Kwietniowe maluszki 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyPoza tym my wszystko planujemy i chcemy a dziecko samo zadyduje w pewnym sensie

Ja na dzisiaj też planowalam i chciałam a leżę bo się ruszyć nie mogę. A wstanie do toalety to dla mnie wysiłek jakby mnie łamali i składali na nowo. Na prawej nodze się nie oprę nie ma mowy
-
nick nieaktualnyOk, bo myślałam, że są jakieś doniesienia o których nie wiem na temat kąpieli

Ja będę kąpać codziennie od pierwszego dnia w domu, w sumie nie znam nikogo kto by robił inaczej
Co środowisko to opinia 
Argument o wodzie mnie nie przekonuje. Po to mamy te płyny/olejki zmiękczające wodę. -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyA co do przywołania akcji porodowej... Mam wrażenie że u mnie to kiedy ona będzie chciała to sama przyjdzie
ale na pewno sex sex sex sex sex - położna na SR powiedziala że nic tak krocza nie przygotuje jak sex i nic tak na szyjkę nie wpłynie jak sperma 
Chciałabym spacery dołączyć plus schody ale czy z moim łonem to będzie realne? Tego nie wiem
Daffi, Paula 90 lubią tę wiadomość
-
ja tez z tych kapiacych codziennie
a w upaly to syn 3 razy dziennie siedzial w wanienice 
ale to wszytsko zalezy jak sobie czlowiek pouklada ...i mysle ze ani jedni ani drudzy nie szkodza dziecku
a starszaki juz sie kapieli doczekac nie moga taka wieczorna atrakcja bedzie
wczoraj mnie tak syn zadziwil ze sie poplakalam ze szczescia
on od zawsze kochal dzieci ...z rodziny obce obojetnie jakie ma do tego chlopak dryg umie zabawic rozesmiac itp.
wczoraj na zajeciach praktycznych w szkole robili ramke z drewna....przyniosl do domu zadowolony......ja mu mowie super sprawa, zawsze mozesz dac babci na prezent (babcia cala szczescliwa ze reczna robota wnuczka a ja tez ze sie badziewia z domu pozbede)czesto jak cos w szkole namaluje albo zrobi to daje potem pod choinke czy na urodziny .......
mi na to nic nie powiedzial......za chwile przychodzi i mowi ze on sobie te ramke chce zostawic i zrobil ja specjalnie dla Franusia na jego zdjecie, zeby mogl sobie na biurku postawic
lzy kapaly mi az na podloge
jak moze taki nastolatek kochac malego czlowieczka ktorego nawet nie widzial jeszcze.......
malutka_mycha, Paula 90, Kasiulka90, Lolka30, Fasolka77, estrella, martusiawp lubią tę wiadomość
-
Nic się Grazce nie stało, nawet jej nie schlodzilam, bo uciekła i się schowała. Ale potem wyszła i się czyscila, umyla sobie futerko i jadła ładnie. Daje się pogłaskać i mruczy, więc jest ok. Patelnia wywalona.
Mycha, ja leżę i już powinnam sie prysznicowa ale tak mi się nie chce wstać... Klucia mam w dole brzucha i muszę sobie dać jeszcze chwilkę.
malutka_mycha, Fasolka77, martusiawp lubią tę wiadomość
-
Ja bym chciała kąpać małego co 2-3dni, ale to zależy też od potrzeb dziecka. Mojej siostry córeczka miała takie przewiąchy duże, że jej się tam zbierał brud i się pociła aż miała odpażenia na szyjce więc musiała ją kąpać codziennie, bo inaczej miała rany. Ja się nie nastawiam, jak będzie potrzeba kąpania codziennie to będę kąpać a jak nie to co 3 dni wystarczy. 😊

-
stresant wrote:matki chodzace na SR mowili cos o specjalnej diecie dla karmiacych?
dalej taki kult jest? czy mozna jesc wszystko? ja z dziecmi bardzo zwaracalam uwage na to co jem i nigdy nie bylo mi dane poznac co to kolka niemowleca....nie wiem czy to zasluga diety czy urody dzieci
....
teraz mi sie nie chce za bardzo unikac fasoli kapusty kalafiora truskawek swiezych bulek i tym podobnych rzeczy......co mowily polozne na SR......
jeść wszystko i obserwować
Fasolka77

