KWIECIEŃ 2023
-
WIADOMOŚĆ
-
Solemio wrote:Pięknie, każdy ml mleka mamy się liczy, a na rozkręcenia laktacji jeszcze masz czas. Ja pamiętam jak się ucieszyłam chyba w drugi dzień, że udało mi się zanieść dziecku AŻ 2 ml hahahha 😄💪 a potem miałam nawał 😉
Ważne, że dzieci sobie radzą. Z cpapu zejdą w swoim czasie, a sonda to też standard, dopóki się odruch ssania nie wykształci. Powoli do przodu! 💕
A Ty jesteś mamusią wczesniaka? W którym tygodniu urodziłaś?Mvada lubi tę wiadomość
31.01.2018 Synek 👦 40+3
7tc [*] 04.2022
25.02.2023 Bliźnięta 🧑👩 30+6 -
Nati6 wrote:Wiec u mnie po 175 na tydzien wychodzi .Jak to brac pod uwage to w terminie bylo by 3.5kg .Juz troche lepiej to wyglada😅.
Ale wczoraj tak aie zestresowalam tymi 50 g na dzien ze napisalam do znajomej emerytowanej połoznej i ona mowila ze to zalezy od dziecka niektore dzieci w ostatnim miesiacu nawet sie zatrzymuja z waga i nie przybieraja wogle . Wiec na te 50g nie ma co patrzec .Troche sie uapokoilam .Co bedzie to bedzie aby porod tym razem szybciej przebiegł😁Mvada lubi tę wiadomość
-
Mamamani wrote:Dziewczyny,polecacie jakieś lampki do przewijania w nocy? Takie żeby nie raziły, myślę o takich silikonowych na baterie albo zawieszanej na ścianie z kablem.
I jeszcze szukam poduszki do karmienia,bo nie miałam a potem siedziałam zgarbiona i plecy pękały.
https://www.empik.com/lampka-nocna-led-czytania-karmienia-z-klipsem-reer-reer,p1247644343,dom-i-ogrod-p
Mvada lubi tę wiadomość
-
Mam podobną lampkę z ikei jak Sigi. A synuś ma ikeowskiego duszka sprzed lat i najwyżej mu zabiorę.
Ja po wizycie kwalifikacyjnej do porodu u gina i anestezjologa - Młoda wg pomiarów z dziś 2,2kg (5 dni temu było 2kg ale inny lekarz, inny sprzęt). Ma dużą głowe, długie uda i chudziutki brzuszek i uroczo ssała kciuk ❤️Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 lutego 2023, 22:05
MarBal, Mvada, Sigi13, Nieśmiała, MaggieMay lubią tę wiadomość
Ona: 35lata Niedoczynność tarczycy, Endometrioza, PCOS
On: 40lat Morfologia 3% DFI: 32% > 29%
Dziecko 2016 po 18cs
Starania o rodzeństwo od kwietnia 2019:
04.19 ciąża biochemiczna, 2x IUI08.22 pozytywny test po biopsji endometrium
Córcia ❤️ tp. 11.04 -
Taka_Sytuacja wrote:Mam podobną lampkę z ikei jak Sigi. A synuś ma ikeowskiego duszka sprzed lat i najwyżej mu zabiorę.
Ja po wizycie kwalifikacyjnej do porodu u gina i anestezjologa - Młoda wg pomiarów z dziś 2,2kg (5 dni temu było 2kg ale inny lekarz, inny sprzęt). Ma dużą głowe, długie uda i chudziutki brzuszek i uroczo ssała kciuk ❤️
Miałaś kwalifikację do cc? Nie miałam pojęcia, że to tyle wcześniej trzeba robić. Cc po wcześniejszym cc?
Mój lekarz to jeszcze mi ciągle gada, że do porodu daleko i nie chce ze mną gadać na ten temat.
