X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne KWIECIEŃ 2023
Odpowiedz

KWIECIEŃ 2023

Oceń ten wątek:
  • MaggieMay Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2023, 23:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madzia35 wrote:
    A jak sie wchłania? Bo balsam pomimo gestej konsystencji jest bardzo przyjemny w użyciu i nie lepi się, co mnie zawsze denerwuje w kremach.

No nie wiem jak to opisać, zostawia taki film, ale nie jak krem, tylko prędzej jak oliwka, ale też nie do końca. Później, jak się wchłonie, to skóra jest miękka i bardziej rozciągliwa.

Krem Mustela mi śmierdzi, do tego moja skóra po nim jest szybko spowrotem sucha.
    Oliwka nie ma zapachu i pomaga mi na swędzenie, ale też nie nawilża.

Nie miałam balsamu, nie mogę porównać.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 lutego 2023, 23:18

age.png
    2018 diagnoza PCOS, Hashimoto
    03.2020 start starań
    08.2020 usunięcie ciąży ektopowej z jajowodem
    2021 LEEP szyjki macicy
    2021 6x stymulacja clo/aromek / ovitrelle / encorton / accard
    06.2022 GAMETA KIELCE start IVF - Gonal / Cetrotide / Ovitrelle / Duphaston / Dostinex
    07.2022 punkcja - 13 komórek - 8 dojrzałych - 6 zapłodnionych - mamy ❄️❄️❄️
    08.2023 FET+AH+embrioglue - 4AA - Estrofem / Duphaston / Cyclogest / Fraxiparine
    6dpt - beta 37.9
    8dpt - beta 121
    13dpt - beta 864
    6t4d - CRL 0,64cm, jest ❤️
    10t4d - CRL 4,02 cm
    12t3d - CRL 6,31 cm, USG+PAPPA - ryzyka niskie
    14t4d - 101,9 g
    18t4d - 295 g
    20t4d - 378 g - USG połówkowe 👍
    22t4d - 522 g
    25t4d - 871 g
    28t5d - 1498 g USG prenatalne III trym.
    29t4d - 1678 g
    31t3d - 2275 g USG prenatalne III trym. 👍
    38t6d - 3960 g szczęścia ❤️
  • Mamamani Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2023, 23:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja używam Oilan mama balsam,jak zapomnę się posmarować to mnie swędzi skóra i pewnie by chciał się zrobić rozstęp,narazie nie mam a brzuch mam wrażenie ze jest wielkości tego do porodu z córką, bardzo twardy już,nie mam pojęcia jak on się na rozciągać jeszcze tyle czasu, ja mam jeszcze dwa miesiące do terminu

Mvada lubi tę wiadomość

event.png
  • Mamamani Autorytet

Wysłany: 26 lutego 2023, 02:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A i zaznaczam, że tendencje do rozstępów mam, jak dorastałam to posiekało mi od połowy plecy, po ciąży z córką mam głębokie koleiny na udach/ pośladkach przy samym kroczu,bo nawet nie sądziłam że tam się mogą robić no i całe piersi w drobne kreski, także tam mnie już chyba ominie bo mam rozciągniętą skórę.Piersi smarowałam wtedy czymś chyba z lirene typowo na nie, widocznie tamto nie działało.

Mvada lubi tę wiadomość

event.png
  • Solemio Ekspertka

Wysłany: 26 lutego 2023, 07:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    cslza wrote:
    Jestem już mamą 3 dzieci. Druga cesarka okropna, znacznie gorsza.... Dzieci ok, oboje 10/10, chlopak 1250g 39cm, dziewczynka 1770g i 41cm. Oboje śliczniutcy, od razu płakali i jestem zakochana 🥰🥰🥰🥰🥰

Padam z nadmiaru emocji, dobranoc.
    Iza, gratulacje mamusiu! 💕
    Super, że dzieciaki masowo tak fajnie jak na ten tydzień i że dobrze się mają. Teraz jeszcze trochę podrosną, nauczą się jeść i do domu 😊 mam nadzieję, że macie fajne wsparcie neonatologiczne, położnych i laktacyjne. Jakbyś miała pytania, to służę pomocą, dla mnie to wszystko jeszcze jest bardzo świeże w pamięci.

cslza, Mvada lubią tę wiadomość

age.png
  • cslza Autorytet

Wysłany: 26 lutego 2023, 08:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Solemio wrote:
    Iza, gratulacje mamusiu! 💕
    Super, że dzieciaki masowo tak fajnie jak na ten tydzień i że dobrze się mają. Teraz jeszcze trochę podrosną, nauczą się jeść i do domu 😊 mam nadzieję, że macie fajne wsparcie neonatologiczne, położnych i laktacyjne. Jakbyś miała pytania, to służę pomocą, dla mnie to wszystko jeszcze jest bardzo świeże w pamięci.

