KWIECIEŃ 2023
-
WIADOMOŚĆ
-
Nati6 wrote:Jak pije pare dni juz koperek bo ulatwia mi on przy gazach po cc plus malej tez pomaga . Starszej dwojce dawalam cherbatke z koperku wloskiego jak byli mali ,pierwsze slysze ze jest rakotworczy.
Czy kogos boli w pachwinie po cc .wczoraj 2 spacery do szkoly i spowrotem z wozkiem , wieczoeem 2 godziny chodzeni w wesolym miasteczku . I do dzis odczuwM mniej ale boli ciagnie nadal , czy to zmeczenie przesilenie , ? oby nie przypuchlina 😰 Ciagle mam ten strach ze nie powiennam malej nosic ale musze .. Nie powinnam wozka podnosic pod kraweznik ale tez musze . Ja to jak jajko jestem
-
Madzia35 wrote:Jakie macie zdanie na temat koperku? Wyczytałam, ze jest rakotworczy, ale mąż sie upiera, zeby dac, bo kiedyś sie tak robilo... bla bla bla
Moja mama nalegała na przepijanie koperkiem, moja teściowa chciała dawać wodę na czkawkę, a położna skwitowała, że dzisiaj wiele rzeczy robi się inaczej niż 30 lat temu. Wiadomo, my byłyśmy przepijanie i jakoś żyjemy, ale wolę zaufać położnej.lipa lubi tę wiadomość
2018 diagnoza PCOS, Hashimoto
03.2020 start starań
08.2020 usunięcie ciąży ektopowej z jajowodem
2021 LEEP szyjki macicy
2021 6x stymulacja clo/aromek / ovitrelle / encorton / accard
06.2022 GAMETA KIELCE start IVF - Gonal / Cetrotide / Ovitrelle / Duphaston / Dostinex
07.2022 punkcja - 13 komórek - 8 dojrzałych - 6 zapłodnionych - mamy ❄️❄️❄️
08.2023 FET+AH+embrioglue - 4AA - Estrofem / Duphaston / Cyclogest / Fraxiparine
6dpt - beta 37.9
8dpt - beta 121
13dpt - beta 864
6t4d - CRL 0,64cm, jest ❤️
10t4d - CRL 4,02 cm
12t3d - CRL 6,31 cm, USG+PAPPA - ryzyka niskie
14t4d - 101,9 g
18t4d - 295 g
20t4d - 378 g - USG połówkowe 👍
22t4d - 522 g
25t4d - 871 g
28t5d - 1498 g USG prenatalne III trym.
29t4d - 1678 g
31t3d - 2275 g USG prenatalne III trym. 👍
38t6d - 3960 g szczęścia ❤️ -
lipa wrote:Ja jeszcze wczoraj pocieszałaś Maggie, s dziś też wyje od rana. Wstydzę się swoich myśli.
Nie jesteś w tym sama, ja też miałam okropne myśli. Damy radę, to tylko gorszy okres, minie.lipa lubi tę wiadomość
03.2020 start starań
2021 LEEP szyjki macicy
06.2022 GAMETA KIELCE start IVF - Gonal / Cetrotide / Ovitrelle / Duphaston / Dostinex
08.2023 FET+AH+embrioglue - 4AA - Estrofem / Duphaston / Cyclogest / Fraxiparine
6dpt - beta 37.9
8dpt - beta 121
13dpt - beta 864
10t4d - CRL 4,02 cm
14t4d - 101,9 g
18t4d - 295 g
22t4d - 522 g
25t4d - 871 g
29t4d - 1678 g
lipa wrote:Też mam.bole w.dole miednicy po dłuższych spacerach.
Mnie tak w lewej pachwinie wczoraj zlapalo az usiasc nie moglam z pozycji lezacej do siedzacej ,obudzialam sie z mniejszyn bulem ale jednak jeszcze .Wzielam ibuprofen dzis po rozmowie z polozna jak nie przejdzie do jutro to mam do lekarza zadzwonic bo moze byc to naciagniety miesien .Pewnie przejdzis samo skoro bok mniejszy .
-
MaggieMay wrote:Moja mama nalegała na przepijanie koperkiem, moja teściowa chciała dawać wodę na czkawkę, a położna skwitowała, że dzisiaj wiele rzeczy robi się inaczej niż 30 lat temu. Wiadomo, my byłyśmy przepijanie i jakoś żyjemy, ale wolę zaufać położnej.
Nati6 lubi tę wiadomość
-
A to nie dodałam, że to przy kp...
Nati6 lubi tę wiadomość
03.2020 start starań
2021 LEEP szyjki macicy
6dpt - beta 37.9
8dpt - beta 121
13dpt - beta 864
10t4d - CRL 4,02 cm
14t4d - 101,9 g
18t4d - 295 g
22t4d - 522 g
25t4d - 871 g
29t4d - 1678 g
Przy karmieniu piersia nie trzeba dopajac , przy mleku z butelki powinno sie ale glukoza nie jest dobrym pomyslem ,a dentysci nawet nie zalecaja ze wzgledu na przyszle zeby , sama woda wystarczy moim zdaniem ,choc tez kiedya dawalam z glukoza i mojej corce mleczaki sie strasznie sypaly .
