KWIECIEŃ 2023
-
WIADOMOŚĆ
-
MarBal nie mam monitora drogie to
Wlasnie prubowałam jej zabrac poduszke to sie budzi co chwile 😪. Sprubuje jeszcze raz i zobacze .Na zdjeciu wyglada jakby centralnie miala ale jak nieraz wchodze to jednak jest delikatnie przekrecona bokiem . Chyba ze mi sie przekrecila lekko jak nie widzialam . Z koldra nie mam problemu bo ja wsadzam kolderke miedzy szczebalka a materac pod i ona nie ma szans sobie jej naciagnac .
Co do spania u mnie w luzku to tez nie ma problemu bo z chwila gdy sie ona obraca to mnie ciagnie za kudły😂 wiec ja obracam lub przytrzymuje i trzymam chwile za raczke wtedy sie na boku zatrzymuje . Pozatym spiac ze mna wydaje sie byc spokojniejsza ale musze ja tego oduczyc .,mialam wczesniej przewijak na stoliku pomiedzy luzkiem ( lekko na ) a szafa wiec nie miala szans na wpadniecie w poduszke ,czy spadniecie z niego .Teraz mam wsatwiona barierke od luzeczka ,ktora mi pekla ale skrecona metalem miedzy materac a rama luzka , wiec moje luzko to prawie luzeczko ,wiec w nocy tez mi nie spadbie Wiem ze sa specjalne barierki do luzka ale narazie nie kupowalam ,bo chce by sama spala . Pozatym w dzien nie zostawiam jej na swoim luzku kiedy mnie nie ma obok . Prubowalam z walkiem przecuwobrotnym ale wydaje sie juz byc za duza na to i wyczula kladac ja gdy juz przysnela rozbudzila sie zaczela protest do 11.30 nie chciala pujsc spac .🙈Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 listopada 2023, 18:23
-
MaggieMay wrote:Nati, u nas podobna sytuacja jak Ty opisujesz. Ja nie wiem o co chodzi, ale polubiła spać na brzuchu i wsadzić sobie twarz w materac, właśnie tak jak u Ciebie na kamerce. A jak śpi na plecach, to najlepiej zakryć się cała kołdrą. Jak ją odkrywam, to ona się z powrotem zakrywa. Ale jak już zaśnie mocno, to przestaje.
Jakiś czas temu miałam sytuację, od której prawie dostałam zawału. Położyłam Anię spać u nas w łóżku pod jej kołderką, a z naszych poduszek zrobiłam barykadę, żeby nie spadła. Miałam nianię, ale od strony jej pleców. W pewnym momencie się przekręciła i spała dalej. Ale coś mnie martwiło, że nie widzę jej buzi. Poszłam sprawdzić, a tam śpi spocona, dysząc, z twarzą w poduszce, cała przykryta kołdrą 😯🫢. Nie jestem pewna, czy wykręciła by się z tego sama po pewnym czasie.
Także teraz zero poduszek, tylko na twardym materacu. Z chęcią wróciłbym do śpiworka, ale ma w nim zimny kark, więc jest nieszczęsna kołdra. Zakrywa się tylko w momencie zasypiania, potem już na luzie można ją odkryć i tak śpi. Nie powiem, stresujące to, ale zapytałam wśród znajomych, to ktoś mówił że to faza i minie 🤔 jest też pomysł, żeby do kołdry doszyć troczki, żeby nie mogła jej sobie naciągać na twarz.
Na Twoim miejscu też bym usunęła poduszkę, a jeśli masz twardy materac, to już byłabym spokojniejsza, bo raczej nie jest w stanie się poddusić.
https://www.slumbersac.pl/pl/p/Caloroczny-The-Farm-z-odpinanymi-rekawami-2.5TOG-Bawelna-Organiczna/225
Ja mam z tej firmy to2,5 jest naprawdę grubszy 😉 -
Iga Kwietniowa wrote:https://www.slumbersac.pl/pl/p/Caloroczny-The-Farm-z-odpinanymi-rekawami-2.5TOG-Bawelna-Organiczna/225
Ja mam z tej firmy to2,5 jest naprawdę grubszy 😉
u mnie by juz sie nie sprawdził taki bo mala sie urodzila w kwietniu gdzie robilo sie cieplej juz . I wlasnie spala w 2.5 tag spiwprku dodatko i tak cieniutka kolderka/ kocyk jakby ale wygladal jak kolderka przykrywalam ,taka do wozka. Teraz pod swoja kolderka czasem marznie gdy ponozej 0 spada a w nocy juz w pokoju jest 17-18 stopni i jak sie przebudza to wlasnie chce sie przytulic i sie trzesie z zimna dopuki sie nie ogzeje . Wiec staram sie jej kocyk na kolderke dawac . Jak spi pod moja koldra to jest ok ale moja chyba ma jakos 10tag jak sie nie myle .Wiec to jeden powod dlaczego juz spiworkow nie uzywam a drugi to i to i tak musialam rozmiar wiekszy uzywac zawsze bo w swoim rozmiarze sie strasznie platała w srodku nie wiem jak🙈 a 3 powod to zucala sie jak by chciala sie odkryc podskakiwala az cale luzeczko chodzilo😂. Dopiero pod koldra sie uspokoila 😅Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 listopada 2023, 00:43
-
Ja używałam wielu spiworków i nawet 3.1 tog i i tak ma zimny kark w nim. Byłam przeciwniczką kołdry, ale nie miałam wyjścia. Wcześniej miała puchową i sprawdzała się ekstra, tylko rozmiar śmiesznie mały i się odkrywała. Nati, może też tak powciskam i będzie po problemie.