Mamy się nie nastawiać, że wrócą do domu przed terminem porodu z daty OM. Czyli przelom kwietnia i maja...

A na imię nam Gaba, chociaż wiem, że nick tego nie sugeruje ;)

Mvada, lipa lubią tę wiadomość

31.01.2018 Synek 👦 40+3
    7tc [*] 04.2022
    25.02.2023 Bliźnięta 🧑👩 30+6
  • MarBal Autorytet

Wysłany: 26 lutego 2023, 08:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MaggieMay wrote:
    Właśnie tak pachnie i bardzo mi się podoba :) Rozumiem, nie musi pasować.
    Mnie znowu nie pasuje zapach kremu Mustela. Na opakowaniu niby napisali, że jest bezzapachowy, ale mój ciążowy nos wyraźnie wyczuwa jakąś taką zgniliznę.
    No właśnie to zależy od gustów.ja nigdy nie lubiłam takich zapachów słodkich tak samo jakiś wanilii,ciasteczkowych itp.
    Wtedy pamiętam że wygrałam ten zestaw kosmetyków palmers na jakiś warsztatach.pptem kupiłam olbas oil i już do końca ciąży tego używałam i rok po ciąży a itak mi w 9 miesiącu wysypało brzuch więc teraz też nie liczę na cud .
    Ten olejek mustela też nie pachnie wcale.do bobasa też zamówiłam z musteli żel do kąpieli bo pamiętam z córką miałam i był super.no ale tak jak mówię to zależy od gustów 🙂

05396a9a8c.png
  • MarBal Autorytet

Wysłany: 26 lutego 2023, 08:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cslza a jak maluszki mają na imię ?
    Ja myślałam że jak wcześniaki osiągają te 2 kg i wszystko jest ok to wypuszczają do domu. A ty z nimi ciągle będziesz w tym szpitalu czy jak to wygląda?
    Ja się zaczynam stresować ta cesarka .dziś mi się śniło że urodziłam i mój syn odrazu był już taki duży nastolatek a ja chodziłam z tą blizna i ciągle ja oglądałam i była taka duża i bolesna 🤦

05396a9a8c.png
  • Solemio Ekspertka

Wysłany: 26 lutego 2023, 09:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    cslza wrote:
    Mamy się nie nastawiać, że wrócą do domu przed terminem porodu z daty OM. Czyli przelom kwietnia i maja...

A na imię nam Gaba, chociaż wiem, że nick tego nie sugeruje ;)
    Mnie też tak mówili, a wyszłam tak jakby w 36+5, także wszystko zależy jak dzieci będą rosły i się dostosowywały do życia poza brzuchem. U nas kryterium to było minimum 2 kg i umiejętność samodzielnego jedzenia (butelka, pierś albo mieszanie).

Mvada lubi tę wiadomość

age.png
  • cslza Autorytet

Wysłany: 26 lutego 2023, 10:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Solemio wrote:
    Mnie też tak mówili, a wyszłam tak jakby w 36+5, także wszystko zależy jak dzieci będą rosły i się dostosowywały do życia poza brzuchem. U nas kryterium to było minimum 2 kg i umiejętność samodzielnego jedzenia (butelka, pierś albo mieszanie).

U nas jest dokładnie takie samo kryterium wyjścia i wiemy, że oni wolą nas nastawić jak na wojnę, a w razie co się miko zaskoczymy :)

Tutaj wypisują po 3 dobach od CC, czyli jak rodziłam wczoraj to wyjdę we wtorek. Bez dzieci niestety :(

Mvada lubi tę wiadomość

31.01.2018 Synek 👦 40+3
    7tc [*] 04.2022
  • Solemio Ekspertka

Wysłany: 26 lutego 2023, 11:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    cslza wrote:
    U nas jest dokładnie takie samo kryterium wyjścia i wiemy, że oni wolą nas nastawić jak na wojnę, a w razie co się miko zaskoczymy :)

Tutaj wypisują po 3 dobach od CC, czyli jak rodziłam wczoraj to wyjdę we wtorek. Bez dzieci niestety :(
    Szkoda, że nie możesz z nimi zostać. Z drugiej strony masz też synka w domu. Pewnie są opcje odwiedzin i kangurowania przez rodziców - podowiaduj się i dacie radę ❤💪

Mvada lubi tę wiadomość

age.png
  • cslza Autorytet

Wysłany: 26 lutego 2023, 12:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Solemio wrote:
    Szkoda, że nie możesz z nimi zostać. Z drugiej strony masz też synka w domu. Pewnie są opcje odwiedzin i kangurowania przez rodziców - podowiaduj się i dacie radę ❤💪

