X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe maluszki 2019
Odpowiedz

Kwietniowe maluszki 2019

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 marca 2019, 11:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Poza tym my wszystko planujemy i chcemy a dziecko samo zadyduje w pewnym sensie ;)

Ja na dzisiaj też planowalam i chciałam a leżę bo się ruszyć nie mogę. A wstanie do toalety to dla mnie wysiłek jakby mnie łamali i składali na nowo. Na prawej nodze się nie oprę nie ma mowy :/

• nick nieaktualny

Wysłany: 2 marca 2019, 11:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ok, bo myślałam, że są jakieś doniesienia o których nie wiem na temat kąpieli :)
    Ja będę kąpać codziennie od pierwszego dnia w domu, w sumie nie znam nikogo kto by robił inaczej ;) Co środowisko to opinia :)

Argument o wodzie mnie nie przekonuje. Po to mamy te płyny/olejki zmiękczające wodę.

• nick nieaktualny

Wysłany: 2 marca 2019, 11:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasionek wrote:
    No bo wzgorek łonowy jest taki wypchnięty od główki i odstaje a brzuch robi efekt brzucha piwnego jak u faceta.Jak patrzę w lustro to czuję się jak facet :)
    To ja nie chcę myśleć jak będzie mnie boleć jak mała się wstawi w kanał aaaaa

• nick nieaktualny

Wysłany: 2 marca 2019, 11:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A co do przywołania akcji porodowej... Mam wrażenie że u mnie to kiedy ona będzie chciała to sama przyjdzie ;) ale na pewno sex sex sex sex sex - położna na SR powiedziala że nic tak krocza nie przygotuje jak sex i nic tak na szyjkę nie wpłynie jak sperma ;)
    Chciałabym spacery dołączyć plus schody ale czy z moim łonem to będzie realne? Tego nie wiem :(

Daffi, nick nieaktualny lubią tę wiadomość

• stresant Autorytet

Wysłany: 2 marca 2019, 11:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja tez z tych kapiacych codziennie :) a w upaly to syn 3 razy dziennie siedzial w wanienice :)
    ale to wszytsko zalezy jak sobie czlowiek pouklada ...i mysle ze ani jedni ani drudzy nie szkodza dziecku :)

a starszaki juz sie kapieli doczekac nie moga taka wieczorna atrakcja bedzie :)

wczoraj mnie tak syn zadziwil ze sie poplakalam ze szczescia :) on od zawsze kochal dzieci ...z rodziny obce obojetnie jakie ma do tego chlopak dryg umie zabawic rozesmiac itp.
    wczoraj na zajeciach praktycznych w szkole robili ramke z drewna....przyniosl do domu zadowolony......ja mu mowie super sprawa, zawsze mozesz dac babci na prezent (babcia cala szczescliwa ze reczna robota wnuczka a ja tez ze sie badziewia z domu pozbede)czesto jak cos w szkole namaluje albo zrobi to daje potem pod choinke czy na urodziny .......

mi na to nic nie powiedzial......za chwile przychodzi i mowi ze on sobie te ramke chce zostawic i zrobil ja specjalnie dla Franusia na jego zdjecie, zeby mogl sobie na biurku postawic :) :) lzy kapaly mi az na podloge :) jak moze taki nastolatek kochac malego czlowieczka ktorego nawet nie widzial jeszcze.......

malutka_mycha, nick nieaktualny, Kasiulka90, Lolka30, Fasolka77, nick nieaktualny, martusiawp lubią tę wiadomość

• Kiwona Autorytet

Wysłany: 2 marca 2019, 12:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nic się Grazce nie stało, nawet jej nie schlodzilam, bo uciekła i się schowała. Ale potem wyszła i się czyscila, umyla sobie futerko i jadła ładnie. Daje się pogłaskać i mruczy, więc jest ok. Patelnia wywalona.
    Mycha, ja leżę i już powinnam sie prysznicowa ale tak mi się nie chce wstać... Klucia mam w dole brzucha i muszę sobie dać jeszcze chwilkę.

