X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe maluszki 2019
Odpowiedz

Kwietniowe maluszki 2019

Oceń ten wątek:
  • Daffi Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2019, 09:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula 90 wrote:
    Podobno przerażająco to wygląda. Jak sobie radziliście? Podobno przechodzi około roku, bo wtedy dojrzewa układ nerwowy
    U nas zaczelo sie jakos kolo 1.5 roku dopiero. Mloda przytrzasnela szuflada palec. Taki placz byl że zaniosla sie i widzialam tylko siniejacr usta i bach utrata przytomności. Nie trwala dlugo ale dla mnie to byly wieki. Po odzyskaniu zrobila sie mocno lejaca przez ręce i spanikowalam. Zadzwonilam na 112 powiedzialam co sie stalo i czy powinnam do szpitala.. Bylam sama wiec wyslali karetke i wzięli nas na obserwsacje.cala noc spedzilysmy w szpitalu mloda byla podlaczona pod pulsoksymetr i kontrolowali tez saturacje czy ta utrata oddechu była chwilowa i nie zagrażala jej. Wszystko bylo dobrze. Potem trafilysmy w rece neurologa ktory ja mial pod swoja opieka i widzial ze to klasyczna sytuacja bezdechu nie spowodowanego niczym pod kątem neurologicznym i tłumaczył nam jak zyc. NORMALNIE. zeby nie zwariować bo dziecko nauczy sie i bedzie wymuszac zachowania i sytuacje na rodzicach bo jak nie to sie rozplacze wpadnie w bezdech a rodzic by tego uniknac czesto wpada w panikę i dla spokoju woli spelniac zachcianki by unikać sytuacji. I dziewczyny ok rok czasu i zniknęło wszystko. Stresu było sporo ale dalismy radę a sytuacja powtorzyla się wiele razy.. Czy upadla i sie uderzyla czy protestowała i foszki stawiała.
    U mnie mial moj najmlodszy brat bezdechy a u M jego 3 lata młodsza siostra. I wszyscy wyrastali z tego dranstwa.

A i neurolog wlasnie mowil nie potrzasac dzieckiem nie przewracac do góry nogami.. Ale mowil zeby wlasnie podczas kiedy zanosila się delikatnie i zdecydowanie dmuchnąć jej w nosek czy w buzke. Wiecie ze dzialalo?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 lutego 2019, 09:19

Paula 90 lubi tę wiadomość

b2ujp2.png

30.04.2019 (41+2) Filipek 10 pkt. Apgar, CC
  • espoir Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2019, 09:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    działa, działa. też zawsze dmuchałam, jak się za bardzo płaczem któryś zaniósł.

Paula 90, martusiawp lubią tę wiadomość

💛 12/2015 🧒
    🧡 09/2017 🧒
    ❤️ 05/2019 🧒
    💙 06/2021 🧒
    🩵 12/2022 🧒
    🩷 10/2024 👧
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 lutego 2019, 09:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lolka30 wrote:
    Blue u mnie dziś znowu twarożek i kakałko hihi. Właśnie wsuwam.

Smacznego.kochana :* A wiesz że ja też mam mleko na kakao wstawione hahaha :D męża wysłałam po bułki do piekarni i twarożek.do nich jak znalazł :)

Lolka30, martusiawp lubią tę wiadomość

• Daffi Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2019, 09:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam nadzieje ze Fifi mi tego oszczędzi bo byl to stresujący czas dla wszystkich. Kazdy bal sie z nia zostac ze nie bedzie wiedział co zrobic jak sie zaniesie.

b2ujp2.png

• Lolka30 Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2019, 09:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Daffi A powiedz mi jak z twoimi skurczami? Bo u mnie pojawiają się coraz częściej...Nie lubię ich :/

Starania od 2015
    👩 37 lat, hashimoto, IO, bielactwo, AMH - 1,12
    👨🏻 38 lat, oligoteratozoospermia
    Kariotypy OK
    2018
    1 IUI - ❌ 2 IUI -❌ 3 IUI -cb
    4 IUI - ❤️
    Kwiecień 2019 - mamy synka

