X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe maluszki 2019
Odpowiedz

Kwietniowe maluszki 2019

Oceń ten wątek:
  • Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 23 stycznia 2019, 18:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    india wrote:
    Dziewczyny widziałyscie ten filmik jak maluch jest aktywny w brzuszku? :)

Tylko nie wiem czy wklejony tu link zadziała:

https://www.facebook.com/594465299/posts/10160793764980300/

Chyba nie działa :( wrzuciłam to samo na grupe fb. Jak ktoras z was potrafi to udostępnijcie tutaj :)

działa :) nieźle :) mój sie nie dał dzisiaj sfotografować 3D bo buźka przy ścianie macicy i jeszcze jedna nóżka przy twarzy...

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
  • Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 23 stycznia 2019, 18:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karmelllka90 wrote:
    Ja do swojej wybranej zgłosiłam się w 21 tc to kobietki z terminem na kwiecień już miała w komplecie. Dała mi numer do swojej koleżanki, która polecała poczytalam na forum stwierdziłam biorę ! Dzwonie i wzięła mnie tylko dlategko, że tą wcześniejszą pozwoliła się powołać i byłam juz ostatnia. Takze w Krakowie te dobre położne rozchodzą się jak świeże bułeczki.

Dzisiaj w końcu znalazłam diabetologa, któremu mogłabym w pełni zaufać wizyta 400 zł ale koleś kończył studia w UK i w Nowym Jorku w ogóle jakiś cudotwórca endokrynolog- diabetolog. Najblizszy wolny termin na 19 kwietnia ahaaaa :):) prywatnie oczywiście

no to chyba Ci nie pomoże za wiele :) czy udało Ci sie jakimś cudem wcisnąć? :)

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
  • Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 23 stycznia 2019, 18:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiewióreczka wrote:
    Zaraz Was nadrobię, ale najpierw napiszę. Szymuś zdrowy, waży 1370 (47 centyl) :)
    Pani prenatalog badała wszystko to co na usg połówkowym, wszystko ładnie omawiała. Powiedziała, że w tym badaniu ocenia się dysplazje kostne, bo mogły nie być widoczne w 20 tc i wzrastanie. U mnie jest głowa 2 tyg starsza, a brzuszek 1 tydzień młodszy, czyli różnica w częściach ciała 3 tygodnie. I jest to jak najbardziej OK, ma mieścić się w siatkach centylowych.

Szyjka w najkrótszym pomiarze 25 mm czyli padaka, w najdłuższym 35 mm. Plus oczywiście rozwarcie wewnętrzne. No i właśnie to jest to, każdy mierzy inaczej. Profesor z Poznania mierzy na 25, mój gin na miejscu na 35. No ale ważne, że od dwóch tygodni stoi bez zmian.

Tak więc wieści dobre, oczywiście zdjęcia żadnego nie mam bo mały na głowie trzymał stopę, która dodatkowo była schowana w ręce :)

Szkoda że te proporcje nie są idealne, ale skoro babka mówi, że jest OK, to pewnie jest.

Zakazała mi leżeć 24 h na plecach, bo łożysko nie będzie dobrze odżywiane...Ciekawe jak to zrobić skoro na boku brzuch twardy w 10 s.

No dobra z teraz nadrabiam Was :)

no to mamy tak samo :) mój ma główkę chyba nawet poza siatką, ciekawa jestem na będzie za 2 tygodnie ale moja gin tez mówi,że wszystko jest w porządku... też nóżka przy głowie i ze zdjęcia nici :)
    kiedy masz Wiewiórka następne usg?

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
  • Daffi Autorytet

Wysłany: 23 stycznia 2019, 18:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak dla humoru hihi :D

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/ac4ae2890820.png

Fasolka77, Wiewióreczka, Misiabella, martusiawp, Tunia76 lubią tę wiadomość

b2ujp2.png

30.04.2019 (41+2) Filipek 10 pkt. Apgar, CC
  • Wiewióreczka Autorytet

Wysłany: 23 stycznia 2019, 18:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasionek, jakie masz czopki przepisane? Scopolan?

