X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne KWIECIEŃ 2023
Odpowiedz

KWIECIEŃ 2023

Oceń ten wątek:
  • Nieśmiała Autorytet

Wysłany: 8 marca 2023, 18:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dziś zaczęłam prac ubranka, jutro je wyprasuje i wstawię kolejne pranie. Planuje w przyszłym tygodniu spakować torbę się szpitala. Z tego co piszą u mnie w szpitalu to ta mała/średnia walizka mi wystarczy, bo dużo szpital zapewnia. Zobaczymy jak to w praktyce wyjdzie, bo najwięcej miejsca zajmie szlafrok pewnie...
    Co do plam to nie pomogę, ja również dodaje chusteczki na farbowanie prania.
    Kometa, obys jak najdłużej wysiedziała w dwupaku, mimo że jest już bezpiecznie.

Mvada lubi tę wiadomość

age.png
  • Nati6 Autorytet

Wysłany: 8 marca 2023, 19:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Własnie mi tych kartek/ chusteczek brakło . 1 pranie tych plam zrobilam z soda i cytryna nie pusciło ,poszlam po vanisch Przetarlam po plamach , znow wlozylam do pralki , puscilo troche , wiec wstawiłam 3 raz .Dalam tez inny proszek puscilo .Potem wypralam zas w tym normalnym dzieciecym proszku 2 razy plukanie .Plamy zeszly ale kolor poscieli tez wyblakł🙈 Coz zostaje kupic 3 komplet poscieli a ta bedzie na wszelki wypadek😆

Mvada lubi tę wiadomość

• MarBal Autorytet

Wysłany: 8 marca 2023, 19:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja to tylko Vanish stosowałam i nie zawsze pomaga więc nie doradze
    U mnie w torbie najwięcej miejsca zajma te duże podkłady na łóżko i podkłady poporodowe oraz laktator i reczniki.szlafrok akurat mam taki cieniutki więc luz.ubranka biorę tylko na wyjście ale myślę czy nie wziąsc rożka .on też pewnie zajmie dużo miejsca.takie rzeczy jak dokumenty,woda,jakieś biszkopty wezmę do plecaka

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 marca 2023, 19:57

Mvada lubi tę wiadomość

05396a9a8c.png
  • Mvada Autorytet

Wysłany: 8 marca 2023, 20:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi na plamy pomaga odplamiacz z loveli 😊

age.png
  • Nati6 Autorytet

Wysłany: 8 marca 2023, 21:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurcze wlasnie teraz patrze ,ze mi zostalo juz tylko 4 tygodnie do terminu .Albo i nawet nie .Wszystko poprane poprasowane popakowane .Trzeba sie sprezac teraz i dom doprowadzic do ladu 😁

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 marca 2023, 09:54

Mvada lubi tę wiadomość

• Mamamani Autorytet

Wysłany: 8 marca 2023, 21:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam porównanie bo kupiłam podkłady Babymam i paczka jest 3 razy cieńsza niż tych Happy wiec tym razem zaoszczędziłam dużo miejsca.
    Szlafrok mam cienki bawełniany, biorę choć ostatnio nie korzystałam wcale
    Dzięki temu zmieściła mi się do walizki poduszka. Mam też takie ręczniki jednorazowe spakowane i papier nawilżany myślę że się przyda.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 marca 2023, 21:55

Mvada lubi tę wiadomość

event.png
  • Lilly123 Autorytet

Wysłany: 8 marca 2023, 21:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Widzę, że przeżywamy to samo 😅 przedwczoraj 3 razy zabolał mnie brzuch i jakoś poczułam oddech porodu na karku, muszę w końcu pozamawiać wszystkie rzeczy i w przyszłym tyg spakować torbę.

Mój tata odmalował łóżeczko...załamałam się jak je zobaczyłam. Wygląda strasznie (beżowy kolor który przypomina mi wczesny PRL, niestety to już jest 4 warstwa farby i trzeba by było to wszystko zedrzeć i dopiero pomalować). Ostatecznie dzisiaj kupiliśmy używane na olx, odświeżymy je tylko 1 warstwą białej farby i powinno być dobrze 🙈

Dopadła mnie wspaniała przypadłość...hemoroidy 😐 🙃 do tej pory nie miałam tej "przyjemności" i kojarzyło mi się to raczej z zaparciami (a u mnie sytuacja odwrotna o 180 stopni), ale po rozmowie z mężem o moich objawach, wygląda na to że to to 🤦🏻‍♀️ używam jakiejś maści, wg ulotki dozwolona od 4 miesiąca i ewidentnie pomaga. Szałowo 🙈