W czwartek mam wizytę to zobaczę jak z wagą dalej itp. porobiłam już powtórki tych wszystkich hbsów,hiv bo chciał już mieć te wynikiMvada lubi tę wiadomość
-
MarBal wrote:Nie wiedziałam że tak Cię zestresuje tym wpisem ☹️ to tak właśnie jest że jedne nadrabiają ,drugie trochę stopna więc w sumie nie ma się co sugerować .ja to znów mam ciągle stresa że mój maluszek stanie i chciałabym żeby dobił do tych 3 kg .póki co ładnie przybiera ale ciągle się martwię że stanie
Ty mnie nie zestresowałas ,w necie i tak o tym pisza tylko jakos nie przyjmowałam tego do wiadomosci . Ja sie sama zastresowalam troche bo tez brałam pod uwage wage urodzeniowa syna mojego partnera z poprzedniego zwiazku a on urodzil sie wlasnie ponad 4 kg a jego matka ponoc takiej budowy mniej wiecej jak ja.Dziwczynki sa niby mniejsze ale jendak mi to zaczelo po glowie chodzic .😅 I sama sie zaczelam nakrecac 🙈 .Moze to poprostu juz objawy zblizajacego sie porodu i glupie nysli co to bedzie jak to bedzie ,choc to juz moje 3 dziecko to tak jakby po takiej przerwie wszystko na nowo sie przezywa 😀
Mvada lubi tę wiadomość
-
cslza wrote:W ogóle taka ze mnie kwietniówka, że ohoho 😅
Cslza, pewnie będę kolejna po Tobiewieczorem trafiłam z powrotem na oddział, byłam na kontroli w poradni przyszpitalnej, gdzie miałam dostać skierowanie na te kwasy itp z cholestazą, a po usg i badaniu na fotelu na cito na oddział... szyjka w 2tyg z 25.8mm sie skróciła do tego stopnia, ze nawet jej w usg juz nie mierzą, do tego twardnienie brzucha, na ktg wyszły skurcze, a w usg kiepskie przepływy i Mała od 16.02 (1707g) przybrała tylko do 1893g, a wczoraj 33+6. Dostałam już 1 dawkę sterydów na płucka dla Niej, zrobili mi usg na oddziale, gdzie przepływy są jednak dobre, ale masa wyszła mniejsza, podobno w granicach błędu pomiaru... dziś wieczorem kolejna dawka sterydów. Mam nadzieję, że jeszcze kilka dni Młoda posiedzi i coś nabierze do tych 2kg chociaż...
Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 marca 2023, 04:23
Mvada lubi tę wiadomość
-
cslza wrote:A Ty jesteś mamusią wczesniaka? W którym tygodniu urodziłaś?
Przez tydzień był w inkubatorze, pierwsze dni z cpapem potem tylko zwiększona zawartość tlenu w inkubatorze, miał wrodzone zapalenie płuc. Po tygodniu już był poza inku i zaczynaliśmy naukę jedzenia. Chyba po 3 tygodniach całkiem wyciągnęli sondę i za parę dni wyszliśmy do domu.cslza, Mvada lubią tę wiadomość
-
Kometa90 wrote:Cslza, pewnie będę kolejna po Tobie
wieczorem trafiłam z powrotem na oddział, byłam na kontroli w poradni przyszpitalnej, gdzie miałam dostać skierowanie na te kwasy itp z cholestazą, a po usg i badaniu na fotelu na cito na oddział... szyjka w 2tyg z 25.8mm sie skróciła do tego stopnia, ze nawet jej w usg juz nie mierzą, do tego twardnienie brzucha, na ktg wyszły skurcze, a w usg kiepskie przepływy i Mała od 16.02 (1707g) przybrała tylko do 1893g, a wczoraj 33+6. Dostałam już 1 dawkę sterydów na płucka dla Niej, zrobili mi usg na oddziale, gdzie przepływy są jednak dobre, ale masa wyszła mniejsza, podobno w granicach błędu pomiaru... dziś wieczorem kolejna dawka sterydów. Mam nadzieję, że jeszcze kilka dni Młoda posiedzi i coś nabierze do tych 2kg chociaż...
Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 marca 2023, 06:14
Mvada lubi tę wiadomość
-
Mamamani wrote:Miałaś kwalifikację do cc? Nie miałam pojęcia, że to tyle wcześniej trzeba robić. Cc po wcześniejszym cc?
Mój lekarz to jeszcze mi ciągle gada, że do porodu daleko i nie chce ze mną gadać na ten temat.
W czwartek mam wizytę to zobaczę jak z wagą dalej itp. porobiłam już powtórki tych wszystkich hbsów,hiv bo chciał już mieć te wyniki
A lampkę chce przyczepić koło przewijaka na nocne kupy 💩 łóżeczko mam dostawne więc do karmienia czy sprawdzenia co z dzieckiem teoretycznie mi się nie przyda bo Ją sobie organoleptycznie wymacam.
