KWIECIEŃ 2023
-
WIADOMOŚĆ
-
Madzia35 wrote:A co powiecie na to, ze moja Ala staje na prostych nogach np w lozeczku trzymajac sie barierki albo przy jakiejs pufie...
Nie dziwia mnie takie dzieci bo moj syn mial 7.5 miesiaca jak pierwsze kroki zacza stawiac potem chproba i 8 mial jak juz przechodzil po pol pokoju 🙈Corka 9 ms .zobaczymy jak najmlodsza ale widze ze ostatnio nadrabia sporoWiadomość wyedytowana przez autora: 30 października 2023, 19:08
Madzia35 lubi tę wiadomość
-
Wydaje mi się, że to dużo za szybko z tym wstawaniem. Sąsiadka opowiadała mi że jej syn chodził w wieku 8 miesięcy to ortopeda kazał go hamować (ale wiadomo, jakim niby cudem) i później ostro go rehabilitowała bo miał bardzo krzywe nóżki itd.
U nas pełzanie na całego już po całym mieszkaniu, ciągle próbuje raczkować ale jeszcze nie idzie. Czasami wydaje mi się że ciągnie mu pupkę w jedną stronę jakby do siadu, ale to jeszcze dość daleko do sukcesu.Sigi13 lubi tę wiadomość
♀️- 01.2018
♂️ - 05.2023 -
Lilly123 wrote:Wydaje mi się, że to dużo za szybko z tym wstawaniem. Sąsiadka opowiadała mi że jej syn chodził w wieku 8 miesięcy to ortopeda kazał go hamować (ale wiadomo, jakim niby cudem) i później ostro go rehabilitowała bo miał bardzo krzywe nóżki itd.
U nas pełzanie na całego już po całym mieszkaniu, ciągle próbuje raczkować ale jeszcze nie idzie. Czasami wydaje mi się że ciągnie mu pupkę w jedną stronę jakby do siadu, ale to jeszcze dość daleko do sukcesu.
Moj tez tak juz chodzil bez trzymanki 8m , i wydaje mi sie za to zalezy od dziecka , moj ayn ma juz 18 i krzywy nie jest . corka 9m teraz 12 i tez ok .
moja tez do siadu zawija ale juz podciaga kolana do czworakowania jak sie oprze czasem samej jej sie uda . marudna jak nic 3 dzien bo zab sie przebil i idzie
-
Hej.co tu taka cisza 😁
Dziewczyny czy Wy kupujecie maluszkom buty zimowe? Tesciowa sie uparla ze chce malemu kupic buty.ja jakoś sensu nie widze ale jak chce to niech kupuje tylko nwm czy potem nie bede sie wkurzac jak bede sie spieszyc a tu jeszcze buty nakladac .ja to myslalam bardziej o takich niechodkach lub grubych skarpetach zeby cieplo bylo a ona chce takie trapery zwykle🫤
Moj Filip ostatnio obgryza szczebelki w łóżeczku . Wasze bobasy tez tak robia? Gryzakow ma pelno a juz kilka razy go przylapalam ze gryzie szczebelki 🤦
-
MarBal wrote:Hej.co tu taka cisza 😁
Dziewczyny czy Wy kupujecie maluszkom buty zimowe? Tesciowa sie uparla ze chce malemu kupic buty.ja jakoś sensu nie widze ale jak chce to niech kupuje tylko nwm czy potem nie bede sie wkurzac jak bede sie spieszyc a tu jeszcze buty nakladac .ja to myslalam bardziej o takich niechodkach lub grubych skarpetach zeby cieplo bylo a ona chce takie trapery zwykle🫤
Moj Filip ostatnio obgryza szczebelki w łóżeczku . Wasze bobasy tez tak robia? Gryzakow ma pelno a juz kilka razy go przylapalam ze gryzie szczebelki 🤦
Miałam te same problemy jakiś czas temu, ale szczebelki już jej się znudziły, a buciki zostawię dla lalki bobasa - dla niemowląt to się napewno nie nadaje, ale ja mam powiększony zestaw babciów i dziadków i nie zamierzam się z nim kłócić o takie pierdoły. Wolę nie trafione prezenty wrzucić na śmieciarkę albo do kontenera pck.