Mvada lubi tę wiadomość

♀️- 01.2018
    ♂️ - 05.2023
  • Mamamani Autorytet

Wysłany: 8 marca 2023, 22:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja ma hemoroidy dostałam czopki proctoglyvenol od gina, sama kupiłam criorectum ale jeszcze go nie uzywałam,narazie się mrozi w zamrażarce bo dopiero kupiamm octenisept do dezynfekcji tego sztyftu. Mi się zrobiły w poprzedniej ciąży w 23 tyg nawet nie wiedziałam, że mam takie koszmarne zaparcie i w kibelku potem tak długo i mocno parłam, że na drugi dzień dostałam krwawienia ale z pochwy i mi położna ktg robiła, musiało cos pęknąć od tego parcia, ale myślałam ze na zawał zejdę. Teraz pilnuję się żeby nie dopuścić do takiej sytuacji

Mvada, Nati6 lubią tę wiadomość

event.png
  • Lilly123 Autorytet

Wysłany: 9 marca 2023, 01:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja używam właśnie proctoglivenol ale maść. W pt mam wizytę u ginekologa to zagadam. Teraz tak czytam w internecie i przy biegunkach też to się może pojawić, więc ma to wszystko sens 😬

Nati6 lubi tę wiadomość

♀️- 01.2018
    ♂️ - 05.2023
  • Madzia35 Autorytet

Wysłany: 9 marca 2023, 05:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja polecam procto-glyvenol w czopkach, maść mi nie pomagała. Miałam juz w okolicach 4-5 miesiaca, wyleczylam i teraz znowu mi wyszły... Gin przepisała mi tez cos w tabletkach, nie pamietam nazwy, ale na ulotce bylo napisane cos w stylu że mozna brac w ciazy ale lepiej tego nie robic jesli nie ma duzej potrzeby, wiec nie brałam.

Jesli chodzi o zolte plamy to mi wiekszosc poschodzila dopiero po praniu w 90 stopniach (proszek jelp). Gdyby to były rzeczy dla dorosłych i tylko białe to polecam wymoczyc kilka godzin w wodzie z odrobina domestosa - dla noworodka troche bym sie bala moczyc w chlorze.

age.png

age.png
  • Madzia35 Autorytet

Wysłany: 9 marca 2023, 06:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy wiecie cos o tym, ze partner moze dostac 2 tygodnie L4 po porodzie? Znajomi dostali od lekarza zwyklego rodzinnego (zaprzyjaźnionego), platne podobno 100 procent. Moja gin twierdzi, ze w szpitalu nam wypiszą, ale platne 70 proc. Z kolei internety podają, że 80 proc. I zgłupiałam.
    Mój chodzi do pracy na 12 godz, wiec nie ukrywam, że wolała bym go mieć przy sobie na początku, bo nie mam nikogo innego do ewentualnej pomocy.

age.png

age.png
  • MarBal Autorytet

Wysłany: 9 marca 2023, 06:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madzia35 wrote:
    Czy wiecie cos o tym, ze partner moze dostac 2 tygodnie L4 po porodzie? Znajomi dostali od lekarza zwyklego rodzinnego (zaprzyjaźnionego), platne podobno 100 procent. Moja gin twierdzi, ze w szpitalu nam wypiszą, ale platne 70 proc. Z kolei internety podają, że 80 proc. I zgłupiałam.
    Mój chodzi do pracy na 12 godz, wiec nie ukrywam, że wolała bym go mieć przy sobie na początku, bo nie mam nikogo innego do ewentualnej pomocy.
    Ja wiem że po cesarce opiekę dostaje ale czy 100 czy 80 proc to nwm.mu jeśli skończy się faktycznie CC to skorzystamy z tego i odrazu po opiece weźmie ten URL ojcowski i miesiąc będzie ze mną bo nie wyobrażam sobie po CC jeszcze córkę do szkoły odprowadzać i psa ogarniać .jeśli chodzi o poród sn to nie mam pojęcia.musialabys lekarza zapytać jak to jest .pewnie bardziej zorientowany

05396a9a8c.png
  • Kometa90 Ekspertka

Wysłany: 9 marca 2023, 07:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Do dziewczyn, które rodziły już wcześniej SN-czy faktycznie przed porodem organizm się oczyszcza i przychodzi biegunka? Nie wiem czy to że stresu, jak się dowiedziałam o tym rozwarcie, ale dotychczas miałam permanentny problem z wypróżnianiem, tylko lactulose 3x dziennie pomagało na zaparcia, a wczoraj wypiłam raz i miałam już 3 razy luźniejsze stolce... wczoraj nawet mocno bolesne kłucie w jelitach. Czytałam w materiałach że szkoły rodzenia, że to może być zwiastun porodu I teraz panikuje...

preg.png
  • MaggieMay Autorytet

Wysłany: 9 marca 2023, 07:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też zaczynam się stresować. Ciężko mi wystać przy desce do prasowania, czuję ciążenie na dole i muszę robić przerwy. Wczoraj podniosłam coś cięższego i poczułam ból w kroczu. Od razu się położyłam, ale martwię się, że doprowadziłam do jakiegoś skrócenia szyjki. Lekarz od jakiegoś czasu mnie nie widział, bo był na urlopie. Z tego co czytam, to macie pod koniec wizyty częściej, tak?