Dzisiaj był ciężki wieczór, spała z nami w łóżku całą noc, przez co jestem niewyspana i wykrzywiona. Aż zła na siebie jestem, że jej nie odłożyłam, tylko całą noc na jednym boku w trybie czuwania.
2018 diagnoza PCOS, Hashimoto
03.2020 start starań
08.2020 usunięcie ciąży ektopowej z jajowodem
2021 LEEP szyjki macicy
2021 6x stymulacja clo/aromek / ovitrelle / encorton / accard
06.2022 GAMETA KIELCE start IVF - Gonal / Cetrotide / Ovitrelle / Duphaston / Dostinex
07.2022 punkcja - 13 komórek - 8 dojrzałych - 6 zapłodnionych - mamy ❄️❄️❄️
08.2023 FET+AH+embrioglue - 4AA - Estrofem / Duphaston / Cyclogest / Fraxiparine
6dpt - beta 37.9
8dpt - beta 121
13dpt - beta 864
6t4d - CRL 0,64cm, jest ❤️
10t4d - CRL 4,02 cm
12t3d - CRL 6,31 cm, USG+PAPPA - ryzyka niskie
14t4d - 101,9 g
18t4d - 295 g
20t4d - 378 g - USG połówkowe 👍
22t4d - 522 g
25t4d - 871 g
28t5d - 1498 g USG prenatalne III trym.
29t4d - 1678 g
31t3d - 2275 g USG prenatalne III trym. 👍
38t6d - 3960 g szczęścia ❤️ -
MaggieMay wrote:Ja używałam wielu spiworków i nawet 3.1 tog i i tak ma zimny kark w nim. Byłam przeciwniczką kołdry, ale nie miałam wyjścia. Wcześniej miała puchową i sprawdzała się ekstra, tylko rozmiar śmiesznie mały i się odkrywała. Nati, może też tak powciskam i będzie po problemie.
Dzisiaj był ciężki wieczór, spała z nami w łóżku całą noc, przez co jestem niewyspana i wykrzywiona. Aż zła na siebie jestem, że jej nie odłożyłam, tylko całą noc na jednym boku w trybie czuwania.
Wcisnij tylko na koncu luzeczka nie po bokach .
Wiem co znaczy spac z cieckiem wspołczuje , staraj sie odkladac odrazu bo bedziesz miec przekichane tak jak ja po chorobie w srodku nocy jest u mnie 🙈 i na dodatek jeszcze poterafi sie krecic bo chce byc wtulona w ramiona to dopiero zdretwienie😂. Musze ja delikatnie przesowac na miejsce 😅.
Prubowalam polozyc bez poduszki i wczoraj sie jakby normalnie zachowywala wiec moze jednak sie uda ,bo z troche sie strwsuje . Ale nie wiem czy bende sie mniej stresowac bez tak czy inaczej zobaczymy -
Madzia35 wrote:Moja najczęściej spi wlasnie na brzuchu, główkę ma tak lekko na bok wtedy. Ja bym nie dawała poduszki, bo niemowlę nie potrzebuje.
Chyba ze ma reflux to juz gozej troche . My sie na poduszkach wychowalismy wiec ciekae ile strachu nasi rodzicie mieli😂 -
Bezpieczniej jest podłożyć klin pod materac lub książkę pod łóżeczko, z poduszką jest niebezpiecznie.
Ja bym zamarzła przy 17 stopniach w nocy, pamietam jak spałam tak dawno temu to pluszowa pidżama, gruba pierzyna i koc na wierzch. Mamy 22,5 w sypialni, mały ma pajacyk i śpiworek, śpi z nami, mam barierkę. Jak jest dobra noc to od 23 jak ja idę spać bo wredy on zje to raz się obudzi do 7 ranoMadzia35 lubi tę wiadomość
-
My do 5 miesiąca tez uzywalismy klin bo maly sie krztusil nawet slina .teraz juz wyciagnelam ale moze sie przyda np przy katarze.
