KWIECIEŃ 2023
-
WIADOMOŚĆ
-
Dokładnie młody miał problem z wedzidełkiem i w szpitalu oczywiście nie ogarnęli dopiero położna na pierwszej domowej wizycie. W 10 dniu miał podcięte, ale ja nie miałam chęci i cierpliwości do walki z nim i jego niechęcią do piersi 🤷♀️
Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 listopada 2022, 13:23
-
Ja córkę karmiłam i piersią i mm.nie robiła problemów piła i tak i tak ale karmiłam przez nakładki bo miała ciężko złapać sutek.poczatkowo ciężko mi to mleko leciało to dokarmialam a potem butle zostawiłam tylko na noc bo lepiej spala po mm.i tak przez 7 miesięcy.potem już odstawiłam bo jakoś mnie to męczyło.nie czułam się komfortowo w miejscach publicznych karmiąc piersią. Co do laktatora to napewno kupię na początek taki zwykły tani .w pierwszej ciąży nie miałam i pamiętam że mój ex leciał do apteki bo jak miałam nawał to myslalam że mi cycki rozsadzi i wtedy mi się bardzo przydał .potem już nie uzywalam
-
To akurat o ile ta babka nie poszła na emeryturę,bo była starsza nie będzie problemu
Jak zadzwoniłam wtedy to mówiła, że między pacjentami to zrobi,bo to naprawdę tylko chwila by znieczulenie zaczęło działać, a tak sprytnie ta pomoc pomagała że rach ciach i gotowe. Jak dla mnie takie wędzidełko czy usg przezciemiaczkowe gdy były podstawy przy przyjęciu do porodu to powinno być w szpitalu robione,no ale pewnie im za to nie płacą to nie robią. -
Mancia wrote:Dokładnie młody miał problem z wedzidełkiem i w szpitalu oczywiście nie ogarnęli dopiero położna na pierwszej domowej wizycie. W 10 dniu miał podcięte, ale ja nie miałam chęci i cierpliwości do walki z nim i jego niechęcią do piersi 🤷♀️
Położna podcięła? Moja to nawet mi szwów po cc nie chciała zdjąć i musiałam iść do gin -
Skoro już wspomniałyście o tym, to przeraża mnie zjawisko laktoterrorystek i fanatycznek rodzicielstwa bliskości. Smutne, że to kobiety robią innym kobietom.
lipa, Jaszczureczka lubią tę wiadomość
2018 diagnoza PCOS, Hashimoto
03.2020 start starań
08.2020 usunięcie ciąży ektopowej z jajowodem
2021 LEEP szyjki macicy
2021 6x stymulacja clo/aromek / ovitrelle / encorton / accard
06.2022 GAMETA KIELCE start IVF - Gonal / Cetrotide / Ovitrelle / Duphaston / Dostinex
07.2022 punkcja - 13 komórek - 8 dojrzałych - 6 zapłodnionych - mamy ❄️❄️❄️
08.2023 FET+AH+embrioglue - 4AA - Estrofem / Duphaston / Cyclogest / Fraxiparine
6dpt - beta 37.9
8dpt - beta 121
13dpt - beta 864
6t4d - CRL 0,64cm, jest ❤️
10t4d - CRL 4,02 cm
12t3d - CRL 6,31 cm, USG+PAPPA - ryzyka niskie
14t4d - 101,9 g
18t4d - 295 g
20t4d - 378 g - USG połówkowe 👍
22t4d - 522 g
25t4d - 871 g
28t5d - 1498 g USG prenatalne III trym.
29t4d - 1678 g
31t3d - 2275 g USG prenatalne III trym. 👍
38t6d - 3960 g szczęścia ❤️ -
MaggieMay wrote:Skoro już wspomniałyście o tym, to przeraża mnie zjawisko laktoterrorystek i fanatycznek rodzicielstwa bliskości. Smutne, że to kobiety robią innym kobietom.
