KWIECIEŃ 2023
-
WIADOMOŚĆ
-
A w nocy Hania cały czas tankuje, czasem budzi się co godzinę a cycuś to smoczek a czasem prześpi kilka godzin ale generalnie od 8msc nie spałam. Mm nie tknie, ale lubi jeść wszystko co zaoferuje i zjada coraz większe ilości.
A jak u Was z mamozą i lękiem separacyjnym?Ona: 35lata Niedoczynność tarczycy, Endometrioza, PCOS
On: 40lat Morfologia 3% DFI: 32% > 29%
Dziecko 2016 po 18cs
Starania o rodzeństwo od kwietnia 2019:
04.19 ciąża biochemiczna, 2x IUI 08.22 pozytywny test po biopsji endometrium
Córcia ❤️ tp. 11.04 -
Moj raczkuje, ale za to jeszcze nie siedzi w pełni, no i wszystko robi na prawą stronę. Udaje nam się póki co 3 razy w tyg chodzić na rehabilitację.
Je pięknie, kawałki nie do końca, ale papki, kaszki itd wcina. Oby mu tak zostało.
Co do nocy, kiedyś spał super, jedna pobudka w nocy, druga nad ranem, było pięknie. Niestety później zaczęło się walić i doszło do tego że nawet 3h nie przesypiał, w dodatku przy próbie podania smoczka wściekał się jeszcze bardziej, odpychał mi rece, rzucał nim. Dałam mu czas dopóki nie wprowadzę kaszki wieczorem. Ale jak już wprowadziłam i miałam pewność że nie jest głodny to spróbowałam zastępować karmienie wodą. Nie był zachwycony, przez 3 dni mieliśmy przerwy w nocy po 2h, było dużo głaskania, przytulania i nieoczekiwanie przy pobudkach zaakceptował smoczek. Póki co 2 razy w nocy wstaje dać smoczka a karmienie mamy w okolicach 5 +-pol h. Mam nadzieję że już tak zostanie bo czuję jakbym przesypiała całe noce♀️- 01.2018
♂️ - 05.2023 -
Taka sytuacja to szalejecie z tymi podróżami 😁
Ja jeszcze nie odczulam zadnych skokow rozwojowych jesli chodzi o te ciezkie chwile bo umiejętności mlody nabywa ale bez jakis problemów typu marudzenie czy budzenie sie w nocy.na sama myśl ze mogloby mi sie dziecko zepsuc pod względem spania az mi slabo.juz przywyklam do tego ze sie wysypiam przy nim a bylam nastawiona na co innego.moj dzieć je dosc sporo tych zwykłych rzeczy bo zupke zjada tak 2h po mleku w ilości mniej więcej takiego dużego sloika i popoludniu zje caly banan lub cale jablko lub caly jakis mus czy sloiczek owocowy.mleka wypija 5x na dobe po 180ml .wazy ok 8,5 kg .caly czas w okolicach 50 centyla.
Mamy juz 6 zebow 🙂🙂🙂
Jesli chodzi o lek separacyjny to on placze jak wyjde z pokoju ale przez chwilę i zaraz mu przechodzi bo sie czyms zainteresuje .ogolnie do wszystkich sie smieje nawet w sklepie w kolejce do kasy sie do obcych usmiecha i nie ma nic przeciwko jak go ktos bierze na rece ( przynajmniej na chrzcie kazdy go bral i byl zachwycony ) nie wiem jak teraz bo od miesiąca tylko my go bralismy i babcie.
Ja tez nie puszczam narazie po mieszkaniu .my mamy bramke w pokoju ze względu na psa wiec maly bawi sie w pokoju i tam zwiedza .jakos jeszcze sie boje ze ten moj ponad 20 kg pies by go przewrocil albo cos wiec jak synek idzie na podłogę to psiak do przedpokoju -
Jej, to Wasze pociechy naprawdę dużo wsuwają. Moja Iga jednak za wiele nie zjada... Ale jest lepiej niż było. W nocy dużo pobudek i ostatnio z płaczem. Nie pamiętam kiedy się wyspałam 😅. No nic, tak na loterii wygrałam. Najważniejsze, żeby zdrowie dopisywało!
-
U nas loteria. Od 2 dni moje dziecko jest pogodnym slodziakiem, też rozwija się dosyć szybko. Próbuje mnie karmić, dzieli się smoczkiem, ale zaraz zabiera. Siada, ale dopiero jak podniesie jej się dupkę. Ma serio ciężką. Pełza, ale chyba najbardziej lubi sobie siąść na macie i się bawić. Też inaczej się bawi, lubi wkładać i wyjmować elementy, zamyka i otwiera drzwiczki. Raz na jakiś czas mnie woła piskiem, żebym była blisko. Mamama jest jeszcze nieświadome. Uwielbia towarzystwo i jak jest głośno dookoła, ale potrafi się rozpłakać, jak ktoś za szybko ją zabierze od mamy i taty. Szkoda, że na co dzień siedzimy same w domu.
