Kwietniowe maluszki 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
U mnie jest dokładnie takie samo wypychanie jak u Daffi, tylko na wysokości pępka albo pod żebrami. Ostatnio nagrałam filmik, jakby mi taki robak pod skórą się poruszał
Dziś mam lekki okresowy ból brzucha ale za to większy ból w krzyżu ...
Lili, też odczuwam że po tym 30 tygodniu jest co raz gorzej.
Kiwona, masz jeszcze te bóle ?Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 lutego 2019, 11:56
-
Blue2019 wrote:Czy was też tak bola piersi ?? Bo mi w ciągu ostatnich dwóch dni napecznialy jak jakieś banki zrobiły się twarde i ciężkie aż nie przyjemne to jest
Mnie bolą falami. Kilka dni tak, że nie mogę się dotknąć, potem przerwa kilka/kilkanaście dni i znowu to samo -
Lili przesyłam czego się wczoraj dowiedzialam:
- po porodzie absolutnie nie korzystać z laktatora samemu, dopiero jak położna tak zdecyduje. Jak najczęściej przykładać dziecko żeby rozkręcić laktacje. Jeżeli trzeba będzie dokarmiac to i tak zawsze przed dokarmieniem przykładamy do piersi a dopiero później dostaje butelkę. Te przykładanie jest najwazniejsze
- ok 2/3, przy cesarkach 3/4, max do 6 doby będzie nawał. Pomiędzy karmieniem można sobie odciągnąć kilka kropel żeby poczuć ulgę ale nie więcej bo nigdy z tego nawalu nie wyjdziemy. Po karmieniu zimne okłady żeby obkurczyc kanaliki. A jak jest problem z laktacja to przed karmieniem ciepłe okłady żeby wszystko porozszerzac.
-na początek ma być ok 6-8 mokrych pieluszek i ok 5 kup na dobę - do 6 tygodnia. A później nawet jedna kupa na tydzień. Jeżeli nie ma kółek, dziecko nie cierpi to taka częstotliwość jest ok
- najlepiej zacząć karmić jak zauważamy wczesne oznaki głodu - dziecko wkłada piątki do buzi i jest niespokojne, poszukujące. Jak przegapimy ten moment to później te karmienie już jest trudniejsze
- po ok 4/5 miesiącu można zacząć po trochu odciągnąć Mleko i mrozic (ok 20-30ml po każdym karmieniu). Odciagniete Mleko wkładamy do lodówki, każda porcje osobno. Jak się wszystkie porcje schodzą zalewamy je razem, opisujemy i mrozimy. Nigdy nie wlewamy ciepłego mleka do zimnego. Rozmrazamy 12 h w lodówce a później do kapieli wodnej. Temperatura pokojowa lub ewentualnie do 36,6
- po 6/7 miesiącu można odciągac w czasie gdy dajemy dziecku inny posiłek ( ale nie do pusta)
-jest wzór, ile dziecko potrzebuje mleka na danym etapie zycia: waga dziecksx130/8. Przydaje się to, gdy dokarmiamy mlekiem rozmrozonym i nie wiemy jaka porcja będzie wystarczająca.
Jeżeli jest taka możliwość to dopiero ok 6 miesiąca życia zacząć przyzwyczajać do butelki. Ale to nie wiem czy nie jest przesada, przecież dziecko już wcześniej można z babcią zostawić.
Nie ma możliwości żeby dziecko wybrało tylko jedna pierś, jak nie chce pić z drugiej to trzeba kombinować z pozycjami, żeby każda pierś była tak samo często używana. Przy jednorazowych kółkach espumisan ale jak będzie dziecko które ma te kołki codziennie to ten środek już nie zda rezultatu, trzeba rozmawiać z lekarzemB_002, Tunia76, Lili90, mysla.nieskalana, DorotaAnna lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyPlanujecie kupować maty takie piankowe do układania maluszka na podlodze, żeby mógł sobie poćwiczyc?