-
stresant wrote:u nas trzeba 6 tygodni przed porodem przejsc na macierzynski, ktory trwa 28 tygodni( kasa ta sama ale inaczej sie nazywa)
taki przepis
po mniej wiecej pol rocznym macierzynskim (ktory wynosi 70% przecietnego rocznego dochodu) przechodzisz na wychowawczy .....i tu sie juz kasa rozni
masz okolo 40 000 zl na wykorzystanie (kazdy ma tak samo) mozesz to sobie rozlozyc od 1 roku do 4 lat w zaleznosci jak dlugo chcesz byc w domu...i tak na miesiac wyplacaja ci pewna sume pieniedzy oczywiscie czym jestes krocej tym ta suma jest wieksza.........ja chce byc 1,5 roku czyli mniej wiecej kolo 2000zl na miesiac powinnam dostawac......
w czasie trwania macierzynsiego mozesz sobie zawsze okres wydluzyc (bo np. nie znajdziesz pracy po roku i uznasz ze jeszcze 2 lata posiedzisz w domu...to ci to przelicza wyplacana sume miesieczna zmniejsza i siedzisz w domu dalej)
oooo, fajne rozwiązanie!
a gdzie mieszkasz Stresant ... bo mi umknęło...
Fasolka77

-
Paula 90 wrote:Ok, bo myślałam, że są jakieś doniesienia o których nie wiem na temat kąpieli

Ja będę kąpać codziennie od pierwszego dnia w domu, w sumie nie znam nikogo kto by robił inaczej
Co środowisko to opinia 
Argument o wodzie mnie nie przekonuje. Po to mamy te płyny/olejki zmiękczające wodę.
Woda wysusza, olejki/płyny nie zastąpią naturalnej bariery ochronnej naskórka. Swego czasu miałam problemy ze skórą i każdy dermatolog mi to mówił. Każdy zalecał szybki prysznic co 2-3 dni, nie częściej.
Fasolka77, Martusiazabka lubią tę wiadomość

-
Paula 90 wrote:Aga - jasne

Fasolka, Karmelka - dlaczego nie będziecie swoich dzieci myć codziennie? Ja sobie nie wyobrażam nie umyć dziecka dokładnie każdego dnia. Przecież siedzi w tych sikach i kupach, nie wystarczy przetrzeć chusteczką czy gazikiem. Dodatkowo dzieci też się pocą. U nas jak siostra była mała to był to taki rytuał. Ona bardzo się rozluźniała też w wodzie. Ja uwielbiam się myć i nie wyobrażam sobie tego dziecku zabierać. Tym bardziej, że mamy teraz te środki delikatne i nie szkodzą dzieciom. Ale może ja o czymś nie wiem? Jakie macie argumenty?
Powiedzcie mi jeszcze co to było to co miało nam "niby" ułatwiać poród:
- herbata z liści malin
- olej z wiesiołka
- masaż krocza i ćwiczenia kegla
Coś Wam jeszcze przychodzi do głowy?
co do ostatniego pytania to SEX Paula!!!
a myć będę co 2-3 dni, żeby zbyt nie wysuszać skóry dziecka, tak też mówili na SR. No chyba, że będzie spocone w lato to oczywiście wtedy częściejFasolka77

-
stresant wrote:matki chodzace na SR mowili cos o specjalnej diecie dla karmiacych?
dalej taki kult jest? czy mozna jesc wszystko? ja z dziecmi bardzo zwaracalam uwage na to co jem i nigdy nie bylo mi dane poznac co to kolka niemowleca....nie wiem czy to zasluga diety czy urody dzieci
....
teraz mi sie nie chce za bardzo unikac fasoli kapusty kalafiora truskawek swiezych bulek i tym podobnych rzeczy......co mowily polozne na SR......
Można jeść wszystko, mleko powstaje z krwi 😊 teraz z resztą też pewnie jesz te produkty więc co to za różnica? 😊
stresant, Martusiazabka lubią tę wiadomość

