♥️ Kwiecień 2021 ♥️
-
WIADOMOŚĆ
-
Mojanadzieja wrote:No właśnie a ja mam łożysko nisko schodzące i jak np wczoraj wieczorem strasznie odczuwałam te kopnięcia, jakby chciała wydostać się, a coś lekarz mówił że łożysko mam 2 cm od ujścia. A położenie dziecka podłużne miednicowe.
I jak dzisiaj z jednej strony kopie a pod pepkiem wypycha nie raz... A takie kopanie właśnie nisko to aż w kroczu czuje dygniecia... A jeszcze mam do podglądu objętość wód płodowych na kolejnej wizycie i wzrost wagi...
Człowiek denerwuje się tylko. Więcej wody zaczęłam pić i herbat to z 4albo 5 dużych pije. Raz w tyg zaczęłam kupować nawet wodę kokosową, bo podobno lepiej nawadnia. To jest taka mdla że 1 litr tej wody na 2~3 dni mam. A jak lekarz napisał AFI max kieszonka 2,9cm... Gdzie jak czytałam to powinno być od 5 do 20.ale podobno kilka tych kieszonek jest, jak mam rozumieć? I łącznie uzbiera się te 5?
Ppwiedzial na koniec że dziecko zdrowe abym się nie martwiła ale uwagi napisał aby moja doktor sprawdziła właśnie kontrolę wzrostu płodu oraz AFV
Moje lozysko dochodzi do blizny, ale w nia nie wzrasta na szczęście... bo o to tez się baliśmy.
Co do AFI to mam 12.
Dużo odob było w klinice z problemem z wodami( uciekające, za dużo, za mało ) i kazdy z największych profesorów mówił to samo, ze picie wody przez matkę nie wpływa na ich uzupelnienie... ze to mit, one się uzupełniają jak dziecko sika i w pierwszej kolejności sprawdza się nerki u dziecka. Pukali się w glowe bo jedna babka pila 3-5 litrów z nadzieja ze je uzupełni..
Nie wiem czy Wam mówiłam o dziewczynie z która lezalam w szpitalu, ona miała AFI zero... I dziecko 2 tyg opóźnione bo nie miało miejsca żeby rosło przez brak wod.
Jak ktoś miał wielowodzie, to mierzyli codziennie brzuchu centymetrem i sprawdzali w pierwszej kolejności czy matka nie ma cukrzycy.
Sama pytałam czy nie mam za dużo bo brzuch mam duży, ale podobno w normie.
Co do położenia dziecka, to ono co chwile zmienia swoje miejsce, wiec może się przekręciło i tak czujeszU mnie najlepsze byłoby położenie poprzeczne jakby nie skakało mi po bliźnie.
Dodatkowo mam nadaktywna macice i częste i bolesne skurcze które wzmaga ruch dziecka.
Dziś udało się dostac w Jaworznie ten tokolityk. Maz stracił 3 h jazdy, 100 zł za droge bo i autostrada platna, a lek 10 zł 🤷♀️Ostatnie opakowanie oryginału Plus ostatnie 2 zamiennika, to mam na 2 miesiące zapasu ... oby pomógłWiadomość wyedytowana przez autora: 30 listopada 2020, 20:59
Antoś 15.01.2015, 11:25 3850 g i 55 cm
Leoś 29.05.2017, 8:54 - 3940 g i 58 cm
Aleks 31.03.2021, 9:25 3520 g i 55 cm
Wincent 30.08.2023, 10:46 3930 g i 54 cm
[*] 2014 i 2016 -
Moja nadzieja- wejdź na stronę Mamyginekolog, na blogu ma artykuł o wodach. Jest też o metodzie mierzenia, ale przy końcu artykułu.
Belldandy- i co z tą dziewczyna, co nie mialanwod i jej dzieckiem. Czy lekarze coś zaradzą, czy to jest wada letalna? To jak rozumiem, nie ma wód, więc nerki nie pracują, a płuca dziecka się nie wykształca.Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 listopada 2020, 21:16
-
Linka2019 wrote:Moja nadzieja- wejdź na stronę Mamyginekolog, na blogu ma artykuł o wodach. Jest też o metodzie mierzenia, ale przy końcu artykułu.
Belldandy- i co z tą dziewczyna, co nie mialanwod i jej dzieckiem. Czy lekarze coś zaradzą, czy to jest wada letalna? To jak rozumiem, nie ma wód, więc nerki nie pracują, a płuca dziecka się nie wykształca.
Niestety... lekarz powiedział jej ze nie powinien tak mówić, ale jest do dupy. Była w 19 tyg, a dziecko na 17 tc.. mówiła ze jest już tak posciskane, ze dobrze nie mogli zmierzyc, nawet płci już nie mogli potwierdzić.. ono po prostu umierało bo zgniatalo mu narządy.