2024 powrót do kliniki
    Sierpień
    Podejście do IUI - brak dawki inseminacyjnej- rezygnacja z IUI
    Wrzesień
    I procedura ICSI długi protokół
    Październik
    💉7🥚 4 dojrzałe
    4 blastki 4BB
    PGT-A 3 z wadami genetycznymi, 1 nieinformatywny
    Grudzień
    10.12. transfer nieinformatywnego
    7dpt beta 3, 13dpt beta <0,2

Styczeń 2025
    II procedura, długi protokół, hbIMSI
    Punkcja 14.02. Pobrano 5🥚 1❄️5BB
    Marzec 2025 Leczenie stanu zapalnego endometrium
    Maj 2025
    13.05. Transfer 6BB
  • espoir Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2019, 09:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    najważniejsze to nie wpaść w panikę. pamiętam jak mnie zawsze mama wkurzała, jak któryś coś jadł i miał odruch wymiotny, a ona zamiast obserwować na spokojnie, to już w panikę wpadała i mu paluchy do buzi wkładać chciała...

Paula 90, AniaKJ lubią tę wiadomość

💛 12/2015 🧒
    🧡 09/2017 🧒
    ❤️ 05/2019 🧒
    💙 06/2021 🧒
    🩵 12/2022 🧒
    🩷 10/2024 👧
  • Daffi Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2019, 09:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lolka30 wrote:
    Daffi A powiedz mi jak z twoimi skurczami? Bo u mnie pojawiają się coraz częściej...Nie lubię ich :/
    Nie pojawily sie wiecej.. Czulam tylko wtedy 2 razy i spokoj. Nawet twardnienia sa duzo mniejsze.
    Za to skurcze w lydkach mam:p potrafie chodzic i mnie lapia co chwile. Powinnam zwiekszyc magnez? Biore 3x1

b2ujp2.png

• Lolka30 Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2019, 09:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Daffi wrote:
    Nie pojawily sie wiecej.. Czulam tylko wtedy 2 razy i spokoj. Nawet twardnienia sa duzo mniejsze.
    Za to skurcze w lydkach mam:p potrafie chodzic i mnie lapia co chwile. Powinnam zwiekszyc magnez? Biore 3x1
    Jak bierzesz zwykły to spokojnie możesz brać 3×2. Ja biorę forte 3×1.

Starania od 2015
    Kariotypy OK
    2018
    4 IUI - ❤️

2024 powrót do kliniki
    Sierpień
    Wrzesień
    Październik
    💉7🥚 4 dojrzałe
    4 blastki 4BB
    Grudzień

Styczeń 2025
    Maj 2025
    13.05. Transfer 6BB
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 lutego 2019, 09:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fasolka77 wrote:
    no ja nigdy nie poznam odp na pytanie co do właściwej godziny pomiaru i do którego pomiaru należy dobrać dawkę insuliny :)

wczoraj zjadłam kolację o 20.30 bo byłam na tych warsztatach (dobrze, że mieli w knajpie zupę ogórkową bo nic innego zjeść bym tam nie mogła), wróciłam późno, coś jeszcze ok 23 dojadłam lekkiego, insulina i lulu.. zasnąć nie mogłam, wstałam o 6:30 a tu niespodzianka bo cukier 83.... hmmmm :)
    Ja mam insulinę na 22 i mogę jeść i po i przed nie ma ograniczen.A pomiar z rana robię jak wstanę po siku i myciu rąk.U mnie to ok 9.Ale u mnie sprawdza się się zasadą obfita kolacja dobry cukier z rana.

