X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe maluszki 2019
Odpowiedz

Kwietniowe maluszki 2019

Oceń ten wątek:
  • malutka_mycha Autorytet

Wysłany: 2 września 2018, 11:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mała8 wrote:
    Powiedzcie mi jak z waszym apetytem? Ja nie mam ochoty na nic i ciężko mi się zmusic do jedzenia
    Gratuluję :)

Ja mam tak samo, nie zmuszam się specjalnie

Mała8 lubi tę wiadomość

f1d9680377.png
  • Monia* Ekspertka

Wysłany: 2 września 2018, 11:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mała8 wrote:
    Kochane byłam na wizycie, serduszko bije
    super wieści :)

Ja jem za trzech, mimo iż mam mega mdłości i wymioty.

Mała8 lubi tę wiadomość

gannyx8dgwh2yzmc.png
  • teverde Autorytet

Wysłany: 2 września 2018, 11:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja chodzę na NFZ i wizyty mam co 2 tygodnie pomimo, że lekarka jest przekozak i ma mega obłożenie, to ciężarną zawsze przyjmie. I zawsze jest USG plus badanie ginekologiczne. Zależy od lekarza pewnie.

Kasiulka90 lubi tę wiadomość

• Daffi Autorytet

Wysłany: 2 września 2018, 12:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja na monitoring i pierwsza wizyte ciążową szlam prywatnie.. Teraz też mialam miec 20.09 prywatna ale dodzwonilam sie do rejestracji w szpitalu i do mojego lekarza na nfz wyznaczyli mi termin 20.09 więc juz przejdę sobie na NFZ. Lepiej nie moglo mi sie trafic bo zwolnienie mam do 20.09 i nie będzie problemu z kontynuacja.

teverde lubi tę wiadomość

b2ujp2.png

30.04.2019 (41+2) Filipek 10 pkt. Apgar, CC
  • Monia* Ekspertka

Wysłany: 2 września 2018, 12:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    teverde wrote:
    Ja chodzę na NFZ i wizyty mam co 2 tygodnie pomimo, że lekarka jest przekozak i ma mega obłożenie, to ciężarną zawsze przyjmie. I zawsze jest USG plus badanie ginekologiczne. Zależy od lekarza pewnie.
    Myślę, że bardziej od tego gdzie pracuje. Chodziłam do dwóch innych i żaden nie miał usg w gabinecie. Ale ja bym nie chciała co 2 tygodnie usg.

barbillla86 lubi tę wiadomość

gannyx8dgwh2yzmc.png
  • teverde Autorytet

Wysłany: 2 września 2018, 13:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monia* wrote:
    Myślę, że bardziej od tego gdzie pracuje. Chodziłam do dwóch innych i żaden nie miał usg w gabinecie. Ale ja bym nie chciała co 2 tygodnie usg.
    Czemu?

• Kasiulka90 Autorytet

Wysłany: 2 września 2018, 13:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    malutka_mycha wrote:
    To czekamy z niecierpliwością :)

Wczoraj byłam u koleżanki, jest w 5 miesiącu. I w lekkim szoku byłam jak mi powiedziała że pierwsze usg miała prenatalne, wcześniej ciąża tak de facto nie była potwierdzona. Jednak różnica między prywatna a państwowa opieka jest ogromna. (koleżanka chodzi na NFZ). Chyba bym się nie zdecydowała świadomie na taką niewiedze
    No coś Ty :O Ja chodzę na nfz i przy pierwszej wizycie byłam w 5+0 - chciałam tylko dostać receptę na Duphaston (na niski progesteron), a pani doktor do tego mnie zbadała, zrobiła usg, zrobiła nawet zdjęcie pęcherzyka ciążowego, żeby mieć w kartotece. Na następną wizytę kazała się umówić 2 tygodnie później. Przez moje podejrzenie świnki dzwoniłam do niej 2 dni później i też mnie wcisnęła na najbliższą środę i powiedziała, że zrobi usg. Więc nfz nie ma nic do rzeczy, wszystko zależy od chęci lekarza :) Jak widzę co wypisujecie, to tym bardziej doceniam swoją lekarkę :) Podsumowując: jestem w 5+6, już po pierwszym usg, a kolejne wizyty mam w środę i w następną środę :) Także bardzo dużo wizyt jak na ten etap. Chodząc prywatnie wydałabym co najmniej 400 zł :O

mhsvcbxmf17updrl.png
  • Kasiulka90 Autorytet

Wysłany: 2 września 2018, 13:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monia, też jestem ciekawa, czemu byś nie chciała usg co 2 tygodnie :O

mhsvcbxmf17updrl.png
  • Monia* Ekspertka

Wysłany: 2 września 2018, 14:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bo dla mnie to za dużo. A jak mówią, co to dużo to niezdrowo ;) I nie wierzę w to, że są takie w 100% bezpieczne.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 września 2018, 14:09

gannyx8dgwh2yzmc.png
  • Kasionek Autorytet

Wysłany: 2 września 2018, 15:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja bym mogła mieć USG codziennie :-P Dla mnie co miesiąc to za mało .Ale trzeba czekać .

