X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe maluszki 2019
Odpowiedz

Kwietniowe maluszki 2019

Oceń ten wątek:
  • Tunia76 Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2019, 12:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam serdecznie,
    Czy można jeszcze do Was dołączyć?
    Czytam Was od początku, ale dopiero dzisiaj się odważyłam napisać.

DorotaAnna, Misiabella, espoir, Wiewióreczka, india, martusiawp, Natalia-tosia, Kiwona, Fasolka77, B_002, Lili90 lubią tę wiadomość

zem3df9hh3tl9qot.png
  • Kasiulka90 Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2019, 12:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, jeśli jesteście w bazie potencjalnych dawców szpiku, to mam nadzieję, że napisałyście maila do DKMS. Ja to zrobiłam bodajże w 12tc. Odpisali mi, że dziękują, i blokują mnie na okres ciąży oraz na 6 miesięcy po porodzie. To bardzo ważne.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 stycznia 2019, 12:50

malutka_mycha, DorotaAnna lubią tę wiadomość

mhsvcbxmf17updrl.png
  • Misiabella Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2019, 12:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolina, przeciez mozna antybiotyki w ciazy, zwlaszcza po 12 tc. Pewnie ze lepiej nie, ale sa przypadki kiedy korzysci sa wyzsze z wziecia niz nie. Oczywiscie nie kazdy sie nadaje, ale lekarze to wiedza no i zawsze mozna sprawdzic ktore sa bezpieczne w ciazy.

Kasiulka90 lubi tę wiadomość

Nie wytrzyma człowiek mały, jak dorosły skamieniały
    relg3e5e8ajpipsb.png
  • DorotaAnna Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2019, 12:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiulka90 wrote:
    Dziewczyny, jeśli jesteście w bazie potencjalnych dawców szpiku, to mam nadzieję, że napisałyście maila do DKMS. Ja to zrobiłam bodajże w 12tc. Odpisali mi, że dziękują, i blokują mnie na okres ciąży oraz na 12 miesięcy po porodzie. To bardzo ważne.

Matko! Dobrze że przypomniałaś bo ja jestem zarejestrowana a nic do nich nie napisałam!

👱🏻‍♀️30 🧔🏻‍♂️32

05.2018 poronienie zatrzymane 9tc
    04.2019 👶🏼
    Aktualnie 1 cs o drugie bejbisia
    13.02 ⏸️
    15.02 beta 81,5
    17.02 beta 158,4
    01.03 pęcherzyk ciążowy 1,2 cm
    15.03 CRL 1,24 cm ❤️
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 stycznia 2019, 12:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiulka90 wrote:
    Dziewczyny, jeśli jesteście w bazie potencjalnych dawców szpiku, to mam nadzieję, że napisałyście maila do DKMS. Ja to zrobiłam bodajże w 12tc. Odpisali mi, że dziękują, i blokują mnie na okres ciąży oraz na 12 miesięcy po porodzie. To bardzo ważne.
    Mnie tylko na 6 miesięcy po porodzie zablokowali

• Misiabella Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2019, 12:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja bylam u dentysty tuz przed sama ciaza ( a staralam sie krotko) i wszystko bylo super z zebami, przedwczoraj troche mnie jeden bolal cholercia, ale tez nicia dentystyczna skaleczylam sobie dziaslo, bo cos mi weszlo w kieszen miedzy zebowa, mam takie dwa newralgiczne miejsca niestety. Wychodzi na to, ze nie ominie mnie to. Moja dentystka poszla na urlop macierzynski a tylko jej ufam, bo juz sie nacielam na beztalencia dentystyczne.

Nie wytrzyma człowiek mały, jak dorosły skamieniały
    relg3e5e8ajpipsb.png
  • malutka_mycha Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula 90 wrote:
    Fasolka - dzięki za rady o fiszbinach. Niby słyszałam o tym ale już rozglądałam się za tymi koronkami wszystkimi eleganckimi z odpinanymi miseczkami.