Ja tez bym zamarzla przy 17 st . U nas to ok 23-24 stopnie .
Cora znow smarka i kaszle .jak mlody sie nie zarazi to będzie cud.ona jest jak z czwarty raz chora od kiedy sie urodzil i jeszcze nigdy nie zalapal .
-
jak mam 20.stopni w dzien i mala wieczorem nie moze usnac bo za goraco a obnizam na noc na 18.5 ale czasem zanim jak dosskoczy i dociagnie do 18.5 i ze pokoj na poddaszu to w nocy jedak spada ponizej 18 i wtedy wlasnie marznie . Taka troche do kitu ta rwgulacja .w dzien nà goze goraco na dole chlodniej a w lato zas za goraco w sypialni
-
Nati6 wrote:Chyba ze ma reflux to juz gozej troche . My sie na poduszkach wychowalismy wiec ciekae ile strachu nasi rodzicie mieli😂
Nasi rodzice się tak nie przejmowali. Moi w zerówce może z pięć razy mnie zaprowadzili do szkoły, a potem stwierdzili że sama trafię, a musiałam przejść kilka ulic albo dwie ulice i krzaczory 🙊🙉🙈 -
Iga Kwietniowa wrote:Nasi rodzice się tak nie przejmowali. Moi w zerówce może z pięć razy mnie zaprowadzili do szkoły, a potem stwierdzili że sama trafię, a musiałam przejść kilka ulic albo dwie ulice i krzaczory 🙊🙉🙈
Ostatnio szła po szkole do kolezanki i jechaly same autobusem dwa przystanki to ja bylam bardziej posrana niz ona haha .cala droge ja sledzilam na gps w aplikacji.ehh ja to chyba przewrażliwiona jestem .
Dzis w nocy sie malemu przebily gorne jedynki.nie wiem czy jedna czy obie .rano tam stukalo cos pod lyzeczka.teraz wypil mleko i spi.pozniej mu sprawdze dokładnie.ale spal tak niespokojnie i raz sie z placzem obudzil co mu sie praktycznie nie zdarza .myslalam ze bardziej cos zalapal od siostry a tu ząbki 🙂 -
Ja mialam przeboje wczorej wieczorem z mała , gdy przebudzila sie na mleko ale dosc wczesniej niz zwykle ja jeszcze spac nie szlam , zjadla i chce ja odlozyc do luzeczka a ona protest wzielam na rence lulam odkladam zas prostet , wiec zas na rece przysnela odkadam chisteria , na rece ponownie chisteria wygina sie, wycie .Odkaldam do luzeczka wrzask ,rece ponownie luzeczko i tak w kolo stwierdzilam ze nie dam za wygrana polulalam dluzej i odlozylam tak delikatnie aby sie nie obudzila ze serce mi zaczelo kolotac🤣 , małpiszonek mały chciał do mnie do luzka juz😂 .Jakie nerwy juz pokazuje to glowa mala🙈
-
Hej Mvada, jak tam u Ciebie po zapaleniu tarczycy? U mnie przeszło w niedoczynność, mam TSH powyżej 11. Biorę Letrox dawka 25, a za 2 tygodnie dawka 50. A Ty?
2018 diagnoza PCOS, Hashimoto
03.2020 start starań
08.2020 usunięcie ciąży ektopowej z jajowodem
2021 LEEP szyjki macicy
2021 6x stymulacja clo/aromek / ovitrelle / encorton / accard
06.2022 GAMETA KIELCE start IVF - Gonal / Cetrotide / Ovitrelle / Duphaston / Dostinex
07.2022 punkcja - 13 komórek - 8 dojrzałych - 6 zapłodnionych - mamy ❄️❄️❄️
08.2023 FET+AH+embrioglue - 4AA - Estrofem / Duphaston / Cyclogest / Fraxiparine
6dpt - beta 37.9
8dpt - beta 121
13dpt - beta 864
6t4d - CRL 0,64cm, jest ❤️
10t4d - CRL 4,02 cm
12t3d - CRL 6,31 cm, USG+PAPPA - ryzyka niskie
14t4d - 101,9 g
18t4d - 295 g
20t4d - 378 g - USG połówkowe 👍
22t4d - 522 g
25t4d - 871 g
28t5d - 1498 g USG prenatalne III trym.