Ja jestem skołowana jeśli chodzi o branie tabletek rozkurczowych. Mój gin mnie ostatnio ochrzanił za branie nospy 3x1, która i tak nie pomaga. Mówił że nie jest to obojętne dla szyjki, bo ona - tak jak macica - jest mięśniem gładkim i może robić się miękka. Powiedział, że nie bez powodu podają właśnie rozkurczowy Scopolan, jeśli zaczyna się poród a szyjka nie chce puścić. Nie chcę Ci namieszać, bo sama nie wiem czy brać...aktualnie nie biorę nic i szyja bez zmian od ponad 2 tygodni.

Kawał dupka, że nie zmierzył szyjki przez usg. I jak można milczeć cały czas. Moja prenatolog nie zamknęła się ani na sekundę, mówiła co mierzy, dlaczego wygląda prawidłowo i co jakby wyglądało inaczej.

Niestety z racji Twojego zabiegu szyjkowego, uznał, że szyjka ma prawo być miękka...ale pytanie czy można to tak zostawić? Jeśli nie chcesz iść do innego lekarza, to leż plackiem do następnej wizyty.

Natalia, no co Ty - śliczny, zgrabny brzuszek :)

Karmelova, w końcu się pokazałaś :) Twój całkiem pokaźny jak 25 tc i niezła laska z Ciebie.

Fasolka, a masz zdjęcia usg do tego badania? Bo ja mam wydruk w centylach, a zdjęcia dodatkowo w tygodniach. Mamy tak samo - duża łepetyna, mały brzuszek. Z tym że ja chyba mam brzuch w 18 centylu a głowę w 74. I do daje 3 tygodnie różnicy między tymi częściami. Wrzucę później te swoje wykresy, żebyś zobaczyła.
    Ogólnie, gdyby było źle, to by Ci lekarz powiedział. Mi dziś babka mówiła, że nie ma znaczenia żadnego wielkość głowy, jeśli ona speawdza, że w środku wszystko jest ok - komory, zbiornik wielki, mozdzek itp. Aha i że bardziej należy się martwić zbyt małą głową niż za dużą.

bd3611ef89.png
    [*] Aniołek 8 tc
  • Daffi Autorytet

Wysłany: 23 stycznia 2019, 18:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fasolka77 wrote:
    dziewczyny czy któraś z Wam miała dzidziusia z większą główką? Mały waży 1050g więc centralnie w środku normy, brzuszek mniejszy, wszystko w normie tylko ta główka większa... pani doktor mówiła, że jak rodzice mają większe głowy to taka tez uroda dziecka no ale ja się ciut martwię... :( mam się martwić? przepływy ok... za dwa tygodnie kolejne usg już takie III trymestru.. dziś byłam przed czasem ciut bo diabetolog na jutro chciała aktualne pomiary...

a6318bd8d5921616med.jpg
    Zobaczymy co bedzie u mnie za miesiac na 3 prenatalnych. Na poprzedniej wizycie dziecko glowka o 2.5tyg starsze, wielkosc brzuszka tez ok. 2 tyg starsza no i waga 1200g byla wtedy. Wizyte u swojego gina mam 15.02 a tydzien pozniej 22.02 mam prenatalne. Bede wiedziała ile w tydzien mlody przybiera na wadze i w obwodach.
    W ogole na kazdym usg jest skrot GA sprawdzilam ze to oznacza wiek ciąży wg ostatniej miesiaczki.. U mnie wyszlo wtedy w 26+2 ze jest 27+5.. Ktos wie jak to GA sie wylicza? Czy to jakis algorytm?