A widziałaś gdzies może ładne staniki do karmienia bez fiszbin ale nie takie co wyglądają jak znoszony stanik babci tylko takie bardziej seksowne? :-D

No i żeby mieli rozmiary miseczek H albo I ;-)
    Kurcze coś mnie chyba ominęło, o co chodzi z fiszbinami? Lepiej bez? Ja na razie się rozeznaje w tych stanikach i też wolałabym takie ladniejsze ale wygodne

f1d9680377.png
  • valetta94 Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karmelllka90 wrote:
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/6f7c62b64cca.png

I odkrycie nocy. Nie znalam, tanie a mają chyba nawet fajnieszy skład niż derma a cena za jedną paczkę 60 sztuk 5,99

Ooo Karmelllka wzięłam te chusteczki przy zamówieniu z Gemini bo mi się cena spodobała, super że mają fajny skład :) Za 6 paczek dałam 25,89 zł. Wzięłam też zapas Water Wipes i HIPP BabySanft, chusteczki pielęgnacyjne ultra sensitiv. Zobaczymy co się u nas sprawdzi. Co do kremów do pupci to mam taki sam zestaw jak Ty polecałaś, zielony Linomag, na odparzenia ten Tormentalum. Dodatkowo jeszcze Bepanthen. Sudocremu też nie zamierzam używać.

w5wq9vvj6y6gc1um.png
  • DorotaAnna Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2019, 12:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiewióreczka wrote:
    Tak, dokładnie to mówił profesor i o to mi chodziło, pisząc, że na tym etapie najważniejsza jest ocena wzrastania maluszka - czyli czy nie ma hipotrofii, makrosomii. Plus określenie ilości wód.
    U mnie przy zwykłym usg każdy gin określa to i to.
    Mówił, że 98% wad można było wykryć w prenatalnych i połówkowych, a tylko 2% w usg 3 trymestru.
    Dlatego nie odradzam tylko piszę, żebyście się nie stresowały tym badaniem tak bardzo jak wcześniejszymi :) Szczególnie jeśli na bieżąco chodzicie na usg.

Malutka, ja chyba odpuszczę usg 3 trymestru, bo profesor na tym samym sprzęcie co prenatalne, robi zwykłe usg, w którym też określa to o czym pisze Paula, a różnica w cenie jest 200 zł. Ale uwaga, jeśli Wam lekarze nie mówią o ilości wód, a wzrastaniu maluszka to koniecznie idźcie.

Dużo dziewczyn odpuszcza te usg 3 trymestru u mnie będzie połączone z echem serduszka. I ja może tez bym odpuściła, ale ze względu na ta wadę serca mojego męża wole isc sprawdzić czy wszystko ok bo tak jak już pisaliście dużo wad można leczyć jeszcze w brzuszku albo być odpowiednio przygotowanym na poród bo może od razu być potrzebna pomoc dla małego. Na razie u nas wszystko ok odpukać, ale właśnie dużo wad serca pojawia się w 3 trymestrze ciąży, a w ogóle dużo to się ujawnia do 3 roku życia dziecka. Zwłaszcza, że ja te usg I, II i III trymestru robie u lekarza z certyfikatem bo mój prowadzący gin nie ma certyfikatu chociaż i tak robi te najważniejsze pomiary itp.

👱🏻‍♀️30 🧔🏻‍♂️32

05.2018 poronienie zatrzymane 9tc
    04.2019 👶🏼
    Aktualnie 1 cs o drugie bejbisia
    13.02 ⏸️
    15.02 beta 81,5
    17.02 beta 158,4
    01.03 pęcherzyk ciążowy 1,2 cm
    15.03 CRL 1,24 cm ❤️
  • Kasiulka90 Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula 90 wrote:
    Mnie tylko na 6 miesięcy po porodzie zablokowali
    Sorki! Tak! Rzeczywiście, 6 miesięcy :)

mhsvcbxmf17updrl.png
  • malutka_mycha Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiulka90 wrote:
    Też nie pomyślałam. Dzięki, zaraz napiszę :)

