KWIECIEŃ 2023
-
WIADOMOŚĆ
-
Hej dziewczyny,
Jak tak was czytam to zaczynam się martwić normalnie, jakie obroty!?u nas mała leży na brzuszku całkiem sporo, myślę że 3 minuty wytrzyma ale żadnych obrotów nawet na boki nie... Teraz ma 13 tygodni. Pięknie nam guga, jest bardzo pogodną, pięknie śpi i potrafi leżeć w wozeczku i patrzec gdzieś w przestrzeń do godziny 😊 dziecko anioł 😉 teraz zaczęła łapać zabawki i się cieszy ale to początek, złapie i jej wypada 🙂 my też rozszerzamy dietę po 6 miesiącu, spróbujemy BLW ciekawe co z tego wyjdzie. Teraz leży z gorączka bo dziś była na szczepieniu biedna.
W piątek idziemy do fizjo żeby ja obejrzał bo zaciska piąstki bardzo może dlatego się nie przewraca? Pediatra widziała i też mówi żeby pokazać się fizjo.
A co do bioderek to mi mówili na pierszym USG że nie muszę już powtarzac, możliwe to? Pediatra też nic nie mówi. -
Siasia mój też tak zaciskał piąstki ,nie byłam z nim u fizjo ale mówiłam o tym u pediatry i pokazała mi takie ćwiczenie że moim kciukiem otwieram mu dłoń i masuje kciukiem i palcem wskazującym każdy paluszek .robiłam tak codziennie po kilka razy i już nie zaciska 🙂
Co do bioderek zapytaj pediatry .mi się wydaje że przynajmniej dwie wizyty powinny być
A obroty to chyba w swoim czasie.nie każde dziecko odrazu to ogarnia .mój narazie z pleców na boki potrafi,na brzuszek jeszcze nie.ale zapytaj jak będziesz u fizjo o to - nic nie zaszkodzi,może pokaże jakieś ćwiczenia które zmobilizują małą -
Widzę, że tlyko mi tak się spieszy do rozszerzania diety 😁 ale.chce powoli podchodzić do zakończenia kp, do końca 6 miesiąca chciałabym się wyrobić, a z dodatkowymi.posilkami jest to łatwiejsze.
Siasia moja córeczką wyjątkowo wcześnie zaczęła być aktywna, ale tak jak kiedyś pisałam ma wzmożone napięcie mięśniowe. Starsza dwójka potrafiła się obracać trochę później, między 4-5 miesiącem.
Co do bioderek - z każdym dzieckiem byłam ttlko raz, nie wiedzialam., że konieczna jest ponowna kontrola i lekarze mi tego też nie sugerowali. -
lipa wrote:Widzę, że tlyko mi tak się spieszy do rozszerzania diety 😁 ale.chce powoli podchodzić do zakończenia kp, do końca 6 miesiąca chciałabym się wyrobić, a z dodatkowymi.posilkami jest to łatwiejsze.
Siasia moja córeczką wyjątkowo wcześnie zaczęła być aktywna, ale tak jak kiedyś pisałam ma wzmożone napięcie mięśniowe. Starsza dwójka potrafiła się obracać trochę później, między 4-5 miesiącem.
Co do bioderek - z każdym dzieckiem byłam ttlko raz, nie wiedzialam., że konieczna jest ponowna kontrola i lekarze mi tego też nie sugerowali.VI. 2016 zaczynamy starania
VIII. 2018 pierwsza nieudana inseminacja 😔
IX. 2018 druga nieudana inseminacja 😔
V. 2020 zmiana kliniki
VII. 2020 wizyta u immunologa (min. Kiry AA😔)
IX. 2020 decyzja o in vitro i rozpoczęcie długiego protokołu
27.X.2020 punkcja
Mamy 6 zapłodnionych komórek. 🥰
2 przebadane PGS zdrowe🥰
1.XII.2020 udany transfer 5 dniowego mrozaczka
VIII. 2021 jest nasz Synek 😍
VI. 2022 wracamy po rodzeństwo 🙏 -
U nas bioderka też dwa razy są. Już umówiłam pod koniec sierpnia wizytę.
A w przyszłym tygodniu mam nadzieję, że uda nam się ogarnąć temat kolejnych szczepień.
Ogólnie to Kacperek chyba na skok rozwojowy i daje mocno popalić 🙃VI. 2016 zaczynamy starania
VIII. 2018 pierwsza nieudana inseminacja 😔
IX. 2018 druga nieudana inseminacja 😔
V. 2020 zmiana kliniki
VII. 2020 wizyta u immunologa (min. Kiry AA😔)
IX. 2020 decyzja o in vitro i rozpoczęcie długiego protokołu
27.X.2020 punkcja
Mamy 6 zapłodnionych komórek. 🥰
2 przebadane PGS zdrowe🥰
1.XII.2020 udany transfer 5 dniowego mrozaczka
VIII. 2021 jest nasz Synek 😍
VI. 2022 wracamy po rodzeństwo 🙏 -
My mieliśmy wczoraj 2. serię szczepień. Mała zagorączkowała w nocy do 38C. Dzisiaj dużo spała ale temp. była tylko podwyższona.
