X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe maluszki 2019
Odpowiedz

Kwietniowe maluszki 2019

Oceń ten wątek:
  • Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 2 marca 2019, 12:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasionek wrote:
    Wiaodmo, że każda będzie robić po swojemu. I też zależy od dziecka bo jak będzie duzo ulewac to się kąpie częściej bo capi.Ale tak 2 razy w tyg jest zalecane. I jak najmniej tych płynów, szamponów. A na codzień sucha kąpiel. Czyli przemywanie wodą i wacikiem. Ale każdy musi tryb dostosować do siebie. Ważne tylko, żeby dziecko zaraz po urodzeniu było jak najdłużej w tej mazi bo ona ma właściwości ochronne i antybakteryjne. Nam położna mowila żeby dziecko kąpać dopiero ok 5 doby po porodzie.

TAK! U nas kąpią dzieci w szpitalu o 21... ja też sobie nie będę życzyła w pierwszej dobie.. najwyżej przed samym wypisem ale się jeszcze nad tym zastanawiam

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
  • malutka_mycha Autorytet

Wysłany: 2 marca 2019, 12:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Daffi super te filmiki, a jaki długi wierszyk zapamiętał! Zdolna dziewczyna. Starsze dzieci krótszych się nie potrafią nauczyć :)

Daffi lubi tę wiadomość

f1d9680377.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 marca 2019, 12:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do diety - nam położna mówiła, że na początku trzeba uważać, ale nie ze względu na dziecko tylko na nasze jelita, które będą sobie spokojnie się zsuwać na dół przez kilka dni lub tygodni (zależy od osoby). Jeśli będziemy jeść rzeczy ciężkostrawne i wzdymające to po pierwsze ten proces może być dłuższy i bolesny a po drugie może zrobić się skręt jelit.

Co do kąpieli - nam położna mówiła, że codzienna kąpiel jest zalecana ze względu na higienę i komfort maluszka. W przypadku przesuszenia nie zmniejsza się częstotliwości tylko używa odpowiednie kosmetyki. Podobnie nie używa się przegotowanej wody do mycia pupy tylko zwykłą wodociągową, twardą wodę (a z tą wodą dziecko ma kontakt kilka (naście) razy dziennie). Kąpiel nie powinna trwać na początku dłużej niż 2-3 minuty.

U mnie w szpitalu nie kąpią niemowląt. Pierwsza kąpiel po powrocie do domu.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 marca 2019, 12:33

martusiawp lubi tę wiadomość

• stresant Autorytet

Wysłany: 2 marca 2019, 12:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    malutka_mycha wrote:
    Stresant śliczny gest, a mówią że faceci nie mają empatii :) widać że syn wrażliwy i uczuciowy, super :) ile ma lat? Bo czegoś takiego to po młodszym dziecku bym się spodziewała ale piszesz ze nastolatek

Ma 12 lat ....pisalam juz kiedys na forum ze ma zespol Aspergera i jest troche inny niz przecietne dzieci w jego wieku...ale tak pozatym to wszystko z nim ok......trzeba poprostu rozumiec jego myslenie i zaakceptowac

• nick nieaktualny

Wysłany: 2 marca 2019, 12:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fassolka wiesz że w Łodzi masz fajny sklep z wyprawka ? Napiki ul. Rumuńska 24

Fasolka77 lubi tę wiadomość

• Daffi Autorytet

Wysłany: 2 marca 2019, 12:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    malutka_mycha wrote:
    Daffi super te filmiki, a jaki długi wierszyk zapamiętał! Zdolna dziewczyna. Starsze dzieci krótszych się nie potrafią nauczyć :)
    ale zwrocilas uwage jak ona sie rusza jak go mowi? i zostalo jej to do dzis.. ona jak cos spiewa recytuje nie umie stanac prosto i sie nie ruszac.. jej nogi rece i glowa caly czas chodza.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 marca 2019, 12:41

b2ujp2.png

30.04.2019 (41+2) Filipek 10 pkt. Apgar, CC
  • espoir Autorytet

Wysłany: 2 marca 2019, 12:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja z pierwszą kąpielą zawsze czekałam kilka dni, ale potem codziennie :) po prostu płynów używałam co 2-3 dni. jak ja mam brudne ręce, to widzę różnicę między umyciem, a przetarciem chusteczką czy wacikiem, więc tak samo z kąpielą jest według mnie. ale to tylko moje zdanie, ważne, żeby każdy robił jak chce przecież :)

