X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe maluszki 2019
Odpowiedz

Kwietniowe maluszki 2019

Oceń ten wątek:
  • Tunia76 Autorytet

Wysłany: 7 marca 2019, 15:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny proszę nie piszcie o takich tragediach. One były są i będą.
    I nie ważne ile dziecko ma lat, czy jeszcze w brzuszku, czy nastoletnie, czy już po 40. Ból dla rodzica jest niewyobrażalny.
    Wcale nie maleje z wiekiem dziecka.
    Mój tata zmarł w wieku 42 lat. Pamiętam rozpacz jego mamy nad grobem. Cały czas powtarzała: to nie ta kolejność, to On miał mnie żegnać.
    Przepraszam, poprostu się poryczałam wspominając.

Nasze dzieci są zdrowe i już bardzo niedługo spotkamy się z nimi twarzą w twarz.

B_002, Paula 90, Fasolka77, Martusiazabka lubią tę wiadomość

zem3df9hh3tl9qot.png
  • Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 7 marca 2019, 15:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    espoir wrote:
    chce_byc_mama mnie po każdej cesarce trzymali 2 dni. moje koleżanki po SN w sumie kilka godzin (jeśli poród z rana, to wieczorem do domu). na następny dzień położna przychodziła wszystko sprawdzić i potem kilka razy jeszcze :)

A co w przypadku wystąpienia żółtaczki u dziecka?

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
  • chce_byc_mama Autorytet

Wysłany: 7 marca 2019, 15:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    espoir,

Dokladnie tak slyszalam, ze jesli przykladowo porod odbedzie z rana to do domu wychodzi sie wieczorem, a po cesarce dluzej.

Ja 'planuje' SN, ale nigdy nie wiadomo, jak to sie wszytko potoczy wiec w razie czego zostawie jakies zapasowe ubrania w aucie a ze soba nie zabieram zbyt wiele.

atdc2n0agq3f7pfx.png
    ijpbmg7yq0tf1to1.png
  • Tunia76 Autorytet

Wysłany: 7 marca 2019, 15:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fasolka77 wrote:
    No właśnie jak to teraz wygląda. Dawniej robili jakieś naświetlania, a do domu dopiero jak już żółtaczki prawie nie było.

zem3df9hh3tl9qot.png
  • malutka_mycha Autorytet

Wysłany: 7 marca 2019, 15:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natalia-tosia wrote:
    Dziewczyny czy są jakieś sposoby na ten ból żeber? Ja zaraz tu padnę... już nie daje rady, bolą w każdej pozycji.
    Chyba nie ma, ja już też ledwo wytrzymuje :( tylko pod ciepłym prysznicem mi lepiej bo całe cialo mi się rozluźnia, ale to jest tylko taki chwilowy efekt :/

f1d9680377.png
  • espoir Autorytet

Wysłany: 7 marca 2019, 15:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fasolka77 wrote:
    Maciuś miał, położna przychodziła co 2 dzień, a potem 2 razy pobierali mu krew. jeśli jadł, sikał, przybierał na wadze i nie spał non stop, to nie widzieli powodu, żeby był w szpitalu. on miał żółtaczkę od mojego mleka.

💛 12/2015 🧒
    🧡 09/2017 🧒
    ❤️ 05/2019 🧒
    💙 06/2021 🧒
    🩵 12/2022 🧒
    🩷 10/2024 👧
  • Wiewióreczka Autorytet

Wysłany: 7 marca 2019, 15:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tunia, masz rację...nie wolno nam źle myśleć. Ja już dół łapałam...ale wykopałaś mnie z niego, dziękuję <3

Tunia76, Fasolka77 lubią tę wiadomość

bd3611ef89.png
    [*] Aniołek 8 tc
  • Karollinax26 Autorytet

Wysłany: 7 marca 2019, 15:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też bym wolała, żeby o takich tragediach tu nie mówić, zwłaszcza teraz, kiedy same czekamy na dzidzię.

