X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe maluszki 2019
Odpowiedz

Kwietniowe maluszki 2019

Oceń ten wątek:
  • Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2019, 16:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karmelllka90 wrote:
    Fasolka nie ma porównania. Jedziesz na USG genetyczne z dokladnym badaniem pod każdym kątem plus echo serca. Nie ma co porównywać do tego że ktoś wchodzi na 4 minuty do gabinetu i prosi i wypełnienie świstka które wypełni recepcjonistka i ona wzięła od niej 140 zł

chodziło mi o to, że ciąża kosztuje niestety...
    Karola lekarka Cie kasowała czy pani w rejestracji? może nie wiedziała,że przyszłaś tylko po papierki?

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
  • chce_byc_mama Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2019, 16:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Dziewczyny,

Tak jak zawsze bylam pozytywnie do wszystkiego nastawiona, tak teraz zaczelam sie jednak troche martwic moja waga… :(

Rozmawialam wczoraj z moja mama - byla w odwiedzinach u mojej kuzynki, ktora ma termin na maj i powiedziala, ze u niej praktycznie nie widac brzucha. Tzn ma lekko zaokroglony, ale chodzi w normalnych dzinsach. Ja z kolei mialam najwiekszy brzuch ze wszystkich kobiet na szkole rodzenia!
    Rozmawialysmy tak chwile o tyciu w ciazy i powiedziala, ze ona w kazdej ciazy tyla ok 10-12 kg.

Sluchajcie ja przytylam juz 25kg a waga dalej rosnie… Waze sie regularnie i wszystko zapisuje. Zaczelam od 50kg, a dzisiaj rano waga pokazala juz prawie 76kg... Jak tak dalej pojdzie to obawiam sie, ze do konca ciazy przytyje w sumie ok 30-40kg tym bardziej, ze teraz waga rosnie jeszcze szybciej.

Nie bede wstawiac calej rozpiski, tylko od grudnia:

02.12 -65.2kg
    04.01 - 69.9kg
    31.01 - 72.9kg
    08.02 - 73.9kg
    12.02 - 74.0kg
    15.02 - 74.3kg
    22.02 - 75.0kg
    25.02 - 75.9kg

Czy ja to pozniej wogole zrzuce???? Nie mam pojecia jak do tego doszlo. Nie wydaje mi sie zebym byla jakos bardzo gruba, ale mama widzac mnie kamerce powiedziala, ze zrobil mi sie podwojny podbrodek. Zrobily mi sie boczki no i brzuch mam ogroooomny, ale tak ogolnie nogi i rece to w sumie ok.

'Jak do tego doszlo nie wiem….'

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 lutego 2019, 16:55

atdc2n0agq3f7pfx.png
    ijpbmg7yq0tf1to1.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 lutego 2019, 16:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiewióreczka wrote:
    Na gilgotki czyli suchość gardła świetna jest Fiorda w sprayu.
    Mazna w ciąży? A to w sumie jak zrobię inhalacje powinno pomóc? Bo to od suchości tak? Nie pomyślałam

• mysla.nieskalana Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2019, 16:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fasolka,nikt nie twierdzi,że ciąża to tania sprawa.Chodzi nam o to,że wystarczyłoby troche ludzkich odruchów ze strony Pani doktor ;) Myślę,że nie zbiedniałaby gdyby wypisała świstki za jakąś symboliczną kwotę,tym bardziej,że poznała na pewno sytuacje Karoliny.

KarmeLoVe lubi tę wiadomość

ibm2j48a6easc2hs.png
  • Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2019, 16:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mysla.nieskalana wrote:
    Fasolka,nikt nie twierdzi,że ciąża to tania sprawa.Chodzi nam o to,że wystarczyłoby troche ludzkich odruchów ze strony Pani doktor ;) Myślę,że nie zbiedniałaby gdyby wypisała świstki za jakąś symboliczną kwotę,tym bardziej,że poznała na pewno sytuacje Karoliny.

oczywiście :) ale może nawet nie pomyślała więc można warto było zapytać dlaczego tak dużo...