teverde, DoCelu 3 lubią tę wiadomość

201904017252.png
    *Staś (21 tyd)
    *Aniołek
  • DorotaAnna Autorytet

Wysłany: 2 września 2018, 15:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja na razie chodzę co 2 tyg ze względu na krwiaka. Ale myśle że te 4 tyg jak już zobaczyłam serduszko to bym wytrzymała

👱🏻‍♀️30 🧔🏻‍♂️32

05.2018 poronienie zatrzymane 9tc
    04.2019 👶🏼
    Aktualnie 1 cs o drugie bejbisia
    13.02 ⏸️
    15.02 beta 81,5
    17.02 beta 158,4
    01.03 pęcherzyk ciążowy 1,2 cm
    15.03 CRL 1,24 cm ❤️
  • teverde Autorytet

Wysłany: 2 września 2018, 16:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też bym mogła codziennie :) A gdyby było szkodliwe to nie sądzę, żeby przy różnych nieprawidłowościach zalecali je częściej niż standardowo, a tak przecież jest. Z resztą u mamyginekolog tak wyczytałam. Ale każda mama ma prawo mieć swoje zdanie.

Adonis_26 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 2 września 2018, 17:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny :( dopadla mnie infekcja. Nie jest zle chociaz szczypie... Mam clotrimazol i biore probiotyk dwa razy dziennie. Co jeszcze moge w ciazy? Nie mam uplawow w zadnym kolorze. Tylko bialy i dalej duzo. Podejrzewam ze po prostu mam za morko :(

• Kasionek Autorytet

Wysłany: 2 września 2018, 18:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    melunia91 wrote:
    Dziewczyny :( dopadla mnie infekcja. Nie jest zle chociaz szczypie... Mam clotrimazol i biore probiotyk dwa razy dziennie. Co jeszcze moge w ciazy? Nie mam uplawow w zadnym kolorze. Tylko bialy i dalej duzo. Podejrzewam ze po prostu mam za morko :(
    Ja proponuję Ci na własnym przykładzie wietrzenie narodowe(na blogu u mamyginekolog post) i nie używanie wkładek .Plus clotrimazol i dużo picia wody z cytryną.Ja w ostatniej ciąży od samego początku nie mogłam się tego szczypania pozbyć od kiedy stosuje te metody to jest idealnie .

201904017252.png
    *Staś (21 tyd)
    *Aniołek
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 września 2018, 18:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To mam dwie godziny wietrzenia poki maz i syn nie wroca...

• Monia* Ekspertka

Wysłany: 2 września 2018, 18:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    teverde wrote:
    Ja też bym mogła codziennie :) A gdyby było szkodliwe to nie sądzę, żeby przy różnych nieprawidłowościach zalecali je częściej niż standardowo, a tak przecież jest. Z resztą u mamyginekolog tak wyczytałam. Ale każda mama ma prawo mieć swoje zdanie.
    Ona dla mnie nie jest niestety żadnym autorytetem. Robi różne rzecz w ciąży, których ja bym nie zrobiła. Ma dużo problemów też w ciążach itd. Tak samo jak na początku ciąży nie słucha się serca, bo to może dziecko zabić (a przecież to takie niby bezpieczne). Są różne badania i różne opinie. Mnie po prostu wystarczy to minimum. Najważniejsze to w 12tc. A to, że jak coś byłoby szkodliwe to by tego nie było, do mnie kompletnie nie przemawia. Trują nas jak mogą. Musieliby wycofać 90% produktów, które jemy ;) A jednak są w obiegu. Dla mnie to kasa i kasa, to się liczy, nie my szaraczki. Do medycyny podchodzę ostrożnie i raczej trzymam się z dala i dobrze na tym wychodzę :P A na lekarzach niestety wiele razy się zawiodłam i gdybym im tak bezgranicznie ufała to dzieci miałyby już z parę antybiotyków. Raz na zapalenie oskrzeli, mimo iż to prawie zawsze wirusowe. Raz, bo długo kaszlał. Powiedziałam żeby zrobiła najpierw badania jak już chce wcisnąć antybiotyk, to z łaski dała. Crp i morfologia idealna i się okazało, że antybiotyk zbędny. I póki co odpukać, dzieci bez antybiotyku. I dużo innych różnych historii, że zawsze 100 razy coś sprawdzę. Ale to ja, trochę nawiedzona :D Zawsze pod prąd :P

