X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwiecień 2020
Odpowiedz

Kwiecień 2020

Oceń ten wątek:
  • ElenaM Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2020, 13:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ile może teraz rosnąć taka główka w ciągu tyg? Widzę teraz z USG z 6 kwietnia 32,6 cm..

Ja:endometrioza (laparo 11.2018),
    Partner: 4% prawidłowych plemników (dane z 2019r)
    Rozpoznanie: niepłodność idiopatyczna

8.07.2019 1 IUI- :(
    29.07.2019- 2 IUI ♥️--> Ur. Małej😍
    05.2022- 3 IUI ❤-->ur. Małego 🥰
  • Szpilkka Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2020, 13:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pingwinkowa wrote:
    Szpilkka, wiadomo coś odnośnie męża? Sytuacja opanowana?
    Badania zrobione. Nic w nich nie wyszlo ale jest o tyle dobrze ze zostal przebadany generalnie na serce. Nawet tomograf glowy mu zrobili. Pewnie na dniach wyjdzie do domu.

ElenaM lubi tę wiadomość

82dox1hp9jc30rad.png
    gyxwl6d8duuarpfk.png
  • Misia90 Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2020, 13:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    1000 wrote:
    Odstawianie nabiału przez sucha skore to chyba działanie trochę na wyrost... ktoś Ci dał takie zalecenia? Pocieszę Cię, ze 3 miesiące byłam na diecie bez białka mleka krowiego i jadłam dużo więcej niż gotowane mięso, ryż i marchewka :D (nie znoszę marchewki :P )
    Położna kazała odstawić nabiał😛 zrezygnuje na jakiś czas i zobaczymy. Mały jest suchy tylko w tym miejscu. Reszta była przesuszona wcześniej😛 tez nie przepadam za marchewka😞 jak skończę karmić to pierwsze co zrobię to zjem kebaba i wypije proseco😂

👨🏻35 l. :
    2011 Kryptozoospermia
    07.2018 Azoospermia
    07.2019 0,3 mln ruchliwych plemników (po operacji żpn)

👩🏻32 l. :
    niedoczynność tarczycy

07.2019 I ICSI- 9 komórek- 6 zarodków- 2 przestały się rozwijać
    18.07.2019 transfer dwudniowego zarodka
    11 dpt beta 159,4 prog 154
    13 dpt beta 379,2 prog 214
    15 dpt beta 744,5
    18 dpt beta 2578 prog 215
    26 dpt mamy serduszko ❤️
    👶 03.2020

Wracamy po rodzeństwo
    28.02.22 transfer ❄️ 4.1.2
    8 dpt beta <0,1 🥺

26.04.22 transfer dwudniowego zarodka
    9 dpt beta <0,1 🥺

10.23 histeroskopia: cd-138, usunięty polip

31.10.23 transfer trzydniowego zarodka
    9 dpt beta <0,1
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 kwietnia 2020, 14:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ElenaM wrote:
    Ile może teraz rosnąć taka główka w ciągu tyg? Widzę teraz z USG z 6 kwietnia 32,6 cm..
    Chyba nikt Ci na to pytanie nie odpowie, bo dzieci rosną skokowo i każde w swoim tempie. Twoje mogło już osiągnąć swoje rozmiary, a może jeszcze urosnąć. No i też pytanie macior te pomiary są dokładne i zgodne z rzeczywistością.

• nick nieaktualny

Wysłany: 16 kwietnia 2020, 14:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    1000 wrote:
    Mi balonik wypadł po 12 godzinach, miałam wówczas rozwarcie 4-5 cm i zaczęły się skurcze, które niestety z każda godzina słabły, wiec zaaplikowali mi oxy. Gdyby balonik nic nie zdziałał to nastepnego dnia rano miałam mieć podana oksytocynę po prostu.

Tez obstawiam ze Summer urodziła lub rodzi ;)

Ja właśnie wróciłam z wizyty. Rozwarcie minimalne, prawie żadne, głowa nisko, ale na poród się nie zapowiada na razie. Także w niedziele jadę na spokojnie do Gdańska i tam czekam na poród, który pewnie się sam nie zacznie ;) Młody wazy 3500 g, obwód główki 34 cm 🙈

Co Wy dziewczyny ja sama nie urodzę..
    Jutro według kalkulatora 41+0 .. już nie powinnam patrzeć na suwaczek.

