Kwietniowe maluszki 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyTo ja Wam powiem, że moja starsza chrześniaczka nie mówi (a ma 6 lat) i zarówno logopeda jak i neurologopeda i psycholog stwierdzili, że to przez podawanie zbyt długo papek. Dziecko potrzebuje odruchu gryzienia, żeby wykształcić aparat mowy.
W chwili obecnej Młoda jest rehabilitowana przeszło trzeci rok i jak na razie dalej bardzo sepleni i nie wymawia wielu słów. My ją rozumiemy, ale otoczenie nie. I nie wiadomo czy uda się tą mowę jeszcze ukształtować. Prawdopodobnie do końca życia będzie miała problem.
Jest też cała masa fachowej literatury traktującej o zbyt miękkim pożywieniu dla dzieci i opóźnionym rozwoju mowy.
Także papki tak, ale nie za długo. Oczywiście są dzieci, które mimo podawania tylko papek wykształcą odpowiednio mięśnie, ale jeśli dziecko ma predyspozycje to będzie ułomne w tym względzie.
Dziecko ma też odpowiedni mechanizm obronny i jeśli się krztusi ale odkasłuje to zazwyczaj nie trzeba mu pomagać - takie odkrztuszanie to właśnie nauka. Nie wkłada się palców do buzi nigdy, bo można popchnąć pokarm i spowodować zatrzymanie oddechu.
Edit - a słoiczki miała podawane tak długo bo jej mama wpadała w panikę jak ona chociażby lekko stęknęła przy jedzeniu.Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 lutego 2019, 10:44
KarmeLoVe, mysla.nieskalana lubią tę wiadomość
-
Witam się w ten piękny sobotni poranek
Ciężka noc za mna, jakieś straszne rzeczy mi sie śniły I co chwilę się przebudzałam z krzykiem. Wczoraj na wizycie rozmawialiśmy o porodzie czy sn czy jednak cc, I chyba dociera do mnie że to się jednak wydarzy I to całkiem niedługo. Wiem, że to durnie brzmi, ale jakoś po poprzednich niepowodzeniach podzieliłam sobie ciażę na mniejsze części I cieszyłam się z każdego kolejnego etapu, a teraz w sumie został już tylko ten poród na horyzoncie...
Co do tego dziwnego cukru w moczu, to w sumie nic sie nie wyjaśniło I gin będzie konsultował z kimś te wyniki jeszcze, w poniedzialek mamy się zdzwonić i dowiem się co z tym robimy.
Mój mały gałgan nadal ułożony miednicowo a szyjka długa na 4,2cm yaaayPaula 90, Wiewióreczka, AniaKJ, estrella lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyPaula
Ja na temat diety nie dyskutuje bo nie będę udowadniać kto ma rację, mam swoje zdanie na ten temat mam dwoje dzieci i pewne metody mam przetestowane. I żadne z moich dzieci nie miało żadnych problemów rozwojowych ani z mową ani z gryzieniem. Więc pozwólcie że ja w te tematy się nie włączam -
Hej dziewczynki! U nas dzisiaj ten wielki dzień i o 16 przywitam mężulka na lotnisku
Idę się ogarniać i robić na bóstwo
A wam życzę miłego dnia, u mnie dzisiaj piękna pogoda i słoneczko
espoir, Paula 90, Daffi, MamaAga85, Franka2104, Lolka30, Wiewióreczka, Kasionek, Tunia76, Karmelllka90, malutka_mycha, Kasiulka90, Lili90, martusiawp, estrella, B_002 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyMuszę się zbierać na ten Latawiec pooglądać oddział, mam na 14. Ciekawa jestem co tam będzie.