Co do rozszerzania diety to zaczniemy po ukończeniu 6 miesiaca. Już sama stresa jak to będzie xd.
Moja Iga też miała mocno zaciśnięte piąstki i spiętą obręcz barkową. Ale codziennie starałam się ją rozluźniać tak jak fizjo pokazała i teraz widać fajne rezultaty. Na brzuchu potrafi sporo leżeć bo nawet po 10 min ale muszę jej korygować ułożenie ramion bo lubi je jeszcze cofać. Dodatkowo sama obraca się na boki bo tak puszczą bąki, które jeszcze trochę ją dręczą i czasem wybudzają 😅 ale z pozycji na boku zaraz wraca na plecy. -
To u nas Ania obraca się, ale tylko w jedną stronę. Pewnie zaraz załapie i w drugą. Nadrobiła wiele u fizjo z jednej wizyty na drugą ❤️ jest ruchliwa, pogodna i coraz bardziej ciekawa świata. Łapie nieporadnie przedmioty i próbuje wpychać do buzi.
Mamamani, u nas podobnie z wagą 🫣 ale dopiero przeszła na rozmiar 74.
Niestety mała miała kontakt z dzieckiem zarażającym ospą wietrzną i teraz się martwimy, czy będzie przechodziła i jak. Przesunęłam szczepienie i planuję zrobić crp przed.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 lipca 2023, 03:12
2018 diagnoza PCOS, Hashimoto
03.2020 start starań
08.2020 usunięcie ciąży ektopowej z jajowodem
2021 LEEP szyjki macicy
2021 6x stymulacja clo/aromek / ovitrelle / encorton / accard
06.2022 GAMETA KIELCE start IVF - Gonal / Cetrotide / Ovitrelle / Duphaston / Dostinex
07.2022 punkcja - 13 komórek - 8 dojrzałych - 6 zapłodnionych - mamy ❄️❄️❄️
08.2023 FET+AH+embrioglue - 4AA - Estrofem / Duphaston / Cyclogest / Fraxiparine
6dpt - beta 37.9
8dpt - beta 121
13dpt - beta 864
6t4d - CRL 0,64cm, jest ❤️
10t4d - CRL 4,02 cm
12t3d - CRL 6,31 cm, USG+PAPPA - ryzyka niskie
14t4d - 101,9 g
18t4d - 295 g
20t4d - 378 g - USG połówkowe 👍
22t4d - 522 g
25t4d - 871 g
28t5d - 1498 g USG prenatalne III trym.
29t4d - 1678 g
31t3d - 2275 g USG prenatalne III trym. 👍
38t6d - 3960 g szczęścia ❤️ -
Jak u Was ze smoczkami? Moje dziecko nie chce, próbowaliśmy różnych, bo pediatra doradziła na uspokojenie. Teraz usłyszałam, że takie zwykle okragle kauczukowe sa dobre dla dzieci, ktore nie chca żadnego. Zależy mi na tym smoczku, bo Ala zaczyna uparcie ssac kciuk i boje sie, ze bedzie ciezko potem ja oduczyc.
-
Mój akceptuje tylko z lovi. Może dlatego że pierwszy jaki dałam był tej firmy i teraz innego nie chce ale np mleko pije na zmianę z dwóch różnych butelek i mu nie przeszkadza . Madzia mój Filip to często wypluwa ten smoczek i wkłada palce bo chyba są smaczniejsze.My używamy tylko smoczka w celu uspokajacza jak płacze ,do spania mu zabieram bo itak albo wypluje jak zasypia albo wogole nie chce do zasypiania . Córka natomiast jak była malutka w ciągu dnia smoczka nie chciała a do spania już tak
-
Madzia35 wrote:Moja Ala pod koniec 2 miesiąca zaczęła sie obeacac na brzuszek ale tylko na lewa strone. Ma wzmozone napiecie miesniowe i to podobno przez to wiecej chce niz powinna.
-
Madzia35 wrote:Jak u Was ze smoczkami? Moje dziecko nie chce, próbowaliśmy różnych, bo pediatra doradziła na uspokojenie. Teraz usłyszałam, że takie zwykle okragle kauczukowe sa dobre dla dzieci, ktore nie chca żadnego. Zależy mi na tym smoczku, bo Ala zaczyna uparcie ssac kciuk i boje sie, ze bedzie ciezko potem ja oduczyc.