Jedna z nas może nie brać tego aż tak bardzo do siebie, natomiast kolejna(taka jak ja) może się później niepotrzebnie nakręcać, wywoływać stres u siebie i malucha.

Wiewióreczka, Fasolka77 lubią tę wiadomość

syy2roeqbhtk0nxh.png
  • Tunia76 Autorytet

Wysłany: 7 marca 2019, 15:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja dzisiaj wreszcie umyłam szyby w mojej nowej zabudowie balkonu. Bardzo jestem z siebie dumna. Teraz chodzę co chwila na balkon i podziwiam jakie czyściutkie.
    Wiem wiem do najbliższego deszczu, ale teraz jest super. 😃

martusiawp, stresant, Wiewióreczka, estrella, Fasolka77, Karmelllka90 lubią tę wiadomość

zem3df9hh3tl9qot.png
  • espoir Autorytet

Wysłany: 7 marca 2019, 15:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    oj Mamuśki, brzuchy do góry! baaardzo wątpię, że ktoś po takiej tragedii by wchodził od razu na fejsa i o tym pisał... pewnie ktoś ma radochę ze straszenia. będzie dobrze!

Wiewióreczka, Karmelllka90, martusiawp lubią tę wiadomość

💛 12/2015 🧒
    🧡 09/2017 🧒
    ❤️ 05/2019 🧒
    💙 06/2021 🧒
    🩵 12/2022 🧒
    🩷 10/2024 👧
  • Natalia-tosia Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    espoir wrote:
    Maciuś miał, położna przychodziła co 2 dzień, a potem 2 razy pobierali mu krew. jeśli jadł, sikał, przybierał na wadze i nie spał non stop, to nie widzieli powodu, żeby był w szpitalu. on miał żółtaczkę od mojego mleka.
    O jak to od Twojego mleka? Zawsze słyszałam, że karmienie piersią minimalizuje ryzyko wystąpienie żółtaczki a gdy już wystąpi to szybciej pomaga się jej pozbyć...

w4sqikgnoh8ujau7.png
  • stresant Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tunia76 wrote:
    A ja dzisiaj wreszcie umyłam szyby w mojej nowej zabudowie balkonu. Bardzo jestem z siebie dumna. Teraz chodzę co chwila na balkon i podziwiam jakie czyściutkie.
    Wiem wiem do najbliższego deszczu, ale teraz jest super. 😃
    Tunia no i czego lazisz po stolkach i myjesz, masz sie oszczedzac...

wiem ze ladne ...nawet zazdrosze ze masz czyste a ja nie:)

jak dzis slonce przyswiecilo na moje okna o zgrozo nawet maz powiedziel ze by trzeba bylo je umyc :)

• B_002 Autorytet

Wysłany: 7 marca 2019, 15:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Byłam dziś na wizycie bo mi się kończyło L4. Zapytałam o to USG, bo przecież miałam już 6 tygodni temu, a żadnego w planach do końca.
    No więc jak 6 tyg temu po tamtym USG pytałam czy jeszcze da mi jakieś dodatkowe skierowanie na kolejne to mówiła że nie ma potrzeby, będziemy kontrolować u niej wszystko. No ale ona nie robi pomiarów, bo ma taki słabszy sprzęt w gabinecie, więc dziś się o to USG upomniałam. Bez problemu dała mi skierowanie i powiedziała, żebym poszła w przyszłym tygodniu.
    No i zaczął się cyrk :P bo w Luxmedzie nie ma terminów na za tydzień w przypadku takich badań. W aplikacji nie mogłam się zarejestrować, podeszłam do recepcji i też nie mogli nic zrobić. Zadzwoniłam na infolinię w końcu. Wisiałam na telefonie 15 minut bo pani próbowała jakieś ukryte terminy dla mnie odblokować, ale się okazało że też nie ma tak w ostatniej chwili. Na szczęście zawsze musi być rozwiązanie, bo przecież ma się ten pakiet u nich to jakoś sprawę muszą załatwić, a ja już 37tc to nie poczekam :P
    Zrobili mi zlecenie z Luxmedu w Klinice Krakowskiej, zadzwoniłam tam i udało się umówić na piątek za tydzień. Także dowiem się wreszcie ile waży moje dziecko :)
    A luxmed za tą wizytę zapłaci.
    No ale ile dzwonienia i załatwiania, jakby mi moja prowadząca dała od razu skierowanie to bym się nawet umówiła tam gdzie robiłam te wszystkie USG prenatalne w ciąży, a tak to pójdę do innego lekarza, no ale już nieważne do jakiego, ważne żeby zrobić to USG.

