X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne KWIECIEŃ 2023
Odpowiedz

KWIECIEŃ 2023

Oceń ten wątek:
  • cslza Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2023, 20:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Solemio wrote:
    Pięknie, każdy ml mleka mamy się liczy, a na rozkręcenia laktacji jeszcze masz czas. Ja pamiętam jak się ucieszyłam chyba w drugi dzień, że udało mi się zanieść dziecku AŻ 2 ml hahahha 😄💪 a potem miałam nawał 😉
    Ważne, że dzieci sobie radzą. Z cpapu zejdą w swoim czasie, a sonda to też standard, dopóki się odruch ssania nie wykształci. Powoli do przodu! 💕

A Ty jesteś mamusią wczesniaka? W którym tygodniu urodziłaś?

Mvada lubi tę wiadomość

31.01.2018 Synek 👦 40+3
    7tc [*] 04.2022
    25.02.2023 Bliźnięta 🧑👩 30+6
  • MarBal Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2023, 20:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nati6 wrote:
    Wiec u mnie po 175 na tydzien wychodzi .Jak to brac pod uwage to w terminie bylo by 3.5kg .Juz troche lepiej to wyglada😅.
    Ale wczoraj tak aie zestresowalam tymi 50 g na dzien ze napisalam do znajomej emerytowanej połoznej i ona mowila ze to zalezy od dziecka niektore dzieci w ostatnim miesiacu nawet sie zatrzymuja z waga i nie przybieraja wogle . Wiec na te 50g nie ma co patrzec .Troche sie uapokoilam .Co bedzie to bedzie aby porod tym razem szybciej przebiegł😁
    Nie wiedziałam że tak Cię zestresuje tym wpisem ☹️ to tak właśnie jest że jedne nadrabiają ,drugie trochę stopna więc w sumie nie ma się co sugerować .ja to znów mam ciągle stresa że mój maluszek stanie i chciałabym żeby dobił do tych 3 kg .póki co ładnie przybiera ale ciągle się martwię że stanie

Mvada lubi tę wiadomość

05396a9a8c.png
  • Sigi13 Ekspertka

Wysłany: 28 lutego 2023, 21:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamamani wrote:
    Dziewczyny,polecacie jakieś lampki do przewijania w nocy? Takie żeby nie raziły, myślę o takich silikonowych na baterie albo zawieszanej na ścianie z kablem.
    I jeszcze szukam poduszki do karmienia,bo nie miałam a potem siedziałam zgarbiona i plecy pękały.
    Co do lampki, to ja kupiłam taką na baterie i fajnym elastycznym wężyku.

https://www.empik.com/lampka-nocna-led-czytania-karmienia-z-klipsem-reer-reer,p1247644343,dom-i-ogrod-p

Mvada lubi tę wiadomość

• Taka_Sytuacja Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2023, 22:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam podobną lampkę z ikei jak Sigi. A synuś ma ikeowskiego duszka sprzed lat i najwyżej mu zabiorę.
    Ja po wizycie kwalifikacyjnej do porodu u gina i anestezjologa - Młoda wg pomiarów z dziś 2,2kg (5 dni temu było 2kg ale inny lekarz, inny sprzęt). Ma dużą głowe, długie uda i chudziutki brzuszek i uroczo ssała kciuk ❤️

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 lutego 2023, 22:05

MarBal, Mvada, Sigi13, Nieśmiała, MaggieMay lubią tę wiadomość

Ona: 35lata Niedoczynność tarczycy, Endometrioza, PCOS
    On: 40lat Morfologia 3% DFI: 32% > 29%
    Dziecko 2016 po 18cs
    Starania o rodzeństwo od kwietnia 2019:
    04.19 ciąża biochemiczna, 2x IUI :( 08.22 pozytywny test po biopsji endometrium :)
    Córcia ❤️ tp. 11.04
  • MarBal Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2023, 22:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też mam podobną tylko żółta i nie na klipsa.kupipam kiedyś jako oświetlenie przy robieniu paznokci i też będę jej używać

Mvada lubi tę wiadomość

05396a9a8c.png
  • MarBal Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2023, 22:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A i moja nie jest na baterie tylko się ja ładuje normalnie ładowarka