Taka Sytuacja - szkoda że tak wyszło z jajkiem. Może ja też powinnam to lepiej sprawdzić 🤔 daj znać, co powie pediatra.
2018 diagnoza PCOS, Hashimoto
03.2020 start starań
08.2020 usunięcie ciąży ektopowej z jajowodem
2021 LEEP szyjki macicy
2021 6x stymulacja clo/aromek / ovitrelle / encorton / accard
06.2022 GAMETA KIELCE start IVF - Gonal / Cetrotide / Ovitrelle / Duphaston / Dostinex
07.2022 punkcja - 13 komórek - 8 dojrzałych - 6 zapłodnionych - mamy ❄️❄️❄️
08.2023 FET+AH+embrioglue - 4AA - Estrofem / Duphaston / Cyclogest / Fraxiparine
6dpt - beta 37.9
8dpt - beta 121
13dpt - beta 864
6t4d - CRL 0,64cm, jest ❤️
10t4d - CRL 4,02 cm
12t3d - CRL 6,31 cm, USG+PAPPA - ryzyka niskie
14t4d - 101,9 g
18t4d - 295 g
20t4d - 378 g - USG połówkowe 👍
22t4d - 522 g
25t4d - 871 g
28t5d - 1498 g USG prenatalne III trym.
29t4d - 1678 g
31t3d - 2275 g USG prenatalne III trym. 👍
38t6d - 3960 g szczęścia ❤️ -
My tez nie mamy leku seperacyjnego od malego po obcych na rekach czesto 😅
Psa mamy 16 kg jeszcze jej nie przewrucil zdazylo sie ze 2 razy przez nia przeskoczył😂
Dzis mielismy tez powazny pierwszy wypadek 😪 szla na czworaka z salonu do pokoju nie zdazylam dobiec mowie stoj a ona jeszcze szybciej i prosto glowa w sam róg od fotela rozkladanego 😭 placzu bylo sporo ,potem zmeczenie ucichla na reszte dnia a byla dzis jak energinczna jak nic , wykapana i nie bylam pewna gdzie sie udezyka czy zboku czy na czubku i chyba jendak na czubku zaraz za ciemiaczkiem bo jest jakby minimalny strupek na mokrych wlosach widac .🤔 .Az sie boje nocy 🙄 .Tak bardzo mnie stresuje jak dziecjo sie udezy w gkowke ze cala chodze .Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 grudnia 2023, 22:26
-
Jakie macie sposoby zeby cos zrobic w kuchni? Puszczacie na ten czas dziecko luzem? Ja wsadzam albo do łóżeczka albo w spacerowce zapinam na lezaco albo na chwilę do antilopa ( wtedy musi dostac cos do jedzenia samodzielnego) no ale niestety teraz to szybko piszczy ze nie bedzie siedzial w niewoli 😂 w pokoju obok jak zostaje to musze zerkac kilka razy na minute bo nie dosc ze wyje wlasnie przez lęk separacyjny to ma glupie pomysly. Najwiecej zrobie jak siostra się z nim bawi
-
Mamamani wrote:Jakie macie sposoby zeby cos zrobic w kuchni? Puszczacie na ten czas dziecko luzem? Ja wsadzam albo do łóżeczka albo w spacerowce zapinam na lezaco albo na chwilę do antilopa ( wtedy musi dostac cos do jedzenia samodzielnego) no ale niestety teraz to szybko piszczy ze nie bedzie siedzial w niewoli 😂 w pokoju obok jak zostaje to musze zerkac kilka razy na minute bo nie dosc ze wyje wlasnie przez lęk separacyjny to ma glupie pomysly. Najwiecej zrobie jak siostra się z nim bawi
Czekam aż pójdzie na drzemkę 🙉🙊🙈 -
Mamamani wrote:Jakie macie sposoby zeby cos zrobic w kuchni? Puszczacie na ten czas dziecko luzem? Ja wsadzam albo do łóżeczka albo w spacerowce zapinam na lezaco albo na chwilę do antilopa ( wtedy musi dostac cos do jedzenia samodzielnego) no ale niestety teraz to szybko piszczy ze nie bedzie siedzial w niewoli 😂 w pokoju obok jak zostaje to musze zerkac kilka razy na minute bo nie dosc ze wyje wlasnie przez lęk separacyjny to ma glupie pomysly. Najwiecej zrobie jak siostra się z nim bawi
Ja albo zostawiam pod opiekę tacie albo starsza corke prosze zeby mlodego pozabawiala a jak juz musze cos zrobic jak jestem sama lub maz spi po nocce to daje do łóżeczka i puszczam tv 🤷 wiem wiem ze to nie powinno miec miejsca no ale inaczej sie nie da .maly niby chwile sie czyms zajmie ale zaraz sie nudzi i tak potem biegam z kuchni do pokoju i wymyslam co mu dac zeby miec chwilę czasu .juz mu zrobilam grzechotke z mini butelki po widzie mineralnej,dalam tam surowy makaron i sobie grzechota ,takie pudeleczko przejrzyste mialam po gryzaku mombella slimaczku to tam wlozylam dwa kauczuki i tez chwilowo robilo furore no ale juz pomyslow brak to czasem wlacze ten telewizor on tam patrzy jak zaczarowany -
Ja jestem zdana na jej łaskę. Albo da coś zrobić, albo będzie chciała być ciągle ze mną.
