X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne ♥️ Kwiecień 2021 ♥️
Odpowiedz

♥️ Kwiecień 2021 ♥️

Oceń ten wątek:
  • Annie1981 Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2021, 19:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zOsIa88. W UK jest tak, że szpital zapewnia MM. Wręcz nie można podawać swojego ani żadnego w swojej butelce, bo nie jest sterylna. Nie wiem jak jest w Polsce, być może podobnie.

belldandy wrote:
    Annie rozumiem, czyli uważasz ze masz misje szerzyć wiedzę o kp. Ok, niech i tak będzie jak sprawia Ci to radosc.
    Dokładnie. Moją misją jest rozprawianie się z mitami dotyczącymi KP. Nie jest nią namawianie na KP za wszelką cenę, ani namawianie do stosowania się do moich rad.

Ewa89_89. Nakładki stosuje się podczas karmienia, kiedy występują specyficzne problemy (nie profilaktycznie) opisane w artykule, który podrzuciła Karola. Najlepiej używać je pod okiem CDL, bo mogą zaburzyć laktację.
    Muszle stosuje się między karmieniami, aby pozwolić wygoić się poranionym brodawkom.
    To w takim dużym skrócie, wszystko jest w tych dwóch artykułach.

Tak wyglądają nakładki/osłonki/kapturki
    66e462d6005f0aa7med.jpg

Tak wyglądają muszle laktacyjne
    3b3a247862287ba6med.jpg

Wrzucam też namiary do CDL uszeregowane wg miast. Część pracuje odpłatnie, część bezpłatnie.

http://cnol.kobiety.med.pl/pl/doradcy-cdl/lista-doradcow/

Jaszczureczka wrote:
    Annie - a faktycznie udawało Ci się coś zabierać mleka w tych muszlach?
    Czy tylko jako ochrone na brodawki stosowałaś?
    Muszę przejrzeć moje notatki odnośnie muszli laktacyjnych... I prawie kupiłam dziś kolektor do mleka (tzn magiczna butelka), ale się w porę opamiętałam :D
    Ja nie zbierałam pokarmu. Nie miałam takiej potrzeby, córka piła na bieżąco z piersi. Miałam jakieś dwa woreczki zamrożone po odciąganiu, a potem je wyrzuciłam, bo nie miałam co z tym zrobić. Wobec tego muszli używałam tylko, aby wygoić brodawki. Zbieranie z nich pokarmu jest trochę bardziej skomplikowane niż gojenie brodawek, ponieważ trzeba by je wyparzać, aby móc taki pokarm potem podać dziecku. Mi by się nie chciało skoro mleko miałam na bieżąco z piersi, ale jest wiele kobiet, które w ten sposób z nich korzystają.

Ewa89_89, Jaszczureczka lubią tę wiadomość

mnNAp0.png
    80wKp0.png

💔Aniołek 03.03.2020 - 7 tc💔
  • KORRALIKK Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2021, 19:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mojanadzieja wrote:
    KORRALIKK nie zmarnuje się będzie na jesień (?) a gdzie mówili że przedłużyli? 😳 Weźcie ja chce pójść do sklepu zobaczyć co i jak. Samemu poczuć materiał jak pojadę do smyka itd. A tu dupa...
    Oglądałam konferencję ministra zdrowia i mi to umknęło, teraz w faktach to powiedzieli, że podobno na koniec konferencji powiedział, że oprócz tego, że klasy 1-3 wracają 18.01 do szkół to reszta obostrzen lockdownu zostaje bez zmian.

dqprj44j0o4bjh25.png
  • m85t Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2021, 19:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Odebrałam dziś kosz mojżesza i kupiłam kilka rzeczy w ikea, ale na razie nic dla maluszka. Od jutra ruszam z porządkami w domu. Trzeba zacząć robić miejsce dla Alicji :) tym bardziej że na razie czuje się całkiem dobrze.

8p3os65gpld599aw.png
    zrz63e5ep5tl97xi.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 stycznia 2021, 19:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja juz na to nie liczę że otworzą sklepy wydaje mi się ze czekają az zaszczepia grupę 1 i po tym moze być otwarcie. Jutro będę dzwonić do pracy pytać o te szczepienia bo tez będę chciała się zaszczepić.

• nick nieaktualny

Wysłany: 11 stycznia 2021, 20:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój mąż planuje kupić w sobotę komode dla dziecka wiec myśle że nie długo będę prać i pakować żeby być przygotowana.

