X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe maluszki 2019
Odpowiedz

Kwietniowe maluszki 2019

Oceń ten wątek:
  • B_002 Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2019, 20:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karmelllka90 wrote:
    Tak tylko właśnie jak czytałam o tym nawet chyba na rodzić po ludzku w szpitalach nie uniwersyteckich masz prawo się nie zgodzić a nawet wyprosić stażystów uczniow itd ale było zaznaczone nie dotyczy szpitalu uniwersyteckich. Oni się tam muszą uczyć. Ale nie są przy każdym porodzie albo się trafi albo nie.
    No to dobrze że nie rodzę w szpitalu uniwersyteckim, bo bym się tak zestresowała obecnością studentów że bym wcale nie urodziła :P Adrenalina by skoczyła, skurcze by się zahamowały, musieliby mnie jednak ciąć :D

gg64zbmhxvebnkcj.png
    29.03.2019 [39+2] Zosia <3 2580g, 52cm, 10pkt, SN
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 lutego 2019, 20:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blue2019 wrote:
    Zgadzam się z wami ja też mam mieszane uczucia co do właśnie tych niby polecanych szczepionek.... z dwójką dzieci nikt mi o tym nawet nie wspomniał A teraz nahalnie wszędzie gadają. Ale wiadomo wolny wybór jak kto sobie życzy tak niech robi :)
    Bo ta szczepionka została wprowadzona do kalendarza szczepień dla ciężarnych w 2016 roku. Więc to bardzo świeży temat

• nick nieaktualny

Wysłany: 6 lutego 2019, 20:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja miałam robić zupę gulaszowa ale przez ta aferę z ta wołowina normalnie powiem wam że się boję... chyba zrobię koziołki w sosie pomidorowym zamiast tego nie mam zamiaru się czymś zarazić..

• nick nieaktualny

Wysłany: 6 lutego 2019, 20:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula

A widzisz to by wiele wyjasnialo w tym moja niewiedzę bo naprawdę temat nie był mi znany w poprzednich ciazach.

Paula 90 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 6 lutego 2019, 20:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    B_002 wrote:
    Ja w sumie z ciekawości zapytam o tą szczepionkę przeciwko krztuścowi ale moja prowadząca sama nic mi nie wspominała o jakimkolwiek szczepieniu w ciąży.
    Będę na wizycie 14.02 to się dowiem. W każdym razie około 2 miesiąca już można na to dziecko zaszczepić, a wcześniej to i tak będziemy pewnie mniej z domu wychodzić. Na dłuższe i częstsze spacery to się nastawiam jak już wiosna będzie w pełni, a w lato to już na pewno często :)
    Basiu u ciebie ona już chyba po tym zalecanym temrinie bo do 32 tc

• nick nieaktualny

Wysłany: 6 lutego 2019, 20:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas dzisiaj była pierwsza wątróbka na obiad w ciąży :-) mniamusie

Fasolka77, mysla.nieskalana lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 6 lutego 2019, 20:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karmelllka90 wrote:
    Basiu u ciebie ona już chyba po tym zalecanym temrinie bo do 32 tc

Internety mówią że pomiędzy 27 a 32 tc to chyba faktycznie u Basi już za późno ale zapytać można

• nick nieaktualny

Wysłany: 6 lutego 2019, 20:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula 90 wrote:
    U nas dzisiaj była pierwsza wątróbka na obiad w ciąży :-) mniamusie

Smacznego ;) ja nie lubię wątróbki akurat ten smak mnie aż trzęsie :)

Ja dziś robiłam dewolaje z serem, fasolkę szparagową i ziemniaki

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 lutego 2019, 20:25

Paula 90 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 6 lutego 2019, 20:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Basia, ale to nie wyklucza korzyści zaszczepienia - nie przekażesz dziecku przeciwciał ale sama będziesz chroniona. A najczęstszym źródłem zarażenia takich maleństw jest mama właśnie.

