X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe maluszki 2019
Odpowiedz

Kwietniowe maluszki 2019

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 marca 2019, 11:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Poza tym my wszystko planujemy i chcemy a dziecko samo zadyduje w pewnym sensie ;)

Ja na dzisiaj też planowalam i chciałam a leżę bo się ruszyć nie mogę. A wstanie do toalety to dla mnie wysiłek jakby mnie łamali i składali na nowo. Na prawej nodze się nie oprę nie ma mowy :/

• nick nieaktualny

Wysłany: 2 marca 2019, 11:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ok, bo myślałam, że są jakieś doniesienia o których nie wiem na temat kąpieli :)
    Ja będę kąpać codziennie od pierwszego dnia w domu, w sumie nie znam nikogo kto by robił inaczej ;) Co środowisko to opinia :)

Argument o wodzie mnie nie przekonuje. Po to mamy te płyny/olejki zmiękczające wodę.

• nick nieaktualny

Wysłany: 2 marca 2019, 11:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasionek wrote:
    No bo wzgorek łonowy jest taki wypchnięty od główki i odstaje a brzuch robi efekt brzucha piwnego jak u faceta.Jak patrzę w lustro to czuję się jak facet :)
    To ja nie chcę myśleć jak będzie mnie boleć jak mała się wstawi w kanał aaaaa

• nick nieaktualny

Wysłany: 2 marca 2019, 11:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A co do przywołania akcji porodowej... Mam wrażenie że u mnie to kiedy ona będzie chciała to sama przyjdzie ;) ale na pewno sex sex sex sex sex - położna na SR powiedziala że nic tak krocza nie przygotuje jak sex i nic tak na szyjkę nie wpłynie jak sperma ;)
    Chciałabym spacery dołączyć plus schody ale czy z moim łonem to będzie realne? Tego nie wiem :(

Daffi, Paula 90 lubią tę wiadomość

• stresant Autorytet

Wysłany: 2 marca 2019, 11:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja tez z tych kapiacych codziennie :) a w upaly to syn 3 razy dziennie siedzial w wanienice :)
    ale to wszytsko zalezy jak sobie czlowiek pouklada ...i mysle ze ani jedni ani drudzy nie szkodza dziecku :)

a starszaki juz sie kapieli doczekac nie moga taka wieczorna atrakcja bedzie :)

wczoraj mnie tak syn zadziwil ze sie poplakalam ze szczescia :) on od zawsze kochal dzieci ...z rodziny obce obojetnie jakie ma do tego chlopak dryg umie zabawic rozesmiac itp.
    wczoraj na zajeciach praktycznych w szkole robili ramke z drewna....przyniosl do domu zadowolony......ja mu mowie super sprawa, zawsze mozesz dac babci na prezent (babcia cala szczescliwa ze reczna robota wnuczka a ja tez ze sie badziewia z domu pozbede)czesto jak cos w szkole namaluje albo zrobi to daje potem pod choinke czy na urodziny .......

mi na to nic nie powiedzial......za chwile przychodzi i mowi ze on sobie te ramke chce zostawic i zrobil ja specjalnie dla Franusia na jego zdjecie, zeby mogl sobie na biurku postawic :) :) lzy kapaly mi az na podloge :) jak moze taki nastolatek kochac malego czlowieczka ktorego nawet nie widzial jeszcze.......

malutka_mycha, Paula 90, Kasiulka90, Lolka30, Fasolka77, estrella, martusiawp lubią tę wiadomość

• Kiwona Autorytet

Wysłany: 2 marca 2019, 12:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nic się Grazce nie stało, nawet jej nie schlodzilam, bo uciekła i się schowała. Ale potem wyszła i się czyscila, umyla sobie futerko i jadła ładnie. Daje się pogłaskać i mruczy, więc jest ok. Patelnia wywalona.
    Mycha, ja leżę i już powinnam sie prysznicowa ale tak mi się nie chce wstać... Klucia mam w dole brzucha i muszę sobie dać jeszcze chwilkę.

malutka_mycha, Fasolka77, martusiawp lubią tę wiadomość

24.04.2019 3800 g 56 cm
    qdkkiei3w97yr8ui.png
  • MamaAga85 Autorytet

Wysłany: 2 marca 2019, 12:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fasolka77 wrote:
    Aga co to jest kaumuk? :)

