X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe maluszki 2019
Odpowiedz

Kwietniowe maluszki 2019

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 lutego 2019, 21:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiu ja za fotelik + baza zapłaciłam 950 zł i mam fotelika cybex aton 5, bardzo bezpieczny wkładka dla noworodka duży wybór kolorów ardzo polecamy zarówno w internecie jak i w salonie

Kasiulka90 lubi tę wiadomość

• B_002 Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2019, 21:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiulka90 wrote:
    Dziękuję, Basiu :* No to chyba tak zrobimy, że kupimy wcześniej, bo boję się czekać do ostatniej chwili i w kwietniu jechać specjalnie 100 km tylko po to, żeby fotelik dopasować. A może tylko wydziwiam i uda się go kupić w Opolu? :D Zobaczymy, to może jeszcze chwilę poczekać. W najgorszym wypadku pożyczymy auto z fotelikiem od sąsiadów, bo oni będą mieli dzidziusia na początku marca, więc są już przygotowani :)
    Nie ma za co :)
    My jak kupowaliśmy fotelik to nie montowaliśmy go na próbę w swoim samochodzie. Pan w sklepie pytał jaki mamy model i nam zaproponował kilka fotelików które będą odpowiednie. Te foteliku nie są produkowane pod konkretne modele, muszą być choć trochę uniwersalne żeby pasowały do różnych samochodów. A też samochody wewnątrz często są dość podobne. Najlepiej zapytać w sklepie o konkretny model samochodu.

gg64zbmhxvebnkcj.png
    29.03.2019 [39+2] Zosia <3 2580g, 52cm, 10pkt, SN
  • B_002 Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2019, 21:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    DorotaAnna wrote:
    B_002 3 tyg do terminu czy do doboszonej ciąży ?
    Do donoszonej ciąży, racja, jest różnica :)
    No ale mówi się że kobieta jest w terminie od 38 do 42 tc :) dlatego tak napisałam.

gg64zbmhxvebnkcj.png
  • B_002 Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2019, 21:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja koleżanka urodziła w 37+0 i już jej mówili w szpitalu że dziecko urodzone w terminie, nie wcześniak :) Także nie mogę się już doczekać. Ostatnio mi szybko czas leci, więc pewnie zleci i teraz.

Tysia89 lubi tę wiadomość

gg64zbmhxvebnkcj.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 lutego 2019, 21:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W segregatorze który mam od mama ginekolog jest ciąża donoszona 37+0. Ale ja bym jakoś chciała rodzić po 38+0.
    Ja bym chciała żeby teraz czas przyspieszył przynajmniej najbliższe 4 tygodnie. Połowa marca będzie już mam nadzieję wyczuwalna wiosna.

• DorotaAnna Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2019, 21:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    B_002 wrote:
    Do donoszonej ciąży, racja, jest różnica :)
    No ale mówi się że kobieta jest w terminie od 38 do 42 tc :) dlatego tak napisałam.

Po prostu zaczęłam się zastanawiać czy Ty już zaraz będziesz miała donoszoną :D

B_002 lubi tę wiadomość

👱🏻‍♀️30 🧔🏻‍♂️32

05.2018 poronienie zatrzymane 9tc
    04.2019 👶🏼
    Aktualnie 1 cs o drugie bejbisia
    13.02 ⏸️
    15.02 beta 81,5
    17.02 beta 158,4
    01.03 pęcherzyk ciążowy 1,2 cm
    15.03 CRL 1,24 cm ❤️
  • Kasiulka90 Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2019, 21:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    DorotaAnna wrote:
    A w Opolu nie macie jakiegoś sklepu z dobrym wyborem fotelików ? My conprawda jechaliśmy też do innego miasta ale 50 km chyba nawet nie
    Jest jeszcze drugi artykuł szczeslivej, o którym myślałam: https://www.szczesliva.pl/tylko-garstka-rodzicow-wie-o-tym-szczegole-ktory-moze-uratowac-zycie-ich-dziecka/
    W treści podaje linka do listy sklepów, w których pracują przeszkoleni doradcy ds. fotelików dziecięcych. Niestety mało jest tych sklepów w Polsce. Nawet we Wrocławiu nie ma, musielibyśmy najbliżej do Częstochowy jechać. W sumie to moje rodzinne strony, więc kto wie, może akurat zajedziemy :)

mhsvcbxmf17updrl.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 lutego 2019, 21:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja po podwójnej wizycie w szpitalu. Byłam dzisiaj oglądać oddział, wrażenia słabe.

