X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne ♥️ Kwiecień 2021 ♥️
Odpowiedz

♥️ Kwiecień 2021 ♥️

Oceń ten wątek:
  • Gemma19 Autorytet

Wysłany: 1 stycznia 2021, 18:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O maatko, my właśnie skończyliśmy planować, jestem WYKOŃCZONA. Ale za to mam już zamówienie zrobione w aptece gemini z wszystkimi apteczny-kosmetycznymi rzeczami, łącznie z pampersami i olejkiem do masażu krocza 💪🏻 Trochę przeraża, ze wydaliśmy już niemało, a jeszcze ponad 3 koła do wydania 😱🥴 ciesze się, ze zaczęliśmy dość wcześnie, nie wiem jak inaczej mielibyśmy to wszystko ogarnąć :/
    Nie wiem tylko nadal czym (i czy w ogóle) myć dziecko. W sensie będę myć :D ale nie wiem czy używać zwykłego olejku ze słodkich migdałów, czy może jakieś delikatne żele do mycia... hm muszę poczytać, zamawiam dopiero w lutym, bo na styczeń budżet napiety jak nie wiem :D wiec jest czas jeszcze do decyzji.
    A jutro Ikea i łóżeczko, szafa, komoda... 🤩

Annie1981 lubi tę wiadomość

preg.png

age.png

age.png

Michałek [*] 8.10.2019 👼
  • belldandy Autorytet

Wysłany: 1 stycznia 2021, 18:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wychodziłam w styczniu, to miałam dla dziecka Body na długi rękaw, spodenki, skarpetki, kombinezon, czapeczkę i buciki takie szmaciaki z H&m i przykryty był kocykiem.

3 czerwca jak wyszłam, to nue było akurat gorącej temp tego dnia i miał problem z regulacja temp wiec był tak ubrany, nie przykryty o ile pamietam. Body na krótki rękaw, spodenki, skarpetki, jakaś bluzeczka cienka i smerfetka. Na nosidełko mamy bambusowy pokrowiec.

W domu jak nastało upalne lato to lezal w samym pampersie.

Ubrania na wyjście maz miał przyszykowane w domu i tylko przywiozl. Warto mieć może dwa sety, jak ciepło i jak zimniej 🤷‍♀️

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 stycznia 2021, 20:01

Antoś 15.01.2015, 11:25 3850 g i 55 cm
    Leoś 29.05.2017, 8:54 - 3940 g i 58 cm
    Aleks 31.03.2021, 9:25 3520 g i 55 cm
    Wincent 30.08.2023, 10:46 3930 g i 54 cm

[*] 2014 i 2016
  • Gemma19 Autorytet

Wysłany: 1 stycznia 2021, 18:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie o to mi chodzi, tez chce zminimalizować kosmetyki jeżeli nie będą potrzebne . Jeżeli chodzi o emolienty to w ogóle nie chce używać, bo po co dziecku nadwrazliwiac skore- poza tym ja mam okropnie skłonna skore do przesuszania, jak po mnie odziedziczy to będzie ciężko :/ ufam, ze jego ciałko samo z siebie będzie śliczne i nawilżone, nie ma potrzeby, żeby je dodatkowo obciążać :)
    Mam w koszyku na ten moment 5 paczek waterwipes - znam nas i wiem, ze nie bardzo będzie nam się chciało ogarniać waciki i przegotowana wode

preg.png

age.png

age.png

Michałek [*] 8.10.2019 👼
  • belldandy Autorytet

Wysłany: 1 stycznia 2021, 19:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Napisałam długo wpis i usunęłam 🤦‍♀️🤦‍♀️🙀🙀

Polecam bloga srokao.pl

Nie warto kupować tony tego... wystarczy zwykły zel do kąpieli i tyle. Chyba babydream miałam. Żadne oliwki, zasypki, balsamy, szampony, a emolienty odradzam jak skóra dziecka nie ma problemow.,

Chusteczki najlepsze są waterwipes lub zwykła przegotowana woda. Używałam ich na pewno miesiąc bo młody robił strzelające kupy po kilkanaście razy na dobe i miał podrażnia pupę, potem normalne już dada z biedronki.

