X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe maluszki 2019
Odpowiedz

Kwietniowe maluszki 2019

Oceń ten wątek:
  • Tunia76 Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2019, 12:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam serdecznie,
    Czy można jeszcze do Was dołączyć?
    Czytam Was od początku, ale dopiero dzisiaj się odważyłam napisać.

DorotaAnna, Misiabella, espoir, Wiewióreczka, india, martusiawp, Natalia-tosia, Kiwona, Fasolka77, B_002, Lili90 lubią tę wiadomość

zem3df9hh3tl9qot.png
  • Kasiulka90 Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2019, 12:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, jeśli jesteście w bazie potencjalnych dawców szpiku, to mam nadzieję, że napisałyście maila do DKMS. Ja to zrobiłam bodajże w 12tc. Odpisali mi, że dziękują, i blokują mnie na okres ciąży oraz na 6 miesięcy po porodzie. To bardzo ważne.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 stycznia 2019, 12:50

malutka_mycha, DorotaAnna lubią tę wiadomość

mhsvcbxmf17updrl.png
  • Misiabella Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2019, 12:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolina, przeciez mozna antybiotyki w ciazy, zwlaszcza po 12 tc. Pewnie ze lepiej nie, ale sa przypadki kiedy korzysci sa wyzsze z wziecia niz nie. Oczywiscie nie kazdy sie nadaje, ale lekarze to wiedza no i zawsze mozna sprawdzic ktore sa bezpieczne w ciazy.

Kasiulka90 lubi tę wiadomość

Nie wytrzyma człowiek mały, jak dorosły skamieniały
    relg3e5e8ajpipsb.png
  • DorotaAnna Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2019, 12:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiulka90 wrote:
    Dziewczyny, jeśli jesteście w bazie potencjalnych dawców szpiku, to mam nadzieję, że napisałyście maila do DKMS. Ja to zrobiłam bodajże w 12tc. Odpisali mi, że dziękują, i blokują mnie na okres ciąży oraz na 12 miesięcy po porodzie. To bardzo ważne.

Matko! Dobrze że przypomniałaś bo ja jestem zarejestrowana a nic do nich nie napisałam!

👱🏻‍♀️30 🧔🏻‍♂️32

05.2018 poronienie zatrzymane 9tc
    04.2019 👶🏼
    Aktualnie 1 cs o drugie bejbisia
    13.02 ⏸️
    15.02 beta 81,5
    17.02 beta 158,4
    01.03 pęcherzyk ciążowy 1,2 cm
    15.03 CRL 1,24 cm ❤️
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 stycznia 2019, 12:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiulka90 wrote:
    Dziewczyny, jeśli jesteście w bazie potencjalnych dawców szpiku, to mam nadzieję, że napisałyście maila do DKMS. Ja to zrobiłam bodajże w 12tc. Odpisali mi, że dziękują, i blokują mnie na okres ciąży oraz na 12 miesięcy po porodzie. To bardzo ważne.
    Mnie tylko na 6 miesięcy po porodzie zablokowali

• Misiabella Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2019, 12:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja bylam u dentysty tuz przed sama ciaza ( a staralam sie krotko) i wszystko bylo super z zebami, przedwczoraj troche mnie jeden bolal cholercia, ale tez nicia dentystyczna skaleczylam sobie dziaslo, bo cos mi weszlo w kieszen miedzy zebowa, mam takie dwa newralgiczne miejsca niestety. Wychodzi na to, ze nie ominie mnie to. Moja dentystka poszla na urlop macierzynski a tylko jej ufam, bo juz sie nacielam na beztalencia dentystyczne.

Nie wytrzyma człowiek mały, jak dorosły skamieniały
    relg3e5e8ajpipsb.png
  • malutka_mycha Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula 90 wrote:
    Fasolka - dzięki za rady o fiszbinach. Niby słyszałam o tym ale już rozglądałam się za tymi koronkami wszystkimi eleganckimi z odpinanymi miseczkami.

