X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne KWIECIEŃ 2023
Odpowiedz

KWIECIEŃ 2023

Oceń ten wątek:
  • cslza Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2023, 20:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Solemio wrote:
    Pięknie, każdy ml mleka mamy się liczy, a na rozkręcenia laktacji jeszcze masz czas. Ja pamiętam jak się ucieszyłam chyba w drugi dzień, że udało mi się zanieść dziecku AŻ 2 ml hahahha 😄💪 a potem miałam nawał 😉
    Ważne, że dzieci sobie radzą. Z cpapu zejdą w swoim czasie, a sonda to też standard, dopóki się odruch ssania nie wykształci. Powoli do przodu! 💕

A Ty jesteś mamusią wczesniaka? W którym tygodniu urodziłaś?

Mvada lubi tę wiadomość

31.01.2018 Synek 👦 40+3
    7tc [*] 04.2022
    25.02.2023 Bliźnięta 🧑👩 30+6
  • MarBal Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2023, 20:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nati6 wrote:
    Wiec u mnie po 175 na tydzien wychodzi .Jak to brac pod uwage to w terminie bylo by 3.5kg .Juz troche lepiej to wyglada😅.
    Ale wczoraj tak aie zestresowalam tymi 50 g na dzien ze napisalam do znajomej emerytowanej połoznej i ona mowila ze to zalezy od dziecka niektore dzieci w ostatnim miesiacu nawet sie zatrzymuja z waga i nie przybieraja wogle . Wiec na te 50g nie ma co patrzec .Troche sie uapokoilam .Co bedzie to bedzie aby porod tym razem szybciej przebiegł😁
    Nie wiedziałam że tak Cię zestresuje tym wpisem ☹️ to tak właśnie jest że jedne nadrabiają ,drugie trochę stopna więc w sumie nie ma się co sugerować .ja to znów mam ciągle stresa że mój maluszek stanie i chciałabym żeby dobił do tych 3 kg .póki co ładnie przybiera ale ciągle się martwię że stanie

Mvada lubi tę wiadomość

05396a9a8c.png
  • Sigi13 Ekspertka

Wysłany: 28 lutego 2023, 21:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamamani wrote:
    Dziewczyny,polecacie jakieś lampki do przewijania w nocy? Takie żeby nie raziły, myślę o takich silikonowych na baterie albo zawieszanej na ścianie z kablem.
    I jeszcze szukam poduszki do karmienia,bo nie miałam a potem siedziałam zgarbiona i plecy pękały.
    Co do lampki, to ja kupiłam taką na baterie i fajnym elastycznym wężyku.

https://www.empik.com/lampka-nocna-led-czytania-karmienia-z-klipsem-reer-reer,p1247644343,dom-i-ogrod-p

Mvada lubi tę wiadomość

• Taka_Sytuacja Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2023, 22:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam podobną lampkę z ikei jak Sigi. A synuś ma ikeowskiego duszka sprzed lat i najwyżej mu zabiorę.
    Ja po wizycie kwalifikacyjnej do porodu u gina i anestezjologa - Młoda wg pomiarów z dziś 2,2kg (5 dni temu było 2kg ale inny lekarz, inny sprzęt). Ma dużą głowe, długie uda i chudziutki brzuszek i uroczo ssała kciuk ❤️

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 lutego 2023, 22:05

MarBal, Mvada, Sigi13, Nieśmiała, MaggieMay lubią tę wiadomość

Ona: 35lata Niedoczynność tarczycy, Endometrioza, PCOS
    On: 40lat Morfologia 3% DFI: 32% > 29%
    Dziecko 2016 po 18cs
    Starania o rodzeństwo od kwietnia 2019:
    04.19 ciąża biochemiczna, 2x IUI :( 08.22 pozytywny test po biopsji endometrium :)
    Córcia ❤️ tp. 11.04
  • MarBal Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2023, 22:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też mam podobną tylko żółta i nie na klipsa.kupipam kiedyś jako oświetlenie przy robieniu paznokci i też będę jej używać

Mvada lubi tę wiadomość

05396a9a8c.png
  • MarBal Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2023, 22:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A i moja nie jest na baterie tylko się ja ładuje normalnie ładowarka

