X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe maluszki 2019
Odpowiedz

Kwietniowe maluszki 2019

Oceń ten wątek:
  • B_002 Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2019, 21:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula 90 wrote:
    Czy któraś z Was też jeździ oglądać oddziały czy tylko ja mam takiego fisia?
    Ja dzisiaj byłam pierwszy raz zobaczyć jak dojechać od siebie do szpitala, ale to raczej jeden jedyny szpital który pojechałam zobaczyć. Nie chce mi się jakoś jeździć i oglądać inne, jakoś mi tak do szczęścia nie potrzebne.

Karmelka, może ciebie to zainteresuje, byłam w tym Żeromskim (akurat sala porodowa była wolna więc mogłam zobaczyć, wygląda jak na zdjęciu ze strony internetowej, całkiem w porządku), zapytałam o to KTG i pani mi powiedziała żeby dzwonić w 37tc i zapisują na KTG od 38tc, nie trzeba żadnych skierowań od lekarza. Nie ma problemu żeby się zapisać, tak około tydzień wcześniej trzeba zadzwonić poprostu.

gg64zbmhxvebnkcj.png
    29.03.2019 [39+2] Zosia <3 2580g, 52cm, 10pkt, SN
  • DorotaAnna Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2019, 21:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blue my wzięliśmy besafe izi go. Chcieliśmy kiddy evolution albo maxi cosi pebble plus ale okazało się ze focus ma dość kótkie pasy i nie dało rady tych fotelików musieliśmy wybierać z takich mniejszych

Blue2019 lubi tę wiadomość

👱🏻‍♀️30 🧔🏻‍♂️32

05.2018 poronienie zatrzymane 9tc
    04.2019 👶🏼
    Aktualnie 1 cs o drugie bejbisia
    13.02 ⏸️
    15.02 beta 81,5
    17.02 beta 158,4
    01.03 pęcherzyk ciążowy 1,2 cm
    15.03 CRL 1,24 cm ❤️
  • Kasiulka90 Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2019, 21:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    DorotaAnna wrote:
    Kasiulka a bedziecie kupować z bazą czy bez?
    Właśnie nie wiem, o co chodzi z tymi bazami isofix. Powiem Ci szczerze, że nie szukam w necie i nie czytam, bo przeczytałam ze 2 artykuły o bezpieczeństwie jazdy i obejrzałam 1 filmik i już wiem, że mam się wybrać do renomowanego sklepu we Wrocławiu (najbliżej nas), gdzie pracują specjaliści od fotelików i sami dobiorą najbezpieczniejszy i dostosowany do samochodu. Hmm gdzie ja to czytałam. Chyba na blogu szczeslivej.
    Znalazłam :) Warto się zapoznać! https://www.szczesliva.pl/niewybaczalny-blad-popelniany-podczas-jazdy/

espoir lubi tę wiadomość

mhsvcbxmf17updrl.png
  • Kasiulka90 Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2019, 21:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blue2019 wrote:
    Kasia

I jaki wózek wybrałaś ??
    Mommy w kolorze Night Paradise <3

mhsvcbxmf17updrl.png
  • B_002 Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2019, 21:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiulka90 wrote:
    O model samochodu Ci chodzi? W lipcu zamówiliśmy z mężem volkswagena t-roca. Od razu nam powiedzieli, że na nowe vw się długo czeka. 9 miesięcy. Mąż bierze w leasing na firmę. Mamy póki co Seata Ibizę, super autko, świetnie się spisuje i jest totalnie bezawaryjne, bo kupiliśmy jak miało przejechane 17 tys. km. Ale to trzydrzwiówka, więc ciasno by było z dzieckiem :( Już nawet mnie się coraz trudniej wsiada i wysiada z brzuchem.
    A jeśli chodzi o foteliki to ponoć jest jedna dobra firma tylko modele różne. Nie pamiętam nazwy teraz, zaćmienie ciążowe xD Ale w planie wyprawkowym mam założone ok. 900 zł na ten cel. Mniej więcej tyle kosztuje dobry fotelik, mam rację?
    Mój fotelik jeśli dobrze pamiętam to kosztował około 600zł i baza do niego też około 600zł, z tym że baza pasuje do kolejnego większego fotelika więc się na tym oszczędza. Ja mam Cybex Aton M i bardzo mi się podoba, opinie też ma dobre.
    Ogólnie to chyba raczej nie ma problemu żeby kupić fotelik bez samochodu, trzeba tylko znać model i sprzedawcy w sklepie powiedzą czy dany fotelik będzie pasował czy nie. Przeważnie chodzi o sprawdzenie czy posiada montaż na isofix i większość fotelików pasuje do większości nowszych modeli samochodów. Są raczej uniwersalne.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 lutego 2019, 21:09