Na 2 prenatalnych u mnie to wygladalo tak
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/f2a8d4929823.jpg
    A juz 3 tyg pozniej zupełnie inaczej ale nie mam wykresów bo moj lekarz na bieżąco mi mowi jak wypada dziecko wg glowki i brzuszka a zdj daje zawsze zmierzonej kosci udowej z szacowana waga malucha.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 stycznia 2019, 18:48

b2ujp2.png

30.04.2019 (41+2) Filipek 10 pkt. Apgar, CC
  • Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 23 stycznia 2019, 18:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiewióreczka wrote:

Ja jestem skołowana jeśli chodzi o branie tabletek rozkurczowych. Mój gin mnie ostatnio ochrzanił za branie nospy 3x1, która i tak nie pomaga. Mówił że nie jest to obojętne dla szyjki, bo ona - tak jak macica - jest mięśniem gładkim i może robić się miękka. Powiedział, że nie bez powodu podają właśnie rozkurczowy Scopolan, jeśli zaczyna się poród a szyjka nie chce puścić. Nie chcę Ci namieszać, bo sama nie wiem czy brać...aktualnie nie biorę nic i szyja bez zmian od ponad 2 tygodni.

Kawał dupka, że nie zmierzył szyjki przez usg. I jak można milczeć cały czas. Moja prenatolog nie zamknęła się ani na sekundę, mówiła co mierzy, dlaczego wygląda prawidłowo i co jakby wyglądało inaczej.

Niestety z racji Twojego zabiegu szyjkowego, uznał, że szyjka ma prawo być miękka...ale pytanie czy można to tak zostawić? Jeśli nie chcesz iść do innego lekarza, to leż plackiem do następnej wizyty.

Karmelova, w końcu się pokazałaś :) Twój całkiem pokaźny jak 25 tc i niezła laska z Ciebie.

Fasolka, a masz zdjęcia usg do tego badania? Bo ja mam wydruk w centylach, a zdjęcia dodatkowo w tygodniach. Mamy tak samo - duża łepetyna, mały brzuszek. Z tym że ja chyba mam brzuch w 18 centylu a głowę w 74. I do daje 3 tygodnie różnicy między tymi częściami. Wrzucę później te swoje wykresy, żebyś zobaczyła.
    Ogólnie, gdyby było źle, to by Ci lekarz powiedział. Mi dziś babka mówiła, że nie ma znaczenia żadnego wielkość głowy, jeśli ona speawdza, że w środku wszystko jest ok - komory, zbiornik wielki, mozdzek itp. Aha i że bardziej należy się martwić zbyt małą głową niż za dużą.

mnie też odradzała moja gin branie nospy... w sumie w ciązy wzięłam chyba ze 3 i wszystkie w szpitalu..
    Wiewiórka mam zdjęcia ale na każdym jest termin zgodny z OM... 27+6...
    wrzuciłam zdjęcie z usg... i tam tylko z główką kropka jest poza siatką.. ogólnie mały jest w 40 centylu... babka mówiła, że taka uroda dziecka, duża głowka po rodzicach.. rozmawiałam z jedną dziewczyną i mówiła, że u niej było podobnie i rozwiązali jej ciążę w 32 tc ale miała złe przepływy i to dlatego... ja mam dobre... ciekawe co będzie za 2 tyg

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
  • stresant Autorytet

Wysłany: 23 stycznia 2019, 18:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyny wizytujace ciesze sie ze u Was wszystko OK. i skoro lekarz mowi ze dzieci zdrowe i wporzadku to prosze mi sie tu nie martwic....bo po co? :)

swoja droga niezli akrobaci nogi na glowie miec :)

rano z powodu badania glukozy nie bralam leku na cisnienie.... o 11 mierzylam 112/77 :) o 14:00 117/66 :) wiec sobie mowie cale popoludnie po cholere te leki biore jak cisnienie super.....o 18:00 mierze i jest 130/80 tendencja wzrostowa :( zobacze o 21 :00 jakie bedzie.......czyli jednak trzeba brac i sie nie zastanawiac .....

• Wiewióreczka Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lolka, dobrze pamiętasz :) Z tym ze ta Pani z Wrocławia przyjeżdża do Głogowa raz na 3 tygodnie, więc miałam ją na miejscu. Małgorzata Olesiak-Andryszczak. Jest cudowna. Podczas 30 minut badań nie milknie ani na chwilę, wszystko opowiada,

Fasolka, ja już w poniedziałek mam następne badanie - tym razem u profesora w Poznaniu i będzie decydować czy zostawia mnie w szpitalu już do końca ciąży, czy odsyła jeszcze do domu...mam nadzieję, że to drugie.

