Kwietniowe maluszki 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
Tunia76 wrote:Witam dziewczynki.
Wczoraj miałam intensywny dzień. Była mama i siostra, oczywiście chciały iść do centrum handlowego. Muszę powiedzieć, ze pobudka o 6.00 i caly dzień na nogach dały mi w kość. Padłam wieczorem.
Stwierdziły, że w kurtce to w ogóle nie widać, że jestem w ciąży.
Mama to powiedziała, że za mało jem i dziecko nie urośnie.
Powiedzcie, ze to nie prawda. Przecież ściągnie ze mnie co potrzebuje.
A ja nie jem mało, tylko staram się zdrowo odżywiać i unikać słodyczy.
TUNIA!!! Moja lekarka na takie teksty ma jedną odpowiedź"nie ma czegoś takiego jak starving baby
" dokładnie tak jak piszesz... dziecko ściągnie z matki
Tunia76 lubi tę wiadomość
Fasolka77
-
nick nieaktualnyLolka30 wrote:To wszystko prawda TYLKO w pierwszej pomocy takiej dla wszystkich, nie mówimy tu o KPP czy ALS nie sprawdza się pulsu, ani u dzieci ani u dorosłych. Jest za duże ryzyko że laik go nie znajdzie, albo znajdzie swój puls, a już na pewno straci czas. Dlatego wg wytycznych sprawdzasz tylko oddech i wykonujesz Rko wg schematu. Jak jesteś zaawansowana w pierwszej pomocy to możesz szukać pulsu pewnie.
Byłam już drugi raz na szkoleniu z RKO u niemowląt i dzieci do roku życia i kazali u noworodka sprawdzić pod pachą jednym palcem puls. Tłumaczyła nam to babeczka tym, że czesto dochodzi tylko do zatrzymania oddechu. Puls noworodka jeśli jest tylko lekko wyczuwalny to i tak wykonujemy RKO. I podkreslała bardzo wyrażnie, że na sprawdzenie oddechu i pulsu mamy tylko 10 sekund.
Na rozpoczęcie wykonania wszystkich czynności mamy maksymalnie 3 minuty. Potem zachodzą nieodwracalne zmiany (inaczej jest u dorosłych).
Mówiła też, że jeśli dziecko ma oddech a my go nie wyczujemy to nie da sobie wdmuchnąć powietrza (normalny mechanizm obronny), dlatego robimy te 5 oddechów - to jest weryfikacja czy my nie wyczuliśmy oddechów czy ich faktycznie nie ma. Masaż serca tak samo - jeśli zaczniemy wykonywać a dziecko się rusza to nie kontynuujemy. Jeśli się rusza to znaczy że puls jest mimo, że go nie czujemy.
W sumie teraz jak to piszę, to samej mi się wydaje niepotrzebne sprawdzanie skoro i tak dziecko się"obroni" przed nami w razie czego.
Ja i w harcerstwie i potem na WOŚPie jak byłam w sztabie, potem w szkole i niestety na żywym człowieku wykonywałam pierwszą pomoc.
Najważniejsze to zrobić cokolwiek, jeśli ktoś nie oddycha to każda pomoc jest ważna, nawet jeśli pomylimy się.
-
Fasolka77 wrote:no ja nigdy nie poznam odp na pytanie co do właściwej godziny pomiaru i do którego pomiaru należy dobrać dawkę insuliny
wczoraj zjadłam kolację o 20.30 bo byłam na tych warsztatach (dobrze, że mieli w knajpie zupę ogórkową bo nic innego zjeść bym tam nie mogła), wróciłam późno, coś jeszcze ok 23 dojadłam lekkiego, insulina i lulu.. zasnąć nie mogłam, wstałam o 6:30 a tu niespodzianka bo cukier 83.... hmmmm
Ja zdycham. Stracilam glos. Nie mogę mowic. -
nick nieaktualnyespoir wrote:jeszcze bym dodała, że jak gorączkę ciężko zbić, to podaje się naprzemiennie paracetamol i ibuprofen.
i, żeby nie patrzeć ile dać według opakowania, a według kalkulatora (bo powinno się patrzeć na kilogramy też, a nie tylko na wiek). można taki znaleźć na stronie mamyginekolog.Misiabella lubi tę wiadomość
-
Paula 90 wrote:Bezdech - normalny objaw niedojrzałości układu nerwowego. Występuję zwłaszcza u hipotrofików i wcześniaków, ale nie omija też donoszonych w normalnej wadze.
