♥️ Kwiecień 2021 ♥️
-
WIADOMOŚĆ
-
Linka ja mam podobne dylematy i żaden wozek mi tylka nie urwał 🤣 chyba zostanę przy cybex balios s lux. Patrzylam tez na miosa , ale cena jest dużo droższa, czytałam na fb, ze dziewczynom wygina sie a nawet peka stelaż, bo ma takie delikatne miedziane albo zlote rurki. Poza tym 1 zima wypada nam na spacerówce, wiec takie mega małe kola to tes średnio. Znając życie kupie baliosa 2w1 a potem jakas lekka spacerówkę po zimie 🤣
Linka2019 lubi tę wiadomość
4 cykl 🍀
28 dc ⏸️
27.07. 💉 Beta 6,720 mIU/ml
03.08. 💉 Beta 277,600 mIU/ml
-
Figunia wrote:Czy orientujecie sie o co chodzi z grupa krwi na której jest wynik potwierdzony lub nie potwierdzony ? Przecież wiadomo że grupa krwi się nie zmienia . Ja jestem ujemna mój mąż też ale A na jego wyniku jest napis wynik nie potwierdzony tzn że nie ważny?
-
nick nieaktualnyJa dzisiaj po opini rodziców z podejrzeniem hipotrofii zamówiłam po 3 ubranka w rozmiarze 44 w h and m oglądałam tez zestaw z mamyginekolog i mileo ale w mmieginekolog nie pasowało mi parę rzeczy a w mileo pajace bez stópek
ciężko.wybrac takie ubranka policzyłam ze nawet jeśli do donoszę dziecko to kruszynka będzie miała maks około 2 kg będę się też rozglądać za pieluszkami ale slyszlaam ze w razie czego w aptece można kupić
-
nick nieaktualny
-
Zmieniłam sobie suwaczek tak jak liczy mi datę porodu mój lekarz. Będę się trzymać już tej daty bo w szpitalu gdzie będę rodzić będą liczyć jak mój lekarz więc nie będę sobie już w głowie mieszać. Tak myślę że pomału trzeba zacząć dopinać wszystko na ostatni guzik a ja jestem w lesie.
-
nick nieaktualny
-
Roksi wrote:Wiem ze temat karmienia itp był bardzo poruszany już, ale właśnie obserwując tutaj dziewczyny w szpitalu naszła mnie taka myśl. Co jeśli będę chciała karmić i dziecko coś tam będzie niby jadło w szpitalu, ale u jednej dziewczyny w 2 doby mały zszedł z wagi 2700 do około 2400..i wtedy położne tutaj już mówią żeby dokarmiać dziecko butelka 🤔 co powinnam zrobić jeśli chciałabym uniknąć butelki a dziecko będzie tak szybko traciło na wadze? Przecież go nie będę głodziła 😭
Tu masz wytłumaczenie dlaczego
"Po porodzie rozpoczyna się spadek masy ciała spowodowany głównie utratą wody, która następuje przez oddanie moczu, stolca, wymioty, utratę przez płuca i skórę oraz przez wysychającą pępowinę. Prawidłowa utrata masy ciała nie przekracza 10% masy urodzeniowej".
A tu linka do całego artykułu
https://www.maluchy.pl/artykul/161-Pierwsze-dni-zycia-noworodka-smolka-zoltaczka-spadek-masy-ciala
Niestety wiele położnych albo o tym nie wie, albo nie zawraca sobie głowy wyliczaniem tylko od razu sugerują butelkę, więc niestety jak ktoś chce karmić, to dobrze mieć wiedzę i umieć bronić swojego zdania.
Można też poprosić o badanie glukozy we krwi. Jeżeli dobrze pamiętam do poziomu 6 jest wszystko ok, a poniżej to wskazanie do dokarmiania.
Nawet jeśli jest takie wskazanie to można podać MM w strzykawce lub kubeczku, aby nie zaburzyć odruchu ssania. Ja o to poprosiłam i położna podała MM w strzykawce.