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 lutego 2019, 16:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chce_byc_mama taki przyrost wagi to na pewno nie wina ciąży a tego za za dużo sobie popuscilas. Ja mam okropna tendencję do tycia jak na razie 34 tc i lekko ponad 10 kg + i to już uważam że dużo przy tym że też jem slodkie.
    Jak po ciąży zacisniesz pasa to zrzucisz na pewno ale za pewne samo nie zejdzie. Ja przy moich +10 kg mam delemty co do wagi. A brzuszek też mam duży. Ale za to schudłam z tylu. Każdej rośnie inaczej brzuch nie porównuj się do kuzynki. Bo to może tylko doprowadzić do depresji.

mysla.nieskalana, Paula 90 lubią tę wiadomość

• Kasiulka90 Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2019, 16:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    chce_byc_mama kochana, absolutnie się nie przejmuj i nie porównuj do innych! Startowałaś z bardzo niską wagą. Twoje przybranie na wadze nie jest jakieś ogromne, często się słyszy o takiej ilości kg. Ciocia mi mówiła, że ona w każdej ciąży tyła po 30 kg, ma trójkę dzieci, 45 lat w tym roku i jest świetną laską! Naprawdę ma rewelacyjną figurę i faceci się za nią oglądają. A była w ciąży mając 21, 26 i 31 lat, więc bardzo różnie. Taka Twoja uroda i tyle. Myślę, że w tym momencie najmniej powinnaś się takim czymś przejmować. Najważniejsze, że dzieciątko zdrowo rośnie. Po prostu staraj się w miarę pilnować - jeść zdrowo, mało słodyczy, spaceruj - jeśli to wszystko kontrolujesz, to widocznie Twój organizm potrzebuje większej wagi w ciąży i tyle. Zrzucisz to potem! :*

mhsvcbxmf17updrl.png
  • Wiewióreczka Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2019, 16:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karmelllka90 wrote:
    Mazna w ciąży? A to w sumie jak zrobię inhalacje powinno pomóc? Bo to od suchości tak? Nie pomyślałam
    Tak, takie drapanie, łaskotanie jest od suchości i często występuje po przeziębieniu lub katarze.
    Fiorda to coś podobnego do Isli tylko dużo lepsze. Isla ma sam porost islandzki w składzie, a Fiorda dodatkowo kwas hialuronowy, prawoślaz, aloes...no i koniecznie w sprayu, pastylki nie są tak skuteczne. Można w ciąży, pytałam.

Karmelllka90 lubi tę wiadomość

bd3611ef89.png
    [*] Aniołek 8 tc

Wysłany: 25 lutego 2019, 17:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karmelllka90 wrote:
    Chce_byc_mama taki przyrost wagi to na pewno nie wina ciąży a tego za za dużo sobie popuscilas. Ja mam okropna tendencję do tycia jak na razie 34 tc i lekko ponad 10 kg + i to już uważam że dużo przy tym że też jem slodkie.
    Jak po ciąży zacisniesz pasa to zrzucisz na pewno ale za pewne samo nie zejdzie. Ja przy moich +10 kg mam delemty co do wagi. A brzuszek też mam duży. Ale za to schudłam z tylu. Każdej rośnie inaczej brzuch nie porównuj się do kuzynki. Bo to może tylko doprowadzić do depresji.

Ja cale zycie bylam szczupla. Mialam tam jakies moment w swoim zyciu kiedy sobie popuszczalam, ale wtedy waga pokazywala maks. 55kg i nigdy nie mialam wiecej chocbym nie wiem jak duzo jadla.
    Chyba po prostu w ciazy wszystko odklada sie u mnie o wiele szybciej i pojawil sie tez okropny cellulit. Bede musiala sie po porodzie sprezyc i pozbyc sie tego cholerstwa

atdc2n0agq3f7pfx.png
    ijpbmg7yq0tf1to1.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 lutego 2019, 17:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karmelka, wiewioreczka - ja bym fiordy nie używała ze względu na kwas hialuronowy. Wiem że niektórzy dopuszczają, ale ponoć może mieć wpływ na bobasa.
    Ale tak jak mówię - nie namawiam ani nie odradzam ;-)