U mnie też koło 20 tc brzuch twardniał miejscowo i jest to normalne. Teraz niestety cały.
    W szpitalu podawali mi wiele kroplówek magnezowych, psychotropy na wyciszenie macicy, zastrzyki rozkurczowe - ale takie mocne, że miałam zakaz wstawać nawet na siku. Nic nie pomogło na twardnienia. Tak jak pisze Karmelka, jest leszcze jeden lek, pochodne Fenoterolu, ale podaje się go w ostateczności, bo bardzo obciąża serce. No i w szpitalu I stopnia referencyjnosci, czyli na moim zadupiu, nawet go nie mieli.

bd3611ef89.png
    [*] Aniołek 8 tc
  • Fasolka77 Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Daffi wrote:
    Zobaczymy co bedzie u mnie za miesiac na 3 prenatalnych. Na poprzedniej wizycie dziecko glowka o 2.5tyg starsze, wielkosc brzuszka tez ok. 2 tyg starsza no i waga 1200g byla wtedy. Wizyte u swojego gina mam 15.02 a tydzien pozniej 22.02 mam prenatalne. Bede wiedziała ile w tydzien mlody przybiera na wadze i w obwodach.
    W ogole na kazdym usg jest skrot GA sprawdzilam ze to oznacza wiek ciąży wg ostatniej miesiaczki.. U mnie wyszlo wtedy w 26+2 ze jest 27+5.. Ktos wie jak to GA sie wylicza? Czy to jakis algorytm?

Na 2 prenatalnych u mnie to wygladalo tak
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/f2a8d4929823.jpg
    A juz 3 tyg pozniej zupełnie inaczej ale nie mam wykresów bo moj lekarz na bieżąco mi mowi jak wypada dziecko wg glowki i brzuszka a zdj daje zawsze zmierzonej kosci udowej z szacowana waga malucha.

szkoda,że ja nie mam na wydruku podanych tygodni :(

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
  • Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 23 stycznia 2019, 18:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    stresant wrote:
    dziewczyny wizytujace ciesze sie ze u Was wszystko OK. i skoro lekarz mowi ze dzieci zdrowe i wporzadku to prosze mi sie tu nie martwic....bo po co? :)

swoja droga niezli akrobaci nogi na glowie miec :)

rano z powodu badania glukozy nie bralam leku na cisnienie.... o 11 mierzylam 112/77 :) o 14:00 117/66 :) wiec sobie mowie cale popoludnie po cholere te leki biore jak cisnienie super.....o 18:00 mierze i jest 130/80 tendencja wzrostowa :( zobacze o 21 :00 jakie bedzie.......czyli jednak trzeba brac i sie nie zastanawiac .....

akrobata i ekshibicjonista :) znowu zdjęcie klejnotów mam :)
    bierz leki Stresant i trzymaj dyscyplinę bo z ciśnieniem nie ma żartów :)
    kiedy masz wyniki gluko?

Wiewióreczka lubi tę wiadomość

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
  • Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 23 stycznia 2019, 18:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiewióreczka wrote:
    Lolka, dobrze pamiętasz :) Z tym ze ta Pani z Wrocławia przyjeżdża do Głogowa raz na 3 tygodnie, więc miałam ją na miejscu. Małgorzata Olesiak-Andryszczak. Jest cudowna. Podczas 30 minut badań nie milknie ani na chwilę, wszystko opowiada,

Fasolka, ja już w poniedziałek mam następne badanie - tym razem u profesora w Poznaniu i będzie decydować czy zostawia mnie w szpitalu już do końca ciąży, czy odsyła jeszcze do domu...mam nadzieję, że to drugie.

