X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe maluszki 2019
Odpowiedz

Kwietniowe maluszki 2019

Oceń ten wątek:
  • Wiewióreczka Autorytet

Wysłany: 27 lutego 2019, 23:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KarmeLoVe wrote:
    Wiewiórka - to co, Ty będziesz pierwsza z dzidziusiem na rękach? <3 :D

Już taaaaaaak blisko!
    Niektóre z nas mają prawie 36 tc skończone, a u mnie cesarka za 3 tygodnie, więc przeczucie mam, że nie będę pierwsza :) Fakt, strasznie blisko, nie dociera do mnie nic a nic :)

A te duszności masz leżąc czy na stojąco?

KarmeLoVe lubi tę wiadomość

bd3611ef89.png
    [*] Aniołek 8 tc
  • Tunia76 Autorytet

Wysłany: 27 lutego 2019, 23:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jezu Paula dopiero przeczytałam.
    To aż takie jazdy mogą być z tą Waszą cukrzycą.
    Dobrze, że już wszystko w porządku, a dzidzia bryka.

Paula 90 lubi tę wiadomość

zem3df9hh3tl9qot.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 lutego 2019, 23:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    malutka_mycha wrote:
    Serio? A ja dzisiaj nie pojechałam z moczem bo musiałam o 5 iść siku i już stwierdziłam że to nie ma sensu. Szlag
    Ja sikalam o 6 rano ale szłam spać więc wstawałam o 8 sikalam i zawozikam. A wcześniej trzymałam a to w cale nie dobrze . I tak jak mówię nawet u mamy ginekolog to wyczytałam i teraz zbieram siku po ostatnim przebudzeniu

malutka_mycha lubi tę wiadomość

• mysla.nieskalana Autorytet

Wysłany: 27 lutego 2019, 23:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karmelllka90 wrote:
    Fanki Kinder bueno donosze, że w PL są juz dostępne lody Kinder bueno już są w żabkach, fresh market, stokrotka Lewiatan. Rożki Kinder bueno. Jadłam je na Kanarach yumme
    dziś zjadłam :D drugi czeka na jutro!

Karmelllka90 lubi tę wiadomość

ibm2j48a6easc2hs.png
  • KarmeLoVe Autorytet

Wysłany: 27 lutego 2019, 23:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiewióreczka wrote:
    Niektóre z nas mają prawie 36 tc skończone, a u mnie cesarka za 3 tygodnie, więc przeczucie mam, że nie będę pierwsza :) Fakt, strasznie blisko, nie dociera do mnie nic a nic :)

A te duszności masz leżąc czy na stojąco?
    Obserwuje najbardziej Ciebie, bo mam wrażenie, że jakby kie cc to Twoja szyjke mimo wszystko łomem by trzeba było żeby się w terminie otworzyła jak powinna :D

Leżąc, właśnie tak jakoś inaczej. Nigdy nie miałam czegoś takiego

Wiewióreczka lubi tę wiadomość

dqprh371sw80ldoj.png
    Urodzony 3.05.2019 ❤️
    hcg 31.08.2018 - 534 <3 03.09.2018 - 2218 <3
    11.09.2018 - 22870 <3 Pierwsze usg 13.09.2018... Masz już serduszko <3
    17.10.2018. :) Maleństwo mierzy 4,33 cm <3 Mam nadzieję, że Ci u nas dobrze Maluszku <3
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 lutego 2019, 23:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My tak tu wszystkie narzekamy, że poród przedwczesny, że skurcze. A jeszcze się okaże że będziemy kombinować jakby tu eksmisję przeprowadzić bo 40tc a tu dalej cisza :-D

Tunia - cukrzyca to taka wredna teściowa (jak moja :D) - nigdy nie wiesz w który punkt Cię zechce "kujnąć". Ja przy hipoglikemii panikuje jeszcze bo o ile wysokie cukry są ok (poniekąd) to przy niskiej glikemii (już około 40) można zapaść w śpiączkę.