• zokeia Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2021, 20:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kolektor mleka! Świetny pomysł. Nigdy nie stosowałam, a wkładki przeciekały od mleka. Tym sposobem może uzbieram porcję, żeby być bardziej niezależną od dziecka. Tak po 6 tygodniu, jak unormuje mi się laktacja zamierzam pozwalać mężowi na karmienie i pójść z dziećmi (a najlepiej sama) na spacer. Ja tym razem czuję, że psychicznie wysiądę z ciągłym kp. Pamiętam, że jak drugiego syna miałąm na neonatologii i był na mm lub jeszcze wcześniej jak miał wyłączone żywienie dojelitowe, to w całej tragicznej sytuacji moje ciało odczuwało wolność. Potem, jak to ja, wróciłam do kp i ciągnęłam do 15 msc, ale teraz jakoś nie mam ochoty. I to nei jest wstęp do dyskusji o prozdrowotnych właściwościach kp, tylko post o mojej kondycji psychicznej.

zOsIa88, Jaszczureczka lubią tę wiadomość

tb73epoky7bge1zc.png
    atdc4z173dng7siu.png
    43kt3e5e37vlpped.png
  • Butterfly02 Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2021, 20:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wczoraj nakupowalam w smyku ubranek a dziś weszłam na Reserved tez maja mega promocje 10,15zl bodziaki 🙀
    Dzis w koncu zaznałam spokoju psychicznego:D Cała ciaze martwiłam się, że będzie problem zalatwic cc ,bo pierwsze ciecie nie jest juz wskazaniem , do tego korona itd. Ale zadzwoniłam dzis do szpitala, którego w ogóle nie brałam pod uwagę i okazało się, że jeśli mam zaświadczenie o tokofobii wystarczy miesiac przed terminem zadzwonić i umówić cc. Nie ma żadnych spotkan kwalifikacyjnych wystarczy umówić telefonicznie. Ja się uparłam na porod, gdzie rodziłam 8 lat temu, ale odległość jest podobna , a mąż tak czy siak nie wejdzie nawet jeżeli zrobi test na korone.

zokeia lubi tę wiadomość

thgfe6hhx1actwcv.png
    4 cykl 🍀
    28 dc ⏸️
    27.07. 💉 Beta 6,720 mIU/ml
    03.08. 💉 Beta 277,600 mIU/ml
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 stycznia 2021, 20:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Buterfly a czemu się tak boisz porodu sn?

• Butterfly02 Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2021, 21:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mialam duże komplikacje przy pierwszym porodzie, skończyło się cesarka jak syn juz tracił tętno, potem kilka lat wychodziliśmy na prosta. Fizjoterapeuci, neurolodzy, psychiatrzy. To nie jest tak, ze ja się boję porodu naturalnego, boje sie o dziecko i nie chce ryzykować, że drugi raz bedzie cos nie tak. Gdzie do ostatniej fazy porodu szło książkowo. Wiem, ze to , ze raz tak było nie oznacza, że znowu się przydarzy ale ja nawet nie biorę opcji sn pod uwagę od 1 porodu i wiem, ze cc również niesie za sobą możliwość powikłań.

thgfe6hhx1actwcv.png
    4 cykl 🍀
    28 dc ⏸️
  • Olciak Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2021, 21:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zokeia pozwól ze zapytam, Twój synek był wcześniakiem? Bo tak zrozumiałam z twojej wypowiedzi, ale nie wiem czy dobrze.

Mam tez pytanie czy któraś z Was się orientuje jak np teraz by mi się szyjka skróciła/wody odeszły to cc czy SN? 🤔 do którego tygodnia cc np, ciekawi mnie to bardzo.

🎈Ciąża donoszona🤰🏻

Starania od 2016, 3 poronienia, jeden poród.
    03.01.20 Miłoszek 😇 20tc
  • belldandy Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2021, 21:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olciak wrote:
    Zokeia pozwól ze zapytam, Twój synek był wcześniakiem? Bo tak zrozumiałam z twojej wypowiedzi, ale nie wiem czy dobrze.

Mam tez pytanie czy któraś z Was się orientuje jak np teraz by mi się szyjka skróciła/wody odeszły to cc czy SN? 🤔 do którego tygodnia cc np, ciekawi mnie to bardzo.

Nue ma chyba czegoś takiego... wszystko zależy od stanu matki, dziecka

Olciak lubi tę wiadomość

Antoś 15.01.2015, 11:25 3850 g i 55 cm
    Leoś 29.05.2017, 8:54 - 3940 g i 58 cm
    Aleks 31.03.2021, 9:25 3520 g i 55 cm
    Wincent 30.08.2023, 10:46 3930 g i 54 cm

[*] 2014 i 2016
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 stycznia 2021, 21:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Temat sn i cc wywołuje u mnie zwroty głowy szkoda ze nie ma trzeciej metody dlatego rozumiem Cie Butterfly jeszcze pytanie na jaki się personel natrafi...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 stycznia 2021, 21:46