Akurat przyjechała do mnie mama na 2 noce i mi bardzo pomaga. U niej przy 2 ciążach był zakładany szew, bo miała rozwarcie od połowy ciąży.

Wizyta jutro, a ja już sobie wkręcam. Jestem bardzo ciekawa szacowanej wagi i stanu tej cholernej szyjki.

age.png
    2018 diagnoza PCOS, Hashimoto
    03.2020 start starań
    08.2020 usunięcie ciąży ektopowej z jajowodem
    2021 LEEP szyjki macicy
    2021 6x stymulacja clo/aromek / ovitrelle / encorton / accard
    06.2022 GAMETA KIELCE start IVF - Gonal / Cetrotide / Ovitrelle / Duphaston / Dostinex
    07.2022 punkcja - 13 komórek - 8 dojrzałych - 6 zapłodnionych - mamy ❄️❄️❄️
    08.2023 FET+AH+embrioglue - 4AA - Estrofem / Duphaston / Cyclogest / Fraxiparine
    6dpt - beta 37.9
    8dpt - beta 121
    13dpt - beta 864
    6t4d - CRL 0,64cm, jest ❤️
    10t4d - CRL 4,02 cm
    12t3d - CRL 6,31 cm, USG+PAPPA - ryzyka niskie
    14t4d - 101,9 g
    18t4d - 295 g
    20t4d - 378 g - USG połówkowe 👍
    22t4d - 522 g
    25t4d - 871 g
    28t5d - 1498 g USG prenatalne III trym.
    29t4d - 1678 g
    31t3d - 2275 g USG prenatalne III trym. 👍
    38t6d - 3960 g szczęścia ❤️
  • MaggieMay Autorytet

Wysłany: 9 marca 2023, 07:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A co do pakowania walizki, to pani położna ze szkoły rodzenia poleciła spakować się w tylko jedną małą walizkę na kółkach i dała listę wyprawkową, gdzie podkreśliła, żeby nie brać body i pajaców, tylko kaftaniki i śpiochy, ze względu na wietrzenie kikuta.

Nie mam w ogóle kaftaników rozpinanych, a śpiochów to może 3 sztuki. Mam trochę to w dupie i nic już nie dokupuję.

Nati6, Madzia35 lubią tę wiadomość

age.png
    03.2020 start starań
    2021 LEEP szyjki macicy
    06.2022 GAMETA KIELCE start IVF - Gonal / Cetrotide / Ovitrelle / Duphaston / Dostinex
    08.2023 FET+AH+embrioglue - 4AA - Estrofem / Duphaston / Cyclogest / Fraxiparine
    6dpt - beta 37.9
    8dpt - beta 121
    13dpt - beta 864
    10t4d - CRL 4,02 cm
    14t4d - 101,9 g
    18t4d - 295 g
    22t4d - 522 g
    25t4d - 871 g
    29t4d - 1678 g
  • Taka_Sytuacja Autorytet

Wysłany: 9 marca 2023, 07:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madzia35 mój mąż miał tą opiekęprzy pierworodnym po sn i teraz w nowym szpitalu też dają po sn. Ale pobliczne szpitale robią czasem problemy. Ja zamierzam z tego korzystać plus okolicznościowy i wierzę że po 2,5 tyg już się ogarnę.
    Kometa potwierdzam - ja miał aż m biegunkę przed porodem. Martwiłam się kupą a tu się samo wszystko wcześniej wyczyściło.
    MaggieMay ja prasuje na siedząco przed tv 😉 ale w tej pozycji też mnie krocze bolało i wogóle boli coraz częściej - po spacerze itd.
    Mam dziś wizytę u fizjo gin-uro moją pierwszą - trzeba się do tego jakoś specjalnie przygotować? Czy tak jak do gina?