Mvada lubi tę wiadomość

05396a9a8c.png
  • Mamamani Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2023, 22:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A gdzie ją bedziecie przypinać, do łóżeczka,przewijaka czy szafki nocnej?
    Ja myślałam o czymś na przewijak, do karmienia nie będę włączać lampki

Mvada lubi tę wiadomość

event.png
  • Mamamani Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2023, 22:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Taka_Sytuacja wrote:
    Mam podobną lampkę z ikei jak Sigi. A synuś ma ikeowskiego duszka sprzed lat i najwyżej mu zabiorę.
    Ja po wizycie kwalifikacyjnej do porodu u gina i anestezjologa - Młoda wg pomiarów z dziś 2,2kg (5 dni temu było 2kg ale inny lekarz, inny sprzęt). Ma dużą głowe, długie uda i chudziutki brzuszek i uroczo ssała kciuk ❤️

Miałaś kwalifikację do cc? Nie miałam pojęcia, że to tyle wcześniej trzeba robić. Cc po wcześniejszym cc?
    Mój lekarz to jeszcze mi ciągle gada, że do porodu daleko i nie chce ze mną gadać na ten temat.
    W czwartek mam wizytę to zobaczę jak z wagą dalej itp. porobiłam już powtórki tych wszystkich hbsów,hiv bo chciał już mieć te wyniki

Mvada lubi tę wiadomość

event.png
  • Nati6 Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2023, 23:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MarBal wrote:
    Nie wiedziałam że tak Cię zestresuje tym wpisem ☹️ to tak właśnie jest że jedne nadrabiają ,drugie trochę stopna więc w sumie nie ma się co sugerować .ja to znów mam ciągle stresa że mój maluszek stanie i chciałabym żeby dobił do tych 3 kg .póki co ładnie przybiera ale ciągle się martwię że stanie

Ty mnie nie zestresowałas ,w necie i tak o tym pisza tylko jakos nie przyjmowałam tego do wiadomosci . Ja sie sama zastresowalam troche bo tez brałam pod uwage wage urodzeniowa syna mojego partnera z poprzedniego zwiazku a on urodzil sie wlasnie ponad 4 kg a jego matka ponoc takiej budowy mniej wiecej jak ja.Dziwczynki sa niby mniejsze ale jendak mi to zaczelo po glowie chodzic .😅 I sama sie zaczelam nakrecac 🙈 .Moze to poprostu juz objawy zblizajacego sie porodu i glupie nysli co to bedzie jak to bedzie ,choc to juz moje 3 dziecko to tak jakby po takiej przerwie wszystko na nowo sie przezywa 😀

Mvada lubi tę wiadomość

• Kometa90 Ekspertka

Wysłany: 1 marca 2023, 04:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    cslza wrote:
    W ogóle taka ze mnie kwietniówka, że ohoho 😅

Cslza, pewnie będę kolejna po Tobie ;) wieczorem trafiłam z powrotem na oddział, byłam na kontroli w poradni przyszpitalnej, gdzie miałam dostać skierowanie na te kwasy itp z cholestazą, a po usg i badaniu na fotelu na cito na oddział... szyjka w 2tyg z 25.8mm sie skróciła do tego stopnia, ze nawet jej w usg juz nie mierzą, do tego twardnienie brzucha, na ktg wyszły skurcze, a w usg kiepskie przepływy i Mała od 16.02 (1707g) przybrała tylko do 1893g, a wczoraj 33+6. Dostałam już 1 dawkę sterydów na płucka dla Niej, zrobili mi usg na oddziale, gdzie przepływy są jednak dobre, ale masa wyszła mniejsza, podobno w granicach błędu pomiaru... dziś wieczorem kolejna dawka sterydów. Mam nadzieję, że jeszcze kilka dni Młoda posiedzi i coś nabierze do tych 2kg chociaż...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 marca 2023, 04:23

Mvada lubi tę wiadomość

preg.png
  • Solemio Ekspertka

Wysłany: 1 marca 2023, 06:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    cslza wrote:
    A Ty jesteś mamusią wczesniaka? W którym tygodniu urodziłaś?
    Tak, rodziłam dwa lata temu w kwietniu - 33+2 przez cc z powodu słabych przepływów a potem bradykardii maluszka na USG.
    Przez tydzień był w inkubatorze, pierwsze dni z cpapem potem tylko zwiększona zawartość tlenu w inkubatorze, miał wrodzone zapalenie płuc. Po tygodniu już był poza inku i zaczynaliśmy naukę jedzenia. Chyba po 3 tygodniach całkiem wyciągnęli sondę i za parę dni wyszliśmy do domu.