Sigi13 lubi tę wiadomość
-
lipa wrote:Czytałam ostatnio artykuł.na ten temat na blogu mamy fizjoterapeuty i trochę mnie uspokoił. Jest coś takiego jak okna rozwojowe, ramy czasowe, które są norma dla nowych umiejętności u niemowląt. I tak np obroty na brzuszek są ok między 2 a 6 miesiącem. Najważniejszy jest nie czas, kiedy dziecko je robi, tlyko "jakość" Ich wykonywania. Moja Ola robi to dobrze, tzn zwija się do brzucha i wyprostowuje. Mam porównanie do niepoprawnych obrotów, bo starsza córeczką robiła to poprzez odcięcie silne głowy w tył. Poza tym ważne, żeby dziecko w ciągu ok 6 tygodni przekręcalo się też w druga stronę. Ola ok 3 tygodni temu zaczęła tylko e jedna stronę, a raptem kilka dni temu w druga. Więc nie ma asymetrii w tym.
-
Madzia35 wrote:Jak u Was ze smoczkami? Moje dziecko nie chce, próbowaliśmy różnych, bo pediatra doradziła na uspokojenie. Teraz usłyszałam, że takie zwykle okragle kauczukowe sa dobre dla dzieci, ktore nie chca żadnego. Zależy mi na tym smoczku, bo Ala zaczyna uparcie ssac kciuk i boje sie, ze bedzie ciezko potem ja oduczyc.
Mam 0-2, Bibs i Avent wszystke tylko do wyciszenia 😉 Przez pierwszy miesiąc nie używaliśmy, ale przyjechała babcia 😝
Ostatnio polubiliśmy się z gryzaczkami - pingwinkiem i muchomorkiem, reszta jest be 😁
-
Iga, może to powiększony węzeł chłonny pachwinowy? 🤔 Nie wiem, co może być w tej lokalizacji.
Mała próbowała muchomorka, ale palce są o wiele smaczniejsze 😉
2018 diagnoza PCOS, Hashimoto
03.2020 start starań
08.2020 usunięcie ciąży ektopowej z jajowodem
2021 LEEP szyjki macicy
2021 6x stymulacja clo/aromek / ovitrelle / encorton / accard
06.2022 GAMETA KIELCE start IVF - Gonal / Cetrotide / Ovitrelle / Duphaston / Dostinex
07.2022 punkcja - 13 komórek - 8 dojrzałych - 6 zapłodnionych - mamy ❄️❄️❄️
08.2023 FET+AH+embrioglue - 4AA - Estrofem / Duphaston / Cyclogest / Fraxiparine
6dpt - beta 37.9
8dpt - beta 121
13dpt - beta 864
6t4d - CRL 0,64cm, jest ❤️
10t4d - CRL 4,02 cm
12t3d - CRL 6,31 cm, USG+PAPPA - ryzyka niskie
14t4d - 101,9 g
18t4d - 295 g
20t4d - 378 g - USG połówkowe 👍
22t4d - 522 g
25t4d - 871 g
28t5d - 1498 g USG prenatalne III trym.
29t4d - 1678 g
31t3d - 2275 g USG prenatalne III trym. 👍
38t6d - 3960 g szczęścia ❤️ -
lipa wrote:No nic mi nie przychodzi do głowy. Raczej musiałabym ja przywiazsc od tyłu do łóżeczka 🤣
Ja mam cos takiego , moze by sie u ciebie sprawdzilo
https://www.onbuy.com/gb/p/baby-toddler-safe-cotton-anti-roll-pillow-sleep-head-positioner-anti-rollover~p41057597/?exta=gshp&extac=gshppa&stat=eyJpcCI6IjE2LjkyMDAiLCJkcCI6MCwibGlkIjoxMDczMDQwOTMsInMiOiIxOSIsInQiOjE2OTA1NTYzNzIsImJtYyI6MH0=&exta=gshp&utm_source=google&utm_campaign=19978238563&utm_medium=pmax&utm_content=&gclid=CjwKCAjwzo2mBhAUEiwAf7wjkjKijplrq2yLkmjyVRqiEtu5Iu_aT6O807CqwhPhLcP3nnE-3h54IRoCJzoQAvD_BwEWiadomość wyedytowana przez autora: 29 lipca 2023, 00:13
-
MaggieMay wrote:Iga, może to powiększony węzeł chłonny pachwinowy? 🤔 Nie wiem, co może być w tej lokalizacji.
Mała próbowała muchomorka, ale palce są o wiele smaczniejsze 😉
Mam nadzieję że to nic poważnego, bo szczerze mówiąc to nie wyobrażam siebie teraz iść do szpitala nawet na kilka godzin. Co ja bym zrobiła z dzieckiem 😱😱