Kwiecień 2020
-
WIADOMOŚĆ
-
Gabriella wrote:Oj to ja taka spokojna jeśli chodzi o poród i pobyt w szpitalu nie jestem. A ty szykujesz się na 2 szpitale jak masz wykupioną położną?
-
Ja mogę dorzucić jeszcze kilka nieobowiązkowych pozycji ze swojej listy dla mamy:
- skarpetki, bo podobno często jest tak, że nawet mimo upałów jest zimno w stopy
- ręczniki papierowe do wycierania się w miejscach intymnych
- specyfik na gojenie rany w kroczu (właśnie nie pamiętam jaki konkretnie)
- herbatniki lub inne drobne przekąski na ataki głodu
- coś z błonnikiem, na wypróżnienie po porodzie
- jednorazowe podkłady na kibelek, podobno ciężko się załatwić, a to psychicznie trochę rozluźnia
- herbatka laktacyjna, podobno dobrze już w szpitalu zacząć ją pić
- ładowarka do telefonu, słuchawki, coś do poczytania
-
Macie jakieś sposoby może na ból żeber? Bolą mnie na wysokości stanika. Szczególnie jak siedzę lub leżę. Wcześniej pobolewaly ale teraz to już jest czasami masakraJa:endometrioza (laparo 11.2018),
Partner: 4% prawidłowych plemników (dane z 2019r)
Rozpoznanie: niepłodność idiopatyczna
8.07.2019 1 IUI-
29.07.2019- 2 IUI ♥️--> Ur. Małej😍
05.2022- 3 IUI ❤-->ur. Małego 🥰 -
nick nieaktualnyElenaM wrote:Macie jakieś sposoby może na ból żeber? Bolą mnie na wysokości stanika. Szczególnie jak siedzę lub leżę. Wcześniej pobolewaly ale teraz to już jest czasami masakra
-
nick nieaktualnyaniaem86 wrote:Ja mogę dorzucić jeszcze kilka nieobowiązkowych pozycji ze swojej listy dla mamy:
- skarpetki, bo podobno często jest tak, że nawet mimo upałów jest zimno w stopy
- ręczniki papierowe do wycierania się w miejscach intymnych
- specyfik na gojenie rany w kroczu (właśnie nie pamiętam jaki konkretnie)
- herbatniki lub inne drobne przekąski na ataki głodu
- coś z błonnikiem, na wypróżnienie po porodzie
- jednorazowe podkłady na kibelek, podobno ciężko się załatwić, a to psychicznie trochę rozluźnia
- herbatka laktacyjna, podobno dobrze już w szpitalu zacząć ją pić
- ładowarka do telefonu, słuchawki, coś do poczytania
Ja to mam nadzieję, że można rodzić w skarpetkach bo mi zawsze zimno w stopy 🤣 -
Z tym wypróżnianiem w szpitalu to niestety czasami jest obowiązek wręcz. Położne u mnie chodziły i wrecz dopytywały, czy sie wypróżniłam, bo inaczej ze szpitala nie wypuszczą i bedzie lewatywa. Podały mi jakieś kropelki rozluźniające. Prawda jest taka, że je w końcu okłamałam, że się wypróżniłam. A w domu pierwsze co to czopek glicerynowy poszedł w ruch bo niestety u mnie blokada psychiczna była spora... Także ten błonnik wcale nie jest złą propozycją, bo im lżejszy stolec, tym lepiej dla szwów i świeżej rany, a pamiętajcie, że czasami nie wychodzi się po 2-3 dniach ze szpitala... Zółtaczka u dziecka, albo inne sprawy mogą to wszystko przedłużyć.
Z resztą ja podobnie miałam z oddaniem moczu. Urodziłam 12:10, a wysikałam się pierwszy raz ok 22, po tym jak mnie nastraszyły, że mi cewnik założą... I to nie tak, że wstrzymywałam.. U mnie psychika była tak zablokowana, że nawet żadnego parcia na pęcherz nie czułam.
Nakładki na sedes miałam, ale mówiąc szczerze - po porodzie nie miałam totalnie siły ich rozkładać, łatwiej mi było po prostu papier urwać i położyć.