espoir, B_002 lubią tę wiadomość

• Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2019, 20:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    B_002 wrote:
    Ja w sumie z ciekawości zapytam o tą szczepionkę przeciwko krztuścowi ale moja prowadząca sama nic mi nie wspominała o jakimkolwiek szczepieniu w ciąży.
    Będę na wizycie 14.02 to się dowiem. W każdym razie około 2 miesiąca już można na to dziecko zaszczepić, a wcześniej to i tak będziemy pewnie mniej z domu wychodzić. Na dłuższe i częstsze spacery to się nastawiam jak już wiosna będzie w pełni, a w lato to już na pewno często :)

moja też sama nie wyszła z inicjatywą... sama zapytałam i odpowiedziała, że poleca.. to samo dziś internistka... więc ja się zaszczepię bo wiem co to jest krztusiec...

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
  • Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2019, 20:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Syska2202 wrote:
    B 002 wszystkiego po trochu :-P ja też kończę galaretki od Karoliny a jutro będę wybierać co jeść hahaha :-P

też mi się chłodzi jogoletka ;)

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 lutego 2019, 20:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A mi od wczoraj dokucza kość ogoniwa i ledzwie ludzie co za ból, jak sobie z tym radzić ??? A pracuje którąś z was regularnie z fizjoterapeuta może ?

• nick nieaktualny

Wysłany: 6 lutego 2019, 20:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fasolka77 wrote:
    moja też sama nie wyszła z inicjatywą... sama zapytałam i odpowiedziała, że poleca.. to samo dziś internistka... więc ja się zaszczepię bo wiem co to jest krztusiec...
    Słyszałam że u dorosłych to masakra też.
    Ja czytałam przypadki zachorowań niemowląt ma krztusiec. Wszelkimi możliwymi sposobami chce Synka przed tym uchronić.
    Szczepienie zmniejsza ryzyko zarażenia o 85%. Nic poza zamknięciem dziecka w sterylnej bańce nie daje wyższej ochrony.
    Chyba bym umarła jakby mi się tak zaczął dusić. Nawet teraz mi dreszcze przechodzą na samą myśl.

• nick nieaktualny

Wysłany: 6 lutego 2019, 20:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blue2019 wrote:
    A mi od wczoraj dokucza kość ogoniwa i ledzwie ludzie co za ból, jak sobie z tym radzić ??? A pracuje którąś z was regularnie z fizjoterapeuta może ?
    Ja, ale sprzed ciąży.
    Mam porypany kręgosłup lędźwiowy i piersiowy, wypukliny, przepukliny, zmiany zwyrodnieniowe i ukochane rwy kulszowe.
    A fizjoterapia i joga wyeliminowały u mnie tramal który wcześniej brałam na ból :-)
    Polecam, dobry fizjoterapeuta to skarb

• Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2019, 20:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blue2019 wrote:

ja sobie chodzę na masaże plecków + mam rehabilitację na prawe kolano :)

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
  • Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2019, 20:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula 90 wrote:
    Słyszałam że u dorosłych to masakra też.
    Ja czytałam przypadki zachorowań niemowląt ma krztusiec. Wszelkimi możliwymi sposobami chce Synka przed tym uchronić.
    Szczepienie zmniejsza ryzyko zarażenia o 85%. Nic poza zamknięciem dziecka w sterylnej bańce nie daje wyższej ochrony.
    Chyba bym umarła jakby mi się tak zaczął dusić. Nawet teraz mi dreszcze przechodzą na samą myśl.

Paula ja myślałam, że się uduszę... mięśnie brzucha mi już nie trzymały, zwieracze nie trzymały... normalnie zakładałam podpaski, co chwile zmieniałam majtki... zero kontroli nad siku... MASAKRA!! kaszel taki, że momentami myślałam, że umrę, że sie uduszę, że zwymiotuję... brakowało tchu, w oczach łzy... to nie przelewki a co dopiero u takiego maluszka....