Kometa powodzenia z podtuczaniem i oby siedziała jak najdłużej - spróbuj może metod Cslzy i tych białkowych preparatów.
Ona: 35lata Niedoczynność tarczycy, Endometrioza, PCOS
On: 40lat Morfologia 3% DFI: 32% > 29%
Dziecko 2016 po 18cs
Starania o rodzeństwo od kwietnia 2019:
04.19 ciąża biochemiczna, 2x IUI08.22 pozytywny test po biopsji endometrium
Córcia ❤️ tp. 11.04 -
wieczorem trafiłam z powrotem na oddział, byłam na kontroli w poradni przyszpitalnej, gdzie miałam dostać skierowanie na te kwasy itp z cholestazą, a po usg i badaniu na fotelu na cito na oddział... szyjka w 2tyg z 25.8mm sie skróciła do tego stopnia, ze nawet jej w usg juz nie mierzą, do tego twardnienie brzucha, na ktg wyszły skurcze, a w usg kiepskie przepływy i Mała od 16.02 (1707g) przybrała tylko do 1893g, a wczoraj 33+6. Dostałam już 1 dawkę sterydów na płucka dla Niej, zrobili mi usg na oddziale, gdzie przepływy są jednak dobre, ale masa wyszła mniejsza, podobno w granicach błędu pomiaru... dziś wieczorem kolejna dawka sterydów. Mam nadzieję, że jeszcze kilka dni Młoda posiedzi i coś nabierze do tych 2kg chociaż...
O nie, bardzo mi przykro, bo to koszmarny strestrzymam kciuki za jeszcze kilka dni. Mi te koktajle proteinowe pomogły, bo dzieci się upasły w tydzień po 200g (a przynajmniej córeczka, bo chlopuec to pewnie też błąd pomiaru).
Mvada lubi tę wiadomość
31.01.2018 Synek 👦 40+3
7tc [*] 04.2022
25.02.2023 Bliźnięta 🧑👩 30+6 -
Kometa trzymaj się, leż i odpoczywaj
na pocieszenie ja w poprzedniej ciąży jak już wiedziałam ze dzidziuś nie przeżyje chodziłam ze zgładzoną szyjką i rozwarciem 3 tygodnie, dźwigałam 2 latka na placu zabaw i robiłam wszystko normalnie, nie miałam żadnych leków, a i tak na koniec było wywoływanie.
Będą Ci coś podawać na te skurcze? Nie wiem jakie są procedury na takim etapie w sensie po 30 tyg ale mi w pierwszej ciąży podawali tokolize w 28 tyg bo tez miałam skurcze i dało radę uspokoić i wytrzymać do terminu;)Mvada lubi tę wiadomość
-
Mvada lubi tę wiadomość
-
Ojej , aby jeszcze posiedziala i przybrała na wadze .trzymajcie sie jak najdłuzej
Mvada lubi tę wiadomość
-
Po obchodzie
szyjka skrócona to norma na 34tc, jest ok. Przepływy to kwestia przyłożenia głowicy, jak za 2 pomiarem były ok, to ok. Ktg z dzis książkowe, bez skurczy. Alaty aspaty praktycznie norma, Kwasy podskoczyły ale tym sie mam nie martwić bo mogą być skoki. Byłam teraz na dokładnym usg I wyszło prawie 2kg, 12 percentyl, ta Pani Doktor dokladnie wszystko pomierzyla, stwierdzila nawet, ze brzuszek pewnie moglaby zmierzyc wirkszy jakby Mala pacjentka wspolpracowala z polozeniem w brzuchu
Ogólnie jest wszystko ok, ważne że skończony 34tc, na razie zostajemy w dwupaku
ale co sie stresu najadlam, to moje, a jeszcze po tym sterydzie na pluca wywaliło mi masakrycznie glikemie. Na czczo 122, 1.5h po śniadaniu (bo godzina minęła na usg akurat) ponad 150...
MarBal, Nieśmiała, Mvada, Taka_Sytuacja, MaggieMay, Nati6, Solemio, Jaszczureczka, Ajka lubią tę wiadomość