Kwietniowe maluszki 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
Kasionek wrote:Wiaodmo, że każda będzie robić po swojemu. I też zależy od dziecka bo jak będzie duzo ulewac to się kąpie częściej bo capi.Ale tak 2 razy w tyg jest zalecane. I jak najmniej tych płynów, szamponów. A na codzień sucha kąpiel. Czyli przemywanie wodą i wacikiem. Ale każdy musi tryb dostosować do siebie. Ważne tylko, żeby dziecko zaraz po urodzeniu było jak najdłużej w tej mazi bo ona ma właściwości ochronne i antybakteryjne. Nam położna mowila żeby dziecko kąpać dopiero ok 5 doby po porodzie.
TAK! U nas kąpią dzieci w szpitalu o 21... ja też sobie nie będę życzyła w pierwszej dobie.. najwyżej przed samym wypisem ale się jeszcze nad tym zastanawiamFasolka77
-
nick nieaktualnyCo do diety - nam położna mówiła, że na początku trzeba uważać, ale nie ze względu na dziecko tylko na nasze jelita, które będą sobie spokojnie się zsuwać na dół przez kilka dni lub tygodni (zależy od osoby). Jeśli będziemy jeść rzeczy ciężkostrawne i wzdymające to po pierwsze ten proces może być dłuższy i bolesny a po drugie może zrobić się skręt jelit.
Co do kąpieli - nam położna mówiła, że codzienna kąpiel jest zalecana ze względu na higienę i komfort maluszka. W przypadku przesuszenia nie zmniejsza się częstotliwości tylko używa odpowiednie kosmetyki. Podobnie nie używa się przegotowanej wody do mycia pupy tylko zwykłą wodociągową, twardą wodę (a z tą wodą dziecko ma kontakt kilka (naście) razy dziennie). Kąpiel nie powinna trwać na początku dłużej niż 2-3 minuty.
U mnie w szpitalu nie kąpią niemowląt. Pierwsza kąpiel po powrocie do domu.Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 marca 2019, 12:33
martusiawp lubi tę wiadomość
-
malutka_mycha wrote:Stresant śliczny gest, a mówią że faceci nie mają empatii
widać że syn wrażliwy i uczuciowy, super
ile ma lat? Bo czegoś takiego to po młodszym dziecku bym się spodziewała ale piszesz ze nastolatek
Ma 12 lat ....pisalam juz kiedys na forum ze ma zespol Aspergera i jest troche inny niz przecietne dzieci w jego wieku...ale tak pozatym to wszystko z nim ok......trzeba poprostu rozumiec jego myslenie i zaakceptowac -
nick nieaktualny
-
malutka_mycha wrote:Daffi super te filmiki, a jaki długi wierszyk zapamiętał! Zdolna dziewczyna. Starsze dzieci krótszych się nie potrafią nauczyć
Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 marca 2019, 12:41
-
ja z pierwszą kąpielą zawsze czekałam kilka dni, ale potem codziennie
po prostu płynów używałam co 2-3 dni. jak ja mam brudne ręce, to widzę różnicę między umyciem, a przetarciem chusteczką czy wacikiem, więc tak samo z kąpielą jest według mnie. ale to tylko moje zdanie, ważne, żeby każdy robił jak chce przecież
Paula 90, martusiawp lubią tę wiadomość
💛 12/2015 🧒
🧡 09/2017 🧒
❤️ 05/2019 🧒
💙 06/2021 🧒
🩵 12/2022 🧒
🩷 10/2024 👧 -
Ja pierwsza kąpiel po ok 5 dniach a potem co 2 dni aż zrobiły się upały i nie było opcji nie kapać codziennie. Ja kapłan w oliwi z oliwek teraz położna poleciła troszkę oleju migladowego do wody.
Dziewczyny ja się dziś czuje jakSLON!!!! I młody kopie jakoś w kręgosłup ze aż mnie jakieś nerwobóle łapią...
-
Znam przypadek gdzie dziecko było kąpane codziennie i jego skóra stała się szorstka i zaczęła wysuszać. Żadne płyny, emolienty nie pomagały. Dopiero kiedy rodzice zaprzestali codziennej kąpieli i zaczęli to robić co 2-3 dni, skóra dziecka była w lepszej kondycji i znacznie się poprawiła.
Każdy ma swoją teorię i każdy będzie postępował zgodnie ze swoim tokiem myśleniaMisiabella lubi tę wiadomość
-
stresant wrote:Ma 12 lat ....pisalam juz kiedys na forum ze ma zespol Aspergera i jest troche inny niz przecietne dzieci w jego wieku...ale tak pozatym to wszystko z nim ok......trzeba poprostu rozumiec jego myslenie i zaakceptowac
bliski mi temat bo z takimi dziećmi też pracuje
to może też stąd ta większa wrażliwość
stresant lubi tę wiadomość
-
Dziewczyny, z kąpielą życie samo zweryfikuje. Ja się wypowiem jako posiadaczka skrajnie suchej skóry i AZS, które często spotyka małe dzieci - najlepsi dermatolodzy zakazują w takich przypadkach częstych kąpieli, tak jak pisała Anete - krótki prysznic i to tych newralgicznych miejsc. Olejki nie zastąpią naturalnej warstwy hydrolipidowej, próbowałam wszystkich dostępnych na rynk (najlepsze dla mnie jest Oilatum). Skóra goiła mi się dopiero wtedy, gdy myłam paszki, dupkę itp a reszty nie namaczałam. O spoceniu się w moim przypadku nie ma mowy, mogę biegać w upale a skóra sucha na wiór, bez kropli potu. AZS zniknęło w wieku 20 lat, ale skórę suchą mam nadal.