U mnie też koło 20 tc brzuch twardniał miejscowo i jest to normalne. Teraz niestety cały.
    W szpitalu podawali mi wiele kroplówek magnezowych, psychotropy na wyciszenie macicy, zastrzyki rozkurczowe - ale takie mocne, że miałam zakaz wstawać nawet na siku. Nic nie pomogło na twardnienia. Tak jak pisze Karmelka, jest leszcze jeden lek, pochodne Fenoterolu, ale podaje się go w ostateczności, bo bardzo obciąża serce. No i w szpitalu I stopnia referencyjnosci, czyli na moim zadupiu, nawet go nie mieli.

to trzymam kciuki Wiewiórka aby wszystko było ok! i żebyś nie musiała spędzić ani jednej nocy w szpitalu !

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
  • Kasionek Autorytet

Wysłany: 23 stycznia 2019, 19:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiewióreczka wrote:

Dostałam buscopan. Mam nadzieję, że moja też 4 będzie jakaś bo nawet nie wiem jaka. Ale super, że u Ciebie jest bez zmian. Ja czuję że wcale ten Twoj maluszek się tak nie spieszy. Ważne że ładnie rośnie i że jest w środku cetyli bo mały wielkoludek wcale niebylby wskazany.

201904017252.png
    *Staś (21 tyd)
    *Aniołek
  • Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 23 stycznia 2019, 19:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aaaa zapomniałam Wam powiedzieć :) miałam dziś kontrolę drogową.. jechałam 78km/h na 50-tce... zatrzymałam się i powiedziałam policjantowi,że bardzo się spieszę bo mi się siku chce a jestem w ciąży i proszę o pouczenie :) pouczył i puścił :)

AniaKJ, Lolka30, stresant, Wiewióreczka, martusiawp, india, Paula 90, Tunia76, Kasiulka90, Syska2202, Daffi, Sansivieria lubią tę wiadomość

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
  • Tunia76 Autorytet

Wysłany: 23 stycznia 2019, 19:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasionek wrote:
    No zobaczę jak będzie po lekach może to przejdzie. Jak będą jeszcze mocniejsze pojadę na pogotowie Tylko ja myślę że oni nie mają za bardzo pola manewru. Bo w szpitalu tylko dają kroplowki z magnezu. On powiedział tak miękka szyjka ale jest pani po konizacji prawda? Mówię że tak i cisza. Więc może tak już jest. .
    Ja jestem po konizacji, a szyjkę mam długą i twardą.

zem3df9hh3tl9qot.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 stycznia 2019, 19:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fasolka77 wrote:
    dziewczyny czy któraś z Wam miała dzidziusia z większą główką? Mały waży 1050g więc centralnie w środku normy, brzuszek mniejszy, wszystko w normie tylko ta główka większa... pani doktor mówiła, że jak rodzice mają większe głowy to taka tez uroda dziecka no ale ja się ciut martwię... :( mam się martwić? przepływy ok... za dwa tygodnie kolejne usg już takie III trymestru.. dziś byłam przed czasem ciut bo diabetolog na jutro chciała aktualne pomiary...

a6318bd8d5921616med.jpg
    Ja 2.01 miałam robione takie USG III trymestru przed czasem i u mnie opis biometria płodu prawidłową mała na 50 centylu a główka na 5 centylu. Widziała to też moja ginekolog i nie mówiła nic.
    Ale fasolka77 twoja doktor nie mówiła ci nic o wodach płodowych? Bo wg wykresu wychodzi z pomiarów że masz małowodzie

• Karollinax26 Autorytet

Wysłany: 23 stycznia 2019, 19:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiewióra, Fasolka i Kasionek, super że wszystko dobrze!

Kasionek trochę nieciekawie, że ten lekarz taki niemowa.

U mnie dziś ciężko, to nie jest mój dzień. Może za dużo na nogach, brzuch ciężki, twardy, masakra.

syy2roeqbhtk0nxh.png
  • Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 23 stycznia 2019, 19:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karmelllka90 wrote:
    Ja 2.01 miałam robione takie USG III trymestru przed czasem i u mnie opis biometria płodu prawidłową mała na 50 centylu a główka na 5 centylu. Widziała to też moja ginekolog i nie mówiła nic.
    Ale fasolka77 twoja doktor nie mówiła ci nic o wodach płodowych? Bo wg wykresu wychodzi z pomiarów że masz małowodzie

no i tu jest właśnie zonk.... 11,4 to chyba nie problem.. mówiła, że w normie.. i że mam więcej pić.. ale ja piję hektolitry... czytałam, że małowodzie to jak się ma 5 albo 6.. rozmawiałam z koleżanką i mówiła, że ona miała i 7 i jej nikt nie zwracał uwagi iże może dziecko się nie wysiusiało przed badaniem :)

ogólnie mam na końcu zapis "eutrofia. budowa morfologiczna płodu na tym etapie ciąży prawidłowa"
    Jakie macie AFI?