że dziś zaczynacie remoncik? :) Powodzenia!
    moja mamcia zawsze powtarza,ze ktoś jest kaumukiem jak za dużo je :)

Fasolka77, Martusiazabka lubią tę wiadomość

SYNUŚ 15.04.2019 ❤10:31 ❤4550g ❤54cm ❤CC ❤38+6
    31ba25b915.png
  • Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 2 marca 2019, 12:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyny do którego tc groźna jest cytomegalia? całą ciążę? bo ostatnio słyszałam, ze do 30tc.. potem już nie...

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
  • Anete Autorytet

Wysłany: 2 marca 2019, 12:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja bym chciała kąpać małego co 2-3dni, ale to zależy też od potrzeb dziecka. Mojej siostry córeczka miała takie przewiąchy duże, że jej się tam zbierał brud i się pociła aż miała odpażenia na szyjce więc musiała ją kąpać codziennie, bo inaczej miała rany. Ja się nie nastawiam, jak będzie potrzeba kąpania codziennie to będę kąpać a jak nie to co 3 dni wystarczy. 😊

atdcj48aq9519a2w.png
  • Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 2 marca 2019, 12:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    stresant wrote:
    matki chodzace na SR mowili cos o specjalnej diecie dla karmiacych?

dalej taki kult jest? czy mozna jesc wszystko? ja z dziecmi bardzo zwaracalam uwage na to co jem i nigdy nie bylo mi dane poznac co to kolka niemowleca....nie wiem czy to zasluga diety czy urody dzieci :)....

teraz mi sie nie chce za bardzo unikac fasoli kapusty kalafiora truskawek swiezych bulek i tym podobnych rzeczy......co mowily polozne na SR......

jeść wszystko i obserwować :)

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
  • malutka_mycha Autorytet

Wysłany: 2 marca 2019, 12:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stresant śliczny gest, a mówią że faceci nie mają empatii :) widać że syn wrażliwy i uczuciowy, super :) ile ma lat? Bo czegoś takiego to po młodszym dziecku bym się spodziewała ale piszesz ze nastolatek

f1d9680377.png
  • Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 2 marca 2019, 12:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    stresant wrote:
    u nas trzeba 6 tygodni przed porodem przejsc na macierzynski, ktory trwa 28 tygodni( kasa ta sama ale inaczej sie nazywa) :) taki przepis

po mniej wiecej pol rocznym macierzynskim (ktory wynosi 70% przecietnego rocznego dochodu) przechodzisz na wychowawczy .....i tu sie juz kasa rozni :)
    masz okolo 40 000 zl na wykorzystanie (kazdy ma tak samo) mozesz to sobie rozlozyc od 1 roku do 4 lat w zaleznosci jak dlugo chcesz byc w domu...i tak na miesiac wyplacaja ci pewna sume pieniedzy oczywiscie czym jestes krocej tym ta suma jest wieksza.........ja chce byc 1,5 roku czyli mniej wiecej kolo 2000zl na miesiac powinnam dostawac......
    w czasie trwania macierzynsiego mozesz sobie zawsze okres wydluzyc (bo np. nie znajdziesz pracy po roku i uznasz ze jeszcze 2 lata posiedzisz w domu...to ci to przelicza wyplacana sume miesieczna zmniejsza i siedzisz w domu dalej)

oooo, fajne rozwiązanie! :) a gdzie mieszkasz Stresant ... bo mi umknęło...

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
  • Anete Autorytet

Wysłany: 2 marca 2019, 12:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula 90 wrote:
    Ok, bo myślałam, że są jakieś doniesienia o których nie wiem na temat kąpieli :)
    Ja będę kąpać codziennie od pierwszego dnia w domu, w sumie nie znam nikogo kto by robił inaczej ;) Co środowisko to opinia :)

Argument o wodzie mnie nie przekonuje. Po to mamy te płyny/olejki zmiękczające wodę.

Woda wysusza, olejki/płyny nie zastąpią naturalnej bariery ochronnej naskórka. Swego czasu miałam problemy ze skórą i każdy dermatolog mi to mówił. Każdy zalecał szybki prysznic co 2-3 dni, nie częściej.