cslza, Mvada lubią tę wiadomość

age.png
  • Solemio Ekspertka

Wysłany: 1 marca 2023, 06:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kometa90 wrote:
    Cslza, pewnie będę kolejna po Tobie ;) wieczorem trafiłam z powrotem na oddział, byłam na kontroli w poradni przyszpitalnej, gdzie miałam dostać skierowanie na te kwasy itp z cholestazą, a po usg i badaniu na fotelu na cito na oddział... szyjka w 2tyg z 25.8mm sie skróciła do tego stopnia, ze nawet jej w usg juz nie mierzą, do tego twardnienie brzucha, na ktg wyszły skurcze, a w usg kiepskie przepływy i Mała od 16.02 (1707g) przybrała tylko do 1893g, a wczoraj 33+6. Dostałam już 1 dawkę sterydów na płucka dla Niej, zrobili mi usg na oddziale, gdzie przepływy są jednak dobre, ale masa wyszła mniejsza, podobno w granicach błędu pomiaru... dziś wieczorem kolejna dawka sterydów. Mam nadzieję, że jeszcze kilka dni Młoda posiedzi i coś nabierze do tych 2kg chociaż...
    Kometa, trzymam kciuki za każdy kolejny dzień w dwupaku 🤞 dawaj znać jak sytuacja.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 marca 2023, 06:14

Mvada lubi tę wiadomość

age.png
  • Taka_Sytuacja Autorytet

Wysłany: 1 marca 2023, 07:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamamani wrote:
    Miałaś kwalifikację do cc? Nie miałam pojęcia, że to tyle wcześniej trzeba robić. Cc po wcześniejszym cc?
    Mój lekarz to jeszcze mi ciągle gada, że do porodu daleko i nie chce ze mną gadać na ten temat.
    W czwartek mam wizytę to zobaczę jak z wagą dalej itp. porobiłam już powtórki tych wszystkich hbsów,hiv bo chciał już mieć te wyniki
    Ja rodzę sn ze znieczuleniem - poprzedni poród tak samo. Mam 34+1 i tak mnie umówili na wizytę bo przyjmują do porodu od 35.
    A lampkę chce przyczepić koło przewijaka na nocne kupy 💩 łóżeczko mam dostawne więc do karmienia czy sprawdzenia co z dzieckiem teoretycznie mi się nie przyda bo Ją sobie organoleptycznie wymacam.
    Kometa powodzenia z podtuczaniem i oby siedziała jak najdłużej - spróbuj może metod Cslzy i tych białkowych preparatów.

Ona: 35lata Niedoczynność tarczycy, Endometrioza, PCOS
    On: 40lat Morfologia 3% DFI: 32% > 29%
    Dziecko 2016 po 18cs
    Starania o rodzeństwo od kwietnia 2019:
    04.19 ciąża biochemiczna, 2x IUI :( 08.22 pozytywny test po biopsji endometrium :)
    Córcia ❤️ tp. 11.04
  • cslza Autorytet

Wysłany: 1 marca 2023, 07:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kometa90 wrote:

O nie, bardzo mi przykro, bo to koszmarny stres :( trzymam kciuki za jeszcze kilka dni. Mi te koktajle proteinowe pomogły, bo dzieci się upasły w tydzień po 200g (a przynajmniej córeczka, bo chlopuec to pewnie też błąd pomiaru).

Mvada lubi tę wiadomość

31.01.2018 Synek 👦 40+3
    7tc [*] 04.2022
    25.02.2023 Bliźnięta 🧑👩 30+6
  • MarBal Autorytet

Wysłany: 1 marca 2023, 07:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kometa ja również trzymam kciuki żeby maleństwo jeszcze trochę mogło pobyć w brzuszku ❤️

Mvada lubi tę wiadomość

05396a9a8c.png
  • Mancia Ekspertka

Wysłany: 1 marca 2023, 08:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kometa trzymaj się, leż i odpoczywaj ;) na pocieszenie ja w poprzedniej ciąży jak już wiedziałam ze dzidziuś nie przeżyje chodziłam ze zgładzoną szyjką i rozwarciem 3 tygodnie, dźwigałam 2 latka na placu zabaw i robiłam wszystko normalnie, nie miałam żadnych leków, a i tak na koniec było wywoływanie.