Na forum dziewczyny polecały takie albo coś tym stylu :
https://www2.hm.com/pl_pl/productpage.0858320010.htmlNati6 lubi tę wiadomość
-
Ja mam niechodki białe futerkowe po córce tylko sprawdzę czy nie spadną mu z nogi, w zimę do wózka je zakładałam do śpiworka i były ok noga zawsze ciepła. To takie bamboszki z hm. Córce to się nawet nie dało zalozyc wizytowych niechodkow bo palce miala długo podwinięte w sumie dopóki nie chodziła
-
Mamamani wrote:Ja mam niechodki białe futerkowe po córce tylko sprawdzę czy nie spadną mu z nogi, w zimę do wózka je zakładałam do śpiworka i były ok noga zawsze ciepła. To takie bamboszki z hm. Córce to się nawet nie dało zalozyc wizytowych niechodkow bo palce miala długo podwinięte w sumie dopóki nie chodziła
Moja odstała z Zary, które jak domierzam do stopy to niby są ok, ale nie da się ich założyć dlatego zostawiam je dla lalek 🙊🙉🙈 -
MarBal wrote:Hej.co tu taka cisza 😁
Ala obgryza barierkę, zamówiłam juz ochraniacz na allegro. -
No właśnie.tez mam takie zdanie z tymi butami.ogolnie mam spoko tesciowa ale troche mnie ostatnio irytuje bo ciagle mi cos zagaduje tak niby delikatnie ale ja to odczuwam jakby chciala mi cos narzucac. Np jak mowilam ze ja zaczne rozszerzenie diety ok 5-6 miesiaca i to od warzyw i owoców to ona na to ze mojemu mężowi jak mial 6 miesięcy to juz zur dawala .albo teraz jestesmy na etapie wracania z mleka ma alergię na zwykle i jak powiedzialam ze chce dawac malemu bebiko pro + to ona ze ona ( prawie 30 lat temu) dawala humana albo bebilon i czemu ktoregos z tych nie dam 🤦
Ja mam na barierki takie ochraniacze modulowe ale one nie sa na calym lozku i maly itak sie dobiera do tych pustych szczebelek .
Wogole ja juz dzis zaczelam zagadywac mezowi zeby obnizyl lozeczko .jakos maly tam robi takie wygibasy ze mam stresa -
MarBal wrote:No właśnie.tez mam takie zdanie z tymi butami.ogolnie mam spoko tesciowa ale troche mnie ostatnio irytuje bo ciagle mi cos zagaduje tak niby delikatnie ale ja to odczuwam jakby chciala mi cos narzucac. Np jak mowilam ze ja zaczne rozszerzenie diety ok 5-6 miesiaca i to od warzyw i owoców to ona na to ze mojemu mężowi jak mial 6 miesięcy to juz zur dawala .albo teraz jestesmy na etapie wracania z mleka ma alergię na zwykle i jak powiedzialam ze chce dawac malemu bebiko pro + to ona ze ona ( prawie 30 lat temu) dawala humana albo bebilon i czemu ktoregos z tych nie dam 🤦
Ja mam na barierki takie ochraniacze modulowe ale one nie sa na calym lozku i maly itak sie dobiera do tych pustych szczebelek .
Wogole ja juz dzis zaczelam zagadywac mezowi zeby obnizyl lozeczko .jakos maly tam robi takie wygibasy ze mam stresa
Ja też już obniżyłam łóżeczko 😉
Ochraniacz mam w tym stylu:
https://www.smyk.com/p/babymatex-bump-air-ochraniacz-do-lozeczka-360x30-cm-i5790991
tylko odkryte półtorej boku żeby mieć w nocy dostęp do małej 😉 W październiku czasem jak się budziłam to mała już nie spała tylko leżała w poprzek łóżeczka, gryzła te odsłonięte szczebelki i patrzyła na mnie.
Co do dziadków. To powiem ci że mam cały cyrk.
Jeden dziadek przyjeżdża tylko żeby sobie zrobić z małą zdjęcia, które potem wstawia na Facebooku i rozsyła znajomym.
🙈🙉🙊
Drugi zupełnie się nie interesuje małą, nawet jak u nas jest to udaje że jej nie widzi. Nawet swojej rodzinie się nie pochwalił swoją pierwszą i jedyną wnuczką.