A pierwszy prysznic u mnie wyglądał tak, że sobie myślałam spoko spoko dobrze się czuję, może głowę umyję.. Do czasu aż się lekko nie schyliłam i nie zemdlałam pod tym prysznicem. Całe szczęście położna czekała w drzwiach... Tylko ja stracilam bardzo dużo krwi podczas porodu, byłam na granicy przetaczania i nieprzetaczania. -
nick nieaktualnyElenaM wrote:Macie jakieś sposoby może na ból żeber? Bolą mnie na wysokości stanika. Szczególnie jak siedzę lub leżę. Wcześniej pobolewaly ale teraz to już jest czasami masakra
Też mam tak samo, tylko u mnie przeważnie boli lewe i promieniuje do boku i tyłu.
Staniki z większym obwodem kupione i niestety niewiele to dało. W ciągu dnia to boli mnie jak siedzę za długo w tej samej pozycji, wtedy nawet spacer nie przynosi ulgi.
Ogólnie w domu pomaga mi leżenie na plecach. -
Dziewczyny, czy lekarz zlecał Wam badanie przeciwciał? to się chyba nazywa odczyn Coombsa.
Oboje z mężem mamy grupy krwi +. Na początku ciąży 3 lekarzy stwierdziło że nie ma mowy o konflikcie i żaden nie zlecił badania. Podczas spotkań świątecznych znajomi mówili mi że to badanie zleca się bez względu na grupę krwi. W necie zresztą też pisze że mogą być jakieś inne przeciwciała niezależne od grupy krwi. To badanie powinno się wykonać do 10tc. I teraz się zastanawiam czy badać się na własną rękę czy już odpuścić. 40zł niby nie pieniądz, tylko czy teraz w 26tc to ma sens?
Czy macie problemy z zatkanym nosem?
Początkowo zignorowałem to bo myślałam że bierze mnie jakaś infekcja ale po 2 miesiącach oświeciło mnie że to nie infekcja a raczej obrzęk z powodu ciąży. W dzień mam spokój, najgorzej jest w nocy. Nie wiem czy mogę użyć jakichś kropli do nosa. Woda morska kompletnie nic nie daje.24.07.2019 punkcja
29.07.2019 ❄
29.07.2019 transfer 5.1.1
22.08.2019 ❤
31.03.2020 👶
16.02.2022 transfer 3.2.2
11.03.2022 ❤️
25.10.2022 👶 -
Mi leżenie na plecach też pomaga ale jest to bardzo krótka ulga bo niestety na wznak jak leżę to zaczyna mi się robić ciemno przed oczami i brakować oddechu.
Gabriella też słyszałam że najlepszym lekarstwem jest poród ale przeraża mnie to że to jeszcze ponad 3 msc . Spróbuję jakiegoś fizjoterapeutę podpytać bo też obiło mi się o uszy że można klatkę "otworzyć" i uciski się trochę zmniejszą. Dam znać jeśli cokolwiek pomożeGabriella lubi tę wiadomość
Ja:endometrioza (laparo 11.2018),
8.07.2019 1 IUI-
Okebu wrote:Dziewczyny, czy lekarz zlecał Wam badanie przeciwciał? to się chyba nazywa odczyn Coombsa.
Oboje z mężem mamy grupy krwi +. Na początku ciąży 3 lekarzy stwierdziło że nie ma mowy o konflikcie i żaden nie zlecił badania. Podczas spotkań świątecznych znajomi mówili mi że to badanie zleca się bez względu na grupę krwi. W necie zresztą też pisze że mogą być jakieś inne przeciwciała niezależne od grupy krwi. To badanie powinno się wykonać do 10tc. I teraz się zastanawiam czy badać się na własną rękę czy już odpuścić. 40zł niby nie pieniądz, tylko czy teraz w 26tc to ma sens?
Początkowo zignorowałem to bo myślałam że bierze mnie jakaś infekcja ale po 2 miesiącach oświeciło mnie że to nie infekcja a raczej obrzęk z powodu ciąży. W dzień mam spokój, najgorzej jest w nocy. Nie wiem czy mogę użyć jakichś kropli do nosa. Woda morska kompletnie nic nie daje.
A co do zatkanego nosa to też to mam. I mam wrażenie że się z każdym tyg nasila. Ale dla mnie aż tak to uciążliwe nie jest w porównaniu do innych "dolegliwości"Okebu lubi tę wiadomość
8.07.2019 1 IUI-
Elena, badałaś przeciwciała ze względu na RH? Czy też macie oboje +?