A widziałaś gdzies może ładne staniki do karmienia bez fiszbin ale nie takie co wyglądają jak znoszony stanik babci tylko takie bardziej seksowne? :-D

No i żeby mieli rozmiary miseczek H albo I ;-)
    Kurcze coś mnie chyba ominęło, o co chodzi z fiszbinami? Lepiej bez? Ja na razie się rozeznaje w tych stanikach i też wolałabym takie ladniejsze ale wygodne

f1d9680377.png
  • valetta94 Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karmelllka90 wrote:
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/6f7c62b64cca.png

I odkrycie nocy. Nie znalam, tanie a mają chyba nawet fajnieszy skład niż derma a cena za jedną paczkę 60 sztuk 5,99

Ooo Karmelllka wzięłam te chusteczki przy zamówieniu z Gemini bo mi się cena spodobała, super że mają fajny skład :) Za 6 paczek dałam 25,89 zł. Wzięłam też zapas Water Wipes i HIPP BabySanft, chusteczki pielęgnacyjne ultra sensitiv. Zobaczymy co się u nas sprawdzi. Co do kremów do pupci to mam taki sam zestaw jak Ty polecałaś, zielony Linomag, na odparzenia ten Tormentalum. Dodatkowo jeszcze Bepanthen. Sudocremu też nie zamierzam używać.

w5wq9vvj6y6gc1um.png
  • DorotaAnna Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2019, 12:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiewióreczka wrote:
    Tak, dokładnie to mówił profesor i o to mi chodziło, pisząc, że na tym etapie najważniejsza jest ocena wzrastania maluszka - czyli czy nie ma hipotrofii, makrosomii. Plus określenie ilości wód.
    U mnie przy zwykłym usg każdy gin określa to i to.
    Mówił, że 98% wad można było wykryć w prenatalnych i połówkowych, a tylko 2% w usg 3 trymestru.
    Dlatego nie odradzam tylko piszę, żebyście się nie stresowały tym badaniem tak bardzo jak wcześniejszymi :) Szczególnie jeśli na bieżąco chodzicie na usg.

Malutka, ja chyba odpuszczę usg 3 trymestru, bo profesor na tym samym sprzęcie co prenatalne, robi zwykłe usg, w którym też określa to o czym pisze Paula, a różnica w cenie jest 200 zł. Ale uwaga, jeśli Wam lekarze nie mówią o ilości wód, a wzrastaniu maluszka to koniecznie idźcie.

Dużo dziewczyn odpuszcza te usg 3 trymestru u mnie będzie połączone z echem serduszka. I ja może tez bym odpuściła, ale ze względu na ta wadę serca mojego męża wole isc sprawdzić czy wszystko ok bo tak jak już pisaliście dużo wad można leczyć jeszcze w brzuszku albo być odpowiednio przygotowanym na poród bo może od razu być potrzebna pomoc dla małego. Na razie u nas wszystko ok odpukać, ale właśnie dużo wad serca pojawia się w 3 trymestrze ciąży, a w ogóle dużo to się ujawnia do 3 roku życia dziecka. Zwłaszcza, że ja te usg I, II i III trymestru robie u lekarza z certyfikatem bo mój prowadzący gin nie ma certyfikatu chociaż i tak robi te najważniejsze pomiary itp.

👱🏻‍♀️30 🧔🏻‍♂️32

05.2018 poronienie zatrzymane 9tc
    04.2019 👶🏼
    Aktualnie 1 cs o drugie bejbisia
    13.02 ⏸️
    15.02 beta 81,5
    17.02 beta 158,4
    01.03 pęcherzyk ciążowy 1,2 cm
    15.03 CRL 1,24 cm ❤️
  • Kasiulka90 Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula 90 wrote:
    Mnie tylko na 6 miesięcy po porodzie zablokowali
    Sorki! Tak! Rzeczywiście, 6 miesięcy :)

mhsvcbxmf17updrl.png
  • malutka_mycha Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiulka90 wrote:
    Też nie pomyślałam. Dzięki, zaraz napiszę :)