I wieczorem zaczęłam plamić na brązowo. Pojechałam na IP, zrobili KTG, zbadali i powiedzieli że jest ok ale przyjmą na oddział. Chyba że się nie zgodzę. Musiałam napisać że świadoma zagrożenia nie zgadzam się na przyjęcie na oddział.
    Plamie po wczorajszym badaniu ginekologicznym u mojej gin. Mąż już chciał z pracy wracać :-D

Chrzest bojowy załatwiony ;-)

• Lolka30 Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2019, 21:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiulka jak masz możliwość to ja bym jednak podjechała do dobrego sklepu z fotelikami. To tylko teoria że wiekszość fotelików pasuje do większości samochodow. często sie okazuje że nie do końca, jeden lepiej drugi gorzej. W sklepie specjalizującym się w fotelikach dobiorą najlepiej. Często ten sam model auta ma rożne wersje wyposażania i rożne kanapy, a bardzo dużo zależy od kąta nachylenia kanapy. Pasy mogą być za krótkie, isofix za gleboko. Trzeba też sprawdzić ile miejsca przy danym foteliku zostanie dla pasażera z przodu. I pewnie jest jeszcze milion innych aspektow które mogą mieć wpływ na dopasowanie, a my nie mamy o tym pojęcia ;). Ja na pewno wybiorę się do 8gwiazdek, bo w tych sklepach ogólnodzieciecych z wozkami itd. to też już różne głupoty slyszalam od sprzedawców.

Starania od 2015
    👩 37 lat, hashimoto, IO, bielactwo, AMH - 1,12
    👨🏻 38 lat, oligoteratozoospermia
    Kariotypy OK
    2018
    1 IUI - ❌ 2 IUI -❌ 3 IUI -cb
    4 IUI - ❤️
    Kwiecień 2019 - mamy synka

2024 powrót do kliniki
    Sierpień
    Podejście do IUI - brak dawki inseminacyjnej- rezygnacja z IUI
    Wrzesień
    I procedura ICSI długi protokół
    Październik
    💉7🥚 4 dojrzałe
    4 blastki 4BB
    PGT-A 3 z wadami genetycznymi, 1 nieinformatywny
    Grudzień
    10.12. transfer nieinformatywnego
    7dpt beta 3, 13dpt beta <0,2

Styczeń 2025
    II procedura, długi protokół, hbIMSI
    Punkcja 14.02. Pobrano 5🥚 1❄️5BB
    Marzec 2025 Leczenie stanu zapalnego endometrium
    Maj 2025
    13.05. Transfer 6BB
  • DorotaAnna Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2019, 21:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiulka zobacz jeszcze na fejsie jest grupa społeczność 8* (przepraszam nie sprawdzałam listy z Twojego linku ale te sklepy 8* są uznawane za bardzo dobre) i tam na tej grupie też podają sklepy w których są ogarnięci ludzie. I ogólnie dużo fajnych informacji na temat fotelików

Ta grupa nazywa się: społeczność osiem gwiazdek- profesjonalne sklepy z fotelikami samochodowymi

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 lutego 2019, 21:59

👱🏻‍♀️30 🧔🏻‍♂️32

04.2019 👶🏼
    13.02 ⏸️
    15.02 beta 81,5
    17.02 beta 158,4
    15.03 CRL 1,24 cm ❤️
  • DorotaAnna Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2019, 21:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lolka30 wrote:
    Kasiulka jak masz możliwość to ja bym jednak podjechała do dobrego sklepu z fotelikami. To tylko teoria że wiekszość fotelików pasuje do większości samochodow. często sie okazuje że nie do końca, jeden lepiej drugi gorzej. W sklepie specjalizującym się w fotelikach dobiorą najlepiej. Często ten sam model auta ma rożne wersje wyposażania i rożne kanapy, a bardzo dużo zależy od kąta nachylenia kanapy. Pasy mogą być za krótkie, isofix za gleboko. Trzeba też sprawdzić ile miejsca przy danym foteliku zostanie dla pasażera z przodu. I pewnie jest jeszcze milion innych aspektow które mogą mieć wpływ na dopasowanie, a my nie mamy o tym pojęcia ;). Ja na pewno wybiorę się do 8gwiazdek, bo w tych sklepach ogólnodzieciecych z wozkami itd. to też już różne głupoty slyszalam od sprzedawców.

O u nas tak było że kiddy powinien pasować a z jakiegoś powodu pasy za krótkie i nie pasował :( także ja też jestem za przymierzaniem a zawsze można sprawdzić czy gdzieś w necie będzie taniej i zamówić z internetu :)

👱🏻‍♀️30 🧔🏻‍♂️32

04.2019 👶🏼
    13.02 ⏸️
    15.02 beta 81,5
    17.02 beta 158,4
    15.03 CRL 1,24 cm ❤️
  • DorotaAnna Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2019, 21:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula 90 wrote:
    Ja po podwójnej wizycie w szpitalu. Byłam dzisiaj oglądać oddział, wrażenia słabe.

