X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne ♥️ Kwiecień 2021 ♥️
Odpowiedz

♥️ Kwiecień 2021 ♥️

Oceń ten wątek:
  • Linka2019 Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2021, 09:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zokeia wrote:
    Aaa patrzcie jaki piekny biustonosz:
    https://allegro.pl/oferta/mitex-biustonosz-ciazowy-do-karmienia-lilly-m-9861340790?fromVariant=9861343548

Bardzo ładny. Widziałam go już wcześniej i się nad nim zastanawiałam. Jednak pojawiają się komentarze, że jest bardzo cienki, bez najmniejszego usztywnienia, wkładki itp., więc na noc ok, ale nie wiem czy w dzień.

Myślę, że podział na to, że tata kąpie wynika trochę z tego, że tak mówią w większości szkół rodzenia i przeróżnych webinarach :) Nie chodzi o to, że każą ojcu to robić, a matce zabraniają, ale faktycznie czasem to jeden z nielicznych momentów, kiedy kobieta może się np. umyć, położyć, zjeść, czy cokolwiek, a wtedy tata buduje bliskość z dzieckiem.

zokeia, belldandy lubią tę wiadomość

• Olciak Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2021, 09:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My pewnie na początku będziemy kąpać wspólnie.
    Chociaż nie powiem przeraża mnie myśl na pierwszą kąpiel, bo ja byłam pewna, że kąpie się pierwszy raz w szpitalu... (nie wiem czemu miałam takie przekonanie) no i że mnie nauczą co i jak... jak trzymać, jak polewać wodę.

Dlatego też kupiłam tą gąbkę do wanienki, żeby pierwsza/druga kąpiel nie była dla mnie stresująca, a potem przerzucę się na te pieluchy tetrowe :).

zokeia lubi tę wiadomość

🎈Ciąża donoszona🤰🏻

Starania od 2016, 3 poronienia, jeden poród.
    03.01.20 Miłoszek 😇 20tc
  • 1Malinka1 Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2021, 10:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tego absolutnie nie neguje, nawet jakby powodem było to, że mamie się po prostu nie chce, dla mnie to ok :) . Po prostu ja lubiłam te wspólne chwile mąż trzymał malutką, ją ja przemywałam, potem pielęgnacja itp. Przecież każdy organizuje sobie życie z dzidzią jak chce, u nas ten „rytual” kąpieli przed tatę nie przeszedł .

f2wlpx9ishio9eby.png
    tb738ribmbqosoos.png
  • Annie1981 Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2021, 10:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas tak samo kąpiel to obowiązek męża. To był w końcu moment, kiedy mała nie wisiała u mnie na cycusiu, a teraz jest to moment, kiedy też w końcu mam czas dla siebie. Za to mąż ma okazję pobyć z córką sam na sam, po długiej nieobecności, kiedy był w pracy.
    Usypianie jej też jest domeną męża, z tych samych powodów. Jak była malutka to zasypiała przy cycusiu, ale jak tylko dało się inaczej to mąż to wziął na siebie.

Koralik. Jeżeli chodzi o temperaturę, to dla dziecka lepsza jest niższa. Chroni przed infekcjami i SIDS. Myślę, że możesz nagrzać do kąpieli, a potem wywietrzyć. Chyba, że maluszek nie będzie marzł podczas kąpieli, w takiej temperaturze jak macie. Dobrze to wypróbować metodą prób i błędów.

mnNAp0.png
    80wKp0.png

💔Aniołek 03.03.2020 - 7 tc💔
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 lutego 2021, 10:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malinko może dlatego że męża po całych dniach nie będzie i chociaż w taki sposób moze pomóc i odciążyć kobietę żeby nie zwariowała:D naprawdę trzeba to przemyśleć i tez dać mężowi jakieś obowiązki związane z dzieckiem nie dlatego ze się nie chce ale żeby mieć chociaż pół godziny czasu tylko dla siebie tak moje koleżanki robią w tym moja siostra od początku kapiela mężowie się zajmują i są zadowolone ;) ja nawet bym o tym nie pomyślała wcześniej ale tez go wykorzystam co mi tam ;) niech się czuje potrzebny ;) kobiety niektóre są teraz cwane ;) i dobrze ;)
    Jak ostatnio u mojej fryzjerki byłam to właśnie w tych godzinach kąpania dzidziusia i naprawdę tatusiowie chcą to robić czują się potrzebni i maja właśnie ten kontakt z dzieckiem;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 lutego 2021, 10:25