• nick nieaktualny

Wysłany: 16 lutego 2019, 09:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lolka30 wrote:
    Skurcze dopadają Cię w tym samym czasie co mnie.Ja dostałam od gina te czopki buscopna dwa razy dziennie plus magnez.I przeszło do tego stopnia że teraz biorę czopki sporadycznie.Bo już minęło
    . Także jeśli po nospie jest tak samo A gin nie widzi przeciwskazan to bardzo polecam.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 lutego 2019, 09:47

• Daffi Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2019, 09:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lolka30 wrote:
    Jak bierzesz zwykły to spokojnie możesz brać 3×2. Ja biorę forte 3×1.
    Nie moglam dostac magne b6 forte i mam zwykly bez niczego.

b2ujp2.png

• Lolka30 Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2019, 09:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasionek wrote:
    Skurcze dopadają Cię w tym samym czasie co mnie.Ja dostałam od gina te czopki buscopna dwa razy dziennie plus magnez.I przeszło do tego stopnia że teraz biorę czopki sporadycznie.Bo już minęło
    . Także jeśli po nospie jest tak samo A gin nie widzi przeciwskazan to bardzo polecam.
    Magnez biorę i próbowałam brać no- spe na te skurcze i nie było różnicy. Buscopanu też mam to jak się pojawia sprobuje wziąć. Mnie łapią głównie wieczorem i w nocy.

Starania od 2015
    Kariotypy OK
    2018
    4 IUI - ❤️

2024 powrót do kliniki
    Sierpień
    Wrzesień
    Październik
    💉7🥚 4 dojrzałe
    4 blastki 4BB
    Grudzień

Styczeń 2025
    Maj 2025
    13.05. Transfer 6BB
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 lutego 2019, 10:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lolka30 wrote:
    Magnez biorę i próbowałam brać no- spe na te skurcze i nie było różnicy. Buscopanu też mam to jak się pojawia sprobuje wziąć. Mnie łapią głównie wieczorem i w nocy.
    Ja nie wiem jaka jest różnica między tabletką a czopkiem. W sensie składu itp.Ale na mnie tablety nic a tu tą druga wersja 15 min i brzuch przestaje być napięty.Mnie to bardzo stresowalo bo bałam się o szyjke. Ale u mnie to nie miało wpływu i porostu tu były te skurcze przepowiadające. Ale moja dzidzia ma dzisiaj od rana tańce. Chyba czuje sobotę i tą piękną pogodę za oknem.Gdansk dzisiaj mega słoneczny.

• mysla.nieskalana Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2019, 10:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Super dziewczyny,że przekazujecie tu takie ważne informacje!
    Mnie mega od zawsze przerażają takie bezdechy,zachłyśnięci itp. Okropnie to wygląda i mam nadzieje,że nie będę wpadać w panikę tylko zdrowy rozsądek wygra.

KArmelka,właśnie z bloga mamylekarz mam jej listę wyprawkową,tam też o lekach do domowej apteczki :)
    Proszę:
    https://www.mamalekarz.pl/wp-content/uploads/2017/02/Wyprawka-MamaLekarz.pdf

Paula 90 lubi tę wiadomość

ibm2j48a6easc2hs.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 lutego 2019, 10:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja się w sumie nie dziwię niektórym babciom/mamom bo ja jak widzę dlawiace się dziecko to też wpadam w panikę że aż mi duszno, dlatego na początku karmię papkami bo to nie na moje nerwy A tak przynajmniej wiem że tym się nie zadlawi, a prawdę mówiąc obiadki gotowałam przy 1 dziecku przy drugim szybko mi przeszło haha i kupowałam słoiczkiz teraz pewnie z wygodnictwa też będę kupować słoiczki nie chce mi się babrac i gotować jedna marchewkę :)

• Karollinax26 Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2019, 10:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi na skurcze czasem no spa pomaga, a czasem mogłabym wcale nie brać.