I wieczorem zaczęłam plamić na brązowo. Pojechałam na IP, zrobili KTG, zbadali i powiedzieli że jest ok ale przyjmą na oddział. Chyba że się nie zgodzę. Musiałam napisać że świadoma zagrożenia nie zgadzam się na przyjęcie na oddział.
    Plamie po wczorajszym badaniu ginekologicznym u mojej gin. Mąż już chciał z pracy wracać :-D

Chrzest bojowy załatwiony ;-)

O matko Paula. A co Ci wczoraj gin robiła? Zaglądała wizerunkiem pobierała jakiś wymaz ?

👱🏻‍♀️30 🧔🏻‍♂️32

04.2019 👶🏼
    13.02 ⏸️
    15.02 beta 81,5
    17.02 beta 158,4
    15.03 CRL 1,24 cm ❤️
  • Kasiulka90 Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2019, 21:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lolka30 wrote:
    O widzisz!!! To chyba to mi gdzieś przemknęło! To jest Wrocław! Właśnie pamiętam tę grafikę porównującą proporcje głowy i tułowia niemowlęcia, dziecka i osoby dorosłej. Na tak prostym przykładzie wytłumaczone, dlaczego dzieci powinny mieć foteliki tyłem do kierunku jazdy.

Kurczę, no to trochę będziemy musieli poczekać :( Długo się czeka na nowe auto, ale nie przyspieszymy tego. W lipcu, kiedy zamawialiśmy auto, w życiu nie sądziłam, że za chwilę zajdę w ciążę :) Już ponad rok nam się nie udawało. A tu proszę :)

mhsvcbxmf17updrl.png
  • Wiewióreczka Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2019, 21:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KarmeLoVe wrote:
    My mamy smaxa a jakoś niedługo mamy zamiar kupić VW sharana :D kupiliśmy kiddy evoluna isize :)
    Ja też mam kiddy evoluna i-size z isofixem - ponoć jedyny, w którym dziecko może jeździć w pozycji leżącej, super ocena bezpieczeństwa. Tu macie stronę gdzie można porównać wszystkie foteliki - https://fotelik.info/pl/testy/

KarmoLove, mam pieluszki z tych firm co wymieniłaś i najcudowniejsze są bambusowe z Texpolu :)

Karola, męża zagoniłam do roboty, bo z makrelą w łóżku mogłoby się źle skończyć...później jacyś goście i byłoby, że to ode mnie tak daje ;)

Kasiulka90, KarmeLoVe, Karollinax26 lubią tę wiadomość

bd3611ef89.png
    [*] Aniołek 8 tc
  • Lolka30 Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2019, 22:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    DorotaAnna wrote:
    Kasiulka zobacz jeszcze na fejsie jest grupa społeczność 8* (przepraszam nie sprawdzałam listy z Twojego linku ale te sklepy 8* są uznawane za bardzo dobre) i tam na tej grupie też podają sklepy w których są ogarnięci ludzie. I ogólnie dużo fajnych informacji na temat fotelików
    Osiem gwiazek to pionierzy, którzy wprowadzali na polski rynek RWF, ale z tego co się zorientowałam to foteliki.info traktują ich jako mocną konkurencję i chyba w niektórych kwestiach mają różne poglądy, dlatego w linku który podała Kasiulka nie ma sklepów gwiazdkowych. Dla mnie po kilkumiesięcznym codziennym śledzeniu grupy na fb społeczność 8* to są fachowcy bardzo godni zaufania.

Starania od 2015
    👩 37 lat, hashimoto, IO, bielactwo, AMH - 1,12
    👨🏻 38 lat, oligoteratozoospermia
    Kariotypy OK
    2018
    1 IUI - ❌ 2 IUI -❌ 3 IUI -cb
    4 IUI - ❤️
    Kwiecień 2019 - mamy synka

2024 powrót do kliniki
    Sierpień
    Podejście do IUI - brak dawki inseminacyjnej- rezygnacja z IUI
    Wrzesień
    I procedura ICSI długi protokół
    Październik
    💉7🥚 4 dojrzałe
    4 blastki 4BB
    PGT-A 3 z wadami genetycznymi, 1 nieinformatywny
    Grudzień
    10.12. transfer nieinformatywnego
    7dpt beta 3, 13dpt beta <0,2

Styczeń 2025
    II procedura, długi protokół, hbIMSI
    Punkcja 14.02. Pobrano 5🥚 1❄️5BB
    Marzec 2025 Leczenie stanu zapalnego endometrium
    Maj 2025
    13.05. Transfer 6BB
  • Wiewióreczka Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2019, 22:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula, ale strach musiał być...na brązowo plamisz, tak?