gannyx8dgwh2yzmc.png
  • Monia* Ekspertka

Wysłany: 2 września 2018, 18:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    melunia91 wrote:
    Może nasiadówki? I dobrze się nie wycierać po kąpieli ręcznikiem tylko papierem. I jak najmniej chemiczny płyn do higieny intymnej ;)

gannyx8dgwh2yzmc.png
  • teverde Autorytet

Wysłany: 2 września 2018, 18:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monia* wrote:
    Ona dla mnie nie jest niestety żadnym autorytetem. Robi różne rzecz w ciąży, których ja bym nie zrobiła. Ma dużo problemów też w ciążach itd. Tak samo jak na początku ciąży nie słucha się serca, bo to może dziecko zabić (a przecież to takie niby bezpieczne). Są różne badania i różne opinie. Mnie po prostu wystarczy to minimum. Najważniejsze to w 12tc. A to, że jak coś byłoby szkodliwe to by tego nie było, do mnie kompletnie nie przemawia. Trują nas jak mogą. Musieliby wycofać 90% produktów, które jemy ;) A jednak są w obiegu. Dla mnie to kasa i kasa, to się liczy, nie my szaraczki. Do medycyny podchodzę ostrożnie i raczej trzymam się z dala i dobrze na tym wychodzę :P A na lekarzach niestety wiele razy się zawiodłam i gdybym im tak bezgranicznie ufała to dzieci miałyby już z parę antybiotyków. Raz na zapalenie oskrzeli, mimo iż to prawie zawsze wirusowe. Raz, bo długo kaszlał. Powiedziałam żeby zrobiła najpierw badania jak już chce wcisnąć antybiotyk, to z łaski dała. Crp i morfologia idealna i się okazało, że antybiotyk zbędny. I póki co odpukać, dzieci bez antybiotyku. I dużo innych różnych historii, że zawsze 100 razy coś sprawdzę. Ale to ja, trochę nawiedzona :D Zawsze pod prąd :P
    Co do tego, że mają nas szaraków gdzieś, zgadzam się w 100%, chemia jest wszędzie bo tym u góry się to opłaca. Tak funkcjonuje ten świat. Od leków, tym bardziej antybiotyków też stronę.

Co do problemów w ciąży mamyginekolog, to na pewne rzeczy nie mamy wpływu i uważam, że takie podejście jest krzywdzące.

Z resztą, zaraz się tu ferment zrobi, każdy robi jak uważa za stosowne i tyle ;)

• Monia* Ekspertka

Wysłany: 2 września 2018, 18:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    teverde wrote:
    Co do tego, że mają nas szaraków gdzieś, zgadzam się w 100%, chemia jest wszędzie bo tym u góry się to opłaca. Tak funkcjonuje ten świat. Od leków, tym bardziej antybiotyków też stronę.

Co do problemów w ciąży mamyginekolog, to na pewne rzeczy nie mamy wpływu i uważam, że takie podejście jest krzywdzące.

Z resztą, zaraz się tu ferment zrobi, każdy robi jak uważa za stosowne i tyle ;)
    Wiem, że na wiele rzeczy nie mamy wpływy, ale na wiele tak. Dlatego ja w ciąży jestem bardzo ostrożna. Dla niej wszystko jest bezpieczne, nawet wdychanie detergentów. Ale ok, zmieńmy temat, żeby nie było gównoburzy. Chciałyście wiedzieć dlaczego to odpowiedziałam ;)

gannyx8dgwh2yzmc.png
  • Daffi Autorytet

Wysłany: 2 września 2018, 18:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Melunia biedulo.. Ja kiedys mlodej robilam nasiadowki z kory dębu.

Ja sie dziwie ze mnie jeszcze nie dopadla po tej luteinie.

b2ujp2.png

30.04.2019 (41+2) Filipek 10 pkt. Apgar, CC
‹‹ 165 166 167 168 169 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Dieta Płodności w OvuFriend - jak otrzymać spersonalizowane zalecenia dietetyczne i przepisy na koktajle płodności?

Brak śluzu płodnego, endometrioza, nieregularne cykle, a może PCOS? Dieta Płodności w OvuFriend to spersonalizowane zalecenia dietetyczne i przepisy na koktajle płodności dopasowane idealnie do Ciebie i Twoich dolegliwości! Sprawdź instrukcję krok po kroku, jak otrzymać Dietę Płodności i zwiększyć szanse na zajście w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Inseminacja (IUI) koszt i wskazania. Jaka jest skuteczność inseminacji?

Inseminacja domaciczna jest zabiegiem mającym na celu, ułatwienie zapłodnienia, poprzez skrócenie drogi, jaką mają do pokonania plemniki do komórki jajowej. Czy warto ją wykonać, jaki jest koszt i przy jakich schorzeniach odnotowuje się najlepsze rezultaty? Przeczytaj również jakie badania należy wykonać przed inseminacją i jak się do niej przygotować. 

CZYTAJ WIĘCEJ