Tak samo pampersy- od poczatku byli na tych biedronkowych dada.

Dla siebie natomiast zamiast okropnych wielgachnych poporodowych podkładów kupuje zawsze podpaski seni- w większych i mniejszych rozmiarach. I są na kleju.

Majtki siateczkowe tez mam 1-2 doby, a potem zwykle rozmiar większe bawełniane jakich nie szkoda.. chyba w auchan kiedyś kupowałam na promce.

Na ranę po cc zawsze zamawiam plastry sutricon i po zdjeciu szwów od razu naklejam i nie drażnię niczym rany, a bawić w masci się nie lubię..

No i pas poporodowy w naszym szpitalu już obowiązkowy do pierwszej pionizacji. Wiem, ze różnie do tego się podchodzi, ze rozleniwia miesnie, ale nie uzywa się go cały czas... mi dużo pomógł tydzień do zdjęcia szwów bo czułam się tak bezpieczniej, ze coś Ci trzyma flaki w kupie jak masz wstać z łóżka ;p

Po zdjeciu szwów już jest dużo lepiej, nic nie ciągnie... nigdy nie mogę się tego doczekać ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 stycznia 2021, 19:05

[*] 2014 i 2016
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 stycznia 2021, 19:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas we wszystkich szpitalach na Śląsku pas się odradza.
    Dla mnie te niektóre rzeczy to jak zagadka.

• belldandy Autorytet

Wysłany: 1 stycznia 2021, 19:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiem, ze różnie do tego podchodzą. U mnie po porodzie maz pedzil po pas bo kazali mieć do pionizacji.

[*] 2014 i 2016
  • Linka2019 Autorytet

Wysłany: 1 stycznia 2021, 19:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gemma19 wrote:
    Witam się w nowym roku!:)
    U nas dość intensywnie, kompletujemy coraz poważniej wyprawkę - wybraliśmy łóżeczko, kupimy w poniedziałek i z większych rzeczy zostanie jeszcze fotelik :)
    Kupiliśmy tez otulacz do spania - po wspólnym riserczu doszliśmy z mężem do wniosku, ze nie będziemy mieli nic - ani ochronki wokół łóżeczka, ani kołderki, ani poduszki, ani kokona - dzidzius będzie na materac z prześcieradłem kładziony w otulaczu i koniec :) nie dość ze największe bezpieczeństwo, to jeszcze pokładamy dużą nadzieje w tym, ze mały będzie spokojniejszy dzięki temu otulaniu :)
    No i chyba zdecydowaliśmy się na zakup nowego samochodu - trzeba będzie trochę zacisnąć pasa, ale do naszego aktualnego po prostu się nie zmieścimy w trójkę i z psem jeszcze! Powolutku tez trzeba będzie kupić komodę dla dzidziusia, bo się tych rzeczy zbiera mnóstwo 😅

Jaki wybrałaś otulacz? Czy one mają różne grubości? Tj na zimę kupuje się jakiś inny a na wiosnę inny?. Łatwo potem rozplątać dziecko, aby zmienić pieluszkę?

• Gemma19 Autorytet

Wysłany: 1 stycznia 2021, 19:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Linka2019 wrote:
    Jaki wybrałaś otulacz? Czy one mają różne grubości? Tj na zimę kupuje się jakiś inny a na wiosnę inny?. Łatwo potem rozplątać dziecko, aby zmienić pieluszkę?
    382ca4efad37.png
    ja kupiłam ten - wydaje mi się, że ważniejsza jest temperatura w pokoju niż samego otulacza. na szczescie rodzimy na wiosnę, więc myślę, że będzie w sam raz temperatura, chociaż gdzieś w głowie chciałoby się jeszcze czymś nakryć :D
    Z opisu producenta wynika, że "montaż" :D dziecka jest bardzo łatwy, będzie trzeba po prostu chyba wyjąć dzidziusia i normalnie potem rozebrać, żeby pieluszkę zmienić.
    Polecam tę stronkę w ogóle, jest nieco sekciarska, ale nas przekonały argumenty!