29t4d - 1678 g
31t3d - 2275 g USG prenatalne III trym. 👍
38t6d - 3960 g szczęścia ❤️ -
Jak tam Wasze dzieci, któreś już siedzi albo raczkuje?
Mój synek wreszcie robi obroty w każdą stronę, pełza w pozycji foki do tyłu i w kółko. Dziś byliśmy u fizjo z wwr to zrobiła mu ćwiczenia z Vojty, hehe normalnie aż mi gały wyszły i miałam ochotę jej powiedzieć że mu krzywdę robi, bo nigdy tego u niemowląt nie widziałam a z boku wygladala jakby sie nad nim pastwila, narazie dała mi jedno ćwiczenie do domu zebym się wprawiła, no zobaczymy ale powiedziala ze jak mi się uda to szybko będą efekty. On o tyle, że po skonczonych ćwiczeniach nsię szybko uspokaja, kazała po ćwiczeniach nie brac go na rece i uspokajac bo ma tego nie traktować jako cos zlego po czym sie trzeba pocieszac tylko jako element zabawy czyli po skonczeniu przejsc plynnie i pokazac zabawkę.Teraz czy tu czy u drugiej fizjo pracujemy nad odklejeniem brzucha od podłogi i powoli nad siadem bocznym. -
Mamamani wrote:Jak tam Wasze dzieci, któreś już siedzi albo raczkuje?
Mój synek wreszcie robi obroty w każdą stronę, pełza w pozycji foki do tyłu i w kółko. Dziś byliśmy u fizjo z wwr to zrobiła mu ćwiczenia z Vojty, hehe normalnie aż mi gały wyszły i miałam ochotę jej powiedzieć że mu krzywdę robi, bo nigdy tego u niemowląt nie widziałam a z boku wygladala jakby sie nad nim pastwila, narazie dała mi jedno ćwiczenie do domu zebym się wprawiła, no zobaczymy ale powiedziala ze jak mi się uda to szybko będą efekty. On o tyle, że po skonczonych ćwiczeniach nsię szybko uspokaja, kazała po ćwiczeniach nie brac go na rece i uspokajac bo ma tego nie traktować jako cos zlego po czym sie trzeba pocieszac tylko jako element zabawy czyli po skonczeniu przejsc plynnie i pokazac zabawkę.Teraz czy tu czy u drugiej fizjo pracujemy nad odklejeniem brzucha od podłogi i powoli nad siadem bocznym.
moja juz siedzi sama i raczkuje a nawet zaczyna sie wspinac jak sie przytrzyma czegos to staje na kolanach😆 -
Moja Iga zaczyna czworakować ale jak chce do czegoś szybko dojść to przehcoszi w szybkie czołganie 😅. Jeszcze nie usiadła sama. Próbuję też sięgać rękami do wyżej położonych przedmiotów co mnie trochę martwi bo nie chce żeby zaczęła JUŻ wstawać xd.
-
Moja Hania dokładnie w czwartek zaczęła świadomie pełzać w przód. Obroty i turlanie ogarniała już wcześniej. Nie potrafi usiąść choć kombinuje a posadzona np do jedzenia siedzi bardzo stabilnie. Na gimnastyce bobasów jej rówieśnicy w większości już siadają, raczkują i wstają. Ale to trakie drobne dzidziusie - moja "kruszynka" to >90centyl masy i głowy a takie grubaski później ruszają bo mają problem to dźwignąć 😆 z synem miałam to samo, był mega pulpet a teraz chuderlak 😉
Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 grudnia 2023, 15:49
Ona: 35lata Niedoczynność tarczycy, Endometrioza, PCOS
On: 40lat Morfologia 3% DFI: 32% > 29%
Dziecko 2016 po 18cs
Starania o rodzeństwo od kwietnia 2019:
04.19 ciąża biochemiczna, 2x IUI 08.22 pozytywny test po biopsji endometrium
Córcia ❤️ tp. 11.04 -
Moj dopiero zaczal czworakowac ale poki co bardzo niepewnie i np z pol metra sie posunie i juz sie kladzie .jeszcze nie siada sam ale robi taka pozycje z boku polsiedzaca jakby chcial usiasc ale podpiera sie reka z boku .oprocz tego lubi na glowie stawac🤣 i przybiera tez taka pozycje jakby sie szykowal do startu w biegach jakis heh.no i gada juz fajnie mama,tata,baba,dada itp
-
Moja czworakuje i stoi przy meblach calkiem pewnie, ale nie siedzi stabilnie. Coś tam próbuje, ale to jest takie pół siedzenie pół leżenie z podparciem.
Wychodzą górne dwójki. Pierwsze powinny być jedynki, ale to chyba kwestia dni, bo dziąsła opuchnięte. Mówi tatata.