X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe maluszki 2019
Odpowiedz

Kwietniowe maluszki 2019

Oceń ten wątek:
  • Wiewióreczka Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2019, 12:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama36 wrote:
    Fasolka.. Sklerotyczko. Sto razy gadałysmy. O 16:30 mam po Tobie :D
    Fasolka dobrze mówi, ja też 16:30 :) Trzymam za Was kciuki :)

India, czasem wchodzę na Marcóweczki i widziałam, że dziewczyna przy podcieraniu miała czerwony śluz, ale była pewna, że jeszcze 2 tyg. pociągnie, a tu bach - wody odeszły w 37+0 bodajże. Zaczyna się na marcówkach, niedługo zacznie się u nas :)

Chce-byc-mama, to jest szok, co piszesz. Mierzenie brzucha centymetrem...brzmi jak średniowiecze. Naprawdę w Polsce ciąże prowadzone są super w takim razie.

No i nie załapałam się na zdjęcie Karmelki...już mogłaś trochę poczekać, przecież wiesz, że wstaję o tej porze :P

Karmelllka90 lubi tę wiadomość

bd3611ef89.png
    [*] Aniołek 8 tc
  • Tunia76 Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2019, 12:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karollinax26 wrote:
    Wszystkie bierzecie ze sobą plan porodu ?
    Mi jeszcze nikt nie wspominał o planie porodu. Może dlatego, że nie chodzę do szkoły rodzenia. Mój gin nic o tym nie mówi, na patologii też nie. A może do cesarki nie trzeba, a narazie jest nastawienie na cesarkę.

zem3df9hh3tl9qot.png
  • Wiewióreczka Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2019, 12:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A to do CC też jest plan porodu??

bd3611ef89.png
    [*] Aniołek 8 tc
  • Daffi Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2019, 12:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    martusiawp wrote:
    Misiabella współczuję sytuacji. Jeszcze teraz w ciąży. A oni nie boją się jakiś kontroli z racji takich niedociągnięć?

Kiwona a to byli przed teatrem. No to ja też nie rozumiem po co drugi raz przyszli, tak późno. Dość że Ty w ciąży to jeszcze syn na rano do szkoły...

Daffi pamiętam jak opowiadałam o tym psie i sąsiedzie. Szkoda zwierzaka. Nikt na razie nie interweniował?

Paula też już miałam sny z karmieniem. A w ostatnim czasie bez przerwy cesarka ...

Chce być mamą pracujesz jeszcze? Słyszałam właśnie że w UK jest straszna opieka w ciąży. Kuzynka tam mieszka i dwie ciąże tam prowadziła. I strasznie się dziwiła tymi badaniami które miałam robione w czasie starań jak i teraz ciąży.
    Nie powiem - ciekawe sny :d
    nikt! pisalam do inntych stowarzyszen i zero odzewu... echo sie dbija :(
    serce peka taki slodki ten psiak...
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/a7e3e3cf75ed.jpg

b2ujp2.png

30.04.2019 (41+2) Filipek 10 pkt. Apgar, CC
  • Daffi Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2019, 12:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tunia76 wrote:
    Mi jeszcze nikt nie wspominał o planie porodu. Może dlatego, że nie chodzę do szkoły rodzenia. Mój gin nic o tym nie mówi, na patologii też nie. A może do cesarki nie trzeba, a narazie jest nastawienie na cesarkę.
    Mi dał moj lekarz bym sobie przeczytala wybrala co chce i na kolejnej wizycie bedziemy go omawiac.

b2ujp2.png

30.04.2019 (41+2) Filipek 10 pkt. Apgar, CC
  • Tunia76 Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2019, 12:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiewióreczka wrote:
    A to do CC też jest plan porodu??
    No właśnie ja nie wiem.

zem3df9hh3tl9qot.png
  • Tunia76 Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2019, 12:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Daffi wrote:
    Mi dał moj lekarz bym sobie przeczytala wybrala co chce i na kolejnej wizycie bedziemy go omawiac.
    Muszę sobie zapisać w pytaniach do gina na następną wizytę. Ale to dopiero 5.03.

zem3df9hh3tl9qot.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 lutego 2019, 12:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do dochodzenia po cc jak pisałam... Ja ją jak po masełku.. Cacuszko.. Raz dwa :).. Co organizm to co innego, a wiek może zrobić swoje teraz zobaczymy. Ja wolę dochodzenie po akcji.. Inna nie.jedna jest wegetarianka druga je mięso. Nudno by było jakbyśmy były takie same :)
    Co do planu porodu jak rozmawiałam z położna ze szpitala w którym Będę rodzila, mówiła że ważna jest komunikacja. Ze Oni wróżkami nie są. I nie będą zgadywac i jak mi zależy żeby po cc tata długo kangurowal to musimy to powiedzieć i on też. Nikt mu dziecka nie będzie wciskał na siłę. Więc mówić, mówić i mówic :).
    Polecam Wam rozmowę z kimś ze szpitala w którym będziecie rodzic. Mnie to bardzo uspokoiło jak wiem różne rzeczy ze źródła. Co robią, jak robią itd.