Paula 90, martusiawp lubią tę wiadomość

💛 12/2015 🧒
    🧡 09/2017 🧒
    ❤️ 05/2019 🧒
    💙 06/2021 🧒
    🩵 12/2022 🧒
    🩷 10/2024 👧
  • Aga2606 Autorytet

Wysłany: 2 marca 2019, 12:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja pierwsza kąpiel po ok 5 dniach a potem co 2 dni aż zrobiły się upały i nie było opcji nie kapać codziennie. Ja kapłan w oliwi z oliwek teraz położna poleciła troszkę oleju migladowego do wody.

Dziewczyny ja się dziś czuje jakSLON!!!! I młody kopie jakoś w kręgosłup ze aż mnie jakieś nerwobóle łapią...

relgepoklmz2enzg.png
    zem3epokdku6r9s8.png
  • Karollinax26 Autorytet

Wysłany: 2 marca 2019, 12:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Znam przypadek gdzie dziecko było kąpane codziennie i jego skóra stała się szorstka i zaczęła wysuszać. Żadne płyny, emolienty nie pomagały. Dopiero kiedy rodzice zaprzestali codziennej kąpieli i zaczęli to robić co 2-3 dni, skóra dziecka była w lepszej kondycji i znacznie się poprawiła.

Każdy ma swoją teorię i każdy będzie postępował zgodnie ze swoim tokiem myślenia :)

Misiabella lubi tę wiadomość

syy2roeqbhtk0nxh.png

Wysłany: 2 marca 2019, 12:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    stresant wrote:
    Ma 12 lat ....pisalam juz kiedys na forum ze ma zespol Aspergera i jest troche inny niz przecietne dzieci w jego wieku...ale tak pozatym to wszystko z nim ok......trzeba poprostu rozumiec jego myslenie i zaakceptowac
    AA, wybacz, zapomniałam. Teraz pamiętam :) bliski mi temat bo z takimi dziećmi też pracuje :) to może też stąd ta większa wrażliwość :)

stresant lubi tę wiadomość

f1d9680377.png
  • Wiewióreczka Autorytet

Wysłany: 2 marca 2019, 12:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, z kąpielą życie samo zweryfikuje. Ja się wypowiem jako posiadaczka skrajnie suchej skóry i AZS, które często spotyka małe dzieci - najlepsi dermatolodzy zakazują w takich przypadkach częstych kąpieli, tak jak pisała Anete - krótki prysznic i to tych newralgicznych miejsc. Olejki nie zastąpią naturalnej warstwy hydrolipidowej, próbowałam wszystkich dostępnych na rynk (najlepsze dla mnie jest Oilatum). Skóra goiła mi się dopiero wtedy, gdy myłam paszki, dupkę itp a reszty nie namaczałam. O spoceniu się w moim przypadku nie ma mowy, mogę biegać w upale a skóra sucha na wiór, bez kropli potu. AZS zniknęło w wieku 20 lat, ale skórę suchą mam nadal.
    Ale to wszystko zależy od egzemplarza. Trafi się taki sucharek i alergik, to krótkie kąpiele co 2-3 dni z olejkiem i później koniecznie dobry balsam.
    Trafi się piękna zdrowa skórka to można kąpać codziennie i długo - wg fizjoterapeuty Zawitkowskiego kąpiel rewelacyjnie działa na rozwój dziecka, mnóstwo bodźców itd. Oczywiście jeśli są to pozytywne bodźce :)