Na razie tylko glaskanie w inkubatorze, ale nic nie szkodzi, ja poczekam na moje bobasy :) oni muszą nabrać sił, a ja rozkręcić laktacyjne 💪

Mvada, MarBal, MaggieMay, Taka_Sytuacja lubią tę wiadomość

31.01.2018 Synek 👦 40+3
    7tc [*] 04.2022
  • Solemio Ekspertka

Wysłany: 26 lutego 2023, 12:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    cslza wrote:
    Na razie tylko glaskanie w inkubatorze, ale nic nie szkodzi, ja poczekam na moje bobasy :) oni muszą nabrać sił, a ja rozkręcić laktacyjne 💪
    Na spokojnie, krok po kroku i wszystko ogarniecie. Ty dojdziesz do siebie, zadbasz o laktację, a maluchy są pod dobrą opieką ☺ Ja chyba pierwszy raz kangurowałam po 48 godzinach od porodu i szczerze polecam, jeżeli jest u Was w szpitalu taka możliwość (normalnie mi synka z inkubatora wyciągali na te 2 h i początkowo miał nawet rurkę z dodatkowym tlenem przyczepioną w pobliżu). A głaskanie w inkubatorze też super ważne!! 💕

Mvada lubi tę wiadomość

age.png
  • Lilly123 Autorytet

Wysłany: 26 lutego 2023, 17:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cslza gratulacje!! ♥️

cslza, Mvada lubią tę wiadomość

♀️- 01.2018
    ♂️ - 05.2023
  • Nieśmiała Autorytet

Wysłany: 27 lutego 2023, 05:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzisiaj w nocy bolał mnie pępek... I to nie lekko a mocno . Jeszcze dodatkowo w tym miejscu Mały naciągnął mi skórę jak się wypychał, zobaczyłam gwiazdki... Nie pamiętam z poprzedniej ciąży, aby pępek bolał..
    Dodam że jest taki rozciągnięty poziomo i trochę napięty, bo brzuch już duży jest

Mvada lubi tę wiadomość

age.png
  • Taka_Sytuacja Autorytet

Wysłany: 27 lutego 2023, 08:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dziś w toalecie zauważyłam coś na papierze i albo wypadł mi cały probiotyk dopochwowy (kształt by się zgadzał tylko kolor zmienił się z białego na żółtawy, przy czym już kilka miesięcy biorę i pierwszy raz cały wyleciał nierozpuszczony) albo to czop śluzowy (na google wygląda podobnie) czuje się normalnie, żadnych skurczy więc chyba bez paniki 🤔 jutro mam wizytę kwalifikacyjną do szpitala to poproszę gina by to zweryfikował a w międzyczasie chyba się w końcu wezmę za torbę porodową 😅

Mvada lubi tę wiadomość

Ona: 35lata Niedoczynność tarczycy, Endometrioza, PCOS
    On: 40lat Morfologia 3% DFI: 32% > 29%
    Dziecko 2016 po 18cs
    Starania o rodzeństwo od kwietnia 2019:
    04.19 ciąża biochemiczna, 2x IUI :( 08.22 pozytywny test po biopsji endometrium :)
    Córcia ❤️ tp. 11.04
  • Solemio Ekspertka

Wysłany: 27 lutego 2023, 09:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nieśmiała hmmm, a może masz rozejście mięśnia przy pępku i dlatego tak boli jak się dzidzia rozpycha? Ja nie wiem, nie znam się, tak sobie dywaguje 😉 ja w pierwszej ciąży miałam łożysko z przodu i teraz wiem jaki to był komfort. Teraz jak łożysku z tyłu,to te kopniaki tak mnie bolą... Masakra.

Taka_Sytuacja może to ten probiotyk. Mogłaś zobaczyć jaka konsystencja tego była. Ale faktem jest, że ja też się muszę zmobilizować do spakowania torby. Biorę się za to od 2 tygodni i nie wychodzi 🙈

Mvada lubi tę wiadomość

age.png

Wysłany: 27 lutego 2023, 09:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nieśmiała wrote:
    Dzisiaj w nocy bolał mnie pępek... I to nie lekko a mocno . Jeszcze dodatkowo w tym miejscu Mały naciągnął mi skórę jak się wypychał, zobaczyłam gwiazdki... Nie pamiętam z poprzedniej ciąży, aby pępek bolał..
    Dodam że jest taki rozciągnięty poziomo i trochę napięty, bo brzuch już duży jest
    Ja też 3 tyg temu miałam jakiś nadwrażliwy pępek - myślałam że to wina spodni że coś mnie drażni. W pierwszej ciąży też tak nie miałam.
    Wogóle śmiesznie mi on teraz wygląda bo mam dziurki od kolczyka: dwie nad i dwie pod i one nie są teraz w jednej linii tylko każda poszła w swoją stronę i zrobiły zyg zag 🤣