MaggieMay lubi tę wiadomość

Ona: 35lata Niedoczynność tarczycy, Endometrioza, PCOS
    On: 40lat Morfologia 3% DFI: 32% > 29%
    Dziecko 2016 po 18cs
    Starania o rodzeństwo od kwietnia 2019:
    04.19 ciąża biochemiczna, 2x IUI :( 08.22 pozytywny test po biopsji endometrium :)
    Córcia ❤️ tp. 11.04
  • MaggieMay Autorytet

Wysłany: 9 marca 2023, 07:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Taka_Sytuacja - Raczej nie, jakby coś, to powiedziałaby przez telefon. Dobrze jest być w czymś wygodnym, jak będzie pokazywała ćwiczenia, czy kleiła taśmy.

Mam poczucie, że zaraz pęknę i muszę robić przerwy. Ja w ogóle Was podziwiam, jak Wy zajmujecie się starszakami w tej ciąży?

age.png
    03.2020 start starań
    2021 LEEP szyjki macicy
    6dpt - beta 37.9
    8dpt - beta 121
    13dpt - beta 864
    10t4d - CRL 4,02 cm
    14t4d - 101,9 g
    18t4d - 295 g
    22t4d - 522 g
    25t4d - 871 g
    29t4d - 1678 g
  • Mamamani Autorytet

Wysłany: 9 marca 2023, 08:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mąż po cc dostał 2 tyg opieki nad żoną w połogu ale od mojej gin 80 procent, 100 procent to są tylko l4 ciążowe i wypadkowe. Trzeba do tego wypisać taki wniosek na zusowym druku kim się opiekuje. Szpital nie chciał dać bo byłam wypisana w stanie dobrym i wg nich tzn że mogę się samą sobą zająć
    . No i oczywiście to można mieć dopiero od dnia wypisu, więc te pierwsze dni co byłam w szpitalu to brał okolicznościowy

event.png
  • MarBal Autorytet

Wysłany: 9 marca 2023, 08:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie miałam czegoś takiego jak oczyszczanie przed porodem.ano nawet czop mi nie odchodził.dzien wcześniej nawet by mi przez myśl nie przeszło że następnego dnia urodzę.przed porodem poprosiłam o lewatywę żeby nie było niespodzianki 😋
    Ja też prasuje na siedząco.nie wystalabym już

05396a9a8c.png
  • lipa Autorytet

Wysłany: 9 marca 2023, 08:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MaggieMay wrote:
    Taka_Sytuacja - Raczej nie, jakby coś, to powiedziałaby przez telefon. Dobrze jest być w czymś wygodnym, jak będzie pokazywała ćwiczenia, czy kleiła taśmy.

Mam poczucie, że zaraz pęknę i muszę robić przerwy. Ja w ogóle Was podziwiam, jak Wy zajmujecie się starszakami w tej ciąży?
    Nei wiem jak, mam 5latke i 3latka i trochę wymiękam. Nawet wyprawianie ich rano do placówek jest już wyzwaniem.
    Wogole w jakaś deprechę popadam przez te moją niedołężność, nieprzespane noce i przedłużająca się paskudna zimę.

age.png
‹‹ 145 146 147 148 149 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak w naturalny sposób zwiększyć swoje szanse na zajście w ciążę?

W dzisiejszych czasach wiele par zmaga się z problemem niepłodności. Szacuje się, że w krajach rozwiniętych od 10 do 12% kobiet ma problem z zajściem w ciążę. Dane w Polsce także nie napawają optymizmem, gdyż nawet 20% par w wieku rozrodczym cierpi na niepłodność. Powodów takiego stanu rzeczy jest dużo. Przeczytaj jak w naturalny sposób zwiększyć swoje szanse na zajście w ciążę, za pomocą ziól i odpowiedniej diety.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Choroba Hashimoto a ciąża - co musisz wiedzieć?

Hashimoto co to za choroba i jak się objawia? Przede wszystkim charakteryzuje się przewlekłym stanem zapalnym tarczycy (tzw. limfocytowym zapaleniem tarczycy). Jak ją rozpoznać i jak leczyć? Hashimoto a ciąża - jaki wpływ może mieć choroba Hashimoto na płodność kobiet oraz przebieg ciąży?

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza a starania o ciążę - poruszające historie trzech kobiet

Endometrioza jest na tyle niezbadaną jeszcze do końca chorobą, że postawienie prawidłowej diagnozy może zająć lata... A właściwa diagnoza i szybkie podjęcie odpowiedniego leczenia, to najważniejsza kwestia szczególnie w przypadku kobiet, które starają się o dziecko. Trzy kobiety podzieliły się z nami swoimi doświadczeniami w drodze do diagnozy endometriozy i upragnionego macierzyństwa. Przeczytaj historie, które dodają skrzydeł i nadziei, że pomimo trudów będzie dobrze! 

CZYTAJ WIĘCEJ