Butterfly02 lubi tę wiadomość

• Ewa89_89 Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2021, 21:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olciak wrote:

Ja się pytałam w szpitalu.
    Ogólnie mam gravesa, endometrioze, trombofilie, łuszczyce i kilka innych mniejszych chorób.
    Coaza jest po invitro, 2 pełne procedury, kilka zabiegów i operacji ginekologicznych.
    No i co teraz? CC czy SN? Jeszcze ta szyjka...
    Ale doktor powiedział tylko, że najlepiej jak natura decyzję a cc oni zawsze mi zrobią jeksi będzie taka potrzeba.
    No i tego się trzymam.
    Boje się porodu jak cholera. Dlaczego? Bo ani zajście w ciążę nie było czymś dla mnie naturalnym, pięknym i łatwym ani bycie w ciąży nie jest przyjmę. Dla mnie każdy dzień ciąży to walka o życie dziecka. Nie mam tej radości która widzę U was czy u koleżanek z brzuszkiem.
    Mój organizm zawodzi na każdej linii i bije się co będzie dalej.

No ale boje się porodu ogólnie, nie nastawiam się ani na SN ani na cc. Rzeczywiście najlepiej jeśli organizm sam zdecyduje, a ja zaufam lekarzom.

18.03.2025 8 FET 4AB🙏 walcz 🙏 codzienne krwawienia od 14 dpt, 24 dpt krwotok, 7tc crl 9mm, 7+6 crl 13mm❤️
    12.2024 IV IMSI 18 komórek, 10 MII, 9 zapłodnień, 8a,10a, 3AA, 4AB

08.2024 FET 8a❌
    06.2024 FET 8a❌
    04.2024 FET 4BA ❌
    12.2023 FET 3BB ❌
    12.2022 FET 4AB 💔 10 tc [*] ♂️ 😔

01.2022 III IMSI InviMed Wro, długi: 29 kom./19 MII/12 zapłodnień/2x8a, 3bb,4ab,4ba.

25.07.2020 FET 8b: 9dpt bhcg 12, niskie bhcg, krwotoki (krwiaki), niewydolność szyjki 23tc, pessar, hipotrofia - - >ciężki start ale jest na świecie! ♀️💜

12.19 II IMSI AP Kato, długi protokół: 17 komórek/ 8MII/ 4 zapłodnienia/1x8b
    06.2019 IMSI AP Kato, krótki 12 komórek/7 MII/5 zapłodnień/ 1 zarodek 2BB ET :-( cb 😥 💔
    IUI 03.04.19 :(

Ja: AMH ok 3; mix G-B/Hashi, łuszczyca, RZS, zrosty, PAI homo, KIR AA, przegroda macicy usunięta, Endometrioza II st. (laparo), 3x histero, po cholecystektomii (10.2023). Cd138✔️ NK 6/1

Mąż: MSOME 0%

Walka od 2016
  • Annie1981 Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2021, 21:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Butterfly02. Rozumiem ten spokój psychiczny. Sama przez to przechodzilam 🙂

Wybrałam dziś komodę, ale jak na złość akurat ta nie jest dostępna na wysyłkę, a wszystkie inne są 🙈
    Nie mogę wziąć innej, bo nie będzie mi do mebli pasowała.
    Poczekam, może za jakiś czas otworzą Ikeę, to się pojedzie i kupi, ale boję się, że to może nie nastąpić. Z drugiej strony jeszcze jest chwila czasu, więc się z tym wytrzymuję.

mnNAp0.png
    80wKp0.png

💔Aniołek 03.03.2020 - 7 tc💔
  • Karola3xJ:D Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2021, 21:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oczywiście że jest inna metoda niż SN i cc🤣Poród francuski🤷‍♀️

preg.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 stycznia 2021, 21:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewciu mnie ciąża tez nie rozpieszczała dopiero teraz mogę funkcjonować ale tak naprawdę mam inne dolegliwości tez męczące. Dlatego też rozważam cc bo boje się że dziecku coś się stanie a tak długo walczyliśmy.