Od dwóch dni mam takie lekkie ćmienie okresowe ale bez skurczy.

syy2roeqbhtk0nxh.png
  • espoir Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2019, 10:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blue2019 ale odruch wymiotny jest normalny przy jedzeniu u takiego dziecka i nie znaczy, że dziecko się dusi. tak sobie radzi z pokarmem, tym bardziej, że jego język jest "delikatniejszy" i szybciej ten odruch w obronie ma.
    wkładając palce można mu to jedzenie tylko w gardło wepchać...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 lutego 2019, 10:14

mysla.nieskalana, Paula 90 lubią tę wiadomość

💛 12/2015 🧒
    🧡 09/2017 🧒
    ❤️ 05/2019 🧒
    💙 06/2021 🧒
    🩵 12/2022 🧒
    🩷 10/2024 👧
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 lutego 2019, 10:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Espoir

Nie mówię że zaraz trzeba dziecku pchać ręce do buzi jedynie o tym że też mnie to stresuje , a każdy człowiek inaczej na różne rzeczy reaguje, więc jeśli dla mnie papkowe jedzenie jest bezpieczniejsze to takie używam jak ktoś ma nerwy na stali i go to nie rusza to niech daje kawałki czemu nie :)

• espoir Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2019, 10:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mi nie chodzi o to, co jest bezpieczniejsze i czym karmisz, a o to, że każde dziecko kiedyś zaczyna przygodę z "normalnym" jedzeniem i mu może się takie coś zdarzyć - żeby starać się od razu nie panikować, tylko obserwować, bo ten odruch jest normalny.

Paula 90, KarmeLoVe, Karmelllka90, mysla.nieskalana lubią tę wiadomość

💛 12/2015 🧒
    🧡 09/2017 🧒
    ❤️ 05/2019 🧒
    💙 06/2021 🧒
    🩵 12/2022 🧒
    🩷 10/2024 👧
  • MamaAga85 Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2019, 10:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wpadam się tylko przywitać :) i zameldować,że żyję :)
    Czytam Was dziewczyny na bieżąco i oglądam Wasze zdjęcia pięknych brzuszków i buziek(tych,które pokazały) ale jakoś nie mam weny by pisać... Dlatego tak z ukrycia nadrabiam sobie a jak będzie lepiej to napiszę :)

martusiawp, martusiawp, martusiawp lubią tę wiadomość

SYNUŚ 15.04.2019 ❤10:31 ❤4550g ❤54cm ❤CC ❤38+6
    31ba25b915.png
‹‹ 1744 1745 1746 1747 1748 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Trudne rozmowy w związku - jak rozmawiać z partnerem o problemach z płodnością i zachęcić do pierwszej wspólnej wizyty w klinice.

Bezskuteczne starania o dziecko i problemy z płodnością są dużym wyzwaniem w życiu każdej pary. Nie jest to regułą, ale bardzo często to kobiety wcześniej uświadamiają sobie problem, czują, że "coś jest nie tak", chcą rozpocząć diagnostykę... Jak rozmawiać o problemach z płodnością w związku? Kiedy warto zdecydować się na pierwszą wizytę i jak zachęcić do niej partnera? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta Płodności w OvuFriend - jak otrzymać spersonalizowane zalecenia dietetyczne i przepisy na koktajle płodności?

Brak śluzu płodnego, endometrioza, nieregularne cykle, a może PCOS? Dieta Płodności w OvuFriend to spersonalizowane zalecenia dietetyczne i przepisy na koktajle płodności dopasowane idealnie do Ciebie i Twoich dolegliwości! Sprawdź instrukcję krok po kroku, jak otrzymać Dietę Płodności i zwiększyć szanse na zajście w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Klinika niepłodności - 50 pytań, na które warto znać odpowiedź przy pierwszej wizycie.

Chciałabyś mieć pewność, że dobrze przygotowałaś się do swojej pierwszej wizyty u lekarza, dotyczącej problemów z zajściem w ciążę? Skorzystaj z naszego formularza płodności  – są to pytania, które dobry specjalista prawdopodobnie zada Ci podczas pierwszej wizyty , która pomoże zdiagnozować niepłodność. W ten sposób o niczym nie zapomnisz i będziesz mieć pod ręką wszystkie szczegóły dotyczące Twojego zdrowia, płodności lub historii chorób w Twojej rodzinie!       

CZYTAJ WIĘCEJ