X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe maluszki 2019
Odpowiedz

Kwietniowe maluszki 2019

Oceń ten wątek:
  • Kasiulka90 Autorytet

Wysłany: 2 marca 2019, 11:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O rany, Kiwona, próbowałaś kotkę od razu schłodzić? Szkoda biduchny, ale jeśli się normalnie zachowuje to chyba jest ok?

Ponoć emotki z telefonu działają!!! 😄😇😍😜

Fasolka77 lubi tę wiadomość

mhsvcbxmf17updrl.png
  • Daffi Autorytet

Wysłany: 2 marca 2019, 11:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    udalo mi sie jakos zrobic zdjęcie oka;p
    to wyglada tak
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/e2d4b7de12e8.jpg
    i gdyby nie bylo z tak pod spodem pewnie mniej by draznilo. wczoraj bylo wieksze rozowe a dzis jest takie bialawe...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 marca 2019, 11:26

b2ujp2.png

30.04.2019 (41+2) Filipek 10 pkt. Apgar, CC
  • Kasiulka90 Autorytet

Wysłany: 2 marca 2019, 11:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Daffi, po opisach tak właśnie mi się wydawało, że o to chodzi. Małe, białe wkurzające coś na linii łez (tam, gdzie się maluje kredką - zagęszcza rzęsy). Miałam to kilka razy w życiu, więc znam Twój ból 😖 To samo mija po 2-3 dniach, za chwilę o tym zapomnisz 😚

Daffi lubi tę wiadomość

mhsvcbxmf17updrl.png
  • nick nieaktualny

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karmelllka90 wrote:
    Kasiu a jak ty się czujesz? Bo u ciebie szyjka już długo miękka i skrócona prawda? Super się trzymacie z Jaśminką, a wyciszasz jeszcze skurcze czy już nie?
    Ja z dnia na dzień czuje, że ten porod się zbliża. Bo ja czułam się ogólnie świetnie cała ciążę po za psychiką. No ale właśnie sprzątalam łazienkę i już ciężko się no szybko schylić albo ubieram skarpetki i mi brzuch przeszkadza. No u mnie szyjka już była krótka, skurcze są ale w sumie cały czas tak samo nie nasilają się. Dzisiaj troszkę mi nogi spuchły.Brzuch nisko, mała gila dosłownie po pipce :) ale niby tak ma być. Wydzielina się że mnie dosłownie leje, a jak oglądam moje krocze w lusterku to mam wrażenie że rośnie mi penis :). Ale są plusy, mega wolno odrostają włosy. Depilowalam się w poniedzialek i wczoraj obaczjaka lustrem jak sytacja patrze a tam prawie nic nie ma. Jakby jeden dzień minął. Bo a w środę mam wizytę i myślę, że też nie urodze jeszcze i do tego 38 tyg sobie przejdę nie lekkim już krokiem :)

Fasolka77 lubi tę wiadomość

• malutka_mycha Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kiwona lubię za pierwszą część posta ale jak przeczytałam o kocie to serce mi zmarło. Całe szczęście że nic jej nie jest. Wywal ta patelnie w cholere bo się jeszcze komuś krzywda stanie.
    Fajnie że się dogadaliscie :) i że jednak wyszłaś na spotkanie :) najważniejsze to później na zimno przeanalizować cała sytuację i wyciągnąć wnioski. A niektórzy nie potrafią się przyznać że też mogli coś zawinic, zmienić itd. :)

Kiwona lubi tę wiadomość

f1d9680377.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 marca 2019, 11:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula 90 wrote:
    Aga - jasne :)

Fasolka, Karmelka - dlaczego nie będziecie swoich dzieci myć codziennie? Ja sobie nie wyobrażam nie umyć dziecka dokładnie każdego dnia. Przecież siedzi w tych sikach i kupach, nie wystarczy przetrzeć chusteczką czy gazikiem. Dodatkowo dzieci też się pocą. U nas jak siostra była mała to był to taki rytuał. Ona bardzo się rozluźniała też w wodzie. Ja uwielbiam się myć i nie wyobrażam sobie tego dziecku zabierać. Tym bardziej, że mamy teraz te środki delikatne i nie szkodzą dzieciom. Ale może ja o czymś nie wiem? Jakie macie argumenty?