Macie jakieś przeanalizowane firmy?
Ja szukam czegoś fajnego, żeby nie miało wyciąganych ze środka elementów i żeby miało certyfikaty. No i żeby nie było pstrokato-zolte -
To pewnie dla większości nie są żadne rewelacje ale ja jestem zielona więc dla mnie wszystko jest nowe. I pewne co położna to ma jakieś inne metody a kobiety z doświadczeniem powiedzą że coś się kompletnie nie sprawdza i to teoria. No ale jakies blade pojęcie na początek trzeba mieć
-
Paula 90 wrote:Planujecie kupować maty takie piankowe do układania maluszka na podlodze, żeby mógł sobie poćwiczyc?
Ja szukam czegoś fajnego, żeby nie miało wyciąganych ze środka elementów i żeby miało certyfikaty. No i żeby nie było pstrokato-zolte -
Maty skip hop sa takie stonowane. Ja mam ze smyka i choc uwazam ze jakosc ok, to dobijalo mnie to ze te litery i cyfry mozna wyciagac, jak moj syn sie dorwal do nich choc wtedy jeszcze raczkowal to bylo pobojowisko
Paula 90 lubi tę wiadomość
-
Paula 90 wrote:Planujecie kupować maty takie piankowe do układania maluszka na podlodze, żeby mógł sobie poćwiczyc?
Ja szukam czegoś fajnego, żeby nie miało wyciąganych ze środka elementów i żeby miało certyfikaty. No i żeby nie było pstrokato-zolte
Ja planuję matę skip hop szaro białą. Chyba jest najbardziej polecana z tych piankowych i nie jest pstrokataPaula 90 lubi tę wiadomość
-
Wlasnie weszlam na strone apteka gemini.pl I I widze, ze w lutym maja wysylke do UK za 39.99, gdzie normalnie kosztuje 79.99zl! Super!! Dzis wieczorem sie obkupie:))))
Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 lutego 2019, 12:05
martusiawp, malutka_mycha, india, Fasolka77 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyDaffi wrote:zastanawiam sie jak to jest z tymi matami. jak urodzilam corke byla afera ze byly rakotwórcze. teraz sie nad nimi nawet nie zastanawialam.
Ja to oczywiście z batmanem taka kupię jak będę kupować. -
nick nieaktualnyDaffi wrote:No wlasnie ta ich psia inteligencja mnie martwi. Bo ona rzadko tak sie zachowuje. No chyba ze cieczka sie zbliza.
-
Kasia, ja taki zestaw zamawiałam we wrześniu, na urodziny M, dla niego koszulkę z napisem „stworzyłem małego potwora” i body „mały potwór” ... nie miałam wtedy dużego wyboru, bo nie wiedziałam jeszcze, że będzie Marcela
B_002, Karmelllka90 lubią tę wiadomość
-
Karmelllka90 wrote:Spokojnie wiem o co ci chodzi. Ja moja ma taki dzień że czy czas przy mnie aż piszczy że chce na kolana też mam durne myśli ze coś wyczuwa....ale na szczęście po prostu ma dzień tulenia
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/431147e2305f.jpgKarmelllka90, mysla.nieskalana, Kasiulka90, Fasolka77 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyKarollinax26 wrote:Kasia, ja taki zestaw zamawiałam we wrześniu, na urodziny M, dla niego koszulkę z napisem „stworzyłem małego potwora” i body „mały potwór” ... nie miałam wtedy dużego wyboru, bo nie wiedziałam jeszcze, że będzie Marcela
Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 lutego 2019, 12:16
-
Mama36 wrote:Ooo tak. Pamiętam ta aferę z rakotworczoscia. Aż miałam wyrzuty sumienia że dla pierwszego miałam. Dla drugiego dlatego nie... Teraz widzę wszystko na odwrót.
Ja to oczywiście z batmanem taka kupię jak będę kupować.