♥️ Kwiecień 2021 ♥️
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyOgólnie patrzyłam na te testy. Porownania sa robione np na stronie nifty więc chyba malo wiarygodne.
Słyszałam ze sanco ma najkrótszy czas oczekiwania na wynik nawet 4 dni. Reszta badan ok 10 dni
Duzo lekarzy chwali panoramę bo wyniki robią w USA i dla nich sa wiarygodni.
Ja wybrałam nifty pro ze, stroby test dna, bo jest ubezpieczenie wyniku co daje jakby obraz ze badania sa wykonywabe rzetelnie.
Jeśli chodzi o zakresy to i tak wszystkie te testy mają te najważniejsze najczęściej występujące choroby.. Czasami nie warto kupować szerszych bo po prostu sa tak rzadkie problemu ze zawsze wyjdą d ujemne.
To jak z testami na nietolerancje, te wszystkie rozszerzone majs więcej earzyw i owocow na które malo kto ma nietolerancje albo je je tak rzadlo ze sa niewykrywalne..
Mnie przekonało ubezpieczenie i wygoda. Test dna zawsze ma bardzo dobra obsługe, o wszystko nozesz zapytać na czacie lub telefonicznie.
Cena byla dls mnie kryterium drugorzędnym, ale ceny sa od 2000 do 3000.
Ja mieszkam w małym mieście, jak mam gdzieś jechać teraz a boje sie cos złapać, to dla mnie wizyta pielęgniarki w domu to plus.
Poza tym Zaleca sis odstawienie heparyny przed badaniem wiec jak pielegniarka przyjedzie to zrobię zastrzyk zaraz po pobraniu krwi w domku a nie w kiblu.
Wiem ze moze to malo ważne, ale jak juz mówimy o korzyściach to pisze o wszystkich -
Ja czytałam o porównaniu badań DNA płodu, że te podstawowe (czyli np. NIFTY) mają największą skuteczność, bo badają podstawowe 3 trisomie i wiarygodność jest 95-99%. Natomiast te rozszerzone, które badają dodatków szereg mikrodelecji (np. NIFTY Pro), to trochę chwyt marketingowy, bo ich czułość jest znacznie mniejsza, koło 70-90%.
Jeżeli chodzi o test PAPPA to nie jest tak, że to jest tylko statystyka. Pobierana jest krew, aby ocenić również funkcję łożyska, nie tylko ryzyko wad genetycznych. W związku z tym, pomimo że będę robić NIFTY, i tak zdecyduje się na PAPPE.
Mamaginekolog pisała o tym, polecam ten artykuł jak ktoś ma wątpliwości.
Myślę, że szczególnie ważny jest ten kawałek
"Test pappa z założenia ma za zadanie nadinterpretować nieprawidłowe wyniki i u 5% kobiet będzie fałszywie dodatni, czyli to co wiele z was pisze. Jesteście rozżalone, że test był zły a dziecko zdrowe. Musicie zrozumieć, że to jest jego zadanie: znalezienie kobiet u których łożyska wysyłają nieprawidłowe sygnały. Może też tak być w ciąży zdrowej. Ale już bardzo rzadko test pappa będzie dobry a dziecko chore".
https://mamaginekolog.pl/badania-prenatalne-w-i-trymestrze-usg-test-papp-a-nipt/
Magda_n. Nie słyszałam o tym, żeby przed NIFTY odstawić heparynę, dobrze wiedzieć. Możesz coś więcej napisać o tym?
💔Aniołek 03.03.2020 - 7 tc💔 -
nick nieaktualnyAnnie
Napisalsm o tym ze pappa daje informscje o profilaktyce przeciwzakrzepowej, ale jeski np i tak bierzesz acard w ciąży i heparyne to nic to nie zmienia.
Powiedzieli mi u lekarza ze jak jest rozdrzedzona to moga nie dac rady wyodrębnic tej krwi i dna płodu.
Pytalam tez w test dna to mówili ze jesli można przesunąć godzinę brania leku to dobrze jest to zrobić.
A co do nifty a nifty pro, z ubezpieczeniem jest tylko nifty pro. -
Magda_n wrote:Annie
Napisalsm o tym ze pappa daje informscje o profilaktyce przeciwzakrzepowej, ale jeski np i tak bierzesz acard w ciąży i heparyne to nic to nie zmienia.
Powiedzieli mi u lekarza ze jak jest rozdrzedzona to moga nie dac rady wyodrębnic tej krwi i dna płodu.