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
  • Wiewióreczka Autorytet

Wysłany: 23 stycznia 2019, 19:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fasolka77 wrote:
    to trzymam kciuki Wiewiórka aby wszystko było ok! i żebyś nie musiała spędzić ani jednej nocy w szpitalu !
    Marzę o tym. W domu to w domu, nawet leżenie jest miłe :)
    Profesor z Poznania chce mnie położyć dlatego, że mój szpital przystosowany jest do odbierania porodów dopiero od 36 tc. A u mnie różnie może być z tym rozwarciem.
    Wklejam Ci jak to wygląda u mnie z tymi centylami i tygodniami.
    99720662091af10amed.jpg

bd3611ef89.png
    [*] Aniołek 8 tc
  • Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 23 stycznia 2019, 19:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fasolka77 wrote:
    no i tu jest właśnie zonk.... 11,4 to chyba nie problem.. mówiła, że w normie.. i że mam więcej pić.. ale ja piję hektolitry... czytałam, że małowodzie to jak się ma 5 albo 6.. rozmawiałam z koleżanką i mówiła, że ona miała i 7 i jej nikt nie zwracał uwagi iże może dziecko się nie wysiusiało przed badaniem :)

ogólnie mam na końcu zapis "eutrofia. budowa morfologiczna płodu na tym etapie ciąży prawidłowa"
    Jakie macie AFI?

edit: czytam właśnie wpis mamyginekolog i jest napisane, że
    "Ważne jest też, żeby pamiętać, że małe dziecko będzie mniej siusiać i będzie mieć mniej płynu- po prostu."

oraz

w przypadku wielowodzia
    "Drugą możliwością jest, że dziecko za dużo siusia- tak się dzieje głównie w cukrzycy ciążowej ale także przy infekcjach wewnątrzmacicznych oraz po prostu wtedy kiedy dziecko jest duże (makrosomia płodu) – duże dziecko będzie siłą rzeczy produkować więcej moczu a nie zawsze będzie go więcej połykać"

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
‹‹ 1212 1213 1214 1215 1216 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Prolaktyna a zajście w ciążę. Jak regulować poziom tego hormonu?

Prolaktyna to bardzo ważny hormon zarówno na etapie starań o dziecko, w ciąży, jak i po porodzie. Jakie są normy stężenia prolaktyny? Kiedy jej poziom może utrudniać zajście w ciążę i co robić w takiej sytuacji? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o dziecko, niepłodność? - jak powiedzieć o tym innym?

Często bywa tak, że temat kłopotów z zajściem w ciążę jest owiany tajemnicą. Jak powiedzieć rodzinie i przyjaciołom o Waszych trudnych doświadczeniach związanych z przedłużającymi się staraniami o dziecko? Doświadczony psycholog, który na co dzień pracuje z parami zmagającymi się z niepłodnością - Justyna Kuczmierowska - proponuje napisanie listu. Sprawdź, co powinno znaleźć się w liście do bliskich osób. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Histeroskopia skuteczna metoda diagnostyki i leczenia niepłodności

Histeroskopia to metoda, która pozwala wykryć i wyleczyć niektóre przyczyny niepłodności: polipy macicy, zrosty, mięśniaki. Histeroskopia diagnostyczna czy histeroskopia zabiegowa - kiedy warto zdecydować się na zabieg?  Jak wygląda histeroskopia? W którym momencie cyklu wykonuje się zabieg? Jakie mogą być skutki uboczne? 

CZYTAJ WIĘCEJ