Mvada lubi tę wiadomość

05396a9a8c.png
  • Mamamani Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2023, 22:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A gdzie ją bedziecie przypinać, do łóżeczka,przewijaka czy szafki nocnej?
    Ja myślałam o czymś na przewijak, do karmienia nie będę włączać lampki

Mvada lubi tę wiadomość

event.png
  • Mamamani Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2023, 22:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Taka_Sytuacja wrote:
    Mam podobną lampkę z ikei jak Sigi. A synuś ma ikeowskiego duszka sprzed lat i najwyżej mu zabiorę.
    Ja po wizycie kwalifikacyjnej do porodu u gina i anestezjologa - Młoda wg pomiarów z dziś 2,2kg (5 dni temu było 2kg ale inny lekarz, inny sprzęt). Ma dużą głowe, długie uda i chudziutki brzuszek i uroczo ssała kciuk ❤️

Miałaś kwalifikację do cc? Nie miałam pojęcia, że to tyle wcześniej trzeba robić. Cc po wcześniejszym cc?
    Mój lekarz to jeszcze mi ciągle gada, że do porodu daleko i nie chce ze mną gadać na ten temat.
    W czwartek mam wizytę to zobaczę jak z wagą dalej itp. porobiłam już powtórki tych wszystkich hbsów,hiv bo chciał już mieć te wyniki

Mvada lubi tę wiadomość

event.png
  • Nati6 Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2023, 23:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MarBal wrote:
    Nie wiedziałam że tak Cię zestresuje tym wpisem ☹️ to tak właśnie jest że jedne nadrabiają ,drugie trochę stopna więc w sumie nie ma się co sugerować .ja to znów mam ciągle stresa że mój maluszek stanie i chciałabym żeby dobił do tych 3 kg .póki co ładnie przybiera ale ciągle się martwię że stanie

Ty mnie nie zestresowałas ,w necie i tak o tym pisza tylko jakos nie przyjmowałam tego do wiadomosci . Ja sie sama zastresowalam troche bo tez brałam pod uwage wage urodzeniowa syna mojego partnera z poprzedniego zwiazku a on urodzil sie wlasnie ponad 4 kg a jego matka ponoc takiej budowy mniej wiecej jak ja.Dziwczynki sa niby mniejsze ale jendak mi to zaczelo po glowie chodzic .😅 I sama sie zaczelam nakrecac 🙈 .Moze to poprostu juz objawy zblizajacego sie porodu i glupie nysli co to bedzie jak to bedzie ,choc to juz moje 3 dziecko to tak jakby po takiej przerwie wszystko na nowo sie przezywa 😀

Mvada lubi tę wiadomość

• Kometa90 Ekspertka

Wysłany: 1 marca 2023, 04:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    cslza wrote:
    W ogóle taka ze mnie kwietniówka, że ohoho 😅

Cslza, pewnie będę kolejna po Tobie ;) wieczorem trafiłam z powrotem na oddział, byłam na kontroli w poradni przyszpitalnej, gdzie miałam dostać skierowanie na te kwasy itp z cholestazą, a po usg i badaniu na fotelu na cito na oddział... szyjka w 2tyg z 25.8mm sie skróciła do tego stopnia, ze nawet jej w usg juz nie mierzą, do tego twardnienie brzucha, na ktg wyszły skurcze, a w usg kiepskie przepływy i Mała od 16.02 (1707g) przybrała tylko do 1893g, a wczoraj 33+6. Dostałam już 1 dawkę sterydów na płucka dla Niej, zrobili mi usg na oddziale, gdzie przepływy są jednak dobre, ale masa wyszła mniejsza, podobno w granicach błędu pomiaru... dziś wieczorem kolejna dawka sterydów. Mam nadzieję, że jeszcze kilka dni Młoda posiedzi i coś nabierze do tych 2kg chociaż...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 marca 2023, 04:23

Mvada lubi tę wiadomość

preg.png
  • Solemio Ekspertka

Wysłany: 1 marca 2023, 06:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    cslza wrote:
    A Ty jesteś mamusią wczesniaka? W którym tygodniu urodziłaś?
    Tak, rodziłam dwa lata temu w kwietniu - 33+2 przez cc z powodu słabych przepływów a potem bradykardii maluszka na USG.
    Przez tydzień był w inkubatorze, pierwsze dni z cpapem potem tylko zwiększona zawartość tlenu w inkubatorze, miał wrodzone zapalenie płuc. Po tygodniu już był poza inku i zaczynaliśmy naukę jedzenia. Chyba po 3 tygodniach całkiem wyciągnęli sondę i za parę dni wyszliśmy do domu.