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
  • Lolka30 Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2019, 20:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Basiu też tak mam z tymi zwchciankami. Była już dziś m.in. pasta z makreli i truskawki. Na kolację wahalam się między hot dogami a zapiekankami i padło na zapiekanki ;). Do tego mocno czosnkowy sos zrobiłam bo męża jakiś wirus próbuje rozłożyć. Także jutro wjeżdża rosół obowiązkowo.

martusiawp, B_002 lubią tę wiadomość

Starania od 2015
    👩 37 lat, hashimoto, IO, bielactwo, AMH - 1,12
    👨🏻 38 lat, oligoteratozoospermia
    Kariotypy OK
    2018
    1 IUI - ❌ 2 IUI -❌ 3 IUI -cb
    4 IUI - ❤️
    Kwiecień 2019 - mamy synka

2024 powrót do kliniki
    Sierpień
    Podejście do IUI - brak dawki inseminacyjnej- rezygnacja z IUI
    Wrzesień
    I procedura ICSI długi protokół
    Październik
    💉7🥚 4 dojrzałe
    4 blastki 4BB
    PGT-A 3 z wadami genetycznymi, 1 nieinformatywny
    Grudzień
    10.12. transfer nieinformatywnego
    7dpt beta 3, 13dpt beta <0,2

Styczeń 2025
    II procedura, długi protokół, hbIMSI
    Punkcja 14.02. Pobrano 5🥚 1❄️5BB
    Marzec 2025 Leczenie stanu zapalnego endometrium
    Maj 2025
    13.05. Transfer 6BB
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 lutego 2019, 20:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fasolka77 wrote:
    Paula ja myślałam, że się uduszę... mięśnie brzucha mi już nie trzymały, zwieracze nie trzymały... normalnie zakładałam podpaski, co chwile zmieniałam majtki... zero kontroli nad siku... MASAKRA!! kaszel taki, że momentami myślałam, że umrę, że sie uduszę, że zwymiotuję... brakowało tchu, w oczach łzy... to nie przelewki a co dopiero u takiego maluszka....
    Masakra. A takie maleństwo nie rozumie co się dzieje, musi być przerażone. Ile trwało to u Ciebie?

• Tunia76 Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2019, 20:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurczę mi nic gin nie wspominał o szczepieniu.
    Czy to szczepienie jest bezpieczne, przy takim zagrożeniu grypą? A co jak dzisiaj się zaszczepię, a jutro złapie grypę. Czy krztusiec się nie rozwinie w oslabionym organizmie?

zem3df9hh3tl9qot.png
  • Karollinax26 Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2019, 20:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A moje dziecko mi chyba dziś chce żebra połamać ;)

syy2roeqbhtk0nxh.png
‹‹ 1509 1510 1511 1512 1513 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

10 najczęstszych obaw kobiet w ciąży, czyli czego boją się kobiety w ciąży

Lęk i różnego rodzaju obawy to naturalny towarzysz kobiety w ciąży. Czego boi się większość kobiet oczekujących dziecka? Bólu porodowego, urodzenia chorego dziecka, utraty atrakcyjności czy może zrujnowania życia seksualnego po porodzie? Czego obawiasz się Ty? Przeczytaj czy zasadne jest zamartwianie się i jak sobie radzić, aby nasze obawy nie sprawdziły się.

CZYTAJ WIĘCEJ

Badania prenatalne w ciąży, czym są i czy warto je robić

Pojęcie badań prenatalnych nie dla wszystkich jest zrozumiałe. Często kojarzone jest wyłącznie z inwazyjnymi badaniami prenatalnymi płodu i tym samym utożsamiane jest z ryzykiem utraty ciąży. Postrzeganie to jest zupełnie błędne. Czym zatem są badania prenatalne, kto powinien je wykonywać i czy są one bezpieczne dla dziecka?

CZYTAJ WIĘCEJ

Torbiel na jajniku - przyczyny, objawy i leczenie

Torbiel na jajniku od czasu do czasu pojawia się u większości kobiet. Są to cysty lub pęcherzyki, które zazwyczaj wypełnione są płynem i które najczęściej samoistnie znikają. Dowiedz się jakie są objawy torbieli i czy mogą być przeszkodą w zajściu w ciążę? Kiedy należy je leczyć i z jakimi chorobami mogą współwystępować. 

CZYTAJ WIĘCEJ