🙊🙉🙈
Trzeci jakby mógł to by wszystkie zabawki i ubranka jej kupił. Mimo że już kilka razy powiedział że więcej nic nie kupi jak będzie musiał znów iść do sklepu zwrócić.
🙈🙉🙊
Czwarty ciągle tylko powtarza : trzeba jej zmienić pieluchę. Oczywiście sam nigdy tego nie zrobi, ale mną to by dyrygował żebym to robiła co dwie minuty. -
Iga Kwietniowa wrote:Ja też już obniżyłam łóżeczko 😉
Ochraniacz mam w tym stylu:
https://www.smyk.com/p/babymatex-bump-air-ochraniacz-do-lozeczka-360x30-cm-i5790991
tylko odkryte półtorej boku żeby mieć w nocy dostęp do małej 😉 W październiku czasem jak się budziłam to mała już nie spała tylko leżała w poprzek łóżeczka, gryzła te odsłonięte szczebelki i patrzyła na mnie.
Co do dziadków. To powiem ci że mam cały cyrk.
Jeden dziadek przyjeżdża tylko żeby sobie zrobić z małą zdjęcia, które potem wstawia na Facebooku i rozsyła znajomym.
🙈🙉🙊
Drugi zupełnie się nie interesuje małą, nawet jak u nas jest to udaje że jej nie widzi. Nawet swojej rodzinie się nie pochwalił swoją pierwszą i jedyną wnuczką.
🙊🙉🙈
Trzeci jakby mógł to by wszystkie zabawki i ubranka jej kupił. Mimo że już kilka razy powiedział że więcej nic nie kupi jak będzie musiał znów iść do sklepu zwrócić.
🙈🙉🙊
Czwarty ciągle tylko powtarza : trzeba jej zmienić pieluchę. Oczywiście sam nigdy tego nie zrobi, ale mną to by dyrygował żebym to robiła co dwie minuty.
To ja mam tylko babcie ze strony meza i to mloda babcie ,w sumie ona ma partnera ale on raczej tak z boku jest i mam nadzieję że z nim nie będzie i go pogoni w najblizszym czasie.no i moja mama i moj tata ale oni mi sie nie wtracaja raczej .raz mnie tylko mama zapytala czemu nie probuje sadzac malego to powiedzialam ze nie sadza sie na sile i jak będzie gotowy to sam usiadzie i koniec tematu.
Ja mam takie cos :
https://mojswiatdziecka.pl/pl/p/BABYMAM-ochraniacz-modulowy-do-lozeczka-MINKY-20el/7215?gad_source=1&gclid=Cj0KCQjw-pyqBhDmARIsAKd9XIPOD5x4ooSPzPaWY4LTGCNSC6bfuJ40KNRInH0V7-2RiaVfrZtnRdAaArlfEALw_wcB -
Dziewczyny, już wiem dlaczego to starsze pokolenie tak wciska wczesne rd i drży jak widzi cokolwiek nie zmielone na puree.
W latach 80 były zupełnie inne wytyczne. Wtedy myślano, że z czasem mleko matki staje się coraz mniej wartościowe i kaloryczne, a mleko modyfikowane w ogóle nie miało tych składników co dzisiaj i faktycznie było ubogie. Dlatego zalecało się soki owocowe, skrobane jabłuszko i papki od 4. miesiąca, jako źródło brakujących witamin i mikroelementów. Teraz wytyczne się zmieniły, kp i mm jest wystarczające do 6. miesiąca, dzieci są troszkę starsze niż wtedy i już mogą zaczynać od kawałków, nie trzeba się tak cackać.