Ogólnie dużo rzeczy zaczynam i nie kończę, co doprowadza mnie do utraty zmysłów. Czuję niemoc.
Jak mnie przyciśnie, że muszę coś zrobić, to przenoszę matę do kuchni. Jak nadal jest źle, to chusta i robię co się da zrobić w chuście. Jak dalej jest źle, to muszę odpuścić i czekam na powrót męża z pracy. Są dni, że nic nie jestem w stanie zrobić.Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 grudnia 2023, 09:58
2018 diagnoza PCOS, Hashimoto
03.2020 start starań
08.2020 usunięcie ciąży ektopowej z jajowodem
2021 LEEP szyjki macicy
2021 6x stymulacja clo/aromek / ovitrelle / encorton / accard
06.2022 GAMETA KIELCE start IVF - Gonal / Cetrotide / Ovitrelle / Duphaston / Dostinex
07.2022 punkcja - 13 komórek - 8 dojrzałych - 6 zapłodnionych - mamy ❄️❄️❄️
08.2023 FET+AH+embrioglue - 4AA - Estrofem / Duphaston / Cyclogest / Fraxiparine
6dpt - beta 37.9
8dpt - beta 121
13dpt - beta 864
6t4d - CRL 0,64cm, jest ❤️
10t4d - CRL 4,02 cm
12t3d - CRL 6,31 cm, USG+PAPPA - ryzyka niskie
14t4d - 101,9 g
18t4d - 295 g
20t4d - 378 g - USG połówkowe 👍
22t4d - 522 g
25t4d - 871 g
28t5d - 1498 g USG prenatalne III trym.
29t4d - 1678 g
31t3d - 2275 g USG prenatalne III trym. 👍
38t6d - 3960 g szczęścia ❤️ -
Mój podłazi do krzeseł, kanapy podciąga się i stoi. Latam za nim bo ma kłopot wrócić spowrotem na podlogę(wszędzie płytki). Boję się, że czaszkę rozbije. Nieraz już guza nabił. Zamknięcie go czy kojec nie wchodzi w grę-drze się i płacze. Of miesiąca jakiegoś odkrył siusiaka i przy przewijaniu gmera i ściska. Zastanawilam się, czy coś mu nie jest, ale podobno to normalne. Zębami zaczął zgrzytać, jak już mu powyrastały. Cały czas mnie czymś zaskakuje. Noce dalej tragedia. 4rano ryk juz ktoryś dzień, jeczy z godzinę i zasypia budząc się o 6.30. I zaczął od jakiegoś czasu spać jak żaba z tyłkiem do góry. Zastanawiam się, czy te podkurczone nogi mu nie zdrentwieją🤔
Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 grudnia 2023, 22:05
-
Ja puszczam w kuchni po podlodze daje plastikowe pudelka lub w chodziki i puszczam dzieciece piosenki bo lubi😅 . Czasem tez nic nie zrobi . W salinie mam dodatkowe luzeczko gdy wkladam i wychodze obserwoje na kamerze .Kamery mam 2 w sypialni i salonie .Nawet jak starszazabawia nie moge do konca zaufac bo nie przypilnuje wlanczam kamere wiec z minitorem ide do kuchni kibla na ogrod😂 totalna inwigilacja co robi q luzeczku - wczesniej na macie ale teraz na macie sie nie da zostawic bo sie wspina 🙈 Ale bynajmniej wiem kiedy mam biegnac z powrotem. Szkoda tylko ze i tak nie da sie czasem upilnowac dobrze 😒
-
My ciągle z bujaczka korzystamy, zawsze stoi między kuchnią a przedpokojem - tam też ją daje ubraną gdy wychodzimy i zakładam buty. Ona umie się sama w nim bujać, czasem puszczam muzykę albo daje np silikonowe formy do muffinek i opowiadam jej co robię i trochę posiedzi.