1Malinka1, Annie1981, zokeia lubią tę wiadomość

• KORRALIKK Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2021, 10:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też u nas oddam kąpiel dziecka mężowi, na początku razem. Nawet nie dlatego, żebym mogła odsapnąć, ale żeby on miał swój czas z dzieckiem sam na sam, żeby budowali relacje między sobą. Bo w ciągu dnia taty nie będzie, po pracy to razem go spędzimy, coś zjemy, jakiś spacer jeszcze może się zdąży zrobić, trochę pobawimy się razem i porozczulamy, ale chciałabym, żeby miał też moment dla siebie i synka, żeby po swojemu z nim pogadał, pomasował itd.

Byłam na badaniu krwi, szybko dzisiaj poszło. Zrobiłam już zakupy -dzisiaj robię bigos. Uznałam, że to ostatni moment, bo ok, nie ma diety mamy karmiącej, można jeść wszystko - trąbią o tym już na każdym webinarze, ale i tak wolę objeść się kapustą i grzybami teraz niż po porodzie. Mimo wszystko 😂 i Zosia narobiła mi ochoty na kefir, prawie duszkiem wypiłam butelkę i nadal mam ochotę:D i kupiłam dwie paczki pieluch lupilu 1. Najwygodniej byłoby mi tam kupować, mam nadzieję, że się sprawdzą. Ale jeszcze pampers Premium Care planuje kupić dla księciunia.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 lutego 2021, 10:32

zokeia lubi tę wiadomość

dqprj44j0o4bjh25.png
  • 1Malinka1 Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2021, 10:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zosia mi naprawdę nie trzeba tłumaczyć. Każdy ma swoje argumenty, zasady, organizacje. Jak już napisałam nie mam nic do tego, że u kogoś mąż kapie dzidzie, przecież nie ma w tym nic złego. To, że u nas jest inaczej to nie zbrodnia. Nam tak pasuje, a mąż odciąża mnie naprawdę bardzo mocno, angażuje się, czuje potrzebny w innych okołobobasowych czynnościach :).

Linka2019, Annie1981 lubią tę wiadomość

f2wlpx9ishio9eby.png
    tb738ribmbqosoos.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 lutego 2021, 10:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez dzisiaj będę jadla kefir i jeszcze wczoraj jadłam z ziemniakami :D normalnie nie lubie i nie zjadłabym ale gorące ziemniaki i zimny kefir wczoraj to było dla mnie potrawa jak w restauracji najlepszej :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 lutego 2021, 10:50

• koffy Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2021, 10:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O wanienkach z dopływami to każdy kto ma to mówi mi że po kilku uczuciach zaczyna cieknac z tego, dlatego takiej nie rozpatruje. O stoiskach też już właśnie nieraz słyszałam że się potrafią złożyć / podjechać czy coś.. ogólnie odradzaja. Mam w łazience wolny blat tak że wanienka ta 86cm co zalecają do 6 miesięcy postawię bez problemu i chyba po prostu kupię taka najprostszą bo już sama nie wiem. Co do mycia babka to odrazu mówili mi że nie powinno się nie tylko że względu na bakterie ale i zmniejszony kontakt rodzica z dzieckiem co może dziecko stresować. Polecali myć nawet bez użycia pieluchy, tylko sama ręką, tak jak się zaleca myć dorosłym bo to najlepsze ponoć dla skóry, daje dziecku poczucie bezpieczeństwa i można wprowadzić elementy masażu.