Dziwi mnie tylko to, że wtedy stosowały się do aktualnych zaleceń, a nie tych z czasów ich matek. A teraz już nie są w stanie zaakceptować, że po 30 latach coś się zmieniło i jednak my też korzystamy z aktualnej wiedzy. Domyślam się, że kiedy nasze dzieci będą miały dzieci, to też będą inne zalecenia. Ciekawe czy same będziemy jak nasze matki/teściowe 🤔Mvada, Madzia35 lubią tę wiadomość
2018 diagnoza PCOS, Hashimoto
03.2020 start starań
08.2020 usunięcie ciąży ektopowej z jajowodem
2021 LEEP szyjki macicy
2021 6x stymulacja clo/aromek / ovitrelle / encorton / accard
06.2022 GAMETA KIELCE start IVF - Gonal / Cetrotide / Ovitrelle / Duphaston / Dostinex
07.2022 punkcja - 13 komórek - 8 dojrzałych - 6 zapłodnionych - mamy ❄️❄️❄️
08.2023 FET+AH+embrioglue - 4AA - Estrofem / Duphaston / Cyclogest / Fraxiparine
6dpt - beta 37.9
8dpt - beta 121
13dpt - beta 864
6t4d - CRL 0,64cm, jest ❤️
10t4d - CRL 4,02 cm
12t3d - CRL 6,31 cm, USG+PAPPA - ryzyka niskie
14t4d - 101,9 g
18t4d - 295 g
20t4d - 378 g - USG połówkowe 👍
22t4d - 522 g
25t4d - 871 g
28t5d - 1498 g USG prenatalne III trym.
29t4d - 1678 g
31t3d - 2275 g USG prenatalne III trym. 👍
38t6d - 3960 g szczęścia ❤️ -
U nas przesiadka z dostawki do swojego łóżeczka, które też obniżyliśmy. Jakoś od tygodnia to już działa. Czasami przysnę po karmieniu i odkładam ją dopiero jak się przebudzę cała obolała od spania w dziwnej pozycji. Teraz trochę żałuję że nie zainwestowaliśmy w Chicco Next 2 me forever, bo jednak było wygodnie.
Dzisiaj było ciężko z małą, ząb już się przebił i się dalej wyżyna. Musi ją boleć buzia i cała głowa, bo nie da się dotknąć czy wytrzeć tetrą jak się uślini, jest płacz. Podawałam jej pedicetamol, ale wypluwała i nie wzięła pełnej dawki. Teraz mam już ibum dla dzieci, może lepiej wejdzie. Oprócz tego nurodnet od jakiegoś czasu.
Jak u Was z zębami? Co stosujecie?
03.2020 start starań
2021 LEEP szyjki macicy
06.2022 GAMETA KIELCE start IVF - Gonal / Cetrotide / Ovitrelle / Duphaston / Dostinex
08.2023 FET+AH+embrioglue - 4AA - Estrofem / Duphaston / Cyclogest / Fraxiparine
6dpt - beta 37.9
8dpt - beta 121
13dpt - beta 864
10t4d - CRL 4,02 cm
14t4d - 101,9 g
18t4d - 295 g
22t4d - 522 g
25t4d - 871 g
29t4d - 1678 g
31t3d - 2275 g USG prenatalne III trym. 👍
38t6d - 3960 g szczęścia ❤️ -
Ja na żeby na razie tylko ziołowa pastę do masażu, dologel.
Ale u nas dopiero powoli wychodzą. Jak widzę, że ją bolą to daje owocki z lodówki. Ona sobie je gryzie i dużo jej to pomaga 😄
Co do RD i czegokolwiek to mam wrażenie, że mają potrzebę po prostu się wtrącania i pokazywania swoich racji, bo jeżeli się coś tłumaczy po x razy, a ktoś dalej naciska to nie znam innego powodu.
Ja co chwilę tylko przy BLW to słyszę za jaką nie odpowiedzialna mnie mają i zawsze pierwsze pytanie co jak mi się dziecko udusi..🤦 -
Ja mam dentinox ale smaruje sporadycznie jak juz naprawde widze ze maly bardzo placze .mamy poki co dwa zęby i juz właśnie myslalam że wychodzi kolejny bo raz tak mega plakal i jak mu posmarowalam dziaselka to sie uspokoil i zasnął ale to bylo z tydzień temu a dalej nic nie widac .ani zeba ani zaczerwienienia wiec nie wiem
-
MarBal, a jaki był odstęp czasu między wyjściem pierwszego a drugiego ząbka?
03.2020 start starań
2021 LEEP szyjki macicy
6dpt - beta 37.9
8dpt - beta 121
13dpt - beta 864
10t4d - CRL 4,02 cm
14t4d - 101,9 g
18t4d - 295 g
22t4d - 522 g
25t4d - 871 g