f1d9680377.png
  • Kasiulka90 Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2019, 12:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Misiabella wrote:
    Karolina, przeciez mozna antybiotyki w ciazy, zwlaszcza po 12 tc. Pewnie ze lepiej nie, ale sa przypadki kiedy korzysci sa wyzsze z wziecia niz nie. Oczywiscie nie kazdy sie nadaje, ale lekarze to wiedza no i zawsze mozna sprawdzic ktore sa bezpieczne w ciazy.
    Ja brałam antybiotyk w 6 tc. Ponoć bezpieczny. Pani doktor nawet przy mnie sprawdzała w jakiejś specjalnej encyklopedii. Miałam świnkę, więc stwierdziła, że antybiotyk mniej zaszkodzi niż ta choroba. Martwiłam się bardzo, ale całe szczęście wszystko było ok :)

Misiabella lubi tę wiadomość

mhsvcbxmf17updrl.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 stycznia 2019, 12:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lolka30 wrote:
    Co do dat ważności kosmetyków to ja podzielam zdanie Pauli. Też jestem kosmetologie i mnie na studiach uczyli w ten sposób. Dodatkowo pracowałam w 3 firmach dermokosmetycznych i tam również obowiązywała taka wykładnia czytania dat.

Dziękuję za potwierdzenie, im więcej doświadczenia tym lepiej.
    Ja moja wiedzę zdobywałam najpierw na "szkoleniach" ale nie warto o nich wspominać bo nic prestizowego. Ale to co mnie interesuje to sobie potwierdzam właśnie w badaniach, dyrektywach itd.

• B_002 Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2019, 12:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karmelllka90 wrote:
    Basia pamiętaj o odpoczynku! Ja jak miałam tak intensywne 4 dni to nogą spuchła a teraz relaks i nie puchnie.
    Ja uciekam do wieczora laseczki.
    Ja o tym doskonale wiem ale niestety niektórych spraw nie można pominąć, mąż nie może wciąć teraz urlopu a urzędy i inne instytucje są czynne w godzinach pracy dlatego ja to załatwiam. Remontu też nie możemy przesunąć w czasie bo Zosia ma określony termin i nie poczeka :)
    Ja chyba przy tym całym załatwianiu wszystkiego na raz mam niezłą dawkę adrenaliny bo mam energii za dwoje (albo za dwie :) ). Gorzej jak przychodzi wieczór to padam na łóżko, choć zasnąć nie mogę, taki paradoks.
    Dam radę, dobrze że nie muszę leżeć.

gg64zbmhxvebnkcj.png
    29.03.2019 [39+2] Zosia <3 2580g, 52cm, 10pkt, SN
  • Kasiulka90 Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2019, 12:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A propos zębów i dentystów. Nic Wam nie mówił lekarz prowadzący ciążę? Ja już wcześniej czytałam o tym, że w ciąży w każdym trymestrze powinno się pójść na kontrolę stomatologiczną. Więc z własnej inicjatywy poszłam na początku II trymestru. A tydzień później na wizycie moja gin mi poleciła iść odwiedzić dentystę, a ja z uśmiechem na ustach, że załatwione :D Ponadto dentystka mi potwierdziła, że w okolicach lutego znowu mam się zgłosić. Także to nie jest tak, że trzeba się bać - wręcz mamy obowiązek iść! Stomatolodzy wiedzą, jak postępować z ciężarnymi. Co wolno a czego nie. Moja mi nawet tłumaczyła, co się może dziać z zębami w trakcie ciąży - co jest całkowicie normalne (np. lekkie krwawienie dziąseł; przejdzie po porodzie), a co powinno zaalarmować.

mhsvcbxmf17updrl.png
  • Sansivieria Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2019, 13:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tunia76 wrote:
    Witam serdecznie,
    Czy można jeszcze do Was dołączyć?
    Czytam Was od początku, ale dopiero dzisiaj się odważyłam napisać.
    Cześć Tunia! Pisz o wszystkim co tylko chcesz , pytaj, doradzaj... który tydz u Ciebie i jaka płeć? Dobrze się czujesz? Jak wyprawka??