f2w390bvlnherxsi.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 lutego 2021, 10:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a co myślicie o tych wanienkaxh składanych ja się nad tym zastanawiam bo chciałabym wyjechać na wieś z dzieckiem i mężem jak zrobi się cieplej ale przeraża mnie mysl ze trzeba spakować tyle rzeczy wózek i jeszcze ta wanienka kokon :D chyba tir będzie potrzebny :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 lutego 2021, 10:55

• KORRALIKK Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2021, 10:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ta wanienka z Ikea jest świetna, w sam raz, nie za duża i wygodna. Ale nam się przyda skladana.

dqprj44j0o4bjh25.png
  • Annie1981 Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2021, 11:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chyba pojawiła mi się siara. Mam takie kropki zaschnięte na sutkach.

mnNAp0.png
    80wKp0.png

💔Aniołek 03.03.2020 - 7 tc💔
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 lutego 2021, 11:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KORRALIK a jaka wanienkę skladana planujesz zakupić?
    Mąż wczoraj zamówił przewijak zastanawiałam się czy wybrać ten z Ikei ale stwierdziliśmy z mężem ze sobie darujemy i będziemy mieli nakladane na łóżeczko i komodę z allegro i wybrał jakiś wzór ja bym oczywiście wybrała jakiś ewentualnie w gwiazdki albo gładki ale mąż oczywiście ma inny styl :D
    Będziemy też wybierać rzeczy do fotelika i planuje juz rzeczy włożyć do reklamówki i mu opisać do fotelika wtedy wiem że niczego nie zapomni ;)
    Mąż chciał wybrać taki fotelik na dłużej żeby był ale wybiłam mu to z głowy i wydaje mi się ze lepiej zmienić fotelik jak dziecko urośnie poza tym to tez trzeba dźwigać jak myślicie widziałam foteliki od do 13 kg i takie do 36kg i ten mąż chcial wybrać

• zokeia Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2021, 11:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zosia, myslę, że ta skłądana wanienka to też super rozwiązanie na co dzień.

W kwestii fotelików to odsyłam na osiem gwiazdek. Tam pisali, że jak coś jest do wszystkiego, to w przypadku fotelików jest do nieczego. Myslę, że warto kierować się tylko rekomendacjami odnośnie bezpieczeństwa. To, że coś jest dopuszczone do sprzedaży (ma homologację) nie znaczy, że jest najbezpieczniejsze.

Annie1981 lubi tę wiadomość

tb73epoky7bge1zc.png
    atdc4z173dng7siu.png
    43kt3e5e37vlpped.png
  • Dorciax Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2021, 11:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do wanienki to kupiłam z Ikea. Będę do szafy chować 😉

Ja dzisiaj jestem padnięta.. Moja mała tak mi daje popalić. Rozumiecie ze jak wczoraj się położyłam o 22 to ona do 1:30 bez przerwy pływała w brzuchu, skakała, fale robiła. Nie było nawet 5-10min przerwy. Już byłam tak zmęczona ze zasnęłam... A dzisiaj od rana to samo. Jakieś nadpobudliwe dziecko mam 😅

Olciak lubi tę wiadomość

ojxezbmhh2cawbkd.png

9.04.2021 Laura, nasze największe szczęście 👨‍👩‍👧

4.08 beta 277
    6.08 beta 601
    11.08 beta 2800
    17.08 beta 17000
    22.08 serduszko 💚
  • koffy Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2021, 11:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O fotelimach do 36kg słyszałam tylko tyle że w żadnym wieku dziecka nie spełniają swojego zadania i nie znam nikogo kto odważył by się taki kupić.. najpierw łupina do 13 kg a potem dopiero następny fotelik. Nawet takiego nie widziałam w żadnym specjalistycznym sklepie z fotelikami więc Zosla nie daj się w tej kwestii mężowi.
    Polecam też dobieranie fotelika do samochodu konkretnego. Ogólnie polecany Avionaut ( super fotelik) mógłby mi udusić dziecko że względu na tragiczne kąty.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 lutego 2021, 11:42