cslza, Mvada lubią tę wiadomość

age.png
  • Solemio Ekspertka

Wysłany: 1 marca 2023, 06:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kometa90 wrote:
    Cslza, pewnie będę kolejna po Tobie ;) wieczorem trafiłam z powrotem na oddział, byłam na kontroli w poradni przyszpitalnej, gdzie miałam dostać skierowanie na te kwasy itp z cholestazą, a po usg i badaniu na fotelu na cito na oddział... szyjka w 2tyg z 25.8mm sie skróciła do tego stopnia, ze nawet jej w usg juz nie mierzą, do tego twardnienie brzucha, na ktg wyszły skurcze, a w usg kiepskie przepływy i Mała od 16.02 (1707g) przybrała tylko do 1893g, a wczoraj 33+6. Dostałam już 1 dawkę sterydów na płucka dla Niej, zrobili mi usg na oddziale, gdzie przepływy są jednak dobre, ale masa wyszła mniejsza, podobno w granicach błędu pomiaru... dziś wieczorem kolejna dawka sterydów. Mam nadzieję, że jeszcze kilka dni Młoda posiedzi i coś nabierze do tych 2kg chociaż...
    Kometa, trzymam kciuki za każdy kolejny dzień w dwupaku 🤞 dawaj znać jak sytuacja.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 marca 2023, 06:14

Mvada lubi tę wiadomość

age.png
  • Taka_Sytuacja Autorytet

Wysłany: 1 marca 2023, 07:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamamani wrote:
    Miałaś kwalifikację do cc? Nie miałam pojęcia, że to tyle wcześniej trzeba robić. Cc po wcześniejszym cc?
    Mój lekarz to jeszcze mi ciągle gada, że do porodu daleko i nie chce ze mną gadać na ten temat.
    W czwartek mam wizytę to zobaczę jak z wagą dalej itp. porobiłam już powtórki tych wszystkich hbsów,hiv bo chciał już mieć te wyniki
    Ja rodzę sn ze znieczuleniem - poprzedni poród tak samo. Mam 34+1 i tak mnie umówili na wizytę bo przyjmują do porodu od 35.
    A lampkę chce przyczepić koło przewijaka na nocne kupy 💩 łóżeczko mam dostawne więc do karmienia czy sprawdzenia co z dzieckiem teoretycznie mi się nie przyda bo Ją sobie organoleptycznie wymacam.
    Kometa powodzenia z podtuczaniem i oby siedziała jak najdłużej - spróbuj może metod Cslzy i tych białkowych preparatów.

Ona: 35lata Niedoczynność tarczycy, Endometrioza, PCOS
    On: 40lat Morfologia 3% DFI: 32% > 29%
    Dziecko 2016 po 18cs
    Starania o rodzeństwo od kwietnia 2019:
    04.19 ciąża biochemiczna, 2x IUI :( 08.22 pozytywny test po biopsji endometrium :)
    Córcia ❤️ tp. 11.04
  • cslza Autorytet

Wysłany: 1 marca 2023, 07:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kometa90 wrote:

O nie, bardzo mi przykro, bo to koszmarny stres :( trzymam kciuki za jeszcze kilka dni. Mi te koktajle proteinowe pomogły, bo dzieci się upasły w tydzień po 200g (a przynajmniej córeczka, bo chlopuec to pewnie też błąd pomiaru).

Mvada lubi tę wiadomość

31.01.2018 Synek 👦 40+3
    7tc [*] 04.2022
    25.02.2023 Bliźnięta 🧑👩 30+6
  • MarBal Autorytet

Wysłany: 1 marca 2023, 07:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kometa ja również trzymam kciuki żeby maleństwo jeszcze trochę mogło pobyć w brzuszku ❤️

Mvada lubi tę wiadomość

05396a9a8c.png
  • Mancia Ekspertka

Wysłany: 1 marca 2023, 08:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kometa trzymaj się, leż i odpoczywaj ;) na pocieszenie ja w poprzedniej ciąży jak już wiedziałam ze dzidziuś nie przeżyje chodziłam ze zgładzoną szyjką i rozwarciem 3 tygodnie, dźwigałam 2 latka na placu zabaw i robiłam wszystko normalnie, nie miałam żadnych leków, a i tak na koniec było wywoływanie.