Powiedzcie mi jeszcze co to było to co miało nam "niby" ułatwiać poród:
    - herbata z liści malin
    - olej z wiesiołka
    - masaż krocza i ćwiczenia kegla
    Coś Wam jeszcze przychodzi do głowy?
    Chodzenie po schodach i dużo seksu. Ponoć seks najlepszy :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 2 marca 2019, 11:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula myc dziecko bede. Podstawowa higiena przede wszystkim. Po każdej kupce dupka będzie myta nie przecierana. Nie wyobrażam sobie inaczej. Nie widzę potrzeby kapania dziecka dzień w dzień. I wszystkie mądre głowy mówią mi to samo. Od położnych po fizjoterapeutow itd. także uważam że to dobra droga. Moje siostry kąpały swoje pierwsze dzieci codziennie a drugie dzieci wychowywane na wzór dzieci w UK i w DE już nie kąpane codziennie ani nie miały żadnego problemu z rutyna. Poza tym tak jak nam doula mająca 4 dzieci powiedziała rutyna to tylko nasza wyobraźnia noworodkow się nie da dostosować do rutyny to one dostosowują nas do siebie ;).
    Paula twoja siostrę kąpiel relaksowała moja sisotrzenica wkładana do wanienki darła się jakby ją ze skóry obdzierali a siostra jak maniak codziennie ja kapała bo wszyscy tak robią. Moja prZyjaciolka kąpie córeczkę tylko 2 razy w tygodniu młoda też się drze. Jak poparzona jak ja myje na przewijaku nawet nie zakwili. Nie dla każdego dziecka kąpiel to relaks.
    Poza tym jesteśmy młodymi rodzicami którzy nie zamierzają wracać do domu codziennie na 19 bo kąpiel i już trzeba siedzieć w domu. My na osiedlu mamy ogródki często grillujemy z sąsiadami oni też mają małe dzieci i nie kapia codziennie. Podoba mi się to i co bardzo ważne po co naruszać dziecku jego naturalna warstwę hydrolipidową. Co najmocniej wysusza skórę? Woda...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 marca 2019, 11:38

Misiabella lubi tę wiadomość

• Daffi Autorytet

Wysłany: 2 marca 2019, 11:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kiwona biedna Grazka. dobrze ze sie jej nic nie stalo powaznego ale uwazaj bo tam gdzie poelcialo na nią moze futerko zejsc.
    ja bylam gowniara wiecie co zrobilam?
    skonczyl sie gaz w butli jeszcze mikrofalowki nie mielismy i chialam sobie zrobic kawe... wiec co wymyslilam? no mialam grzalke na prad.. wlalam wode do metalowgo garnuszka grzalke do srodka i gotuje wode ale wyszlam z kuchni. nic by sie nie stalo ale ja zamiast garnuszek wstawic do komory w zlewie to postawilam na blacie... i piesek szczeniak zainteresowal sie kablem pociagnal i ten kubek wylal sie na niego... ja go szybko do lazienki i pod woda chlodna studzilam miejsce gdzie sie poparzyl a byl to srodek glowki.. nie piszczal nawet ale plakalam z nim. jak go doprowadzilam do porzadku poszlam do kuchni a tam sie juz jaralo bo na podłodze gumoleum i ta grzalka grzala to i sie wszystko roztopilo i kleilo do tej grzalki.
    pieskowi siersc z glowy zeszla.. smarowalam mu masciami i pozniej zaczelo odrastac.. zadnych blizn nie mial ale moja lekkomyslnosc doprowadzila do wypadku w ktorym ucierpial biedny szczeniak.

b2ujp2.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 2 marca 2019, 11:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karmelllka90 wrote:
    Paula myc dziecko bede. Podstawowa higiena przede wszystkim. Po każdej kulce dupka będzie myta nie przecierana. Nie wyobrażam sobie inaczej. Nie widzę potrzeby kapania dziecka dzień w dzień. I wszystkie mądre głowy mówią mi to samo. Od położnych po fizjoterapeutow itd. także uważam że to dobra droga. Moje siostry kąpały swoje pierwsze dzieci codziennie a drugie dzieci wychowywane na wzór dzieci w UK i w DE już nie kąpane codziennie ani nie miały żadnego problemu z rutyna. Poza tym tak jak nam doula mająca 4 dzieci powiedziała rutyna to tylko nasza wyobraźnia noworodkow się nie da dostosować do rutyny to one dostosowują nas do siebie ;).
    Paula twoja siostrę kąpiel relaksowała moja sisotrzenica wkładana do wanienki darła się jakby ją ze skóry obdzierali a siostra jak maniak codziennie ja kapała bo wszyscy tak robią. Moja prZyjaciolka kąpie córeczkę tylko 2 razy w tygodniu młoda też się drze. Jak poparzona jak ja myje na przewijaku nawet nie zakwili. Nie dla każdego dziecka kąpiel to relaks.
    Poza tym jesteśmy młodymi rodzicami którzy nie zamierzają wracać do domu codziennie na 19 bo kąpiel i już trzeba siedzieć w domu. My na osiedlu mamy ogródki często grillujemy z sąsiadami oni też mają małe dzieci i nie kapia codziennie. Podoba mi się to i co bardzo ważne po co naruszać dziecku jego naturalna warstwę hydrolipidową. Co najmocniej wysusza skórę? Woda...
    Wiaodmo, że każda będzie robić po swojemu. I też zależy od dziecka bo jak będzie duzo ulewac to się kąpie częściej bo capi.Ale tak 2 razy w tyg jest zalecane. I jak najmniej tych płynów, szamponów. A na codzień sucha kąpiel. Czyli przemywanie wodą i wacikiem. Ale każdy musi tryb dostosować do siebie. Ważne tylko, żeby dziecko zaraz po urodzeniu było jak najdłużej w tej mazi bo ona ma właściwości ochronne i antybakteryjne. Nam położna mowila żeby dziecko kąpać dopiero ok 5 doby po porodzie.

