♥️ Kwiecień 2021 ♥️
-
WIADOMOŚĆ
-
Za czasów przed covidem miałam 2 koszule- jedna porodowa i druga na przebranie, bo mąż mógł wejść w każdej chwili i dać . Teraz wzięłabym 3 w razie co. Powiem Wam ze po porodzie koszula to najlepsza rzecz, mimo ze sama jestem team piżama dwuczęściowa. Ale mi się rana dość boleśnie i długo goiła, wiec wietrzylam cały czas + zimne okłady.
-
O kurczaki, trochę mnie ta lista przeraża 🙈 tym bardziej że mieszkamy z mężem w kawalerce 😅 takze czeka nas jeszcze remont i przystosowanie tych 30 m2 na życie z dzieckiem przynajmniej na rok-dwa, zanim nie dokończymy budowy domu🙈
-
nick nieaktualny
-
Olciak. Nie przygnieciesz dziecka. Ja się tego potwornie bałam, a potem jak musiałam spać z córką, jak miała kilka tygodni, to budziłam się w pozycji, w której zasnęłam. Przy tak małym dziecku sen jest bardzo czujny. Często słyszy się wiercenie malucha, nie trzeba wcale czekać do płaczu, żeby się obudzić. To się wszystko bardzo zmienia, natka natura o tym pomyślała 😉
Czasem się zdarza szczególnie w pierwszych miesiącach, ze dziecko jest nieodkladalene i wtedy nie ma co się tak wzbraniać przed wzięciem go do siebie do łóżka. To jest taki czas "specjalnej troski", nazywa się IV trymestr, gdzie maluszek potrzebuje naszej bliskości tak jak powietrza.
Moja córka tak miała przez miesiąc, potem dała się już odkładać do kosza Mojżesza. Ja nie lubię spać z dzieckiem, bo mi jest po prostu niewygodnie, ale czasem nie ma wyjścia i to nie znaczy, że dziecko do 18tki już z naszego łóżka nie wyjdzie 😉
JJJ. Ja mam dla córki właśnie komody z Ikei i od 3 lat bardzo dobrze się nam sprawdzają.
Parachute90. Do tych list wyprawkowych trzeba podejść z głową, bo przeważnie tak jest, że połowa z tych rzeczy się do niczego nie przydaje 😁
JJJ lubi tę wiadomość
💔Aniołek 03.03.2020 - 7 tc💔 -
Olciak wrote:Zosla ja to zauważyłam, że z każdym tematem mam więcej dylematów.
HahaNo ale nic - uroki macierzyństwa
Obyśmy wszystkie miały możliwość działać zgodnie z własnymi potrzebami. I dziecka
-
Olciak super lista!
To ja dodam:
- Dowód osobisty mamy w dniu wypisu! Miałam problem z wyjściem...
- Jedzenie dla Taty ale i dla nas. Biszkopty, kanapki. Trzeba mieć siłę. I nie zostawiałabym tego w rękach męża. Mój jak dojechał na poró, to bez kanapek. Myślałam, że zamorduję.
Czy witaminę K trzeba suplementować? Pierwsze dziecko z 2014 roku otrzymywało, ale syn z 2017 roku dostał zastrzyk z witaminą po porodzie i nie musiałam mu dodatkowo podawać.
JJJ właśnie mamy komodę malm i bardzo ją sobie chwalę. Oprócz tego, że po 5 latach się rozpada.
A propos latatora - uważam, że nie powinno się kupować go na wszelki wypadek, bo wtedy łatwiej zrezygnować z kp. Nie ma laktatora = nie ma wyjścia.
Ale jeśli ktoś chce mm, to polecam zainwestować w laktator odciągający z obu piersi jednocześnie.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 października 2020, 20:49
JJJ lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyJa napewno kupie laktator
w tym nie miałam dylematu bardziej mam z ta dostawka albo łożeczkiem ale potrzebuje troche czasu na przemyślenie tego tematu
co do koszul to ja też uwazam że 3 to przynajmniej ja leżalam wprawdzie ponad tydzien ale jakoś szybko się pociłam i musialam zmieniać częsciej
Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 października 2020, 20:49
-
A mi laktator bardzo pomógł w pierwszych dniach rozkręcić laktację. Mąż mi go przywiózł do szpitala i nie musiałam chodzić po oddziale i szukać w nocy laktatora szpitalnego. Laktator nie wyklucza kp, używałam go wprawdzie jakieś 3 dni ale uważam że warto było i teraz też planuję kupić.
Na początku też bardzo pomogło mi spotkanie z doradcą laktacyjnym po powrocie ze szpitala. Niestety stres i szpital bardzo nadszarpnęły moją pewność co do karmienia piersią, ale wystarczyła jedna wizyta i wskoczyliśmy na dobre tory. Jeśli bardzo zależy wam na karmieniu piersią to poszukajcie sobie doradcy w waszej okolicy żeby w razie wątpliwości zaprosić do siebie do domu fachowca, który naprawdę może uratować laktację.
Annie1981 lubi tę wiadomość
-
Ja też polecam kupić laktator. Gdyby nie on to bym w ogóle chyba piersią nie karmiła. Młody po urodzeniu był tak zażółcony, że nie miał siły laktacji rozkręcić i przez miesiąc walczyłam. Możesz kupić po porodzie w sumie
ale w momencie jak będziesz potrzebować faktycznie na już to przepłacisz w aptece.