f1d9680377.png
  • Kasiulka90 Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2019, 12:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Misiabella wrote:
    Karolina, przeciez mozna antybiotyki w ciazy, zwlaszcza po 12 tc. Pewnie ze lepiej nie, ale sa przypadki kiedy korzysci sa wyzsze z wziecia niz nie. Oczywiscie nie kazdy sie nadaje, ale lekarze to wiedza no i zawsze mozna sprawdzic ktore sa bezpieczne w ciazy.
    Ja brałam antybiotyk w 6 tc. Ponoć bezpieczny. Pani doktor nawet przy mnie sprawdzała w jakiejś specjalnej encyklopedii. Miałam świnkę, więc stwierdziła, że antybiotyk mniej zaszkodzi niż ta choroba. Martwiłam się bardzo, ale całe szczęście wszystko było ok :)

Misiabella lubi tę wiadomość

mhsvcbxmf17updrl.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 stycznia 2019, 12:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lolka30 wrote:
    Co do dat ważności kosmetyków to ja podzielam zdanie Pauli. Też jestem kosmetologie i mnie na studiach uczyli w ten sposób. Dodatkowo pracowałam w 3 firmach dermokosmetycznych i tam również obowiązywała taka wykładnia czytania dat.

Dziękuję za potwierdzenie, im więcej doświadczenia tym lepiej.
    Ja moja wiedzę zdobywałam najpierw na "szkoleniach" ale nie warto o nich wspominać bo nic prestizowego. Ale to co mnie interesuje to sobie potwierdzam właśnie w badaniach, dyrektywach itd.

• B_002 Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2019, 12:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karmelllka90 wrote:
    Basia pamiętaj o odpoczynku! Ja jak miałam tak intensywne 4 dni to nogą spuchła a teraz relaks i nie puchnie.
    Ja uciekam do wieczora laseczki.
    Ja o tym doskonale wiem ale niestety niektórych spraw nie można pominąć, mąż nie może wciąć teraz urlopu a urzędy i inne instytucje są czynne w godzinach pracy dlatego ja to załatwiam. Remontu też nie możemy przesunąć w czasie bo Zosia ma określony termin i nie poczeka :)
    Ja chyba przy tym całym załatwianiu wszystkiego na raz mam niezłą dawkę adrenaliny bo mam energii za dwoje (albo za dwie :) ). Gorzej jak przychodzi wieczór to padam na łóżko, choć zasnąć nie mogę, taki paradoks.
    Dam radę, dobrze że nie muszę leżeć.

gg64zbmhxvebnkcj.png
    29.03.2019 [39+2] Zosia <3 2580g, 52cm, 10pkt, SN
  • Kasiulka90 Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2019, 12:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A propos zębów i dentystów. Nic Wam nie mówił lekarz prowadzący ciążę? Ja już wcześniej czytałam o tym, że w ciąży w każdym trymestrze powinno się pójść na kontrolę stomatologiczną. Więc z własnej inicjatywy poszłam na początku II trymestru. A tydzień później na wizycie moja gin mi poleciła iść odwiedzić dentystę, a ja z uśmiechem na ustach, że załatwione :D Ponadto dentystka mi potwierdziła, że w okolicach lutego znowu mam się zgłosić. Także to nie jest tak, że trzeba się bać - wręcz mamy obowiązek iść! Stomatolodzy wiedzą, jak postępować z ciężarnymi. Co wolno a czego nie. Moja mi nawet tłumaczyła, co się może dziać z zębami w trakcie ciąży - co jest całkowicie normalne (np. lekkie krwawienie dziąseł; przejdzie po porodzie), a co powinno zaalarmować.

mhsvcbxmf17updrl.png
  • Sansivieria Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2019, 13:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tunia76 wrote:
    Witam serdecznie,
    Czy można jeszcze do Was dołączyć?
    Czytam Was od początku, ale dopiero dzisiaj się odważyłam napisać.
    Cześć Tunia! Pisz o wszystkim co tylko chcesz , pytaj, doradzaj... który tydz u Ciebie i jaka płeć? Dobrze się czujesz? Jak wyprawka??