malutka_mycha, Fasolka77, martusiawp lubią tę wiadomość

24.04.2019 3800 g 56 cm
    qdkkiei3w97yr8ui.png
  • MamaAga85 Autorytet

Wysłany: 2 marca 2019, 12:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fasolka77 wrote:
    Aga co to jest kaumuk? :)

że dziś zaczynacie remoncik? :) Powodzenia!
    moja mamcia zawsze powtarza,ze ktoś jest kaumukiem jak za dużo je :)

Fasolka77, Martusiazabka lubią tę wiadomość

SYNUŚ 15.04.2019 ❤10:31 ❤4550g ❤54cm ❤CC ❤38+6
    31ba25b915.png
  • Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 2 marca 2019, 12:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyny do którego tc groźna jest cytomegalia? całą ciążę? bo ostatnio słyszałam, ze do 30tc.. potem już nie...

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
  • Anete Autorytet

Wysłany: 2 marca 2019, 12:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja bym chciała kąpać małego co 2-3dni, ale to zależy też od potrzeb dziecka. Mojej siostry córeczka miała takie przewiąchy duże, że jej się tam zbierał brud i się pociła aż miała odpażenia na szyjce więc musiała ją kąpać codziennie, bo inaczej miała rany. Ja się nie nastawiam, jak będzie potrzeba kąpania codziennie to będę kąpać a jak nie to co 3 dni wystarczy. 😊

atdcj48aq9519a2w.png
  • Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 2 marca 2019, 12:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    stresant wrote:
    matki chodzace na SR mowili cos o specjalnej diecie dla karmiacych?

dalej taki kult jest? czy mozna jesc wszystko? ja z dziecmi bardzo zwaracalam uwage na to co jem i nigdy nie bylo mi dane poznac co to kolka niemowleca....nie wiem czy to zasluga diety czy urody dzieci :)....

teraz mi sie nie chce za bardzo unikac fasoli kapusty kalafiora truskawek swiezych bulek i tym podobnych rzeczy......co mowily polozne na SR......

jeść wszystko i obserwować :)

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
  • malutka_mycha Autorytet

Wysłany: 2 marca 2019, 12:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stresant śliczny gest, a mówią że faceci nie mają empatii :) widać że syn wrażliwy i uczuciowy, super :) ile ma lat? Bo czegoś takiego to po młodszym dziecku bym się spodziewała ale piszesz ze nastolatek

f1d9680377.png
  • Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 2 marca 2019, 12:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    stresant wrote:
    u nas trzeba 6 tygodni przed porodem przejsc na macierzynski, ktory trwa 28 tygodni( kasa ta sama ale inaczej sie nazywa) :) taki przepis

po mniej wiecej pol rocznym macierzynskim (ktory wynosi 70% przecietnego rocznego dochodu) przechodzisz na wychowawczy .....i tu sie juz kasa rozni :)
    masz okolo 40 000 zl na wykorzystanie (kazdy ma tak samo) mozesz to sobie rozlozyc od 1 roku do 4 lat w zaleznosci jak dlugo chcesz byc w domu...i tak na miesiac wyplacaja ci pewna sume pieniedzy oczywiscie czym jestes krocej tym ta suma jest wieksza.........ja chce byc 1,5 roku czyli mniej wiecej kolo 2000zl na miesiac powinnam dostawac......
    w czasie trwania macierzynsiego mozesz sobie zawsze okres wydluzyc (bo np. nie znajdziesz pracy po roku i uznasz ze jeszcze 2 lata posiedzisz w domu...to ci to przelicza wyplacana sume miesieczna zmniejsza i siedzisz w domu dalej)

oooo, fajne rozwiązanie! :) a gdzie mieszkasz Stresant ... bo mi umknęło...

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
  • Anete Autorytet

Wysłany: 2 marca 2019, 12:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula 90 wrote:
    Ok, bo myślałam, że są jakieś doniesienia o których nie wiem na temat kąpieli :)
    Ja będę kąpać codziennie od pierwszego dnia w domu, w sumie nie znam nikogo kto by robił inaczej ;) Co środowisko to opinia :)

Argument o wodzie mnie nie przekonuje. Po to mamy te płyny/olejki zmiękczające wodę.

Woda wysusza, olejki/płyny nie zastąpią naturalnej bariery ochronnej naskórka. Swego czasu miałam problemy ze skórą i każdy dermatolog mi to mówił. Każdy zalecał szybki prysznic co 2-3 dni, nie częściej.