Wczoraj miałam stresujące ktg, zapisałam się na wieczór bo taka godzina była dostępna.. No i moja Córunia przez cale ktg wierzgała jak szalona, kopała w te pasy i ogólnie widać, że zadowolona z tego badania nie była.
    I o ile ja podczas zapisu uznawałam to wysokie tętno za obraz dyskoteki której byłam świadkiem.. taak na koniec trafiłam na szanownego doktora który wyprowadził mnie z równowagi.
    No nie ma nic gorszego niż dupek który stwierdza jest za dużo ruchów, to nieprawidłowe i co robi?Pani przyjdzie jutro do swojego lekarza!!
    No teraz żałuję, że tak to zostawiłam..
    W każdym razie miałam takiego nerwa, że chciałam tylko pójść spać żeby już było dzisiaj. Noc super nieprzespana :(
    Co ciekawe na tym szalonym wieczornym ktg zapisały mi się jakieś skurcze maacicy.. a dzisiaj już kompletnie nic.

Dzisiejsze ktg ogólnie ok ale Młoda przespała drugą część więc też już nerwówka i ruszanie brzucha..
    Powiem wam, że ja nie jestem fanką tego badania :/ No nie ma szans.
    Jak tylko odłączyli aparat to dostałam soczyste kopniaki.

Tak piszecie o główce i już mój strach sięga zenitu..6 dni temu u mnie n usg było 34,1 cm- może już tak dużo nie urośnie?Albo pomiar niedokładny skoro była już nisko 🤔🤔

A co do wywoływania to u mnie doktor nic nie wspominał o innych metodach, a ja nie dopytałam. Wiem, że planowana jest kroplówka z oksytocyną i zobaczymy jak będzie..

• nick nieaktualny

Wysłany: 16 kwietnia 2020, 14:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Summer a Ty musisz codziennie chodzić na ktg ? Masz już zaplanowane kiedy będziesz mieć wywoływanie ?

• pingwinkowa Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2020, 14:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    1000 wrote:
    O rety, 35 cm 😳 byłaś nacinana?
    Może drugi poród jednak jest łatwiejszy, szybszy i to rozwarcie szybciej idzie... Ja bym nie chciała powtórki z pierwszego, bo umeczylam się strasznie. Naprawdę nie wiem czemu nie zrobili mi CC, skoro od 21 do 5 rano rozwarcie postąpiło może o 2 cm. O tej 5 już nie wytrzymałam i wzięłam zzo. Straszyli spowolnieniem akcji, ale stwierdziłam, ze tu już nic nie może bardziej spowolnić. Myśle jednak, ze to tez kwestia położnej, bo zaliczyłam zmianę o 7 i od tej 7 do 9.25 wszystko już szło dużo sprawniej. Dostałam właśnie większa dawkę oxy i coś tam jeszcze, do tego pozwoliła mi wstać z lozka i usiąść na piłce, no lepiej sobie ze mną poradziła.

Nie klade się do Swissmedu od razu, będziemy mieszkać w mieszkaniu znajomych, które stoi aktualnie puste. Może nie jest to najlepsza opcja biorac pod uwagę, ze ile gratów musimy ze sobą zabrać (synek jedzie z nami), no ale już klamka zapadła. Zgłaszam się jak się zacznie akcja lub w terminie porodu czyli 23 kwietnia. Wiem, ze cena jest spora, no ale jakoś damy radę. Koronawirus ma być u nas do następnej wiosny, wiec kasa na wakacje pójdzie na moj poród ;)

Nie byłam nacinana. Dosyć mocno popekalam, ale tylko w środku na szczęście. Brak obrażeń na zewnątrz to pewnie zasługa męża bo masował mi krocze.

My jeszcze odnośnie Swissmedu stwierdziliśmy, że musimy brać pod uwagę, że mąż jest na okresie próbnym w pracy, a w obecnej sytuacji nie ma pewności, że nie będą chcieli ograniczać liczby zatrudnionych.

0bf940b8f1.png
    5569ac92a8.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 kwietnia 2020, 14:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gabriella wrote:
    Summer a Ty musisz codziennie chodzić na ktg ? Masz już zaplanowane kiedy będziesz mieć wywoływanie ?

Chodzę codziennie bo mój lekarz tak zalecił - w poniedziałek rano do szpitala 🙈🙈

To my ze Szpilką razem się kładziemy-chociaż mm przeczucia, że któraś z nas spóźnionych urodzi do tego czasu i to nie będę ja ;)

• Szpilkka Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2020, 14:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No wlasnie kiedy wy idziecie na wywolanie jesli samo sie nie zacznie?