Fasolka77, Misiabella, Martusiazabka, estrella, martusiawp lubią tę wiadomość

bd3611ef89.png
    [*] Aniołek 8 tc

Wysłany: 2 marca 2019, 12:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Daffi wrote:
    ale zwrocilas uwage jak ona sie rusza jak go mowi? i zostalo jej to do dzis.. ona jak cos spiewa recytuje nie umie stanac prosto i sie nie ruszac.. jej nogi rece i glowa caly czas chodza.
    W tym wieku większość dzieci w ten sposób występuje, mało które ma tyle samodyscypliny żeby stać w miarę bez ruchu. Ale nie wiedziałam że to może im tak zostać. Żywe sreberko :)

f1d9680377.png

Wysłany: 2 marca 2019, 12:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dlatego właśnie trzeba być elastycznym. Wybieramy jakiś sposób ale później w razie konieczności trzeba będzie zweryfikować. Jak Karmelka zobaczy że dziecko się za bardzo poci to wiadomo że będzie częściej kąpać a jak Paula np będzie miała dziecko z problematyczne skóra na którą żadne olejki i balsamy nie będą działać to też będzie szukać najlepszego wyjścia :)
    Ciekawe ile nam z tych naszych planów uda się zrealizować :) nie tylko odnośnie kapieli ale wszystkich czynności :)

Wiewióreczka, Daffi, Paula 90, Karmelllka90, Martusiazabka, estrella, martusiawp lubią tę wiadomość

f1d9680377.png
  • Daffi Autorytet

Wysłany: 2 marca 2019, 12:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja tam o niczym nie marze byleby miec pokarm i dziecko anioła w nocy :p
    hahaha

Karollinax26, Wiewióreczka, malutka_mycha, Tunia76, Fasolka77, Martusiazabka, martusiawp lubią tę wiadomość

b2ujp2.png

30.04.2019 (41+2) Filipek 10 pkt. Apgar, CC
  • Wiewióreczka Autorytet

Wysłany: 2 marca 2019, 12:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    malutka_mycha wrote:
    Dlatego właśnie trzeba być elastycznym. Wybieramy jakiś sposób ale później w razie konieczności trzeba będzie zweryfikować. Jak Karmelka zobaczy że dziecko się za bardzo poci to wiadomo że będzie częściej kąpać a jak Paula np będzie miała dziecko z problematyczne skóra na którą żadne olejki i balsamy nie będą działać to też będzie szukać najlepszego wyjścia :)
    Ciekawe ile nam z tych naszych planów uda się zrealizować :) nie tylko odnośnie kapieli ale wszystkich czynności :)
    Otóż to - mi położna mówiła, że najważniejsze przy noworodku jest bycie elastycznym :) Nie trzymać się za wszelką cenę planu, bo wyjdzie z tego katastrofa.

malutka_mycha, Daffi, Anete, estrella, martusiawp lubią tę wiadomość

bd3611ef89.png
    [*] Aniołek 8 tc
  • espoir Autorytet

Wysłany: 2 marca 2019, 13:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja tam ciągle się trzymam myśli, że do 3 razy sztuka i w końcu trafie na śpiące w nocy dziecko :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 marca 2019, 13:05

Wiewióreczka, malutka_mycha, Tunia76, Fasolka77, Martusiazabka, martusiawp lubią tę wiadomość

💛 12/2015 🧒
    🧡 09/2017 🧒
    ❤️ 05/2019 🧒
    💙 06/2021 🧒
    🩵 12/2022 🧒
    🩷 10/2024 👧
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 marca 2019, 13:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do planu przy dziecku.

Ostatnio czytałam fajne słowa o macierzyństwie. Że zaczyna się od spóźnionego okresu i już nigdy nigdzie nie będziesz na czas.

