X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne ♥️ Kwiecień 2021 ♥️
Odpowiedz

♥️ Kwiecień 2021 ♥️

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 lutego 2021, 17:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie ja miałam inne wyobrażenie na temat porodu i wiadomo różnie może przebiegać ale warto sobie zobaczyć ta optymistyczną wersję;)
    Narazie się na nic nie nastawiam bo dalej nie wiem na czym stoję jaka metoda urodzę. Juz pytałam ale jakie macie połozenie dziecka jest ktoś kto ma pośladkowe?
    Ja też jestem rozdrazniona ale oknami w ogóle się nie przejmuje chyba wole ogarniać je po porodzie latem.

• zokeia Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2021, 17:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie też na początku zaskoczyło to, że zdecydowała się nagrać poród. Ale filmik jest estetyczny, a do tego własnie pokazuje jak młoda dziewczyna przezywa ten moment. Mysle, że to fajnie, że masa obserwatorek zobaczy radosne strony porodu, a nie tylko to co pokazują na filmach w TV. Ok, jak ktoś zajdzie w ciążę to szuka informacji, ale myslę, że ważne też, żeby pozytywne tresci na temat porodu były drukowane dziewczynkom od najmłodszych lat. I to jest takie pozytywne medium.

U Andziaks było super! czy ona brała znieczulenie? Wiem, że rodziła w Medicover, ja w zwykłej Państwówce, ale opieka była taka sama. Do tego panie mnie tuliły, masowały, wycierały łzy, rozsmieszały i dbały o męża. Uwazam, że za drugim razem było lepiej jak u Andziaks ;)

Korralik, jak miałam koleżankę w pokoju, to on doglądała malucha. Czasem brałam tez łóżeczko ze sobą do łazienki. A jak nie było wyjścia, to wiozłam do dyżurki połoznych. To normalne, nikt nie robił problemu.

Zorientuj się, czy w Twoim szpitalu nie ma laktatorów. Wtedy dostajesz jednorazowy, sterylny komplet końcówek, które używasz. Do wyparzania możesz też poprosić Panie z kuchni, żeby włożyły zestaw do mikrofalówki (medela ma specjalne woreczki).

Annie1981 lubi tę wiadomość

tb73epoky7bge1zc.png
    atdc4z173dng7siu.png
    43kt3e5e37vlpped.png
  • Roksi Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2021, 18:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Korralikk jak byłam w szpitalu to te dziewczyny po porodach już normalnie w pokoju w tych wózkach zostawiały dzieci, one większość czasu i tak śpią na początku bo pewnie tez są wymęczone porodem 😁 jak będziesz miała współlokatorkę to wydaje mi się ze tez może spojrzeć na malucha..poza tym położne tez często pytały czy zabrac dziecko żeby się przespac itp..i tez tak myśle ze taki pierwszy prysznic od razu po porodzie to raczej samej nie bierzemy bo może się słabo zrobić? A ze teraz męża nie ma na porodówkach to pewnie położne doglądają 🤔

KORRALIKK lubi tę wiadomość

age.png
    23.03.2023 💙
    39+1 3950g | 35+6 3100g | 32+6 2200g | 29+1 1450 g | 24+6 860 g | 22+6 600 g | 21+1 400 g |12+6 👶🏻 6.5 cm | 9+0 👶🏻 2 cm | 6+2 ♥️ |17.07.22 ⏸
    👧🏻 24.04.21
  • KORRALIKK Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2021, 18:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki zokeia! Laktator jest w moim szpitalu, dlatego swojego nie biorę od razu, tylko jak się okaże, że maluch ma duży problem i będę musiała być na laktatorze ciągle to mąż przywiezie moj. Można podawać paczki.

zokeia lubi tę wiadomość

dqprj44j0o4bjh25.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 lutego 2021, 18:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak miała znieczulenie po prysznicu
    Ja wzięłam laktator wyparzony jeśli jest w szpitalu trudno wole w razie czego mieć swój

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 lutego 2021, 18:43

zokeia lubi tę wiadomość

• Butterfly02 Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2021, 18:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zgadzacie się na zabieg Credego? Zapomniałam, że w ogóle coś takiego istnieje ;)
    Powiedzcie mi do czego służą te muszle laktacyjne?

thgfe6hhx1actwcv.png
    4 cykl 🍀
    28 dc ⏸️
    27.07. 💉 Beta 6,720 mIU/ml
    03.08. 💉 Beta 277,600 mIU/ml
  • Butterfly02 Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2021, 18:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Widziałam poród Andziaks, w sumie byłam też w szoku, że pokazała wszystko od początku do końca. Faktycznie wzruszający vlog, miły dla oka. Ciekawe czy gdyby miała hardcorowy poród czy też by dodała ;) Ale poród miała super, w kolejnych filmach widziałam, że dzidzia bezproblemowa, wszędzie podróżowali, chodzili do restauracji z nią.. Czyli wszystko wprost przeciwnie do mojego porodu i okresu niemowlęcego ;)

zokeia, nesssssa lubią tę wiadomość

thgfe6hhx1actwcv.png
    4 cykl 🍀
    28 dc ⏸️
  • m85t Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2021, 19:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jakie macie materace do koszy mojżesza? Ja mam kosz shnuggle ale ich materac jest strasznie cienki i teraz nie wiem czy kupować nowy tej firmy czy znalazłyscie może coś lepszego.