82dox1hp9jc30rad.png
    gyxwl6d8duuarpfk.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 kwietnia 2020, 15:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z tego co ja się dowiadywałam to w dniu tp z om idzie się na ktg do szpitala, jeżeli coś jest nie tak to zostawiają na patologii, jeżeli wszystko w porządku to każą przyjść na ktg albo za tydzień albo za 10 dni i wtedy zostawiają i wywołują.

• nick nieaktualny

Wysłany: 16 kwietnia 2020, 15:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gabriella wrote:
    Z tego co ja się dowiadywałam to w dniu tp z om idzie się na ktg do szpitala, jeżeli coś jest nie tak to zostawiają na patologii, jeżeli wszystko w porządku to każą przyjść na ktg albo za tydzień albo za 10 dni i wtedy zostawiają i wywołują.

Chodzę prywatnie,a nie do szpitala więc to pewnie takie dmuchanie na zimne.Chcą obserwować z racji ciąży po terminie.
    No,a to wywoływanie wypada mi 8 dni po terminie OM(7 dni po terminie to niedziela).

• Szpilkka Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2020, 15:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to ja z OM mam termin na 20. I nie wiem jak sie szpital na to zapatruje bo lekarz kazał patrzec na termin z usg ktory wychodził na 13go.

82dox1hp9jc30rad.png
    gyxwl6d8duuarpfk.png
  • juna Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2020, 15:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam iść 8 dni po terminie do szpitala. Czyli wypada we wtorek.
    Zazdroszczę Summer, że jesteś pod kontrolą. Mnie to niesamowicie stresuje, że nie wiem co i jak.

l22nmg7ydnf5539r.png

Fragmentacja DNA: 42%
    Wynik po 3 miesiącach suplementacji: 5% (!!!) 😊

07.19r. Ruszamy z in vitro (krótki protokół)
    22.07 punkcja, zapłodnione 6 komórek
    27.07 ET blastocysty
    beta 2.08 (6dpt) 13,59
    beta 5.08 (9dpt) 65,87
    beta 7.08 (11dpt) 154,29
    21.08 (25dpt) mamy ❤️😍
    24.04.20 nasz Skarb jest już z nami 🥰

❄️❄️ Na zimowisku
  • ElenaM Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2020, 15:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szpilkka to u mnie na odwrót. Z USG 17 , om 20 i kazali patrzeć na termin z om. I przyjść na wywolanie 7 dni później czyli 27. W pon w terminie z om idę na ktg i USG znowu i tak się zastanawiam czy nie zagadac z dr czy może już byśmy wywoływali... :/

Ja:endometrioza (laparo 11.2018),
    Partner: 4% prawidłowych plemników (dane z 2019r)
    Rozpoznanie: niepłodność idiopatyczna

8.07.2019 1 IUI- :(
    29.07.2019- 2 IUI ♥️--> Ur. Małej😍
    05.2022- 3 IUI ❤-->ur. Małego 🥰
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 kwietnia 2020, 15:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    juna wrote:
    Ja mam iść 8 dni po terminie do szpitala. Czyli wypada we wtorek.
    Zazdroszczę Summer, że jesteś pod kontrolą. Mnie to niesamowicie stresuje, że nie wiem co i jak.

Wiesz Juna paradoksalnie takiego stresu jak wczoraj to ja chyba przez całą ciążę nie przeżyłam 😤 ale fakt, iż codziennie bada się te ruchy chociaż 40 min daje mi jakiś obraz obecnej sytuacji i te dni wyjątkowo szybko mi mijają 🤔Jak jeszcze trafiam na swojego lekarza to reż zawsze mogę o coś podpytać. Byleby więcej żaden patafian się nie trafił.

Słyszałam, że jeżeli różnica pomiędzy TP z OM i USG jest większa niż 7 dni za obowiązujący uznaje się TP z USG, u mnie tej różnicy nie było- było mniej dni więc lekarz patrzy na TP z OM.
    Nie wiem co w sytuacji kiedy jest to 7 dni? Zresztą pewnie co lekarz to interpretacja.

• nick nieaktualny

Wysłany: 16 kwietnia 2020, 15:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tp koryguje się jedynie we wczesnym etapie ciąży, do 1 usg prenatalnego, później to nie ma sensu, bo dzieci rosną w rożnym tempie. Dlatego najczęściej tp ustalany jest z om, a nie z usg.

• nick nieaktualny

Wysłany: 16 kwietnia 2020, 16:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gabriella wrote:
    Tp koryguje się jedynie we wczesnym etapie ciąży, do 1 usg prenatalnego, później to nie ma sensu, bo dzieci rosną w rożnym tempie. Dlatego najczęściej tp ustalany jest z om, a nie z usg.