Wiewióreczka, Tunia76, martusiawp lubią tę wiadomość

• Wiewióreczka Autorytet

Wysłany: 27 lutego 2019, 23:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KarmeLoVe wrote:
    Obserwuje najbardziej Ciebie, bo mam wrażenie, że jakby kie cc to Twoja szyjke mimo wszystko łomem by trzeba było żeby się w terminie otworzyła jak powinna :D

Leżąc, właśnie tak jakoś inaczej. Nigdy nie miałam czegoś takiego
    Hihi, łomem :D Ja właśnie nie wiem co z tą szyjką, bezczelnie się rozwarła i skróciła w 20 tc, żeby przyprawić mnie o zawał, przez nią leżę i tylko mrugam oczami, dziecko prawie 3 kg a ona trzyma :D

Jeśli te duszności masz dłuższe, to zmień pozycję, najlepiej na lewy bok. Wzdłuż kręgosłupa biegną aorta i żyła główna - macica potrafi ucisnąć żyłę.
    A jeżeli chodzi Ci o takie 10-15 sekundowe duszności jakby z arytmią (ja to tak nazywam, bo serce łomocze nierytmicznie i jakby miało zaraz wyskoczyć) - to to jest normalne w ciąży :)

bd3611ef89.png
    [*] Aniołek 8 tc
  • Wiewióreczka Autorytet

Wysłany: 27 lutego 2019, 23:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula 90 wrote:
    My tak tu wszystkie narzekamy, że poród przedwczesny, że skurcze. A jeszcze się okaże że będziemy kombinować jakby tu eksmisję przeprowadzić bo 40tc a tu dalej cisza :-D
    Dokładnie tak. Czasem wejdę na lutówki a tam kilka 40tc+...zmęczone i wkurzone, czekają ;)

KarmeLoVe, martusiawp lubią tę wiadomość

bd3611ef89.png
    [*] Aniołek 8 tc
  • KarmeLoVe Autorytet

Wysłany: 27 lutego 2019, 23:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiewióreczka wrote:
    Hihi, łomem :D Ja właśnie nie wiem co z tą szyjką, bezczelnie się rozwarła i skróciła w 20 tc, żeby przyprawić mnie o zawał, przez nią leżę i tylko mrugam oczami, dziecko prawie 3 kg a ona trzyma :D

Jeśli te duszności masz dłuższe, to zmień pozycję, najlepiej na lewy bok. Wzdłuż kręgosłupa biegną aorta i żyła główna - macica potrafi ucisnąć żyłę.
    A jeżeli chodzi Ci o takie 10-15 sekundowe duszności jakby z arytmią (ja to tak nazywam, bo serce łomocze nierytmicznie i jakby miało zaraz wyskoczyć) - to to jest normalne w ciąży :)
    Obserwuje Twoja historie od początku, jeszcze mnie z wami nie było a telepalam moja lekarka, mimo że u nas się tak szyjki nie bada, żeby sprawdziła, bo może mi się rozwierac przecież!

Paula, mój D wczoraj mi powiedzial, że prawdopodobnie akurat mnie przed porodem zechcą nawet zameldowac w szpitalu! Ponoć z moim charakterkiem to będę co trzy dni sprawdzać czy to już te skurcze :D i mimo, że ja się boję, że uridze wcześniej, on czuję, że pojadę na porodowke po terminie :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 lutego 2019, 23:39

Wiewióreczka, Paula 90, Fasolka77, martusiawp lubią tę wiadomość

dqprh371sw80ldoj.png
    Urodzony 3.05.2019 ❤️
    hcg 31.08.2018 - 534 <3 03.09.2018 - 2218 <3
    11.09.2018 - 22870 <3 Pierwsze usg 13.09.2018... Masz już serduszko <3
    17.10.2018. :) Maleństwo mierzy 4,33 cm <3 Mam nadzieję, że Ci u nas dobrze Maluszku <3
  • Daffi Autorytet

Wysłany: 27 lutego 2019, 23:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karmelllka90 wrote:
    Ketony to w moczu. Tej listy to racEj kreatynina. Pasuje to reszty badań
    No albo kreatynina.. Nie chcialo mi sie isc po liste i tak strzelalam co to za kabanosy byly.

Karmelllka90 lubi tę wiadomość

b2ujp2.png

30.04.2019 (41+2) Filipek 10 pkt. Apgar, CC
  • B_002 Autorytet

Wysłany: 27 lutego 2019, 23:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tunia76 wrote:
    Właśnie coś Pauli nie ma. Dziwne.

Bo Basia to zawsze dopiero wieczorkiem.

Dziewczynki puk puk.
    Jestem jestem, ale ja popołudniami często zajęta jestem innymi sprawami i nie mam czasu czytać forum. Teraz was nadrabiam.
    Jutro rano mam wizytę u mojej gin a po południu u dentysty. Ale dzisiaj zrobiłam głupotę... zapisałam się miesiąc temu do dentysty na NFZ i dzisiaj miałam mieć tą wizytę rano i kompletnie o niej zapomniałam. Przypomniałam sobie po południu :P
    No nic, to tylko kontrola miała być, więc idę do luxmedu jutro, przynajmniej terminy są z dnia na dzień bo na NFZ to bym już nie zdążyła znając życie, a nawet to ze jestem w ciąży nie przyspiesza terminu.
    No nic, następnym razem będę ustawiać powiadomienia w telefonie.