Misiabella lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 2 marca 2019, 11:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasionek wrote:
    Ja z dnia na dzień czuje, że ten porod się zbliża. Bo ja czułam się ogólnie świetnie cała ciążę po za psychiką. No ale właśnie sprzątalam łazienkę i już ciężko się no szybko schylić albo ubieram skarpetki i mi brzuch przeszkadza. No u mnie szyjka już była krótka, skurcze są ale w sumie cały czas tak samo nie nasilają się. Dzisiaj troszkę mi nogi spuchły.Brzuch nisko, mała gila dosłownie po pipce :) ale niby tak ma być. Wydzielina się że mnie dosłownie leje, a jak oglądam moje krocze w lusterku to mam wrażenie że rośnie mi penis :). Ale są plusy, mega wolno odrostają włosy. Depilowalam się w poniedzialek i wczoraj obaczjaka lustrem jak sytacja patrze a tam prawie nic nie ma. Jakby jeden dzień minął. Bo a w środę mam wizytę i myślę, że też nie urodze jeszcze i do tego 38 tyg sobie przejdę nie lekkim już krokiem :)
    Hahaha penis??? Ale jak to?

Wysłany: 2 marca 2019, 11:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też słyszałam że nie jest konieczne codzienne kapanie właśnie ze względu na właściwości wysuszajace wody. Ale jeszcze nie wiem jak sama do tego podejdę. Chyba spróbuję na dwa sposoby i zobaczę co się bardziej sprawdza.

f1d9680377.png
  • Karollinax26 Autorytet

Wysłany: 2 marca 2019, 11:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie się też wydaje, że nie ma potrzeby kąpania dziecka codziennie, co drugi dzień wystarczy. A codziennie oczywiście przemywanie wodą i wacikiem okolic pachwin, pach.

syy2roeqbhtk0nxh.png
  • Daffi Autorytet

Wysłany: 2 marca 2019, 11:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja kąpalam Julie codziennie i teraz tez zamierzam codziennie kąpac Filipa.
    Kazda z nas zrobi co uwaza za sluszne.

Karollinax26, Karmelllka90, Fasolka77, espoir, Lolka30 lubią tę wiadomość

b2ujp2.png

Wysłany: 2 marca 2019, 11:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Łaski ale mi się nic nie chce, wyjątkowo. Zjadłam śniadanie, pije kawę i to jest chyba szczyt moich możliwości dzisiaj. A jestem sama w domu i muszę tu ogarnąć. Niech mnie któraś w dupe na rozruch kopnie 😜

f1d9680377.png
  • Karollinax26 Autorytet

Wysłany: 2 marca 2019, 11:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kiwona, biedna kicia. Współczuje Wam wspólnego stresu, dobrze że się nic nie stało poważnego!