Wysłany: 25 lutego 2019, 17:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiulka90 wrote:
    chce_byc_mama kochana, absolutnie się nie przejmuj i nie porównuj do innych! Startowałaś z bardzo niską wagą. Twoje przybranie na wadze nie jest jakieś ogromne, często się słyszy o takiej ilości kg. Ciocia mi mówiła, że ona w każdej ciąży tyła po 30 kg, ma trójkę dzieci, 45 lat w tym roku i jest świetną laską! Naprawdę ma rewelacyjną figurę i faceci się za nią oglądają. A była w ciąży mając 21, 26 i 31 lat, więc bardzo różnie. Taka Twoja uroda i tyle. Myślę, że w tym momencie najmniej powinnaś się takim czymś przejmować. Najważniejsze, że dzieciątko zdrowo rośnie. Po prostu staraj się w miarę pilnować - jeść zdrowo, mało słodyczy, spaceruj - jeśli to wszystko kontrolujesz, to widocznie Twój organizm potrzebuje większej wagi w ciąży i tyle. Zrzucisz to potem! :*

Dziekuje Ci za te slowa <3 chyba tego mi bylo potrzeba - troche otuchy

Kasiulka90 lubi tę wiadomość

atdc2n0agq3f7pfx.png
    ijpbmg7yq0tf1to1.png
  • Daffi Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2019, 17:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fasolka77 wrote:
    co to są bulczanki? :)
    http://www.smakizpolski.com.pl/smaki-polski-regionalnej-bulczanka-z-wielkopolski/

Fasolka77 lubi tę wiadomość

b2ujp2.png

30.04.2019 (41+2) Filipek 10 pkt. Apgar, CC
  • Tunia76 Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Uważam, że ginekolog Karoli przegieła. Tyle kasy, kiedy wie o sytuacji dziewczyny, a i jeszcze nie wypisała od ręki, tylko na jutro.
    Dla mnie to chore.
    A może dla doktorki te 140zł to właśnie taka symboliczna kwota, jak dla mnie powiedzmy 10zł.

zem3df9hh3tl9qot.png
  • nick nieaktualny

Cytuj  /     /  Zgłoś
    chce_byc_mama wrote:
    Ja cale zycie bylam szczupla. Mialam tam jakies moment w swoim zyciu kiedy sobie popuszczalam, ale wtedy waga pokazywala maks. 55kg i nigdy nie mialam wiecej chocbym nie wiem jak duzo jadla.
    Chyba po prostu w ciazy wszystko odklada sie u mnie o wiele szybciej i pojawil sie tez okropny cellulit. Bede musiala sie po porodzie sprezyc i pozbyc sie tego cholerstwa
    Często jest tak że szczupłe dziewczyny więcej przybierają. Po pierwsze bo organizm tego potrzebuje żeby się do ciąży przygotować a po drugie często trudno jest się przestawić na myślenie o ograniczonym jedzeniu jeśli wcześniej ono nie było w żadnym sensie zagrożeniem.

Ja na przykład od początku wiem że mam skłonność do tycia i oprócz tego że startowałam z dużą wagą to byłam pewna że mogą być jaja. Moja mama przytyła prawie 40kg w pierwszej ciąży (ze mną) i też startowała z niskiej wagi. Wtedy schudła. Teraz po trójce dzieci już ma 50kg nadwagi i nie zrzuciła.

Ale na pewno teraz nie jest moment żeby się odchudzać. Będziesz biegać za dzieckiem to samo poleci. Tym bardziej że nie miałaś problemów z wagą wcześniej więc to niemal pewnie że wrócisz do normalnej wagi ;-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 lutego 2019, 17:10

Kasiulka90 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 25 lutego 2019, 17:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiewióreczka wrote:
    Tak, takie drapanie, łaskotanie jest od suchości i często występuje po przeziębieniu lub katarze.
    Fiorda to coś podobnego do Isli tylko dużo lepsze. Isla ma sam porost islandzki w składzie, a Fiorda dodatkowo kwas hialuronowy, prawoślaz, aloes...no i koniecznie w sprayu, pastylki nie są tak skuteczne. Można w ciąży, pytałam.
    Oj miałam okropny katar wczoraj mi ulżyło po nim.