Fasolka77, Martusiazabka lubią tę wiadomość

atdcj48aq9519a2w.png
  • MamaAga85 Autorytet

Wysłany: 2 marca 2019, 12:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stresant Ty w Czechach mieszkasz?
    Szok... piękna polityka prorodzinna :)

stresant lubi tę wiadomość

SYNUŚ 15.04.2019 ❤10:31 ❤4550g ❤54cm ❤CC ❤38+6
    31ba25b915.png
  • Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 2 marca 2019, 12:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula 90 wrote:
    Aga - jasne :)

Fasolka, Karmelka - dlaczego nie będziecie swoich dzieci myć codziennie? Ja sobie nie wyobrażam nie umyć dziecka dokładnie każdego dnia. Przecież siedzi w tych sikach i kupach, nie wystarczy przetrzeć chusteczką czy gazikiem. Dodatkowo dzieci też się pocą. U nas jak siostra była mała to był to taki rytuał. Ona bardzo się rozluźniała też w wodzie. Ja uwielbiam się myć i nie wyobrażam sobie tego dziecku zabierać. Tym bardziej, że mamy teraz te środki delikatne i nie szkodzą dzieciom. Ale może ja o czymś nie wiem? Jakie macie argumenty?

Powiedzcie mi jeszcze co to było to co miało nam "niby" ułatwiać poród:
    - herbata z liści malin
    - olej z wiesiołka
    - masaż krocza i ćwiczenia kegla
    Coś Wam jeszcze przychodzi do głowy?

co do ostatniego pytania to SEX Paula!!! :)

a myć będę co 2-3 dni, żeby zbyt nie wysuszać skóry dziecka, tak też mówili na SR. No chyba, że będzie spocone w lato to oczywiście wtedy częściej

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
  • Anete Autorytet

Wysłany: 2 marca 2019, 12:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    stresant wrote:
    matki chodzace na SR mowili cos o specjalnej diecie dla karmiacych?

dalej taki kult jest? czy mozna jesc wszystko? ja z dziecmi bardzo zwaracalam uwage na to co jem i nigdy nie bylo mi dane poznac co to kolka niemowleca....nie wiem czy to zasluga diety czy urody dzieci :)....

teraz mi sie nie chce za bardzo unikac fasoli kapusty kalafiora truskawek swiezych bulek i tym podobnych rzeczy......co mowily polozne na SR......

Można jeść wszystko, mleko powstaje z krwi 😊 teraz z resztą też pewnie jesz te produkty więc co to za różnica? 😊

stresant, Martusiazabka lubią tę wiadomość

atdcj48aq9519a2w.png
  • Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 2 marca 2019, 12:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kiwona wrote:
    Hej. Ja w końcu wybrałam się na to spotkanie ze znajomymi, przyjechali do naszego miasta, więc podjechalismy tylko do centrum.
    Dziękuję Wam za słowa otuchy wczoraj, dużo z Waszych wypowiedzi wyciągnęłam, troszkę się sama opieprzylam, troszkę inaczej spojrzałam na K. Jak wrócił z pracy to długo się tulilismy :)
    A dzisiaj K już zrobił zakupy, my z młodym śniadanie przygotowaliśmy, teraz kawusia i niedługo się ogarniamy, jedziemy do teściów na obiad i pogaduchy. Nie chcę mi się jak cholera,ale niech już będzie ;)
    Ja mysle, że będziemy kąpać Kazika codziennie, bo dla maluchow ważny jest rytuał. Będziemy się masować po kąpieli a potem mleczko i spanko :) Dziewczyny pewnie chcą nie zmywac z dziecka ich naturalnej bariery ochronnej. Ja jednak myślę, że ta bariera przez noc się utworzy, w końcu w domestosie dziecka nie będę maczac ;) I w ciągu dnia wystarczająco w swojej barierze posiedzi a wieczorem rytuał. Z Grzesiem mi się to sprawdzało, mieliśmy taki fajny rytm dnia.
    Laski, co ja dzisiaj narobilam... Mamy taką mini patelnię, na której w wodze zawsze grzejemy parówki. No i ja z ta patelnia z parowkami we wrzątku podeszła do stoły, żeby nałożyć na talerze. Nagle rączka z patelni obróciła się wokół własnej osi (już wcześniej miała luzy, bo to stara patelenka) i zawartość wyleciała... Wprost na moją Grazke :( biendy kot :( wylam jak bobr :( Nic się jej nie stało, bo to że sporej wysokości i futerko jeszcze ochronilo jej skórę, ale ja myślałam, że mi serce stanie :(