zokeia, Annie1981 lubią tę wiadomość

f2w390bvlnherxsi.png
  • KORRALIKK Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2021, 11:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    https://allegro.pl/oferta/wanienka-dla-dziecka-skladana-littlefeet-poduszka-9568906667?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_DCK_BG_pla_zdrowie_higiena&ev_adgr=Wanienki+i++akcesoria&gclid=Cj0KCQiA0-6ABhDMARIsAFVdQv83cNe2zvwuTJ_240-pwbsgES6WkyfyPGWHlscy1-Qs8EVim4zrFQYaAp_zEALw_wcB

dqprj44j0o4bjh25.png
  • Karola3xJ:D Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2021, 11:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    koffy wrote:
    O fotelimach do 36kg słyszałam tylko tyle że w żadnym wieku dziecka nie spełniają swojego zadania i nie znam nikogo kto odważył by się taki kupić.. najpierw łupina do 13 kg a potem dopiero następny fotelik. Nawet takiego nie widziałam w żadnym specjalistycznym sklepie z fotelikami więc Zosla nie daj się w tej kwestii mężowi.
    Polecam też dobieranie fotelika do samochodu konkretnego. Ogólnie polecany Avionaut ( super fotelik) mógłby mi udusić dziecko że względu na tragiczne kąty.
    No widzisz. A nam ten fotelik sprzedali w ośmiu gwiazdkach dla dziecka które miało 9 miesięcy😀Mamy Graco Slimfit. I to był fotel dobrany przez fachowców 😀
    Łupinę mieliśmy pebbke plus, avionaut nam stał na baczność na naszym siedzeniu 😀

preg.png
  • Karola3xJ:D Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2021, 11:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    https://www.warszawaosiemgwiazdek.com/strona-produktu/graco-slimfit-fiery-red-0-36kg

Oczyswiscie na początek łupina ale później serio są tańsze dobre fotele. Nie każdy musi miec max waya(które mają terwz aferę za styropiany) i minikidy

preg.png
  • koffy Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2021, 11:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi w 8gwiazdek powiedzieli że foteliow 0-36 nie kupuje 🤔 może wam akurat dla starszego dziecka się ułożył bo wiem że dla większych dzieci to każą z dzieckiem przyjechać i przymierzając do samochodu i warunków fizycznych dziecka. Może odnosili się głównie do tego że od tego 0 nie wolno. Wiem że wszyscy mają u mnie dobrane najpierw 0-13, potem 9-36 bodajże, na pewno nie odrazu 0-36.
    U mnie właśnie też taki problem z Avionaut był.. mają ponoć nad tym pracować bo to bardzo częsty problem jak się chce bazy używać, dlatego mam maxi cosi coral :)

Annie1981 lubi tę wiadomość

f2w390bvlnherxsi.png
‹‹ 592 593 594 595 596 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Pozytywny test ciążowy i co dalej?

A więc stało się! Zrobiłaś test ciążowy i wynik wyszedł pozytywny. Gratulacje! To co zapewne wiesz na pewno, to fakt, że przed Tobą wiele zmian. Jakie to będą zmiany, czego się teraz spodziewać? Przeczytaj na co powinnaś być gotowa, jak się do tego przygotować i co po kolei powinnaś  zrobić gdy już wiesz, że pod Twoim sercem zagościło nowe życie.

CZYTAJ WIĘCEJ

7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz owulacji OvuFriend

Wydaje Ci się, że działanie kalendarza owulacji sprowadza się tylko do wyznaczania dni płodnych i terminu owulacji? Nic bardziej mylnego! Podczas prowadzenia obserwacji w kalendarzu OvuFriend możesz dowiedzieć się o rzeczach, które wspomogą Twoje starania o dziecko. Poznaj 7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz dni płodnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kluczowe składniki dla przyszłej Mamy, czyli co warto suplementować w ciąży

Ciąża to odmienny i wyjątkowy stan, który jest jednocześnie dużym wyzwaniem dla organizmu kobiety. To czas, kiedy zmienia się zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Które z nich są szczególnie istotne dla przyszłej mamy i dla rozwijającego się dziecka? Co warto suplementować w ciąży, aby zadbać o zdrowie i rozwój maluszka? 

CZYTAJ WIĘCEJ