Znajoma teraz urodziła i oczywiście położne znalazły powód do podania butelki. Koleżanka po wyjściu ze szpitala chciała przejść tylko na KP, ale się nie udało, bo mała już nie chciała/nie umiała chwycić piersi i przeszły całkowicie na butelkę.
Jeżeli komuś bardzo zależy na KP to warto zwracać uwagę na takie rzeczy.
Czarna_porzeczka. Ja od urodzenia córeczki nie pracuję. Utrzymujemy się z pensji męża i zasiłku. Całe pieniądze idą na wspólne konto, którym zarządzam ja. Też prowadzę tabletkę w Excelu, żeby było łatwiej ogarnąć wydatki, zobaczyć na czym możemy oszczędzić czy ile danego miesiąca możemy odłożyć. Oszczędności idą na kolejne konto.
Nie ma u nas podziału kto więcej zarabia i kto pracuje, a kto nie. Uważam, że mając rodzinę dobrze mieć wspólne finanse. Nie uważam się za gorszą, tylko dlatego, że aktualnie wychowuje dziecko zamiast zarabiać, a wiem, że niektóre kobiety tak się czują. Wiem ile wkładam do budżetu poprzez oszczędne gospodarowanie pieniędzmi czy samym wychowywaniem dziecka, bo dzięki temu możemy zaoszczędzić np. na przedszkolu.
Roksi, zokeia, m85t lubią tę wiadomość
💔Aniołek 03.03.2020 - 7 tc💔 -
Koralik też chciałam zamawiać ochraniacz na szczebelki, ale na szkole rodzenia uświadomiono mnie, że przecież w pierwszych tygodniach życia i tak dziecko nie przewraca się w łóżeczku z boku na bok więc nie ma co zakładać ochraniaczy bo ogranicza rodzicom widoczność dziecka
Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 stycznia 2021, 16:49
Szymon urodzony 08.04.2021 g. 12.15 waga 3950g wzrost 59cm
❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️
Pierwsza ciąża- Aniołek 13 tc (10.04.2020)
-
nick nieaktualny
-
Ja dzisiaj zamówiłam wanienkę na allegro i w Ikei pojemniki do przechowywania do komody. Praktycznie został do kupienia materac do łóżeczka
Moja mama wylicytowała na bazarku charytatywnym piękna karuzelę 3 w 1 do łóżeczka z pozytywką i projektorem.
Dzisiaj przyszła paczka, ale mnie cieszy ta karuzela 🤪Szymon urodzony 08.04.2021 g. 12.15 waga 3950g wzrost 59cm
❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️
Pierwsza ciąża- Aniołek 13 tc (10.04.2020)
-
Do wózka dam bawelniany podkład nieprzemakalny i na to prześcieradełko. A przykryje mała kocykiem.
Co do łóżeczka to tak samo z tym że zamiast kocyka to śpiworek lub rozek 🙂
Ochraniacza na szczebelki nie kupuje, ma być przepływ powietrza a to blokowałoby. No i tak jak mówicie teraz dziecko bedzie malutkie i nie ma takiej potrzeby 😉Annie1981 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Ja jednak na ten ochraniacz się zdecyduje, bo będę mieć dostawke, więc od strony łóżka jest duża przestrzeń, chce trochę otulić to łóżeczko, żeby mały nie czuł się w tej dużej przestrzeni źle. Po drugie lada moment zacznie się wiercic, nóżki rączki wkładać w te szczebelki i już wtedy będzie ten ochraniacz, nie będę już zamawiać.
Dzisiaj dwie godzinne drzemki wleciały, ciekawe co będę robić w nocy...Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 stycznia 2021, 17:54
-
koffy wrote:Linka powiem Ci że masz mega trudne do spełnienia wymagania co do wózków
głównie przez tą wagę, ale Ci się nie dziwię bo jakbym miała targac po schodach wozek + jeszcze dziecko coraz cięższe z każdym miesiącem to waga była by dla mnie wymaganiom nr 1. Co mi po najlepszej amortyzacji jak nie wyjdę/ nie wrócę sama do domu?