bd3611ef89.png
    [*] Aniołek 8 tc
  • DorotaAnna Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2019, 22:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiedziałam że promują Rwf ale nie wiedziałam, że to pionierzy :D ja też trafiłam na nich jak zaczynałam ogarniać temat fotelików i naprawdę ogarniają temat i są bardzo pomocni. Ja nie mam nigdzie w pobliżu ich sklepu więc musiałam się zadowolić ich wskazówkami :)

Lolka30 lubi tę wiadomość

👱🏻‍♀️30 🧔🏻‍♂️32

04.2019 👶🏼
    13.02 ⏸️
    15.02 beta 81,5
    17.02 beta 158,4
    15.03 CRL 1,24 cm ❤️
  • Wiewióreczka Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2019, 22:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lolka30 wrote:
    Osiem gwiazek to pionierzy, którzy wprowadzali na polski rynek RWF, ale z tego co się zorientowałam to foteliki.info traktują ich jako mocną konkurencję i chyba w niektórych kwestiach mają różne poglądy, dlatego w linku który podała Kasiulka nie ma sklepów gwiazdkowych. Dla mnie po kilkumiesięcznym codziennym śledzeniu grupy na fb społeczność 8* to są fachowcy bardzo godni zaufania.
    To prawda, mąż był w Osiem Gwiazdek Wrocław, zadowolony bardzo :)

Kasiulka90, Lolka30 lubią tę wiadomość

bd3611ef89.png
    [*] Aniołek 8 tc
  • Kasiulka90 Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2019, 22:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lolka30 wrote:
    Jak już będziemy mieć takie drogie eleganckie auto, to na foteliku tym bardziej nie możemy oszczędzać. Myślę, że pojedziemy do tego Wrocławia do 8*, ewentualnie jeśli ja się już nie będę czuła na siłach, to wyślę męża, żeby sam to załatwił. To najważniejszy punkt całej wyprawki. Raczej będziemy sporo jeździć z maluszkiem, więc muszę się czuć bezpiecznie, również psychicznie.

Lolka30 lubi tę wiadomość

mhsvcbxmf17updrl.png
  • B_002 Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2019, 22:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karmelllka90 wrote:
    W segregatorze który mam od mama ginekolog jest ciąża donoszona 37+0. Ale ja bym jakoś chciała rodzić po 38+0.
    Ja bym chciała żeby teraz czas przyspieszył przynajmniej najbliższe 4 tygodnie. Połowa marca będzie już mam nadzieję wyczuwalna wiosna.
    Też bym wolała rodzić po skończonym 38tc. Ale jak już będzie donoszona to poczuję pewnie taką ulgę.
    Fakt że moje dziecko jest na razie małe i lepiej niech sobie siedzi w brzuchu i rośnie jak najdłużej. No ale już bym chciała żeby była ta połowa marca :)

gg64zbmhxvebnkcj.png
‹‹ 1754 1755 1756 1757 1758 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Perimenopauza - czym jest, jak na nas wpływa i jak sobie możemy z nią poradzić!

Czym jest perimenopauza i czym różni się od menopauzy? Czy jeśli masz 40 lat to ten temat może dotyczyć również Ciebie? W jaki sposób perimenopauza się zaczyna? Jakie są typowe i nietypowe objawy spadku i burzy hormonów przed menopauzą? Czy można temu zapobiec, jak sobie radzić z objawami i jak dbać o zdrowie, gdy spada estrogen? Wraz z ekspertami stworzyliśmy dla Ciebie artykuł, z którego dowiesz się wszystkiego, czego potrzebujesz o swoim zdrowiu hormonalnym w okresie perimenopauzy.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Leczenie IVF i preimplantacyjne badania genetyczne - nowa nadzieja dla niepłodnych par

Preimplantacyjne badania genetyczne (PGT) mogą być bardzo pomocne dla par, które od dłuższego czasu starają się o dziecko, mają za sobą nieudane transfery, czy przykre doświadczenia związane z utratą ciąży. Jakie korzyści dają badania PGT? Jak wykonanie badań PGT może zwiększać szanse na powodzenie in vitro? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak pielęgnować skórę podczas ciąży?

W czasie ciąży skóra wymaga specjalnego traktowania - wystarczy poświęcić kilka minut dziennie, aby zadbać o jej dobrą kondycję i sprawić, by była bardziej elastyczna. Może to być bardzo pomocne w zminimalizowaniu ryzyka powstania rozstępów. Sprawdź, jak pielęgnować skórę podczas ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