• chce_byc_mama Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2019, 12:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    martusiawp,

Tak, pracuje. Tutaj w UK nie ma czegos takiego jak L4 - napraaaawde musialoby cos byc powaznie nie tak, zeby dostac takie zwolnienie. Zazwyczaj kobiety pracuja tutaj do 37-38tc i ja tez planuje pracowac do samego konca.

Mam mega lekka prace - wlasnie jestem w pracy:) mam doslownie 7 minut autkiem. Siedze 7 godzin za biurkiem z 1h przerwy posrodku i tylko jem;) poki co zabukowalam sobie 4 tygodnie urlopu od 18 marca, a macierzynski zaczynam dzien po terminie, czyli od 16 kwietnia. Jak sie bede dobrze czula to zrezygnuje z urlopu, zachowam go na przyszly rok i bede dalej chodzic do pracy. Wynagrodzenie na macierzynskim jest tu bardzo, bardzo niskie wiec chce pociagnac tyle, ile sie da.

Wiewioreczka - ojj tak. Mam wrazenie, ze opieka zdrowotna tutaj jest nadal '100 lat za murzynami'

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 lutego 2019, 12:35

atdc2n0agq3f7pfx.png
    ijpbmg7yq0tf1to1.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 lutego 2019, 12:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chce być z Mamą a ile siedzisz z dzieckiem po porodzie w domu? Jak to wygląda?

• Anete Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2019, 12:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie na sr położna pokazywała przykładowe plany porodu. Pierwszy napisany na kartce a la urodzinowej i były tam wypisane 4 punkty, najważniejsze informacje, dość ogólnie. Drugi miał chyba dwie lub trzy strony a4 i multum podpunktów a pod spodem wypisane jakieś paragrafy z kodeksu prawa itp. Powiedziała, że generalnie jak położne zobaczyły ten drugi plan to żadna nie chciała wziąć tej kobiety, bo się po prostu bały, omijały ją szerokim łukiem. Dużo zależy od naszego nastawienia, jak my stworzymy miłą atmosferę to i położne będą inaczej się odnosić :) ja chyba stworzę coś na wzór tego pierwszego planu

atdcj48aq9519a2w.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 lutego 2019, 12:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tunia76 wrote:
    Karmellka ja idę do dr Daszynskiej, tylko do niej mieli jeszcze termin. Chciałam do Wiechecia, bo on jest w Koperniku i być może będzie miał ostatnie decydujące zdanie o mojej cesarce, niestety do niego wolny termin to koniec marca.
    Idę właściwie tam z ciekawości, dla siebie. Dwa wcześniejsze miałam za free w Koperniku, a tam niewiele pokazują. A to 3 USG już na NFZ się nie należy, tak mi powiedzieli w Koperniku. Także nie sprawdzałam tej Daszynskiej, zakładam, że u nich to pracują sami tacy co się znają. Do tego nigdy USG 3D nie widziałam.
    Tak tam są dobrzy specjalisci.moja prowadzącą też tam pracuje ale ona jest tylko od prowadzenia ciąż bez USG pomiarowych. I jest raz w tygodniu.
    No i do Nocuń i do wiechecia terminy są baaaardzo długie. Mi się udało z tym 2.01 a potem automatycznie kazała znaleźć temrinem dla nas i idziemy właśnie we wtorek

Wysłany: 6 lutego 2019, 12:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama36 wrote:
    Chce być z Mamą a ile siedzisz z dzieckiem po porodzie w domu? Jak to wygląda?

Jest 9 miesiecy macierzynskiego platnego (placa grosze!:() plus jezeli chce to moge jescze dobrac 3 miesiace bezplatne. Czyli siedze w domu, nic mi nie placa, ale moje miesjce w pracy na mnie czeka.