Natalia-tosia, malutka_mycha, Tunia76, Fasolka77, Kiwona, martusiawp lubią tę wiadomość

gg64zbmhxvebnkcj.png
    29.03.2019 [39+2] Zosia <3 2580g, 52cm, 10pkt, SN
  • espoir Autorytet

Wysłany: 7 marca 2019, 16:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natalia-tosia bo jest też zółtaczka pokarmu kobiecego, czy jakoś tak - nie pamiętam jak oni to nazywali dokładnie...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 marca 2019, 16:57

💛 12/2015 🧒
    🧡 09/2017 🧒
    ❤️ 05/2019 🧒
    💙 06/2021 🧒
    🩵 12/2022 🧒
    🩷 10/2024 👧
  • Tunia76 Autorytet

Wysłany: 7 marca 2019, 16:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie położna będzie jutro.
    Przez telefon była sympatyczna. Jestem do niej bardzo pozytywnie nastawiona.
    Z resztą ja w ogóle lubię ludzi. Ze mnie to takie zwierzątko stadne. 😊

Wiewióreczka lubi tę wiadomość

zem3df9hh3tl9qot.png

Wysłany: 7 marca 2019, 16:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    B_002 wrote:
    Byłam dziś na wizycie bo mi się kończyło L4. Zapytałam o to USG, bo przecież miałam już 6 tygodni temu, a żadnego w planach do końca.
    No więc jak 6 tyg temu po tamtym USG pytałam czy jeszcze da mi jakieś dodatkowe skierowanie na kolejne to mówiła że nie ma potrzeby, będziemy kontrolować u niej wszystko. No ale ona nie robi pomiarów, bo ma taki słabszy sprzęt w gabinecie, więc dziś się o to USG upomniałam. Bez problemu dała mi skierowanie i powiedziała, żebym poszła w przyszłym tygodniu.
    No i zaczął się cyrk :P bo w Luxmedzie nie ma terminów na za tydzień w przypadku takich badań. W aplikacji nie mogłam się zarejestrować, podeszłam do recepcji i też nie mogli nic zrobić. Zadzwoniłam na infolinię w końcu. Wisiałam na telefonie 15 minut bo pani próbowała jakieś ukryte terminy dla mnie odblokować, ale się okazało że też nie ma tak w ostatniej chwili. Na szczęście zawsze musi być rozwiązanie, bo przecież ma się ten pakiet u nich to jakoś sprawę muszą załatwić, a ja już 37tc to nie poczekam :P
    Zrobili mi zlecenie z Luxmedu w Klinice Krakowskiej, zadzwoniłam tam i udało się umówić na piątek za tydzień. Także dowiem się wreszcie ile waży moje dziecko :)
    A luxmed za tą wizytę zapłaci.
    No ale ile dzwonienia i załatwiania, jakby mi moja prowadząca dała od razu skierowanie to bym się nawet umówiła tam gdzie robiłam te wszystkie USG prenatalne w ciąży, a tak to pójdę do innego lekarza, no ale już nieważne do jakiego, ważne żeby zrobić to USG.
    Najważniejsze, że się udało ;-)