Fasolka77, Martusiazabka lubią tę wiadomość

atdcj48aq9519a2w.png
  • MamaAga85 Autorytet

Wysłany: 2 marca 2019, 12:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stresant Ty w Czechach mieszkasz?
    Szok... piękna polityka prorodzinna :)

stresant lubi tę wiadomość

SYNUŚ 15.04.2019 ❤10:31 ❤4550g ❤54cm ❤CC ❤38+6
    31ba25b915.png
  • Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 2 marca 2019, 12:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula 90 wrote:
    Aga - jasne :)

Fasolka, Karmelka - dlaczego nie będziecie swoich dzieci myć codziennie? Ja sobie nie wyobrażam nie umyć dziecka dokładnie każdego dnia. Przecież siedzi w tych sikach i kupach, nie wystarczy przetrzeć chusteczką czy gazikiem. Dodatkowo dzieci też się pocą. U nas jak siostra była mała to był to taki rytuał. Ona bardzo się rozluźniała też w wodzie. Ja uwielbiam się myć i nie wyobrażam sobie tego dziecku zabierać. Tym bardziej, że mamy teraz te środki delikatne i nie szkodzą dzieciom. Ale może ja o czymś nie wiem? Jakie macie argumenty?

Powiedzcie mi jeszcze co to było to co miało nam "niby" ułatwiać poród:
    - herbata z liści malin
    - olej z wiesiołka
    - masaż krocza i ćwiczenia kegla
    Coś Wam jeszcze przychodzi do głowy?

co do ostatniego pytania to SEX Paula!!! :)

a myć będę co 2-3 dni, żeby zbyt nie wysuszać skóry dziecka, tak też mówili na SR. No chyba, że będzie spocone w lato to oczywiście wtedy częściej

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
  • Anete Autorytet

Wysłany: 2 marca 2019, 12:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    stresant wrote:
    matki chodzace na SR mowili cos o specjalnej diecie dla karmiacych?

dalej taki kult jest? czy mozna jesc wszystko? ja z dziecmi bardzo zwaracalam uwage na to co jem i nigdy nie bylo mi dane poznac co to kolka niemowleca....nie wiem czy to zasluga diety czy urody dzieci :)....

teraz mi sie nie chce za bardzo unikac fasoli kapusty kalafiora truskawek swiezych bulek i tym podobnych rzeczy......co mowily polozne na SR......

Można jeść wszystko, mleko powstaje z krwi 😊 teraz z resztą też pewnie jesz te produkty więc co to za różnica? 😊

stresant, Martusiazabka lubią tę wiadomość

atdcj48aq9519a2w.png
  • Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 2 marca 2019, 12:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kiwona wrote:
    Hej. Ja w końcu wybrałam się na to spotkanie ze znajomymi, przyjechali do naszego miasta, więc podjechalismy tylko do centrum.
    Dziękuję Wam za słowa otuchy wczoraj, dużo z Waszych wypowiedzi wyciągnęłam, troszkę się sama opieprzylam, troszkę inaczej spojrzałam na K. Jak wrócił z pracy to długo się tulilismy :)
    A dzisiaj K już zrobił zakupy, my z młodym śniadanie przygotowaliśmy, teraz kawusia i niedługo się ogarniamy, jedziemy do teściów na obiad i pogaduchy. Nie chcę mi się jak cholera,ale niech już będzie ;)
    Ja mysle, że będziemy kąpać Kazika codziennie, bo dla maluchow ważny jest rytuał. Będziemy się masować po kąpieli a potem mleczko i spanko :) Dziewczyny pewnie chcą nie zmywac z dziecka ich naturalnej bariery ochronnej. Ja jednak myślę, że ta bariera przez noc się utworzy, w końcu w domestosie dziecka nie będę maczac ;) I w ciągu dnia wystarczająco w swojej barierze posiedzi a wieczorem rytuał. Z Grzesiem mi się to sprawdzało, mieliśmy taki fajny rytm dnia.
    Laski, co ja dzisiaj narobilam... Mamy taką mini patelnię, na której w wodze zawsze grzejemy parówki. No i ja z ta patelnia z parowkami we wrzątku podeszła do stoły, żeby nałożyć na talerze. Nagle rączka z patelni obróciła się wokół własnej osi (już wcześniej miała luzy, bo to stara patelenka) i zawartość wyleciała... Wprost na moją Grazke :( biendy kot :( wylam jak bobr :( Nic się jej nie stało, bo to że sporej wysokości i futerko jeszcze ochronilo jej skórę, ale ja myślałam, że mi serce stanie :(

no i super Kiwona! Czasem lepiej popatrzeć z boku na jakąś sytuację :)
    fajnie, że miałam fajny wieczór :)

strasznie mi szkoda Grażki :( nic jej nie jest? Głaski!