-
Dziewczyny, mnie też dopadł jakiś totalnie pesymistyczny nastrój. I to wczoraj, kiedy była przepiękna pogoda, słońce... Zero cierpliwości do własnych, malutkich przecież, dzieci. Za co potem było mi totalnie wstyd i czułam się jeszcze gorzej.
To hormony nas tak doświadczają, trzeba przetrwać i mieć nadzieję, że szybko sytuacja się unormuje. Trzymajcie się i proście bliskich o pomoc w razie czego!!lipa lubi tę wiadomość
-
Madzia35 wrote:A mi pediatra kazała przepajac wodą z glukoza. Podobno przy karmieniu mm sie powinno. Podaje troche wody, bo podobno pomaga na kupy a mamy z tym problem.
Taksamo te herbatki z kopru, wg aktualnej wiedzy są szkodliwe.
Owszem kiedyś się różne rzeczy stosowalo i większość doroslych na tym wychowanych żyjeale skoro są jakieś nowe badania, dane na jakiś temat, to wolę się trzymać aktualnych zaleceń.
Nati6, MaggieMay lubią tę wiadomość
-
Ja dziś dostałam antybiotyk na pierś. Już 3 dzień boli, dolna część jest czerwona, cieplejsza niż reszta, rosła mi też temperatua i ogólnie czułam się jak przy mocniejszym przeziębienu, czyli zapalenie piersi mnie dopadło.
Co do przepajania wodą lub koperkiem to ja osobiście koperku bym nie dawała, a przy karmieniu samym mm kiedyś usłyszałam radę,że można np co którąś porcje zrobić z innych proporcji, czyli dać np wody 90ml ale tylko 2 łyżeczki mm, wtedy jest bardziej wodniste mleko i się dziecko dopaja. Stosowałam to z córką, ale ona była bezproblemowa jeśli chodzi o żołądek i jelita, żadnych kółek czy innych rzeczy. Nie wiem jak by to się sprawdziło przy wrażliwym dziecku.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 maja 2023, 03:52
-
lipa wrote:Woda z glukoza to stara szkoła z czasów naszych matek, teraz absolutnie się nie zaleca, po co ładować w dzieci cukier od pierwszych dni życia...
Taksamo te herbatki z kopru, wg aktualnej wiedzy są szkodliwe.
Owszem kiedyś się różne rzeczy stosowalo i większość doroslych na tym wychowanych żyjeale skoro są jakieś nowe badania, dane na jakiś temat, to wolę się trzymać aktualnych zaleceń.
zamiast cherbatki granulowanej dla dzieci mozna zapazyc normalna ziolowa tzb koperkowa lekkko , jesli juz jest taka potrzeba
Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 maja 2023, 22:21
-
Nati mój też się drze przy kąpieli.poki co kąpiemy co 2-3 dni ale myślę że latem już będę codziennie kąpać .
Nieśmiała i jak sobie radzicie z katarem? Podajesz coś czy tylko odciagasz?
Ja kupiłam elektryczny aspirator i chyba żałuję.jakos słabo to ciągnie, pewnie przy katarze nie da rady ,chyba kupię taki zwykły katarek.
Mój mąż wreszcie wrócił do pracy od dziś. od stycznia ze mną siedział więc z jednej strony się trochę cieszę bo jednak i kasy mniej jak na zwolnieniu był i też już mi trochę brakowało takiego mojego dawnego rytmu dnia chociaż z niemowlakiem to nie do końca taki rytm jak kiedyś 😋 ale z drugiej strony teraz zamieszanie mam rano bo pakuje młodego do wózka i córkę do szkoły odprowadzamy a ona ma dość daleko - pół godziny pieszo 🫤Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 maja 2023, 09:33
-
U nas też przy kąpieli dramat, zanoszenie się płaczem. U starszego z wiekiem minęło, teraz też pewnie tak będzie.
A z innej beczki, jak wygląda u Waszych dzieci czas aktywności? Kiedy nie śpią ani nie jedzą? Poleżą sobie spokojnie same? Albo jesteście w stanie je czymś zająć? U nas żadna pozycja nie jest satysfakcjonująca,ani na plecach, ani na brzuchu, tylko rączki mamusi 🤷♀️ inaczej płacz. No nie wiem jak ona ma ćwiczyć jakiekolwiek umiejętności jak tak to wygląda... Już nie pamiętam jak to było u starszaka.Parole lubi tę wiadomość
-
MarBal wrote:Nati mój też się drze przy kąpieli.poki co kąpiemy co 2-3 dni ale myślę że latem już będę codziennie kąpać .
Nieśmiała i jak sobie radzicie z katarem? Podajesz coś czy tylko odciagasz?
Ja kupiłam elektryczny aspirator i chyba żałuję.jakos słabo to ciągnie, pewnie przy katarze nie da rady ,chyba kupię taki zwykły katarek.
-
Co do kąpielisko to u nas codziennie jest kąpiel, chyba że nie mam mocy to przecieram obficie mokrymi wacikami tylko. Płacz jest, ale taki zwykły, bez zanoszenia czy tragedii. Przy polewaniu wodą jakby lżejszy więc myślę że jak pępek się zagoi i mały będzie cały zanurzony to już będzie ok.