Tak dokładnie to miałam na myśli- dobrze, że uściśliłaś.

• Szpilkka Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2020, 16:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gabriella wrote:
    Ja mam ustalone z 1usg genetycznego wlasnie.

82dox1hp9jc30rad.png
    gyxwl6d8duuarpfk.png
  • juna Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2020, 16:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    summer..86 wrote:
    Wiesz Juna paradoksalnie takiego stresu jak wczoraj to ja chyba przez całą ciążę nie przeżyłam 😤 ale fakt, iż codziennie bada się te ruchy chociaż 40 min daje mi jakiś obraz obecnej sytuacji i te dni wyjątkowo szybko mi mijają 🤔Jak jeszcze trafiam na swojego lekarza to reż zawsze mogę o coś podpytać. Byleby więcej żaden patafian się nie trafił.

Słyszałam, że jeżeli różnica pomiędzy TP z OM i USG jest większa niż 7 dni za obowiązujący uznaje się TP z USG, u mnie tej różnicy nie było- było mniej dni więc lekarz patrzy na TP z OM.
    Nie wiem co w sytuacji kiedy jest to 7 dni? Zresztą pewnie co lekarz to interpretacja.

U mnie zawsze wychodziło praktycznie równo termin z OM i usg. Tylko na ostatnim usg wyszło, że termin z usg jest na 21. Tego chyba się nie bierze pod uwagę?

l22nmg7ydnf5539r.png

Fragmentacja DNA: 42%
    Wynik po 3 miesiącach suplementacji: 5% (!!!) 😊

07.19r. Ruszamy z in vitro (krótki protokół)
    22.07 punkcja, zapłodnione 6 komórek
    27.07 ET blastocysty
    beta 2.08 (6dpt) 13,59
    beta 5.08 (9dpt) 65,87
    beta 7.08 (11dpt) 154,29
    21.08 (25dpt) mamy ❤️😍
    24.04.20 nasz Skarb jest już z nami 🥰

❄️❄️ Na zimowisku
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 kwietnia 2020, 16:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak jak napisała Gabriella-1 usg chociaż to wszystko zamotane bo ja mam z 1 usg przed 8 tyg 8.04 i tak patrzył lekarz-a z genetycznego 5.04. Którego bym nie wzięła to nie ma więcej niż 7 dni więc termin z OM.
    To Juna jak stawiasz się 21.04 to 8go dnia po terminie z OM jak rozumiem? Czyli wychodziłoby jak u mnie.

A jak Wy dziewczyny nastawiacie się na to wywoływanie?🤔

‹‹ 449 450 451 452 453 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Bolesne miesiączki - skąd się biorą bóle miesiączkowe? Przyczyny, objawy, leczenie.

Bolesne miesiączki mogą występować nawet u 75% kobiet w wieku rozrodczym! Jakie są najczęstsze przyczyny bólu miesiączkowego? Czym jest bolesne miesiączkowanie pierwotne, a czym wtórne? Kiedy bolesne miesiączkowanie wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak zadbać o spokój i relaks w czasie ciąży. Praktyczne porady dla przyszłych mam.

Bycie matką to jedno z najważniejszych i najwspanialszych przeżyć, jakie doświadcza każda kobieta, która rodzi dziecko. Przyjemne i sielskie chwile spędzone z pociechą poprzedza czas nie zawsze spokojnego oczekiwania na poród. W czasie ciąży często jesteśmy tak samo szczęśliwe, jak i zestresowane, a to sprawia, że warto pomyśleć o sobie w kontekście relaksu i odpoczynku. W jaki sposób uprzyjemnić sobie czas oczekiwania na dziecko? Czy ciążowe dolegliwości można jakoś zminimalizować i poddać się domowemu SPA? Oczywiście, że tak. Za chwilę podpowiemy Ci, jak to zrobić skutecznie i bez wielkich przygotowań!

CZYTAJ WIĘCEJ

Badania prenatalne w ciąży, czym są i czy warto je robić

Pojęcie badań prenatalnych nie dla wszystkich jest zrozumiałe. Często kojarzone jest wyłącznie z inwazyjnymi badaniami prenatalnymi płodu i tym samym utożsamiane jest z ryzykiem utraty ciąży. Postrzeganie to jest zupełnie błędne. Czym zatem są badania prenatalne, kto powinien je wykonywać i czy są one bezpieczne dla dziecka?

CZYTAJ WIĘCEJ