Linka2019 lubi tę wiadomość

preg.png

age.png

age.png

Michałek [*] 8.10.2019 👼
  • KiziaMizia Ekspertka

Wysłany: 1 stycznia 2021, 19:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zosia - wspominasz o jakiejś książce której żałujesz, że wcześniej nie przeczytałaś, napiszesz co to za książka?

f2w3xzkrh5fc1bcq.png
  • Desperatka_87 Autorytet

Wysłany: 1 stycznia 2021, 19:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zosia "u nas na Śląsku", skąd jesteś? :P
    Ja też ze Śląska :)

Dzisiaj dostałam od koleżanki karton ubranek 50-68, czapeczki, sterylizator itd. Pewnie niektóre założę raz i Mały wyrośnie, a te 50 to może ani razu

Szymon urodzony 08.04.2021 g. 12.15 waga 3950g wzrost 59cm
    ❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️

Pierwsza ciąża- Aniołek 13 tc (10.04.2020)
    2nn39jcg7m3w65mu.png

• 1Malinka1 Autorytet

Wysłany: 1 stycznia 2021, 20:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olciak wrote:
    Ja rozglądam się właśnie za łóżeczkiem, ale nie wiem jaki materac będzie najlepszy wiec ciagle odkładam decyzje o zakupie. Jednak chciałabym w styczniu kupić łóżeczko z materacem.

Do łóżeczka/wozka mam dwa koce, jeden bambusowy, drugi bawełniany ale grubszy trochę.
    Śpiworek mam jeden po chrześniaku męża i narazie więcej nie będę kupować, zobaczę jak mi się to będzie sprawdzało.
    I chce kupić jeden rożek :).

Myślałam tez o kokonie ale w sumie co chwila zmieniam zdanie na jego temat. 😅🙈 chyba hormony
    Ja gdzieś czytałam o tych kokosowych czy z gryką i że w nich mogą się wylęgać jakieś robale to szukałam wszystkich poza tymi.

Tez uważam, że dużo rzeczy to bardziej widzi mi się nasze, dziecko niewiele potrzebuje takich gadżetów. Ja w ogole ograniczyłam wszystko do minimum. A kapalam w babydream z polecenia srokao, czasem w mączce ziemniaczanej, a na początku sama woda i kilka kropelek olejku migdałowego. Niczym nie smarowałam, niestety później córka miała już problemy z skora i stwierdzone ŁZS wiec tez musieliśmy ograniczyć to całkowitego minimum, odpadło wszelkie nawilżanie czymkolwiek, tak samo zel do kąpieli co któraś kapiel, głównie soda/maka ziemniaczana.

f2wlpx9ishio9eby.png
    tb738ribmbqosoos.png
  • Annie1981 Autorytet

Wysłany: 1 stycznia 2021, 20:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W UK nie puszcza się fajerwerków. Ich tradycja każe to robić tylko na Halloween, wiec oglądałam tylko w TV. W Londynie był pokaz laserów i fajerwerków. Też tak rozmawiałam z siostrą, że wszyscy mogliby przecież przejść na pokazy laserowe, żeby tych biednych zwierząt nie straszyć.

Ja też miałam otulacz dla córki, bo wtedy był bardzo chwalony, ale dziś czytam artykuły, że niekoniecznie jest taki dobry i się nad tym poważnie zastanowię. Polecam poniższy artykuł. Kokonu nigdy nie miałam i nie kupuje, bo to niebezpieczne.

https://www.wymagajace.pl/spowijanie-tak-czy-nie/

Gemma19. Nie ma wielkiego znaczenia czym myjesz dziecko, ważne tylko żeby miało dobry skład i nie podrażniało delikatnej skóry malucha.