Kasiulka90 lubi tę wiadomość

gg64zbmhxvebnkcj.png
  • czekoladowa201 Ekspertka

Wysłany: 16 lutego 2019, 21:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejka ja mam cybec aton 5, zakochalam sie w nim przez budke ktora dosc nisko schodzi przy pierwszym dziecku mialam maxi cosi cabrio fix i mi tego brakowalo, plus za wkladke dzieki ktorej noworodek lezy na plasko a nie zgiete na polsiedzaco.
    Ja po wizycie wczorajszej mam mieszane uczucia, chyba zmienie lekarke... raz ze koszt mnie zzera bo za wizyte place 220zl, dwa ze pakuje we mnie mnostwo rzeczy, co po chwile wymazy z pochwy i wychodze z rachunkiem 520zl, plus badania krwi itp ok.70-80zl masakra. Ani razu nie widzialam buzi mojego synka, tlumaczy sie ze caly sie pozaslanial rekami a glowicy ani razu nie zatrzymala tylko ciagle nia ruszala.. na moje pytania odpowiada nie precyzyjnie wiec nie dowiaduje sie tego czego chce.. maly wazy 1500gram, jestem w 30tyg stwierdzila ze waga w normie, szyjka sie powoli skraca fizjologicznie, pozatym mam jakas bakterie w moczu wiec dostalam antybiotyk plus globulki dopochwowe w razie czego zeby sie nie przenioslo do pochwy. Masakra. Tyle lekow, antybiotykow itp przez cale zycie nie bralam :/

• DorotaAnna Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2019, 21:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiulka90 wrote:
    Właśnie nie wiem, o co chodzi z tymi bazami isofix. Powiem Ci szczerze, że nie szukam w necie i nie czytam, bo przeczytałam ze 2 artykuły o bezpieczeństwie jazdy i obejrzałam 1 filmik i już wiem, że mam się wybrać do renomowanego sklepu we Wrocławiu (najbliżej nas), gdzie pracują specjaliści od fotelików i sami dobiorą najbezpieczniejszy i dostosowany do samochodu. Hmm gdzie ja to czytałam. Chyba na blogu szczeslivej.
    Znalazłam :) Warto się zapoznać! https://www.szczesliva.pl/niewybaczalny-blad-popelniany-podczas-jazdy/

Tak wybranie się do dobrego sklepu to podstawa :) i przymierzanie fotelików do samochodu, my też byliśmy :) baza isofix jest po to ze raz ją montujesz a potem tylko wkładasz fotelik i zawsze jest dobrze wpięty. A na pasy trzeba za każdym razem wpinać ale to też niebjesy trudne. Baza po prostu zmniejsza ryzyko źle zapiętego fotelika

Tylko pytałam bo chodziło mi o to że jak będziecie chcieli z bazą to się nie zmieścicie w budżecie 900 zl

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 lutego 2019, 21:13

👱🏻‍♀️30 🧔🏻‍♂️32

04.2019 👶🏼
    13.02 ⏸️
    15.02 beta 81,5
    17.02 beta 158,4
    15.03 CRL 1,24 cm ❤️
  • B_002 Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2019, 21:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiulka90 wrote:
    Mam pan w sklepie zademonstrował uderzenie boczne w fotelik zamontowany na bazie a potem bez bazy przypięty pasami. Nie ma co ukrywać że baza stanowi stabilniejsze zamocowanie fotelika więc jeśli ktoś ma możliwość to lepiej kupić z bazą. Jest też ułatwienie jeśli chodzi o wpinanie fotelika, bo jednak pasami trzeba to robić dobrze i dokładnie za każdym razem, a z bazą jest tylko "klik" i fotelik jest na miejscu, bazę montuje się raz i ma specjalne oznaczenia które pokazują czy jest prawidłowo zamontowana.

gg64zbmhxvebnkcj.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 lutego 2019, 21:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    B_002 wrote:
    Ja dzisiaj byłam pierwszy raz zobaczyć jak dojechać od siebie do szpitala, ale to raczej jeden jedyny szpital który pojechałam zobaczyć. Nie chce mi się jakoś jeździć i oglądać inne, jakoś mi tak do szczęścia nie potrzebne.

Karmelka, może ciebie to zainteresuje, byłam w tym Żeromskim (akurat sala porodowa była wolna więc mogłam zobaczyć, wygląda jak na zdjęciu ze strony internetowej, całkiem w porządku), zapytałam o to KTG i pani mi powiedziała żeby dzwonić w 37tc i zapisują na KTG od 38tc, nie trzeba żadnych skierowań od lekarza. Nie ma problemu żeby się zapisać, tak około tydzień wcześniej trzeba zadzwonić poprostu.
    O dzięki Basiu. Ja chciałam właśnie jechać o to zapytać i zobaczyć tą sale, ale ten sezon grupowy na razie mnie powstrzymuje. A jak twoje odczucia? O co pytałaś?