• Tunia76 Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2019, 17:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chce_byc_mama
    Ty nie przejmuj się wagą. Zaczynałaś z bardzo małą wagą, więc organizm robi sobie zapas. Do tego może zatrzymujesz wodę, a wtedy po porodzie spada dużo masy i bardzo szybko.
    Jeśli z Tobą i dzidzią wszystko w porządku, to waga nie jest teraz Twoim problemem.
    Potem zrzucisz.

zem3df9hh3tl9qot.png
  • Karollinax26 Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2019, 17:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fasolka77 wrote:
    chodziło mi o to, że ciąża kosztuje niestety...
    Karola lekarka Cie kasowała czy pani w rejestracji? może nie wiedziała,że przyszłaś tylko po papierki?

Ginekolog mnie skasowała, za całe 3 minuty siedzenia w gabinecie. Powiedziała, że musi to uzupełnić w domu.

syy2roeqbhtk0nxh.png
  • Wiewióreczka Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2019, 17:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chce_być_mama, ja przytyłam na ten moment 17, moja mama 9 a siostra prawie 30. Siostra najgrubsza, a po 3 miesiącach po porodzie była z wagą na minus 4 :)
    Dziś znajoma pisała, że po wyjściu ze szpitala (tydzień po CC), że na wadze tylko -9 kg, a u jej koleżanki -12 kg. A dla mnie to nie tylko, ale aż! Nie wiedziałam, że waga tak szybko leci.

bd3611ef89.png
    [*] Aniołek 8 tc
  • Anete Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2019, 17:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pisałyście o tym czopie dzisiaj i już zaczęłam schizować. Jakiegoś takiego żółtawego gluta niewielkiego dzisiaj przyuważyłam i nie wiem czy to to. Dobrze, że jutro wizyta to się zapytam...

Hemoglobina na poziomie 11 przy normie od 11,2 to chyba jest spoko co? Znowu mi dzisiaj jakoś słabo, myślałam, że może anemia się kroi, ale w sumie wynik nie najgorszy. Czuję się taka bez sił :(

Karolinka faktycznie słabo, że Cie skasowała tak dużo za sam papierek a jeszcze musisz na dodatek po niego iść drugi raz. Żeby chociaż zbadała Cię to rozumiem...

atdcj48aq9519a2w.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 lutego 2019, 17:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chcebycmama - właśnie mi się jeszcze skojarzyło. Na YouTube jest kanał mamalama i tam jest taka brunetka, startowała w pierwszej ciąży z niskiej wagi i też bardzo przybrała. Ale to była głównie opuchlizna. Prawie połowa tej wagi jej zeszła przy porodzie. Opisywała swoją historię właśnie. Może u Ciebie to też głównie woda :-) Wtedy zejdzie w pierwszych dniach.

‹‹ 1956 1957 1958 1959 1960 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Super produkty na okres ciąży, czyli 9 produktów szczególnie polecanych dla kobiet w ciąży

Zapoznaj się z produktami, które są wyjątkowo cenne dla rozwijającego się maleństwa i Twojego nadwyrężonego ciążą organizmu. Postaraj się, aby takie produkty jak kasze, żurawina i migdały w okresie ciąży na stałe zagościły w Twoim menu.

CZYTAJ WIĘCEJ

100% nauki, czyli badania i rozwój w OvuFriend!

OvuFriend to jedna z nielicznych aplikacji na rynku, których działanie opiera się na wieloletnich pracach badawczo-rozwojowych, a jej skuteczność została potwierdzona badaniami naukowymi. Od 10 lat najlepszej klasy naukowcy i lekarze pracują nad tym, aby OvuFriend z najwyższą wiarygodnością analizowało cykl miesiączkowy, wyznaczało dni płodne, owulację i miesiączkę. W rezultacie wielu badań naukowych system OvuFriend uczy się płodności każdej kobiety, jej indywidualnych cech, trendów i zależności w cyklu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

10 najczęstszych obaw kobiet w ciąży, czyli czego boją się kobiety w ciąży

Lęk i różnego rodzaju obawy to naturalny towarzysz kobiety w ciąży. Czego boi się większość kobiet oczekujących dziecka? Bólu porodowego, urodzenia chorego dziecka, utraty atrakcyjności czy może zrujnowania życia seksualnego po porodzie? Czego obawiasz się Ty? Przeczytaj czy zasadne jest zamartwianie się i jak sobie radzić, aby nasze obawy nie sprawdziły się.

CZYTAJ WIĘCEJ