Polecam przeczytać ten artykuł odnośnie pielęgnacji noworodka

https://www.srokao.pl/2014/10/pielegnacja-niemowlecia.html?m=0

Jeżeli chodzi o pas to u mnie w szpitalu też odradzali. Ja kupiłam, ale nie założyłam go ani razu.

mnNAp0.png
    80wKp0.png

💔Aniołek 03.03.2020 - 7 tc💔
  • Roksi Autorytet

Wysłany: 1 stycznia 2021, 20:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My już mamy chyba wszystkie ciuszki, dwa kocyki do wozka, pieluchy tetrowe i kilka ładniejszych kolorowych na wyjście 😁 zamówiłam tez śpiworek do łóżeczka ale jeszcze nie przyszedł.

W polowie stycznia zamówię łóżeczko i przewijak do pokoiku, ale mam już wybrane od października 😂

Do kąpieli kupuje tylko olejek ze słodkich migdałów. A reszte apteczki planuje w marcu na sam koniec to zostawiam.

Teraz zastanawiam się nad laktatorem ale maks 200 zł planuje wydać, tak naprawdę nie wiem czy będę używać jestem zielona w tym temacie, ale chce mieć awaryjnie.

Jutro pojedziemy zobaczyć wózek 🤔

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 stycznia 2021, 20:41

age.png
    23.03.2023 💙
    39+1 3950g | 35+6 3100g | 32+6 2200g | 29+1 1450 g | 24+6 860 g | 22+6 600 g | 21+1 400 g |12+6 👶🏻 6.5 cm | 9+0 👶🏻 2 cm | 6+2 ♥️ |17.07.22 ⏸
    👧🏻 24.04.21
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 stycznia 2021, 20:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez mam śpiworek ( regulowany) ale wydaje mi się ze bedzie do maja potem bedzie za ciepły wydaje mi się teraz że lepszym rozwiązaniem jest taki otulacz na suwak

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 stycznia 2021, 20:41

• Roksi Autorytet

Wysłany: 1 stycznia 2021, 20:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    https://alberomio.pl/produkt/spiworek-do-spania-ecolove-picnic-e002/

Ja taki zamówiłam i z tego co tam pisze i co tez wcześniej czytałam, temperaturę reguluje się ubiorem dziecka 🤔 chociaż nie mam żadnego doświadczenia w tym, mam nadzieje ze mała będzie chciała w tym spac...😂

age.png
    23.03.2023 💙
    39+1 3950g | 35+6 3100g | 32+6 2200g | 29+1 1450 g | 24+6 860 g | 22+6 600 g | 21+1 400 g |12+6 👶🏻 6.5 cm | 9+0 👶🏻 2 cm | 6+2 ♥️ |17.07.22 ⏸
    👧🏻 24.04.21
  • belldandy Autorytet

Wysłany: 1 stycznia 2021, 20:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Materac najlepiej lateks lub pianka.

Dawniej była moda na gryka kokos pianka ?

Kurczę... chyba po laktulozie mam bóle i skurcze żołądka... było ok, a rano wypiłam plus espumisan i bóle, skurcze... teraz druga dawka i to samo ... ech a miałam fajny nawet dzień, 2 skurcze macicy i nie bolała mnie bardzo blizna i pęcherz, pierwszy raz od dawna...

To jak nie urok, to...

Muszę pic go doraźnie i bez połączenia z espumisanem bo teraz doczytałam, ze takie mogą być skutki połączenia ... a mam napisane, ze mam brać 2x dziennie, ale nie będę

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 stycznia 2021, 20:56

[*] 2014 i 2016
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 stycznia 2021, 21:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Roksi ja mam śpiworek jest jak kołderka na stronie pisało że tez reguluje się temperaturęze dziecko nie zmarznie i się nie przegrzeje ale na czerwiec lipiec sierpień i wrzesień to się to nie nadaje u Ciebie widze temperatury sa wypisane i opcje ubraniowe ale w tym roku sierpień i wrzesień był mega gorący i na długo to tez nie posłuży tak mi się wydaje a w domu tez nie mamy zimno naszczescie coś mnie podkorciło żeby wybrać z regulacja od 0 - 2 lat także mam nadzieje że chociaż zimą bedzie korzystać i jesienią :D
    teraz chyba bym kupiła otulacz dlatego warto przemyśleć zanim coś się kupi 2 razy jak ja z tym kokonem :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 stycznia 2021, 22:24