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
  • Daffi Autorytet

Wysłany: 2 marca 2019, 12:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    awww przegladam sobie Yt i trafilam na filmik mojej Julci jej pierwsze uchwycone kroczki :)

https://www.youtube.com/watch?v=CvKlTiLuXq4

i pierwszy wierszyk :P

https://www.youtube.com/watch?v=M02A3IQHWDE

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 marca 2019, 12:57

Kiwona, Paula 90, Tunia76, Fasolka77, martusiawp lubią tę wiadomość

b2ujp2.png

30.04.2019 (41+2) Filipek 10 pkt. Apgar, CC
  • Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 2 marca 2019, 12:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Daffi wrote:
    udalo mi sie jakos zrobic zdjęcie oka;p
    to wyglada tak
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/e2d4b7de12e8.jpg
    i gdyby nie bylo z tak pod spodem pewnie mniej by draznilo. wczoraj bylo wieksze rozowe a dzis jest takie bialawe...

mnie się Daffi wydaje, że zmiana koloru na białe sugeruje, że tworzy sie jakaś wydzielina... to pewnie coś bakteryjnego... jedź dziś z mężem na tą okulistykę!

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
  • Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 2 marca 2019, 12:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Poza tym tak jak nam doula mająca 4 dzieci powiedziała rutyna to tylko nasza wyobraźnia noworodkow się nie da dostosować do rutyny to one dostosowują nas do siebie ;).

AMEN! Ta Asia co urodziła 19.02 mówiła, że kazali jej karmić co 3h i w nocy wybudzać... Mała się darła popoludniami w niebogłosy..w domu przestali ją wybudzać- spała 5h i jak się budziła to wtedy ją karmili... i od tego czasu nie płacze popołudniami... także każde dziecko ma swój rytm i to my mamy się do niego przystosować :)

Kasiulka90, Karmelllka90, Misiabella, estrella lubią tę wiadomość

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
‹‹ 2046 2047 2048 2049 2050 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Naprotechnologia - naturalna metoda podczas starania o dziecko i nie tylko.

Naprotechnologia (Natural Procreatice Technology, w skrócie: NPT lub NaPro) to metoda naturalnego wsparcia prokreacji. Ma wiele zwolenników, jak i całkiem sporo przeciwników, zanim wypowiesz swoją opinię, przeczytaj informacje jakie dla Ciebie zebraliśmy. Przeczytaj, na czym dokładnie polega naprotechnologia, czy jest przeznaczona tylko dla kobiet, czy również wspiera mężczyzn, w jakich przypadkach okazuje się najskuteczniejsza, a w jakich raczej się nie sprawdzi. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Karuzela łóżeczkowa, która rośnie razem z dzieckiem

Karuzele do łóżeczka to nie tylko dekoracja – pomagają stymulować zmysły malucha i wspierają jego rozwój. Kolorowe, poruszające się elementy przyciągają uwagę dziecka, rozwijając wzrok oraz koordynację. Dodatkowo, delikatna muzyka i spokojne ruchy karuzeli mogą działać kojąco, pomagając maluchowi w wyciszeniu się przed snem.

CZYTAJ WIĘCEJ

8 rzeczy, które warto wiedzieć o diagnostyce endometriozy

Diagnoza endometriozy niekiedy trwa latami... Wszystko za sprawą niespecyficznych objawów, które daje to schorzenie. A jak wiadomo - im szybsza diagnoza, tym większa szansa na podjęcie efektywnego leczenia. Przeczytaj najważniejsze i najbardziej kluczowe rzeczy o diagnostyce endometriozy. 

CZYTAJ WIĘCEJ