age.png
    age.png
  • valetta94 Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2019, 13:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martita25 wrote:
    A co do podcierania pupy to położne mi radziły w szkole rodzenia żeby nie robić tego wilgotnymi chusteczkami. Stosowaliśmy od początku mokre waciki (takie dla niemowląt). Zawsze brałam miseczkę z wodą i maczalam i zwykła woda wyceiralam pupę. Potem na sucho i gotowe. I chyba faktycznie teraz jak myślę to odparzenia zaczęły się jak już zaczęliśmy stosować chusteczki wilgotne - miała chyba już prawie roczek wtedy

A czy woda do namaczania tych płatków musi być przegotowana czy wystarczy zwykła, jak to jest?

w5wq9vvj6y6gc1um.png
  • Daffi Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2019, 13:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiulka90 wrote:
    Dziewczyny, jeśli jesteście w bazie potencjalnych dawców szpiku, to mam nadzieję, że napisałyście maila do DKMS. Ja to zrobiłam bodajże w 12tc. Odpisali mi, że dziękują, i blokują mnie na okres ciąży oraz na 6 miesięcy po porodzie. To bardzo ważne.
    No wlasnie tak myslalam ze trzeba zglosic ale nie wiedziałam jak. Na jakiego maila pisac?

b2ujp2.png

30.04.2019 (41+2) Filipek 10 pkt. Apgar, CC
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 stycznia 2019, 13:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    valetta94 wrote:
    A czy woda do namaczania tych płatków musi być przegotowana czy wystarczy zwykła, jak to jest?
    Ja też byłam szkolona że woda i płatkami.
    Woda w temperaturze pokojowej. Oczywiście woda może być cieplejsza, ale trzeba uważać żeby nie poparzyć.
    To takie zastępstwo podmycia pod kranem. Nie ma potrzeby przegotować. Przecież wodę do kąpieli nie gotujesz ;-)

valetta94 lubi tę wiadomość

• espoir Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2019, 13:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fasolka77 oni mają całą serie mebli :) dla Bartusia kupowałam tą z czterema szufladami, dla Maciusia mam tą "cieńką" i szafeczkę, dla Wojtusia tą "cieńką" i tą z trzema szufladami, a w sypialni mam 2xtą z trzema szufladami i szafę - także mogłabym im reklamę robić :)

💛 12/2015 🧒
    🧡 09/2017 🧒
    ❤️ 05/2019 🧒
    💙 06/2021 🧒
    🩵 12/2022 🧒
    🩷 10/2024 👧
‹‹ 1026 1027 1028 1029 1030 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

10 najczęstszych obaw kobiet w ciąży, czyli czego boją się kobiety w ciąży

Lęk i różnego rodzaju obawy to naturalny towarzysz kobiety w ciąży. Czego boi się większość kobiet oczekujących dziecka? Bólu porodowego, urodzenia chorego dziecka, utraty atrakcyjności czy może zrujnowania życia seksualnego po porodzie? Czego obawiasz się Ty? Przeczytaj czy zasadne jest zamartwianie się i jak sobie radzić, aby nasze obawy nie sprawdziły się.

CZYTAJ WIĘCEJ

Perimenopauza - czym jest, jak na nas wpływa i jak sobie możemy z nią poradzić!

Czym jest perimenopauza i czym różni się od menopauzy? Czy jeśli masz 40 lat to ten temat może dotyczyć również Ciebie? W jaki sposób perimenopauza się zaczyna? Jakie są typowe i nietypowe objawy spadku i burzy hormonów przed menopauzą? Czy można temu zapobiec, jak sobie radzić z objawami i jak dbać o zdrowie, gdy spada estrogen? Wraz z ekspertami stworzyliśmy dla Ciebie artykuł, z którego dowiesz się wszystkiego, czego potrzebujesz o swoim zdrowiu hormonalnym w okresie perimenopauzy.  

CZYTAJ WIĘCEJ