Kwietniowe maluszki 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
Daffi wrote:Ja mam do was pytanie. M ostatnio robil pizze zawsze przepis z neta.. I ciasto pod skladnikami fajne ale obrzeza sa bardzo twarde. Jaki macie przepis i ile pieczecie i w jakich temp?
Składniki na dwie pizze:
- 0,5 kg mąki tortowej
- 30g świeżych drożdży (szczerze to można dać nawet połowę porcji i dać ciastu dłużej rosnąć jak się ma na to czas)
- 250 ml ciepłej wody (nie gorącej!)
- łyżeczka cukru
- łyżeczka oliwy z oliwek
- pół łyżeczki soli
Suche składniki wymieszać z mąką, dodać oliwę i zalać drożdżami rozpuszczonymi w wodzie. Wyrobić ciasto (najlepiej ręką), jak już odchodzi od miski to na desce.
Odłożyć do miski w ciepłe miejsce i przykryć ściereczką na około 2 godziny.
Można też przykryć miskę folią spożywczą i od razu wstawić ciasto do lodówki, będzie gotowe na następny dzień i wyrośnie aż będzie podważać tą folię, takie na następny dzień jest najlepsze. Ale jak się chce na dziś to w 2h urośnie w ciepłym miejscu.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 200st około 15 minut.
A sos do wysmarowania ciasta proponuję zrobić z puszki pomidorów, przecieru, cebuli, czosnku i ziół. Pogotować, zblendować i gotowySkładniki na wierzch jakie kto chce. My zawsze dajemy 3 rodzaje serów (mozarella, cheddar i zwykły żółty) i potem pozostałe składniki. Polecam!
Edit.
PS. Dodam jeszcze że my pieczemy na kamieniu do pizzy o porowatej strukturze, który jest wcześniej nagrzany. Być może na blaszce będzie trochę dłużej się piekła. Bardzo polecam, bo ciasto równo się piecze i jest lekko chrupiące ale nie twarde.Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 stycznia 2019, 15:10
Lolka30, Daffi lubią tę wiadomość
29.03.2019 [39+2] Zosia2580g, 52cm, 10pkt, SN
-
Basia, ja materiały zamawiałam na allegro ale pamiętam, że India polecała sklep internetowy Otula.pl
Karmelka, nie wiem ... nie robiłam już wtedy morfologii. Robiłam jak skończyłam brać żelazo, po całym opakowaniu dużo mi nie wzrosła. Teraz skończę to dopiero wtedy zrobię.
Daffi, trzymam kciuki za małą! Wszystko będzie dobrze!
Co do pizzy, miałam kiedyś przepis na mega ciasto ale nie wiem gdzie go mamB_002 lubi tę wiadomość
-
Ja właśnie sobie odebrałam koszule do karmienia od Dolce Sonno.
Jestem zadowolona z jakości materiału.
Zamówiłam wszystko rozmiar M i dwie koszule są lekko luźne, jedna nawet workowata, a jedna jest idealna i pewnie dokupię kiedyś jakiś jaśniejszy kolor bo teraz wybrałam same ciemne. Cienki szlafrok też dobry, także zależy wszystko od kroju.