Inny ze niby może się jakoś zasklepi i zacznie wod przybywać bo nerki dziecko miało zdrowe... ale ona mówiła ze to dziecko i tak byłoby już roślina.
Nawet nie czuła jak jej wody uciekały bo miała cały czas plamienia i jakoś przy tym musiały. Najpierw miała malowodzie i była właśnie w klinice tam gdzie ja co 2 tyg konsultowana, a jak trafiła do szpitala to już było Zero.
Pamietam jak lezalam obok i był taki stary lekarz, który jak zawsze wchodził to pytał ja czy czuje ruchy, a ona nie czuła.. nawet brzucha nie miała, a to jej 5 ciaza był. I on tak „ jak to Pani nie czuje, to 5 ciaza, a serce jeszcze bije ? ” i wychodził.
Strasznie się czułam leżąc z nia na sali m, cały czas miałam słuchawki żeby mi o tym nie opowiadała...Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 listopada 2020, 21:49
[*] 2014 i 2016 -
Ja zawsze temperatura niska, zazwyczaj 36,2, rzadko dochodzi do 36,6.
Na 99% czuje ruchy dziecioczkawczoraj nawet się trochę przestraszyłam, bo wręcz poczułam na dole takie dość mocne szarpnięcie i od razu parcie na siku ale dosłownie na sekundę i minęło. A przed spaniem chyba 6x siku chodziłam ;( trochę inaczej człowiek się czuje jak są ruchy już
i czytałam dzisiaj o najmniejszym wcześniaki (chyba) o wadze 245g - mój dzidzius w zeszły worek miał 280, wiec mimo ze to głupota i nie powinnam się takimi kategoriami kierować to jakoś się pewniej poczułam 🥵
Kora88, Annie1981, Jaszczureczka, misskity lubią tę wiadomość
-
Cześć
ja wczoraj miałam USG dzidzia w koncu nie spala, ziewała albo połykała wody płodowe. Przecudny widok był ❤️ W środę na połówkowych wszystko było OK, a wczoraj za mało wód płodowych. Ale może to tylko chwilowe. Mam więcej leżeć, nie wiem czy to możliwe, bo ja i tak dużo leże 🤷♀️ bo macica mi się spina. Na szczęście z szyjką wszystko OK. Bell super, że wróciłaś na forum, cały czas trzymam za Ciebie i malenstwo kciuki.
belldandy, Gemma19, Desperatka_87, Dorciax, Annie1981, Jaszczureczka, Lucy91 lubią tę wiadomość
-
Dzień dobry. Ja dziś na obciążeniu glukoza 🤢 pierwsze pobranie za mna i teraz sobie 2 h posiedze w samochodzie 😅 dziś pełnia była a ja do 1 nie mogłam zasnąć 😣 czy Wy tez macie takie problemy ze snem w czasie pełni? 😅
-
Roksi wrote:Dzień dobry. Ja dziś na obciążeniu glukoza 🤢 pierwsze pobranie za mna i teraz sobie 2 h posiedze w samochodzie 😅 dziś pełnia była a ja do 1 nie mogłam zasnąć 😣 czy Wy tez macie takie problemy ze snem w czasie pełni? 😅
Już masz test obciążenia? Hmm... bo mi zalecił dopiero w ... niech policzę... w 26 tc. Muszę to sprawdzić.
Ja się najgorzej czuję jak pełnia się dopiero zbliża.
-
Tez się dziwie ze już bo wszedzie co czytam to właśnie tak po 24 tc kobiety robią..nie wiem dlaczego 😒 może ze względu na obciążenie genetyczne u mnie w obu rodzinach ? 🤔
-
nick nieaktualnyTez juz mam zlecone ale ja odczekam jeszcze trochę bo chyba puszcze pawia jak tam teraz pójdę to zrobić może jak wejdę w ten 6 miesiac to bedzie lepiej
. U mnie babki z labo powiedzialy ze mogę sobie cytrynę zabrać i będę musiała jakas książkę wziasc bo tyle godzin tam siedzieć to dla mnie dramat:/
-
Zokeia. ja juz w ubielgym tygodniu test obciążenia robiłam. Tez się zdziwiłam że tak wcześnie mi lekarz zlecil.