Objaw to zatrzymanie oddychania. Dziecko śmieje się albo płacze i "zapowietrza".
Bierzemy dziecko na ręce i mocno masujemy stópkę, rączkę i policzek. Jeśli to nie zadziała (zwykle działa, taki intensywny masaż pobudza ośrodkowy układ nerwowy i przypomina, że ma oddychać) to ustawiamy dziecko naprzeciw swojej twarzy i dmuchamy mu takimi krótkimi, intensywnymi oddechami w twarz. Jeśli po dwóch, trzech takich próbach nie wraca oddech przechodzimy do 5 oddechów ratunkowych.
Przed tym dmuchaniem w twarz jeszcze pokazywali nam chwyt dziecka, który też pobudza oddech, ale nie umiem Wam go opisać a nie chcę Was wprowadzać w błąd niepełnym opisem.
Nie wolno dziecku dla zabawy dmuchać w twarz (ludzie tak robią bo dziecko tak mruży słodko oczy i układa usteczka "w rybkę"). To może spowodować, że dziecko wpadnie w bezdech.
W żadnym wypadku nie można dzieckiem potrząsać ani łapać za nogi odwracając głową w dół (potrząsanie może uszkodzić mózg a łapanie za nóżki głową w dół uszkodzić mózg, biodra i kręgosłup)
Baaardzo jestem zadowolona z tego szkolenia. Wielu rzeczy nawet nie wiedziałam, że powinnam wiedzieć. Ćwiczyliśmy na lalkach.
o tym dmuchaniu też wczoraj mówili. Ratownik mówił, żeby kilka dni po porodzie dmuchnąć dziecku i to nagrać.. ponoć reakcja dziecka nas zaskoczyFasolka77
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyDaffi wrote:U mnie dzisiaj 90 i biorę antybiotyk który może dodatnio zaburzac wyniki.
Ja zdycham. Stracilam glos. Nie mogę mowic.Daffi lubi tę wiadomość
-
Nie kumam tego.. Mialam zapalenie gardla.. Wzielam antybiotyk.. Poczulam sie lepiej juz następnego dnia.. A dzis o 3 budze sie i boli mnie krtan.. Niby na krtan ten sam antybiotyk może byc.. Czemu mnie wywalilo. M sie smieje bo mowie szeptem ale mam wrazenie jakby mi wszystko spuchlo w srodku. A przy krtani wiem ze skonczy sie standardowo kaszlem... Buu
-
nick nieaktualnyDorotaAnna wrote:A tak a propo tej temperatury, bo brat był u mnie w środę a we wtorek byli z małą na szczepieniu- druga dawka na pneumokoki. I lekarka kazała im podać paracetamol małej zapobiegawczo żeby nie miała temperatury. I oni we wtorek jej podali a w środę u mnie stwierdzili że już jej nie dadzą bo nie ma temperatury i dobrze się czuje ogólnie (je uśmiecha się itp). I powiem Wam że mnie zdziwiło to zalecenie lekarza. Żeby podać paracetamol jeszcze zanim pojawi się temperatura, myślałam że podaje się żeby zbić gorączkę. Czy się mylę ? Czy to było normalne zalecenie po szczepieniu?
W świetle tego co się dowiedzialam to bardzo dziwne zalecenie. Przeciwciała tworzą się właśnie w podwyższonej temperaturze. Takie podawanie na zaś w moim odczuciu może zmniejszyć skuteczność szczepionki. Bo skoro organizm zareaguje tylko stanem podgorączkowym to oznacza, że się uczy walczyć i to jest dobre.
Misiabella lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyDaffi wrote:Z tymi bezdechami to juz pisalam. Mialam to z corka. I byla przenoszona ciaza a ona wazyla nie mało. Co placz to bezdech z omdleniem. Wyrosla.