Pytalam tez w test dna to mówili ze jesli można przesunąć godzinę brania leku to dobrze jest to zrobić.
A co do nifty a nifty pro, z ubezpieczeniem jest tylko nifty pro.
A jak długo przed NIFTY nie brać heparyny? Wystarczy danego dnia przesunąć godzinę czy jakoś wcześniej?
nick nieaktualnyAnnie1981 wrote:Ja napisałam o Pappie też dla innych dziewczyn, które się zastanawiają, a na pewno część z nich nie bierze leków rozrzedzających krew.
A jak długo przed NIFTY nie brać heparyny? Wystarczy danego dnia przesunąć godzinę czy jakoś wcześniej?
Bardziej chodzi o to żeby nie badać np kilka godzin po zastrzyku. Myślę ze jak ktos bierze wieczorem to może w ciągu dnia badać, a jak ktoś bierze rano to lepiej zbadać rano a po tym wziąć zaraz heparyne
Najlepiej zapytać w laborstorium. W klinice mówili ze tk bardzo ważne, żeby odstawić na 24 h, a w test dna powiedzieli zeby zrobić większy odstęp między podaniem heparyny a badaniem. Wszedzie moze btc inaczej..Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 września 2020, 18:51
-
Magda_n wrote:Bardziej chodzi o to żeby nie badać np kilka godzin po zastrzyku. Myślę ze jak ktos bierze wieczorem to może w ciągu dnia badać, a jak ktoś bierze rano to lepiej zbadać rano a po tym wziąć zaraz heparyne
Najlepiej zapytać w laborstorium. W klinice mówili ze tk bardzo ważne, żeby odstawić na 24 h, a w test dna powiedzieli zeby zrobić większy odstęp między podaniem heparyny a badaniem. Wszedzie moze btc inaczej..
Ja jednak nie dałam rady pojechać na zebranie, kiepsko się czuje, ateusz już zupełnie... zoladek tak boki, ze czeka mnie druga fajna noc.. jedne w ciąży wymiotują, a mnie w każdej boli żołądek ;(( mam pernamentna grypę żołądkowa... jeszcze miesiąc 🙏
Na noc zawsze najgorzej...Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 września 2020, 19:36
Antoś 15.01.2015, 11:25 3850 g i 55 cm
Leoś 29.05.2017, 8:54 - 3940 g i 58 cm
Aleks 31.03.2021, 9:25 3520 g i 55 cm
Wincent 30.08.2023, 10:46 3930 g i 54 cm
[*] 2014 i 2016 -
belldandy wrote:Ja jednak nie dałam rady pojechać na zebranie, kiepsko się czuje, ateusz już zupełnie... zoladek tak boki, ze czeka mnie druga fajna noc.. jedne w ciąży wymiotują, a mnie w każdej boli żołądek ;(( mam pernamentna grypę żołądkowa... jeszcze miesiąc 🙏
Na noc zawsze najgorzej...
Hejo dziewczyny
Byłam dzisiaj u lekarza, dzidziuś ma 1 cm, tętno 128 minutędata porodu nadal bez zmian, co mnie ogromnie cieszy! (22/04) Kolejna wizyta 3 października dopiero
ale lekarz mówi, ze nie ma żadnych medycznych przesłanek, żeby odbyła się wcześniej
Odnosząc się do poprzednich rozkmin, to ja na niestety na jutrzejsze wesele kumpeli nie idę (z powodu lęku przez jakakolwiek infekcja, która mocno przyczyniła się do zakończenia mojej poprzedniej ciąży).
A z jedzenia objadam się ryba w occie, mamusia zrobiła, cudo
Mdłości i wymioty cały czas dają w kość, ale męzulek robi mi wywar z imbiru i mnie rozpieszcza, wiec da się żyć
Oby do kolejnej wizyty!Dorciax, Roksi, Jaszczureczka, Annie1981 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyOlalalalaa wrote:Ćwiczycie coś dziewczyny ? Jakaś aktywność? Czy czekacie aż zacznie się drugi trymestr ?
Ja nic.leniuchuje na maksa, ale dlatego ze sie boje.
Ogolnie jak jest więcej ruchu to dobrze wpływa na łóżysko podobno.
Olalalalaa lubi tę wiadomość
-
Ja też leniuchuje. Jedynie spacery wchodzą w grę. Muszę uważać żeby plamienia nie wróciły
Olalalalaa lubi tę wiadomość
-
Olalalalaa wrote:Ćwiczycie coś dziewczyny ? Jakaś aktywność? Czy czekacie aż zacznie się drugi trymestr ?