Misskity. Ja tez mam twardnienia macicy 😌 póki co szyjka się trzyma, wiec mam nadzieje ze juz tak zostanie. Mam włączone leki rozkurczowe juz i tez więcej leżenia. Wiec teraz w zasadzie wstaje na siku 🤷♀️misskity lubi tę wiadomość
-
zOsla88 dodałam sobie trochę cytryny wiec jak coś to można sobie wziąć, niby trochę lepiej idzie wypić dla mnie teraz gorzej jest niż samo wypicie bo tak jakos ciężko na tym pustym żołądku 🤨 ja to nie słodzę herbaty ani kawy, a w ciąży to nawet soki mi nie smakują bo wszystko mi za słodkie może dlatego..ale do przeżycia😅 jeszcze godzina 🙏🏼
Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 grudnia 2020, 08:52
zOsIa88 lubi tę wiadomość
-
Macica najczęściej twardnieje jak się leży na prosto, zmienia pozycje np z leżenia na wstanie.. takie bezbolesne, które trwają krótko i mijają po zmianie pozycji, do 10 na dobe są ok. One nie maja takiej siły aby skracać szyjkę.
Można brać coś rozkurczowego, ale na te braxtona ona nie działamacica to mięsień, musi ćwiczyć... pytanie tylko jakie są to skurcze
Ja w pierwszej ciąży do 34 tc nie czułam żadnych, w drugiej do końca to samo.. nawet braxtona, a teraz od 12 tygodnia..raz lepiej, raz gorzej...
Moje niestety byly inne... ale szyjki nie skracały, tylko u mnie odpukać nie szyjka jest problemem. Na skurczu może strzelić mi blizna... Ja dostalm już silniejszy tokolityk bo no- spa jadlabym na paczki, a ona nie dawałaby efektu.. tak samo mg.. ja biore do 10 tabletek asmagu i poza biegunka zero pomocy przy skurczach, a wręcz poziom mg dolna granica. Możliwe ze nie przyswajam tego w tabletkach, ale w szpitalu tez na tym etapie to zaczynali od małych wlewow po 2 g, a żeby działało na skurcze to najpierw daje
się 4-6 gramowy wlew, a potem dawka podtrzymującą.
Mi po 2 kroplowkach odstawiono...
Co do skurczy, to w klinice mówili ze jak nie skracają szyjki i nie są regularne, , to żeby się nie przejmowaćBezbolesne stawiania się macicy to jeszcze ok, ale ja mam silne, bolesne skurcze, a po nich taki rozlany bol dołu brzucha - dolnego odcinka, który jest problematyczny, i u mnie to już niestety ok nie jest ;(
Każdy taki skurcz, to dla mnie stres...
Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 grudnia 2020, 09:02
[*] 2014 i 2016 -
nick nieaktualny
-
zOsia to badanie to nic strasznego..
dla mnie od samego badania najgorszy jest czas.. bo ja 2 h nie ustoje, ani nie wysiedze, a wpuszczają po kilka osób, a reszta ma polu czeka...
w moim stanie. Będę kombinować, żeby zrobili mi w szoitalu jak będę na sterydach bo bym sobie leżała w łóżku i miała zrobione ;p
Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 grudnia 2020, 09:32
[*] 2014 i 2016 -
nick nieaktualnyBelldandy ja nie wiem jak zareaguje żoładkowo na nie po ostatnim antybiotyku wszystko zwróciłam. Dlatego jeszcze chce odczekać aż mi się wycisza te dolegliwości
Miałam już robiona krzywa nie bedac w ciąży było ok ale teraz nie wiem jak zareaguje.Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 grudnia 2020, 09:36
-
Moj okrąglak w wersji domowej... latam tylko w koszulach z którymi musiałam się przeprosić bo każde dresy/ leginsy gniota mo bliznę i wzmagają prace macicy🤷♀️ A ja tak nie lubię koszul 😂
Swoją droga polecam ja, fajnie rozpinana na napy, chyba tez Italian Fashion. Na guziczki są beznadziejne... albo napy, albo te kopertowe co się biust odsłania tylko do karmienia
Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 grudnia 2020, 09:40
Olciak, Roksi, Dorciax, Jaszczureczka, Annie1981, Kora88 lubią tę wiadomość
[*] 2014 i 2016 -
Zosia no niestety, jak zwrócisz trzeba powtarzać...
Próbuj z cytryna, albo smakowa glukoza 🤷♀️Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 grudnia 2020, 09:38
[*] 2014 i 2016 -
Belldandy piękny brzusio
Ja chyba bede piła glukozę miedzy świetami a sylwestrem... Tak mi się wydaje bo mam teraz w piątek połówkowe, a następna wizyta gin 14 grudnia i na nią mam mieć aby krew i mocz wiec pewnie kolejna wizyta będzie na początku stycznia... Tak mi się wydaje.🎈Ciąża donoszona🤰🏻
Starania od 2016, 3 poronienia, jeden poród.
03.01.20 Miłoszek 😇 20tc