-
Mamamani wrote:Położna podcięła? Moja to nawet mi szwów po cc nie chciała zdjąć i musiałam iść do gin
Nie nie, położna ogarnęła, że jest do podcięcia i załatwiła nam szybko wizytę u chirurga. Trwało to dosłownie sekundę i nie było znieczulenia 🤔 on mówił że to nie jest unerwione wiec zamknęliśmy z mężem oczy i słyszeliśmy tylko „pyk”. 🙈 -
lipa wrote:Dokladnie. X pierwszym dzieckiem mało tego terroru depresja nie przypłaciłam. Potem już byłam madrzejsza.
Jest tyle wszystkiego w sieci, że można zwariować, normalnie na każdą rzecz jest ta jedna właściwa droga i milion blogów/kont mamusiek instagramowych promujących... i że niby to wszystko takie proste.
Jakby chcieć tych wszystkich rad jednocześnie przestrzegać, to macierzyństwo stało by się jakimś obozem wojskowy, a matka skończylaby z nerwicą...
2020
2023 -
Mancia wrote:Nie nie, położna ogarnęła, że jest do podcięcia i załatwiła nam szybko wizytę u chirurga. Trwało to dosłownie sekundę i nie było znieczulenia 🤔 on mówił że to nie jest unerwione wiec zamknęliśmy z mężem oczy i słyszeliśmy tylko „pyk”. 🙈
Tak samo pediatra się sprzeczala,ze dziecko ok sie rozwija a jak córka sie przeziebiła a miała 4 mies i była inna lekarka to zobaczyla, że dziecko krzywe i główki nie dzwiga i dała skierowanie do ośrodka rehabilitacji.Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 listopada 2022, 19:14
-
Mi się laktator wogóle nie przydał. Młody od początku ciągnął i przybierał jaki dzik (nawet przy wypisie przy porodzie nie spadł z masy) a ja do laktatora nie umiałam prawie nic zebrać. I Młody miał awersję do butli, dopiero w 8msc zaczął ogarniać słomkę i tak dało się mu podać sporadycznie mm. A moje rozmrożone tak śmierdziało rybą (ponoć normalne) że nie miałam serca mu podać.
Też mieliśmy podcinane wędzidełko, skierowanie jeszcze w szpitalu, cięcie w 5 dobie bez znieczulenia. My to bardziej przeżyliśmy patrząc na tą zakrwawioną buzie.Ona: 35lata Niedoczynność tarczycy, Endometrioza, PCOS
On: 40lat Morfologia 3% DFI: 32% > 29%
Dziecko 2016 po 18cs
Starania o rodzeństwo od kwietnia 2019:
04.19 ciąża biochemiczna, 2x IUI08.22 pozytywny test po biopsji endometrium
Córcia ❤️ tp. 11.04 -
Dziewczyny, przełożyli mi wizytę na dzisiejszy wieczór i tak - mamy na 100% córkę- będzie parka! 🥰 dzieć ma 10,8cm, wszystko dobrze.
Co do wędzidełka, u nas były bardzo sprzeczne opinie, choć mały nie miał problemu z jedzeniem. Ostatecznie bardzo fajna laryngolog powiedziała mi, że tylko górne wędzidełko mamy przerośnięte i jeżeli po wyrośnięciu wszystkich ząbków pojawi się duża diastema, to jak wypadną mleczaki, można to wędzidełko podciąć ze względów estetycznych - wtedy szpara między zębami zniknie.Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 listopada 2022, 20:38
Qer, lipa, Lilly123, MaggieMay, Nieśmiała, Jaszczureczka lubią tę wiadomość
-
Zaś mnie długo nie było 🙈 piszcie dziewczyny czy coś do zmiany na liście 😀
Ajka - myślałam, że tylko ja tu jeszcze ,,karmię " starszaka 🙃 też zauważyłam, że mleka jest znacznie mniej.. niby leci, ale jak mała ssie na sucho to od razu czuję 😅 ale też nie będę ,,z tym" nic na siłę robić. Chcę, to niech piję jak jest - chociaż u nas już głównie tylko do spania na noc. A później życie zweryfikuje jak to będzie..