• zokeia Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2021, 21:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olciak - nie, młody nie jest wcześniakiem. Jak miał 3 tygodnie, to dostał sepsy i był w ciężkim stanie. Tak to jest, że nasze doświadczenia nas kształtują. My po tej przygodzie nie pójdziemy z noworodkiem np do centrum handlowego, a 2 tygodnie przed narodzinami i z miesiąc po, nasi chopcy nie będą chodzić do przedszkola. Wtedy, gdy młody był chory, lekarze długo szukali co jest i sprawdzali młodego głównie pod kątem chorób przyniesionych przez starszaka. Byłam przy wszystkich badaniach, ale już przy punkcji lędźwiowej poproszono mnie, żebym wyszła. Inkubator, transfuzje, wspomaganie oddychania. I przez dwa dni nie słyszeliśmy od lekarzy, że spokojnie, będzie dobrze, tylko 'stan Państwa syna jest bardzo poważny'.
    O matko, łzy mi poleciały. 2 tygodnie strachu. Ale po młodym nic nie widać. Rozwija się normalnie.
    Dlatego rozumiem, że jeśli ktoś miał ciężki poród, to teraz będzie chuchał i dmuchał :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 stycznia 2021, 22:00

tb73epoky7bge1zc.png
    atdc4z173dng7siu.png
    43kt3e5e37vlpped.png
  • Butterfly02 Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2021, 22:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Annie1981 wrote:
    Butterfly02. Rozumiem ten spokój psychiczny. Sama przez to przechodzilam 🙂

Wybrałam dziś komodę, ale jak na złość akurat ta nie jest dostępna na wysyłkę, a wszystkie inne są 🙈
    Nie mogę wziąć innej, bo nie będzie mi do mebli pasowała.
    Poczekam, może za jakiś czas otworzą Ikeę, to się pojedzie i kupi, ale boję się, że to może nie nastąpić. Z drugiej strony jeszcze jest chwila czasu, więc się z tym wytrzymuję.

Nie czasem komoda koppang?

thgfe6hhx1actwcv.png
    4 cykl 🍀
    28 dc ⏸️
  • Olciak Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2021, 23:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zokeia dziękuje za odpowiedz 😘😘😘
    Jesteś dzielna 🎈 Twój synek tez 🎈

zokeia lubi tę wiadomość

🎈Ciąża donoszona🤰🏻

Starania od 2016, 3 poronienia, jeden poród.
    03.01.20 Miłoszek 😇 20tc
  • koffy Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2021, 23:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bylam na pierwszych stacjonarnych zajeciach szkoly rodzenia. Super zajęcia ;)
    Potwierdzili mi tam to co mówiła moja położna środowiskowa i ta że szkoły rodzenia online że oktanisept jest wg o najnowszych badń niezalecany i może znacząco wydłużać czas zasychania kikuta pepowinowego. Do pokazania jak już koniecznie się chce zamiast tego poleca się np. Nalewkę z nagietka z apteki.
    Co do pieluch terenowych to rozmiar 60x60 lub 70x70 gramatura 140g/m2 to standard A w górę stosuje się do pieluszek wielorazowych. Tetre trzeba wyprać 4-5 razy zeby uzyskała swoją docelową chłonności.
    Bardzo mi się podobały cwiczenia z ubierania :) zdecydowanie wolę body przez głowę A nie na napy.. na napy za 3 razem dopiero mi się nic nie poplatalo 😅
    Zaznaczyli też żeby nie korzystać z funkcji pochylenia gondoli bo to tak samo niezdrowe jak i kladzenie w leżaczku bujaczku.
    W środę spotkanie o laktacji i po dzisiejszym jestem pełna optymizmu :)

Butterfly02, JJJ, zokeia, Annie1981 lubią tę wiadomość

f2w390bvlnherxsi.png
‹‹ 495 496 497 498 499 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Śluz szyjkowy, śluz z podniecenia, wydzielina z pochwy, upławy - jak odróżniać?

Śluz szyjkowy to bardzo ważny wskaźnik kobiecej płodności. Jak odróżniać poszczególne rodzaje śluzu? Czym różni się naturalny śluz szyjkowy od śluzu wynikającego z podniecenia? Czym są upławy i kiedy warto zgłosić się do lekarza? Jak zapisywać poszczególne rodzaje śluzu w aplikacji OvuFriend? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Warto walczyć o swoje marzenia, czyli historie starań o dziecko zakończone happy endem

O tym jak trudna i wyboista potrafi być droga do macierzyństwa, wiedzą doskonale pary, które od lat bezskutecznie starają się o dziecko. Niekończące się badania, intensywne szukanie przyczyny niepowodzeń, poddawanie się procedurom, ciągła walka, momentami bezsilność, ale też niegasnąca nadzieja... Dzisiaj swoją historią podzieliły się z nami dwie pary, których droga do wymarzonego macierzyństwa nie była łatwa. Karolina i Łukasz oraz Asia i Paweł opowiadają swoje poruszające historie zakończone happy endem! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zaburzenia hormonalne - 8 najczęstszych objawów

Zaburzenia hormonalne - jakie są ich najczęstsze objawy? Które objawy powinny Cię skłonić do wizyty u lekarza i diagnostyki w kierunku zaburzeń hormonalnych? Jakie są najczęstsze przyczyny braku równowagi hormonalnej i jak wygląda leczenie? 

CZYTAJ WIĘCEJ