X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwiecień 2020
Odpowiedz

Kwiecień 2020

Oceń ten wątek:
  • karolkowa Autorytet

Wysłany: 17 stycznia 2020, 07:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A nam właśnie mówiła że dużo wody, tak żeby całego noworodka zanurzyć, no oprócz głowy. Co do tych rzadkich kąpieli mówiła że chodzi o to żeby tej mazi nie zmywać co jest po porodzie. I żeby najlepiej nie wyrażać zgody na kąpiel w szpitalu.

09.2018 - ICSI , 22 oocyty - mamy 6 blastocyst: 4AA, 4BA, 3AA, 3BA, 3BB, jedna wczesna blastka
    07.08.2019 - 4 crio ❄ 3BA + scratching + Accofil = Oliwia <3
    Zaczynamy kolejne starania
  • pingwinkowa Autorytet

Wysłany: 17 stycznia 2020, 07:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jitka wrote:
    Widziałam też że robilyscie ten test glukozy, ja też już po, ale niestety poplatali próbki mojej krwi z próbkami krwi innej kobiety i mam iść powtórzyć wrrrr... Cały czas dumam czy to nie za duże obciążenie dla organizmu, mimo że mój lekarz mówi że mogę zrobić bez obaw drugi raz... Póki co badam cukier z krwi z palca co drugi dzień na czczo i 2 h po jedzeniu glukometrem i myślę czy powotrzyc test czy nie.. Ehh

Hm, kiepska sytuacja. A może miałabyś możliwość skonsultować się z jakimś diabetologiem? Chyba balabym się tak szybko powtarzać to badanie, bo to jednak duże obciążenie dla organizmu.
    A w laboratorium w ogóle nie badali tych próbek? Bo może zbadali, ale kapneli się że poplatali i nie wiedza które czyje, ale jak we wszystkich wyniki wyszły ok albo w obu źle to może udałoby Ci się wybłagać ich o takie info i bez powtórnego badania wiedzialabys na czym stoisz.

0bf940b8f1.png
    5569ac92a8.png
  • pingwinkowa Autorytet

Wysłany: 17 stycznia 2020, 07:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My kąpaliśmy w pokoju, bo w łazience nie było miejsca. Na początku nic nie było zachlapane, a później jak już córka zaczęła być bardziej ruchliwa to mąż myl a ja na bieżąco latałam dookoła że szmatą 😂. No i pierwsze miesiące przypadły na jesień i zime, a w łazience mieliśmy chłodniej więc z tego względu też wolałam pokój.
    Córkę pierwszy raz wyłapaliśmy po powrocie do domu. Laliśmy sporo wody, tak nam radziła położna. Zresztą sama podczas kąpieli lubię być cała zanurzona, bo inaczej mi zimno. Przez pierwsze kilka miesięcy kąpaliśmy co drugi dzień. Co drugi na przewijaku przecierałam wacikami nasączonymi wodą. Po kupie też pupę wycieralam takimi wacikami. Jak było większe obsranstwo to myłam pupę pod kranem, bo wacikami można było się wykończyć.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 stycznia 2020, 07:37

0bf940b8f1.png
    5569ac92a8.png
  • kalade Autorytet

Wysłany: 17 stycznia 2020, 07:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nam ma szkole rodzenia mowili, ze dopóki kikut pepowiny nie odpadnie to lax mało wody, zeby nie byl zanurzony i sie nie namaczal, bo bedzie sie paprac

Leoś (*)
    31.07 crio 4AB, 22dpt: serduszko 😍
    qb3c3e5e32vinlzd.png
  • Paatka Autorytet

Wysłany: 17 stycznia 2020, 07:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My kąpaliśmy w pokoju, bo później odrazu siup na przewijak i reszta wieczornych pielęgnacji. :) Nigdy nie było nic zachlapane, bo noworodek chlapał nie będzie, a jak już weszła w etap plusków to przeszliśmy do dużej wanny. Pierwsze słysze o kąpieli dziecka na sucho. Kąpaliśmy małą co dzień, bo kupa szła za kupą. No i wody nigdy nie lałam tak żeby dziecko było całe zanurzone, tylko tak do 2/3wysokosci brzuszka.