Ja bym chciała bo przed ciaza trenowałam, ale zaprzestałam w pierwszym trymestrze ( zawsze na pierwszy robię pauzę bo on i tak stanowi wielki wysiłek dla organizmu i wracałam w drugim ) a teraz krwiak to pewnie nie prędko wrócę .. może jak się wchłonie to lekarz pozwoli na coś lekkiego, ale zobaczymy. Nie to jest teraz moim priorytetem... chociaz przyznan, ze trochę się wkurzam bo zawsze byłam aktywna, wysportowana... a teraz jak tylko poleguje i przejdę kawałek, to jest to dla mnie wysiłek...
A po cc wracałam 8 i 6 tyg po cięciu za zgoda gina.Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 września 2020, 22:55
[*] 2014 i 2016 -
Ja najgorzej się czuje wieczorami... a Jutro o 18:40 mamy imprezę niespodziankę- urodziny brata. Organizuje je jego dziewczyna I ma go zabrać na spacer, a my mamy sie zebrać w mieszkaniu i czekać ... plus taki, ze brat mieszka pode mną w bloku także daleko nie będę miała na nocleg 😂😂
Byle dotrwać bo cały weekend jestem z dziećmi sama od 8-17:30 . Plus, ze teraz mamy przedszkole to mogę odpocząć i coś poleżeć. Super, ze młodszemu podpasowalo i chętnie zostaje. Tylko pierwszy dzień troszkę popłakał, a potem to leciał i nawet się nie ogląda na nasa to jego pierwszy raz z przedszkolem i nie sądziłam, ze będzie tak łatwo. Tylko nie chce tańczyć bo mówi, ze to dla bab 😂😂
Jeszcze w temacie urodzin, jak pomyśle o torcie, ciastach to blee, ale zjadłabym kanapeczkę, salateczke, paprykarz 😂 a to gorsze dla żołądka 🤷♀️
Klade się spać! Dobrej nocy !Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 września 2020, 23:02
[*] 2014 i 2016 -
Dziewczyny czy Wy też już czujecie taka wydeta macice jak ja ?🙈 mam wrażenie że zaczyna mi brzuch odstawać na dole, nawet mi mąż wczoraj powiedział że "coś" widać 😅 szczególnie wieczorami mi się taka pilka robi że szok. O spodniach już mogę zapomnieć.
-
Ja mam bardziej zaokrąglony, lecz zastanawiam się czy jest to spowodowane zastrzykami coxziennymi w brzuch? Oraz siniakami, choć mniejszymi... Mam wzdęty bardziej niż zawsze... Jakbym więcej zjadła choć nie jem dużo...Córeczka 36+5tc 2300g 52cm miłości 🥰 16.03.2021r
Synek 39+0tc 3820g 57cm miłości🥰 1.12.2022r
°1IUI 15.08.2017°2IUI 18.09.2017°3IUI 19.12.2017
♦️ #1ivf AID 21.11.18cykl rozpoczęty icsi |9.12transfer 23.01.19r [*] 8tc6d puste jajo
♦️#2ivf AID icsi 31.05.2019 (8Ax2) 3dniowycb
♦️#3 ivf AID KRIOBANK 4.05.2020 protokół dlugi¦20.06.2020r punkcja. Mam❄️❄️❄️❄️
🌺 17.07.20r FET 3AA, wlew + emryoglue
5dpt II blada kreska ¦7dpt bHCG 55/Prg 39¦11dpt bHCG 314/pgr 38¦14dpt bHCG 726/prg 26.05¦17dpt bHCG 2022¦27dpt ♥️127/min
♦️19.02.2022r transfer 2BB cb
♦️18.03.2022r transfer 1BB i morula
4dpt II kreska,5dpt bHcg 24,prog 33.20,7dpt bHcg 62,10dpt bHcg 202.90,prog 46.430 INNE LABO,12dpt bHcg 457,15dpt bHcg 1479,pog 23.60,28dpt ❤ 129/min, 12t4d 6.41cm ❤️162/min -
Dokładnie tak. Jakbym wzdeta chodziła. A śmiesznie wygląda bo jestem szczupła i tak jakbym się nieźle przejadła 😂 odstaje taka oponka 😂
Dziewczyny trzymajcie kciuki! Wizyta 10:20..wybudzilam się siku i nie zasnęłam już ze stresu. Jeszcze mi niedobrze do tego 😬😬
Annie1981 lubi tę wiadomość