Mvada lubi tę wiadomość

Dziecko 2016 po 18cs
    04.19 ciąża biochemiczna, 2x IUI :( 08.22 pozytywny test po biopsji endometrium :)
    Córcia ❤️ tp. 11.04

Wysłany: 27 lutego 2023, 09:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Solemio wrote:
    Nieśmiała hmmm, a może masz rozejście mięśnia przy pępku i dlatego tak boli jak się dzidzia rozpycha? Ja nie wiem, nie znam się, tak sobie dywaguje 😉 ja w pierwszej ciąży miałam łożysko z przodu i teraz wiem jaki to był komfort. Teraz jak łożysku z tyłu,to te kopniaki tak mnie bolą... Masakra.

Taka_Sytuacja może to ten probiotyk. Mogłaś zobaczyć jaka konsystencja tego była. Ale faktem jest, że ja też się muszę zmobilizować do spakowania torby. Biorę się za to od 2 tygodni i nie wychodzi 🙈
    Żałuje że tego w paluchy nie wzięłam właśnie. Bo pierwsza myśl że to probiotyk, więc wyrzuciłam i spuściłam wodę, a potem mnie tknęło że może to czop...

Mvada lubi tę wiadomość

Dziecko 2016 po 18cs
    Córcia ❤️ tp. 11.04
  • Solemio Ekspertka

Wysłany: 27 lutego 2023, 11:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Taka_Sytuacja wrote:
    Żałuje że tego w paluchy nie wzięłam właśnie. Bo pierwsza myśl że to probiotyk, więc wyrzuciłam i spuściłam wodę, a potem mnie tknęło że może to czop...
    Obserwuj co się będzie działo. Ja tam obstawiam probiotyk. A swoją drogą ostatnio słuchałam podcastu zaufaj położnej i mówiła tam, że odejście fragmentu czopa to nie jest zwiastun bliskiego porodu i że to może się zacząć dziać ładne parę tygodni przed.

Mvada lubi tę wiadomość

age.png
  • Nati6 Autorytet

Wysłany: 27 lutego 2023, 19:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dzis po Usg mala wazy juz 2.554 g czyli przez 4 tygodnie 700 gram przytyła .Nastepne usg za 3 tygodnie a do terminu 5 tygodni jeszcze . Wiec ciekawe ile bedzie w dniu porodu . Ciekawe czy teraz przybieraja dzieci najwiecej czy liczyc np te 700 g na 4 tygodnie 🤔.To powinna byc jakos 3.200 jak sie urodzi .W kazdym badz razie z gornej lini w siadce spadła co mnie cieszy bo zwiastowalo to dziecko ponad 4 kg 🙈🙉

Mvada, MarBal, MaggieMay, Ajka, Sigi13, Taka_Sytuacja, Jaszczureczka, Lilly123 lubią tę wiadomość

‹‹ 137 138 139 140 141 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Problemy z zajściem w ciążę - 13 niepokojących objawów

Czy problemy z zajściem w ciążę można przewidzieć? Przeczytaj listę 13 potencjalnych symptomów, którym powinnaś się bliżej przyjrzeć. Nieregularme miesiączki, obfite miesiączki, niskie libido czy utrata włosów - nie ignoruj tych i innych symptomów mogących świadczyć o zaburzeniach hormonalnych czy innych schorzeniach powodujących problemy z zajściem w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Znaczenie jakości męskiego nasienia

Jest wiele czynników, które wpływają na szanse na zajście w ciążę u pary, która marzy o rodzicielstwie. Jednak niewątpliwie wśród najważniejszych jest odpowiednia jakość komórki jajowej i plemników. Wyjaśniamy, dlaczego jakościowe komórki jajowe czasami nie gwarantują sukcesu. Jakie znaczenie odgrywa jakość męskiego nasienia? Jak wygląda diagnostyka i leczenie?

CZYTAJ WIĘCEJ

Kalendarz dni płodnych podczas starania o dziecko

Przeczytaj dlaczego coraz więcej lekarzy zaleca kobietom starającym się o dziecko prowadzenie aplikacji miesiączkoweji i obserwację własnego ciała. Kalendarz owulacji - czym jest, na czym to polega i dlaczego podczas starania o dziecko warto wiedzieć coś więcej o swoim cyklu niż czas jego trwania. 

CZYTAJ WIĘCEJ