Kolezanka ma Cybex mios 2.0 i bardzo go chwali ale ona go użytkuje tylko i wyłącznie w mieścieWiadomość wyedytowana przez autora: 26 stycznia 2021, 18:42
-
Desperatka_87 wrote:Koralik też chciałam zamawiać ochraniacz na szczebelki, ale na szkole rodzenia uświadomiono mnie, że przecież w pierwszych tygodniach życia i tak dziecko nie przewraca się w łóżeczku z boku na bok więc nie ma co zakładać ochraniaczy bo ogranicza rodzicom widoczność dziecka
Lucy91 lubi tę wiadomość
💔Aniołek 03.03.2020 - 7 tc💔 -
KORRALIKK wrote:Ja kupiłam już prześcieradełko i nic więcej nie daje do wózka. Przykrywać będę kocykiem, albo rożkiem. Jeśli będzie chłodno to na prześcieradło położę grubszy kocyk mięciutki, który wyszydełkowałam. Ale to pewnie tylko na moment, bo wiosna będzie i ciepło.
Mąż mnie zaczął popędzać z wyprawka! Mam jeszcze w tym miesiacu zamówić ochraniacz do łóżeczka czy co tam chcę, bo on chce już zamknąć temat łóżeczka xD mówię mu, że zostanie tylko wozek, a on "laktator, termometr" heheh szok, że się tak orientuje. Wszystko co kupuje to też ogląda, interesuje się tymi tematami i bardzo mnie to cieszy. Ma rację, że lepiej kupić i mieć spokojna głowę. I tak trzeba będzie kupić i tak. A kasa na to jest.
No i teraz ochraniacz mi spędza sen z powiek, bo nie wiem czy kupić najtańszy czy jakiś do kompletu z rozkiem, a może już też śpiworek zamówić... napisałam nawet do Bobolove, czy też szyją.
Materac piankowy do tej dostawki jest beznajdziejny, na taki wymiar jest tylko taki albo wysokoelastyczny, troszkę droższy to może i lepszy. Orientujecie się może, czy ten wysokoelastyczny jest ok? W opisie jest, że jest średnio twardy, a ten piankowy twardy, gdzie widzę, że jest on bardzo miękki... i nie wiem sama już
Ja ochraniaczy na łóżko póki co nie kupuje,bo podobno nie są wskazane. Ważne, aby była dobra cyrkulacjja powietrza. Podobno ochraniacze je ograniczają, ale.chyba nie ma co demonizować.
Do gondoli, której nie mam 😁 kupię prześcieradło i tak jak dziewczyny wkład oddychający nieprzemakalny, może włożę ten co pod materac do łóżka. Albo od razu prześcieradło nieprzemakalne, oddychające.
Dzieci podobno powinno kłaść się na twardym. Ale nie znam się na materacach. -
Linka to mi się z kimś innym pomyliło z tymi schodami
ja oglądałam lekkie wózki w sklepie to jak dla mnie to one amortyzacji to mają tyle zeby na krawężnik wyjechać i dziecka nie obudzić ale oczywiście nie oglądałam wszystkich dostępnych
często jak ktoś chce lekka spacerowka to poleca się kupno najpierw samej gondoli ( wtedy prawidlowaamortyzacja jest najważniejsza i najtrudniej ja uzyskać choćby ze względu że w gondoli dziecko leży nie siedzi, nie jest zapiete pasami, nie ma stabilizacji główki ani własnej ani nie zaleca się poduszek) A potem lekkiej spacerówki bo już dziecko mniej wymagające. Ocena amortyzacji jest subiektywna.. sama znam dziewczynę która telepala dziecko po wertepach tak że skakali w gondoli ale twierdziła że ma dobra amortyzację bo mała się nie budzi 😅 także jeszcze trzeba wiedzieć co to jest amortyzacja hehe
Co do otulacza na szczebelki to mi się na szczęście nie podobają więc mnie nie kusi a przerażają mnie trochę opinie o ich negatywnym wpływie na zdrowie i ryzyku stosowania. Tak jak i baldachimow czy innych takich.Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 stycznia 2021, 18:39