Wychodzi wiec maksymalnie rok. Nie wiem jeszcze co zrobie. Chcialabym wrocic do pracy, ale zobaczymy jak los sie potoczy

atdc2n0agq3f7pfx.png
    ijpbmg7yq0tf1to1.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 lutego 2019, 12:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja robię plan porodu do CC, bo w stresie zapomnę pewnie języka. A zależy mi żeby mąż kangurowal te dwie godziny potem od razu do mnie do piersi. Chce mieć dziecko przy sobie i nie chce dokarmiania i broń boże żeby glukozy nie podawały na uspokojenie żeby nie kapaly itd. ważne to dla mnie zarówno przy SN i cc

• nick nieaktualny

Wysłany: 6 lutego 2019, 12:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czyli jednak My tak narzekamy a u Nas lepiej.

• Karollinax26 Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2019, 12:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja już chyba nie widzę różnicy, nie wiem czy urósł czy nie, czuję tylko, że jest bardziej napięty ;)

42699d8d28b09a03med.jpg

Mama36, Karmelllka90, Lili90, mysla.nieskalana, valetta94, Kiwona, Lolka30, DorotaAnna, Tunia76, Daffi, AniaKJ, Fasolka77, Kasiulka90, B_002, MamaAga85, india, Wiewióreczka, Martusiazabka lubią tę wiadomość

syy2roeqbhtk0nxh.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 lutego 2019, 12:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ej! Dobry pomysł z tą kartka.. Kupię taka z serduszka i i napisze bo mi zależy na 2 rzeczach właściwie. Myślę że je to bardziej rozczuli niż te A4 wypociny :)

mysla.nieskalana lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 6 lutego 2019, 12:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja ogolem nie słyszałam o planie porodu do cesarki ba mimo że 1 ciąży chodziłam na szkole rodzenia to nawet o planie porodu nikt nie wspominał nie wiem od czego to zależy :) A w sumie to nawet lepiej nie muszę sobie tym głowy zaprzatac i tak lekarze będą decydować co i jak tak naprawdę w razie jakiejs koniecznosci

Wysłany: 6 lutego 2019, 12:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama36 no tutaj to jest £147 tygodniowo.

Wiec moznaby to przeliczyc na 147zl na tydzien w Polsce bo ja zawsze przeliczam w stosunku 1:1, tak jak zarobki. Nieciekawie :(

atdc2n0agq3f7pfx.png
    ijpbmg7yq0tf1to1.png
  • espoir Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2019, 12:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    chce_byc_mama pamiętaj tylko, że podczas tych trzech miesięcy bezpłatnych i tak zbiera Ci się urlop i należą Ci się za niego pieniądze.

💛 12/2015 🧒
    🧡 09/2017 🧒
    ❤️ 05/2019 🧒
    💙 06/2021 🧒
    🩵 12/2022 🧒
    🩷 10/2024 👧
‹‹ 1494 1495 1496 1497 1498 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Klinika niepłodności - 50 pytań, na które warto znać odpowiedź przy pierwszej wizycie.

Chciałabyś mieć pewność, że dobrze przygotowałaś się do swojej pierwszej wizyty u lekarza, dotyczącej problemów z zajściem w ciążę? Skorzystaj z naszego formularza płodności  – są to pytania, które dobry specjalista prawdopodobnie zada Ci podczas pierwszej wizyty , która pomoże zdiagnozować niepłodność. W ten sposób o niczym nie zapomnisz i będziesz mieć pod ręką wszystkie szczegóły dotyczące Twojego zdrowia, płodności lub historii chorób w Twojej rodzinie!       

CZYTAJ WIĘCEJ

Gdzie rodzić - wybór szpitala do porodu

Poród to wyjątkowa chwila. Wraz ze zbliżającym się terminem porodu, wiele kobiet zastanawia się gdzie rodzić. Warto poświęcić trochę czasu na wybór szpitala, w którym chciałabyś aby przyszło na świat Twoje dziecko. Przeczytaj jak się do tego dobrze przygotować, czym się kierować przy wyborze szpitala i jakie informacje zebrać na temat wybranej placówki.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Wybór dawczyni komórki jajowej – o czym warto pamiętać?

Odkryj kluczowe aspekty wyboru dawczyni komórki jajowej i dowiedz się wszystkiego o procedurze in vitro z wykorzystaniem komórki jajowej dawczyni lub nasienia dawcy. Jak to dokładnie działa? Gdzie i w jaki sposób można znaleźć odpowiednią dawczynię? Rozmawiamy z lek. med. Włodzimierz Sieg z Kliniki INVICTA, który opowiedział nam również o innowacyjnym narzędziu wykorzystującym algorytm machine learning (AI) do doboru fenotypowego pomiędzy biorcami a dawcą komórek. 

CZYTAJ WIĘCEJ