Będą Ci coś podawać na te skurcze? Nie wiem jakie są procedury na takim etapie w sensie po 30 tyg ale mi w pierwszej ciąży podawali tokolize w 28 tyg bo tez miałam skurcze i dało radę uspokoić i wytrzymać do terminu;)

Mvada lubi tę wiadomość

preg.png
  • Sigi13 Ekspertka

Wysłany: 1 marca 2023, 09:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kometa90 wrote:
    Mocne kciuki za Was dziewczyny! Oby udało się wydłużyć czas w dwupaku i podtuczyć Małą ✊✊✊✊✊✊✊✊✊

Mvada lubi tę wiadomość

• Nati6 Autorytet

Wysłany: 1 marca 2023, 09:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kometa90 wrote:

Ojej , aby jeszcze posiedziala i przybrała na wadze .trzymajcie sie jak najdłuzej

Mvada lubi tę wiadomość

• Kometa90 Ekspertka

Wysłany: 1 marca 2023, 11:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Po obchodzie :) szyjka skrócona to norma na 34tc, jest ok. Przepływy to kwestia przyłożenia głowicy, jak za 2 pomiarem były ok, to ok. Ktg z dzis książkowe, bez skurczy. Alaty aspaty praktycznie norma, Kwasy podskoczyły ale tym sie mam nie martwić bo mogą być skoki. Byłam teraz na dokładnym usg I wyszło prawie 2kg, 12 percentyl, ta Pani Doktor dokladnie wszystko pomierzyla, stwierdzila nawet, ze brzuszek pewnie moglaby zmierzyc wirkszy jakby Mala pacjentka wspolpracowala z polozeniem w brzuchu ;) Ogólnie jest wszystko ok, ważne że skończony 34tc, na razie zostajemy w dwupaku ;) ale co sie stresu najadlam, to moje, a jeszcze po tym sterydzie na pluca wywaliło mi masakrycznie glikemie. Na czczo 122, 1.5h po śniadaniu (bo godzina minęła na usg akurat) ponad 150...

MarBal, Nieśmiała, Mvada, Taka_Sytuacja, MaggieMay, Nati6, Solemio, Jaszczureczka, Ajka lubią tę wiadomość

preg.png
  • Mancia Ekspertka

Wysłany: 1 marca 2023, 12:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kometa same super wieści rewelacja ✊ co do cukrów po sterydach to norma… ja miałam i ponad 200 chwilami po posiłku, po kilku dniach powinno się unormować ;)

Mvada lubi tę wiadomość

preg.png
‹‹ 139 140 141 142 143 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Raport "Jak rodzą Polki?" - doświadczenia kobiet na temat opieki okołoporodowej w Polsce

Fundacja “Rodzić po ludzku” w czerwcu opublikowała najnowszy raport na temat opieki okołoporodowej w Polsce. Jak rodzą Polki? Jak wygląda opieka okołoporodowa w naszym kraju? Przeczytaj zaskakujące wnioski!   

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak pielęgnować skórę podczas ciąży?

W czasie ciąży skóra wymaga specjalnego traktowania - wystarczy poświęcić kilka minut dziennie, aby zadbać o jej dobrą kondycję i sprawić, by była bardziej elastyczna. Może to być bardzo pomocne w zminimalizowaniu ryzyka powstania rozstępów. Sprawdź, jak pielęgnować skórę podczas ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Czy jestem w ciąży? - ciąża urojona a widoczne objawy ciąży

Zdarzyło Ci się usłyszeć coś, co bardzo chciałaś usłyszeć lub czego usłyszeć za wszelką cenę nie chciałaś, mimo panującej wokół ciszy? Czasem nasz mózg płata nam figle. Jeśli bardzo czegoś pragniemy, jesteśmy skłonni dostrzegać przejawy tego pragnienia, mimo ich braku. Wiele kobiet starających się o dziecko, co miesiąc zasatanawia się: "Czy jestem w ciąży?", dostrzega u siebie pierwsze objawy ciąży, po czym po wykonaniu testu ciążowego widzi jedną kreskę. Ciąża urojona czy "urojenie ciążowe" - jak je rozpoznać? 

CZYTAJ WIĘCEJ