B_002 lubi tę wiadomość

w4sqikgnoh8ujau7.png
  • B_002 Autorytet

Wysłany: 7 marca 2019, 16:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I chyba sobie drugi suwaczek zrobię z tą datą z USG z początku ciąży (7tc) bo mi moja prowadząca tak liczy cały czas i powiedziała dziś żeby już tak liczyć, czyli dziś nie 36+6 tylko 36+1, no i ok.
    5 dni mi różnicy nie robi. A może i lepiej bo Zosia była nieduża to niech sobie rośnie.

gg64zbmhxvebnkcj.png
    29.03.2019 [39+2] Zosia <3 2580g, 52cm, 10pkt, SN

Wysłany: 7 marca 2019, 16:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    espoir wrote:
    bo jest też zółtaczka pokarmu kobiecego, czy jakoś tak - nie pamiętam jak oni to nazywali dokładnie...
    Dobrze, że piszesz zaraz będę szperać w necie, bo pierwszy raz w życiu o tym słyszę.

w4sqikgnoh8ujau7.png
  • Tunia76 Autorytet

Wysłany: 7 marca 2019, 16:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    stresant wrote:
    Tunia no i czego lazisz po stolkach i myjesz, masz sie oszczedzac...

wiem ze ladne ...nawet zazdrosze ze masz czyste a ja nie:)

jak dzis slonce przyswiecilo na moje okna o zgrozo nawet maz powiedziel ze by trzeba bylo je umyc :)
    Żadnych stołków. Mąż mi je zdjął do mojego poziomu.
    Tylko kucać nie mogę przez tą ponczochę, bardzo mnie to ogranicza i wkur...a.

zem3df9hh3tl9qot.png
  • espoir Autorytet

Wysłany: 7 marca 2019, 16:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natalia-tosia wrote:
    Dobrze, że piszesz zaraz będę szperać w necie, bo pierwszy raz w życiu o tym słyszę.
    nie pamiętam dokładnie o co tam chodziło, ale mu ta żółtaczka później wyszła i chyba z miesiąc był żółty...

💛 12/2015 🧒
    🧡 09/2017 🧒
    ❤️ 05/2019 🧒
    💙 06/2021 🧒
    🩵 12/2022 🧒
    🩷 10/2024 👧
‹‹ 2132 2133 2134 2135 2136 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Ciąża pozamaciczna - czym jest i jakie są objawy ciąży pozamacicznej?

Ciąża pozamaciczna (ektopowa) zdarza się raz na 90-100 przypadków ciąży. Jest to ciąża, która zamiast w macicy rozwija się poza nią. Objawy ciąży pozamacicznej nie są jednoznaczne. Trudno ją czasem rozpoznać, bo na początku objawy są podobne do ciąży o prawidłowym przebiegu. Na późniejszym etapie pojawia się ból podbrzusza, krwawienie oraz brak prawidłowego przyrostu hormonu hCG. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Progesteron - dlaczego jest tak ważny podczas starania o dziecko?

Progesteron to jeden z najważniejszych hormonów dla kobiecej płodności. Jaką rolę odgrywa podczas starania o dziecko, przy zapłodnieniu i we wczesnej ciąży? Jakie są normy i co się dzieje, kiedy stężenie progesteronu jest za niskie? Jak wygląda leczenie luteiną dopochwową i doustną? 

CZYTAJ WIĘCEJ

PMS a zdrowie psychiczne i jakość życia. Jak sobie radzić z objawami?

PMS często jest kojarzony głównie z objawami fizycznymi, takimi jak ból brzucha czy wzdęcia. Jednak coraz więcej badań wskazuje, że ma on istotny wpływ również na zdrowie psychiczne kobiet. Dlatego ważne są: zrozumienie związku między PMS a nastrojem i kondycją psychiczną w ogóle oraz nauka skutecznych strategii radzenia sobie z emocjonalnymi skutkami choroby.

CZYTAJ WIĘCEJ