To właśnie mówi wszystko o planowaniu przy dziecku 😂

espoir, malutka_mycha, Wiewióreczka, Fasolka77, martusiawp lubią tę wiadomość

• Anete Autorytet

Wysłany: 2 marca 2019, 13:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiewióreczka wrote:
    Dziewczyny, z kąpielą życie samo zweryfikuje. Ja się wypowiem jako posiadaczka skrajnie suchej skóry i AZS, które często spotyka małe dzieci - najlepsi dermatolodzy zakazują w takich przypadkach częstych kąpieli, tak jak pisała Anete - krótki prysznic i to tych newralgicznych miejsc. Olejki nie zastąpią naturalnej warstwy hydrolipidowej, próbowałam wszystkich dostępnych na rynk (najlepsze dla mnie jest Oilatum). Skóra goiła mi się dopiero wtedy, gdy myłam paszki, dupkę itp a reszty nie namaczałam. O spoceniu się w moim przypadku nie ma mowy, mogę biegać w upale a skóra sucha na wiór, bez kropli potu. AZS zniknęło w wieku 20 lat, ale skórę suchą mam nadal.
    Ale to wszystko zależy od egzemplarza. Trafi się taki sucharek i alergik, to krótkie kąpiele co 2-3 dni z olejkiem i później koniecznie dobry balsam.
    Trafi się piękna zdrowa skórka to można kąpać codziennie i długo - wg fizjoterapeuty Zawitkowskiego kąpiel rewelacyjnie działa na rozwój dziecka, mnóstwo bodźców itd. Oczywiście jeśli są to pozytywne bodźce :)

Przybijam piątkę! Też mam AZS i u mnie też ustąpiło jakoś w liceum. Ile ja się nabiegałam po dermatologach zaczym mnie zdiagnozowali...

atdcj48aq9519a2w.png
  • Wiewióreczka Autorytet

Wysłany: 2 marca 2019, 13:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anete wrote:
    Przybijam piątkę! Też mam AZS i u mnie też ustąpiło jakoś w liceum. Ile ja się nabiegałam po dermatologach zaczym mnie zdiagnozowali...
    Ja tak samo...najgorsze jest to, że na to nic do końca nie jest skuteczne. Miałam ostrą wersję. Pomagały maści sterydowe i później takie immunosupresyjne typu Protopic, który kiedyś kosztował 200 zł za tubkę. Miałam też 3 wstrząsy anafilaktyczne. Martwi mnie, że jak 1 z rodziców ma AZS, to dziecko ma 40% szans na odziedziczenie...łykam probiotyki, żeby temu zapobiec, ale to tylko przypuszczenia medyczne, że to pomaga.

bd3611ef89.png
    [*] Aniołek 8 tc
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 marca 2019, 13:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moje dziecko dzisiaj ma już 3 raz czkawkę :/

Dziewczyny chciałam się przekręcić ból spojenia był tak mocny do twego za żadne skarby nie byłam w stanie podnieść tyłka w górę, wpadłam w jakiś napad płaczu aż się zanosiłam ... Mąż myślałam że pomaga ale jego gadka powodowała że płakałam jeszcze mocniej... Teraz chce mnie podnosić za każdym razem a ja wkurzona się pytam czy rzuci pracę i będzie mnie do porodu tak podnosił? I znowu nerwy mam...dzisiaj nie mój dzień. Teraz wysłałam go po chińczyka

‹‹ 2047 2048 2049 2050 2051 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Niepłodność a nietolerancja pokarmowa - czy istnieje związek?

Dlaczego coraz częściej przyszli rodzice nie mogą doczekać się upragnionego potomstwa? Czy nieodpowiedni styl odżywiania może przyczyniać się do powstawania zaburzeń płodności? Czy nietolerancja pokarmowa może wpływać na obniżenie płodności, a nawet powodować niepłodność? Jakie testy na nietolerancje pokarmowe warto wówczas wykonać?  

CZYTAJ WIĘCEJ

Gdzie rodzić - wybór szpitala do porodu

Poród to wyjątkowa chwila. Wraz ze zbliżającym się terminem porodu, wiele kobiet zastanawia się gdzie rodzić. Warto poświęcić trochę czasu na wybór szpitala, w którym chciałabyś aby przyszło na świat Twoje dziecko. Przeczytaj jak się do tego dobrze przygotować, czym się kierować przy wyborze szpitala i jakie informacje zebrać na temat wybranej placówki.   

CZYTAJ WIĘCEJ

10 najczęstszych obaw kobiet w ciąży, czyli czego boją się kobiety w ciąży

Lęk i różnego rodzaju obawy to naturalny towarzysz kobiety w ciąży. Czego boi się większość kobiet oczekujących dziecka? Bólu porodowego, urodzenia chorego dziecka, utraty atrakcyjności czy może zrujnowania życia seksualnego po porodzie? Czego obawiasz się Ty? Przeczytaj czy zasadne jest zamartwianie się i jak sobie radzić, aby nasze obawy nie sprawdziły się.

CZYTAJ WIĘCEJ