U mnie też był problem z laktacją na początku, gdyby nie laktator pewnie bym poległa. Teraz już wezmę do szpitala 😀 to prawda co piszecie - laktoterror jest straszny. Przy noworodku człowiek się nasłucha, ale jak karmi się starsze, chyba jest jeszcze gorzej. Przecież to już sama woda, zbiera składniki odżywcze temu dziecku z brzucha, jak to wygląda, że dwulatka wisi na cycku, no chyba nie będziesz karmić dwójki.. ehh długo by pisać. Niby sama natura, wszystko ma iść gładko, ale kp to ciężki kawałek chleba tak psychicznie 😅
Mam zdjęcie siusiaka, bo ciągle nie dowierzałam - więc chyba zostanie już chłopczyk 🥰 od soboty czuje wyraźne ruchy - to już nie bulgotania, tylko pierwsze delikatne kopniaczki 🥰
Macie już imiona? U nas będzie Maksymilian 💙Jaszczureczka, Ajka lubią tę wiadomość
-
Taka_Sytuacja wrote:Ja mam cały sprzęt po synku, a kupowaliśmy wszystko w neutralnych barwach. Wiec jedynie oddam wózek do renowacji ( Tako baby heaven exclusive), wypiorę pokrowce i jazda z nowym dzidziusiem. Ciuszki na początku też mieliśmy głównie białe - na wszelki wypadek. Więc teraz tylko dokupić troche "dziewczęcych" motywów, a napewno dużo dostaniemy. Planowałam się tym zająć najwcześniej po sylwestrze, no i jak się płeć potwierdzi na 100% bo za dużo znam historii dziewczynek to co po porodzie okazały się chłopakiem 🤪 ale Nati dobry pomysł z kombinezonikiem bo mój syn się rodził latem. Chociaż może w marcu właśnie będą promocje po zimowe 🤔
Ja kupilam taki polarowy gruby misiowaty bialy unisex , na 56 cm wlasnie takich malych nie dostane w marcu na bank szukac bedzie ciezko wiec jak tylko zobaczylam to wzielam 😅 -
Ja ruchy juz czuje od jakiegos czasu . Z ponad tudzien napewno juz takie wyrazne z kazdym dniem czestrze .A dzis jeden kopniaczek widzialam golym okiem .Co zabawne jak przyloze reke ostatnio nie kopie ale jak zabiore to delikatny kompniak otrzymam 😅 .Co do jelit to moje wlaanei chyba znam w szeez i zdłuz ,zwlaszcza po operacji to jestem teraz przewrazliwiona i kazdy wewnetrzny ruch rozruzniam juz chyba .Za tydzien mam połowkowe usg ,gdzie moze poznam pleca przedewszystkim czy wszystko ok poniewaz powtorka z rozrywki ponownie przeziebiebie ,tym razem silniejsze corka w domu zarazila wszytkich gardlo kaszel 🤧 plus pogoda coraz zimniejsza eh
Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 listopada 2022, 00:55
-
Ja właśnie byłam oddać krew na kontrolę TSH, weszłam, zapytałam czy mogę teraz ja wejść a starsza pani i starszy pan od razu że jestem po tamtym chłopaku. Ja mówię że w ciąży jestem i mam prawo wejść poza kolejką a oni że pierwsze słyszą o czymś takim i mam stać. Dopiero inna starsza pani mówi że przecież tak wszędzie i zawsze jest że ciężarne mają pierwszeństwo i że mam wchodzic.
Masakra, a więcej że wogole to chyba pierwszy raz skorzystałam z tej możliwości, nawet z córką sobie nie przypominam żebym wchodziła bez kolejki. Więc ładny początek😂 ale wlazłam tak czy siak -
Nieśmiała, bardzo dobrze zrobiłaś, że się odezwałaś. Ja zaczęłam chodzić specjalnie do punktu pobrań, gdzie mają system numerków, żeby nie czekać w kolejce. Tam mam opcję "w ciąży" i jestem wywoływana jako następna. Za to w przychodni na mojej wsi jak się odezwałam, nikt nie zareagował, wszyscy głusi.