Idę myć głowę i zrobić sobie kawkę z którą usiądę na mój słoneczny balkon. O tej porze roku przy słońcu potrafi być na nim ponad 20 stopni (południowy, osłonięty po bokach). Będę chłonąć promienie, żeby sobie "zrobić" witaminę D3i leżeć w krótkich spodenkach na leżaczku
Dziewczyny dzisiaj w ALDI dzidziusiowe rzeczy sąmysla.nieskalana, martusiawp, estrella lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyKarollinax26 wrote:Dziewczyny, czy macie już przygotowane łóżeczka ? Mam na myśli to czy pozakładałyscie już prześcieradełka na materace itp.
Ja planuję ściągnąć folię z materaca i założyć prześcieradełko jak już wrócimy ze szpitala. Nie będziemy używać kołderki i poduszek, więc samo założenie prześcieradła to 5 minut.
EDIT: i ochraniacza pod materacWiadomość wyedytowana przez autora: 16 lutego 2019, 10:56
Misiabella lubi tę wiadomość
-
Karollinax26 wrote:Dziewczyny, czy macie już przygotowane łóżeczka ? Mam na myśli to czy pozakładałyscie już prześcieradełka na materace itp.
-
nick nieaktualnyKarola
Ja dopiero prześcieradło piorejeśli nie urodze wcześniej to łóżeczko,wózek i wszystko przygotuję tydzień przed terminem pojęcia do szpitala chyba że coś się szybciej wydarzy to mąż rozłoży wszystko dla mnie teraz najważniejsze żeby poprac poprasowac i ułożyć w szafie
martusiawp lubi tę wiadomość
-
Ja zdjęłam folie z materaca ale przykryłam kocykiem bo jednak mogłam jeszcze trochę poczekać. Na razie wstawiłam pierwsza pralkę
prześcieradełko założę nanostatnia chwile a jak nie zdążę to mąż założy albo założę jak przyjdę ze szpitala to nawet nie minuta
martusiawp lubi tę wiadomość
👱🏻♀️30 🧔🏻♂️32
05.2018 poronienie zatrzymane 9tc
04.2019 👶🏼
Aktualnie 1 cs o drugie bejbisia
13.02 ⏸️
15.02 beta 81,5
17.02 beta 158,4
01.03 pęcherzyk ciążowy 1,2 cm
15.03 CRL 1,24 cm ❤️ -
Hej!
Z tym mierzeniem pulsu zgadzam się z Lolek. Kiedyś na zajęciach z anatomii na prosektorium kazali nam „sprawdzić puls” na zwłokach. Połowa osób wyczuła... swój puls. Wystarczy w stresie przycisnąć mocniej palec i jest. Także lepiejj tego nie robić jak ktoś nie jest doświadczony. Lepiej założyć z góry, że dziecko nie ma pulsu jak nie ma oddechu niż błędnie, że ma puls. Oby to się nikomu nigdy nie przydało
Mi to jest dziewczyny cały czas niedobrze. Nie wiem czy to kwestia ucisku macicy na żołądek czy co, ale mam wrażenie guli w grdle non stopa tu jeszcze 2 miesiące...
Ja nie ubieram prześcieradła. Wypiorę i schowam, najwyżej mąż ubierze jak będziemy w szpitalu a jak nie to zdążę ubrać po powrocie ze szpitalaLolka30, Paula 90, mysla.nieskalana, martusiawp lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyDorotaAnna wrote:Ja zdjęłam folie z materaca ale przykryłam kocykiem bo jednak mogłam jeszcze trochę poczekać. Na razie wstawiłam pierwsza pralkę
prześcieradełko założę nanostatnia chwile a jak nie zdążę to mąż założy albo założę jak przyjdę ze szpitala to nawet nie minuta
Ja materac mam jescze w folii tak jak przyjechał zapakowany narazie to nie ruszam żeby się nie kurzyl otworzę go w kwietniu przed rozlozeniem łóżeczka ,martusiawp lubi tę wiadomość
-
Karollinax26 wrote:Dziewczyny, czy macie już przygotowane łóżeczka ? Mam na myśli to czy pozakładałyscie już prześcieradełka na materace itp.