Stresant czy ty jakieś zdjęcia dziś wstawiłaś i usunęłaś? Bo jeśli tak to przeoczyłam. Wstawisz jeszcze raz?
    Umówimy się że te zdjęcia na forum będą przez dobę bo trudno jest akurat oglądać o konkretnej godzinie, każda ma inne pory czytania forum :)

gg64zbmhxvebnkcj.png
    29.03.2019 [39+2] Zosia <3 2580g, 52cm, 10pkt, SN
  • malutka_mycha Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2019, 00:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama36 wrote:
    Te bezbolesne to przepowiadajace. Takz zwane BH.
    Te okresowe teoretycznie mogą być oznaczające akcje porodowa ale jak są regularne i naprawdę długo trwają :)
    Aaa. No ale to można mieć przepowiadajace od 20 któregoś tc? To ja myślałam że to jest jakoś rozdzielone.
    A regularne skurcze które pojawiają się co kilka minut ale nie bolą też mogą wskazywać na akcje? Czy te przed porodem muszą boleć?

f1d9680377.png

Wysłany: 28 lutego 2019, 00:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KarmeLoVe wrote:
    Co to znaczyly te duszności?
    Męczy mnie od wczoraj. Taki brak tchu aż się serce telepie.

Kto pyta, nie błądzi, powiedzcie, Tantum Rosa... Saszetki, ale czy irygator też? Po. Porodzie się "plukac" od razu czy tylko podmywac roztworem?
    Wg mojej lekarki nic. Opisalam jej objawy, właśnie duszności i przyspieszone bicie serca to powiedziała że to normalne. Ale nie wiem ile w tym racji

f1d9680377.png

Wysłany: 28 lutego 2019, 00:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KarmeLoVe wrote:
    No a skurcze to wogole jak czuć? Tylko ten ból. Okresowy? Chyba nie bardzo możliwe żebym miała ostatnio jeden ciągły skurcz kilka godzin :D kilka razy mnie złapały takie dziwne ciary, które moz ei były skurczem, bo nigdy czegoś takiego nie czułam, ale... Kto wie :D
    Skurcze to te twardnienia brzucha które po chwili lub kilku minutach puszczają. Ale ten ból okresowy to miałam tylko raz czy dwa, nie za długo. O niczym to wtedy nie świadczyło. Jeden skurcz kilka godzin raczej nie jest możliwy. Może pomiędzy tym były jakieś przerwy których nie zarejestrowałas?

f1d9680377.png
  • Wiewióreczka Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2019, 00:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    malutka_mycha wrote:
    Aaa. No ale to można mieć przepowiadajace od 20 któregoś tc? To ja myślałam że to jest jakoś rozdzielone.
    A regularne skurcze które pojawiają się co kilka minut ale nie bolą też mogą wskazywać na akcje? Czy te przed porodem muszą boleć?
    Regularne, bezbolesne, co kilka minut jak najbardziej mogą oznaczać akcję. W zeszłym tygodniu urodziła moja koleżanka i właśnie takie miała, nawet przed samym porodem, dopiero parte bolały.

A BH osobiście nie mam, ale wiem, że niektóre mamy nie czują żadnego bólu, a inne właśnie okresowy - ktoś o tym pisał, chyba Espoir.

malutka_mycha lubi tę wiadomość

bd3611ef89.png
    [*] Aniołek 8 tc
  • B_002 Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2019, 00:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula ale die strachu dzisiaj najadłaś. Rzeczywiście musisz mieć chyba coś zawsze pod ręką jakby akurat męża w pobliżu nie było, bo to dość nieprzyjemna sytuacja z tą hipoglikemią.

Paula 90, mysla.nieskalana lubią tę wiadomość

gg64zbmhxvebnkcj.png
  • B_002 Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2019, 00:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiewióreczka wrote:
    Regularne, bezbolesne, co kilka minut jak najbardziej mogą oznaczać akcję. W zeszłym tygodniu urodziła moja koleżanka i właśnie takie miała, nawet przed samym porodem, dopiero parte bolały.