8p3os65gpld599aw.png
    zrz63e5ep5tl97xi.png
  • Nagietek Ekspertka

Wysłany: 23 lutego 2021, 19:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem po wizycie i znów wrócił temat hipotrofii 😔 Piotruś ma ok 1300g. Cztery tygodnie temu miał 950g. Dostałam skierowanie do poradni patologii ciąży. Wizytę mam w czwartek.

1kk020mm6bs2x578.png
    1kk0wn15qxgck3u0.png
  • Linka2019 Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2021, 19:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KORRALIKK wrote:
    O właśnie takie sprawy jak prysznic, czy nawet wyjście do wc, to mam poprosić położną, żeby została z małym? Albo użycie laktatora i co dalej? Jak go umyć, wyparzyć w warunkach szpitalnych?

Jak będziesz miała sale wieloosobową, to widziałam, ze dziewczyny pilnują sobie dzieci nawzajem, a idzie się myć czy ogarnąć jak dziecko śpi, albo zabierają je na szczepienie, usg itp. Wydaje mi się, że nie ma w szpitalu tylu położnych, aby się każda dzieckiem zajmowała, jak ktoś chce się umyć. Dziecko najwyżej zacznie płakać.

• nick nieaktualny

Wysłany: 23 lutego 2021, 19:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nagietek jedyne co mogę doradzić to leżeć dużo na lewym boku jesc dużo serków homogenizowanych i białka zresztą dużo jeść pije 2 / 3 kubki mleka i jem dużo słodyczy moja teraz przybiera około 300 g na tydzień nie spodziewałam się tego tym bardziej że w 30 tc miałam około 1200 g tydzień później podobnie 1300 coś i spakowaną torbę do szpitala a później zaczęła przybierać a ja jadłam na potęgę lekarz zalecił mi tez picie wody z miodem. kilka razy piłam tez nutridrinka na moim liczniku 83 kg szok przytyłam juz 16 kg ale mam to gdzieś najważniejsze żeby dziecko urodziło się zdrowe u mnie przyczyną najprawdopodobniej była przez te wymioty wiedziałam że to zle się odbije i na mnie i dziecku.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 lutego 2021, 19:52

• Desperatka_87 Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2021, 19:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nagietek wrote:
    Jestem po wizycie i znów wrócił temat hipotrofii 😔 Piotruś ma ok 1300g. Cztery tygodnie temu miał 950g. Dostałam skierowanie do poradni patologii ciąży. Wizytę mam w czwartek.
    Wiem, że stres jest, ale może Ci to doda otuchy: moja koleżanka 2 tygodnie temu urodziła w 38tc syna przez CC. Mały ważył 1750g i mierzył 43cm. Nie potrzebował inkubatora, a teraz bardzo szybko nadgania wagę.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 lutego 2021, 20:19

Szymon urodzony 08.04.2021 g. 12.15 waga 3950g wzrost 59cm
    ❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️

Pierwsza ciąża- Aniołek 13 tc (10.04.2020)
    2nn39jcg7m3w65mu.png

• 1Malinka1 Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2021, 19:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tutaj jest przykaz, że jak wychodzisz gdzieś to dziecko ma być w tej takiej przezroczystej „wanience”, wybaczcie nie znam profesjonalnej nazwy. Ja nie angażowałam nikogo bo dziewczyny po CC i obie cierpiały. A wychodziłam normalnie do łazienki się umyć. Ale wiadomo kąpiel expres i zaraz byłam przy małej.

f2wlpx9ishio9eby.png
    tb738ribmbqosoos.png
  • Parachute90 Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2021, 20:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    1Malinka1 wrote:
    Tutaj jest przykaz, że jak wychodzisz gdzieś to dziecko ma być w tej takiej przezroczystej „wanience”, wybaczcie nie znam profesjonalnej nazwy. Ja nie angażowałam nikogo bo dziewczyny po CC i obie cierpiały. A wychodziłam normalnie do łazienki się umyć. Ale wiadomo kąpiel expres i zaraz byłam przy małej.

U nas mowia na to mydelniczka 🙂

1Malinka1 lubi tę wiadomość

12.19 // 6tc 💔
    04.20 // 5tc 💔
    5b09e6ydhpvcz6yd.png
  • beti97 Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2021, 20:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jutro coś czuję z niczym nie ruszę. Może prócz tej firanki. Wizyta u gina na 16:20 . Obiad zamówię. Muszę poświęcić trochę czasu dziewczynkom. Bo latam po domu sprzątam , nadrabiam i jakoś przez ostatnie parę dni nie miałam czasu dobrze się z nimi pobawić a za chwilę pojawi się braciszek i wywróci nasz rytm do góry nogami.