Nie za bardzo wiem o jakiej pieczątce mówisz 😀
Ktoś mi mówił że te przeciwciała to tak samo jakby badać grupę krwi, nie wiem jaka jest różnica.24.07.2019 punkcja
29.07.2019 ❄
29.07.2019 transfer 5.1.1
22.08.2019 ❤
31.03.2020 👶
16.02.2022 transfer 3.2.2
11.03.2022 ❤️
25.10.2022 👶 -
Okebu wrote:Dziewczyny, czy lekarz zlecał Wam badanie przeciwciał? to się chyba nazywa odczyn Coombsa.
Początkowo zignorowałem to bo myślałam że bierze mnie jakaś infekcja ale po 2 miesiącach oświeciło mnie że to nie infekcja a raczej obrzęk z powodu ciąży. W dzień mam spokój, najgorzej jest w nocy. Nie wiem czy mogę użyć jakichś kropli do nosa. Woda morska kompletnie nic nie daje.Okebu lubi tę wiadomość
-
Okebu wrote:Elena, badałaś przeciwciała ze względu na RH? Czy też macie oboje +?
Nie za bardzo wiem o jakiej pieczątce mówisz 😀
Ktoś mi mówił że te przeciwciała to tak samo jakby badać grupę krwi, nie wiem jaka jest różnica.Okebu lubi tę wiadomość
8.07.2019 1 IUI-
Paatka wrote:Z tym wypróżnianiem w szpitalu to niestety czasami jest obowiązek wręcz. Położne u mnie chodziły i wrecz dopytywały, czy sie wypróżniłam, bo inaczej ze szpitala nie wypuszczą i bedzie lewatywa. Podały mi jakieś kropelki rozluźniające. Prawda jest taka, że je w końcu okłamałam, że się wypróżniłam. A w domu pierwsze co to czopek glicerynowy poszedł w ruch bo niestety u mnie blokada psychiczna była spora... Także ten błonnik wcale nie jest złą propozycją, bo im lżejszy stolec, tym lepiej dla szwów i świeżej rany, a pamiętajcie, że czasami nie wychodzi się po 2-3 dniach ze szpitala... Zółtaczka u dziecka, albo inne sprawy mogą to wszystko przedłużyć.
Z resztą ja podobnie miałam z oddaniem moczu. Urodziłam 12:10, a wysikałam się pierwszy raz ok 22, po tym jak mnie nastraszyły, że mi cewnik założą... I to nie tak, że wstrzymywałam.. U mnie psychika była tak zablokowana, że nawet żadnego parcia na pęcherz nie czułam.
Nakładki na sedes miałam, ale mówiąc szczerze - po porodzie nie miałam totalnie siły ich rozkładać, łatwiej mi było po prostu papier urwać i położyć.
A pierwszy prysznic u mnie wyglądał tak, że sobie myślałam spoko spoko dobrze się czuję, może głowę umyję.. Do czasu aż się lekko nie schyliłam i nie zemdlałam pod tym prysznicem. Całe szczęście położna czekała w drzwiach... Tylko ja stracilam bardzo dużo krwi podczas porodu, byłam na granicy przetaczania i nieprzetaczania.
U mnie też położne dopytywały o wypróżnienie i jak nie było to proponowały czopki glicerynowe. Ja tam uważam, że im szybciej tym lepiej się wypróżnić, bo to jednak głównie bariera psychoczna. A też im dłużej się wstrzymuje tym później może być ciężej. I polecam na początek nawilżany papier toaletowy. -
Własnie ja też słyszałam, że dopytują o to wyprożnianie. Poza tym jak już się będzie chciało, to lepiej, żeby latwo szło
U mnie grupę odbiera się osobiście z laboratorium i wtedy jest podpis o pieczątka, natomiast inne badania można ściągnąć online. I słyszałam, że warto mieć dwa razy badaną grupę krwi,co z jednej strony ma mało sensu, ale z drugiej może chcą wyeliminować błąd w laboratorium. Ja tez teraz dostałam skierowanie na przeciwciała mimo braku konfliktu.Okebu lubi tę wiadomość