A BH osobiście nie mam, ale wiem, że niektóre mamy nie czują żadnego bólu, a inne właśnie okresowy - ktoś o tym pisał, chyba Espoir.
    Na prawdę mogą być takie skurcze porodowe które nie bolą? Hmm... ja to się boję że nie rozpoznam skurczy, nawet nie wiem czy jakieś miewam, bo owszem czasem mam takie napinanie i twardnienie brzucha ale czy to skurcz... nie wiem.
    Pierwsze KTG będę miała po skończonym 38tc. Mam tylko nadzieję że mi się nie rozkręci bezboleśnie poród, bo na takie napinania brzucha to ja nawet nie reaguję za bardzo. Traktuję je jako normalny stan.
    A przy porodzie jak coś zaboli to chociaż będę wiedziała z czym mam do czynienia.

Idę spać bo może mi się uda zasnąć a pobudka jutro o 6.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 lutego 2019, 00:40

gg64zbmhxvebnkcj.png
  • Wiewióreczka Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2019, 00:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    B_002 wrote:
    Na prawdę mogą być takie skurcze porodowe które nie bolą? Hmm... ja to się boję że nie rozpoznam skurczy, nawet nie wiem czy jakieś miewam, bo owszem czasem mam takie napinanie i twardnienie brzucha ale czy to skurcz... nie wiem.
    Pierwsze KTG będę miała po skończonym 38tc. Mam tylko nadzieję że mi się nie rozkręci bezboleśnie poród, bo na takie napinania brzucha to ja nawet nie reaguję za bardzo. Traktuję je jako normalny stan.
    A przy porodzie jak coś zaboli to chociaż będę wiedziała z czym mam do czynienia.
    Tzn. nie chodzi mi o parte, bo te pewnie bolą jak licho, ale takie na kilka godzin przed porodem. Moja mama pojechała do szpitala z rozwarciem 8 cm, bo miała dziwne uczucie tam w dole, ale żadnego bólu, siostra pojechała na umówioną cesarkę 3 lata temu z rozwarciem 4 cm i też nic nie czuła :) I powiem Wam, że ja już bym chyba wolała, żeby bolało, bo by człowiek wiedział, że to już blisko :)
    Dziś położna aż krzyknęła jak zobaczyła jaki pokaźny skurczybyk zapisał mi się na ktg, a ja czułam lekkie napięcie skóry, na które w domu nie zwróciłabym najmniejszej uwagi. Dziwne to, bo byłam pewna, że to musi trochę zaboleć, a tu nic.
    A za to jak miałam mocne twardnienia, to ktg nie zapisało nic :P

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 lutego 2019, 01:03

bd3611ef89.png
    [*] Aniołek 8 tc
  • Karollinax26 Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2019, 01:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Śpią królewny ? ;)

Wiewióreczka, martusiawp lubią tę wiadomość

syy2roeqbhtk0nxh.png
  • Wiewióreczka Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2019, 01:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karollinax26 wrote:
    Śpią królewny ? ;)
    Królewny śpią, a pospólstwo na posterunku ;)

Fasolka77, B_002, martusiawp lubią tę wiadomość

bd3611ef89.png
    [*] Aniołek 8 tc
‹‹ 2004 2005 2006 2007 2008 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Progesteron - dlaczego jest tak ważny podczas starania o dziecko?

Progesteron to jeden z najważniejszych hormonów dla kobiecej płodności. Jaką rolę odgrywa podczas starania o dziecko, przy zapłodnieniu i we wczesnej ciąży? Jakie są normy i co się dzieje, kiedy stężenie progesteronu jest za niskie? Jak wygląda leczenie luteiną dopochwową i doustną? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niedobór kwasu foliowego - zaskakujące wyniki badań

Niemalże każda kobieta starająca się o dziecko ma świadomość, że podczas starań oraz w czasie ciąży powinna suplementować kwas foliowy. Jednak najnowsze doniesienia lekarzy wskazują na duże problemy z jego przyswajalnością. Co to oznacza? Niedobór kwasu foliowego - jakie mogą być tego skutki? Nawet pomimo zażywania kwasu foliowego, kobiety w dalszym ciągu mogą być narażone na ryzyko chorób/powikłań związanych z jego niedoborami. Jak temu zaradzić? Przeczytaj najnowsze doniesienia i zalecenia ginekologów.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Czego nie jeść  w ciąży - 7 produktów zabronionych

Ciąża to okres wzrostu apetytu i wielu zachcianek kulinarnych. Czy oznacza to zatem, że możesz pozwolić sobie na wszystko i jeść do woli? Niestety nie. Zapoznaj się czego nie jeść w ciąży, aby zachować bezpieczeństwo dla rozwijającego się płodu. 

CZYTAJ WIĘCEJ