Popieram m85t, dla spokoju duszy lepiej znaleźć doradcę przed narodzinami, chociaż nazwisko i telefon, bo ja szukałam na gwałt w popłochu. -
Ja uważam, że bardziej niż laktator, niebezpieczne są butelki i MM kupowane w wyprawce. Na pewno będzie ogromna pokusa to podać, a wtedy krótka droga do utraty laktacji.
Sama laktator kupiłam na wszelki wypadek, ale moje piersi są laktoroopone i bardzo długo musiałam odciągać, aby coś konkretnego uzbierać. Używałam głównie przy zastojach, żeby rozbić guzki w piersiach, poza tym córka robiła całą robotę, także dla mnie laktator nie jest niezbędny.
Używałam też w szpitalu, do rozkręcenia laktacji w pierwszym dniu, ale szpital miał własne, więc swojego nawet nie wyjmowałam.
Jak najbardziej zgadzam się co do kontaktu do CDL, to powinno być uwzględnione w listach wyprawkowych, bo jest bardzo ważne.zokeia, m85t lubią tę wiadomość
💔Aniołek 03.03.2020 - 7 tc💔 -
Cześć dziewczyny, ja wczoraj miałam dzień na pełnych obrotach. Miałam wizytę, z syńciem wszystko ok i rośnie jak na drożdżach. Od dzisiaj mam L4, więc w ruch pójdą książki, seriale, robótki ręczne, byle tylko zająć czymś głowę
Jeżeli chodzi o łóżeczko to moja druga połówka kocha tworzyć w drewnie hobbistycznie i ubzdurał sobie, że sam zrobi łóżeczko dla synaWiadomość wyedytowana przez autora: 16 października 2020, 09:52
Annie1981 lubi tę wiadomość
Szymon urodzony 08.04.2021 g. 12.15 waga 3950g wzrost 59cm
❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️
Pierwsza ciąża- Aniołek 13 tc (10.04.2020)
-
nick nieaktualnyMi dzisiaj na aplikacji wyskoczyło że zaczynam 5 miesiąc oby ten miesiąc był dla mnie łaskawszy bo też chcialabym sie czymś zając a nie jak do tej pory było że wisiec nad kiblem i cierpieć zazdroszcze tym które własnie czytaja ogladaja voś robia ja w ogóle nie mogłam sie skupić przy takim samopoczuciu ani jednej książki nie przeczytałam w domu mąż sprzatał. Dlatego my zostaniemy przy jednym dziecku. Kiedyś marzyłam o 2 ale życie weryfikuje plany.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 października 2020, 08:03
zokeia, Desperatka_87, Mańka lubią tę wiadomość
-
Annie1981 Dobra, w sumie zgadzam się z Wami dziewczyny. Laktator może pomóc rozkręcić laktację. Natomiast jak masz butelkę i mm pod ręką, to wtedy łatwiej zrezygnować.
Może rzeczywiście warto się przygotować na każdą ewentualność, bo nie wiadomo jak będzie z dostępnością do sklepików szpitalnych, albo z kontaktem z mężem, gdyby miał coś dowieźć.
Ja polecam więcej koszul niż 3. Na wszelki wypadek. Będziemy się pocić, plamić mlekiem, zdarzy się ubrudzić krwią (choćby podczas zmieniania podkładów), a fajnie jest czuć się świeżo.m85t, Annie1981, Tysia89 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyZ telefonu teraz już idzie mi 17 tc wiec to juz 5 miesiac
bardzo duze nadzieje pokaldam w tym miesiącu
mojej siostrze minęly te upierdliwe dolegliwości w 5 miesiacu a póżniej zaczęła puchnąć ale myslę że lepiej zniosę puchnięcie niz wymioty.
Z koszulami to prawda lepiej mieć wiecej ja mysleże napewno z 4 trzeba mieć ja mialam teraz sporo w szpitalu bo cały dzien w tej koszjli siedzisz planuje tez kupic jakiś szlafrok ale nie z takich grubych bo kwiecień jest jeszcze chłodny a nie wiem czy nie zalapie sie na marzec..Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 października 2020, 08:45
-
Temu ja mówię który tydzień i dzień. 😜😁 Wszędzie, czy u lekarza, czy komuś innemu.Córeczka 36+5tc 2300g 52cm miłości 🥰 16.03.2021r
Synek 39+0tc 3820g 57cm miłości🥰 1.12.2022r
°1IUI 15.08.2017°2IUI 18.09.2017°3IUI 19.12.2017
♦️ #1ivf AID 21.11.18cykl rozpoczęty icsi |9.12transfer 23.01.19r [*] 8tc6d puste jajo
♦️#2ivf AID icsi 31.05.2019 (8Ax2) 3dniowycb
♦️#3 ivf AID KRIOBANK 4.05.2020 protokół dlugi¦20.06.2020r punkcja. Mam❄️❄️❄️❄️
🌺 17.07.20r FET 3AA, wlew + emryoglue
5dpt II blada kreska ¦7dpt bHCG 55/Prg 39¦11dpt bHCG 314/pgr 38¦14dpt bHCG 726/prg 26.05¦17dpt bHCG 2022¦27dpt ♥️127/min
♦️19.02.2022r transfer 2BB cb
♦️18.03.2022r transfer 1BB i morula
4dpt II kreska,5dpt bHcg 24,prog 33.20,7dpt bHcg 62,10dpt bHcg 202.90,prog 46.430 INNE LABO,12dpt bHcg 457,15dpt bHcg 1479,pog 23.60,28dpt ❤ 129/min, 12t4d 6.41cm ❤️162/min