-
Kiwona wrote:Hej. Ja w końcu wybrałam się na to spotkanie ze znajomymi, przyjechali do naszego miasta, więc podjechalismy tylko do centrum.
Dziękuję Wam za słowa otuchy wczoraj, dużo z Waszych wypowiedzi wyciągnęłam, troszkę się sama opieprzylam, troszkę inaczej spojrzałam na K. Jak wrócił z pracy to długo się tulilismy
A dzisiaj K już zrobił zakupy, my z młodym śniadanie przygotowaliśmy, teraz kawusia i niedługo się ogarniamy, jedziemy do teściów na obiad i pogaduchy. Nie chcę mi się jak cholera,ale niech już będzie
Ja mysle, że będziemy kąpać Kazika codziennie, bo dla maluchow ważny jest rytuał. Będziemy się masować po kąpieli a potem mleczko i spanko
Dziewczyny pewnie chcą nie zmywac z dziecka ich naturalnej bariery ochronnej. Ja jednak myślę, że ta bariera przez noc się utworzy, w końcu w domestosie dziecka nie będę maczac
I w ciągu dnia wystarczająco w swojej barierze posiedzi a wieczorem rytuał. Z Grzesiem mi się to sprawdzało, mieliśmy taki fajny rytm dnia.
Laski, co ja dzisiaj narobilam... Mamy taką mini patelnię, na której w wodze zawsze grzejemy parówki. No i ja z ta patelnia z parowkami we wrzątku podeszła do stoły, żeby nałożyć na talerze. Nagle rączka z patelni obróciła się wokół własnej osi (już wcześniej miała luzy, bo to stara patelenka) i zawartość wyleciała... Wprost na moją Grazke
biendy kot
wylam jak bobr
Nic się jej nie stało, bo to że sporej wysokości i futerko jeszcze ochronilo jej skórę, ale ja myślałam, że mi serce stanie 
no i super Kiwona! Czasem lepiej popatrzeć z boku na jakąś sytuację
fajnie, że miałam fajny wieczór
strasznie mi szkoda Grażki
nic jej nie jest? Głaski!
Fasolka77

-
awww przegladam sobie Yt i trafilam na filmik mojej Julci jej pierwsze uchwycone kroczki

https://www.youtube.com/watch?v=CvKlTiLuXq4
i pierwszy wierszyk
https://www.youtube.com/watch?v=M02A3IQHWDEWiadomość wyedytowana przez autora: 2 marca 2019, 12:57
Kiwona, Paula 90, Tunia76, Fasolka77, martusiawp lubią tę wiadomość
-
Daffi wrote:udalo mi sie jakos zrobic zdjęcie oka;p
to wyglada tak
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/e2d4b7de12e8.jpg
i gdyby nie bylo z tak pod spodem pewnie mniej by draznilo. wczoraj bylo wieksze rozowe a dzis jest takie bialawe...
mnie się Daffi wydaje, że zmiana koloru na białe sugeruje, że tworzy sie jakaś wydzielina... to pewnie coś bakteryjnego... jedź dziś z mężem na tą okulistykę!Fasolka77

-
Poza tym tak jak nam doula mająca 4 dzieci powiedziała rutyna to tylko nasza wyobraźnia noworodkow się nie da dostosować do rutyny to one dostosowują nas do siebie
.
AMEN! Ta Asia co urodziła 19.02 mówiła, że kazali jej karmić co 3h i w nocy wybudzać... Mała się darła popoludniami w niebogłosy..w domu przestali ją wybudzać- spała 5h i jak się budziła to wtedy ją karmili... i od tego czasu nie płacze popołudniami... także każde dziecko ma swój rytm i to my mamy się do niego przystosować
Kasiulka90, Karmelllka90, Misiabella, estrella lubią tę wiadomość
Fasolka77