• Kasiulka90 Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2019, 21:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję, Basiu :* No to chyba tak zrobimy, że kupimy wcześniej, bo boję się czekać do ostatniej chwili i w kwietniu jechać specjalnie 100 km tylko po to, żeby fotelik dopasować. A może tylko wydziwiam i uda się go kupić w Opolu? :D Zobaczymy, to może jeszcze chwilę poczekać. W najgorszym wypadku pożyczymy auto z fotelikiem od sąsiadów, bo oni będą mieli dzidziusia na początku marca, więc są już przygotowani :)

B_002 lubi tę wiadomość

mhsvcbxmf17updrl.png
  • Kasiulka90 Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2019, 21:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    DorotaAnna wrote:
    Tak wybranie się do dobrego sklepu to podstawa :) i przymierzanie fotelików do samochodu, my też byliśmy :) baza isofix jest po to ze raz ją montujesz a potem tylko wkładasz fotelik i zawsze jest dobrze wpięty. A na pasy trzeba za każdym razem wpinać ale to też niebjesy trudne. Baza po prostu zmniejsza ryzyko źle zapiętego fotelika

Tylko pytałam bo chodziło mi o to że jak będziecie chcieli z bazą to się nie zmieścicie w budżecie 900 zl
    Aaaaa! Teraz rozumiem! No to faktycznie mega istotne. Dzięki za wyjaśnienie :* Budżet mamy w zapasie, więc nie będzie problemu, żeby go zwiększyć. A jednak bezpieczeństwo jest bezcenne :)

B_002 lubi tę wiadomość

mhsvcbxmf17updrl.png
  • DorotaAnna Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2019, 21:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A w Opolu nie macie jakiegoś sklepu z dobrym wyborem fotelików ? My conprawda jechaliśmy też do innego miasta ale 50 km chyba nawet nie

👱🏻‍♀️30 🧔🏻‍♂️32

04.2019 👶🏼
    13.02 ⏸️
    15.02 beta 81,5
    17.02 beta 158,4
    15.03 CRL 1,24 cm ❤️
  • Kasiulka90 Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2019, 21:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    B_002 wrote:
    Mam pan w sklepie zademonstrował uderzenie boczne w fotelik zamontowany na bazie a potem bez bazy przypięty pasami. Nie ma co ukrywać że baza stanowi stabilniejsze zamocowanie fotelika więc jeśli ktoś ma możliwość to lepiej kupić z bazą. Jest też ułatwienie jeśli chodzi o wpinanie fotelika, bo jednak pasami trzeba to robić dobrze i dokładnie za każdym razem, a z bazą jest tylko "klik" i fotelik jest na miejscu, bazę montuje się raz i ma specjalne oznaczenia które pokazują czy jest prawidłowo zamontowana.
    Basia i Dorota, możecie pracować w salonie sprzedaży, przekonałyście mnie :D Mąż na pewno mi przyzna rację. Nie ma opcji, musi być z bazą :)

B_002 lubi tę wiadomość

mhsvcbxmf17updrl.png
  • malutka_mycha Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2019, 21:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiulka też mieliśmy Seata ibize, faktycznie bardzo fajne autko. Teraz będziemy próbowali je sprzedać ale już niestety forma nie ta więc nie wiem czy nie pójdzie na złom. Mąż się chyba poplacze bo to było jego pierwsze auto kupione za swoje i ma wielki sentyment.

f1d9680377.png
  • KarmeLoVe Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2019, 21:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My mamy smaxa a jakoś niedługo mamy zamiar kupić VW sharana :D kupiliśmy kiddy evoluna isize :)

Mam już wozeczek, espiro nexta :)

A oprócz tego to przegielam z pieluszkami, kupiłam sporo, ale w sumie nie ma tego złego, bo odlozylam kilka paczek na później.
    Powiem Wam, że te z motherhood są fajne, są grubiutkie. Mam wrażenie, że i po praniu będą ekstra. BabyOno muslin też jest spoko, ale cienszy. A smiki ze smyka są sztywne i cienkie, zobaczymy co będzie po praniu.
    Polecam też bambusowe z texpol, ja kupiłam jako kocyczki - mega miękkie i miłe. :)
    A i primark ma takie porównywalne do BabyOno.

Wiewióreczka lubi tę wiadomość

dqprh371sw80ldoj.png
    Urodzony 3.05.2019 ❤️
    hcg 31.08.2018 - 534 <3 03.09.2018 - 2218 <3
    11.09.2018 - 22870 <3 Pierwsze usg 13.09.2018... Masz już serduszko <3
    17.10.2018. :) Maleństwo mierzy 4,33 cm <3 Mam nadzieję, że Ci u nas dobrze Maluszku <3
  • Daffi Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2019, 21:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blue2019 wrote:
    Kasia

I jaki wózek wybrałaś ??