syy2roeqbhtk0nxh.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 marca 2019, 11:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasionek wrote:
    Wiaodmo, że każda będzie robić po swojemu. I też zależy od dziecka bo jak będzie duzo ulewac to się kąpie częściej bo capi.Ale tak 2 razy w tyg jest zalecane. I jak najmniej tych płynów, szamponów. A na codzień sucha kąpiel. Czyli przemywanie wodą i wacikiem. Ale każdy musi tryb dostosować do siebie. Ważne tylko, żeby dziecko zaraz po urodzeniu było jak najdłużej w tej mazi bo ona ma właściwości ochronne i antybakteryjne. Nam położna mowila żeby dziecko kąpać dopiero ok 5 doby po porodzie.
    U nas pierwsza kąpiel będzie po odpadnięciu pępka. I nie obchodzi mnie czy ktos powie że śmierdzi... Nie powie bo nie będzie jej wąchał :) moja siostra w Niemczech miała zakaz kąpieli do odpadnięcia pępka mała nie śmierdziała. Moja mama wychowała 3 swoich dzieci 3 wnucząt i dopiero 4 wnuczka która nie była kąpana i pępek bym na sucho czyszczony powiedziała że goił się najlepiej. I to mi wystarczy.
    I tak jak Kasiu mówisz każda z nas dostosuje do siebie. Ja będę robiła tak, uważam że słusznie.

• ago91 Autorytet

Wysłany: 2 marca 2019, 11:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy jeżeli wcześniej czułam czkawkę małego w dole brzucha (był główka do dołu) a teraz czułam nad pępkiem to oznacza to że się przekręcil?

8599w1d3a8mup6qh.png
    ibm23e5elf55d37i.png
    6 maja 2019, 3300g 54cm 10/10pkt SN 40+4 <3
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 marca 2019, 11:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karmelllka90 wrote:
    Hahaha penis??? Ale jak to?
    No bo wzgorek łonowy jest taki wypchnięty od główki i odstaje a brzuch robi efekt brzucha piwnego jak u faceta.Jak patrzę w lustro to czuję się jak facet :)

Karmelllka90, Wiewióreczka lubią tę wiadomość

• Karollinax26 Autorytet

Wysłany: 2 marca 2019, 11:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    malutka_mycha wrote:
    Łaski ale mi się nic nie chce, wyjątkowo. Zjadłam śniadanie, pije kawę i to jest chyba szczyt moich możliwości dzisiaj. A jestem sama w domu i muszę tu ogarnąć. Niech mnie któraś w dupe na rozruch kopnie 😜

No co Ty :D odpoczywaj! Robota nie zając :D
    Łączę się z Tobą, też dziś mam taki dzień 😒

malutka_mycha lubi tę wiadomość

syy2roeqbhtk0nxh.png
  • Daffi Autorytet

Wysłany: 2 marca 2019, 11:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ago91 wrote:
    Czy jeżeli wcześniej czułam czkawkę małego w dole brzucha (był główka do dołu) a teraz czułam nad pępkiem to oznacza to że się przekręcil?
    niekonniecznie :) ja ta czkawke ostatnio czulam wlasnie na brzuchu.. az nagrywalam bo tak pieknie bylo widac.. jak czlowiek czka to tez nie tylko buzia a ccale cialo mu podskakuje.. i tak samo u maluszka. a jestem pewna ze fifi jest glowa do dou.. bo jak kreci mi w okolicach łona glowa to az mnie przeszywa.

ago91 lubi tę wiadomość

b2ujp2.png

‹‹ 2045 2046 2047 2048 2049 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak radzić sobie z trudnymi pytaniami, gdy cierpisz na niepłodność i masz problemy z zajściem w ciążę?

Tylko osoby, które doświadczyły przedłużających się starań o dziecko, wiedzą jak trudne mogą być pytania ze strony innych... "A Wy kiedy będziecie mieli dziecko?" jest jednym z najczęstszych. Jak odpowiadać na trudne pytania? Jak radzić sobie z emocjami podczas przedłużających się starań o dziecko? I dlaczego problemy z płodnością są tak trudnym emocjonalnie doświadczeniem? Przeczytaj artykuł doświadczonego psychologa - Justyny Kuczmierowskiej, która na codzień pracuje z parami borykającymi się z niepłodnością! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Objawy ciąży i testy ciążowe – co powinnaś wiedzieć?

Czy to nietypowe zachcianki, czy zmiany nastroju zwiastują nowy etap w Twoim życiu? Poznaj kluczowe objawy ciąży oraz najpopularniejsze testy ciążowe, które rozwieją Twoje wątpliwości i pozwolą odkryć, czy naprawdę zostaniesz mamą. Podajemy ważne informacje! Sprawdź!

CZYTAJ WIĘCEJ

Pierwsze objawy ciąży – czyli po czym poznać że jesteś w ciąży jeszcze przed wykonaniem testu ciążowego?

„Po czym poznać że jestem w ciąży?” - to pytanie zadaje sobie wiele kobiet, zarówno tych które starają się o dziecko jak i tych które podejrzewają, że być może zaszły w ciążę. Odpowiedź nie jest łatwa i jednoznaczna. 

CZYTAJ WIĘCEJ