04.2018 - ❤️👧
    04.2020 - ❤️👧
    08.2023 - 👼
    preg.png
  • pingwinkowa Autorytet

Wysłany: 17 stycznia 2020, 08:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hm, no ja słyszałam i czytałam, że takie są aktualne zalecenia co do kąpieli - że co 2-3 dni. Tak mówiła położna na szkole rodzenia, tak nawet pisali w zaleceniach na wypisie ze szpitala.
    U mamy ginekolog też - wklejam cytat: "Kąpiele. Noworodka nie musisz kąpać codziennie. U noworodków i niemowląt zaleca się kąpiel 2-3 razy w tygodniu aż do momentu rozpoczęcia raczkowania. Skóra takiego malucha jest bardzo delikatna, a codzienne mycie niszczy jej naturalną barierę ochronną. Pierwsza kąpiel (lub kolejna, o ile dziecko było kąpane w szpitalu) powinna się odbyć po powrocie ze szpitala po to, aby pozbyć się szpitalnych drobnoustrojów*. Przypominam, że noworodka raczej opłukujemy niż szorujemy, żeby nie zmywać pozostałych resztek mazi płodowej. "

0bf940b8f1.png
    5569ac92a8.png
  • pingwinkowa Autorytet

Wysłany: 17 stycznia 2020, 08:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    w ogóle polecam cały wpis
    https://mamaginekolog.pl/noworodek-w-domu

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 stycznia 2020, 08:07

0bf940b8f1.png
    5569ac92a8.png
  • Paatka Autorytet

Wysłany: 17 stycznia 2020, 08:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak, często tak piszą i mówią,u nas położna też mówiła o tym, ale mówiła też o podchodzeniu do dziecka indywidualnie i obserwowaniu jego potrzeb. A dla mnie to też kwestia indywidualna dla każdego dziecka. Jeśli dziecko robi dużo kupek, później przychodzi lato i dodatkowo się poci to ja nadal nie wyobrażam sobie kąpieli co drugi dzień. Zawsze wolałam szybko obmyć dziecko na spokojnie w wodzie, niż zamartwiać się potówkami, czy odparzeniami. No i moja mała bardzo kąpiele lubiła, przez pierwsze 2 tygodnie miała wieczorne kolki i widać było, że to jej pomaga. Także moim zdaniem to kwestia typowo indywidualna - tak jak mówiła moja położna - podstawą jest obserwowanie i dopasowanie się do potrzeb dziecka.

04.2018 - ❤️👧
    04.2020 - ❤️👧
    08.2023 - 👼
    preg.png
  • pingwinkowa Autorytet

Wysłany: 17 stycznia 2020, 08:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no jasne, że trzeba dostosować do sytuacji. Przecież nie chodzi o to, że dziecko całe zapocone, ale nie wykąpię bo kąpałam wczoraj i dziś nie mogę.
    Akurat z córką ten problem nie dotyczył mnie bo urodzona we wrześniu. Ale z synem już pewnie tak będzie, że latem częściej wyląduje w wanience.

0bf940b8f1.png
    5569ac92a8.png
  • Mmiśka Autorytet

Wysłany: 17 stycznia 2020, 08:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja kąpałam codziennie i teraz tez tak będę :p mielismy swoj rytual od poczatku kąpanie jedzenie spanie . U nas zdalo to egzamin teraz tez to sprobuje wprowadzić ;)

70876cd2f5.png
    Michałek <3
    72d679d744.png
  • kalade Autorytet

Wysłany: 17 stycznia 2020, 09:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez zamierzam kapac codziennie. Raz, ze rytuał a dwa, ze jak bedzie ulewac, pocic się i robic te kupy ciagle to tez sobie nie wyobrażam, zeby nie wykapac. Grunt to, zeby używać naturalnych kosmetyków, bez zbednej chemii. I ograniczyć do minimum:)

Leoś (*)
    31.07 crio 4AB, 22dpt: serduszko 😍
    qb3c3e5e32vinlzd.png
  • Sesil Autorytet

Wysłany: 17 stycznia 2020, 09:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja sobie nie wyobrazam kapac w wanience bez stelaza :) mozna w pokoju, przeciez takie maleństwo chlapac nie bedzie a pozniej mozna sie przenies do łazienki i ze stelaża zrezygnować.
    U nas tez nz szkole rodzenia mowili by kąpać co 2,3 dni. Siostra oba swoje dzieciaczki tez tak kąpala.

03.18 - wyrok azoospermia
    04.18 - wyniki hormonów w normie
    05.18 - inhibina B 283,65 ( 11,5-368 )
    06.18 - mutacja CFTR
    07.18 - zabieg ZPN - bez poprawy
    11.08 - biopsja TESE - kilka plemników znalezionych po odwirowaniu, sprawdzane tylko prawe jądro
    01.19 - zmiana kliniki na nOvum
    03.19 - kuracja przed biopsją
    07.19 Biopsja igłowa, multum plemników dobrej jakości!! :)
    16.07 transfer trzydniowego zarodka 😍
    26.07 beta 92,01 prog 163,70 - 10dpt 😍
    12.08 mamy 💓😍 - 27 dpt
    Mamy ⛄⛄
    Mój wniosek: Nie traćcie czasu na pseudoandrologów!
    Sesil,suwaczek.png
  • aniaem86 Autorytet