2018 diagnoza PCOS, Hashimoto
03.2020 start starań
08.2020 usunięcie ciąży ektopowej z jajowodem
2021 LEEP szyjki macicy
2021 6x stymulacja clo/aromek / ovitrelle / encorton / accard
06.2022 GAMETA KIELCE start IVF - Gonal / Cetrotide / Ovitrelle / Duphaston / Dostinex
07.2022 punkcja - 13 komórek - 8 dojrzałych - 6 zapłodnionych - mamy ❄️❄️❄️
08.2023 FET+AH+embrioglue - 4AA - Estrofem / Duphaston / Cyclogest / Fraxiparine
6dpt - beta 37.9
8dpt - beta 121
13dpt - beta 864
6t4d - CRL 0,64cm, jest ❤️
10t4d - CRL 4,02 cm
12t3d - CRL 6,31 cm, USG+PAPPA - ryzyka niskie
14t4d - 101,9 g
18t4d - 295 g
20t4d - 378 g - USG połówkowe 👍
22t4d - 522 g
25t4d - 871 g
28t5d - 1498 g USG prenatalne III trym.
29t4d - 1678 g
31t3d - 2275 g USG prenatalne III trym. 👍
38t6d - 3960 g szczęścia ❤️ -
Co do laktatora to przydał mi się po obu porodach. Przy pierwszym syn miał problem, by złapać dobrze i kilka pompek laktatorem sporo ułatwiło pierwsze karmienia
Plus zależało mi na tym, by bez potrzeby nie dokarmiali go mm w trakcie naświetlań i odciagalam, by im pokazać, ze mogę go swoim mlekiem wykarmić. W tym przypadku ja akurat trafiłam na mmterroryzm… nikt mi w karmieniu nie chciał za bardzo pomoc i wszystkie położne proponowały mm. Pewnie gdyby nie moje samozaparcie i wsparcie męża to by się nie udało.
Przy drugim synu kupiłam tez kolektor pokarmu- mega sprawa przy nawale! Zamiast zużywać kolejne wkładki to mleko wyciekało tam w trakcie karmienia z drugiej piersi. Starszak chetnie ten nadmiar wypijał 😜
Nieśmiała- niestety tak to często jest, ze nie chcą przepuszczać… Udają, ze nie słyszą i nie widza 🤦♀️Mi tez często głupio było sie odezwać, ze chce wejść bez kolejki. Może przy najblizeszej okazji spróbuje, bo siedzenie w długiej kolejce na czczo sprawia, ze kręci mi się w głowie i mi słabo🤷♀️40+5 ♥️ -
Ja chodzę do Luxmedu, tam niestety trzeba się zapisywać na pobranie na konkretna godzinę, co normalnie jest mega wkurzające, bo jak potrzebuje to nie ma miejsca i nie można z marszu iść. Na szczęście w ciąży idzie się do gabinetu położnych, gdzie bez problemu są wolne miejsca.
Tam nawet przed tą pandemiczna bzdura z zapisywaniem się na pobranie też nigdy nie trzeba było się o nic prosić, bo zawsze był osobny gabinet dla kobiet w ciąży.Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 listopada 2022, 16:23
2020
2023 -
U nas wszystko okej umówiłam się na USG połówkowe na 12 grudnia, wizyta u ginekologa na 23 listopada.
DO pracy chodze narazie jest super, nic mi się nie dzieje.Nieśmiała, Mamamani, Lilly123, Jaszczureczka, MaggieMay, Qer lubią tę wiadomość
Anulaa
Wiek 31 lat
05.2022 - początek stymulacji in vitro
06.2022 - punkcja
1 zarodek
08.2022 - transfer
beta 7dpo - 46,5
beta 9dpo 125
13.04.2023 Kaja 💕
04.2024 punkcja nr 2
3 zdrowe zarodki ❄️❄️❄️
06.2024 Transfer