Ale to wszystko zależy od egzemplarza. Trafi się taki sucharek i alergik, to krótkie kąpiele co 2-3 dni z olejkiem i później koniecznie dobry balsam.
Trafi się piękna zdrowa skórka to można kąpać codziennie i długo - wg fizjoterapeuty Zawitkowskiego kąpiel rewelacyjnie działa na rozwój dziecka, mnóstwo bodźców itd. Oczywiście jeśli są to pozytywne bodźceFasolka77, Misiabella, Martusiazabka, estrella, martusiawp lubią tę wiadomość
-
Daffi wrote:ale zwrocilas uwage jak ona sie rusza jak go mowi? i zostalo jej to do dzis.. ona jak cos spiewa recytuje nie umie stanac prosto i sie nie ruszac.. jej nogi rece i glowa caly czas chodza.
-
Dlatego właśnie trzeba być elastycznym. Wybieramy jakiś sposób ale później w razie konieczności trzeba będzie zweryfikować. Jak Karmelka zobaczy że dziecko się za bardzo poci to wiadomo że będzie częściej kąpać a jak Paula np będzie miała dziecko z problematyczne skóra na którą żadne olejki i balsamy nie będą działać to też będzie szukać najlepszego wyjścia
Ciekawe ile nam z tych naszych planów uda się zrealizowaćnie tylko odnośnie kapieli ale wszystkich czynności
Wiewióreczka, Daffi, Paula 90, Karmelllka90, Martusiazabka, estrella, martusiawp lubią tę wiadomość
-
malutka_mycha wrote:Dlatego właśnie trzeba być elastycznym. Wybieramy jakiś sposób ale później w razie konieczności trzeba będzie zweryfikować. Jak Karmelka zobaczy że dziecko się za bardzo poci to wiadomo że będzie częściej kąpać a jak Paula np będzie miała dziecko z problematyczne skóra na którą żadne olejki i balsamy nie będą działać to też będzie szukać najlepszego wyjścia
Ciekawe ile nam z tych naszych planów uda się zrealizowaćnie tylko odnośnie kapieli ale wszystkich czynności
Nie trzymać się za wszelką cenę planu, bo wyjdzie z tego katastrofa.
malutka_mycha, Daffi, Anete, estrella, martusiawp lubią tę wiadomość
-
ja tam ciągle się trzymam myśli, że do 3 razy sztuka i w końcu trafie na śpiące w nocy dziecko
Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 marca 2019, 13:05
Wiewióreczka, malutka_mycha, Tunia76, Fasolka77, Martusiazabka, martusiawp lubią tę wiadomość
💛 12/2015 🧒
🧡 09/2017 🧒
❤️ 05/2019 🧒
💙 06/2021 🧒
🩵 12/2022 🧒
🩷 10/2024 👧 -
nick nieaktualnyCo do planu przy dziecku.
Ostatnio czytałam fajne słowa o macierzyństwie. Że zaczyna się od spóźnionego okresu i już nigdy nigdzie nie będziesz na czas.
To właśnie mówi wszystko o planowaniu przy dziecku 😂espoir, malutka_mycha, Wiewióreczka, Fasolka77, martusiawp lubią tę wiadomość
-
Wiewióreczka wrote:Dziewczyny, z kąpielą życie samo zweryfikuje. Ja się wypowiem jako posiadaczka skrajnie suchej skóry i AZS, które często spotyka małe dzieci - najlepsi dermatolodzy zakazują w takich przypadkach częstych kąpieli, tak jak pisała Anete - krótki prysznic i to tych newralgicznych miejsc. Olejki nie zastąpią naturalnej warstwy hydrolipidowej, próbowałam wszystkich dostępnych na rynk (najlepsze dla mnie jest Oilatum). Skóra goiła mi się dopiero wtedy, gdy myłam paszki, dupkę itp a reszty nie namaczałam. O spoceniu się w moim przypadku nie ma mowy, mogę biegać w upale a skóra sucha na wiór, bez kropli potu. AZS zniknęło w wieku 20 lat, ale skórę suchą mam nadal.
Ale to wszystko zależy od egzemplarza. Trafi się taki sucharek i alergik, to krótkie kąpiele co 2-3 dni z olejkiem i później koniecznie dobry balsam.
Trafi się piękna zdrowa skórka to można kąpać codziennie i długo - wg fizjoterapeuty Zawitkowskiego kąpiel rewelacyjnie działa na rozwój dziecka, mnóstwo bodźców itd. Oczywiście jeśli są to pozytywne bodźce
Przybijam piątkę! Też mam AZS i u mnie też ustąpiło jakoś w liceum. Ile ja się nabiegałam po dermatologach zaczym mnie zdiagnozowali... -
Anete wrote:Przybijam piątkę! Też mam AZS i u mnie też ustąpiło jakoś w liceum. Ile ja się nabiegałam po dermatologach zaczym mnie zdiagnozowali...
-
nick nieaktualnyMoje dziecko dzisiaj ma już 3 raz czkawkę
Dziewczyny chciałam się przekręcić ból spojenia był tak mocny do twego za żadne skarby nie byłam w stanie podnieść tyłka w górę, wpadłam w jakiś napad płaczu aż się zanosiłam ... Mąż myślałam że pomaga ale jego gadka powodowała że płakałam jeszcze mocniej... Teraz chce mnie podnosić za każdym razem a ja wkurzona się pytam czy rzuci pracę i będzie mnie do porodu tak podnosił? I znowu nerwy mam...dzisiaj nie mój dzień. Teraz wysłałam go po chińczyka