Moja Hanka pierwszy raz chora - 39stopno miała rano, podejrzewałam trzydniówkę ale u lekarza test potwierdził covida 😅 żadnych innych objawów. Podejrzewam że starszy brat przyniosł że szkoły jeszcze zanim na Cypr polecieliśmy. Kolejne święta rozdupione przez ten syf 😒 a mnie zaczyna gardło boleć 🦠Ona: 35lata Niedoczynność tarczycy, Endometrioza, PCOS
On: 40lat Morfologia 3% DFI: 32% > 29%
Dziecko 2016 po 18cs
Starania o rodzeństwo od kwietnia 2019:
04.19 ciąża biochemiczna, 2x IUI 08.22 pozytywny test po biopsji endometrium
Córcia ❤️ tp. 11.04 -
Taka_Sytuacja wrote:My ciągle z bujaczka korzystamy, zawsze stoi między kuchnią a przedpokojem - tam też ją daje ubraną gdy wychodzimy i zakładam buty. Ona umie się sama w nim bujać, czasem puszczam muzykę albo daje np silikonowe formy do muffinek i opowiadam jej co robię i trochę posiedzi.
Moja Hanka pierwszy raz chora - 39stopno miała rano, podejrzewałam trzydniówkę ale u lekarza test potwierdził covida 😅 żadnych innych objawów. Podejrzewam że starszy brat przyniosł że szkoły jeszcze zanim na Cypr polecieliśmy. Kolejne święta rozdupione przez ten syf 😒 a mnie zaczyna gardło boleć 🦠
Wracajcie szybko do zdrowia .🤗
Wesołych Zdrowych i pogodmych Świat wszystkim 🌲
Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 grudnia 2023, 11:53
-
Wesołych Świąt❤️ oby wasze maluchy były zdrowe😘 u nas na szczęście już po chorobie, Kaja zdrowa 😘 jedziemy na Wigilię do moich rodziców❤️ Pozdrawiamy 😁
Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 grudnia 2023, 14:02
Sigi13, MaggieMay, Nati6 lubią tę wiadomość
Anulaa
Wiek 31 lat
05.2022 - początek stymulacji in vitro
06.2022 - punkcja
1 zarodek
08.2022 - transfer
beta 7dpo - 46,5
beta 9dpo 125
13.04.2023 Kaja 💕
04.2024 punkcja nr 2
3 zdrowe zarodki ❄️❄️❄️
06.2024 Transfer
7dp beta 85,00
9dp beta 205,5 -
Szczęśliwego Nowego Roku
anulla91, Sigi13, Nati6, MaggieMay lubią tę wiadomość
mysza89
Leczenie od 2012 roku ,stymulacja clo 8 cykli ciąża biochemiczna 11 .10.2013 . 5.2014 clo 6 cykli bez rezultatu, maj 2015 kwalifikacja,12.06.15 @ -zaczynamy anty 10.07 start stymulacji -Menopur +gonapeptyl,20.07 pick up,ET 25.07 blastusi 4BB 5.11 crio 4 BB luty-3BC:(
2018 córeczka
2023 córeczka -
Wszystkiego Najlepszego w nowym roku 🙂
Jak tam po świętach?
U nas w wigilię corka zaczela pokaslywac i tak sie jej rozkrecilo ze ten pierwszy dzień po świętach poszlam z nia do lekarza,dostala leki ale wieczorem myslalam ze sie udusi z tego kaszlu i pojechalysmy na nocna opieke ale nic tam wiecej nie stwierdzono tylko dolozyli syrop na noc przeciwkaszlowy.nastepnego dnia zrobilam jej test combo i wyszla blada kreska obok rsv .teraz juz jej przechodzi ale za to maly zaczal pokaslywac ,dzien przed sylwestrem bylam z nim u lekarza i tez dostal leki i w razie W antybiotyk ale dr mowila zeby podac dopiero jak juz bede widziala ze naprawdę zle sie czuje albo mocno kaszle wiec poki co nie dalam bo poza kaszlem takim w miare znosnym nic mu nie jest .no i mnie napierdziela tez juz gardlo 😭
Wreszcie mamy krzeselko do karmienia.chrzestna koniec końców dala kase bo nie wiedziala jakie kupic i sie cieszę bo dolozylismy troche i kupilismy wg siebie 🙂
Z pozytywow to maly juz siedzi chociaż jeszcze troche niestabilnie bo posiedzi troche bez trzymanki i leci zaraz na boki lub do przodu ale wazne ze juz podejmuje próby i widac rezultaty.staje tez na kolanach narazie i trzyma sie barierek w łóżeczku no i na czworaka juz popiernicza z szybkoscia swiatla 🤣Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 stycznia 2024, 06:05