Wysłany: 17 stycznia 2020, 09:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dupcie to można codziennie pod kranem przemyć. Żeby kupki domyć. U na jest twarda woda, więc pewnie będę się starała rzadko kąpać. Ale zobaczymy jak to wyjdzie :) Zresztą coś czuję, że nie bedziemy tego lubili. Mamy malutką łazienkę, taką że komfortowo tylko jedna osoba może w niej być. Więc będziemy pewnie myć w sypialni na łóżku, bo to też najcieplejsze pomieszczenie. Stelaż do sypialni też nie wejdzie. Jejku, myślalam, że mam duże mieszkanie, a teraz jak myślę o roznych logistycznych aspektach to się okazuje, że nie bardzo :) Albo tych gratów za dużo mamy :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 stycznia 2020, 09:30

1267e64ec8.png
  • małżowinka Autorytet

Wysłany: 17 stycznia 2020, 10:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tam kąpałam co 2/3 dni, zresztą do tej pory tak robię z prawie dwuletnią córką. A wody lałam tak żeby dziecku było przyjemnie, niemoczenie kikuta pępowinowego to są stare zalecenia, grunt to go osuszyć po kąpieli.

6ce5d64554.png
    6a2c04a9b6.png
  • Jitka Autorytet

Wysłany: 17 stycznia 2020, 11:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pingwinkowa - niestety w ogóle nie wykonali analizy badań przez tą pomyłkę dyrektor im zabronił działać w tym kierunku, także nic nie wiem a przeszłam swoje więc póki co będę działać glukometrem.

xnw4skjow1ozejvq.png

NADZIEJA...
    Nazywamy ją "matką głupich". Ale w najgorszych sytuacjach to ona nas utrzymuje.
    Mówimy "jest złudna". Ale jednak zawsze nam towarzyszy.
    Mówimy "siostra wiatru". Ale zawsze odchodzi ostatnia...
  • małżowinka Autorytet

Wysłany: 17 stycznia 2020, 11:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jitka wrote:
    Pingwinkowa - niestety w ogóle nie wykonali analizy badań przez tą pomyłkę dyrektor im zabronił działać w tym kierunku, także nic nie wiem a przeszłam swoje więc póki co będę działać glukometrem.
    Jitka a czemu mierzysz po 2h? Zalecenia są takie żeby mierzyć po godzinie po posiłku

6ce5d64554.png
    6a2c04a9b6.png
  • Jitka Autorytet

Wysłany: 17 stycznia 2020, 11:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak mi ciocia położna radziła na czczo i po 2 godzinach od jedzenia.

xnw4skjow1ozejvq.png

NADZIEJA...
  • pingwinkowa Autorytet

Wysłany: 17 stycznia 2020, 12:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przy cukrzycy należy mierzyć godzinę po posiłku. Po porodzie, miałam mierzyć już 2 godziny po posiłku żeby sprawdzić czy cukrzyca zeszła. W sumie w sytuacji Jitki nie wiedziałabym jak mierzyć.

0bf940b8f1.png
    5569ac92a8.png
  • Jitka Autorytet

Wysłany: 17 stycznia 2020, 12:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To może raz będę godzinę po raz dwie he he

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 stycznia 2020, 12:23

xnw4skjow1ozejvq.png

NADZIEJA...
  • Paulinye Ekspertka

Wysłany: 17 stycznia 2020, 12:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na usg pępowiny wyszło mi UmA PI 0.75 (0.89-1.26), RI 0.66 (0.-0.75)
    Czy te PI nie jest za małe ?

nzjd9jcg6z6mqaqf.png
    klz9tv73mh4koy9p.png
    x7g1u6bdz9fwpu62.png
‹‹ 275 276 277 278 279 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Raport "Jak rodzą Polki?" - doświadczenia kobiet na temat opieki okołoporodowej w Polsce

Fundacja “Rodzić po ludzku” w czerwcu opublikowała najnowszy raport na temat opieki okołoporodowej w Polsce. Jak rodzą Polki? Jak wygląda opieka okołoporodowa w naszym kraju? Przeczytaj zaskakujące wnioski!   

CZYTAJ WIĘCEJ

10 fascynujących faktów o ciąży, które poznasz dzięki aplikacji OvuFriend!

Jesteś ciekawa co czeka Cię w kolejnym tygodniu ciąży? Jak rozwija się Twój maluszek? A może chciałabyś na bieżąco śledzić objawy swojej ciąży i przyrost wagi na siatkach centylowych dopasowanych indywidualnie dla Ciebie? Sprawdź, co jeszcze fascynującego odkryjesz w trybie ciążowym w aplikacji OvuFriend! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Sezonowa dieta zwiększająca płodność – płodne smaki jesieni

Jesień to świetny moment na wprowadzenie zmian do stylu życia i diety, które mogą pozytywnie wpłynąć na płodność i tym samym zwiększyć szanse na zajście w ciążę. Jakie produkty wybierać jesienią? Które składniki mają szczególne znaczenie w kontekście płodności? Podpowiadają ekspertki - Ania i Zosia z Akademii Płodności. 

CZYTAJ WIĘCEJ