Będą Ci coś podawać na te skurcze? Nie wiem jakie są procedury na takim etapie w sensie po 30 tyg ale mi w pierwszej ciąży podawali tokolize w 28 tyg bo tez miałam skurcze i dało radę uspokoić i wytrzymać do terminu;)

Mvada lubi tę wiadomość

preg.png
  • Sigi13 Ekspertka

Wysłany: 1 marca 2023, 09:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kometa90 wrote:
    Mocne kciuki za Was dziewczyny! Oby udało się wydłużyć czas w dwupaku i podtuczyć Małą ✊✊✊✊✊✊✊✊✊

Mvada lubi tę wiadomość

• Nati6 Autorytet

Wysłany: 1 marca 2023, 09:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kometa90 wrote:

Ojej , aby jeszcze posiedziala i przybrała na wadze .trzymajcie sie jak najdłuzej

Mvada lubi tę wiadomość

• Kometa90 Ekspertka

Wysłany: 1 marca 2023, 11:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Po obchodzie :) szyjka skrócona to norma na 34tc, jest ok. Przepływy to kwestia przyłożenia głowicy, jak za 2 pomiarem były ok, to ok. Ktg z dzis książkowe, bez skurczy. Alaty aspaty praktycznie norma, Kwasy podskoczyły ale tym sie mam nie martwić bo mogą być skoki. Byłam teraz na dokładnym usg I wyszło prawie 2kg, 12 percentyl, ta Pani Doktor dokladnie wszystko pomierzyla, stwierdzila nawet, ze brzuszek pewnie moglaby zmierzyc wirkszy jakby Mala pacjentka wspolpracowala z polozeniem w brzuchu ;) Ogólnie jest wszystko ok, ważne że skończony 34tc, na razie zostajemy w dwupaku ;) ale co sie stresu najadlam, to moje, a jeszcze po tym sterydzie na pluca wywaliło mi masakrycznie glikemie. Na czczo 122, 1.5h po śniadaniu (bo godzina minęła na usg akurat) ponad 150...

MarBal, Nieśmiała, Mvada, Taka_Sytuacja, MaggieMay, Nati6, Solemio, Jaszczureczka, Ajka lubią tę wiadomość

preg.png
  • Mancia Ekspertka

Wysłany: 1 marca 2023, 12:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kometa same super wieści rewelacja ✊ co do cukrów po sterydach to norma… ja miałam i ponad 200 chwilami po posiłku, po kilku dniach powinno się unormować ;)

Mvada lubi tę wiadomość

preg.png
‹‹ 139 140 141 142 143 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Kwas foliowy podczas starania o dziecko, kwas foliowy w ciąży - dlaczego tak ważny?

Kwas foliowy to witamina z grupy B, o której żadna starająca się o ciążę kobieta, nie powinna zapominać! Kwas foliowy ma ogromny wpływ na rozwój płodu, prawidłowy przebieg ciąży, ale i również płodność kobiety! Dodatkowo przeczytaj dlaczego suplementacja kwasu foliowego zalecana jest czasem również dla mężczyzn.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z zajściem w ciążę - 13 niepokojących objawów

Czy problemy z zajściem w ciążę można przewidzieć? Przeczytaj listę 13 potencjalnych symptomów, którym powinnaś się bliżej przyjrzeć. Nieregularme miesiączki, obfite miesiączki, niskie libido czy utrata włosów - nie ignoruj tych i innych symptomów mogących świadczyć o zaburzeniach hormonalnych czy innych schorzeniach powodujących problemy z zajściem w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

W którym tygodniu planowane cesarskie cięcie? Co spakować do szpitala?

Choć poród fizjologiczny, czyli siłami natury, jest naturalnym procesem, w niektórych sytuacjach cesarskie cięcie może być korzystniejsze dla zdrowia matki i dziecka. W jakich sytuacjach i w którym tygodniu ciąży zaleca się poród przez cesarskie cięcie? Jak przyszła mama może się do tego przygotować?

CZYTAJ WIĘCEJ