-
Paula 90 wrote:Nam mówili (tak jak już napisałam), żeby ibuprofenu nie podawać do 12 roku życia - jest coraz więcej badań, które wiążą niektóre choroby z podawaniem właśnie tej substancji w tak młodym wieku
Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 lutego 2019, 08:51
💛 12/2015 🧒
🧡 09/2017 🧒
❤️ 05/2019 🧒
💙 06/2021 🧒
🩵 12/2022 🧒
🩷 10/2024 👧 -
malutka_mycha wrote:Ja też biorę co los da. A najlepsze ze mama i chrzestna jak usłyszał że Ninka mi się dupka w dół odwróciła to się ucieszył i mówią że dobrze ze jest szansa na cc, będę mniej cierpieć. I obie rodzily, jedna sn a druga cc
więc są też fani cc.
Moja mama znając mój próg bólu(praktycznie zerowy), powiedziała do mnie ostatnio jak wróciłam z wizyty, żebym się modliła lepiej o CCmalutka_mycha lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyDaffi wrote:Nie kumam tego.. Mialam zapalenie gardla.. Wzielam antybiotyk.. Poczulam sie lepiej juz następnego dnia.. A dzis o 3 budze sie i boli mnie krtan.. Niby na krtan ten sam antybiotyk może byc.. Czemu mnie wywalilo. M sie smieje bo mowie szeptem ale mam wrazenie jakby mi wszystko spuchlo w srodku. A przy krtani wiem ze skonczy sie standardowo kaszlem... Buu
-
nick nieaktualnyespoir wrote:no dla mnie to już zwykłe straszenie... potem rodzic ogłupiały nie wie co zrobić...
Będę się starać unikać pewnie, bo ja już tak mam. Ale jak mi dziecko będzie gorączkować a paracetamol nie pomoże to pewnie sięgnę po ibuprofen.Misiabella lubi tę wiadomość
-
Paula ja się odnoszę tylko do wytycznych Europejskiej Rady Resuscytacji, tam te 10s każą poświęcić na sprawdzenie oddechu. Powinny być w tym czasie 2-3 prawidłowe oddechy. Jeśli jesteś w tym samym czasie w stanie sprawdzać puls to ok,ale nie ma takiej potrzeby. Pisze żeby dziewczyny, które nie będą miały okazji skorzystać z takiego szkolenia się tym plusem nie stresowaly. Jak ktoś staje w tak trudnej sytuacji i stresie to nie ma czasu na zastanawianie, dlatego podstawowa pierwsza pomoc jest maksymalnie uproszczona. A najważniejsze żeby przed zrobieniem czegokolwiek położyć dziecko na twardej powierzchni bo inaczej to będziemy uciskac materac a nie dziecko i udroznic drogi oddechowe bo wdechy do ust kiedy drogi zamknięte też nie pomogą.
Paula 90, Misiabella lubią tę wiadomość
Starania od 2015
👩 37 lat, hashimoto, IO, bielactwo, AMH - 1,12
👨🏻 38 lat, oligoteratozoospermia
Kariotypy OK
2018
1 IUI - ❌ 2 IUI -❌ 3 IUI -cb
4 IUI - ❤️
Kwiecień 2019 - mamy synka
2024 powrót do kliniki
Sierpień
Podejście do IUI - brak dawki inseminacyjnej- rezygnacja z IUI
Wrzesień
I procedura ICSI długi protokół
Październik
💉7🥚 4 dojrzałe
4 blastki 4BB
PGT-A 3 z wadami genetycznymi, 1 nieinformatywny
Grudzień
10.12. transfer nieinformatywnego
7dpt beta 3, 13dpt beta <0,2
Styczeń 2025
II procedura, długi protokół, hbIMSI
Punkcja 14.02. Pobrano 5🥚 1❄️5BB
Marzec 2025 Leczenie stanu zapalnego endometrium
Maj 2025
13.05. Transfer 6BB -
nick nieaktualny
-
Blue u mnie dziś znowu twarożek i kakałko hihi. Właśnie wsuwam.
Blue2019, martusiawp lubią tę wiadomość
Starania od 2015
👩 37 lat, hashimoto, IO, bielactwo, AMH - 1,12
👨🏻 38 lat, oligoteratozoospermia
Kariotypy OK
2018
1 IUI - ❌ 2 IUI -❌ 3 IUI -cb
4 IUI - ❤️
Kwiecień 2019 - mamy synka
2024 powrót do kliniki
Sierpień
Podejście do IUI - brak dawki inseminacyjnej- rezygnacja z IUI