no i super Kiwona! Czasem lepiej popatrzeć z boku na jakąś sytuację :)
    fajnie, że miałam fajny wieczór :)

strasznie mi szkoda Grażki :( nic jej nie jest? Głaski!

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
  • Daffi Autorytet

Wysłany: 2 marca 2019, 12:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    awww przegladam sobie Yt i trafilam na filmik mojej Julci jej pierwsze uchwycone kroczki :)

https://www.youtube.com/watch?v=CvKlTiLuXq4

i pierwszy wierszyk :P

https://www.youtube.com/watch?v=M02A3IQHWDE

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 marca 2019, 12:57

Kiwona, nick nieaktualny, Tunia76, Fasolka77, martusiawp lubią tę wiadomość

b2ujp2.png

30.04.2019 (41+2) Filipek 10 pkt. Apgar, CC
  • Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 2 marca 2019, 12:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Daffi wrote:
    udalo mi sie jakos zrobic zdjęcie oka;p
    to wyglada tak
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/e2d4b7de12e8.jpg
    i gdyby nie bylo z tak pod spodem pewnie mniej by draznilo. wczoraj bylo wieksze rozowe a dzis jest takie bialawe...

mnie się Daffi wydaje, że zmiana koloru na białe sugeruje, że tworzy sie jakaś wydzielina... to pewnie coś bakteryjnego... jedź dziś z mężem na tą okulistykę!

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
  • Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 2 marca 2019, 12:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Poza tym tak jak nam doula mająca 4 dzieci powiedziała rutyna to tylko nasza wyobraźnia noworodkow się nie da dostosować do rutyny to one dostosowują nas do siebie ;).

AMEN! Ta Asia co urodziła 19.02 mówiła, że kazali jej karmić co 3h i w nocy wybudzać... Mała się darła popoludniami w niebogłosy..w domu przestali ją wybudzać- spała 5h i jak się budziła to wtedy ją karmili... i od tego czasu nie płacze popołudniami... także każde dziecko ma swój rytm i to my mamy się do niego przystosować :)

Kasiulka90, nick nieaktualny, Misiabella, nick nieaktualny lubią tę wiadomość

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
‹‹ 2046 2047 2048 2049 2050 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak liczyć, który to tydzień ciąży?

Udało Wam się zajść w ciążę? Gratulacje! Określenie tygodnia ciąży jest kluczowe z wielu powodów. Przede wszystkim pozwala ustalić, czy dziecko rozwija się prawidłowo oraz umożliwia wykrycie wcześniejszego porodu bądź poronienia. Pozwala też rodzicom przygotować się do momentu przywitania nowego członka rodziny na świecie. Zobacz, w jaki sposób można ustalić wiek ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o dziecko, niepłodność? - jak powiedzieć o tym innym?

Często bywa tak, że temat kłopotów z zajściem w ciążę jest owiany tajemnicą. Jak powiedzieć rodzinie i przyjaciołom o Waszych trudnych doświadczeniach związanych z przedłużającymi się staraniami o dziecko? Doświadczony psycholog, który na co dzień pracuje z parami zmagającymi się z niepłodnością - Justyna Kuczmierowska - proponuje napisanie listu. Sprawdź, co powinno znaleźć się w liście do bliskich osób. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Raport "Jak rodzą Polki?" - doświadczenia kobiet na temat opieki okołoporodowej w Polsce

Fundacja “Rodzić po ludzku” w czerwcu opublikowała najnowszy raport na temat opieki okołoporodowej w Polsce. Jak rodzą Polki? Jak wygląda opieka okołoporodowa w naszym kraju? Przeczytaj zaskakujące wnioski!   

CZYTAJ WIĘCEJ