❤️Córcia2015
    ❤️Córcia2018
    💙Synek2021
    preg.png
  • beti97 Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2021, 20:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nagietek to rzeczywiście malutko. Moja sąsiadka jak chodziłam z młodszą w ciąży urodziła córcię 50 cm i 2100 g ważyła. Teraz nic po niej nie widać. Wyższa od mojej z 5 cm , szczuplutka ale nie za chuda. Też ją położyli wcześniej do szpitala i w 37 tyg rozwiązali ciążę. Leżała z nią bardzo otyła kobitka która za nic miała zalecenia lekarzy. Też urodziła hipotrofika. Po roku widziały się na ryneczku. Ten maluch był już mega grubiutki. Nie wiem czy przez to jak go po porodzie rodzice karmili czy geny.

❤️Córcia2015
    ❤️Córcia2018
    💙Synek2021
    preg.png
  • zokeia Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2021, 20:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pisząc o lozeczku myslalam wlasbie o tej wanience :) na mnie kiedys polozna nakrzycAla, ze ide z dzieckiem na rekach, a po porodzie moge przeciez zemdlec.

Zosia u mnie od miesiaca czy nawet dluzej jest glowka w dol.

tb73epoky7bge1zc.png
    atdc4z173dng7siu.png
    43kt3e5e37vlpped.png
  • Butterfly02 Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2021, 21:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny ratunku pomocy...
    Z synem w 1 ciazy jak zaczęłam rodzić to myślałam że będę mieć biegunkę. Siedziałam na toalecie i mialam tylko prądy w plecach a mama do mnie, że to skurcze a nie biegunka. Teraz mam identyczne uczucie tylko, ze czuje w całym brzuchu... czy to możliwe żebym miała skurcze? Łapie i odpuszcza... wziąć nospe? Boze masakra

thgfe6hhx1actwcv.png
    4 cykl 🍀
    28 dc ⏸️
  • JJJ Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2021, 22:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Butterfly02 wrote:
    zgadzacie się na zabieg Credego? Zapomniałam, że w ogóle coś takiego istnieje ;)

Podbijam pytanie! Dla mnie wydaje się bezsensowny, podobno dzieci często mają po nim problemy z oczami, ale chętnie poczytam opinie innych.

Muszle laktacyjne z tego co czytałam mają wiele zastosowań. Podczas karmienia na drugą pierś, gdy leci z niej pokarm, w czasie hartowania brodawek, żeby były "na powietrzu" tzn nie dotykały materiału biustonosza, na yt widziałam, że jedna kobieta zakłada je przed karmieniem, żeby zebrać to początkowe mleko, które leci pod dużym ciśnieniem. Chwilę je trzyma i dopiero później normalnie karmi dziecko. Ja wrzuciłam do koszyka przy okazji zakupów w Gemini :)

Butterfly02 lubi tę wiadomość

🩵 04.2021
    🩵 05.2024
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 lutego 2021, 22:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Butterfly oczywiście nospa albo magnez ja mam zalecone juz 4 razy dziennie magnez i w razie skurczy zwiekszać

Butterfly02 lubi tę wiadomość

‹‹ 651 652 653 654 655 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Comiesięczne rozczarowanie... Jak radzić sobie z emocjami, gdy kolejny raz pojawia się jedna kreska?

Dla wielu par każdy kolejny miesiąc bez ciąży jest jak utracona szansa. Trudne emocje kłębią się w pierwszych dniach cyklu. Najczęściej jest to żal, smutek, bezsilność, rozczarowanie... Dlaczego kolejny miesiąc się nie udało? Jak sobie radzić z tymi trudnymi emocjami? Podpowiada Psycholog Niepłodności - Anna Wietrzykowska.

CZYTAJ WIĘCEJ

Niedobór kwasu foliowego - zaskakujące wyniki badań

Niemalże każda kobieta starająca się o dziecko ma świadomość, że podczas starań oraz w czasie ciąży powinna suplementować kwas foliowy. Jednak najnowsze doniesienia lekarzy wskazują na duże problemy z jego przyswajalnością. Co to oznacza? Niedobór kwasu foliowego - jakie mogą być tego skutki? Nawet pomimo zażywania kwasu foliowego, kobiety w dalszym ciągu mogą być narażone na ryzyko chorób/powikłań związanych z jego niedoborami. Jak temu zaradzić? Przeczytaj najnowsze doniesienia i zalecenia ginekologów.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Planowanie ciąży, czyli o tym jakie badania przed ciążą warto wykonać

Planowanie ciąży to ważny moment w życiu każdej kobiety. Zastanawiasz się jakie badania przed ciążą warto wykonać? A może warto pomyśleć o dodatkowych szczepieniach? Co zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na zdrową, szczęśliwą ciążę? Przeczytaj, które szczepienia musisz zrobić jeszcze przed rozpoczęciem starań, a które spokojnie możesz zrobić nawet będąc już w ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