Nope, dopiero dzisiaj zaczynam robić pranie...chyba zostawię to na sam koniec. W sumie jak wszystko będzie poprane I poprasowane, to można to zrobić nawet po powrocie ze szpitala. Póki co u mnie wyglada to tak, że wszystko jeszcze w folii.martusiawp lubi tę wiadomość
-
Anete wrote:Hej!
Z tym mierzeniem pulsu zgadzam się z Lolek. Kiedyś na zajęciach z anatomii na prosektorium kazali nam „sprawdzić puls” na zwłokach. Połowa osób wyczuła... swój puls. Wystarczy w stresie przycisnąć mocniej palec i jest. Także lepiejj tego nie robić jak ktoś nie jest doświadczony. Lepiej założyć z góry, że dziecko nie ma pulsu jak nie ma oddechu niż błędnie, że ma puls. Oby to się nikomu nigdy nie przydało
Mi to jest dziewczyny cały czas niedobrze. Nie wiem czy to kwestia ucisku macicy na żołądek czy co, ale mam wrażenie guli w grdle non stopa tu jeszcze 2 miesiące...
Ja nie ubieram prześcieradła. Wypiorę i schowam, najwyżej mąż ubierze jak będziemy w szpitalu a jak nie to zdążę ubrać po powrocie ze szpitala
Anete, u mnie też mdłości I zero apetytu. Mały wbija się chyba główka w żoładek I stad te atrakcje
-
Paula też mam południowy osloniety taras i się zastanawiam właśnie nad kawą na tarasie. Teraz to super ale latem w południe nie da się na nim wysiedziec ani zasłonić od słońca. Wychodzę wtedy tylko do południa i wieczorem na niego.
Karolka ja na razie materac w folii mam i chyba go ubiorę w ochraniacz i prześcieradło dopiero po porodzie.Paula 90 lubi tę wiadomość
Starania od 2015
👩 37 lat, hashimoto, IO, bielactwo, AMH - 1,12
👨🏻 38 lat, oligoteratozoospermia
Kariotypy OK
2018
1 IUI - ❌ 2 IUI -❌ 3 IUI -cb
4 IUI - ❤️
Kwiecień 2019 - mamy synka
2024 powrót do kliniki
Sierpień
Podejście do IUI - brak dawki inseminacyjnej- rezygnacja z IUI
Wrzesień
I procedura ICSI długi protokół
Październik
💉7🥚 4 dojrzałe
4 blastki 4BB
PGT-A 3 z wadami genetycznymi, 1 nieinformatywny
Grudzień
10.12. transfer nieinformatywnego
7dpt beta 3, 13dpt beta <0,2
Styczeń 2025
II procedura, długi protokół, hbIMSI
Punkcja 14.02. Pobrano 5🥚 1❄️5BB
Marzec 2025 Leczenie stanu zapalnego endometrium
Maj 2025
13.05. Transfer 6BB -
Paula, dzięki za te opisy. Ja nie wiem nic, więc chłonę tę wiedzę
Czyli reasumując - twarde podłoże, odchylamy lekko główkę, 5 wdechów i 30 szybkich uciśnięc (2-3 na sekundę) dwoma palcami, później 2 wdechy i 30 uciśnięc itd. Na puls i sprawdzanie oddechu szkoda czasu, bo jeśli są to poznamy w trakcie. Piszę, żeby sobie utrwalić hihiPaula 90, Lolka30, martusiawp, estrella lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyFranka2104 wrote:A właśnie....w co się pakujecie do szpitala? Myślałam o małej walizce kabinówce. Tak by było chyba najporęczniej, tylko czy ja tam wszystko zmieszczę?
Franka2104, martusiawp lubią tę wiadomość
-
Franka2104 wrote:A właśnie....w co się pakujecie do szpitala? Myślałam o małej walizce kabinówce. Tak by było chyba najporęczniej, tylko czy ja tam wszystko zmieszczę?
Franka2104, martusiawp lubią tę wiadomość