Dziewczyny mówcie jakie macie foteliki do auta bo muszę zacząć szperac żeby coś wybrać :)
    ja mam maxi cosi cabriofix z bazą.

b2ujp2.png

30.04.2019 (41+2) Filipek 10 pkt. Apgar, CC
  • espoir Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2019, 21:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    my to najpierw musimy auto kupić... a że musi być miejsce z tyłu na 3 foteliki to trochę ciężki wybór...

AniaKJ lubi tę wiadomość

💛 12/2015 🧒
    🧡 09/2017 🧒
    ❤️ 05/2019 🧒
    💙 06/2021 🧒
    🩵 12/2022 🧒
    🩷 10/2024 👧
  • B_002 Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2019, 21:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karmelllka90 wrote:
    O dzięki Basiu. Ja chciałam właśnie jechać o to zapytać i zobaczyć tą sale, ale ten sezon grupowy na razie mnie powstrzymuje. A jak twoje odczucia? O co pytałaś?
    A tak na szybko byłam, chciałam się dowiedzieć gdzie jest izba przyjęć na porodówke, zobaczyć salę w miarę możliwości, zapytać o to KTG i co zabrać dla dziecka do szpitala. Z tym co dla dziecka to mi pani powiedziała że najlepiej się pakować wg tej listy co mają na stronie internetowej.
    Oddział mi się podobał nawet, dzisiaj akurat spokój był, dzieci tam z mamami widziałam przez otwarte drzwi ale spokojnie bardzo było, akurat nic się nie działo :)
    Sala porodowa taka szpitalna, wiadomo, dużo sprzętu różnego rodzaju, łóżko porodowe takie jak na zdjęciu w internecie.
    Nie pytałam o sposoby, czy pozycje porodu, jak przyjdzie co do czego to będę razem z położną decydować jaka w danej chwili jest najlepsza. Ogólnie wrażenia pozytywne, miłe panie na oddziale.

Ale tak poczułam że to już coraz bliżej. Do tej pory ani raz nie byłam w żadnym z krakowskich szpitali, bo nie miałam takiej potrzeby i dzisiaj poczułam że zbliża się ten moment :) Ja już mam tylko 3 tygodnie do terminu. Jutro zacznę pakować torbę powoli. Moja pani doktor jest spokojna, raczej się nie zanosi żebym miała rodzić wcześniej więc też się nie nastawiam. Raczej czekam na drugą połowę marca lub początek kwietnia.

gg64zbmhxvebnkcj.png
  • DorotaAnna Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2019, 21:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    B_002 3 tyg do terminu czy do doboszonej ciąży ?

👱🏻‍♀️30 🧔🏻‍♂️32

04.2019 👶🏼
    13.02 ⏸️
    15.02 beta 81,5
    17.02 beta 158,4
    15.03 CRL 1,24 cm ❤️
  • Daffi Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2019, 21:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    espoir wrote:
    my to najpierw musimy auto kupić... a że musi być miejsce z tyłu na 3 foteliki to trochę ciężki wybór...
    no tak u was maluszki jeszcze i srednio zeby ktorekolwiek na srodku jechalo bez. musicie szukac czegos w typie vana... jakis vw touran itp.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 lutego 2019, 21:31

espoir lubi tę wiadomość

b2ujp2.png

30.04.2019 (41+2) Filipek 10 pkt. Apgar, CC
‹‹ 1753 1754 1755 1756 1757 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Koronawirus a starania o dziecko i ciąża

Czy kobiety w ciąży mają większe ryzyko zarażenia się koronawirusem? Czy są w grupie ryzyka? Z jakim zagrożeniem wiąże się dla matki i dla rozwijającego się dziecka, zakażenie koronawirusem? Czy matka może przekazać swojemu nienarodzonemu dziecku wirusa? Czy dziecko może być zagrożone wadami rozwojowymi?

CZYTAJ WIĘCEJ

8 rzeczy, które warto wiedzieć o diagnostyce endometriozy

Diagnoza endometriozy niekiedy trwa latami... Wszystko za sprawą niespecyficznych objawów, które daje to schorzenie. A jak wiadomo - im szybsza diagnoza, tym większa szansa na podjęcie efektywnego leczenia. Przeczytaj najważniejsze i najbardziej kluczowe rzeczy o diagnostyce endometriozy. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy na męską płodność - które najważniejsze?

Powszechnie wiadomo, że witaminy są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Jaką jednak rolę odgrywają witaminy na męską płodność? Po jakie produkty sięgać, by dostarczać witamin, które mogą poprawić jakość nasienia i zwiększyć szanse na zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