrsR1Av7WBVNp2SwCQA8DLtsh2xeavXUaAnY8EALw_wcB co myślicie? Ogólnie mamy kabinę prysznicową A te standardowe wanienki wydaje mi się że potrzebują duża ilość wody.
Też planuje zabrać 3 komplety ubranek do szpitala w razie co mąż dowiezie. Biorę najgorsze ze spadku żeby je wyrzucić. -
nick nieaktualny
-
Gabriella wrote:Mam jeszcze takie pytanie co u was wchodzi w skład 1 kompletu ubranek?
-
Sesil wrote:Co myslicie o takim oczyszczaczu do noska? Miala któraś z Was z nim do czynienia? Juz miałamrobic zamowienie kilku rzeczy ale utknelam na tym 🤣
https://naszsmyk.pl/pl/p/Haxe-Aspirator-do-nosa-skuteczny-odciagacz-kataru/3655 -
Ja teraz jak lezalam w szpitalu i powiedziałam położnej że chce rodzić właśnie w tam to dostałam od niej ulotkę szpitalną z najważniejszymi informacjami typu co zabrać dla siebie co dla malucha, kiedy najlepiej się zgłosić do szpitala, jak rozpoznać skurcze itp. Lista rzeczy wygląda tak:
Dla mamy:
Podkłady 2 opakowania
Podpaski poporodowa 2 opakowania
Majtki siateczkowe 5/6 sztuk
Wkładki laktacyjne
Nakładki na brodawki (opcjonalnie)
Lanolina na pękające brodawki
Koszula do porodu
Koszule na zmianę 2 sztuki
Kapcie i klapki
Ręczniki duze 2szt
Kosmetyki
Woda niegazowana min 6l, sok owocowy, coś do jedzenia np słodycze owoce
Dla maluszka:
Pampersy ok 20szt
Chusteczki nawilżanie 1paczka
Krem do pielęgnacji np Linomag A+E
Pieluchy tetrowe 3/4szt
Ubranka i becik (opcjonalnie) szpital zapewnia ubranka oraz beciki na pobyt, jeśli rodzice życzą sobie aby dziecko było ubieranie w prywatne ubranka prosimy zabrać je ze sobą
Laktatory oraz poduszki do karmienia są dostępne na oddziale do dyspozycji każdej mamy.
Dodatkowo opisali wszystkie dokumenty badania itp które trzeba zabrać -
nick nieaktualnyMmiśka wrote:To zalezy od pogody , rodzilam w.maju gdy bylo gorąco . 1 koplet to byl.albo pajac albo body i spodenki siostra rodzila w grudniu i 1 komplet oznaczal body i na to pajac :p
-
Emilka1990 wrote:Ja teraz jak lezalam w szpitalu i powiedziałam położnej że chce rodzić właśnie w tam to dostałam od niej ulotkę szpitalną z najważniejszymi informacjami typu co zabrać dla siebie co dla malucha, kiedy najlepiej się zgłosić do szpitala, jak rozpoznać skurcze itp. Lista rzeczy wygląda tak:
Dla mamy:
Podkłady 2 opakowania
Podpaski poporodowa 2 opakowania
Majtki siateczkowe 5/6 sztuk
Wkładki laktacyjne
Nakładki na brodawki (opcjonalnie)
Lanolina na pękające brodawki
Koszula do porodu
Koszule na zmianę 2 sztuki
Kapcie i klapki
Ręczniki duze 2szt
Kosmetyki
Woda niegazowana min 6l, sok owocowy, coś do jedzenia np słodycze owoce
Dla maluszka:
Pampersy ok 20szt
Chusteczki nawilżanie 1paczka
Krem do pielęgnacji np Linomag A+E
Pieluchy tetrowe 3/4szt
Ubranka i becik (opcjonalnie) szpital zapewnia ubranka oraz beciki na pobyt, jeśli rodzice życzą sobie aby dziecko było ubieranie w prywatne ubranka prosimy zabrać je ze sobą
Laktatory oraz poduszki do karmienia są dostępne na oddziale do dyspozycji każdej mamy.
Dodatkowo opisali wszystkie dokumenty badania itp które trzeba zabrać
Podklady 2 opakowania- to o takie chodzi?
https://naszsmyk.pl/pl/p/-Wielofunkcyjne%2C-jednorazowe-podklady-higieniczne-do-przewijania/371603.18 - wyrok azoospermia
04.18 - wyniki hormonów w normie
05.18 - inhibina B 283,65 ( 11,5-368 )
06.18 - mutacja CFTR
07.18 - zabieg ZPN - bez poprawy
11.08 - biopsja TESE - kilka plemników znalezionych po odwirowaniu, sprawdzane tylko prawe jądro
01.19 - zmiana kliniki na nOvum
03.19 - kuracja przed biopsją
07.19 Biopsja igłowa, multum plemników dobrej jakości!!
16.07 transfer trzydniowego zarodka 😍
26.07 beta 92,01 prog 163,70 - 10dpt 😍
12.08 mamy 💓😍 - 27 dpt
Mamy ⛄⛄
Mój wniosek: Nie traćcie czasu na pseudoandrologów!
-
Sesil wrote:Podklady 2 opakowania- to o takie chodzi?
https://naszsmyk.pl/pl/p/-Wielofunkcyjne%2C-jednorazowe-podklady-higieniczne-do-przewijania/3716
https://www.aptekagemini.pl/canpol-wysoko-chlonne-podklady-poporodowe-10-sztuk.html -
nick nieaktualny
-
Emilka1990 wrote:Raczej o podkłady poporodowe dla mamy coś w stylu takiem
https://www.aptekagemini.pl/canpol-wysoko-chlonne-podklady-poporodowe-10-sztuk.html
Moim zdaniem chodzi i o jedno i o drugie🙂, tylko da rozróżnienia podali te podkłady jako podpaski. Podkłady te z linku Sesil też się przydają - do zabezpieczenia łóżka (krwawienie w połogu może być bardzo obfite) i do przewijania maluszka.
-
pingwinkowa wrote:Moim zdaniem chodzi i o jedno i o drugie🙂, tylko da rozróżnienia podali te podkłady jako podpaski. Podkłady te z linku Sesil też się przydają - do zabezpieczenia łóżka (krwawienie w połogu może być bardzo obfite) i do przewijania maluszka.