Takie zamówiłam, każdy inny krój żeby wypróbować, polecam zwłaszcza tą pierwszą bo leży najlepiej, ta trzecia najluźniejsza ale będzie do porodu bo dobrze się rozpina na całą klatkę piersiową:
https://allegro.pl/koszula-nocna-do-karmienia-z-rewersem-na-napy-m-i6926373983.html?snapshot=MjAxOS0wMS0yOVQxMTowNDo0NC4zNzBaO2J1eWVyOzYwMWE4ODU0NmU4ODAyMjQ3MDliNWFkYWEzMmE3Y2QzZjYwYTE4ZTAxNmQ0YmVhYWVhZjUyMjAzNDFkNjAyNmE%3D
https://allegro.pl/oferta/koszula-nocna-ciazowa-i-do-karmienia-m-dolce-sonno-7460531570?snapshot=MjAxOS0wMS0yOVQxMTowNDo0My45MjFaO2J1eWVyOzAxZDRhNzJhYjc5MWIzMzQ3YTE0MWI4YzhlMmI2MzNjMWU4MDE5YTlhZTVjZThhNWUxNmQ3YTE5MzA2ODU5YmQ%3D
https://allegro.pl/koszula-nocna-ciazowa-do-karmienia-m-napy-i6764909790.html?snapshot=MjAxOS0wMS0yOVQxMTowNDo0NS4xNjBaO2J1eWVyO2JjYTdkNDU2ODg1OGMzOThmZmZhZDNkZGFmMGVlNDlkYWJhMGE1MDBmOTY0ZTZiNDBjYjNjMmYxMDhmNzg0MGY%3D
https://allegro.pl/oferta/elegancki-szlafrok-podomka-100-bawelna-roz-m-6731935362?snapshot=MjAxOS0wMS0yOVQxMTowNDo0NS45MzlaO2J1eWVyOzAzNjgwNGIxZjkwZTA0N2E3YzA1OGNmNjY1NjFiNDYyODY4ZTg2MzUxZjBkNGEwZjkyY2U3MDJiYWRmOWMzYjQ%3Dmalutka_mycha lubi tę wiadomość
29.03.2019 [39+2] Zosia2580g, 52cm, 10pkt, SN
-
B_002 wrote:Mój mąż robi świetną pizzę
Składniki na dwie pizze:
- 0,5 kg mąki tortowej
- 30g świeżych drożdży (szczerze to można dać nawet połowę porcji i dać ciastu dłużej rosnąć jak się ma na to czas)
- 250 ml ciepłej wody (nie gorącej!)
- łyżeczka cukru
- łyżeczka oliwy z oliwek
- pół łyżeczki soli
Suche składniki wymieszać z mąką, dodać oliwę i zalać drożdżami rozpuszczonymi w wodzie. Wyrobić ciasto (najlepiej ręką), jak już odchodzi od miski to na desce.
Odłożyć do miski w ciepłe miejsce i przykryć ściereczką na około 2 godziny.
Można też przykryć miskę folią spożywczą i od razu wstawić ciasto do lodówki, będzie gotowe na następny dzień i wyrośnie aż będzie podważać tą folię, takie na następny dzień jest najlepsze. Ale jak się chce na dziś to w 2h urośnie w ciepłym miejscu.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 200st około 15 minut.
A sos do wysmarowania ciasta proponuję zrobić z puszki pomidorów, przecieru, cebuli, czosnku i ziół. Pogotować, zblendować i gotowySkładniki na wierzch jakie kto chce. My zawsze dajemy 3 rodzaje serów (mozarella, cheddar i zwykły żółty) i potem pozostałe składniki. Polecam!
B_002 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyindia wrote:Karmelka bylam od rana. Zapis ktg poprawny, ale gin stwierdził, ze jak powtorzy sie sytyacja z pn to mam od razu jechac do szpitala. Szczerze, to wcale mnie tym nie uspokoił. Dzisiejszy wykres jakis bardziej zygzakowaty :p
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
stresant wrote:dziewczyny okularnice mialam -7 w 2003 roku zrobilam laser, zjechali mi do 0.....po pierwszym dziecku -1 po drugim dziecku -2......ale okularow jeszcze nie nosze....do samochodu zakladam i jak jest ciemno bo mam kurza slepote.......
-
Dziewczyny, a może chciałybyście odkupić ode mnie trochę ciuszków po córce. Ubranka są z bawełny organicznej, firmy Nanaf Organic. Niektórych z nich nawet jej nie założyłam:) Kolory neutralne, biały, beżowy itp., więc dla chłopca tez by mogły być. Jak coś to piszcie na priv, bo nie chcę Wam tu forum zaśmiecać zdjęciami. Pozdrawiam serdecznie i powodzenia życzę
-
nick nieaktualny