Roksi lubi tę wiadomość

• Gemma19 Autorytet

Wysłany: 1 stycznia 2021, 21:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Annie - bardzo fajny artykuł, dzięki za podesłanie :) nadal po przeczytaniu stoję za otulaczem, wychodzi na to, ze trzeba go po prostu odpowiednio używać :) po samym porodzie nie wyobrażam sobie otulać dzieciaczka, planuje używać go tylko w nocy do spania - nie wiem np. Jak kłaść w dzien takiego maluszka?

preg.png

age.png

age.png

Michałek [*] 8.10.2019 👼
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 stycznia 2021, 21:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez teraz poczytałam na temat tych otulaczy :D i mam bałagan w głowie twierdza żeby stosować jak dziecko niespokojne jest i nienadużywac tego funkcje otulacza spelnia też rożek tylko jest grubszy wiec może warto poczekać z tym zakupem i zobaczyć jak dziecko będzie w rożku się zachowywać bo różnie to bywa niektóre dzieci lubią inne nie. Jesli się ktoś zastanawia ja kupiłam dwa otulacze ale zwykle które mogą być jak kocyk w ciepłe dni niestety takimi otulaczami trzeba spowijać dziecko co nie jest łatwe.

W takim razie mamy co polecacie do okrycia ? Moze lepsze pytanie ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 stycznia 2021, 21:40

• Annie1981 Autorytet

Wysłany: 1 stycznia 2021, 22:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Najbezpieczniejsze i najbardziej polecane są śpiworki. Ja nawet kupiłam dla córki, ale jakoś mi nie przypasował. Nie pamiętam już dlaczego, czy był niewygodny czy co 😁
    Przykrywalam ją kocykiem i miałam zawsze włączony monitor oddechu jak spała, więc byłam spokojna.

mnNAp0.png
    80wKp0.png

💔Aniołek 03.03.2020 - 7 tc💔
‹‹ 450 451 452 453 454 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Nowości i innowacyjne algorytmy sztucznej inteligencji wdrożone w aplikacji OvuFriend

Przeczytaj o nowościach, które właśnie wdrożyliśmy w aplikacji OvuFriend! Są to wyniki naszych ponad dwuletnich prac badawczo-rozwojowych, w które byli zaangażowani najlepsi eksperci medyczni i naukowcy od analizy danych i algorytmów sztucznej inteligencji w Polsce. Projekt otrzymał również wsparcie od Narodowego Centrum Badań i Rozwoju oraz Google for Startups. Co to oznacza dla użytkowniczek OvuFriend? Przeczytaj więcej. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Droga ku rodzicielstwu - inspirująca historia Danuty i Adama

Dla wielu par starających się o potomstwo, droga do rodzicielstwa często bywa pełna wyzwań i niepewności. Jednak dla Adama i Danusi Dzionków ta droga, choć trudna, okazała się pełna nadziei i wreszcie spełnionych marzeń. Ich historia stanowi inspirujący przykład siły i determinacji w staraniach o dziecko, ukazując jednocześnie istotną rolę męskiej części sukcesu w procesie leczenia niepłodności.

CZYTAJ WIĘCEJ

6 składników, które mogą wesprzeć Twoją płodność i zwiększyć szanse na zajście w ciążę!

Dowiedz się, które składniki są ważne i istotne w kontekście płodności. Jakie produkty mogą zwiększać szanse na zajście w ciążę i tym samym przyśpieszać starania o dziecko? Poznaj proste i sprawdzone przepisy na zastosowanie 6 składników wspierających płodność!

CZYTAJ WIĘCEJ