age.png
    age.png
  • valetta94 Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2019, 13:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martita25 wrote:
    A co do podcierania pupy to położne mi radziły w szkole rodzenia żeby nie robić tego wilgotnymi chusteczkami. Stosowaliśmy od początku mokre waciki (takie dla niemowląt). Zawsze brałam miseczkę z wodą i maczalam i zwykła woda wyceiralam pupę. Potem na sucho i gotowe. I chyba faktycznie teraz jak myślę to odparzenia zaczęły się jak już zaczęliśmy stosować chusteczki wilgotne - miała chyba już prawie roczek wtedy

A czy woda do namaczania tych płatków musi być przegotowana czy wystarczy zwykła, jak to jest?

w5wq9vvj6y6gc1um.png
  • Daffi Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2019, 13:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiulka90 wrote:
    Dziewczyny, jeśli jesteście w bazie potencjalnych dawców szpiku, to mam nadzieję, że napisałyście maila do DKMS. Ja to zrobiłam bodajże w 12tc. Odpisali mi, że dziękują, i blokują mnie na okres ciąży oraz na 6 miesięcy po porodzie. To bardzo ważne.
    No wlasnie tak myslalam ze trzeba zglosic ale nie wiedziałam jak. Na jakiego maila pisac?

b2ujp2.png

30.04.2019 (41+2) Filipek 10 pkt. Apgar, CC
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 stycznia 2019, 13:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    valetta94 wrote:
    A czy woda do namaczania tych płatków musi być przegotowana czy wystarczy zwykła, jak to jest?
    Ja też byłam szkolona że woda i płatkami.
    Woda w temperaturze pokojowej. Oczywiście woda może być cieplejsza, ale trzeba uważać żeby nie poparzyć.
    To takie zastępstwo podmycia pod kranem. Nie ma potrzeby przegotować. Przecież wodę do kąpieli nie gotujesz ;-)

valetta94 lubi tę wiadomość

• espoir Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2019, 13:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fasolka77 oni mają całą serie mebli :) dla Bartusia kupowałam tą z czterema szufladami, dla Maciusia mam tą "cieńką" i szafeczkę, dla Wojtusia tą "cieńką" i tą z trzema szufladami, a w sypialni mam 2xtą z trzema szufladami i szafę - także mogłabym im reklamę robić :)

💛 12/2015 🧒
    🧡 09/2017 🧒
    ❤️ 05/2019 🧒
    💙 06/2021 🧒
    🩵 12/2022 🧒
    🩷 10/2024 👧
‹‹ 1026 1027 1028 1029 1030 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Suchość pochwy - jakie mogę być jej przyczyny i jak sobie z nią radzić?

Problem z odpowiednim nawilżeniem pochwy dotyczy bardzo dużej liczby kobiet. Najczęściej problemy występują w okresie okołomenopauzalnym, ale z różnych przyczyn mogą pojawiać się na każdym etapie życia kobiety. Suchość pochwy może znacząco obniżać jakość życia seksualnego, z powodu bólu i dyskomfortu odczuwanego podczas zbliżeń... Skąd się bierze suchość pochwy? Jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Grzybica pochwy - przyczyny, objawy leczenie

Grzybica pochwy (drożdżyca pochwy, kandydoza pochwy) jest jedną z najczęstszych infekcji kobiecego układu rozrodczego. Jak i dlaczego dochodzi do infekcji? Jakie są objawy grzybicy pochwy? Kiedy warto zgłosić się do lekarza i jak wygląda leczenie drożdżycy pochwy?

CZYTAJ WIĘCEJ

Trudne rozmowy w związku - jak rozmawiać z partnerem o problemach z płodnością i zachęcić do pierwszej wspólnej wizyty w klinice.

Bezskuteczne starania o dziecko i problemy z płodnością są dużym wyzwaniem w życiu każdej pary. Nie jest to regułą, ale bardzo często to kobiety wcześniej uświadamiają sobie problem, czują, że "coś jest nie tak", chcą rozpocząć diagnostykę... Jak rozmawiać o problemach z płodnością w związku? Kiedy warto zdecydować się na pierwszą wizytę i jak zachęcić do niej partnera? 

CZYTAJ WIĘCEJ